exanpro.cz vs inštitúcie Českej republiky
Na mailovú žiadosť bývalého prevádzkovateľa webu exanpro.cz zverejňujem jeho trestné oznámenie "o (důvodném podezření ze) spáchání několika trestných činů, a to způsobem organizovaného spolčení nejméně dvou státních subjektů
a nejméně jednoho soukromého subjektu s cílem zablokovat a odstranit odborné analytické stránky Exanpro.cz".
Ide o jeden z webov, ktoré boli v Čechách a na Slovensku zablokované vo februári tohoto roku, ako "weby šířící dezinformace spojené s rusko-ukrajinským konfliktem“.
Bývalý prevádzkovateľ, Ing. Jiří Wagner, plukovník vo výslužbe, sľúbil, že bude o vývoji priebežne informovať.
Zaujímavý je (okrem iného) zoznam subjektov, ktoré sa na čine podľa J. Wagnera podieľali:
"Přehled subjektů a jednotlivých osob, které jsou explicitně uvedeny v trestním oznámení jako pachatelé či kolaborující spoluviníci podrobně popsané trestné činnosti:
▪ Vláda ČR jako celek z hlediska zákonné odpovědnosti za řízení a vydávání úkolů Vojenskému zpravodajství s důrazem na tyto členy vlády:
o Předseda vlády Petr Fiala
o Ministryně obrany Jana Černochová
o Ministr vnitra Vít Rakušan
o Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela
o Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová
▪ Vojenské zpravodajství
o Ředitel VZ Jan Beroun
o První zástupce ředitele Radek Horáček
▪ Sdružení CZ.NIC
o Výkonný ředitel Ondřej Filip
▪ Společnost Webglobe / webhosting Endora.cz
▪ Sdružení NIX.CZ
o Výkonný ředitel Adam Golecký
▪ Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS)
o Prezident asociace Jiří Grund
▪ Internetový portál Seznam.cz
▪ Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek
▪ Předseda Výboru pro bezpečnost Pavel Žáček
▪ Senátorka Miroslava Němcová
▪ Bohumil Kartous (mluvčí „Českých elfů“)
▪ Roman Máca (Institut pro politiku a společnost)
▪ Vojtěch Blažek (novinář, Seznam Zprávy)"
Komentáre
-
Kto si chce naštudovať o tejto skupine viac, majú stále funkčnú stránku na facebooku (to je pre mňa zaujímavé :-), kde je veľa info o ich činnosti:
2 -
Ich históriou som sa príliš nezaoberal. Sledujem ich kanál na TG https://t.me/pmc_wagner_official
Viem, že sa dosť rozrástli a pôsobia všelikde vo svete. Bojujú aj teraz na UA. Dokonca nedávno robili nábor. Majú aj svoje temné stránky, ale celkovo sú v operáciach prínosom.1 -
@jardob povedal/-a:
Ich históriou som sa príliš nezaoberal. Sledujem ich kanál na TG https://t.me/pmc_wagner_official
Viem, že sa dosť rozrástli a pôsobia všelikde vo svete. Bojujú aj teraz na UA. Dokonca nedávno robili nábor. Majú aj svoje temné stránky, ale celkovo sú v operáciach prínosom.Ak sa nemýlim, je to súkromná armáda z Ruska. Žoldnieri.
Žoldnieri bojujú za peniaze, nie za ideály. Inak by boli v normálnej armáde.
-2 -
@Lavazza povedal/-a:
Ogar môžeš dať nejaký odkaz, čím podoprieš túto info? Lebo takto je len domienka.Ono to vyplyva z toho cim su, PMC, Privatny vojensky kontraktori, tzn, ze z definicie to su zoldnieri. Na druhej strane su vyuzivany ruskym statom najme tam, kde nemozu nasadit armadu priamo (rovnako ako to robi USA) plus ich straty, su straty sukromnej firmy, tzn nepoburuje to verejnu mienku. Clenovia by mali byt najme byvali vojaci
3 -
Dobrý den,
toto je můj první příspěvěk na KSB fórum (včetně předchozích KSB fór na jiných adresách). Nevidím tu nikde kategorii určenou k představení se, tedy jenom rychle k mojí osobě. O KSB jsem se dozvěděl poprvé už mnoho let zpátky, když jsem si třídil složku záložek "esotero-tentonóncy" a zjistil jsem, že na stránkách leva-net je již zcela jiný obsah. Následně jsem četl tyto stránky, sem-tam diskuze a samozřejmě některé překlady. Nemohu říci, že bych už "pochopil KSB". Např. četbu DVTR jsem prostě vzdal, protože to bylo trochu nad moje možnosti. Nyní čtu podruhé Mrtva Voda (jako bych četl jinou knihu než před lety), poté mám tedy v plánu se vrhnout na DVTR. Mezitím jsem přečetl několik dalších knih z produkce VP SSSR s pocitem, že jsem je alespoň rámcově pochopil. Zkrátka nikdy se mi nezdálo, že bych měl co hodnotného přispět na fórum, proto jsem taky nikdy nepřispíval.
Nyní už k EXANPRO a plk. Ing. Jiřímu Wágnerovi. Důvod, proč jsem se rozhodl zde něčím přispět je, aby toto podle mě velmi důležité téma nezapadlo. Sám jsem byl čtenářem stránek EXANPRO cca od začátku roku 2021, tedy jsem obeznámen s produkcí tohoto webu. Můj upřímný názor je ten, že co se týká (autorské) analytiky v češtině, obsah tohoto webu kvalitativně naprosto převyšuje cokoli co jsem kdy na českém internetu objevil. Pro jistotu doplním, že web exanpro.cz byl mezi prvními 8 weby, které byly 25.2.2022 vypnuty.
Identita pana Wágnera byla již mnohokrát (nejen) mainstreamem potvrzena, sám ji dále poodhaluje v onom trestním oznámení (odkaz na trestní oznámení a přílohy je v zakládajícím příspěvku tohoto vlákna). Do předchůdce Vojenského zpravodajství (dále jen VZ) nastoupil v roce 1992 a v roce 2014 odešel na vlastní žádost, nebyl spokojen se směřováním tajné služby. Založil si vlastní zpravodajskou agenturu EXANPRO (od roku 2016) kde se věnuje analytice. Jedno z hlavních témat byla již od začátku Ukrajina, kde jasně predikoval z vysokou úspěšností vývoj situace. Dalším důležitým tématem jsou Vrbětice, kde za mě přesvědčivě dokázal, že se jedná o komplot BIS krytý VZ, řízený ze zahraničí. Však pan Wágner připravuje další trestní oznámení, které se bude týkat pouze Vrbětic.
Pro ty, kdo produkci agentury EXANPRO neznají, mám možná zásadní fakt - pan Wágner nikdy neříká "Mám přístup k těm a těm neveřejným informacím, a na jejich základě ...", ale vždy všechny jeho analýzy jsou faktologicky postaveny na veřejných mainstreamových informacích. V přílohách trestního oznámení (odkaz na trestní oznámení a přílohy je v zakládajícím příspěvku tohoto vlákna) je ukázka několika produktů EXANPRO, dobré pro ty, kdo tuto práci neznají. Podle mě nejlepší je krátší ukázka práce - ZDE . Jedná se o jasné odhalení vykonstruované lživé propagandistické reportáže (operace pod falešnou vlajkou), vysílaného v ČT a CNN Prima News, převzato z AP.PDF soubor s analýzou, druhý je video - reportáž na CNN Prima News (nutný obrazový materiál k analýze).
Na tomto fóru jsou jistě převážně zvídaví lidé. Vím, že pokud po někom chceme, aby si přečetl 210 stránek právní hatmatilky, tak se mu do toho nebude chtít. Toto trestní oznámení ale není psáno hatmatilkou. Je psáno klasickým stylem pana Wágnera, kterým píše své produkty - osobně ho považuji za efektivní a čtivý. Zkuste si přečíst prvních 20 stránek, a uvidíte, že už se od čtení nebudete moci odtrhnout a zhltnete to celé až do konce. Já jsem to samožejmě kompletně přečetl a na základě toho si dovolím tvrdit, že se jedná o produkt (nástroj) s jehož pomocí je možno řešit mnoho palčivých problémů, které aktuálně sužují naši společnost.
Ještě než se vrhnu na analýzu trestního oznámení, musím okomentovat jednu slabinu (to je můj názor) pana Wágnera. Jeho motto je (cituji): "Není prováděna žádná propagace ani reklama na přilákání více předplatitelů. Je ponecháno čistě na lidech, kdo z nich si web najde a bude chtít studovat analytické materiály". Považuji se za člověka, který se snaží již minimálně od roku 2011 hledat relevantní informace, přesto jsem web EXANPRO našel až v roce 2021. Funguje od roku 2016. Samozřejmě vidím svoji chybu, já a hledání něčeho na internetu nejsme zrovna kamarádi, nicméně co bych za to dal kdybych ty stránky nalezl dřívě. K této myšlence se ješte vrátím na konci příspěvku, bude to hlavní námět do diskuze.
Aktuálně je tu již (nečekaný) výsledek jiné žaloby (nesouvisí s exanpro.cz) podané na vládu a VZ - článek na Aktuálně.cz - zde se můžeme dočíst, že vláda a VZ podali pouze doporučení, tedy že to od začátku udělali tak, aby případná odpovědnost padla na CZ.NIC a další subjekty, které byly aktivní (NIX.CZ, APMS, webhostingové společnosti). Zajímavé doplňující informace o tom, který "nezávislý" soudce rozhodl na Aeronetu.
To se samozřejmě dalo čekat. Trestní oznámení pana Wágnera s tímto taky počítá (přímo v trestním oznámení toto zmiňuje) - trestní oznámení je podáno i na pomluvu, z čehož se hůře bude vláda/VZ vykrucovat, protože seznam webů k zablokování vychází z VZ (což muselo být schváleno vládou), tedy oni polmluvili exanpro.cz, že šíří dezinformace, příp. "proruské dezinformace". Což jasně nešíří. Další výhodu má, že žaluje on jako provozovatel a nikoli jako čtenář - tedy obě "výmluvy" z žaloby z předchozího odstavce odpadají. Zároveň vyjmenovává celou plejádu možných trestných činů, příkladem - organizované spolčení, zneužití pravomoci úřední osoby, přisvojení pravomoci úřadu, pomluva, křivé obvinění.
Celkově jsem měl v plánu udělat nějaké shrnutí toho oznámení, ale nyní si uvědomuji, že to prostě nějak zkrátit a zároveň uchovat celou komplexní informaci nelze - ještě jednou apeluji - přečtěte si ho, litovat času nebudete. Místo toho si dovolím poukázat na některé rozběhlé procesy, které toto trestní oznámení má šanci ovlivnit / nabourat:
- 1. Neustálé narůstající všehosi-dovolování vládních činitelů, v tomto kontextu cenzury, křivého obvinění, umlčení nepohodlných, absurdní nálepkování. Toto se neustále stupňuje a navíc to dělají čím dál více okatě.
- 2. Neustálé narůstající všehosi-dovolování vedoucích představitelů našich tajných služeb. Spolupráce na bodu 1. Porušování zákonů tajnými službami. Nešetřené (prokazatelně úmyslné) vypouštění utajovaných informací do médií (Seznam, Respekt, ..). Čím dál více evidentní vlastizrádná činost vedoucích představitelů našich tajných služeb ve prospěch cizích mocností (samozřejmě v neprospěch ČR) - ředitelé jsou velmi pravděpodobně přímo agenti cizích tajných služeb. Taktéž stále více okatá záležitost. Bokem ukazuje velké nesrovnalosti v kauze Čechů unesených v Libanonu.
- 3. Jednoznačná vina na straně CZ.NIC, bez zákoného rámce (doporučení vlády a VZ jím rozhodně není) ty weby vypnulo. Podobných prohřešků se dopustily i další společnosti - Webglobe, APMS, NIX.CZ, Seznam (jako vyhledávač). Zde by bylo "záhodno" aby si to odskákaly a aby padaly hlavy, především Ondřej Filip. Takové pěkné veřejné klepnutí přes prsty, aby si odpovědné osoby v takovýchto firmách napříště rozmyslely podobnou "dobrovolnou součinnost" s vládou a VZ.
- 4. V trestním oznámení dále pan Wágner rozkrývá podvratnou činnost skupiny zvané "Čeští Elfové". Nikým nevolená, neznámo kým řízená organizace anonymních lidí (známí jsou pouze dva mluvčí) - jak je možné že mohou radit vládě a neustále jsou v masmédiích. Za mě je pěkně rozsekává. Dále se obdobně vypořádává s další neziskovkou (nebo co to je) Institut pro politiku a společnost. Tedy zase možnost vypořádat se s tímto velmi nebezpečným elementem v podobě neznámo-kým vedených neziskovek samozřejmě určených k podpoře bodů 1. a 2.
- 5. ČT - ta sice není explicitně uvedena jako strana, na kterou podává trestní oznámení, nicméně ji taktéž solidně "nakládá". Samozřejmě ji kritizuje, že bez ověření označuje exanpro.cz jako dezinformační, nedala mu možnost vyjádření, spolupracuje s pochybnými organizacemi viz. bod 4. a dále ukazuje na neschopnost či přímo snahu o propagandu viz. příklad produktu EXANPRO o pár odstavců výše.
- 6. Nabíjení slov / sousloví nesmyslnými významy. Znovu ukazuje nesmyslnost slovního spojení "konspirační teorie", dále se významně věnuje "hybridnímu působení" nebo též "hybridní válce". My samozřejmě víme, že pokud nějaký politik / voják / zpravodajec / novinář použije tyto termíny, pak se obvykle za ně schovává (tj. bez validních argumentů někoho očerňuje). No pokud jste přečetli alespoň pár článků o vypnutých webech, slovo hybridní si samozřejmě užijete dosyta. V oznámení předkládá definici "hybridního působení" a uvádí na pravou míru (str. 60).
Nutno dodat další zásadní fakt - za celou dobu pana Wágnera nikdo odnikud oficiálně nekontaktoval s vysvětlením proč byl jeho web vypnut. Taktéž nebylo podáno žádné trestní oznámení, nikdy ho nekontaktovala / nevyšetřovala Policie ČR. Tedy jasné potvrzení toho, že se ničeho protiprávního nedopustil a není ani žádné podezření. Toto v trestním oznámení samozřejmě taky komentuje a celé oznámení podává tak, že prostě nemůže být odloženo, že buď on nebo protistrany se protiprávního jednání dopustili. Tedy že není možnost aby mu někdo svévolně vypnul web a následně to vyšumělo. K tomu samozřejmě nikdo nikdy neukázal ani jeden příklad toho, jak jsou stránky EXANPRO proruské, hybridní hrozba, nebo že šíří dezinformace.
Samozřejmě je jasné, že bez mediální pozornosti (nebo pouze té jednostranné, propagandistické, neustále omílající zjevné nepravdy typu "dezinformační weby", "hybridní hrozba" apod.) se to snadno zamete pod koberec. Navíc, jak vidno z výsledku jiné žaloby (komentuji o pár odstavců výše), dostane to samozřejmě na starosti "ten správný soudce". Upozorňuji že žaloba a trestní oznámení je něco jiného. Pan Wágner podává trestní oznámení, tj. měla by se tím zabývat Policie a státní zastupitelství. Nezbývá než doufat, že pan Wágner ví, jak a kam to podat, aby se to dostalo do rukou někomu, kdo nebude povolný to zamést.
Jak jsem již popsal o pár odstavců výše, pan Wágner stránky ani tuto aktivitu (trestní oznámení) nijak nepropaguje. Za mě chyba. Myslím ale, že rozhovorům se nebrání. Sem-tam je vidět rozhovor s ním na Parlamentních listech, před pár dny zde vyšel článek o podání tohoto trestního oznámení. Za mě by si nějaké to mediální rozvíření tato kauza zasloužila, aby vyvlíknutí odpovědných osob nebylo tak snadné a sami se do toho zamotali. Zároveň aby se trochu nabouraly výše uvedené procesy. Co myslíte?
10 -
Ne, není ... bylo by záhodno než vypustíš takovouto špínu si něco zjistit.
-1 -
Já si právě zjistil, jaká špína je ANS, Wolfová a spol.
Samozřejmě ne všichni, co s nimi přišli do kontaktu, tak věděli nebo ví, co jsou zač.0 -
Samozřejmě ne všichni, co s nimi přišli do kontaktu, tak věděli nebo ví, co jsou zač.Pak se omlouvám za špatné vyznění mé krátké zprávy (v delším článku by tato úroveň byla podchycena)
Podobně jako na přelomu 19-20 století, kdy veškerá levice používala marxismus pro odůvodňování svých postojů (např. ve volbách na jaře 1917 získala marxistická levice 80% (Eseři, menševici, bolševici, anarchisti, ...)
Tak i teď budou další a další skupiny používat koncepci (resp. DVTŘ) jako "dorozumívací jazyk"Jednou z nich u nás je ANS, které má pořad i na nějakém rádiu ... a zvou si tam občas k sobě konceptuály do diskuse. ... Nicméně se ukázala určitá "naivita" v jejich postojích, tak myslím, že tato spolupráce v tuto chvíli nemá pokračování.
ANS nese tedy pozitivní, tak i negativní tendence ... v subjektivním hodnocení záleží na co se zaměříš.
Správnější formulace měla tedy znít: "ANS se snaží o spolupráci s Exampem, jako jeden z mála subjektů v našem prostoru jeho výstupy zveřejňuje a mluví o nich. Nejsem si sice 100% jist, ale myslím že si Wagnera do toho svého pořadu také již pozvali. Ale spolupráce ze strany Wagnera s ANS je pouze ta účast.
Tj. jestliže máš špatné mínění o ANS, nemá jak toto dopadnout na Wagnera a Exampo.
1 -
@Jura11 povedal/-a:
Samozřejmě ne všichni, co s nimi přišli do kontaktu, tak věděli nebo ví, co jsou zač.Pak se omlouvám za špatné vyznění mé krátké zprávy (v delším článku by tato úroveň byla podchycena)
Podobně jako na přelomu 19-20 století, kdy veškerá levice používala marxismus pro odůvodňování svých postojů (např. ve volbách na jaře 1917 získala marxistická levice 80% (Eseři, menševici, bolševici, anarchisti, ...)
Tak i teď budou další a další skupiny používat koncepci (resp. DVTŘ) jako "dorozumívací jazyk"Jednou z nich u nás je ANS, které má pořad i na nějakém rádiu ... a zvou si tam občas k sobě konceptuály do diskuse. ... Nicméně se ukázala určitá "naivita" v jejich postojích, tak myslím, že tato spolupráce v tuto chvíli nemá pokračování.
ANS nese tedy pozitivní, tak i negativní tendence ... v subjektivním hodnocení záleží na co se zaměříš.
Správnější formulace měla tedy znít: "ANS se snaží o spolupráci s Exampem, jako jeden z mála subjektů v našem prostoru jeho výstupy zveřejňuje a mluví o nich. Nejsem si sice 100% jist, ale myslím že si Wagnera do toho svého pořadu také již pozvali. Ale spolupráce ze strany Wagnera s ANS je pouze ta účast.
Tj. jestliže máš špatné mínění o ANS, nemá jak toto dopadnout na Wagnera a Exampo.
Tak tady v podstatě souhlasím. Já jsem podezřívavý jedinec. (Jak se říká, "To že jsi paranoidní neznamená, že po tobě nejdou!", takže asi tak.) ANS je co je a kdo se s nimi baví, je u mě hned podezřelý, ale podezřelý neznamená vinný.
Pokud je to aktivita ze strany ANS, tak to klidně může být pokud o pošpinění, stejně jako zde zmíněný případ paní právničky Zwyrtek-Hamplové, která byla na rozhovoru u paní Bobošíkové.0 -
Takový pisálek zas nejsem, abych napsal celý článek.
Odkážu se na pana Kollera, který již s nimi má bohaté zkušenosti a také je docela rozebíral.
Už se do nich pustil i pan Kratochvíl, který je již bývalým členem, jak si s ním ANS a Wolfová vytřeli pr***.
A v poslední Skálově Simultálce paní Wolfovou zmiňuje i pan Skála, i když si nejsem jist, jestli myslí tu samou osobu.Ve zkratce. Wolfová a Bobošíková založily už několik "vlasteneckých stran". Vedou je "pevnou rukou" => kdyby je někdo mocensky nebo názorově byť jen ohrožoval, tak hned vyhození. Dovedou je k volbám a pak je samy sabotují => 2 týdny až měsíc před volbami zruší kampaň a típnou členům peníze. Strana dostane zhruba 2-3%, které jednak odsají jiným opravdu vlasteneckým stranám (oslabování SPD ?!, které často napadají) a dostanou za to peníze, které shrábnou. Krátce po volbách tu stranu zruší aby následně založili úplně novou s novými lidmi a tvářemi a celý proces opakují. ANS je tuším už jejich 3. projekt.
1 -
Tvé informace se mi nepozdávají ...
ANS je hlavně Vítová (tam je zdroj oné "naivity") a několik dalších ... Bobošíková s Wolfovou podpořily Volného, což je jiný subjekt. I v předminulých volbách šly jinou cestou než ANS.
https://narodnidemokracie.cz/proc-se-nd-a-ans-nebudou-ucastnit-kulateho-stolu-lubomira-volneho/
na úvodní fotografii Jana Volfová, skutečný šéf Volného bloku, a ten, kdo blokoval jednání VB s ND a ANS
1 -
@Jura11 povedal/-a:
Tvé informace se mi nepozdávají ...ANS je hlavně Vítová (tam je zdroj oné "naivity") a několik dalších ... Bobošíková s Wolfovou podpořily Volného, což je jiný subjekt. I v předminulých volbách šly jinou cestou než ANS.
https://narodnidemokracie.cz/proc-se-nd-a-ans-nebudou-ucastnit-kulateho-stolu-lubomira-volneho/
na úvodní fotografii Jana Volfová, skutečný šéf Volného bloku, a ten, kdo blokoval jednání VB s ND a ANS
Tak jestli se rozdělili a už je to jiný subjekt, tak to se pak omlouvám. Měl jsem zato, že je to stále propojené. Pokud už Vítová s Wolfovou a Bobošíkovou nemá nic společného, tak pak se omlouvám.
1 -
Rozhovor s Jiřím Wagnerem na internetovém rádiu Slobodný vysielač, přímý odkaz na pořad zde
Samotný rozhovor začíná v čase 22:00.
Ve zkratce probírá trestní oznámení, aktuální vývoj a celou situaci okolo webu EXANPRO.
Velmi výživné2
Kategórie
- Všetky kategórie
- 1 Možnosti, riešenia, východiská, ciele
- 215 Politika a udalosti
- 81 Udalosti a politika na Slovensku
- 24 Udalosti a politika v ČR
- 63 Zahraničná politika a udalosti
- 50 Globálna politika a udalosti
- 26 Analýzy
- 4 Domáci analytici
- 19 Zahraniční analytici