... o digitálnej mene trochu inak
Na telegrame som niekde našiel vetu cit.:
Ľudia ešte nie sú dostatočne eticky vybavení, aby digitálna mena prispela slobode, nie otroctvu.
Pri čítaní tejto vety nám môžu prísť na um rôzne otázky, napr.:
Čo je to etika? ...ma "to" nejakú spojitosť s mravnosťou? ...ak áno, ČO je to mravnosť?
ČO je podkladom pre vývoj mravnosti?
Kedy sa vývoj mravnosti premieňa na rozvoj mravnosti?
Kedy rozvoj mravnosti ľudstva, alebo nejakej jeho civilizačnej časti, predbiehal a predbehol rozvoj hmotnej technosféry?
Ak predbehol, prečo z akých dôvodov ten náskok potom zanikol?
A vôbec, môže rozvoj mravnosti danej civilizácie predbiehať rozvoj technosféry tejto civilizácie?
Ak rozvoj technosféry (mravnosti) predbieha rozvoj mravnosti (technosféry), čo je toho príčinou?
Aké prírodné pravidla to spôsobujú?
..............................................................
Vysvetlivky:
Kultúra: materiálno-informačné prostredie civilizácie predávané z pokolenia na pokolenie na negenetickej úrovni.
Technosféra: je hmotná časť kultúry danej civilizácie, ktorou sa príslušná civilizácia chráni pred účinkami vonkajšieho prostredia .
Spokojný deň Vám VŠETKÝM prajem
P.S. otázku o SLOBODE som zámerne vynechal. Kto chce si môže prečítať môj dávnejší príspevok ohľadom tohto "slovesa"
Komentáre
-
Čítala som raz takú knihu, možno fikcia a možno aj založené na skutočnosti - poselstvi od protinozcu. Je to veľmi pekne napisane, sú tam podnetne myšlienky.
Teraz k tej mravnosti - myslím, že veľkým spúšťačom toho ci technokraticky vývoj prebdbieha je strach a snaha byt lepší ako ten druhý. Obidvoje je ľuďom odmalička vvštepované. Tak sa čudujeme?
Niekto tu dal taký príspevok, že cely západný finančný system je jeden veľký podvod. Suhlasim… už len samotná koncepcia profitu… veď si vykalkulujem čo má nieco stojí (materiál, energia, práca, čas). A chce zarobiť viac to je predsa zisk… a kedze každý chce zisk, tak nemoze to skončiť ináč. Takisto kapitálový trh, špekulácie…aká za tým tovarová alebo sluzbova protihodnota? Žiadna… proste obrovská pyramifova hra a cela digitálna mena je na prekrytie ďalšieho ovládania ľudstva… preto nemozu byt etická…
1