Energetika v EU, plynovody a ropovody pre Európu

2

Komentáre

  • K
    upravené Tue 18 Oct 2022 #32->

    Tak to samozřejmě nemohl nikdo vědět, že...Se podívejte...Terminálů je celkem hodně, jsou celkem velké a tak zvládnou celkem hodně lodí pro Evropu, která potřebuje nahradit celkem hodně Ruského plynu.
    Já teda nevím, ale mě ty kupecké počty sedí :D....nebyl zde žádný signál, že by snad kapacita terminálů byla absolutně nedostatečná pro ten objem, který je potřeba nahradit...koho mohlo napadnout, že kdyby to tak bylo a terminály byly dostatečné, nemohla by nikdy vzniknout potřeba nahrazovat ,,potrubní'' ruský plyn...

    pozn.:

    Ta mediální masírka už je tak žalostná, že sama sebe vyvrací - resp. ti co to pořád žerou jsou již ztracené případy. Nejdřív vřískají, jak všechno nahradíme pomocí LNG a pak vřeští, že terminály nestíhají... jak velký idiot musím asi být, abych si neporovnal technické možnosti terminálů s tím, kolik toho potřebuji a v jakém čase? Kolik konzumentů to napadne?

  • @Mrakoplas povedal/-a:
    Pamatujete si, jak před pár měsíci někdo spočítal, kolik tankerů s plynem je reálně možné odbavit za den ( bylo to velmi precizně zpracované)? Prý nesmysl.....a tady máme realitu :smile:
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-u-evropskych-brehu-stoji-desitky-lodi-s-lng-nemohou-vylozit-naklad-40411912
    Desítky lodí se zkapalněným zemním plynem (LNG) krouží kolem pobřeží Španělska a dalších evropských zemí a nejsou schopné zajistit si místo pro vykládku, protože zařízení, která toto palivo přeměňují zpět na plyn, jsou plná, upozornila agentura Reuters

    Celkem jich teď čeká 35.

  • Y
    upravené Tue 18 Oct 2022 #34->

    EU-zeme pred summitem nejednotne pri potlaceni energeticke krize
    Nemecko je proti zastropovani cen a misto toho doporucilo spolecne nakupy vsech zemi EU.
    Finsko a Slovensko je proti primym subvencim spotrebitelu.
    Rakousko se jasne vyjadrilo proti zastropovani cen na rusky plyn.
    Navrhy komise budou zverejneny dnes vecer. zde

  • Evropska komise predstavuje sva opatreni proti rostoucim cenam plynu
    -mel by byt zaveden cenovy index na LNG
    -navrh spolecneho nakupu plynu
    -cenovy strop nebude tematem navrhu pri summitu
    Cely clanek zde

  • Jak vidí "energokrizi" v EU Rusko? Jako ten nejhloupější počin. Evropa se prostě propadá do středověku, krachují průmyslové i potravinářské závody. Kvůli topení se kácí lesy - nebo taky spaluje odpad. Všechny ekologické kroky, které se v zemích Evropy udělaly, kvůli čistějšímu ovzduší, vzaly za své.
    Proč? Kvůli ničemu jinému, než z rozhodnutí politiků.
    (cca 8 minut, RJ)

  • @Kancelar
    Tak to si fandí do roku 2035 ... :smiley:

  • A
    upravené Sun 30 Oct 2022 #40->

    Zajímavý rozhovor s Igorem Ostrecovem o jaderných elektrárnách a důvodech, které vedly, nebo mohly vést k současné složité energetické situaci nejen v Evropě.
    https://www.quintus-sertorius.com/l/pro-pochopeni-soucasneho-nastupu-nwo-je-dobre-se-podivat-na-toto-video/

  • Byl odhalen plán.
    Moldavské orgány prodávají část plynu, který jim prodává Gazprom, se slevou.
    Systém jde přes ukrajinské prostředníky a pravděpodobně i přes Brity. Londýnští úředníci nepřijeli do Kišiněva jen tak pro nic za nic.

    Dokonalá mezera v zákoně. Žádat od Rusů plyn pod tržní cenou, ale neposkytovat svým lidem plyn a energetické zdroje a prodávat ho EU s přirážkou, aby na tom vydělali (obelstít Gazprom).
    To znamená, že moldavská vláda kryje potřeby lidí a hloupě seká těsto. Jsou to zkorumpovaní cucáci nejvyššího řádu.
    Oficiální verze zní velmi hloupě a je určena pro hloupé lidi.
    "Objemy plynu, které podle Gazpromu zůstávají na Ukrajině, jsou naše úspory a zásoby uložené ve skladech na Ukrajině," řekl vicepremiér Andrij Spynu.
    Podle něj tyto objemy "byly a budou" plně uhrazeny Moldavskem.
    Zatímco v Moldavsku je naprostý nedostatek energetických zdrojů, moldavské vládní straky prostě obchodují se státním plynem, čímž dávají Gazpromu záminku a všechny trumfy, aby neprodloužil s Kišiněvem smlouvu o ZLEVNĚNÉM plynu, a tak mohou na trhu mazaně platit. A to je minimálně o 30-50 % dražší, než kolik v současnosti stojí plyn v Kišiněvě. To opět dopadne na bedra běžných občanů, kteří již nyní musí vydávat 65 % svých příjmů na komunální služby.

    Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
    https://t.me/legitimniy/14154

    Předtím 22 lis 2022, 12:21 viewtopic.php?p=301945#p301945

    Gazprom oznámil, že pokud nerovnováha v tranzitu přes Ukrajinu do Moldavska přetrvá, začne v pondělí omezovat dodávky přes Ukrajinu.

    Společnost rovněž uvedla, že na Ukrajině zaznamenala nahromadění ruského plynu určeného pro dodávky moldavským spotřebitelům na základě smlouvy se společností Moldovagaz.
    https://t.me/zvezdanews/100755

  • Economist: Vysoké ceny energií môžu zabiť viac Európanov ako boje v ruskej vojne na Ukrajine
    24.11.22
    Ak chce ruský prezident Vladimir Putin dotiahnuť svoje ťaženie na Ukrajine do víťazného konca, potrebuje, aby Západ prestal podporovať jeho protivníka. Dobrá príležitosť vraziť klin medzi spojencov sa mu naskytne túto zimu. Pred vojnou pokrýval dovoz plynu z Ruska 40 až 50 percent spotreby Európskej únie. V auguste však Putin zavrel kohútiky na veľkom plynovode, ktorým táto komodita prúdila do Európy. Ceny paliva prudko stúpli, čo otriaslo ekonomikami spojencov Ukrajiny, píše The Economist.
    Európa zatiaľ tento šok úspešne prežila a jej zásobníky zemného plynu sú takmer plné. Nárast veľkoobchodných cien energie sa však už stačil dotknúť mnohých spotrebiteľov. Aj keď ceny energií oproti svojim maximám medzičasom klesli, oproti rokom 2000 až 2019 zaplatia európske domácnosti v súčasnosti za plyn o 144 percent a za elektrinu o 78 percent viac.
    Na cenách záleží
    Vysoké ceny energií sú, samozrejme, nič oproti hrôzam, ktoré zažívajú Ukrajinci. Aj tak sú však dôležité, pretože s klesajúcou teplotou prostredia sa zvyšuje pravdepodobnosť, že ľudia budú zomierať. A ak budú aj naďalej platiť historické vzťahy úmrtnosťou, počasím a cenami energií, použitie „energetickej zbrane“ V. Putina bude mať za následok viac obetí na životoch, ako si doteraz vyžiadali boje na ukrajinskom fronte.
    Napriek tomu, že vlnám horúčav sa dostáva viac pozornosti médií, medzi decembrom a februárom zomrie za týždeň o 21 percent Európanov viac ako za to isté obdobie medzi mesiacmi jún a august. V minulosti mali výkyvy v cenách energií na počet úmrtí len zanedbateľný vplyv, tento rok je však ich nárast obrovský, preto sa vzťah medzi cenami energií a počtom úmrtí počas zimných mesiacov môže zmeniť a súčasné ceny energií vyženú počet úmrtí nad historický priemer aj v prípade, že zima bude úplne mierna.
    Európa tuhú zimu nechce
    Ak bude túto zimu (2022-23) aj naďalej platiť vzorec platný pre roky 2000 až 2019, ruská energetická zbraň bude nesmierne účinná. V prípade že ceny energií zostanú na približne súčasnej zomrie v Európe počas typickej zimy o 147-tisíc ľudí viac (o 4,8 percenta viac) ako by tomu bolo v prípade, že sa ceny vrátia na úroveň z rokov 2015 až 2019. Pri použití modelu najteplejšej zimy za posledných 20 rokov by toto číslo kleslo na 79-tisíc, čo je aj tak o 2,7 percenta viac. Pri použití modelu najchladnejšej zimy v každej krajine za posledných 20 rokov by sa počet obetí použitia Putinovej energetickej zbrane zvýšil o 185-tisíc.
    https://www.trend.sk/spravy/vysoke-ceny-energii-mozu-zabit-viac-europanov-ako-boje-ruskej-vojne-ukrajine?itm_brand=trend&itm_template=search&itm_modul=articles-search-list&itm_position=1

  • tak hlavne, EU stale nema vyriesene, ako chce nahradit plyn buducu zimu. Rusky zrejme uz nebude, LNG nema ani produkciu ani tankery, elektrina nemoze nahradit v kureni plyn a nove fabriky ci tankery sa postavia tak za 5 rokov

  • @JankaS povedal/-a:
    tak hlavne, EU stale nema vyriesene, ako chce nahradit plyn buducu zimu. Rusky zrejme uz nebude, LNG nema ani produkciu ani tankery, elektrina nemoze nahradit v kureni plyn a nove fabriky ci tankery sa postavia tak za 5 rokov

    No presne, mala som obavy čo tuto zimu, ale myslím, že budúca bude vacsi zaberák. Ja už všetky tieto negatívne správy neviem spracúvať, je tohovelmi veľa.

  • M
    upravené Sat 26 Nov 2022 #49->

    Zákaz Eu na ropu u Ruska? Bulharsko ji bude dovážet dál... PL
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zakaz-EU-na-ropu-z-Ruska-Bulharsko-ji-bude-dovazet-dal-721172
    EU totiž ve svém červnovém sankčním balíčku zakázala nákup, dovoz nebo transfer ruské ropy od 5. prosince 2022 a dalších rafinovaných ropných produktů od 5. února 2023.

  • Viac skvapalneného plynu z Ruska. Geopolitická páka ostáva Kremľu aj naďalej v rukách
    https://standard.sk/285223/viac-skvapalneneho-plynu-z-ruska-geopoliticka-paka-ostava-kremlu-aj-nadalej-v-rukach/

    Dovoz ruského LNG do EÚ vzrástol zhruba o 40 percent
    https://standard.sk/285336/dovoz-ruskeho-lng-do-eu-vzrastol-zhruba-o-40-percent/

  • Sankcie, to je nieco ako prohibicia, oficialne je to zakazane, neoficialne na tom bezbozne zarabaju vsetci priekupnici. A my sa mozme posrat.

  • První země chystá zákaz elektromobilů. Švýcarsko ho zavede při nedostatku energie.
    https://echo24.cz/a/JPhnL/zpravy-svet-svycarsko-ocekava-krize-energie-zakaz-elektromobily-hry-konzole
    Z textu:
    "Švýcarská vláda vymyslela krizový plán pro případ, že zemi zasáhnou výpadky proudu. V krajních případech omezí používání elektromobilů, domácích spotřebičů a herní elektroniky. Opatření se mají podobat těm „covidovým“ při lockdownu. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

    zajímavé jsou i 2 stupně omezování energií - nouzový a krizový
    nouzový stupeň:

    • prát jen na 40 stupňů
    • veřejné budovy vytápěny jen na 20 stupňů ( kromě nemocnic a pečovatelských domů)
    • zákaz používání herních konzolí a streamovací služby budou muset snížit rozlišení svých videí na
      standardní místo HD

    • zkrácení doby otevření u obchodů o 2 hodiny

    • používání elektromobilů jen pro absolutně nezbytné cesty ( lékař, práce, nákup)
      krizový stupeň:

    • zákaz používání klimatizací

    • vypnutí teplé vody ve veřejných koupelnách ( lázních?)
    • zhasnutí vánočního osvětlení, zastavení eskalátorů
    • zrušení koncertů a jiných kulturních akcí ( divadlo, kino, sportovní utkání)
  • Mrakoplas povedal/-a: zajímavé jsou i 2 stupně omezování energií - nouzový a krizový

    To vyzerá na taký "humanitný lockdown" (venca láhev je inšpiratívny :-)

  • P
    upravené Thu 3 Aug 2023 #54->
  • Bez ruského plynu to v Evropě nepůjde! Oznámil včera šéf EON a cena plynu na burze v Amsterodamu ihned vzrostla o 40%! Ceny elektřiny na burze v Lipsku se zvedly o 20%! Čeká nás prý chladná zima!

    Vyhlídky na konec energetické drahoty, kterou ještě před pár dny slibovala česká fialová média, jsou tak v nedohlednu! Dokonce podle tvrzení expertů Českého rozhlasu ze 3. srpna se ceny energií pro domácnosti a konečné odběratele měly spíše vylepšovat! Šéf EON Birnbaum neměl včera rozhodně žádný důvod ke stížnostem na draný plyn a energie, protože jeho firma zvýšila za jediný rok díky drahotě svůj čistý zisk o 40%! Jenže Birnbaum není politický maoistický blázen, ale inteligentní manažer a tak si rychle spočítal, že bez levných energií rychle zkrachuje evropský průmysl a že jeho koncern EON tak nebude mít brzy za co nakupovat ani pro Fialu tak atraktivní drahý plyn LNG!

    Perlička na závěr! Brusel se rozhodl, že bude své zásoby plynu na letošní zimu skladovat na Ukrajině! Zvláštní, že politici, kteří dennodenně tvrdí, že Putin využije každé příležitosti, aby Západ položil na lopatky a obsadil jeho území, nemají strach, že jim Rusko nějakým Kinžálem nevyhodí do vzduchu evropské zásoby plynu uskladněné na letošní zimu na Ukrajině!

    https://cz24.news/bez-ruskeho-plynu-to-v-evrope-nepujde-oznamil-vcera-sef-eon-a-cena-plynu-na-burze-v-amsterodamu-ihned-vzrostla-o-40-ceka-nas-pry-chladna-zima/

  • No, po krachu dovozu plynu přes Niger se to dalo očekávat.


  • Franta povedal/-a: Brusel se rozhodl, že bude své zásoby plynu na letošní zimu skladovat na Ukrajině!

    Nie zlá správa pre Slovensko - na preprave plynu cez naše územie zarobíme dvakrát :)

    Ale prvé, čo ma po prečítaní uvedeného napadlo - že sa snažia zamaskovať nákup plynu z Ruska (cez plynovod Družba).

  • P
    upravené Mon 21 Aug 2023 #58->
  • Poškozen další plynovod

    ...V Baltském moři došlo k úniku plynu a poničení finsko-estonského plynovodu. Poškození podmořského plynovodu Balticconnector mezi Finskem a Estonskem se „nezdá být nehodou“ a mimořádná tisková konference, kde vystoupí finský premiér a ministr obrany, by měla osvětlit „znepokojivou bezpečnostní situaci.

    Samozřejmě jsou s tím hned hotoví a dle nich poškodilo plynovod opět Rusko.