Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

1484951535480

Komentáre

  • Mrakoplas
    upravené Wed 9 Nov 2022 ->

    @Zora Tak nikde nevidím, za který film to byl Oskar, ale co jsem našla tak SP dostal Oskary čtyři a to za filmy:
    Mrtvý muž přichází ( není mi jasné, zda dostal nominaci nebo i Oskara)
    Sladký ničema ( dtto)
    Tajemná řeka - Oskar 2003
    Milk - Oskar 2008
    Oprava - tak má jen dva Oskary - za ty dva poslední filmy ( předchozí uvedené filmy jen nominace)

  • Zora
    upravené Wed 9 Nov 2022 ->

    Penn

    Oscar
    https://www.csfd.sk/film/242391-milk/prehlad/
    Režisér Gus Van Sant a Sean Penn oživili příběh člověka, který je do dnešní doby považován za jednoho z největších mučedníků americké historie. Za svou sexuální orientaci zaplatil tím nejcennějším, co člověk má - životem. Když byl v roce 1978 na Harveyho Milka spáchán atentát, svět ztratil jednoho z nejcharizmatičtějších vůdců a hlas spravedlnosti.

    https://www.csfd.cz/film/43014-tajemna-reka/prehled/

    nom.
    https://www.csfd.cz/film/7731-mrtvy-muz-prichazi/prehled/
    https://www.csfd.cz/film/57-sladky-nicema/prehled/
    aj tu mal nom.
    https://www.csfd.cz/film/15340-jmenuji-se-sam/prehled/


    Keď zvíťazíš, prines mi to späť na Malibu.
    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/646545-video-zelenskyj-dostal-oscara-ma-ho-vratit-ked-rusov-vyzenie/
    „Sean přivezl svou sošku Oscara jako symbol víry ve vítězství naší země. Na Ukrajině bude až do konce války,“
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/volodymyr-zelenskyj-sean-penn-oscar-ukrajina.A221108_225000_zahranicni_pukk

  • Šéf ruského rezortu obrany Sergej Šojgu nariadil ruským jednotkám
    stiahnuť sa na ľavý breh Dnepra. Minister poznamenal, že najdôležitejšou úlohou je momentálne záchrana životov vojakov a starostlivosť o civilistov. Ozbrojené sily RF teda vlastne opúšťajú Cherson. Z ruskej strany ide o natiahnutie špeciálnej operácie v čase. Stiahnutie za Dneper znamená, že sa v tejto časti frontu prechádza do strategickej obrany. Antonovský most je jediný, preto sa ho Kyjev snaží tak vytrvalo zničiť. Prekročenie vodného toku patrí k najťažším a najkomplikovanejším vojenským operáciám. Prekročenie Dnepru Červenou armádou v roku 1943 bolo najkrvavejšou bitkou 2. sv. vojny vôbec.

    Sergej Surovikin, veliteľ ruských jednotiek v zóne špeciálnej operácie, poznamenal, že od augusta do októbra stratili ukrajinské ozbrojené sily pri Chersone asi 9,5 tisíc vojakov, čo je 7- až 8-krát viac ako straty spojeneckých síl. Okrem toho ruská protivzdušná obrana zostrelí viac ako 80 percent nepriateľských rakiet, ale zvyšných 20 percent spôsobuje mestu ťažké škody. Cherson a okolité územia sa podľa Surovikina nedajú poriadne zásobiť, takže najoptimálnejším scenárom ďalšieho vývoja je stiahnutie ruských vojsk na ľavý breh Dnepra a organizácia obrany pozdĺž rieky. Šojgu súhlasil so stiahnutím jednotiek. Surovikin oznámil, že tento manéver sa uskutoční v blízkej budúcnosti.
    https://www.armadnymagazin.sk/2022/11/09/rusky-zastupca-sefa-chersonskej-oblasti-zahynul-pri-nehode/

  • nedochazi ke stahovani ruskych jednotech z duvodu, ze se ocekava, ze elensky bude chtit vyjednavat o miru? mozna hozena rukavice amikum po volbach

  • vittorio rangeloni, 9. 11.
    centrum donecka znovu pod palbou ukr. delostrelectva, zasazen obchodni dum a autobus, na okolni domy. opet zadne vojenske cile.

    https://www.youtube.com/watch?v=UofVtlAcMNE

  • constanze povedal/-a: nedochazi ke stahovani ruskych jednotech z duvodu, ze se ocekava, ze elensky bude chtit vyjednavat o miru?

    Vyjednávání s Kyjevem je Prohra RF.

    Reálnější je, že to udělají jako politickou past.
    Něco jako s tou obilnou dohodou. Postaví UA do pozice, kdy bude muset jednat nebo se blamovat. UA samozřejmě jednat nebude a bude se blamovat. Tím RF dostane do ruky konečně trumf s tím (v zahraniční politice), že chtěla jednat a udělal krok dobré vůle, dokonce 2x !
    (To bylo mimochodem už nedávno ozvučováno, že na jaře se zastavila palba a stáhli se od Kyjeva, jako projev dobré vůle v naději a diplomatické řešení.)
    Když už i na po 2. Kyjev zavrhne "olivovou ratolest", tak pak už definitivně Rusové "sundají rukavice" a pojedeme na 100% (konečně) !

    To bude +- konec Listopadu. Evropa o něco hlouběji ve spirále ekonomického kolapsu, USA bez zdrojů a RF s připravenými 3 armádními uskupeními.
    Už teď R. Sunak oznamuje, že se bude muset omezit pomoc UA a v USA mají zásoby dieslu a ropa na kolik dní ?! Na týden ?

    Pamatujete to snížení těžby ropy o 2 mil. bar./den v S. Arábii a 3 v RF ?
    Tak to začalo až v Listopadu. Takže po měsíci "na dietě" (navíc RF teď ruší své slevy na LNG a tuším, že brzy i další produkty), bude Západ na pokraji kolapsu a nebude moct UA pomoct i kdyby chtěl. Nemluvě o tom, že už moc není čím.

    A vlastně už do toho ani sami moc nemůžou jít i kdyby chtěli.

  • Musíme militarizovat silnice a železnice - Borrel
    EU by mělo rychle zainvestovat do infrastruktury, aby mohla sloužit vojenským účelům.

    https://www.rt.com/news/566293-eu-military-mobility-plan/

    Někdo by mu měl říct, že ten proces tu už jede několik let :smiley: ...
    Bylo by třeba mít ještě co po těch cestách vozit.

  • @Quilgen na rokovania UA pristúpi, dôležité budú jej požiadavky. Pričom Rusko má v rukách mnoho pák, napríklad vývoz hnojív, dôležitých kovov o rope a plyne ani nevraviac.

  • Kaktus
    upravené Fri 11 Nov 2022 ->

    Železniční most, který se nachází vedle Antonovského, byl také zničen.

    Ruská armáda také zničila železniční most, který se nachází napravo od Antonivského. Útočné cesty ukrajinských ozbrojenců na levý břeh jsou tak zablokovány. Jediné, co musí udělat, je vynutit si překročení Dněpru, což je však nesmírně nebezpečné.

    https://t.me/readovkanews/46602

    Takto vypadala destrukce Antonova mostu

    Záběry ukazují zničení (https://t.me/voenacher/33046) Antonova mostu po stažení ruských vojsk z pravého břehu. Kromě toho si připomeňme zničení (https://t.me/readovkanews/46602) železničního mostu, který se nachází hned vedle.

    Uvádí se, že celou noc byli naši bojovníci na Dněpru kryti protivzdušnou obranou, pokusy teroristů připravit naší armádě peklo zcela selhaly.
    https://t.me/readovkanews/46603


    Rusi se v klidu stáhly na druhý břeh, tam se zakopou a budou hlídat Dněpr, kdyby jej chtěli Ukroši překročit. Překročení Dněpru je akce velmi náročná a dělá se dost blbě, když je protivník zakopán na druhé straně, a má převahu v dělostřelectvu a vzdušnou podporu. Zatím to teda vypadá jako vstřícný krok dle určité dohody (setkání Bideta a Si na summitu G20?).

  • Kaktus
    upravené Fri 11 Nov 2022 ->

    @Quilgen

    No já si nejsem úplně tak jistý, že budou mít snahu konečně něco dobývat plnou silou medvěda. Resp. síla bude úměrná potřebě a dobytí se provede až bude připraveno ,,okolní prostředí''. I kdyby se na frontě nedělo nic, mají toho dost k řešení doma. Mobilizační ekonomika zatím ještě nestihla splnit účel.

  • @Quilgen
    Můj názor ohledně jednání Ruska s Kyjevem je stejný = bude to jasná prohra. Hlavním důvodem je, že Kyjev nepředstavuje žádnou vládu, ale je to chunta, představující názory jen banderistické části UA. Rusko - pokud je tím svrchovaným státem jak říká - má partnera v rozhovorech v USA. Ostatně - USA celou tu "akci" na UA řídí a UA je jen poslušnou kolonií.
    Mám tu video Šarije - a pozor - je tentokrát dost ostré vůči Rusku. Ostatně - Šarij je Ukrajinec, sice utečenec, ale stále vlastenec. Ten pokládá jednu otázku, která mi leží v hlavě a která - jak si myslím - úzce souvisí i s otázkou diplomatického vyjednávání.
    Šarij tam mluví o tom, že přeci bylo dostatečně známé, jak je USA "zakousnuté" do UA a je víc než pravděpodobné, že bude UA podporovat zbraněmi v boji proti Rusku. To v Rusku nikdo nevěděl? Co to má Rusko za vojenské poradce, když nikdo nepředpokládal vojenskou pomoc NATO?
    Tak to mi také dost leží v hlavě a nevěřím, že toto v Rusku nikdo nepředpokládal, když to bylo jasné i nám - laikům nevojákům - tady. Zvláště když přípravy šly prokazatelně 14 let (dodávky zbraní a výcvik v zemích NATO). I když... Když mohou jako "poradci a odborníci" vystupovat neumětelové a blogeři jako Podoljaka - pak je možné všechno. :(
    https://www.youtube.com/watch?v=HdQ2Rp0RgcY

    A "sluchy", které se po sítích linou, jsou o tom, že Rusko neútočí jak by mělo a neničí ukrům infrastrukturu .- jak by mělo, aby stále neproudily nové a nové posily v lidech i zbraních - protože v tom jsou kšefty oligarchů. Oligarchové vůbec nepociťují tíhu konfliktu - oni naopak bohatnou. A tím kšeftem oligarchů, kteří si na "barvy" nehrají a spojují je prachy - tím je titan.
    Samozřejmě - k tomu musíme připočíst vliv různých těch "odborníků", kteří se ve vojenské i politické branži vyskytují. (To není despekt - to je srovnání s tím, jací "odborníci" mediálně vystupují u nás a "radí" snad každý, kdo má do zadku díru.)
    A ještě mě k tomu napadla jiná "šílená věc", že se může jednat o takovou "zkoušku". Kde kdo stojí a za koho kope. Zkoušku toho, jak funguje vojenský systém, logistika, velení.
    Ať je to jak chce, takové - a opakované - situace Rusům nepřidají ani na důvěře a ani na odhodlání.

  • Lin povedal/-a: Co to má Rusko za vojenské poradce, když nikdo nepředpokládal vojenskou pomoc NATO?

    Hromada jich už sedí :wink: .
    Na to někdy v létě narážel i Pjakin. A i z jiných zdrojů mám, že potichu se zatýká a "vypadává z oken" v Rusku. To co je v médiích je sotva desetina. Ti co právě říkali, že "tam najedem, se lekou, dohodnem se a za týden je hotovo" sloužili západu nebo byli idioti (ne že by se to vylučovalo) ... a teď už sedí... nebo hůř.

  • Na co přesně se ptá otázka, zda někdo předpokládal, nebo nepředpokládal, že NATO a kolektivní západ bude Ukrajinu podporovat? Co by mělo být provedeno jinak?

    Pozn. přirozeně každý věděl, jak to bude s podporou.

  • areo857
    upravené Fri 11 Nov 2022 ->

    @Lin na Šarija by som si dala pozor. Nie raz úmyselne klamal, podporuje ukrajinskú armádu.
    @Quilgen to je pochopiteľné. Ibaže nikdy nehovor nikdy.

  • Lin
    Lin
    upravené Fri 11 Nov 2022 ->

    @areo857 povedal/-a:
    @Lin na Šarija by som si dala pozor. Nie raz úmyselne klamal, podporuje ukrajinskú armádu.

    Ale samozřejmě. Však jsem tam psala své upozornění = že zůstává vlastenec - a tak lze očekávat určitou zaujatost - ale to si měl každý vydedukovat sám. :)
    @Kaktus: Otázka zněla, zda ruští vojenští poradci ve svých plánech pro "akci Z" počítali s eventualitou podpory NATO = s dodávkami zbraní i lidské síly. Protože teď se na válku s NATO prakticky titíž lidé vymlouvají.
    Možná je někdo zmatený tím, co píšu. Ale ono jde o to, že celá "akce Z" vyznívá jako velká blamáž a Rusům už dochází trpělivost. Těch různých "taktických ústupů" bylo na jejich povahu až příliš. Takže -někde to někdo obrovsky zbabral.
    Tady nejde o Šarije, nejde o Podoljaku. Ostatně - mezi pány je i tak dost osobních nesympatií. Tady jde o to, kdo stojí za celou sérií chyb, které se v "akci Z" udály.
    Blogeři, kteří informují o akcích - to se může zdát na první pohled fajn. Na druhý už méně, protože každý bloger se předhání s co nejčerstvějšími informacemi - přitom uveřejňováním "žhavých" informací na síti pomáhá hlavně nepříteli, protože mu sděluje velmi cenné zprávy.
    Ukři to zpočátku také dělali. Natáčeli se, dávali videjka z akcí i s lokací, vyzvonili úplně všechno, co běžně zvoní v občanském životě. Každý prd - a to mnohdy doslova. Ale ve válce to tak nejde - a ukry to honem rychle odnaučili jejich "zahraniční specialisté". Dneska uveřejňují osobní videa s velkým zpožděním (až po akcích) a nebo taková, která jim projdou prověrkou. Tohle u Rusů ještě není pravidlem. U vojáků ne - ale u médií všeho druhu a "síťařů", kteří se všude pletou pod nohy.
    A lidi začínají být velmi naštvaní.
    Pokud se první vlna naštvání vzedmula při oslavách přijetí 4 nových oblastí do náruče RF zrovna v den, kdy ruská armáda sváděla těžké boje - to se ještě "vydýchalo". A dneska tatáž ruská armáda opouští to, co Moskva před pár týdny s pompou vítala - to už vydýchávají dost těžko.
    Já soudím jen podle toho, co píšou v diskusích - takže se mohu mýlit.
    A co píšou? Např.:
    V tuto chvíli Rusko opouští celý pravý břeh Chersonské oblasti včetně hlavního města Cherson. Město, které má obrovský symbolický a politický význam, první a jediné regionální centrum v čele s prakticky zcela osvobozeným krajem, bylo opuštěno. Děje se tak na pozadí charkovské katastrofy, kterou provázely demonstrativní popravy civilistů, kteří uvěřili Rusku. Všechna prohlášení, že město a region budou bráněny a Cherson se stane pevnostním městem, se ukázala jako prázdná. Přes stabilní a dokonce úspěšnou situaci na frontě ruské síly odcházejí na levý břeh.
    Pro ty, které zatím nenapadlo, proč jsem tyto "divné" informace předestřela:

    • může to být jedna z cest, jak svrhnout Putina. Udělat z něj tlučhubu.

    Zde ještě několik videí z dnešního Chersonu, kde místní vítají ukry jako osvoboditele a pálí vše ruské, co po nich zbylo:
    https://politikus.info/video/148059-ukraincy-v-hersonskoy-oblasti-vstrechayut-vsu.html
    https://politikus.info/video/148070-zhiteli-hersona-posle-uhoda-rossiyskih-voysk-szhigayut-rossiyskie-bannery.html

  • constanze
    upravené Fri 11 Nov 2022 ->

    post baudyse:

    reakce jedne zname na FB a jeji vnimani odchodu rusu z khersonu.

  • areo857
    upravené Fri 11 Nov 2022 ->

    @Lin vlastenec? Takí ľudia sa nesprávajú ako on, ktorý v svojich "diskusiách" s Podoľjakom prestúpil červenú čiaru. Video je smutné. K vlastenectvu, jeho YouTube kanál je klasický trójsky kôň.
    https://t.me/yurasumy/6055

    Videá miestnych by som nedávala, mnohí odišli a ďalšia časť je radšej ticho. Mimochodom, to sa týka aj videí Ruskej armády.

    K operácii.
    https://t.me/RKadyrov_95/3080
    Pre ne-ruštinárov:

    Úplne súhlasím s názorom pána Prigožina na Surovikinovo rozhodnutie. Jevgenij Viktorovič veľmi presne poznamenal, že Surovikin zachránil tisíc vojakov v de facto obkľúčení.

    Po zvážení všetkých pre a proti urobil generál Surovikin ťažké, ale správne rozhodnutie medzi nezmyselnymi obeťami v záujme hlasných vyhlásení a záchranou neoceniteľných životov vojakov.

    Cherson je veľmi ťažká oblasť bez možnosti stabilného pravidelného zásobovania muníciou a vytvorenia silného, spoľahlivého tyla. Prečo sa tak nestalo od prvých dní osobitnej operácie? To je ďalšia otázka. V tejto zložitej situácii však generál konal múdro a prezieravo - evakuoval civilné obyvateľstvo a vydal rozkaz na preskupenie.

    Takže nie je potrebné hovoriť o "odovzdaní" Chersonu. "Vzdať sa" keď sa vzdajú aj bojovníci. A Surovikin šetrí svojich vojakov a zaujíma výhodnejšiu strategickú pozíciu - pohodlnú, bezpečnú.

    Všetci vedeli, že Cherson je ťažké bojisko už od prvých dní špeciálnej operácie. Aj vojaci mojich jednotiek hlásili, že boj v tejto oblasti bol veľmi ťažký. Áno, dá sa to udržať, dá sa doviezť nejaká munícia, ale bude to stáť veľa ľudských životov. A takáto prognóza nám nevyhovuje. 

    Preto si myslím, že Surovikin sa správal ako skutočný bojový generál, ktorý sa nebojí kritiky.
    Je zodpovedný za ľudí. On to vie najlepšie.

    Ďakujeme vám, Sergej Vladimirovič, že ste sa o chlapcov postarali! Splníme rozkaz vrchného veliteľa. Neprestaneme biť nepriateľa a neunavíme sa.

    EDIT: nie je sám, ktorý sa pýta dôvody chýb v logistike a stratégii/taktike. Presnejšie v texte, sám to dobre vie. Mimochodom, okrem neho to nepovedali len Prigižin a Medvedev, ale aj druhí.

  • K Ukrajine, tu sú mapy z Wiki ešte pred konfliktom. Všimnite si, len na Ukrajine je ukázané rieka - Dnepr.
    https://veseletlacovky.wordpress.com/2021/04/03/chysta-sa-rozdelenie-ukrajiny/

  • obavam se, ze mainstream bude opily ustupem ruskych vojaku z khersonu jeste dlouho a malokdo z tech, co veri MSM, je schopen/ochoten premyslet.

  • @Kaktus povedal/-a:
    @Lin
    Ne Lin, nemyslel jsem nikoho konkrétně -

    Děkuji. Už jsem asi víc vztahovačná. :)
    Shodneme se, že "akce Z" je jen jedna část a mnohem závažnější děje probíhají "ne na očích".

  • Lin
    Lin
    upravené Sat 12 Nov 2022 ->

    Ukrajina začala stavět zeď mezi ní a Běloruskem:
    https://t.me/RVvoenkor/31629
    A to není všechno. Oni i zaminovávají hraniční území:
    https://t.me/RVvoenkor/31683

    Ještě to doplním o novou zprávu, že přeshraniční provoz je zastavený a Bělorusové zjistili, že jim ukři zaminovali přístup ke kontrolním stanovištím protitankovými minami. Dále ještě "šmírují" běloruské území z dronů, vybavených nočním viděním:
    https://politikus.info/events/148088-obstanovka-na-granice-belorussii-s-ukrainoy.html

  • Kaktus
    upravené Sat 12 Nov 2022 ->

    @Lin

    Jednoznačně je zákulisí tím zásadním místem, kde dochází k jednání.

    Pravda, předchozí příspěvek jsem napsal trochu nešťastně.