Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

1515254565780

Komentáre

  • @Kancelar povedal/-a:
    Niesu tie sklady v Podnestersku?

    Sú. Strážia ich ruskí vojaci. Ak sa nemýlim, okolo 1000.

  • ale Pjakin hovoril o zatopení JE z tých horných vodných diel, ktoré sú nad JE.

  • @Fero povedal/-a:
    ale Pjakin hovoril o zatopení JE z tých horných vodných diel, ktoré sú nad JE.

    Ďakujem, už mi to dáva zmysel. Mal by som viac študovať mapy a lepšie počúvať.

  • Lin povedal/-a: čtyři děti

    ... a stejně je vymaštěný jak starý pekáč na buchty...

  • @Ogar Valach povedal/-a:

    @Fero povedal/-a:
    ale Pjakin hovoril o zatopení JE z tých horných vodných diel, ktoré sú nad JE.

    Ďakujem, už mi to dáva zmysel. Mal by som viac študovať mapy a lepšie počúvať.

    vplyv na rozsah takejto katastrofy má viacero faktorov - maximálne množstvo vody, reliéf krajiny, infraštruktúra, priemysel, osídlenie, vzdialenosť. Výpočet prielomovej vlny sa robí s prihliadnutím na náhle rozrušenie hrádze a okamžité uvoľnenie vodnej masy. V danom prípade ak je tam sústava vodných diel, aj s akumuláciou ničivých faktorov. Ťažko hodnotiť či sú tie závery správne alebo nesprávne, lebo nepoznáme predmetné dokumenty a mapy zátopovej oblasti, avšak môžeme predpovedať k čomu by došlo. Je tu však jedna dôležitá otázka. Leží predmetná jadrová elektráreň (JE) v zátopovej zóne alebo nie? Ak ju stavali ešte za ZSSR, tak pochybujem. Len hlupák tak umiestni strategické objekty kde zničenie jedného povedie ku dominovému efektu a mohutnej kumuláciu ničivých faktorov, ktorých výsledkom bude totálne zdevastovanie priľahlého územia. Čiže sústava vodných diel je jedná vec, ale JE je druhá vec.
    To, že nad takouto vecou stále uvažujú, značí len jednu vec. A to, že DS totálne stratil súdnosť a topiaci sa aj slamky chytá.

  • @Mrakoplas povedal/-a:
    Nevíte někdo víc o tom, že Polsko i USA raketu prý sledovali? Zmiňuje to Rajchl v rozhovoru na PL
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Az-pak-Polsko-reklo-pravdu-Rajchl-Rakety-Bod-zlomu-Hur-nez-pred-rokem-1989-720663
    Podivný je i výrok amerického prezidenta Bidena, který uvedl, že Spojené státy i Polsko o raketě věděly a sledovaly ji. „Polsko vědělo, že nejde o ruskou raketu, a snažilo se nás obelhat. Až po konzultaci se Spojenými státy řekli, že jde o raketu ukrajinskou. Ale když jde o raketu ukrajinskou, říkají, že to byla nehoda. Když jde o raketu ruskou, tak už se baví o tom, že by měla nastat třetí světová,“ rozčiluje se Rajchl.

    Také jsem to slyšel, myslím, že to řekl sám Biden, nejsem si jist. Ale určitě tato zpráva proběhla.

  • @Rusofil povedal/-a:

    Také jsem to slyšel, myslím, že to řekl sám Biden, nejsem si jist. Ale určitě tato zpráva proběhla.

    neviem kto sa vyjadril ako prvý, pentagon alebo dedo biden, ale ich vyjadrenia boli totožné. avšak škrt cez rozpočet im urobil dedo biden keď vyhlásil to čo vyhlásil. Močiar túto provokáciu a akciu naštartoval a uviedol do chodu, avšak dedo im do toho stroja hodil vidly a celé toto všetko už len dobehovalo svojou zotrvačnosťou. Ale jeden účel to splnilo. Vytiahol na svetlo sveta ďalších spáčov a liberálov ukázal v pravom svetle a o čo sa vlastne snažia.

  • Ogar Valach
    upravené Thu 17 Nov 2022 ->

    Na Poľsko dopadla raketa a zabila dvoch nešťastníkov. Liberáli boli prakticky okamžite pripravení vyraziť do útoku proti Rusku. Nie je to riadené štruktúrne, taká rýchlosť by bola nemožná. Naopak, trvalo viac ako deň, kým ich stiahli. Oni sú permanentne v pohotovosti útočiť pri prvej príležitosti.

    Hodinu po vražde homosexuálov mali vinníka a začali lynč na pronárodné sily. Po niekoľkých dňoch sa ukázalo, že čin nebol motivovaný nenávisťou voči homosexuálom, ale to už mali za sebou svoj "fakľový" pochod. Liberáli majú ideologický rámec a konajú na základe neho. Niečo ich priveľmi motivuje, aby bojovali proti všetkým, ktorí majú iní názor ako oni. Koho mi to len pripomína (Brble, Drbo...)?

  • Ogar Valach
    upravené Thu 17 Nov 2022 ->

    Kancelar povedal/-a: Na zlome bol jeden trefny komentar, aj ked autor to asi myslel inac, nez to vypalilo

    Ideologický filter. Títo ľudia, liberáli aj tí druhí, prepúšťajú len tie informácie, ktoré zapadajú do ich presvedčenia. Áno, tí prví majú kaleidoskop, ale nie všetci. A tí druhí si síce tvoria mozaiku, lenže niektoré dieliky sa dajú poskladať rôzne a budú pasovať napriek tomu, že nie sú z mozaiky skutočného sveta, ale z imaginárneho, presne zostaveného tak, aby dieliky pasovali do toho skutočného. Odhaliť to dokáže len málokto. Pri obidvoch skupinách sa jedná o vieru, ktorej sa za žiadnych okolností nechcú vzdať, pretože sa do nej zamilovali. Zamilovali sa do svojej ideológie a neznesú, ak im ju niekto narušuje. Majú pocit, že oni sú tí správni - múdrejší, morálnejší - jednoducho lepší. Mnohým z nich dalo prácu dopracovať sa tam, kde sú, preto nie sú ochotní zahodiť všetko svoje dlhoročné úsilie. Budú brániť svoju pravdu. Budú brániť svoje vynaložené úsilie. Budú brániť a presadzovať svoju vieru všetkými možnými spôsobmi, aj nečestnými. Čo na tom, že je to v rozpore s ich oficiálne deklarovanými cieľmi. Tento rozpor si predsa skoro nikto nevšimne.

  • Milo
    upravené Fri 18 Nov 2022 ->

    Spojené štáty zriadia v Nemecku ďalšie veliteľstvo: Vo Wiesbadene má byť umiestnených 300 amerických vojakov v rámci takzvanej Skupiny bezpečnostnej asistencie Ukrajina (SAGU), ktorá má začať slúžiť v roku 2023. USA sa teda pripravujú na dlhšiu vojnu. Okrem toho v Grafenwöhri, Hohenfelse a Baumholderi bude prebiehať výcvik ukrajinských vojakov. Nemecká vláda doteraz nevydala žiadne vyhlásenie k tejto akcii vlády USA na nemeckom území.

    Celý článok:
    https://svetpodlanas.org/z-medii/americka-armada-zriaduje-vo-wiesbadene-velitelstvo-pre-vojnu-na-ukrajine/

  • alex analyzuje. mj. mluvi o tom, ze republikani se zamerili na bidenovu rodinu a tak budou mit demokrati dost prace s timto tematem a svet bude za to rad, protoze nebude cas na vnejsi zalezitosti.
    alex mluvi take o tom, co se stane, az se daji do pohybu dalsi ukrajinci a pujdou smerem do evropy a co asi udela erdogan, ktery pokud "pusti stavidla" uprchliku, kteri to maji namireno do evropy?
    v kazdem pripade podle jeho nazoru, elensky (jak mu on rika), dostal vystrahu, aby prestal uz one rakete mluvit a zacal se krotit.
    https://youtu.be/W6qdFpFPguU?t=1037

    k tomu jeste clanek v italskem tisku, "Z_lensky ma zimu na to, aby nasel mir - musi se zrict krymu"

    https://www.genteditalia.org/2022/11/19/zelensky-ha-un-inverno-per-trovare-la-pace-deve-rinunciare-alla-crimea/

  • Energetická vojna na Ukrajine

    Zhrnutie a analýza doterajšieho spôsobu vedenia vojny Ruskom, o ukrajinskej energetickej infraštruktúre a systéme protivzdušnej obrany NASMAS.

    Západné médiá vo svojich správach nerozlišujú. Neochvejne sa držia verzie “brutálnej ruskej agresívnej vojny”, ktorú si želajú tvorcovia správ. V detailoch a určite skôr neúmyselne však odhaľujú iný príbeh...

    Celý článok:
    https://svetpodlanas.org/co-sa-deje-a-preco/energeticka-vojna-na-ukrajine/

  • areo857
    upravené Tue 22 Nov 2022 ->

    Okrem iného:

    ▪️V oblasti Denisovického a Jakoveckého traktu pôsobia dve sabotážne skupiny. Jedna z DRG prekročila štátnu hranicu s Bieloruskom a dostala sa do Polesskej prírodnej rezervácie.

    ▪️ Súčasne ukrajinskí odmínovači v Sumskej oblasti začali odmínovanie oblasti pri hraniciach s Ruskom.

    ▪️V Charkovskej oblasti sa dokončuje formovanie 47. samostatnej útočnej brigády UA na posilnenie zoskupenia na hranici s Belgorodskou oblasťou.

    https://t.me/rybar/41369

    Mám pocit, že Ukrajinci chcú zaútočiť na Rusko a Bielorusko, minimálne viazať časť RA na týchto miestach.

  • Lin
    Lin
    upravené Tue 22 Nov 2022 ->

    Dneska se sešlo několik videí pro obrázek, jak se chovají obyčejní ukři ke svým spoluobčanům, kteří mají jiný názor. Toto video je z Kyjeva - jak je vidět - z dopravního prostředku (kyjevské metro). Starší žena vyjádřila názor, že Rusko bylo vyprovokované a že do země vstoupilo jako ochránce civilistů. Co následovalo, je šílené. Nejdřív tam nějaká žena ječí tradiční "čemodan - vokzal - Rosija" (kufr - nádraží - Rusko) - no a pak to "vyřeší" typický ukr - "geroj" v ukřím stylu - a tu ženu, která je tak poloviční od něj - zbije. Praští jí hlavou o stolek (či okno) - a rozbije hlavu či obličej. Říkám si, co dělá takový chlap v Kyjevě a proč nebojuje "za Ukrajinu"?! Nehledě k tomu, že mlácení žen - a ještě k tomu o mnoho starších a křehčích - je "výsadou" skutečných naciků.
    https://t.me/RVvoenkor/32404

    Druhý příběh je z Chersonu. Po zuby ozbrojení ukři "hledají ruské agenty". na video je vidět i jakýsi stařík, jak ochotně ukazuje, kdo "sympatizoval s Rusy". Taky typické...
    https://t.me/RVvoenkor/32402

    Třetí zprávu jen napíšu, protože ji nemám prověřenou (je ze stránek, které se čas od času nechají napálit). Prý po ukrosítích koluje další video s postřílenými ruskými zajatci.

    A když už jsme u střílení zajatců, tak víte, jak Kyjev zareagoval na pravé video s postřílenými zajatci (pravost už byla prokázaná)? Případ kvalifikoval jako „zradu spáchanou ruskou armádou během kapitulace“(část 1 článku 438 ukrajinského trestního zákoníku) - a otevřel trestní stíhání...
    https://rusvesna.su/news/1669119937

  • @Lin povedal/-a:
    no a pak to "vyřeší" typický ukr - "geroj" v ukřím stylu - a tu ženu, která je tak poloviční od něj - zbije. Praští jí hlavou o stolek (či okno) - a rozbije hlavu či obličej. Říkám si, co dělá takový chlap v Kyjevě a proč nebojuje "za Ukrajinu"?! Nehledě k tomu, že mlácení žen - a ještě k tomu o mnoho starších a křehčích - je "výsadou" skutečných naciků.
    https://t.me/RVvoenkor/32404

    Nic zvláštního. Tak tady se ukři servou do krve co chvíli a co se celkem bojím napsat, že každou chvíli je tam někdo mrtvý - (nalezen psíčkaři), vždy se to nějak zahraje do autu.

  • italsky novinar maurizio vezzosi se pta:
    Teheran? Tabriz? Mashad? ne. nedaleko mestecka pod ruskou kontrolou, v khersonskem regionu.
    regal v jednom supermarketu, se znamym napojem, vyrobenym v iranu.

  • Ukrajina je bez elektriny! Rusko vystrelilo 70 rakiet, všetky tri jadrové elektrárne sú odpojené
    Rusko v stredu vypálilo na Ukrajinu približne 70 riadených striel, oznámila ukrajinská armáda. Väčšinu z rakiet zostrelila protivzdušná obrana, najnovší ruský úder na ukrajinskú energetickú infraštruktúru však spôsobil po celej krajine výpadky dodávok elektriny a vody. Dôsledky hlásili aj v susednom Moldavsku.
    /.../
    Bez elektriny zostala aj viac ako polovica Moldavska, ktoré si predvolalo ruského veľvyslanca. V oboch krajinách zaznamenali tiež výpadky internetu.
    https://ereport.sk/ukrajina-je-bez-elektriny-rusko-vystrelilo-70-rakiet-vsetky-tri-jadrove-elektrarne-su-odpojene/

    Moldavsko odmietlo tvrdenia Gazpromu o odkláňaní dodávok plynu Kyjevom
    Moldavsko v stredu odmietlo tvrdenia ruského energetického koncernu Gazprom, podľa ktorých Ukrajina odkláňa dodávky plynu určené pre Moldavsko. Gazprom predtým obvinil Kyjev, že zdržiava dodávky pre Kišiňov a pohrozil ich znížením, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.
    /.../
    „Aby bolo jasno, všetok plyn dodaný do Moldavska končí v našej krajine,“ uviedol v stredu na sociálnych sieťach moldavský premiér Andrei Spinu. „Objem plynu, o ktorom Gazprom hovorí, že zostáva na Ukrajine, sú naše usporené kapacity a rezervy uskladňované v zásobníkoch na Ukrajine,“ dodal.
    /.../
    Ukrajina taktiež tvrdenia Gazpromu odmietla s tým, že všetok plyn určený spotrebiteľom v Moldavsku je dodávaný „v plnom rozsahu“, píše AFP. Kyjev zároveň obvinil Rusko z „manipulovania faktov,“ aby ospravedlnilo znižovanie dodávok do Európy.
    https://ereport.sk/moldavsko-odmietlo-tvrdenia-gazpromu-o-odklanani-dodavok-plynu-kyjevom/

  • Včera došlo k masivnímu úderu na energetickou soustavu Ukrajiny - nebudu to sem dávat všechno, mrkněte na aktualnikonflikty.cz - sekce Ukrajina.

    V důsledku úderů dochází (došlo) k odpojení jaderných elektráren - Ukrajina je prakticky bez proudu.

    Dle mého se jedná o prevenci před vpádem Ukrajiny do Bělgorodské oblasti.

    Kvůli energwetické situaci na Ukrajině se svolává rada OSN.

    Řekl bych, že je čas kapitulovat...

  • Vyšetrovací výbor Ruska preverí informácie o čistkách a popravách civilistov v Chersone a Charkovskej oblasti, informoval Vyšetrovací výbor RF. Ministerstvo poznamenalo, že sociálne siete zverejnili informácie, že ukrajinskí militanti popravili civilistov v dedine Malaja Rogan v Charkovskej oblasti. Okrem toho vyšlo najavo, že militanti Ozbrojených síl Ukrajiny zabíjajú rodičov študentov z Chersonu, ktorí zostali v meste, len preto, že evakuovali svoje deti na Krym. "Ľudia sú zadržiavaní aj za prijímanie humanitárnej pomoci z Ruska, za prácu v ruských podnikoch, za prijímanie dokumentov v ruskom štýle," dodal vyšetrovací výbor.
    https://t.me/tass_agency/168100

    Viac ako 80 000 obyvateľov regiónov DĽR, LĽR, Záporožie a Cherson dostalo pasy ruských občanov po tom, čo sa územia stali súčasťou Ruskej federácie, informovalo ministerstvo vnútra.
    https://t.me/tass_agency/168103

    ❗️Občan Moldavska, bloger Nekoglai (Nikolaj Lebedev), ktorý zverejnil paródiu na ruskú armádu, bol vyhostený z Ruska pre porušenie migrácie, informovali orgány činné v trestnom konaní.
    https://t.me/tass_agency/168104

    Súd v Moskve zatkol troch občanov Ukrajiny pre podozrenie z prípravy teroristického útoku.
    https://t.me/tass_agency/168105

    Generálny riaditeľ organizácie Rafael Grossi uviedol, že konzultácie vedené Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) s predstaviteľmi Ruska a Ukrajiny o otázke vytvorenia bezpečnostnej zóny okolo jadrovej elektrárne Záporizhzhya (ZNPP) prebiehajú, pokrok sa dosiahol. "Konzultujem to s oboma. Nesúhlasil by som s hodnotením, že sme nepokročili, myslím si, že práve naopak. Samozrejme, hovoríme o niečom komplexnom. Toto je skutočná vojna, a ochranné pásmo, ale aj to, že sa nám to podarilo." čo navrhujem je priamo na frontovej línii, na línii kontaktu súperov.Myslím si, že ideme dopredu,“ povedal.
    https://t.me/WarDonbass/87825

    Ruská stála misia zosmiešnila šéfa ukrajinskej misie pri OSN za obscénne gesto. V stredu na žiadosť Kyjeva zasadala Bezpečnostná rada o Ukrajine. Po ňom šéf ukrajinskej misie Sergej Kislička na svojom účte na Twitteri napísal, že počúvať predstaviteľa Ruskej federácie je "jednou z jeho najstrašnejších povinností". Diplomat zároveň príspevok sprevádzal vlastnou fotografiou, na ktorej ukazuje prostredník. "Dámy a páni, zoznámte sa s významným ukrajinským diplomatom, vysokým predstaviteľom Služby zahraničnej politiky Ukrajiny, stálym predstaviteľom Ukrajiny pri OSN Sergejom Olegovičom Kislitsom! Bez komentárov!" Dmitrij Polyansky, prvý zástupca predstaviteľa Ruskej federácie pri OSN, komentoval Kislicov príspevok.
    https://t.me/izvestia/113014

  • Kaktus povedal/-a: Řekl bych, že je čas kapitulovat...

    Ten byl už dávno, ale to se nestane... Dost možná to potrvá až do příštího roku, možná až do léta.
    Cokoli, co se děje na UA je Západu jedno. Vždy to překroutí jako porážku Ruska nebo jeho "barbarství".
    Ze ví, že se nesmí vzdát a musí bojovat do posledního Ukrajince. Armáda v tom jede s ním a když už se nesnaží co nejvíce "zabíjet Rusáky", tak si hrají na mobilu. (Když to nejsou Benderovci, tak jsou to lenoši.) Ti, co by s tím mohli něco dělat (měli to v hlavně aspoň trochu v pořádku), už UA dávno opustili.

    Teď už se bude jen čekat na Rusy, až dokončí mobilizaci (včetně výcviku a logistického zajištění) a pak začne systematické obsazování UA. Celé UA.

  • Kaktus
    upravené Thu 24 Nov 2022 ->

    Řekl bych, že plán byl takový, že Ukroši vpadnou do RF a v tom momentě budou chtít jednat - tudíž se to bude podávat tak, že v momentě, kdy Ukroš vstoupil na ruskou půdu, bude jednání o míru- čili vítězství Ukrajiny... (byť by z principu žádné jednání nebylo možné)

    Masivní kalibrace energosítě vedoucí tentokrát už i k odpojení jaderek jim do toho kapku hodila vidle. Zatím tedy klepu - úder přišel včas a podle informací právě další probíhá, tudíž ,,zrada'' ve velení armády RF se asi tentokrát nekonala

  • Kaktus
    upravené Thu 24 Nov 2022 ->

    Přílety jsou hlášeny v Krivém Rogu, Slavjansku, Kramatorsku a Chersonu. Údery se objevují také v oblasti Artemovska.

    https://t.me/intelslava/41717

  • 19.11.22
    Už je to problém národnej bezpečnosti. Vojna na Ukrajine vyčerpala americký arzenál
    Na CNN vyšiel zaujímavý článok: tri nemenované zdroje sa s publikáciou podelili o informácie o vyčerpaní zásob zbraní a streliva v dôsledku dodávok do Kyjeva. Problém nie je nový: Pentagon už pár mesiacov bije na poplach, keďže vojna s Ruskom nekončí a na prípadný konflikt na Taiwane už nie sú dostatočné rezervy. Áno, aj iné konflikty.
    /.../
    A v článku CNN sa teraz dotýkajú ďalšej otázky: je to, čo sa deje, problémom národnej bezpečnosti? To je zatiaľ len príčinou búrlivých debát na margo rezortu obrany. Ďalšie dodávky priamo závisia od toho, do akej miery je Pentagon ochotný riskovať.
    Ďalšou príčinou problémov s dopĺňaním zásob v skladoch bolo prepadnutie globálnej logistiky a narušenie zásobovacích reťazcov na desiatky rokov. Okamžité zvýšenie produkcie už nebude fungovať.
    https://www.armadnymagazin.sk/2022/11/19/vojna-na-ukrajine-vycerpala-americky-arzenal/

    20.11.22
    Stratégia úplne zlyhala: Izraelský expert Jakov Kedmi vysvetlil, prečo USA prosia o rokovania s Ruskom
    https://www.armadnymagazin.sk/2022/11/20/strategia-uplne-zlyhala-kedmi-vysvetlil-preco-usa-prosia-o-rokovania-s-ruskom-usa/

    21.11.22
    Bývalý analytik CIA navrhol prinútiť Kyjev rokovať s Moskvou. Prehľad vojenskej operácie na Ukrajine
    Bývalý zamestnanec americkej Ústrednej spravodajskej služby sa domnieva, že ak budete bez akýchkoľvek podmienok pokračovať v poskytovaní vojenskej pomoci Kyjevu, môžete vyčerpať americký arzenál. Flutz poznamenáva, že americké zbrane môžu byť potrebné kvôli vysokému riziku ozbrojeného konfliktu medzi Čínou a Taiwanom. Washington, ako bolo poznamenané, sa môže ocitnúť v takej situácii, že v prípade vojny medzi Taiwanom a ČĽR jednoducho nebude mať čo pomôcť svojmu spojencovi Tchaj-pej vo vojensko-technickom pláne.
    https://www.armadnymagazin.sk/2022/11/21/byvaly-analytik-cia-navrhol-prinutit-kyjev-rokovat-s-moskvou-prehlad-vojenskej-operacie-na-ukrajine/

    11.11.22
    Nikolaj Starikov: Múr je znakom slabosti. O vyhliadkach na normalizáciu vzťahov Ruska s Európou
    https://www.armadnymagazin.sk/2022/11/11/nikolaj-starikov-mur-je-znakom-slabosti-o-vyhliadkach-na-normalizaciu-vztahov-ruska-s-europou/

  • vypadky energie nam potvrzuji i ukrajinsti zachranari. dalsi zachrannou akci 6 zvirat, ktere maji jit do polska, musime odlozit, protoze mame problem v komunikaci. vcera mi psala zachranarka z kamianetz podialsky, ze meli 3 hodiny, kdy sel proud. v dusledku vypadku energie nemuze zachranarka chodit do prace (pracuje v pekarne) a tim padem bude mit spatny plat za tento mesic.