Zahraniční analytici - György Nógrádi

Lavazza
upravené Sun 20 Nov 2022 v Zahraniční analytici #1#1

Dávnejšie na starom fóre sa objavila táto diskusia o maďarskom analytikovi György Nógrádi.

https://archiv.ksbforum.info/index.php?u=/topic/3640/hladame-madarskeho-analytika/post-36092#post-36092

György Nógrádi ( Budapešť , 22. máj 1949 – ) maďarský odborník na bezpečnostnú politiku, ekonóm, univerzitný profesor, kandidát vojenských vied. [1] Je autorom desiatok vedeckých publikácií a množstva kníh, ako aj prednášateľom mnohých vzdelávacích prednášok. Pravidelne vystupuje na letných univerzitách Bundeswehru a SPD. [1] Jeho vedecký výkon je však otázny, keďže podľa vlastného priznania nevykonáva vedeckovýskumnú prácu. [2] Jeho vystupovanie vo verejnom živote tiež často vyvoláva rozpory. Jeho vyjadrenia na verejnosti vyvrátili okrem iného: Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických v Budapešti , [3] riaditeľ komunikácie Fideszu [4] a tiež rakúska vláda.
(zdroj: https://hu.wikipedia.org/wiki/)

Tak sme sa pozreli na jeden s jeho rozhovorov na aktuálnu tému, a to raketový útok na Poľsko 15.11.2022. Rozhovor sa v pôvodnom znení nachádza tu:

Poučenie z raketového incidentu a o tých, ktorí profitujú z vojny

Treba si už konečne jedno uvedomiť. Stretnutie G20 – čo hovorí indonézska hlava štátu? Hovorte s Rusmi korektne. Africká únia – čo hovorí? My v rusko- ukrajinskom konflikte nepodporujeme Ukrajinu, ktorá je priateľom USA. Čo hovorí Arabská liga – 22 štátov, čo hovoria? Nech sa už konečne zložia zbrane, nech je konečne mier. Čo hovorí Západ? Je rozdelený. V rámci západu USA, Kanada, Poľsko, škandinávske krajiny, Briti a Pobaltie potlačme Rusov ako sa len dá. Ukrajinský veľvyslanec v Kazachstane, poloopitý povedal, že teraz treba zabiť, čo najviac Rusov, aby naše deti museli zabíjať menej. Konečne ho vykopli. Ale ostatné európske štáty, Francúzi, Nemci sú oveľa opatrnejší. Chceli by zloženie zbraní, mier.

Urobila som prepis a preklad prvej časti rozhovoru (cca 25 minút), online verziu nájdete tu:
https://svetpodlanas.org/co-sa-deje-a-preco/rozhovor-s-bezpecnostnym-analytikom-gyorgy-nogradi-cast-i/

Komentáre

  • precital som si prvu cast rozhovoru, ale s vela vecami nemozem suhlasit (Putin - diktator, ako to bolo s Krymom, zaciatok specialnej operacie a jej pokracovanie, rusky princip - 9 dni, angloasasi chcu rusov zatlacit na vychod, moj nazor: oni rusov nechcu zatlacit na vychod, oni nas (slovanov) chcu uplne zlikvidovat a rozparcelovat si nerastne zdroje Ruska a potom by isli aj po Cine a pod.)

    vela veci mi tam pripada, akokeby vytrhaval z kontextu udalosti a zabudal na dalsie dolezite veci co sa deju a hlavne vobec nepovedal preco sa na Ukrajine deje co sa deje

    zjavne zabuda na to, ze vojna medzi USA a Ruskom sa za poslednych 30 rokov viedla na vsetkych 5 prioritach a bohuzial sa preniesla aj na tu 6. By som bol zvedavy co by hovoril, keby do Madarska takto busili 30 rokov, co by potom robil. A dalsia vec, keby mali v Madarsku taku zapredanu vladu ako na Slovensku alebo v Ceskej republike.

  • Milo
    upravené Sun 20 Nov 2022 #3->

    Neo povedal/-a: precital som si prvu cast rozhovoru, ale s vela vecami nemozem suhlasit

    Súhlasiť netreba... Myslím, že tu ide o to, ukázať, aké informácie podávajú médiá inde a z toho sa už dá odvodiť všeličo. Trocha rozbiť predstavu, že na konflikt na Ukrajine existujú iba dva principiálne pohľady. Nógrádi podáva naozaj zaujímavé informácie a súvislosti, ktoré v našich médiách asi nikdy nezazneli.
    To, že je jeho pohľad taký, aký je, súvisí, ako to u analytikov zvyčajne býva, s cieľmi nejakej záujmovej skupiny. A táto časť jeho životopisu naznačuje, že táto skupina nebude bezvýznamná: "Pravidelne vystupuje na letných univerzitách Bundeswehru a SPD"

    To znamená, že býva pozývaný prednášať na akcie nemeckej armády a Socialnodemokratickej strany Nemecka - spolu s CDU/CSU najvýznamnejšej nemeckej politickej strany.

  • Nogradiho sa da popocuvat ale ja osobne ho beriem s rezervou kedze pred par rokmi v jednom rozhovore az prilis aktivne vychvaloval Zbigniew Brzezinskeho jeho knihy a analyzy a kedze je verejne zname co Brzezinsky reprezentoval tak od toho casu aj Nogradohi beriem s velkou rezervou