Medzinárodný šport / MS vo futbale

Nevím, jestli jste si všimli, jak byla včera "zaříznuta" Argentina. Nebyly ji uznány 3 góly a nakonec prohrála se SAE 1:2. Mimochodem, včera bylo 22.11.2022

«1

Komentáre

  • https://rusnext.ru/news/1669018274716104

    Médiá: Katar odmietol prijať lietadlo nemeckého národného tímu kvôli symbolom LGBT
    Obrázek?itok=gqueMxCa
    Katarská vláda odmietla prijať špeciálne lietadlo nemeckého národného tímu s nápisom LGBT na trupe. Informoval o tom 21. novembra arabský portál Mqalaty.

    Dôvodom bol obraz niekoľkých mužov na palube lietadla spoločnosti Lufthansa. Úrady Islamského štátu ju spojili s propagáciou homosexuality, ktorá je v krajine neprijateľná.

    Po odmietnutí odletelo lietadlo nemeckého dopravcu do Ománu, odkiaľ sa nemeckí športovci vrátili do Kataru lietadlom miestnej leteckej spoločnosti.

    Nemecký národný tím pricestoval do Kataru, ktorý bude hostiť majstrovstvá sveta 2022, vo štvrtok 17. novembra 2022 po tom, ako deň predtým v priateľskom zápase porazil Omán.
    Deň pred otvorením majstrovstiev sveta v Katare Ekvádor v ten istý deň porazil Katar 2:0. Oba góly proti Kataru strelil ekvádorský útočník a kapitán tímu Enner Valencia.

  • Ukrajinští fanoušci během mistrovství světa v Kataru znesvětili symbol soutěže nacistickými symboly.
    Místní policie tuto "kreativitu" vůbec neocenila a vandaly zadržela.
    https://t.me/pravdist/23839

  • Izraelská rozvědka varuje před možným útokem Íránu na fotbalové mistrovství světa
    Náčelník izraelského vojenského zpravodajství generálmajor Aharon Haliva varoval, že íránský režim může zaútočit na katarský fotbalový šampionát. Podle Halivy Írán pociťuje silný tlak jak doma, tak v zahraničí a případný útok by mohl odvézt pozornost od protestů v zemi. Ty jsou pravděpodobně největší od dob íránské revoluce v roce 1979. Informují například Times of Israel či Haaretz.

    Generálmajor Aharon Haliva o případných hrozbách ze strany islamistického režimu v Íránu hovořil v pondělí na konferenci Institutu bezpečnostních studií v Tel Avivu. Uvedl, že současná bezpečnostní situace jak z domácího hlediska, tak zahraničního, může u režimu vést k mnohem agresivnějším krokům. Mimo jiné i k útoku na mistrovství světa v Kataru. „Říkám vám, že Íránci zvažují nyní také útok na mistrovství světa v Kataru,“ uvedl Haliva.

    Současné protesty šéf vojenské rozvědky označil za naprosto výjimečné a podle něj se rozsahem jedná už o občanskou rebélii. „Počet obětí, útoky na národní symboly, toto je pro režim velmi nebezpečné, zvláště v kombinaci se sankcemi, existujícím mezinárodním tlakem a obtížnou ekonomickou situací,“ uvedl dále Haliva. Ten na konferenci ocenil fungující spolupráci s izraelskými sousedy, která vzkvétá především po Abrahamských dohodách z roku 2020, ve kterých několik arabských států normalizovalo své vztahy s Izraelem. Jedním z faktorů, které mohl vést sousední státy ke změně postoje na donedávna nepřátelskou entitu, je také zvyšující se hrozba právě ze strany Íránu.

    O nebezpečí a zvyšující se nejistotě ze strany Íránu v minulých dnech mluvil i končící ministr obrany Benny Gantz. „Írán se snaží o nestabilitu (regionu poz. red) nepřetržitě. A to v době kdy svět kolem Íránu je stabilní a rozkvétající. A to je opak toho, co se děje uvnitř Íránu,“ uvedl bývalý náčelník izraelského generálního štábu. „Světový šampionát by mohl být jedním z případů, jak vyvolat nestabilitu,“ doplnil Gantz.

    Haliva na konferenci uvedl několik příkladů stupňující se agrese Íránu. „Od začátku roku 2022 jsme zaznamenali asi sto operací, včetně kyberútoků, za kterými stojí Írán,“ uvedl šéf tajné služby. Zmínil například útok drony na izraelský tanker v blízkosti Ománu či známky zapojení Íránu v nepokojích na palestinských územích. Zmínil také bezpečnostní opatření, které zavádějí například Británie či Spojené státy, okolo íránských novinářů na svém území, kterým přichází výhrůžky smrtí. Izrael také v minulých dnech varoval před masivním obohacováním uranu, které v Íránu probíhá.

    Situace ohledně nepokojů v Íránu se promítla i přímo na samotný šampionát. Íránští reprezentanti ve svém prvním zápase na mistrovství světa během íránské národní hymny mlčeli a nezpívali. Na tiskové konferenci se k situaci doma vyjádřil kapitán íránského týmu. „Musíme přijmout, že podmínky v naší zemi nejsou správné. Naši lidé nejsou šťastní,“ uvedl Ehsán Hajsáfí před zápasem. Během zápasu se v ochozech objevili i fanoušci s transparenty podporující íránské ženy.
    Izrael to vie skôr ako Irán....

  • https://echo24.cz/a/Sssqz/zpravy-zahran ... natu-katar

    Místo ceremoniálu tvrdá kritika. BBC neodvysílala zahájení šampionátu v Kataru
    Britská veřejnoprávní televize BBC v neděli neodvysílala zahajovací ceremoniál mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Namísto toho zařadila do programu vysílání, které bylo k pořadatelské zemi tvrdě kritické, píše web listu The Guardian, podle něhož byl přímý přenos ceremoniálu k vidění jen na webu BBC.

    „Je to nejkontroverznější mistrovství světa v historii a to se ještě ani nekoplo do míče,“ udal tón moderátor pořadu a bývalý slavný fotbalista Gary Lineker, když takto uvítal diváky na začátku pořadu prvního kanálu BBC. V něm pak zazněla kritika způsobu, jakým se v blízkovýchodní zemi zachází s dělníky z třetího světa, nebo nedostatečných práv žen a homosexuálů. Hovořilo se také korupci v mezinárodní fotbalové federaci FIFA.

    Zatímco na zahajovacím ceremoniálu vystupovaly hvězdy světové hudební či filmové scény, nabídla BBC rozhovor se zástupcem organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. V den, kdy skončila klimatická konference COP27 v Egyptě, zazněla také poznámka o tom, že ještě žádný světový šampionát ve fotbale neměl tak velkou uhlíkovou stopu.

    Tvrdé kritiky se dostalo i šéfovi FIFA Giannimu Infantinovi, který v sobotu označil kritiky mistrovství světa v Kataru za pokrytce a mimo jiné prohlásil, že se cítí být přistěhovaleckým dělníkem. „Pokud má tak silné pocity týkající se dělníků přistěhovalců a jejich rodin, Amnesty (International) žádala FIFA o něco přes 400 milionů dolarů do kompenzačního fondu. Nesouhlasili s tím. Proč?“ ptal se bývalý kapitán anglické reprezentace Alan Shearer.

    Asi po půl hodině se pak debata posunula k fotbalu jako takovému – taktice, sestavám, favoritům turnaje. „Diváci BBC však byli svědky něčeho neobvyklého: televizní stanice, která má právo vysílat největší sportovní událost na světě, se rozhodla ztrhat produkt, který se jim chystá nabídnout,“ míní The Guardian.

  • Rusofil povedal/-a: Nevím, jestli jste si všimli, jak byla včera "zaříznuta" Argentina. Nebyly ji uznány 3 góly a nakonec prohrála se SAE 1:2. Mimochodem, včera bylo 22.11.2022

    No, práveže mne sa zdalo že rozhodca sa docela snažil pískať pre Argentínu…každopádne šokujúco a potupne prehrali a ten jeden gól dal z jedenástky Messi…ďalšia zaujímavá vec v ten deň 22. 11.…Manchester United rozviazal zmluvu s Cristianom Ronaldom ktorý okrem iného teraz počas MS dosiahol 500 miliónov sledovateľov na Instagrame…

  • @Úradník povedal/-a:

    Rusofil povedal/-a: Nevím, jestli jste si všimli, jak byla včera "zaříznuta" Argentina. Nebyly ji uznány 3 góly a nakonec prohrála se SAE 1:2. Mimochodem, včera bylo 22.11.2022

    No, práveže mne sa zdalo že rozhodca sa docela snažil pískať pre Argentínu…každopádne šokujúco a potupne prehrali a ten jeden gól dal z jedenástky Messi…ďalšia zaujímavá vec v ten deň 22. 11.…Manchester United rozviazal zmluvu s Cristianom Ronaldom ktorý okrem iného teraz počas MS dosiahol 500 miliónov sledovateľov na Instagrame…

    Já se na to nekoukal, jenom jsem zachytil zprávu o třech neuznaných gólech, a rozpaky trenéra. Mně to přijde jako dehonestace fotbalu celkově. I s tím, co se dělo na BBC.

  • Saudská Arábia šokovala Argentínu! Kráľ vyhlásil štátny sviatok, v Rijáde sú oslavy
    Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz vyhlásil na stredu v krajine štátny sviatok po senzačnom triumfe národného tímu nad Argentínou na futbalových MS v Katare. Saudská Arábia zdolala favorita v utorkovom dueli C-skupiny 2:1.
    Sviatok sa bude týkať všetkých pracujúcich vo verejnom i súkromnom sektore a rovnako aj všetkých študentov a študentiek. Na oslavu prekvapujúceho triumfu zároveň umožnili v utorok zadarmo vstup do zábavných parkov a zábavných centier v Rijáde.
    Po historickom víťazstve, na ktorom sa gólovo podieľali Saleh Al-Shehri a Salem Al-Dawsari, odštartovali v krajine veľké oslavy. V hlavnom meste fanúšikovia tancovali na uliciach a mávali z okien štátnymi vlajkami, informovala agentúra AFP.
    https://ereport.sk/saudska-arabia-sokovala-argentinu-kral-vyhlasil-statny-sviatok-v-rijade-su-oslavy/

  • Zora
    upravené Sat 26 Nov 2022 #10->

    Anglickí futbalisti pred zápasom pokľakli, Američania ostali stáť
    Fanúšikovia si všimli, že kým futbalisti Anglicka pred výkopom piatkového večerného zápasu s USA opäť pokľakli na jedno koleno, Američania ich príklad nenasledovali.
    Angličania pred prvým zápasom v skupine, ktorý odohrali proti Iránu v pondelok, avizovali, že gesto amerického hnutia Black Lives Matter (Na čiernych životoch záleží) použijú tentoraz na to, aby upozornili na diskrimináciu osôb LGBT v Iráne a prísne pravidlá obliekania pre tamojšie ženy a podporili prebiehajúce protesty v krajine.
    Kým angažovanosť sa anglických futbalistov sotva nejako dotkne, iránski futbalisti môžu doma čeliť vážnejším následkom po tom, čo pred zápasom nespievali štátnu hymnu. Iránsky denník Kajhán ich napríklad označil za zradcov, ktorí sa nechali ovplyvniť zahraničnými nepriateľmi Iránu.
    Po piatkovom zápase Anglicka s USA sa viacerí užívatelia sociálnych sietí vrátane novinárov pohoršovali nad tým, že Američania na rozdiel od Angličanov pred výkopom nepokľakli.
    „Takže Angličania pokľakli, čo je gesto prijaté po smrti Američana Georgea Floyda, ale Američania nepokľakli. Ešte niekto okrem mňa si myslí, že je to tak trochu smiešne?“ napísal anglický novinár Darren Grimes.
    „Anglicko pokľaklo, Američania nie. Hovorím: znova ich kolonizujte,“ navrhol kanadský novinár Bruce Arthur.
    Na výjave spred zápasu medzi Anglickom a USA sa, naopak, dobre zabávala Rebecca Janeová, podpredsedníčka Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP, pozn. stranu preslávil Nigel Farage).
    „Úžasné. Anglicko kľaká za BLM a hráči USA, kde sa celé to hnutie začalo, sa iba pozerajú a hovoria si: ‚Čo to, dofrasa, robíte?'“ komentuje a dodáva, že uvedomelému aktivizmu anglickej futbalovej reprezentácie už sotvakto rozumie.
    Anglický tím sa na šampionáte v Katare pôvodne plánoval zviditeľňovať aj dúhovou páskou kapitána tímu na podporu osôb LGBT. Rovnaký úmysel mali aj mužstvá Walesu, Belgicka, Dánska, Nemecka, Holandska a Švajčiarska. Všetky tieto tímy si to však rozmysleli po tom, čo Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) oznámila, že každého kapitána s dúhovou páskou potrestá na začiatku zápasu žltou kartou. Angličania urobili obrat iba tri hodiny pred začiatkom svojho prvého zápasu.
    https://standard.sk/283453/anglicki-futbalisti-pred-zapasom-poklakli-americania-ostali-stat/

    A vraj futbal nie je politika /Orbán o šále/...

  • Institut fotbalových fanoušků...byl by to elegantní způsob, jak zapálit nepokoje v doutnající Evropě - na základě fotbalových vypatlanců a proher na MS. A třeba tím pohřbít EU

  • Rusofil povedal/-a: V Belgii pro prohře s Marokem nepokoje.

    Vzhledem k tomu, jaké barvy jsou účastníci "nepokojů", tak nejde o nepokoje, ale o oslavy.
    :-)

  • Koho ty výsledky šokují? Mě tedy ne, je to jen divadlo. Cíle už tu někdo popsal výše. A samozřejmě se nabalíkuje sázková mafie.

  • @Tristan povedal/-a:
    Koho ty výsledky šokují? Mě tedy ne, je to jen divadlo. Cíle už tu někdo popsal výše. A samozřejmě se nabalíkuje sázková mafie.

    Šokující bylo v uvozovkách.

  • Nemáte pocit, že tieto MS riadi Matovič alebo jemu podobní ľudia? 😉

    A možno tam bol manéver podobný ako pri Jeľcinovi s Putinom. Že MS mali byť inde a naraz trhli kormidlom a je to v Katare. Keď vidím, čo všetko sa tam deje, tak sú to riadne veľké vidly hodené do biznisu menom futbal. https://www.vox.com/world/23450515/world-cup-fifa-qatar-2022-controversy-scandals-explained

    K tej korupcii inak ide práve na RTVS seriál nazvaný El Presidente.

  • pekné zhrnutie tej Katarskej katastrofy.

  • Ogar Valach
    upravené Wed 30 Nov 2022 #19->

    Kaktus povedal/-a: A nebo se zde možná vybarvuje onen rozkol mezi GP a jeho elitami, které si vychoval k řízení, avšak ty od moci zmagořili do nepříčetna. Připadá mi, jakoby GP nebyl zastáncem LGBT :D

    Vidím v tom neprítomnosť/neakcieschopnosť globálneho primitíva. Nie je dostatočná sila v pozadí na udržanie tohto umelo živeného naratívu a ten sa jednoducho samovoľne rozpadá, pretože nie je postavený na pravde a nemá pevné základy.

  • @Ogar Valach

    No chybět mi nebude :D

  • Ogar Valach
    upravené Wed 30 Nov 2022 #21->

    @Kaktus povedal/-a: No chybět mi nebude :D

    Ani mne nie. Len teraz je už len na nás, ako sa vysporiadame so šmejdmi. Brzdiaci element bol odstránený a žiadny spasiteľ nepríde. Musíme sa sami chopiť iniciatívy.

  • Neskutečný, prostě neskutečný...

  • Potyčkami s policií vyvrcholily v řadě evropských měst oslavy mladých Maročanů poté, co jejich národní tým vyřadil senzačně na světovém šampionátu Španělsko.

    Francouzské Lille, belgický Brusel nebo nizozemský Amsterdam. Po první vlně násilí poté, co Maroko vyřadilo v základní skupině Belgii, se rozjelo druhé kolo, jakmile reprezentace severoafrické země prošla senzačně do čtvrtfinále po vydařeném penaltovém rozstřelu přes favorizované Španělsko.

    V celé řadě evropských měst se situace slavících imigrantů z Maroka vymknula kontrole. Podle videí sdílených na sociálních sítích docházelo k násilným střetům s policejními těžkooděnci, k rozbíjení výloh a rabování supermarketů. Maročané také zapalovali vánoční stromečky a ničili sváteční výzdobu měst.

    https://www.nastartu.cz/oslavujici-marocane-zapalovali-v-evropskych-mestech-vanocni-stromecky


    Favorizované týmy západní Evropy jsou odepisovány stejně jako jejich státy

  • @Kaktus Ono je to ešte zaujímavejšie…menovite po výhre Maroka nad Španielskom príznačne po soc. sieťach začali kolovať príspevky druhu "Al-Andalus sa vracia"…prosto, vrcholový futbal je vynikajúci učebný materiál…

  • Majstraky coskoro koncia, temu postupne premenujem nech sa tu diskutuje aj o inych podujatiach a udalostiach ako napr:

    Vylúčili Rusov, budú platiť. Briti dostali mastnú pokutu: Sme sklamaní

    Britská tenisová federácia (LTA) dostala od hráčskej asociácie ATP pokutu milión dolárov a hrozí jej aj zákaz činnosti. Dôvodom tohto kroku je vylúčenie ruských a bieloruských hráčov z piatich podujatí ATP vo Veľkej Británii pre inváziu ruských vojsk na Ukrajine.

    Britské médiá informovali, že podujatiam v Nottinghame, Birminghame a Eastbourne hrozí vylúčenie z budúcoročného kalendára ATP v prípade, ak sa ich opäť nebudú môcť zúčastniť tenisti z Ruska a Bieloruska.

    ATP uviedla, že finančné prostriedky zo spomínanej pokuty plánuje použiť na humanitárne projekty na pomoc Ukrajine. LTA však voči rozhodnutiu zvažuje právne kroky.

    Univerzalna Ukrajina dokaze fungovat aj druhym smerom...

  • nabíjajú ten egregor, ubidíme, kam ho nasmeruju

    Úradník povedal/-a: Al-Andalus sa vracia

    Al-Andalus v r. 950 (711-1031)

  • openeyes povedal/-a: nabíjajú ten egregor, ubidíme, kam ho nasmeruju

    Tak Maroko dnes vyradilo už aj Portugalsko…

  • Zaujal mě dnešní článek včerejší článek na Seznamu ( 15.12.2022 v 11:00) napsal Petr PRAVDA
    Katarský experiment. Hrálo se sedm zápasů, které nebyly v plánu
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-fotbal-ms-ve-fotbale-katarsky-experiment-hralo-se-sedm-zapasu-ktere-nebyly-v-planu-221356
    Z textu:
    Šampionát v Kataru si budou všichni pamatovat i kvůli jednomu novému fenoménu: ještě na žádném vrcholném turnaji se nehrály tak dlouhé zápasy. Jde o zásadní změnu, která může změnit fotbal.
    Jsou to až neuvěřitelná čísla. Rozhodčí při zápasech světového šampionátu v Kataru přidávali k regulérní hrací době 2 × 45 minut nezvykle dlouhá nastavení. Při dosavadních 62 zápasech se navíc hrálo 678 minut, tedy víc než 11 hodin.

    FIFA, dokonce říká, že jsou zápasy, kdy se efektivně využije jen něco přes 40 minut hrací doby. FIFA proto už dlouho připravovala změnu, aby ztracený čas kompenzovala. A uplatnila ji právě na šampionátu v Kataru.
    atd...

  • Ked som sa pozeral na to finale dnes tak som si myslel ze Argentina hraje proti nejakej krajne z Afriky