Sám sebe lekárom

S
upravené Fri 21 Oct 2022 v Genocída vs. zdravie #1#1
Súvisiaca diskusia Domáca lekárnička obsahuje odporúčania na zásobenie sa potrebnými liečivami

Diskusia bola vytvorená z komentárov oddelených z: Správy zo Slovenska.
«1

Komentáre

  • Zora
    upravené Thu 20 Oct 2022 #2->

    Hromadné výpovede lekárov - názor pána Dr. Pijáka

    Používateľ Michal Piják, MD

    LEKÁRI ZAČALI HROMADNE PODÁVAŤ VÝPOVEDE, ODÍSŤ CHCE VIAC AKO 1900 LEKÁROVVERONIKA FOLENTOVÁ, DENISA GDOVINOVÁ
    https://dennikn.sk/3031591/lekari-zacali-hromadne-podavat-vypovede-odist-chce-viac-ako-1900-lekarov/

    Bol som šokovaný, keď som sa dozvedel, že výpovede podali lekári z kľúčových oddelení v nemocniciach, ako je traumatológia, interné, gynekológia či novorodenecké oddelenia. V Bratislave podalo výpovede asi 80 percent anestéziológov. „Veľké nemocnice bez týchto lekárov nie sú schopné fungovať,“ tvrdí Visolajský.
    Ľutujem, ale vo všeobecnosti považujem štrajkovanie v zdravotníctve za eticky problematické a v súčasnej situácii by som to považoval doslovne za vydieranie a hyenizmus. Zastávam podobný názor, ako psychiater Hašta, ktorý pred rokmi povedal, že Štrajk lekárov nedal pacientom nič.
    https://vydavatelstvo-f.sk/psychiater-hasto-strajk-lekarov-nedal-pacientom-nic

    V jednom z mojich predošlých statusov som sa vyjadril, že štrajkovanie zdravotníkov považujem za neetické nielen voči pacientom, ale aj voči kolegom, ktorí si nemohli z rôznych dôvodov dovoliť prerušiť prácu a pri veľkom deficite pracovnej sily boli nútení suplovať prácu štrajkujúcich. Vyjadril som aj pohoršenie nad tým, že takmer všetky alternatívne média sa k tomuto problému vôbec nevyjadrujú.
    Vadí mi to o to viac, ak k štrajkovaniu vyzývajú ľudia, ako je Visolajský.
    To si tie alternatívne média nevšimli, že tento človek patrí medzi hlavných protagonistov očkovania a dokonca sa vyjadril pozitívne k celoplošnému testovaniu, keď vyhlásil, že „Pozitívne na pilotnom testovaní je, že sa takáto akcia vôbec dokázala spraviť. Teraz vieme, že je reálne takéto niečo zabezpečiť.“
    https://www.aktuality.sk/clanok/835613/doktor-visolajsky-pandemiu-musime-stopnut-este-pred-nemocncami-hrozi-ich-kolaps/
    Samozrejme, Visolajský, ako správny bezstavovec neskôr radikálne zmenil názor na celoplošné testovanie a argumentoval tým, na čo som ja poukázal, hneď ako Matovič oznámil, že sa toto testovanie bude konať. Na dokreslenie obrazu tohto pána treba tiež pripomenúť jeho angažovanosť v propagácii lock-downov.
    https://www.trend.sk/spravy/5-top-udalosti-dna-lekar-visolajsky-navrhuje-predvianocny-lockdown-terasy-maju-nove-pravidla

    Iritujú ma tiež vyjadrenia tzv. expertov na zdravotníctvo, ako je Martin Smatana, ktorý hovorí, že krok lekárskych odborárov nie je prekvapujúci. „Do toho však prišla pandémia a urýchlila odchody do dôchodku pre stresy, prepracovania i ÚTOKY ANTIVAXEROV . Okolité krajiny Česko, Poľsko, Maďarsko pomerne výrazne – oproti nám – navýšili mzdové podmienky, čo prilákalo viac lekárov. Niekto by si mohol povedať, že pandémia pomaly končí, tak si lekári vydýchnu. Ale práve naopak. Je ich ešte menej a do toho sa všetka odložená starostlivosť teraz vracia do ambulancií a do nemocníc. To znamená, že majú ešte viac práce a riešenia sú bohužiaľ v nedohľadne, čo viedlo k tomuto kroku,“ poznamenal.
    https://www.aktuality.sk/clanok/catMckc/hrozi-strajk-lekarov-odbornik-naznacil-pacientom-najhorsi-scenar/

    PODOBNÉ ČLÁNKY
    https://www.aktuality.sk/clanok/nwGxegR/odborari-naplnili-svoje-slova-hromadne-vypovede-podava-vyse-1900-lekarov/
    https://www.aktuality.sk/clanok/rOijU2m/vypovede-lekarov-vlade-aj-premierovi-by-malo-viacej-zalezat-na-vyrieseni-situacie-hovori-visolajsky/
    https://www.cas.sk/clanok/2722495/lekari-pokracuju-v-hromadnych-vypovediach-je-ohrozene-poskytovanie-zdravotnej-starostlivosti/3/
    https://www.teraz.sk/slovensko/loz-hromadne-vypovede-podalo-vyse-21/664781-clanok.html


    novinky z MZSR

    Ministerstvo zdravotníctva navrhuje povoliť očkovanie v lekárňach. Možno sa tam raz bude aj operovať
    https://ereport.sk/ministerstvo-zdravotnictva-navrhuje-povolit-ockovanie-v-lekarnach-mozno-sa-tam-raz-bude-aj-operovat/

  • @Kancelar povedal/-a:

    @orimak1 povedal/-a:
    Skúsim si dávať do súvislosti . Ktorá krajina v Europe patrí k najmenej zaočkovaným v percentách ? Nevychádza to náhodou na Slovensko? ( bolo to asi okolo 50 %)
    Takže neskúša sa to náhodou z druhej strany t.j. obmedziť ľuďom dostupnosť k zdravotnej starostlivosti cez lekárov a nepriamo pôsobiť “finančným tlakom” na našich lekárov , ktorí teraz hromadne dávajú výpovede?

    Toto je skor utok na sucasny zdravotnicky system. Ved si len vezmi o kolko sa dvihnu platby za energie v tych nemocnicnych kolosoch. Cicnu sa peniaze uplne zo vsetkeho a potom zistime, ze nic nefunguje. S ocko to moc suvis nema, akurat ten, ze kto si uchranil zdravie, bude na tom relativne dobre v prechodnom obdobi. Zaockovani s podlomenym zdravym bez pristupu k zdravotnej starostlivosti budu padat ako muchy. Ved uz teraz su velkou zatazou pre zdravotny system.

    Ještě bych doplnil, že cíleně postupně mizí různé léky z lékáren. U nás např. na tlak, oči, teplotě a nejnověji na kašel. Dokonce již není k dostání ani penicilin.

  • Jak se obejít bez lékařů - Rusky

  • P
    upravené Fri 21 Oct 2022 #9->

    Rusofil povedal/-a: Dokonce již není k dostání ani penicilin.

    Tady bych byl opatrný. Počítám, že se prestituti snaží vyvolat dojem, že nejsou ŽÁDNÁ antibiotika. Zaznamenal jsem následující zprávy na těchto "důvěryhodných" a "veřejnoprávních" médiích.

    "Chybí další lék. Lékárny nemají základní antibiotikum"
    18.10.2022
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-chybi-dalsi-lek-lekarny-nemaji-zakladni-antibiotikum-217154
    Ovšem v textu článku se ukazuje, že "chybí základní penicilin" ~ "Penicilin proto lékaři teď musí nahrazovat jinými druhy antibiotik. „Těch je na trhu poměrně široká škála,“ uklidňuje Aleš Krebs v rozhovoru pro SZ Byznys. „K masivním výpadkům všech antibiotik by nemělo dojít,“ odhaduje."

    "Došly léky na horečku, oční kapky, penicilin. To poslední je problém, varují lékaři"
    20.10.2022
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-penicilin-chybi-muze-pribyvat-odolnych-bakterii-obavaji-se-lekari-217262
    Ovšem v textu článku se ukazuje, že "Po dětských lécích na horečku nebo očních kapkách hlásí výpadek v dodávkách na český trh i základní antibiotikum penicilin – konkrétně látka fenoxymethylpenicillin." a "„Domnívám se, že aktuální výpadek fenoxymethylpenicillinu se může podílet na dalším zhoršení kvality preskripce antibiotik právě ve smyslu častějšího předpisu širokospektrých antibiotik namísto penicilinu s úzkým spektrem účinku, který má nejméně nežádoucích účinků a také prakticky nevede ke vzniku rezistence,“ popsala pro Seznam Zprávy."

    "V Česku chybí penicilin. „Koncem listopadu by měl být opět k dispozici," říká lékařka"
    19.10.2022
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/v-cesku-chybi-penicilin-koncem-listopadu-mel-byt-opet-k-dispozici-rika-lekarka-8850912
    Ovšem v textu článku se ukazuje, že "Pokud jste šli v posledních dnech ke svému praktickému lékaři s angínou, tak vám už možná nemohl předepsat základní penicilin. Ten totiž v mnohých českých lékárnách chybí. Podle České lékárnické komory jsou důvodem problémy ve výrobě. „Musíme teď předepisovat méně vhodná antibiotika," říká členka sdružení praktických lékařů Ludmila Bezdíčková."

    "V lékárnách chybí penicilin. Alternativy jsou dražší a nemusí být vždy vhodné"
    18.10.2022
    https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/473906-v-lekarnach-chybi-penicilin-alternativy-jsou-drazsi-a-nemusi-byt-vzdy-vhodne?campaignsrc=tn_clipboard
    Ovšem v textu článku se ukazuje, že "Výpadek základního penicilinu eviduje ve své databázi i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). "Situace je problematická především u léků s léčivou látkou fenoxymethylpenicilin, došlo totiž k výpadkům u většiny těchto léčivých přípravků, a to nejčastěji kvůli problémům ve výrobě, z kapacitních a distribučních důvodů, ale i vzhledem k vyprodání zásob kvůli výpadkům konkurenčních léčivých přípravků," vysvětlila mluvčí SÚKLu Klára Brunclíková."

    A podobně ještě bakaloviny a ČT, už linkovat nebudu.

  • Lavazza
    upravené Fri 21 Oct 2022 #10->

    @Kancelar povedal/-a:

    Potom tu mame ucinky vakcin: vysoky tlak, problemy s travenim, s ocami, kozne problemy, rakoviny a podobne. Dopyt po vsetkych liekoch musel stupnut mnohonasobne a teda vypadky budu cim dalej, tym vacsie.

    Myslím na, že na Akw chate pisala jedna zdravoťáčka, že enormne stúpla spotreba liekov na bolesti kĺbov.

    Ešte k tým liekom, v lete si tu dával príspevok, že chyba živočíšne uhlie, pretože košický výrobca má výpadok. Ja som v lekarni Dr. Max kupila ich genericum, nebolo ani drahé.

    Treba mat zásobu v lekárničke, obnovila som tému zo starého fóra, domáca lekárnička. To je teraz nevyhnutnosťou.

    K penicilínu - už mi ho roky nepredpisá nikto, ani mojim deťom, sú už teraz inovovanejsie atb. Inovované lieky na báze penicilínu sa teraz predpisujú skôr, napr toto: https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/ampicilin-bbp-0-5-g-963438.html

    Ale samozrejme, že výpadky v produkcii sú reálne a budú zrejme čoraz častejšie. Sám sebe (a rodine) lekarom, bude čoraz aktuálnejšie heslo.

  • Nedostupné sú aj lieky na teplotu pre malé deti či barle, Baránek mal o tom video, vraj ide väčšina tohto tovaru na Ukrajinu ale určite stúpla aj spotreba, tiež väčšina mojich očkolegov.

    Zora povedal/-a: Ľutujem, ale vo všeobecnosti považujem štrajkovanie v zdravotníctve za eticky problematické a v súčasnej situácii by som to považoval doslovne za vydieranie a hyenizmus

    Túto situáciu si predsa lekári nevymysleli, je to ich reakcia na vydieranie a hyenizmus zo strany štátu, vládnych strán a totálnu ignoráciu voličov voči nim za posledných 30 rokov.
    Jednoducho tu máme životné finále jednej generácie baby boomerov, ktorá zastavila kariérne výťahy naprieč celou spoločnosťou (všetkými organizáciami) a teraz musíme všetci zožať následky (náhle hromadné výpadky obvodných lekárov, špecialistov v nemocniciach, policajtov, univerzitných docentov a profesorov, poľnohospodárov, učiteľov...).

  • Toto je skor utok na sucasny....
    Áno to je tiež pravda , ja však vidím, že v cieľniku je staršia generácia( z tých 50% neovčielkovaných tam veľa mladých nebude). Nechcem to samozrejme deliť na mladých a starších . No staršia generácia sa väčšinou nevčiékovala - pretože skúsenosti v živote a pritom čo sa týka financií sú odkázaní iba na NEDÔSTOJNÝ
    dôchodok ( na deti tiež , no tie majú čo robiť samé so sebou ako dnes vyžiť a existovať ). Kto potrebuje zdravotnú starostlivosť- lekára? Skôr toho lekára potrebuje starší a upracovaný človek a TÍ budú na rane.

  • Ogar Valach
    upravené Fri 21 Oct 2022 #13->

    Rusofil povedal/-a: Jak se obejít bez lékařů - Rusky

    Alexander Redko:

    • Pre zdravotníctvo je výhodné liečiť, nie vyliečiť.
    • Zdravotníctvo je zamerané na služby.
    • Služby sú za peniaze, pomoc je zadarmo.
    • V súčasnosti evidujú 55000 chorôb.
    • Angličania hovoria: "Keď to funguje, neopravuj to."
    • Liečiť treba 2500 chorôb. Tie, ktoré vedú k strate života, orgánov, alebo funkcií. Operáciou a podobne. Ostatné treba ozdraviť (nie liečiť).
    • Usiloval, aby ozdravenie bolo súčasťou medicíny. Neprešlo to.
    • Fyzický vzhľad ľudí je často iný ako biologický vek. Niektorí vyzerajú mladšie, iní staršie.
    • Každá funkciu v tele je treba cvičiť. Ak sa necvičí, upadá.
    • Každý by sa mal zaoberať "samoorganizáciou" - rozvojom svojich funkcií tela.
    • Otázky ozdravenia sú otázkami štátneho významu. Je nutný záujem prezidenta.
    • Vysoká rozvodovosť je znakom problémov v spoločnosti.
    • Vyššia úmrtnosť než pôrodnosť je znakom chorej spoločnosti (netýka sa náboženských fanatikov, tí sa množia ako králiky) - prítomnosť fyzických, ale aj psychických chorôb...
    • Ľudia nevedia, že majú riešiť svoje boľačky.
    • Môžeme žiť tak dlho ako chceme, pretože existujú princípy ozdravných technológií.
    • Skúška staroby - státie na jednej nohe: 30 sekúnd 50 rokov, 60 sekúnd 30 rokov, 120 sekúnd 20 rokov.
    • Liečením symptómov, že napríklad odoberieme bolesť, sa vypne ochranný režim, ale choroba zostane.
    • Keď už, človeka je nutné liečiť komplexne. To isté platí pre ozdravenie.
    • Potrebujeme nájsť spôsoby ozdravenia človeka. Trénovaním orgánov človeka a zbavením sa škodlivých návykov.
    • Niektoré zlé návyky nevedú len k patologickým problémom, ale aj k smrti ako východu z prostredia, ktoré nazývame život.
    • Musíme sa naučiť trénovať imunitný systém rovnako, ako trénujeme svaly.
    • Neobracajme sa na zdravotníkov, pretože zdravotníci definujú zdravie ako neprítomnosť choroby.
    • Je taký vtip: "Niet zdravých, iba nedostatočne vyšetrených."
    • Ak má niekto veľké množstvo chorôb, pristupuje k nim v rámci svojej vnútornej energetiky, vnútornej kultúry, nevšíma si svoje choroby, čím ich nelieči.
    • Ak bolesť nie je veľká, je jednoduchšie si ju nevšímať ako ju riešiť.
    • Zozbierali veľa ozdravných technológii zo sveta (z Japonska, Indie...).
    • Je presvedčený, že všetky tieto ajurvédy (atď.) k nim prišli od nás, od Slovanov! Zapadá to do védického pohľadu.
    • Je súvislosť s duchovným životom, s tým, ako pristupujeme k okolitému svetu. Treba vedieť ako žiť.
    • Sú cesty zdravia, rozdielne pre jednotlivé kategórie občanov. Iná pre matky samoživiteľky, iná pre vojnových veteránov, pretože čo je dobré pre Rusa, pre Nemca môže znamenať smrť. Jeden potrebuje jedno, druhý druhé.
    • Chce založiť centrum, v ktorom by sa človek za týždeň naučil konkrétne praktiky, ako sa vysporiadať s bežnými neduhmi, ktoré mu príroda dáva znať, aby na ne obrátil pozornosť.
    • Nie všetci veria tomu, že napríklad problémy so zrakom sa dajú vyriešiť trénovaním.
    • Spôsoby sú, ale dôležité je aj želanie zbaviť sa problémov, čo nie každý má, pretože to môže byť náročné, napríklad v prípade poškodenia miechy.
    • Hovorí o ozdravení po ochrnutí, že ak je gramotná pomoc poskytnutá hneď, dá sa vyliečiť (nepovedal, či vo všetkých prípadoch). Ak nie ozdravenie aplikované hneď, svaly a nervy ochabnú a človek skončí na vozíku.
    • Nie je ľahké dať všeobecné rady, pretože sú technológie, ktoré odborníkovi fungujú, ale laikovi nie.
    • Potrebujeme vychovávať odborníkov na úrovni štátu.
    • Dôležitý je individuálny prístup. Ozdravenie je viac než liečenie.
    • Prečo individuálny prístup? Pretože ak dajú všeobecné rady, ľudia budú často zle aplikovať technológiu, a zároveň nepôjdu k doktorovi, čo by bolo škodlivé.
    • Lekárov netreba z procesu vypustiť, ale urobiť z nich odborníkov v oblasti ozdravenia.
    • Prevencia stojí jeden rubeľ, liečenie 23 rubľov (ozdravenie je prevencia).
    • Treba preskúmať, ako žili naši predkovia, aj z pohľadu mravnosti.
    • Všetky tabletky sú ako protézy takej alebo onakej funkcie.
    • Želá si, aby pohľad na iných ľudí bol radostný a nie žalostný, v zmysle aby boli zdraví a ich vzhľad bol mladší než ich biologický vek.
  • M
    upravené Sun 23 Oct 2022 #14->

    @Lavazza Penicilín se roky nepředepisuje možná proto, že na něj má kupa lidí alergii. V čase Husákových dětí se předepisoval velmi často. Kdo má alergii na Penicilín, má ji i na Ampicilin a opačně.

  • @Mrakoplas povedal/-a:
    @Lavazza Penicilín se roky nepředepisuje možná proto, že na něj má kupa lidí alergii. V čase Husákových dětí se předepisoval velmi často. Kdo má alergii na Penicilín, má ji i na Ampicilin a opačně.

    Ale hlavně už nezbírá, bylo přepenicilinováno.

  • Práve som sa dočítala na mamičkovskej skupine na FB, že je problém aj s ophtalmo-framykoinom, okrem detského nurofenu, jedna už v lete v BA vybavovala lieky na hnačku a fenistil /kv./ po známosti.

  • Zaujímavý návrh pre vírusofilov od odporcov existencie vírusov ako zdrojov nákaz v článku:

    Navrhli sme, aby virologové provedli sérii experimentů, při nichž zpracují vzorky získané od lidí a poté pomocí buněčných kultur, genomiky a elektronové mikroskopie určí, zda obsahují viry, či nikoli. Rozdíl je tentokrát v tom, že experiment bude zaslepený. Od té doby se objevily nejrůznější výmluvy, proč experiment nelze provést, což nedává smysl, protože právě tyto techniky virologické laboratoře používají každý den.

    Pseudoodborníci sa asi zľakli, že vo vzorkách tkaním od zdravých ľudí nájdu plno vírusu-podobných častíc. Z odmietania experimentu mi logicky vychádza, že tí odborníci vedia, že teória vírusov je blbosť.

  • Zoznam chýbajúcich liekov sa rozširuje. Podľa šéfa farmaceutov hrozí zánik dedinských lekární
    https://standard.sk/284876/zoznam-chybajucich-liekov-sa-rozsiruje-podla-sefa-farmaceutov-hrozi-zanik-dedinskych-lekarni/

    Lévyová: Úplatky hlásia pacienti ojedinele. Sú vôbec radi, keď ich ošetria
    https://standard.sk/284965/levyova-uplatky-hlasia-pacienti-ojedinele-su-vobec-radi-ked-ich-osetria/

  • V lekárňach môžu chýbať niektoré druhy liekov – aké sú možnosti pacientov?

    Na rezort zdravotníctva a Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa v posledných mesiacoch čoraz častejšie obracajú pacienti aj odborná verejnosť s otázkami o prerušení či zrušení dodávok liekov. Výpadky v dodávkach liekov sa dotýkajú celého sortimentu liekov, vrátane liekov na chronické ochorenia, liekov pre detskú populáciu, liekov na recept, ako aj voľný predaj. Ide o stále naliehavejšiu výzvu pre zdravotnícke systémy v celej Európskej únii i vo svete.
    Za dostupnosť liekov zaradených v zozname kategorizovaných liekov zodpovedá držiteľ rozhodnutia o registrácii lieku alebo výrobca, nakoľko zákon 363/2011 Z.z. o úhradách liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín im ukladá povinnosť zabezpečiť, aby bol liek dostupný na trhu v dostatočnom množstve počas celého trvania zaradenia lieku v zozname kategorizovaných liekov.
    Ak liek nie je dostupný na trhu v dostatočnom množstve počas 60 po sebe nasledujúcich dní, ministerstvo môže rozhodnúť o vyradení lieku zo zoznamu kategorizovaných liekov.
    Štátny ústav pre kontrolu liečiv zverejňuje a denne aktualizuje informácie o prerušeniach, zrušeniach a obnoveniach dodávok na svojej webovej stránke:
    https://portal.sukl.sk/PreruseniePublic/?act=PrerusenieOznList&mId=2.
    Dôvody nedostupnosti liekov sú mnohokrát objektívne a nepredvídateľné. Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ani Ministerstvo zdravotníctva SR, však nedisponujú zákonnými mechanizmami, ktoré by im umožňovali v prípade mimoriadnej a nepredvídateľnej situácie zabezpečiť dodatočné dodávky liekov na slovenskom trhu.

    Medzi príčiny dlhodobej či krátkodobej nedostupnosti liekov patria:
    1.výrobné dôvody – energetická kríza a zvýšené náklady na výrobu, nedostatočné kapacity, zmeny vo výrobných procesoch, nedostatok personálu či zistené nedostatky v kvalite;
    2.logistické dôvody – omeškanie vstupných surovín vrátane účinných látok alebo logistické a distribučné obmedzenia;
    3.reexport – vyvážanie liekov zo SR do iných krajín;
    4.mimoriadne situácie ako napríklad pandémia COVID-19 alebo vojenský konflikt na Ukrajine, ktoré spôsobili vyšší dopyt po určitých liekoch, a zároveň priniesli obmedzenia pri distribúcii liekov, ako aj výpadky personálu pre práceneschopnosť;
    5.neúčelné hromadenie liekov pacientmi;
    6.nárazovo zvýšený dopyt po niektorých typoch liekov – napríklad v čase rozšírenia respiračných ochorení alebo pri výpadku konkurenčných produktov.

    Prerušenie dodávok liekov je komplexný problém, ktorý nemá jednoduché riešenie. Existujú však viaceré možnosti, ktorých cieľom je zabezpečiť dostupnosť liekov pre pacientov, a to napríklad:
    1.generická substitúcia – zámena predpísaného lieku za iný liek s rovnakou účinnou látkou pri výdaji v lekárni v súlade s príslušnými predpismi. Pri mnohých liekoch najmä na chronické ochorenia sú k dispozícii viaceré liekové alternatívy od rôznych výrobcov. Je dôležité si uvedomiť, že generické lieky sú rovnocenné k tzv. originálnym;
    2.dovoz cudzojazyčných balení liekov – ide o výnimky udeľované ŠÚKL, ktoré umožňujú držiteľovi registrácie umiestniť na slovenský trh balenia lieku, ktoré nie sú v slovenskom jazyku. Táto možnosť nie je využívaná len na preklenutie nedostupnosti liekov v slovenských baleniach, ale taktiež aj pri nových liekoch, ktoré ešte neboli vyrobené v slovenskom balení, aby bola urýchlená dostupnosť takýchto nových liekov pre slovenských pacientov.
    3.vo výnimočných prípadoch môže terapeutické použitie neregistrovaného lieku (tzv. mimoriadny dovoz) povoliť ministerstvo zdravotníctva na základe žiadosti poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo z vlastného podnetu, a to pre konkrétneho pacienta alebo pre skupinu pacientov v prípade, ak nie je dostupný porovnateľný registrovaný humánny liek. V tomto prípade je však následne potrebné aj získať povolenie na úhradu lieku alebo skupiny liekov zdravotnou poisťovňou.

    Medzi dlhodobé strategické riešenia z pohľadu ministerstva zdravotníctva, ktoré môžu pomôcť slovenským pacientom, patrí najmä:
    1.podpora lokálneho farmaceutického priemyslu,
    2.podpora individuálnej prípravy liekov v lekárňach,
    3.a nové regulačné mechanizmy pre mimoriadny dovoz liekov.

    Problém liekovej nedostupnosti je globálnym problémom. Na úrovni Európskej liekovej agentúry (EMA) vznikol nový výbor Executive Steering Group on Shortages and Safety of Medicinal Products, ktorý koordinuje v rámci Európskej únie urgentné opatrenia na výpadky liekov spôsobené mimoriadnymi krízovými udalosťami v oblasti verejného zdravia.
    Európska lieková agentúra zhromažďuje informácie o výpadkoch liekov v rámci členských krajín EÚ, a rovnako aj EHP. EMA v najbližších mesiacoch pripravuje workshop, ktorý sa bude témou výpadkov liekov zaoberať na medzinárodnej úrovni.
    https://lekarskenoviny.sk/index.php/2022/12/09/v-lekarnach-mozu-chybat-niektore-druhy-liekov-ake-su-moznosti-pacientov/

  • Panadol ci Paralen detsky sirup sa uz asi ani neda zohnat. Online lekarne ho uz ani nevedu ako nedostupny.

  • Lavazza
    upravené Tue 13 Dec 2022 #22->

    @Kancelar povedal/-a:
    Panadol ci Paralen detsky sirup sa uz asi ani neda zohnat. Online lekarne ho uz ani nevedu ako nedostupny.

    Ja by som panadol ani nedávala, skus ibuprofén. Alebo skus vôbec nepoužívať, teploty deťom do 39 netreba zrážať, je to kontraproduktívne. Nákupte si radšej homeopatika, pre malé deti ako tvoje, Virbucol čipky. Kúp si belladonnu 30ch, chamomillu 30ch, aconit30ch, pulsatilla 30ch. S tým by si na zaciatok mohol vystačiť. Je cca 15 eur a to máš na niekoľko rokov. A ešte arnicu, to je na úrazy.

  • Lavazza povedal/-a: Ja by som panadol ani nedávala, skus ibuprofén. Alebo skus vôbec nepoužívať

    zatial sme pouzili asi 2x, raz ked mal cez 39 teploty a druhykrat ked to vyzeral ze ho zuby bolia, rezu sa mu teraz dost pomaly.

  • Lavazza
    upravené Tue 13 Dec 2022 #24->

    @Kancelar povedal/-a:

    Lavazza povedal/-a: Ja by som panadol ani nedávala, skus ibuprofén. Alebo skus vôbec nepoužívať

    zatial sme pouzili asi 2x, raz ked mal cez 39 teploty a druhykrat ked to vyzeral ze ho zuby bolia, rezu sa mu teraz dost pomaly.

    Mudr Elekova radi ibuprofén pred panadol, max. 3 dni a je lepšie na zuby. Tieto sirupy majú u nás som videla, aj v Bs. Kúpte si to. Už som to použila raz aj ja, keď má bolela hlava a nič iné nebolo:-) som myslela, že od tých 20 ml sirupu sa mi zalepia ústa.

    https://www.svobodavockovani.cz/news/jak-na-chripku-a-jine-zimni-nemoci-medunka-12-2017/

    Ma aj podrobne deťom, treba ten serial preklikať, toto je všeobecne, k tomu paralenu. Ja už používam len acylpyrin, deťom sa to nesmie, tým výnimočne brufen:

  • Nam znama poradila na prerezavajuce sa zuby kvapky Flamborin. Zial sa daju kupit bez predpisu len v Madarsku, ale ucinkuju vyborne. 6 kvapiek namiesto vela ml sirupov. Sirupy nam negativne posobia na travenie a brusko. Lokalne nam funguje masticka Dentinox, ktorou sa potrie bolave dasno. Ak sa chystate do Madarska tak si zajdite do lekarne pre tie kvapky. Urcite sa zidu do zasoby a vydrzia dlho.

  • @Lavazza povedal/-a:

    @Kancelar povedal/-a:
    Panadol ci Paralen detsky sirup sa uz asi ani neda zohnat. Online lekarne ho uz ani nevedu ako nedostupny.

    Ja by som panadol ani nedávala, skus ibuprofén. Alebo skus vôbec nepoužívať, teploty deťom do 39 netreba zrážať, je to kontraproduktívne. Nákupte si radšej homeopatika, pre malé deti ako tvoje, Virbucol čipky. Kúp si belladonnu 30ch, chamomillu 30ch, aconit30ch, pulsatilla 30ch. S tým by si na zaciatok mohol vystačiť. Je cca 15 eur a to máš na niekoľko rokov. A ešte arnicu, to je na úrazy.

    Souhlas.
    Akorát místo ibuprofenu počítám že je lepší acylpirin/aspirin, když už bych si měl vybrat nějaké “alopatikum”.
    (všimněme si, že za socialismu paraleny moc nebyly, byl acylpirin; to až po převratu nastal boom paralenu, proč asi?)
    Nahrazovat panadol/paralen ibuprofenem počítám, že je vyhánění čerta ďáblem.
    (nejsem úplný odpírač, ale paralenem a spol je třeba šetřit, lze si na to vypěstovat alergii a pak už si ho nedáš vůbec)
    (taky je třeba počítat s tím, že acylpirin má pomalejší náběh než paralen, ale zase dél “vydrží”, aspoň u mne; u acylpirinu asi nebude tak striktní požadavek po kolika hodinách si můžeš dát další - na rozdíl od paralenu/panadolu/ibuprofenu/nurofenu; acylpirin má taky výhodu v tom, že - pokud vím - ředí krev, a to se v dnešní sraženinové době počítá :-)

  • Ja suhlasim @Počtář uplne. Len na acylpyrin je kontraindikácia deťom do 12 tokov nie. Ja to používam len výnimočne, mali sme v lete covid a deti mali 39,7 skoro až 40. Merané klasickým teplomerom. Ja som veľký zástanca homeopatie, ale teda tuto som jednému ibuprofén dala 2x počas 5 dni a druhému cca 3x. Ono ako rodič sa potrebuje vyspať.

    Ináč sa snažím všetko liečiť bez chemických sajratov, ale niekedy to nejde. Napr. teraz má jeden zápal spojiviek - tak 2 dni ovisnka, obklady homeopatika, no trochu zabralo, ale nie výrazne. 2 dni atb očných kvapiek urobia svoje, takze asi tak.

    Ja osobne používam už len acylpyrin/aspirin stojí oveľa menej ako ibuprofén. Paracetamol vôbec a horúčku nezrazam u seba. Proste to treba vyležať. Pri 2 deťoch je to vcelku mision impossible, hlavne keď oni sú fit.

  • M
    upravené Wed 14 Dec 2022 #28->

    @Lavazza Také jsem zastáncem homeopatie, ale je potřeba být velmi opatrný. Je potřeba dobře určit symptomy a mít trpělivost. I ony můžou udělat v těle pěknou paseku ( vlastní zkušenost). Jinak je běžně používáme. Loni jsem objevila Slússerovy soli a to je pro nás doma objev. Velmi dobře o nich píše např. Monika Nyklíčková na svém blogu.

  • @Mrakoplas povedal/-a:
    @Lavazza Také jsem zastáncem homeopatie, ale je potřeba být velmi opatrný. Je potřeba dobře určit symptomy a mít trpělivost. I ony můžou udělat v těle pěknou paseku ( vlastní zkušenost). Jinak je běžně používáme. Loni jsem objevila Slússerovy soli a to je pro nás doma objev. Velmi dobře o nich píše např. Monika Nyklíčková na svém blogu.

    Ja som chodila aj do školy, možno sa k tomu vrátim. Konzultujeme so svojimi spolužiačkami. Ďakujem za pripomenutie.

  • Stále aktuálne. Na celom západnom Slovensku nie je k dispozícii Trifed, žiadna z verzii okrem jednej lekárne v Zlatch Moravciach, ktorú som bola dnes nútená navštíviť.

    Dobre, mozme o tomto prípravku polemizovať, dieťa kašle non-stop pomaly. Naša pedina mi vravela, že to je už 3 mesiace a že teraz sú už aspoň antibiotiká. V tej lekarni nemali Nurofen pre väčšie deti, iba pre celkom malé, že včera dostali.

    Vie mi niekto povedat, že čo sa deje? Kde zmizli lieky, najskôr CR a teraz aj Sk?

  • Lavazza povedal/-a: Vie mi niekto povedat, že čo sa deje?

    Pořád stejný scénář. Snížit spotřebu na minimum a vyhubit co nejvíce lidí. Je to umělý řízený proces.