Quo vadis slovenské zdravotníctvo?

Dnes na FB na mňa vyskočilo toto:

https://www.facebook.com/PhDr.Maria.Benova/videos/792294995188332/

A zároveň toto:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10225008901422202&set=a.10216351837281009

Je k tomu aj zaujímavý článok na Topkách:
https://www.topky.sk/cl/10/2417905/V-Bratislave-protestovali-aj-lekari--Vyzva-vlade--V-zdravotnictve-je-situacia-kriticka--zbytocne-umrtia?

Z článku:
BRATISLAVA - Lekári a zástupcovia ďalších zdravotníckych profesií na štvrtkovom protestnom zhromaždení pred Úradom vlády SR v Bratislave apelovali na vládu, aby riešila stav slovenského zdravotníctva. Hovorili o nedostatku personálu, vyčerpaní zdravotníkov, zbytočných úmrtiach i potrebe dialógu.

"Ponuku, ktorú sme včera dostali, keď prerátame na jedného atestovaného skúseného lekára, tak sa to na jeho základnej mzde prejaví asi 280 eurami navyše v hrubom," tvrdí Visolajský. Nestotožňuje sa so sumami, s ktorými kalkuluje šéf financií. Poukázal na to, že zahŕňajú aj odmeny za nadčasy, ktoré sú často nezákonné a kamuflované. Visolajský tiež upozornil, že s vládou sa zatiaľ nedohodli ani na ostatných požiadavkách, ako sú reforma vzdelávania, oddlženie nemocníc či podpora lekárskych fakúlt.

Minister financií po rokovaní informoval o dodatočnej ponuke na zvýšenie platov lekárov. Priemerný plat lekára v nemocnici s príplatkami by tak mohol byť v budúcom roku 4240 eur v hrubom, dnes je to 3493 eur. Išlo by podľa neho o zvýšenie o 747 eur.


Trochu z iného súdka, pohľad na tú istú vec:

https://ereport.sk/doktor-mesik-pre-ereport-o-ivm-a-biznise-s-covidom-vlada-zlyhala-vysledkom-su-tisice-obeti/

Z tohoto článku vyberám:

Od začiatku ste sa tiež zasadzovali za liečbu Ivermektínom.( IVM) Ten je vraj len pre zvieratá a pre ľudí vysoko nebezpečný..

Ivermektín je vysoko bezpečné liečivo, ktoré sa ukázalo ako vysoko účinný a najlacnejší liek proti covidu. Potvrdilo to okolo 180 publikovaných vedeckých prác uskutočnených na viac ako 130 tisíc pacientoch v najmenej 27 krajinách. Ich podrobný prehľad nájdete tu https://c19ivm.org/.

Prečo potom mainstream tvrdí opak?

Pre farmabiznis. Na ivermektín už dávno vypršali licencie a môže ho vyrábať ktokoľvek na svete. Výsledkom je, že je veľmi lacný, balenie sa v rozvojových krajinách predáva doslova za desiatky centov.

Nejde teda o zdravie, ale o peniaze?

Na sezónnych virózach každý rok farmabiznis zarábal už dávno pred covidom. Inak podobnú len nenápadnejšiu kampaň vedie farmabiznis aj proti vitamínu D, ktorý má veľmi silný ochranný účinok pred mnohými chorobami, vrátane covidu. Straší sa pri ňom rizikom hypervitaminózy D, hoci 80% a možno aj viac percent ľudí u nás trpí jeho nedostatkom, alebo má veľmi nízke hladiny.

„Farmabiznis žiaľ žije z ľudských chorôb a z chorých ľudí – nie z podpory zdravia a zdravých ľudí. Platí heslo „ Dobrý človek – chorý človek. Najlepší človek – chronicky chorý človek.“


Môj pohľad na vec - áno slovenské zdravotníctvo je v katastrofálnom stave o tom niet pochýb. Vznikalo to dlho pred covidom, Zajacova reforma a podobne. Úplný škandál je súkromná investičná skupina podniká vo VEREJNOM zdravotníctve, čo je asi svetový unikát.

Avšak veľkú mieru na tomto nesú práve aj lekári, nepostavili sa proti nezmyselnej šikane, testovaniu, veselo sa pripojili k očkovaniu, ľudí neliečili. Samozrejme česť výnimkám, ktorí sa nebáli a zostali verní Hippokratovej prísahe. Mnohí z nich, ako Mudr. Lipták a pod., sú ostrakizovaní a vystavovaní disciplinárnemu konaniu. A mnoho ďalších záležitostí. Úplne správne to vystihol Dr. Mesík.

Ja si úprimne myslím, že ten plat až ten nízky nie je. K tomu treba ešte spomenúť aj všelijaké stimuly aj od farmafiriem, ktoré tiež tvoria krásny doplnok k celkovému balíčku. Ako úprimne, ja si myslím, že teraz sa vyhrážať výpoveďami a ďalej desiť verejnosť, že nebude k dispozícii ani tá chabá zdravotná starostlivosť vo svetle vyššie uvedeného, mi príde neetické prinajmenšom.

«1

Komentáre

  • No nadhera, aha čo sa dnes objavilo:

    https://domov.sme.sk/c/23075076/okolo-planu-obnovy-sa-pohybuje-clovek-zo-strany-nadej.html

    Z článku: Odboru strategických investícií, ktorý sa na ministerstve zdravotníctva bude podieľať na hodnotení projektov z Plánu obnovy a odolnosti SR na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc šéfuje Roman Guderna.

    V parlamentných voľbách v roku 2006 kandidoval za stranu Nádej niekdajšieho ministra hospodárstva Jirka Malchárka v druhej vláde Mikuláša Dzurindu (SDKÚ).

    Stranu Nádej budoval Malchárek podľa údajného spisu SIS Gorila spolu s niekdajším partnerom Penty Jaroslavom Haščákom.

    ——-
    Presne čo pisem vyššie, mna to neprekvapuje.

  • Lavazza
    upravené Wed 23 Nov 2022 #4->

    A keď vám z vyššie uvedeného nie je zle, tak ešte toto:

    https://www.aktuality.sk/clanok/Bx8BqLe/chorych-novorodencov-v-kosiciach-liecia-v-kritickych-podmienkach-primarka-dala-vypoved

    Máme osem izieb. Dve trojlôžkové, potom sú štyri dvojlôžkové a jedna jednolôžková. Pri tomto počte izieb by bolo optimálne mať osem až desať detí na oddelení,“ konštatovala Viktória Halušková, primárka oddelenia detskej onkológie a hematológie.

    Situácia je kritická aj na Oddelení neonatologickej intenzívnej medicíny.

    „V prenajatých malých priestoroch sa tiesni 28 predčasne narodených a kriticky chorých novorodencov. Mamy, ktoré majú aj podľa zákona právo byť so svojimi deťmi, napĺňať ich potreby na výživu materským mliekom, sa tlačia v dvoch malých izbách po štyri,“ opisuje situáciu Vanda Chovanová, primárka Oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny detskej nemocnice.

    Sú tam niekoľko mesiacov, nemajú ani kde v súkromí zavolať blízkym, najesť sa za stolom.

    „Nemajú internet, televízor, nič. Podmienky horšie ako v 3.nápravnovýchovnej skupine. A to sú tie, ktoré mali to šťastie, že sa pre ne našla posteľ na oddelení. Ostatné nemajú šancu, dochádzajú denne za deťmi alebo chodia len na návštevy,“ dodáva Chovanová.
    ————

    Tak toto je sila. Ja som strávila na takom oddelení 3 tyzdne pred 9 rokmi. Je to neskutočne náročné na psychiku a ešte byt na izbe s totálne cudzími ženami. Potom Lekvár má tu drzosť rozhadzovať peniaze na testy, pavlaxoid, neúčinné experimentálne látky a rozdeliť prachy z plánu obnovy cez človeka blízkeho Pente. Boze čo sú toto za ľudia!?!?

  • Lavazza povedal/-a: Tak toto je sila. Ja som strávila na takom oddelení 3 tyzdne pred 9 rokmi. Je to neskutočne náročné na psychiku a ešte byt na izbe s totálne cudzími ženami. Potom Lekvár má tu drzosť rozhadzovať peniaze na testy, pavlaxoid, neúčinné experimentálne látky a rozdeliť prachy z plánu obnovy cez človeka blízkeho Penze. Boze čo sú toto za ľudia!?!?

    Myslim, ze som ten status cital, dotycna doktorka je tusim Progresivna hyperliberalka, takze bohvie ci je vsetko pravda co pise. Kazdopadne chcu lepsie pracovne podmienky alebo platy?

  • Vláda memorandum s LOZ nepodpísala, Lengvarský navrhne núdzový stav

    Vláda ponúka zdravotníkom, ktorí ostanú v nemocniciach, stabilizačný príspevok. Po stredajšom rokovaní ústredného krízového štábu o tom informovali premiér Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Snaha o podpísanie memoranda s Lekárskym odborovým združením podľa premiéra nateraz stroskotala. Pokiaľ lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí, Lengvarský navrhne vláde zavedenie núdzového stavu od 1. decembra.

    Príspevok pre lekárov má predstavovať 10.000 eur, tí s atestáciou by zároveň dostali 1000 eur za každý rok praxe, dokopy maximálne 30.000 eur. Pre ostatných zdravotníkov má byť príspevok 5000 eur. "V ťažkej dobe budeme potrebovať zaviesť stabilizačný príplatok pre všetkých zdravotníkov v nemocniciach, ktorí 1. decembra a naďalej budú poskytovať zdravotnú starostlivosť," povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO). Ponuka na podpísanie dodatku k pracovnej zmluve je podľa jeho slov platná do konca novembra.

    Príspevok bude lekárom vyplatený v decembri, na tri roky dopredu. Matovič však zdôraznil, že lekárov to k ničomu neviaže. "Ak si zdravotník z troch rokov odrobí len rok a rozhodne sa ísť preč, vráti dve tretiny príspevku, ale jednu tretinu si necháva," vysvetlil. Celkovo má na tento účel ísť 400 miliónov eur. "Robíme to z ušetrených príspevkov tento rok," dodal Matovič.

  • Lavazza
    upravené Sat 26 Nov 2022 #7->

    Celkom pekné ohliadnutie sa aj za pandémiou s Dr. Lakotom na TV Slovan:

    https://t.me/televiziaslovan/136

    Mimo iného sa vyjadril aj ku Krompáčovi, ktorý sa onoho času vyjadril, že nezaočkovaných treba dať dole a posielať do rozvojových krajín. A vedľa neho sedel nikto iný, ako pán Visoľajský, ktorý sa vtedy vôbec voči tomuto neohradil.

    Ja hodnotím ľudí podľa ich činov a neverím, že ľudia ako tento pán sa zrazu otočia a idú bojovať za niekoho práva, takže nezdieľam názor kolegov, že spustí lavínu. Leda tak zatvárania tých, ktorí pochybili.

  • Lavina sa moze spustit az vtedy, ak tieto hovna v bielych plastoch budu v base.

    Ale neviem ci by tato spolocnost uniesla takyto proces. Doktori, hrdinovia covidu v base. Len si predstavte tie titulky. Ich problemom je, ze tie ich ksichty vsetci poznaju a musia sa pohybovat v tejto spolocnosti.

  • Zákonite to príde, až padnú masky. Inak sa spoločnosť nepoučí, čo by mohlo v budúcnosti spôsobiť opakovanie...

  • Najhoršie na tejto situácii je, že v podstate majú pravdu aj LOZ, aj bežní lekári a sestry, aj SLK a aj Matovič či klienti/pacienti (nazvime to akokoľvek) toho systému.

    Všetci majú hlavy strčené vo vnútri krabice, v ktorej sa hrabú a hádžu na seba lajná a nikto nevidí reálne príčiny a riešenia mimo tej krabice.

    Medzičasom v inej galaxii známa, primárka XY, ide otvárať ambulaciu v nemocnici Bory, na facebooku fičia reklamy na voľné kapacity pre klientov na súkromných klinikách a ambulanciách...

  • Výňatky z Matoviča

    koniec PS4:
    Sebectvo jedných, logicky povedie k utrpeniu a strádaniu iných a v situácii v akej sa Slovensko nachádza, nakoniec povedie k ukrižovaniu demokracie, ktorá len nedávno slávila Kristove roky. Neskoro bude banovať.

    koniec PS9
    "Spôsob svojho života zasvätím podľa vlastných síl a svedomia úžitku chorých a budem ich ochraňovať pred každou krivdou a bezprávím." citát z Hippokratovej prísahy o lekárskej etike

    posledný riadok:
    Takto si na Slovensku žijeme. Nebojovali sme o našu štátnosť. Ľahko sme získali, ľahko stratíme. Čoskoro.

    Hlavne to posledné ma nadvihlo.

  • Tak a mame tu dohodu, zámerne sem dávam názor lekára:

    https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/648426-lekari-trvaju-na-zvysovani-platov-vratane-odmenovania-za-odpracovane-roky/

    Z článku:

    Kríza je zažehnaná, nečaká nás kolaps nemocníc, dohodli sme sa. Našli sme zhodu aj na ôsmom bode memoranda, je to najväčší kompromis, aký sme mohli dosiahnuť,“ vyhlásil premiér s tým, že vláda ustúpila pri požiadavke Lekárskeho odborového združenia (LOZ), ktorá si vyžiada 40 miliónov eur. V platnosti zostáva aj stabilizačný príspevok pre ostatných zdravotníckych pracovníkov.

  • Lavazza
    upravené Sun 27 Nov 2022 #14->

    Peter Weis:

    To, ze sa Heger “dohodol” s Visolajskym pochopite az vtedy, ked zistite, kto na tom rokovani nemohol byt pritomny (aj ked standardne chcel). A nehovorime o ministrovi financii.

    Dnes na jeho TG a sj článok je jeho blogu:

    https://akw.sk/co-dosiahla-vlada/

    Atestovaní lekári si vydobili 2,5-násobné platy oproti priemernej mzde v národnom hospodárstve. Čím otvorili pandorinu skrinku a vzbudili záujem o zvýšenie platov aj v ostatných povolaniach. Zástupca lekárov, ktorý svojimi nápadmi výrazne pomohol počas p(l)andémie minúť neskutočné peniaze najmä na bezvýznamné testovanie vyronil slzu s apelom, aby mu mladí absolventi neušli do zahraničia. Mali ste šetriť, keď sa dalo. Ujdú. A starí skúsení harcovníci, najmä špecialisti, už na východ od Bratislavy zatvárajú ambulancie bez náhrady.
    ———
    Pozrite sa čo píšeme vyššie. Pred ním. Nerozumiem ako niekto môže toto schvaľovať.

  • https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/dohoda-medzi-loz-a-vladou-stale-neriesi-hroziaci-kolaps-v-ambulanciach-upozornuje-zvaz-ambulantnych-poskytovatelov/

    Neštátne ambulancie, ktoré zastupujú drvivú väčšinu zdravotnej starostlivosti a ošetria približne 60 percent všetkých pacientov, nemôžu za súčasného modelu financovania ďalej udržať svoj chod.

    Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) už niekoľko týždňov odmieta návrh štátneho rozpočtu na rok 2023 a upozorňuje na neriešenie nárastu cien energií, ako i ostatných problémov, ktoré vedú k neustálemu zatváraniu ambulantných zariadení.

    Ambulancií sa dohoda netýka
    „ZAP s úľavou víta dohodu medzi LOZ a vládou. Dovoľuje si však zároveň dôrazne upozorniť, že táto dohoda sa nijako netýka ambulancií a ich personálu mimo nemocničných zariadení, akoby sa mylne mohla verejnosť domnievať,“ upozornila v tlačovej správe prezidentka ZAP Jaroslava Orosová.
    Dôrazne apeluje na vládu a parlament, aby sa urýchlene začal zaoberať aj predloženými požiadavkami a potrebami ambulantného sektora a na tieto pri schvaľovaní štátneho rozpočtu a prijímaní legislatívy aj prihliadal.

    Môže nastať kolaps
    Ambulantný sektor v štátnom rozpočte podľa Orosovej nedosahuje výšku alokovaných zdrojov na nemocničnú starostlivosť. Upozorňuje na to, že treba vyriešiť problémy v súvislosti so stabilizáciou personálu, výškou inflácie a energetickou krízou. ZAP upozorňuje na to, že ak sa tieto problémy urgentne nezačnú riešiť, začiatkom budúceho roka môže nastať kolaps v poskytovaní zdravotnej starostlivosti v slovenských ambulanciách.

  • Taraba o tom , prečo nepodpori dohodu s lekármi ani rozpočet

    https://www.facebook.com/watch?v=840183907436861

  • @JankA povedal/-a:
    Taraba o tom , prečo nepodpori dohodu s lekármi ani rozpočet

    https://www.facebook.com/watch?v=840183907436861

    Toto súdny clovek podporiť nemoze. Neviem prečo niektorí nie sú ochotní/schopní vidieť, že to nie je cesta.

  • Lavazza povedal/-a: Toto súdny clovek podporiť nemoze. Neviem prečo niektorí nie sú ochotní/schopní vidieť, že to nie je cesta.

    Asi su uz politicky angazovani.

  • Lavazza
    upravené Wed 30 Nov 2022 #19->

    Tak komu ešte neprišlo dnes zle, tak toto:

    https://t.me/televiziaslovan/142

    Od 31 min Peter Weis vysvetľuje, že hneď po voľbách na ministerstve zdravotníctva sa zvýšili platy úradníko, (rapídne), medzi ktorými bol aj Visolajský. Bolo to spúšťač závisti.

    A potom tento človek ide vyjednávať platy lekárom. Zabudlo sa na všetkých ostatných - ambulantní lekári, sestry, záchranári, diskriminačné navýšenie platov. Možno očakávať ďalšie štrajky. Nemocnice majú úplne iné problémy - nedostatočné priestory, služby atď.

    Citujem (takmer doslova) Dr. Weisa: "Keby to nebol aspoň ten pán Visolajský, dalo by sa nato pozerať, ja sa nato nemôžem pozerať." (pozn. ani ja).

    "To je človek, to je jeden z tých, ktorý môžu zato, že sa tak veľmi nakupovalo a testovalo. Človek, ktorý chce, aby sa nejaký balík poskytol, tak je za minutím ešte väčšieho balíka za doby pandémie. To je človek, ktorý je zatým. Neviem, čo by som k tomu dodal, mne sa nato pozerá zle."


    Je to velice podobné záveru, ktorý píšem hore. A niekomu z tohoto človeka (Visolajského) nie je zle, keď si myslí, že môže stáť v čele nejakej lavíny, ktorá zmení spoločnosť, keď niekto môže toto podporovať, tak buď ja KSB nechápem alebo nie som schopná kriticky myslieť. Ešte jeden ilustračný snímok:

  • Otazkou je, ze co za hry sa tu hraju s doktormi a aj ludmi. Vidiet v tomto "cloveku" nejaku spasu zdravotnictva je priznakom idiocie.

  • Ostré slová doktora Čičalu k vyjednávaniu LOZ: Myslím si, že hrajú nejakú hru
    https://www.nitranoviny.sk/ostre-slova-doktora-cicalu-k-vyjednavaniu-loz-myslim-si-ze-hraju-nejaku-hru/

    Pijákov dovetok z FB:
    K vyjadreniam dr. Čičalu len toľko, že zabudol pripomenúť jednu dôležitú vec, na ktorú som tiež opakovane upozorňoval. Starší lekári by si mali ešte pamätať, ako pracovali počas socializmu. Zabúda sa totiž na to, že rovnaké množstvo práce, ktorú dnes na lôžkových oddeleniach vykonávajú dvaja a niekedy aj traja lekári, vtedy vykonával jeden lekár a neboli k dispozícií také technické vymoženosti, ktoré obrovsky uľahčujú prácu dnešným lekárom. Slúžili sme 5-10 nočných služieb, ale po nočnej sme nemali voľný deň, ako dnešní lekári, z ktorých väčšina tieto voľné dní, určené na regeneráciu, využíva na prácu v súkromných zdravotníckych zariadeniach. Napriek tomu sme si nesťažovali, že sme vyhorení a že potrebujeme, aby nám zvýšili platy.Zamyslel sa niekto nad tým, ako je možné, že zdravotníctvo v týchto časoch fungovalo omnoho lepšie, ako teraz? Nikdy som nikoho k ničomu nevyzýval, ale je najvyšší čas, aby ľudia začali konečne kriticky rozmýšľať a nenechali sa oblbovať rečičkami takých smradov, ako je pán Visolajský. Tu si pozrite jeho posledné expozé, akými kravinami sa vás snaží obalamutiť:
    https://www.startitup.sk/videa/diskusny-klub-peter-visolajsky/

  • Tak toto je za milión bodov:

    Veľké víťazstvo lekárov poriadne smrdí

    Úspech lekárov sa tvári ako výsledok dohody. V skutočnosti to ale pripomína výsledok vydierania. Príjem lekárov má byť výrazne vyšší ako v Česku: takmer 4 600 eur. Po „dohode“ tu ostáva kyslá pachuť. A zápach.

    Samozrejme, lekári mali plné právo podať hromadné výpovede a pritlačiť tým na prispatú vládu, aby riešila problémy nemocníc. Fungovalo im to. Vláda zašla za hranu možností. Matovič dal pred týždňom lekárom veľmi slušnú ponuku: vyrovnanie ich príjmov s príjmami českých lekárov.
    Lekári mali podľa tejto ponuky zarobiť (aj s príplatkami) priemerne 4 250 eur.
    Experti návrh komentovali ako veľkorysý. A zároveň finančne výbušný, lebo by sa ním preťažil rozpočet. Neostali by zdroje na investície do modernizácie nemocníc. Alebo do zvyšovania platov v iných profesiách.
    Lenže odborári podanú ruku odmietli. Žiadali podstatne viac. A dosiahli to. Hegera prevalcovali a zlomili v páse. Po novom majú lekári podľa výpočtov denníka Postoj zarábať takmer 4 600 eur mesačne (priemerný mesačný príjem s príplatkami). Teda výrazne, výrazne viac, ako majú ich českí kolegovia.
    A hlavne: bude to oveľa viac, ako si môže dovoliť slovenská spoločnosť s nalomenou kondíciou.
    Tvrdenie odborárov, že slovenský lekár zarobí menej ako český, bola ukážková polopravda. Platy sa nemajú porovnávať len v absolútnych číslach, ale aj v pomerných, ktoré zohľadňujú možnosti daňových poplatníkov a štátnej pokladnice. Príklad: český lekár tento rok zarábal 2,8-násobok priemernej českej mzdy. Slovenský lekár doteraz zarábal 2,9-násobok priemernej slovenskej mzdy.
    Od januára 2023 to na Slovensku bude 3,8-násobok priemerných platov. Českí lekári môžu len ticho závidieť…
    Visolajský pritom naliehal, aby to bolo ešte viac. Inými slovami: žiadal, aby bol rozdiel medzi zárobkami lekárov a priemernými slovenskými platmi ešte väčší. Fajn, v poriadku, akceptovalo sa to. Do veľkej miery sa to akceptovalo už v polovici novembra, keď sa mali platy lekárov skokovo zvýšiť o tretinu – v čase, keď reálne príjmy ostatných padli najviac za 22 rokov.
    Až potiaľto sme mohli nátlak lekárov považovať za oprávnený a vo výsledku úspešný. Za svoju prácu a nasadenie s nadčasmi si zaslúžia primeranú odmenu. Takú, aby neutekali zo Slovenska.
    Zlomilo sa to až pred týždňom v utorok, keď lekári ponuku neprijali a stupňovali požiadavky na príplatky za prax. Prepálili to. Vláda nakoniec kapitulovala a výsledok vysvetlila ako „dohodu“.
    Nové platové podmienky lekárov pritom nie sú sporné len finančne (v pomere k napnutému rozpočtu), ale aj morálne. Lekárom treba pripomenúť, že majú voči pacientom, ktorí sa im skladajú na platy a mnohým aj na úplatky, vysoké dlhy. Vyššie ako v iných krajinách.
    Z pohľadu pacienta je totiž zdravotná starostlivosť v nemocniciach najhoršia za posledné desaťročia. Plánované hospitalizácie a operácie sa tri roky rušili, odkladali alebo obmedzovali. Najskôr kvôli pandémii a núdzovému stavu. Potom kvôli nedostatku zdravotníkov = obmedzeným kapacitám. Najnovšie vinou hromadných výpovedí nemocničných lekárov.
    Dohnať dlhy nemocníc voči pacientom nebude možné ani po stiahnutí výpovedí. Dôvod: vážny nedostatok personálu. Väčšina z rozvojových opatrení, ktoré si presadili lekári, môže zabrať a zlepšiť stav nemocníc až o pár rokov. Výnimkou je, samozrejme, zvýšenie platov. To sa v plnom rozsahu prejaví už od januára.
    Ďalej: lekári majú po pandémii aj dosť vážny reputačný problém. Prehnané a nezmyselné pandemické opatrenia síce presadila vláda, no zodpovednosť za to nesú aj nemocnice a lekári. Preto, že väčšina z nich mlčala. Vynútené plošné výtery, nosenie rúšok vonku, tlaky na plošné očkovanie mladých, odstavenie necovidových lôžok, lockdown pre neočkovaných, hoci vírus sa šíril aj medzi plne zaočkovanými… To všetko boli neprimerané a absurdné nápady bez medicínskeho opodstatnenia. No ozval sa proti nim málokto.
    Ambulantní lekári mali aspoň čiastočné výhrady, ale nemocniční boli až na pár výnimiek ticho. Slovensko bolo jednou z mála krajín, kde lekári nemali zásadnejšie pripomienky k pandemickej politike a kde celkom chýbal aspoň náznak vecných polemík v lekárskej komunite.
    Iste, zdravotníkom z nemocníc patrí vďaka za starostlivosť o tisíce covidových pacientov. No zároveň s tým treba dodať, že preventívne odstavenie veľkej časti necovidových oddelení postihlo desiatky tisíc pacientov s vážnejšími diagnózami. Mnohí z nich sa už „splácania dlhov“, respektíve obnovenia starostlivosti po pandémii nemusia dožiť.
    Toto by dnes mala byť hlavná výzva nemocníc a lekárov. Otázka, či má lekár zarábať v priemere 4 250 eur, ako vyzerala ponuka Matoviča, alebo 4 574, k čomu dokopali Hegera, mala byť druhoradá.
    No nebola.
    Odborári to síce celý čas zatĺkali, ale ich hlavná a ku koncu jediná starosť bola bitka o ďalšie príplatky k zvýšeným platom. Za toto si už vďaku ani rešpekt nezaslúžia.
    Lebo vo výsledku tu máme len ďalšie stupňovanie absurdného a chorého stavu. Slovenský lekár zárobkom o päť rokov predbehol kolegu v ekonomicky silnejšom Česku. Žije v roku 2027. A slovenský pacient… Slovenský pacient si môže lámať hlavu, či sa pozerá na nemocnicu 21. storočia alebo na verne zatuchnutý skanzen povojnovej republiky.
    https://standard.sk/284281/velke-vitazstvo-lekarov-poriadne-smrdi/

  • Zora povedal/-a: Odborári to síce celý čas zatĺkali, ale ich hlavná a ku koncu jediná starosť bola bitka o ďalšie príplatky k zvýšeným platom. Za toto si už vďaku ani rešpekt nezaslúžia.

    Źe ma toto neprekvapuje. Morálny profil Visolajského som už ozrejmila vyššie, potvrdili to slová aj Dr. Weisa, Dr. Čičalu, Dr. Pijáka. To ešte Matovič sa javí ako morálny víťaz. Je mi z nich - Krompáč, veduci predaá, Prekopová, Jarčuška, Krčméry mierne povedané zle.

  • matelko je šašo a len šašo má dovolené povedať pravdu. Zdá sa, že lekárov a ich odborárov čaká nemilé prekvapenie. Lekárski odborári nepochopili matelkove slová ako musel platiť všimné doktorom pri operácii.

  • Riaditeľ nemocnice, kde žiaden lekár nepodal výpoveď Niečo tu nefunguje, ak stále máme sestry, ktoré robia radšej predavačky

    „Čakal som, že zvýšenie platov bude razantnejšie pri sestrách než pri lekároch,“ hovorí riaditeľ Kysuckej nemocnice Martin Šenfeld.

    „Nie je možné, aby poisťovňa platila nemocnici za rehabilitačnú masáž len tri eurá. A robte ľuďom za takéto peniaze kvalitné masáže. Nemáte šancu!“ hovorí riaditeľ Kysuckej nemocnice v Čadci, ktorá napriek zle nastavenému systému nie je na rozdiel od iných štátnych nemocníc v strate. Martin Šenfeld v rozhovore približuje, ako to rieši aj prečo v nemocnici zo 170 lekárov nepodal výpoveď ani jeden.

    Vysvetľuje, čo výsledok rokovaní znamená v praxi pre nemocnicu na hraniciach s Českom aj prečo bude navýšenie platov pre nemocnice likvidačné, ak poslanci neschvália štátny rozpočet. Zároveň hovorí, prečo vyššie platy problém slovenského zdravotníctva neriešia.

    Šenfeld tiež objasňuje, ako sa im darí získavať mladých lekárov, čo si myslí o optimalizácii siete nemocníc, či sa neobáva, že bude pre nedostatok zdravotníkov trestne stíhaný, i to, prečo odmietol ponuku riadiť českú nemocnicu. Martin Šenfeld je ekonóm a Kysuckej nemocnici v Čadci šéfuje už 11 rokov...

  • Lavazza
    upravené Tue 20 Dec 2022 #29->

    Dnes má zarazil tento príspevok Mudr. Čičala na FB. Nemam dôvod spochybňovať, proste strašné. Už vidím ako takýto personál urobi revolúciu🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️:

  • podobnosť so skutočnosťou čisto náhodná /zoperované pravé miesto ľavého kolena, oka, .../

  • Lavazza
    upravené Thu 19 Jan 2023 #31->

    Nie je výslovne tema týkajúca sa sk zdravotníctva, ale nechcem otvárať ďalšiu tému:

    Nemoci způsobené předepsanými léky a lékařskými omyly, známé jako iatrogeneze, jsou třetí hlavní příčinou úmrtí v průmyslových zemích po kardiovaskulárních chorobách a rakovině a jsou dobře zdokumentovány. Kolik lidí uvažuje o širších důsledcích těchto informací a používá je jako filtr ke zpochybňování lékařských rad a doporučení? https://uncutnews.ch/medizin-die-drittgroesste-todesursache-der-welt/

    ——-

    Začala som včera citát knihu Virova manie. Je to tam tiež, že ľudia ako 3. najčastejšia príčina úmrtí sú v dôsledku užívania predpísaných liekov. Dám to potom aj do kniznaych tipov, ale som na str. 60 len.