Správy z Rakúska

124

Komentáre

  • turecko se pripravuje na "inflacni migranty".
    kvuli vysokym nakladum energii turecko ocekava, ze mnoho duchodcu zamiri k nim prezimovat
    udajne mesic v turecku v 5-hvezdickovem hotelu je levnejsi, nez mesic doma

    (poznamka: takze evropane se budou premistovat do turecka, aby nakopli jejich ekonomiku a ti jini migranti pujdou do evropy, aby se nasali na socialni system a dokonali rozdelanou destrukci?)

    https://www.oe24.at/businesslive/aktuell/ueberwintern-in-der-tuerkei-billiger-als-leben-in-heimat/532639524?

  • @constanze
    Řekl bych, že takový pocit má valná většina z nás. Pochopím, že je někdo optimista (ono je to i zdravější :D) a sice tuší, že to není v pořádku, ale říká, že to snad tak bídné nebude. Ale pak jsou i lidi, kteří prostě žijí v matrixu a mluvit s nimi je ztráta času. Už jsem se setkal i s názorem, že když nesleduju TV, nemůžu mít ponětí, co se děje. Co pak chcete odpovědět? :D Hloupé je, že se to občas děje i rámci jedné rodiny, kde není tak lehké nechat někoho vlastnímu osudu. Ale často je to nejlepší možnost.

    Nejhorší ze všeho je, začít někoho takového přesvědčovat o své pravdě. Nejlepší, co člověk může udělat, je starat se o sebe a být nenuceným příkladem.

  • @constanze povedal/-a:

    S Inflací 70% v Turecku ?
    Technicky vzato ten kurz by mohl být opravdu dobrý a kdyby tam přišlo tolik platících, tak to Turkům ekonomicky může dost pomoci (a EU definitivně potopit výpadkem daní), ale nevidím to moc nadějně a pravděpodobně. Ne ve velkém počtu (miliony).

  • @Kaktus nechci nikoho presvedcovat o sve pravde. rikam si, ze prece i "slepi a hlusi" musi nejak uz videt pres ty svoje tlusta skla a protihlukove ochrany, ze neco neni v poradku. to mi tak mavaji nekteri akademickymi tituly pod nosem a davaji najevo, ze prece oni zadni blbci nejsou, ze oni maji vzdelani na to, aby to chapali, ze oni vi, kde si ty informace sehnat. hm... a pak jedu vymenit gumy na auto a zjistuju, ze automechanik, ktery je pro ty namistrovane akademiky jen manualne makajici nevzdelanec, ze tento clovek je mnohem chytrejsi, nez prave ti arogantni chytraci. ten presne vi, co se deje, ten presne chape souvislosti, ten to vedel behem covidu, ten to vi i ted....
    neoteviram oci tem, o kterych vim, ze ty oci neotevrou, ztrata casu. a odpustte, ale ja temi lidmi uz pohrdam, jakkoliv to zni hnusne ... clovek, ktery rad zije za nejakou ruzovou clonou, nosi ruzove bryle a veri tem, kteri uz tolikrat lhali, jednoduse nezaslouzi soucit ani pochopeni.

  • @Kancelar povedal/-a:

    @Ladič povedal/-a:
    Není to jen možné. Je to žádoucí. V dnešní době musí v Evropě vyhrávat jen "panáci". Je to vůle GP. Evropa má padnout na hubu, má být zbavena vysokých technologií, zejména jaderné energetiky a vydat se do středověku. Amen.

    pride mi to skor ako priprava na pad rezimu, momentalne by tento rezim slepe masy branili, musi sa tak zdiskreditovat, ze branit ho nebude mat kto. Stredovek sa tazko zavedie, tak sa nezije uz ani v Afrike, nikde na svete. Opicia pracka z niecoho takeho by bola prilis velka. Nezabudajme, ze ludia su najcinorodejsi, ked su pod tlakom.

    Vyjma toho, že se jen snažíš být v opozici a dehonestovat to co jsem napsal, tak nevím proč říkáš "pride mi to skor", když první větou říkáš svými slovy to samé co já.
    A od další věty začínající slovem "Stredovek", to jsou jen smyšlenky a toužebné přání a neodpovídá to spuštěným procesům a reakcím obyvatelstva na ně.

  • @Ladič povedal/-a:
    Vyjma toho, že se jen snažíš být v opozici a dehonestovat to co jsem napsal, tak nevím proč říkáš "pride mi to skor", když první větou říkáš svými slovy to samé co já.
    A od další věty začínající slovem "Stredovek", to jsou jen smyšlenky a toužebné přání a neodpovídá to spuštěným procesům a reakcím obyvatelstva na ně.

    Nesnazim sa dehonestovat nic, je to polemika, mam len iny nazor nez ty. Mozno je to sposobene aj tym, ze uz nevladzem prijimat len negativne spravy.

  • "Nesnazim sa dehonestovat nic"
    @Kancelar , proto jsem napsal "Vyjma toho". Čili vyjma případu když někdo říká to samé ale snaží se být v opozici. Nic víc.

  • Zeleznicni Tauerntunnel bude uzavren na 8 mesicu od 18. listopadu 2024 do 13. cervence 2025 pro nakladni i osobni vlaky
    113 let stary tunel mezi Salzburgem a Kärnten musi byt nalehave modernizovan.
    Provoz behem modernizace nebude mozny.
    Jedina cesta ze Salzburgu do Kärnten bude mozna autem po A10 Tauernskym dalnicnim tunelem.
    Pro dojizdejici za praci a pro skolaky bude toto uzavreni znacnym problemem. zde

  • d
    upravené Tue 25 Oct 2022 #104->

    Zemřel pan Red Bull.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Dietrich_Mateschitz
    V sobotu zemřel ve věku 78 let.. RED BULL Začalo to hádkou dvou mocných mužů, na jejímž konci byl (téměř jako pokaždé) vítězem Dietrich Mateschitz.
    Když v roce 2004 koupil v F1 šéf gigantu Red Bull za pouhý dolar krachující stáj Jaguar, Max Mosley, tehdejší šéf Mezinárodní automobilové federace FIA, chtěl znát nový název týmu.
    "Jak se budete jmenovat?" ptal se.
    "Red Bull. Jak jinak," jasně odvětil Mateschitz.
    https://www.sport.cz/clanek/moto-formule-1-zemrel-pan-red-bull-proc-cpal-tolik-penez-do-sportu-a-co-mu-to-prinaselo-3710691#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.web.nexttoart
    z ksbforum.eu Od hradu k hradu. | Red Bull Racing vyrazil na Road Trip přes Česko a Slovensko

    rozbor :
    rozbor https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/4526/od-hradu-k-hradu/post-50204#post-50204

  • Som na fb v skupine pendlerov fo Rakúska, dnes takýto oznam:


  • Zora
    upravené Sat 7 Jan 2023 #106->

    Hádka medzi vojakmi rakúskej armády vyústila do prestrelky! Jeden z nich to neprežil
    Jedného mŕtveho a jedného zraneného si v piatok ráno vyžiadala prestrelka medzi dvoma vojakmi v kasárňach v rakúskom meste Wiener Neustadt. Uviedla to agentúra APA.
    Dôvodom prestrelky, ktorá sa odohrala krátko pred 7:00, bola zrejme hádka hliadkujúceho vojaka s jeho nadriadeným. Vyvrcholila tým, že vojak zahájil paľbu. Jeho nadriadený, ktorý utrpel zranenie, ho potom zastrelil. Bližšie podrobnosti zatiaľ rakúska armáda neoznámila. Mesto Wiener Neustadt (Viedenské Nové Mesto) leží zhruba tridsať kilometrov južne od Viedne v spolkovej krajine Dolné Rakúsko.
    https://www.cas.sk/clanok/2756217/hadka-medzi-vojakmi-rakuskej-armady-vyustila-do-prestrelky-jeden-z-nich-to-neprezil/

    https://kurier.at/chronik/niederoesterreich/soldat-bei-schusswechsel-in-wiener-neustadt-getoetet/402282554
    https://www.vienna.at/schiesserei-in-kaserne-in-wiener-neustadt-soldat-enthaftet/7832782

  • M
    upravené Wed 11 Jan 2023 #107->

    Zprávy z Rakouska ;)
    Vídeňský soud osvobodil bývalého vícekancléře Stracheho, podle rozsudku se korupce nedopustil
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rakousko-korupce-strache-soud-viden_2301101619_har
    Vídeňský soud osvobodil bývalého vicekancléře Stracheho, podle rozsudku se korupce nedopustil
    Původně byl Strache odsouzený k patnáctiměsíčnímu podmíněnému trestu. V novém přelíčení soudkyně rozhodla, že o korupci nejsou důkazy.
    www.irozhlas.cz www.irozhlas.cz
    z textu:
    Vídeňský soud osvobodil bývalého šéfa strany Svobodných Heinze-Christiana Stracheho v korupční kauze. Čelil obžalobě, že známému slíbil prosazení zákona výměnou za finanční dary své straně. Soud řešil obvinění ze snahy změnit zákon, který by pak umožnil vídeňské klinice získat více peněz ze zdravotního pojištění.Původně byl Strache odsouzený k patnáctiměsíčnímu podmíněnému trestu. V novém přelíčení soudkyně rozhodla, že o korupci nejsou důkazy.
    Úřady začaly prověřovat Stracheho počínání ve veřejných funkcích, když média v roce 2019 zveřejnila dva roky starou videonahrávku, na níž Strache při pobytu na španělském ostrově Ibiza otevřeně hovořil o korupčním jednání.Zmiňoval se například o nelegálním financování strany a nabízel údajné příbuzné jednoho z ruských oligarchů zajištění státních zakázek výměnou za protislužby.


    Byl souzen a odsouzen - viz. tento článek (díky tomu padla vláda v Rakousku)
    https://www.lidovky.cz/svet/video-se-strachem-nebylo-zverejneno-cilene-prave-ted-tvrdi-novinar.A190519_123538_ln_zahranici_ceh
    Za videem, které přivodilo konec rakouské vládní koalice, stojí právník. Šlo mu prý o demokracii
    Jeho jméno je Ramin Mirfakhrai. Vídeňský právník, který přivodil konec vládní koalice. Video zachycující šéfa rakouských Svobodných prý bylo motivované občanskou společností, uvedl.

     

  • K
    upravené Tue 17 Jan 2023 #108->

    Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg uvedl, že budoucí bezpečnostní architektura Evropy musí zahrnovat Rusko, a odmítl myšlenku úplného zákazu schengenských víz pro ruské občany.
    Schallenberg rovněž vyzval k zachování OBSE jako vyjednávacího fóra a kritizoval rozhodnutí Varšavy odmítnout pozvat ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na zasedání OBSE v Polsku

    https://t.me/parstodayrussian/120701

    Tak ono ani není o co stát. Co je OBSE zač se jasně ukázalo na Ukrajině a nevidím důvod, proč by se v tom Rusko mělo angažovat.

  • Budu nove poriadky a urci ich vitaz. Tak ako vzdy.

  • Kaktus povedal/-a: Tak ono ani není o co stát. Co je OBSE zač se jasně ukázalo na Ukrajině a nevidím důvod, proč by se v tom Rusko mělo angažovat.

    Proč by tam Lavrov chodil, vyslechnout si nadávky?

  • 13.4.23
    Videla som to najprv v správach, podanie vyznelo vtipne.

    V celom východnom Rakúsku sa zastavili vlaky, odriekli aj spoj do Bratislavy
    https://tvnoviny.sk/zahranicne/clanok/695047-v-celom-vychodnom-rakusku-sa-zastavili-vlaky-odriekli-aj-spoj-do-bratislavy
    https://tvnoviny.sk/archiv/91-televizne-noviny/reportaze/58582-vlaky-vyrazne-meskali

    Na východe Rakúska sa v rannej špičke zastavili vlaky počas Dňa dochvíľnosti dopravcu ÖBB
    Na celom východe Rakúska vrátane Viedne došlo vo štvrtok ráno k výpadku železničnej dopravy. Príčinou bola podľa rakúskej železničnej spoločnosti ÖBB technická porucha fungovania stavadiel vo Viedni. K výpadku došlo na takzvaný Deň dochvíľnosti, ktorý na 13. apríla vyhlásil prepravca ÖBB.
    Výpadok trval 50 minút a dotkol sa aj medzinárodných spojov vrátane vlakového spojenia s Bratislavou. Informuje o tom TASR, ktorá čerpala z rakúskej tlačovej agentúry APA a webu exxpress.at.
    „Jednotlivé trate uvádzame postupne opäť do prevádzky,“ povedal hovorca rakúskej železničnej spoločnosti ÖBB Bernhard Rieder. Upozornil však, že v diaľkovej doprave treba v priebehu dňa ešte počítať s meškaniami do 50 minút. Na krátkych tratiach by sa mal režim podľa neho znormalizovať pomerne rýchlo. Cestujúcim odporučil sledovať aktuálne informácie o vlakových spojeniach na stránke prepravcu ÖBB a v jeho mobilnej aplikácii Scotty.
    Ako uviedla na Twitteri Železničná spoločnosť Slovensko, prepravca ÖBB odriekol vlak s odchodom z Viedne do bratislavskej Hlavnej stanice o 8.16 h a tiež spiatočný spoj s plánovaným odchodom z Bratislavy o 9.37 h.
    Prepravca ÖBB vyhlásil na 13. apríla Deň dochvíľnosti s mottom: „Každá sekunda sa ráta.“ Naplánoval živé vysielanie z vlakov a rozličné PR akcie, ktoré mali verejnosti ukázať dochvíľnosť železničnej dopravy v Rakúsku.
    „V prípade meškaní transparentne informujeme o ich pozadí,“ uviedla spoločnosť ÖBB v avíze ku Dňu dochvíľnosti.
    Na sociálnych sieťach si podľa APA tento rozsiahly výpadok železničnej dopravy práve v Deň dochvíľnosti vyslúžil od užívateľov množstvo sarkastických komentárov.
    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/663619-v-celom-vychodnom-rakusku-sa-zastavili-vlaky-odriekli-aj-spoj-do-bratislavy/

  • Zora
    upravené Fri 21 Apr 2023 #115->

    "Útok sa stal v stanici metra Jägerstrasse v štvrti Brigittenau."
    Presnejšie ide o stanicu metra U6.

    Jäger = poľovník, lovec, horár.

    Útočila skupina ľudí, policajti však chytili jedného 24-ročného Alžírčana.

    "Keď sa policajti dostali na miesto, po útočníkoch a zbraniach sa zľahla zem. Policajti poskytli prvú pomoc vážne zranenému, ktorého previezli do nemocnice. Zároveň sa začalo pátranie po páchateľoch.
    Jeden z podozrivých skočil do takzvaného Dunajského kanála, regulovaného bočného ramena Dunaja, len čo zbadal políciu. Neďaleko mosta Friedensbrücke /pozn. Frieden = mier/ ale policajti 24-ročného podchladeného Alžírčana vytiahli z vody a zadržali ho."
    https://spravy.rtvs.sk/2023/04/muza-vo-viedenskom-metre-napadli-macetami-viaceri-muzi-zraneniam-podlahol/


    Brigittenau je rušná multikultúrna štvrť s tureckými a balkánskymi reštauráciami v okolí námestia Wallensteinplatz. Popri ramene Dunaja Donaukanal sa tiahne zelená promenáda a v tejto oblasti sa nachádza aj obrovský upravovaný park Augarten s dvomi mohutnými betónovými protilietadlovými vežami z druhej svetovej vojny. Dlhoročný podnik Vindobona hostí kabaretné a komediálne predstavenia. Obrovské nákupné stredisko Millennium City zas ponúka obchodné reťazce a multiplexové kino.
    https://de.wikipedia.org/wiki/Brigittenau
    https://en.wikipedia.org/wiki/Brigittenau

    stanica metra U6
    https://de.wikipedia.org/wiki/U-Bahn-Station_Jägerstraße
    Jägerstrasse tam križuje Leipziger Strasse pomenovaná (1899) na pamiatku bitky národov pri Lipsku (16. – 19. októbra 1813).
    https://www.geschichtewiki.wien.gv.at/Leipziger_Straße
    https://sk.wikipedia.org/wiki/Bitka_národov

    V štrvti Brigittenau sa blízko U6 nachádza aj adresa Meldemannstraße 27 /mužská ubytovňa/, na ktorej žil Adolf Hitler v rokoch 1910 - 1913.
    Podľa policajných registračných spisov Adolf Hitler – v tom čase nezamestnaný a živiaci sa predajom svojich obrazov – býval v internáte tri roky, od 9. februára 1910 do 24. mája 1913. Presťahoval sa z útulku pre bezdomovcov v Meidlingu, kde býval od decembra 1909, a po získaní dedičstva po otcovi sa v roku 1913 presťahoval do Mníchova.
    Zdá sa, že samotný Hitler neuviedol žiadne podrobnosti o svojom každodennom živote vo Viedni, no viacerí jeho spoluobyvatelia neskôr zverejnili svoje spomienky na Hitlerov pobyt v internáte. Uvádzajú, že každé ráno čítal noviny v nefajčiarskej časti čitárne, kde aj maľoval, diskutoval o politike s ostatnými obyvateľmi a mal prejavy.
    Medzi mužmi, ktorí písali o Hitlerovom sídle v internáte, bol aj Reinhold Hanisch, tulák a robotník na čiastočný úväzok, ktorý za nejasných okolností zomrel v roku 1937 vo väzení a ktorého spomienky boli publikované v roku 1939 v The New Republic; Karl Honisch, ktorý v roku 1938 napísal správu pre archív nacistickej strany; Josef Greiner, robotník, ktorý v rokoch 1938 a 1947 vydal útle memoáre; a anonym, ktorý písal správy, ktoré sa v 30. rokoch objavovali v českých novinách.
    Ďalšími spoluobyvateľmi internátu, s ktorými bol Hitler prepojený, boli jeho židovskí priatelia Eduard Löffner a Josef Neumann, viedenský drogista Rudolf Häusler, ktorý sa v roku 1913 presťahoval s Hitlerom do Mníchova, a konkurenčný maliar Karl Leidenroth.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Meldemannstraße_dormitory


    Je zaujímavé pozrieť si mapu, kde akoby v jednej cca 2 km línii sú U6, adresa, na ktorej býval Hitler, Millennium City a islamské centrum na druhom brehu za mostom /štvrť Floridsdorf/.
    Isl. centrum navrhol a postavil architekt Richard Lugner, u nás známy najmä vďaka viedenskému Plesu v opere.
    https://millennium-city.at/en/about-millennium-city/
    https://www.izwien.at/
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Islámské_centrum_Vídeň
    https://de.wikipedia.org/wiki/Islamisches_Zentrum_Wien


    A toto máme za humnami ... Niektorí aj doslova.

  • 28.4.23
    Tlačená verzia viedenského denníku Wiener Zeitung končí po 320 rokoch
    Rakúsky parlament vo štvrtok rozhodol o ukončení vydávania tlačenej verzie jedného z najstarších denníkov na svete, novín Wiener Zeitung.
    Toto štátne médium sa zmení na online platformu, ako aj na novinársku školu a obsahovú agentúru pre verejné orgány.
    Konzervatívno-zelená koalícia sa napriek ostrej kritike zo strany umelcov a opozičných strán zároveň rozhodla, že tieto 320-ročné noviny budú v budúcnosti vychádzať len raz mesačne.
    Denník Wiener Zeitung bol založený v roku 1703 ako spravodajský orgán s názvom Wiennerisches Diarium (Viedenský denník), ale čoskoro sa etabloval ako štátny bulletin.
    Tento pôvodne súkromný dvojtýždenník bol v roku 1857 znárodnený rakúskym cisárom Františkom Jozefom I. a stal sa oficiálnym denníkom krajiny.
    Tieto noviny, ktoré sú známe svojou kvalitnou žurnalistikou a politicky nezávislými názormi, sa však v súčasnosti predávajú len v náklade zhruba 8000 výtlačkov denne a sú financované najmä z obchodných registrov.
    Podľa tlačovej agentúry AFP vychádza denník Wiener Zeitung v náklade približne 20.000 kusov počas pracovných dní a v približne dvojnásobnom množstve počas víkendov.
    "Denník má viac čitateľov starších ako 90 rokov než mladších ako 30 rokov," uviedla rakúska ministerka pre rodinu a médiá Susanne Raabová z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).
    Rakúska spisovateľka a držiteľka Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jelineková a rakúsky výtvarník André Heller boli súčasťou podporného výboru, ktorý sa snažil zachrániť tlačenú verziu Wiener Zeitung.
    Opoziční zákonodarcovia toto rozhodnutie tiež kritizovali s tým, že to oslabuje mediálny priestor.
    "Z hľadiska mediálnej a kultúrnej politiky je to hanba," povedal podpredseda parlamentnej skupiny Sociálnodemokratickej strany (SPÖ) Jörg Leichtfried.
    Podľa nového mediálneho zákona sa má denník premiestniť na internet od 1. júla. Noviny však budú mať minimálne desať tlačených vydaní ročne - v závislosti od dostupných finančných prostriedkov.
    Vláda argumentuje, že je to v súlade s európskou smernicou o centralizácii a zverejňovaní úradných informácií online.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/tlacena-verzia-viedenskeho-denniku-w/710764-clanok.html


  • 24.5.23

    Hitlerov rodný dom poslúži na policajné školenia o ľudských právach

    Rodný dom nacistického vodcu Adolfa Hitlera v rakúskom meste Braunau am Inn bude slúžiť na školenia policajtov o ľudských právach.

    Ide o najnovší zvrat v dlhoročnom spore o to, ako naložiť s touto kontroverznou nehnuteľnosťou. Vláda získala budovu na základe núteného odkúpenia v roku 2016. Stavebné práce zamerané na prerobenie domu by sa mali začať na jeseň.

    Tieto plány však rozdeľujú spoločnosť. Niektorí Rakúšania chcú dom zbúrať; výbor odborníkov rozhodol o jeho demolácii, aby sa z neho nestal stredobod záujmu neonacistov.

    Kritici tvrdia, že by to bolo popretie rakúskej minulosti, zatiaľ čo podľa iných by sa budova mala využiť ako dom zmierenia alebo ako sídlo charitatívneho spolku.

    Podľa najnovšieho plánu by mali byť stavebné práce ukončené do roku 2025 a polícia by sa tam mala nasťahovať do nasledujúceho roka, uvádza rakúska verejnoprávna stanica ORF.

    Hitler sa narodil v roku 1889 v prenajatej izbe na najvyššom poschodí budovy.

    Rakúska vláda si dom desaťročia prenajímala od jeho bývalej majiteľky Gerlindy Pommerovej v snahe zastaviť krajne pravicový turizmus. Využívala ho charitatívna organizácia ako denný stacionár pre ľudí so špeciálnymi potrebami, kým Pommerová nezablokovala jeho budúcu rekonštrukciu.

    Vláda v roku 2016 prijala zákon, ktorý jej umožnil dom zhabať výmenou za odškodné vo výške viac ako 800.000 eur. Rakúske ministerstvo vnútra o tri roky neskôr oznámilo plány na premenu domu na policajnú stanicu.

    Rakúsko bolo anektované nacistickým Nemeckom v roku 1938 a celé desaťročia sa prezentovalo ako jedna z prvých obetí tohto režimu. Mnohí však v tom čase tento krok - známy ako anšlus alebo pripojenie - vítali. Rakúsko postupne začalo hovoriť o vlastnej spoluúčasti na nacistických zločinoch.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/hitlerov-rodny-dom-posluzi-na-policaj/716453-clanok.html


  • 22.5.23

    Rakúsko si predvolá maďarského vyslanca v súvislosti s prevádzačmi

    Rakúsko si predvolá maďarského veľvyslanca v súvislosti so sporom okolo prepúšťania osôb odsúdených za prevádzačstvo, oznámil v pondelok šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg.

    "Domnievame sa, že je to úplne zlý signál," povedal Schallenberg novinárom na margo prepúšťania odsúdených prevádzačov maďarskými úradmi. Jeho vyjadrenie zaznelo pred schôdzkou ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli.

    Zároveň dodal, že od Maďarska požaduje "úplné objasnenie" dôvodov predčasného prepustenia cudzincov odsúdených za prevádzanie migrantov.

    Rakúsko v nedeľu v tejto súvislosti posilnilo kontroly na hraniciach so susedným Maďarskom. Intenzívnejšej kontrole na základe nového opatrenia podliehajú vozidlá z Maďarska, Rumunska a Srbska, oznámilo ministerstvo vnútra vo Viedni.

    Schallenberg o tom hovoril už v nedeľu s maďarským kolegom Péterom Szijjártóom, píše APA. V uplynulých dňoch totiž z Maďarska prišli "znepokojujúce" správy, podľa ktorých Budapešť zrejme prepustí stovky odsúdených prevádzačov, spresnil rakúsky minister zahraničných vecí.

    Tvrdenie Maďarska, že držanie cudzincov v tamojších väzniciach je pre krajinu príliš nákladné, je podľa Schallenberga v protiklade s "jasnou líniou", ktorú Budapešť v minulosti proti pašovaniu ľudí zastávala.

    Na základe nariadenia pravicovo-nacionalistickej vlády maďarského premiéra Viktora Orbána sú totiž z väzenia prepúšťaní cudzinci odsúdení za prevádzačstvo za podmienky, že do 72 hodín opustia Maďarsko, píše agentúr APA.

    V Maďarsku hrozí za pašovanie ľudí väzenský trest vo výške dvoch až 20 rokov.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/rakusko-si-predvola-madarskeho-vysla/715981-clanok.html

  • Zora
    upravené Mon 12 Jun 2023 #120->

    a zase vlaky ...

    2.6.23

    Lamy po úteku z cirkusu zastavili vlakovú dopravu vo Viedni

    Krátke pozastavenie premávky na jednej z najdôležitejších vlakových trás vo Viedni spôsobilo v piatok viacero lám, ktoré utiekli z cirkusu.

    Zvieratá sa pohybovali medzi koľajnicami neďaleko viedenskej železničnej stanice Meidling, oznámila rakúska štátna železničná spoločnosť ÖBB, píše agentúra DPA.

    Príslušný úsek železničnej trate bol tak v ranných hodinách uzavretý na približne 20 minút, pokým zamestnanci cirkusu, ÖBB a polícia zvieratá neodchytili. Žiadna z lám pri úteku ani odchyte neutrpela zranenia.

    "Vo Viedni je to rarita, že by sa vlaková doprava musela zastaviť kvôli zvieratám na koľajniciach," uviedla hovorkyňa ÖBB.

    Občas sa však podľa jej slov stáva to, že sa na vidiecke železničné trate zatúlajú kravy. DPA v tejto súvislosti pripomína, že v máji vlak zrazil a usmrtil medveďa hnedého v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko.

    https://svet.sme.sk/c/23177343/lamy-po-uteku-z-cirkusu-zastavili-vlakovu-dopravu-vo-viedni.html

    --

    8.6.23

    HOREL VLAK: V Rakúsku museli evakuovať stovky pasažierov

    Rakúske úrady evakuovali v stredu neskoro večer stovky cestujúcich z vlaku, v ktorom vypukol požiar, keď prechádzal cez tunel v spolkovej krajine Tirolsko. Pri incidente utrpelo zranenia približne 50 ľudí, informuje TASR podľa správy agentúr AP a DPA.

    Podľa miestnych úradov vypukol požiar vo vlaku, keď prechádzal cez tunel neďaleko obce Fritzens, ktorá leží východne od Innsbrucku, uviedla rakúska agentúry APA. Vlak smeroval z Innsbrucku do holandského Amsterdamu.

    Polícia uviedla, že približne 50 ľudí utrpelo ľahké zranenia alebo u nich existuje podozrenie, že majú zdravotné problémy z nadýchania sa výparov, píše APA.

    Rakúska železničná spoločnosť OeBB uviedla, že hlásenie o poškodení trolejového vedenia dostali o 20.40 h. Poškodenie trolejov v tuneli pritom zrejme spôsobilo požiar v jednom alebo viacerých autách, ktoré vlak prepravoval. OeBB vo vyhlásení uvádza, že požiar bol uhasený o 22.20 h a evakuáciu pasažierov sa podarilo zavŕšiť krátko po 23.00 h.

    OeBB uviedla, že pre evakuovaných cestujúcich boli postavené stany a že tí, ktorí neutrpeli zranenia, boli prevezení do Innsbrucku, kde sa im v prípade potreby snažia nájsť miesto na prespatie.

    OeBB prevádzkuje viacero nočných vlakových spojení, ktoré smerujú do viacerých európskych destinácií. Spoločnosť týmito vlakmi občas prepravuje v samostatných vagónoch aj autá pasažierov.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/z-horiaceho-vlaku-v-rakusku-museli-evak/719910-clanok.html

  • Tedy, lamy v Rakousku, krávy ve Francii, už čekám, co to bude u nás? Medvědi?