Budú mať Migy podobný osud ako S-300?

Vytiahla som toto ako osobitnú tému. Začína sa to komplikovať.

«1

Komentáre

  • @JankA povedal/-a:

    Ťazko povedať, čo je horšie - predvolebné pokrytectvo a lavírovanie Pellegriniho alebo otvorený fašistický postoj Hegera, Naďa a iných predstaviteľov nadnárodného riadenia na Slovensku. Asi to vyjde na rovnako.

  • Smer inicioval k tomuto mimoriadnu schôdzu, ktorá mala byť dnes:

    Kollár zvolá mimoriadnu schôdzu k stíhačkám Mig-29 na utorok

    mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k stíhačkám Mig-29, ktoré by Slovensko mohlo darovať Ukrajine, bude v utorok (14. 2.). Začne sa o 9.00 h ráno. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v pléne.

    Zvolanie mimoriadnej schôdze iniciuje opozičný Smer-SD. Prísľub dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) o prípadnom darovaní stíhačiek Ukrajine označila strana za protiústavný.

    https://www.tyzden.sk/politika/93364/kollar-zvola-mimoriadnu-schodzu-k-stihackam-mig-29-na-utorok/

    Dnes toto:

    Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) požiadal koaličných partnerov, aby sa v Národnej rade (NR) SR v utorok (14. 2.) nerokovalo o možnosti darovania stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu. Odôvodňuje to svojou neúčasťou pre rokovanie v Bruseli. Deklaroval tiež, že Slovensko nedodá Ukrajine stíhačky bez prerokovania v parlamente

    https://www.hlavnespravy.sk/jaroslav-nad-ziada-o-presun-rokovania-v-nr-sr-k-darovaniu-stihaciek-mig-29-na-ukrajinu/3044592

  • Lavazza
    upravené Tue 14 Feb 2023 #6->

    ZetKačo v sobotu:

    Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) v súvislosti s otázkou poslania stíhačiek MiG-29 požiada o oficiálne stanovisko ústavných právnikov. Vyhlásil to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Tí majú posúdiť či je v kompetencii dočasne poverenej vlády poslať Ukrajine stíhačky.

    „Na základe toho budeme konať. Treba posúdiť či vláda v poverení má na to kompetenciu alebo nie,“ priblížil. Na Ústavný súd sa podľa vlastných slov zatiaľ neplánuje obrátiť.

    Heger plán dodať Ukrajine stíhačky obhajuje. Osobne ho o ne požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na samite v Bruseli. Dočasne poverený premiér vtedy povedal, že Bratislava urobí maximum, aby požiadavke vyhovela. „Znova sa staviame na správnu stranu histórie,“ dodal.

    https://spravy.rtvs.sk/2023/02/heger-ustavni-pravnici-preveria-ci-je-poskytnutie-stihaciek-ukrajine-v-kompetencii-tejto-vlady/

    Tak komplexná stanovisko k tomuto poskytol Doc. Drgonec, link tu:

    https://ksbforum.info/discussion/comment/18286#Comment_18286


    Výborný je ten rozhovor, akurát ja neviem či Zetko a Lesklé čelo si, čo myslia. Dr. Drgonec povedal, že podľa neho sa táto vydarená dvojka pokúsi odpašovať Migy na Ukrajinu. Okrem majetkovej trestnej činnosti, by to hypoteticky mohlo byť aj trestný čin vlastizrady. Že prokurátúra by už mohla aj začať konať. Takže toto má niekoľko úrovní.

    Dr. Drgonec vyjadril včera presvedčenie, že schôdza sa neotvorí. Schôdza sa neotvorila.

  • Lavazza povedal/-a: Šokovaní Sliačania! Lietadlo MiG-21, ktoré v auguste 2021 osadili v oddychovej zóne pri Železničnej stanici v Sliači, je späť na tamojšej leteckej základni. Vojaci a zástupcovia Vojenského historického ústavu (VHÚ) ho v utorok (14. 2.) ráno odinštalovali a previezli na letisko.

    Vypadá to, že je NATO v pořádné p.deli. Když už shrabuje poslední drobty ze stolu. Mám pro ně návrh. Ještě jedno letadlo máte v obci Pavlovce.

  • K tým Migom sa a aj k iným veciam sa vyjadrila:

    https://t.me/JuditaLassakova/459

  • Kancelar
    upravené Mon 20 Feb 2023 #10->

    Lavazza povedal/-a: Prý měly každých 40 minut poruchu a pro slovenské piloty a civilisty byly opravdu nebezpečné.

    Kazda stihacka potrebuje na hodinu letu nejaku tu hodinu, dve, tri servisovania. Tym len LeČo povedal, aka je priemerna doba cvicneho letu -> nic im nieje. Otazna je skor moznost kupy nahradnych dielov z Ruska v tejto dobe.

  • T
    upravené Tue 14 Mar 2023 #11->

    Súlad povedal/-a: Ako to teda bude so slovenskými MiG-mi?

    už to potvrdil aj Edo v rozhovore pre Hanzelovú, že je to kompetencia vlády a pošlú ich...veď čo iné sa od nich aj dalo čakať, čo tam po nejakej Ústave SR
    https://instagram.com/p/CpxzfcOqP75/

  • P
    upravené Fri 17 Mar 2023 #12->

    Okruh pachatelov je jasny: pise sa, ze vlada to prijala jednomyselne.

    https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/660639-vlada-odobrila-darovanie-mig-29/

  • Lavazza
    upravené Fri 17 Mar 2023 #13->

    @Peter MMXX povedal/-a:
    Okruh pachatelov je jasny: pise sa, ze vlada to prijala jednomyselne.

    https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/660639-vlada-odobrila-darovanie-mig-29/

    Aká vláda vykopnuta??!!? Kde dpč je teraz Žilinka,mal začať proti ním trestne stíhanie. Prekročili svoje právomoci. Kde je vrchný veliteľ ozbrojených sil?

    A čo majetkový trestný čin? Porušenie medzinárodnej zmluvy? Nič? Žiadne predbežne opatrenie? Nič? A nešlo do parlamentu? Viete prečo? Lebo by to neprešlo, lebo si ešte niektorí poslanci zachovali zvyšky zdravého rozumu… pretože alibisti ako ti dvaja by si to nenechali ujsť….

    Keď Pjakin hovorí o podpindosnikoch, ako celí natešení budú lízať panickovi boty, vybavia sa mi ti dvaja…

    Inač čo by ste robili vy ako pilot? Je jasne že ti dvaja to pilotovať nebudú. Ja by som rozkaz odoprela… v tomto má Peková pravdu. Toto je jediná cesta, pretoze tie elity nič nezmozu…

    Otras!!! Boh ochraňuj Slovensko!

  • R
    upravené Fri 17 Mar 2023 #14->

    @Lavazza povedal/-a:

    @Peter MMXX povedal/-a:
    Okruh pachatelov je jasny: pise sa, ze vlada to prijala jednomyselne.

    Inacco by ste robili vy ako pilot? Je jasne že ti dvaja to pilotovať nebudú. Ja by som rozkaz odoprela… v tomto má Peková pravdu. Toto je jediná cesta, pretoze tie elity nič nezmozu…

    Co říkala Peková?

  • Lavazza
    upravené Fri 17 Mar 2023 #15->

    @Rusofil povedal/-a:

    @Lavazza povedal/-a:

    @Peter MMXX povedal/-a:
    Okruh pachatelov je jasny: pise sa, ze vlada to prijala jednomyselne.

    Inacco by ste robili vy ako pilot? Je jasne že ti dvaja to pilotovať nebudú. Ja by som rozkaz odoprela… v tomto má Peková pravdu. Toto je jediná cesta, pretoze tie elity nič nezmozu…

    Co říkala Peková?

    Ona to vravela, že teraz je to o každom z nás. Bolo to v jednom z tých rozhovorov. Nie priamo o tomto, ale vo všeobecnosti. Pisem o tom tu:
    https://ksbforum.info/discussion/comment/17926#Comment_17926

    Podstata jev tom, že keď napr niekto nezaplatí za elektrinu, lebo kvoli tomu zvyšovaniu nevykú peniaze a niekto rozhodne, že ho treba odpojiť, tak predsa to odpojí ten zamestnanec. Keď uvidí zubozeneho dôchodcu, tak je predsa aj v jeho rukách, či hneď alebo na jar. A takých príkladov je veľa. Že my mame tu moc, ako ľudia, ktorí dokážu robiť tie dielčie veci. A že sa tomu treba postaviť… tak zavrú jedného pilota, druheho. Presne keď by sme sa postavili tomu sparaniu, tak sa to v takom rozsahu nedeje. V skratke:-)

  • Lavazza
    upravené Fri 17 Mar 2023 #16->

    Takze nemam jediná tento názor, akurát že Zilinkaako GP môže konať ex offo, nemusí čakať na žiaden podnet:

    Mám k tomu jedinú výhradu, prečo Smer nedá žiadosť o predbežne opatrenie?!?!?

  • Právna analýza ohľadom kompetencií aktuálne vlády SR, vypracovaná Právnickou fakultou UNIBA, na žiadosť Európskej komisie (!): https://uniba.sk/fileadmin/praf/Aktuality/2023/2023-03-16_Analyza_k_Hegerova_vlada.pdf
    Rozobrali to tam z každej strany a vyšlo im, že naša aktuálna vláda nemá právomoc na takýto krok...

  • Lavazza
    upravené Fri 17 Mar 2023 #18->

    Tento clovek je možno blázon, ale nie je vôbec sprostý…Igi včas zdrhol z toho cirkusu, Edo s Jarom už nie sú v jeho strane, ako by konspirator povedal - náhodicky.

    Zuza, Ďuro Ti nepomôže:

  • Sme k (ne)vláde nespravodliví. Oni nám týmto zachraňujú životy. Keď nás budú Rusi obsadzovať, nebudeme sa mať čím brániť a radšej sa vzdáme. Takže nebudeme zomierať. Magor Zmrdovič to má všetko dobre premyslené. Nebojte sa, dobre bude.

  • Dag k Migom:

    Vláda vstúpila do vojny – so zákonom a so slovenskou spoločnosťou
    Dag Daniš

    Hegerova vláda nakoniec obišla ústavu, prekročila svoje právomoci a rozhodla. Slovensko daruje Ukrajine bojové lietadlá. Stalo sa to napriek tomu, že ústava odvolanej vláde – čítaj vláde bez mandátu parlamentu – zakazuje robiť zásadné rozhodnutia o zahraničnej a vnútornej politike.

    Asi neprekvapuje, že vláda toto sporné a riskantné zadanie vykonala jednohlasne. A v online režime. Ako na povel.

    Opozícia vládu obviňuje, že tým vstúpila do vojny na Ukrajine. Nie je to celkom pravda. Slovensko je predsa súčasťou hybridnej vojny od začiatku. Ukrajine sme dodali protiraketový systém S-300 – hoci sme nezabezpečili vlastnú náhradu. Zapojili sme sa do výcviku ukrajinskej armády. Zabezpečujeme servis ukrajinskej vojenskej techniky. Darovanie bojových lietadiel je len ďalšou kapitolou príbehu.

    Treba však dodať, že prelomovou.

    Vláda svojím rozhodnutím vstúpila do vojny so zákonom. Konkrétne so zákonom najvyšším – ústavou. Tá celkom jednoznačne tvrdí, že odvolaná vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu (zástupcov voličov), nesmie „riešiť zásadné otázky vnútornej a zahraničnej politiky“.

    Heger sa tým podpísal pod zhubný precedens. Ústavný poriadok a pravidlá sa hodili do koša.

    A nielen to.

    Vláda zároveň vstúpila do vojny s parlamentom. A nakoniec aj s voličmi. Väčšina poslancov predsa vláde jasne odkázala, že zmenu ústavy ani darovanie migov Ukrajine nepodporuje. Pre vládu, ktorá nemá na takéto rozhodnutie oprávnenie, sa mala téma skončiť. Až do volieb a do vymenovania novej vlády.

    Spornú vojenskú politiku Naďa s Hegerom nepodporuje ani väčšina slovenskej spoločnosti. Tri štvrtiny ľudí majú zdržanlivý postoj. Prevažujú obavy (celkom racionálne), že prepálené vyzbrojovanie Ukrajiny a stupňovanie vojny môže Európu a Slovensko vystaviť ohrozeniu.

    Samozrejme, vláda – ani tá demokratická – sa nemusí nutne riadiť verejnou mienkou. Nechceme predsa, aby nás viedli populisti a oportunisti, ktorí sa ohýbajú podľa výsledkov prieskumov. Musí sa však riadiť zákonom. A mantinelmi, ktoré jej určí Národná rada ako zástupca voličov.

    Keďže Slovensko je parlamentná demokracia, ústavný poriadok je nastavený tak, aby vláda reprezentovala domácu spoločnosť.

    A práve v tomto je dnes problém. Už to neplatí. Pravidlá boli prelomené. Štát, respektíve vládu a kľúčové úrady, za noc obsadila mimoparlamentná strana s progresívnym nastavením (vraj Demokrati). Heger, Káčer, Naď, Hirman… Títo páni dnes nezastupujú voličov ani parlament. Preto majú obmedzené právomoci, ktoré sú zúžené na zabezpečenie nových volieb.

    Keď ich v piatok prekročili, dostali sa do šedej, ilegálnej zóny. Vo výsledku platí, že ich politika ide proti ústave. Proti parlamentu. A proti slovenskej spoločnosti. Navyše v takej vážnej veci, ako je vojenská politika a národná bezpečnosť.

    Riešenie tejto výbušnej otázky bolo pritom celkom jednoduché. Vláda, ktorá má zmysel pre česť, slušnosť a poriadok, mala zahraničným partnerom vysvetliť, že musia počkať do septembra. Do volieb a do vymenovania novej vlády, ktorá už nebude mať obmedzené právomoci.

    Napokon, opatrný a zdržanlivý prístup vidíme aj v samotných Spojených štátoch alebo v Spojenom kráľovstve. A to nemajú odvolané vlády s osekanými právomocami. Spojené štáty aj Spojené kráľovstvo Ukrajine oznámili, že západné bojové lietadlá jej nedodajú. Z obáv, že by to vystupňovalo konflikt s Ruskom. Pokiaľ ide o tanky, dodanie avizovali o rok. Aj to s pochybnosťami, či to bude možné. A s výrazne nižším počtom, ako potrebuje Ukrajina. Pre Američanov je predsa prvoradá bezpečnosť Spojených štátov. Pomoc Ukrajine dávkujú s ohľadom na svoje možnosti a záujmy.

    Zdržanlivosť západných veľmocí však priniesla svoju daň. Západ sklamanej Ukrajine sľúbil aspoň dodávky zbraní (aj lietadiel) z východnej Európy. Ako slabú náhradu za západné lietadlá, ktoré nedostane.

    Figuríny v slovenskej vláde atlantickú úlohu vykonali. V pozore, bez otázok, bez pripomienok. Navyše, vláda nijako neprihliadala na slovenské potreby a záujmy.

    Teda na to, aby si nechala v zálohe aspoň časť bojového letectva. Takto to robia Poliaci. Tí zatiaľ dodávajú Ukrajine len menšiu časť svojich migov.

    Heger s Naďom sa zachovali ako hujeri. Dajú všetko a hneď.

    Reči, že migy chátrali a boli pre národnú obranu nepoužiteľné, sú klamstvo. Nie je to tak. V prípade potreby – bezpečnostnej krízy – predsa mohla byť aspoň časť z nich núdzovo nasadená. Alebo držaná v pohotovostnej zálohe – dovtedy, kým neprevezmeme nové stíhačky F-16.

    Takto by problém riešila zodpovedná vláda, ktorá by popri pomoci Ukrajine prihliadala aj na národné záujmy. A na bezpečnosť Slovenskej republiky.

    Nijaká suverénna krajina sa predsa v čase hybridnej vojny neodzbrojí. Hlavne ak je na hranici konfliktu.

    Nijaká okrem Slovenska… A jeho bábkovej vlády.

    Dúfajme, že voľby tento potupný a bezprizorný stav ukončia. Aspoň čiastočne. Pre začiatok by stačilo, ak by v novej vláde sedeli ľudia, ktorí budú svojprávni. A dospelí.


    otázka je prečo mali tak naponáhlo? Pre mňa jediné vysvetlenie, Sk je zase testovacia vzorka. Čo spraví Rusko.... ako Migy či sú to alebo tam je v podstate jedno, vojenský konflikt nerozhodnú. Ale to, o čo tu ide, je signál....

    Keď už Romana vydula toto:

  • Keďže si ,,vláda" dovolí flagrantne, verejne, bez obáv z akéhokoľvek trestu ignorovať ústava a zákony republiky vysiela tým signál občanom-robte to tiež!!! Následky toho, že všetci začneme beztrestne ignorovať, zákony a ústavu Slovenskej republiky, budú mať pre náš štát tragické následky vo forme rozpadu, rozdelenia si nášho štátu. Na malom štáte sa technologia odskúšania vytvárania nových štátov, robí najľahšie a najlepšie. Dajme pozor na pasce a nesadnime im na lep.

  • Podľa spoza hraníc:

    Nedávne oznámenie slovenskej vlády Eduarda Hegera o darovaní celej flotily stíhačiek slovenských vzdušných síl Ukrajine spôsobuje, že obranyschopnosť členského štátu NATO je v troskách. Akokoľvek sa toto rozhodnutie môže zdať veľkorysé voči ukrajinským susedom, ktorí bojujú proti invázii v plnom rozsahu, je jasné, že tento krok nie je ničím iným ako politickým gestom, ktoré má potešiť západnú verejnú mienku a spojencov. informuje spravodajský portál Hungary Today.

    Akokoľvek sa to môže zdať ušľachtilé, rozhodnutie poslať všetkých trinásť starých lietadiel MIG-29 sovietskej výroby, ktoré sú v rôznom štádiu rozpadu, svojmu bojujúcemu susedovi je medzi slovenskou verejnosťou veľmi nepopulárne.V skutočnosti je taká aj úradnícka vláda premiéra Eduarda Hegera. Ak sa dá veriť prieskumom verejnej mienky, vládna strana OĽaNO sa teší len 6 až 7-percentnej podpore medzi slovenským obyvateľstvom.

    Namiesto toho, aby hneď podal demisiu, ako je za takýchto okolností bežnou praxou, premiér Heger posunul termín predčasných volieb až na september 2023, teda len štyri mesiace pred tým, ako by jeho vláde aj tak vypršal celý mandát. Potom sa Heger rozhodol opustiť svoju vlastnú stranu OĽANO a založiť novú stranu s názvom Demokrati. Pridal sa k nemu jeho škandalózny minister zahraničných vecí Rastislav Káčer, ktorý je všeobecne považovaný za najantagonistickejšiu a najrozporuplnejšiu osobnosť slovenskej politiky posledného desaťročia, známu tým, že domácich politických súperov ležérne prirovnáva k nacistom a zároveň rozčuľuje susedné Maďarsko úplne vymyslenými obvineniami z územného revizionizmu.

    https://www.hlavnespravy.sk/madarske-media-slovenska-vlada-prebera-taktiku-spalenej-zeme/3081758

    ———
    Nuž žiaľ v mnohom majú pravdu….

  • Lavazza
    upravené Thu 23 Mar 2023 #26->

    Je toto vôbec možné?!?!

    https://komentare.sme.sk/c/23149499/darovanie-migov-je-moralne-spravne-aj-keby-nebolo-v-sulade-s-ustavou.html

    Autor je umelec a publicista

    V širokom spektre reakcií na rozhodnutie vlády darovať stíhačky Mig-29 Ukrajine zaujal Mikuláš Dzurinda výrokom „morálka je nad právo“. Podľa Dzurindu sa môžu ústavní právnici ďalej sporiť, ale už teraz je jasné, že morálne a politicky rozhodla vláda správne.

    Pri čítaní týchto slov som si spomenul na príbeh zo života amerického spisovateľa a filozofa Henryho Davida Thoreaua. Thoreau bol presvedčený odporca otrokárstva a v istom období života sa rozhodol, že nebude platiť dane, kým v USA nezrušia otroctvo.
    ——-
    Sa mi zdá, že zle vidím. Stačí že nejaký slnieckar a americký agent niečo považujú za morálne, a je to vybavené. Zákony, ústava - nič.

  • V marci 2022 Pentagon vylúčil vyslanie poľských MiGov-29 na Ukrajinu pre obavy, že by to mohlo eskalovať vojnu. Predstavitelia NATO sa domnievali, že poskytovanie bojových lietadiel možno v Moskve považovať za alianciu, ktorá priamo vstupuje do vojny. O rok neskôr však obavy z eskalácie opadli.

    USA ponúkli Slovensku útočné vrtuľníky a rakety Hellfire ako odmenu za vyslanie ukrajinských stíhačiek sovietskej výroby MiG-29 .

    Slovenský minister obrany Jaroslav Naď povedal, že ide o 12 útočných vrtuľníkov Bell AH-1Z, 500 rakiet AGM-114 Hellfire II a výcvik. Predaj má hodnotu približne 1 miliardy USD a podľa ponuky by USA poskytli financovanie vo výške 660 miliónov USD a Slovensko by zaplatilo 340 miliónov USD.
    Slovensko bez svojich MiGov-29 nemá letectvo a Poľsko a Česká republika teraz monitorujú vzdušný priestor vnútrozemskej krajiny. Slovensko podpísalo v roku 2018 zmluvu na nákup 14 stíhačiek F-16 vyrobených v USA, ale ich dodanie sa neočakáva skôr ako v roku 2024.

    Ponuka USA znamená, že Washington musel byť zapojený do rozhodnutia Slovenska poslať svojich 13 MiGov-29 na Ukrajinu, ktoré prišlo po tom, čo Poľsko oznámilo, že Kyjevu poskytne lietadlá sovietskej výroby.

    Týmto krokom sa Poľsko a Slovensko stali prvými členmi NATO, ktorí vyzbrojili Ukrajinu bojovými lietadlami .
    https://www.zerohedge.com/geopolitical/us-offers-slovakia-helicopters-sending-mig-29s-ukraine

  • Lavazza povedal/-a: Sa mi zdá, že zle vidím. Stačí že nejaký slnieckar a americký agent niečo považujú za morálne, a je to vybavené. Zákony, ústava - nič

    tu places na nespravnom hrobe. Cely tento koncept zivota a s nim aj Zakony, ustava ap. je sucastou Davo-elitarizmu a "ich" ochrana pred nami.
    Iba zmena konceptu prinesie zmenu zivota a s nim aj ine zakony a to vobec nemyslim tie v Zbierke zakonov.

  • @Malina povedal/-a:

    Lavazza povedal/-a: Sa mi zdá, že zle vidím. Stačí že nejaký slnieckar a americký agent niečo považujú za morálne, a je to vybavené. Zákony, ústava - nič

    tu places na nespravnom hrobe. Cely tento koncept zivota a s nim aj Zakony, ustava ap. je sucastou Davo-elitarizmu a "ich" ochrana pred nami.
    Iba zmena konceptu prinesie zmenu zivota a s nim aj ine zakony a to vobec nemyslim tie v Zbierke zakonov.

    Aky milý príspevok:-)

  • Dobre, a ako to súvisí s MIGmi? Asi by to mala byt zvlast tema.