Matkou Leondarda da Vinciho bola otrokyňa z Kaukazu

Kancelar
upravené Wed 15 Mar 2023 v Dejiny a chronológia #1#1

Nenapadny clanocek na RT https://www.rt.com/news/573027-italy-da-vinci-caucasus-slave/

Da Vinci bol synom kaukazskej otrokyne - odborník

Novoobjavený dokument vrhol nové svetlo na pôvod renesančnej ikony

Leonardo da Vinci, majster maliar Mony Lisy a slávny umelec renesančného hnutia, bol podľa nedávno odhaleného výskumu synom talianskeho otca a matky otrokyne, ktorá bola do Talianska prevezená z Kaukazu.

"Leonardova matka bola čerkeská otrokyňa, ktorú odviedli z jej domova na Kaukaze, niekoľkokrát ju predali a znovu predali v Konštantínopole, potom v Benátkach, kým sa dostala do Florencie," povedal v utorok Carlo Vecce, odborník na da Vinciho z Neapolskej univerzity.

Vecce dodal, že práve vo Florencii sa umelcova matka zoznámila s Pierom da Vincim, s ktorým mala syna menom Leonardo. Predtým sa odborníci všeobecne zhodli na tom, že da Vinciho matka sa volala Caterina a že jej syn sa narodil v roku 1452.

Kľúčom k Vecceovým zisteniam bolo objavenie dokumentu v štátnom archíve vo Florencii datovaného rokom 1452, ktorý podľa všetkého napísal da Vinciho otec - ktorý pracoval ako notár - a v ktorom sa usiloval o právne oslobodenie z otroctva pre ženu menom Caterina, aby "získala späť svoju slobodu a ľudskú dôstojnosť".

Vecce uviedol, že "muž, ktorý miloval Caterinu... jej dal toto dieťa menom Leonardo".

Jeho výzva na oslobodenie naznačuje, že Caterina, o ktorej hovoril, bola otrokyňa. Spochybňuje tak dlho pretrvávajúcu teóriu, že da Vinci bol plodom romániku medzi Pierom da Vincim a toskánskou roľníčkou menom Caterina di Meo Lippi. Napriek radikálnej zmene chápania údajného da Vinciho rodu Vecceho tvrdenia podporili kolegovia historici.

Jeden z nich, Paolo Galluzzi z rímskej vedeckej akadémie Lincei, označil tieto zistenia za "zďaleka najpresvedčivejší" dôkaz umelcovho skutočného pôvodu. Upozornil však, že určité pochybnosti stále pretrvávajú, "pretože nemôžeme urobiť test DNA".

Leonardo da Vinci bol polyhistor, ktorý pred svojou smrťou vo Francúzsku v roku 1519 vytvoril nové poznatky vo viacerých umeleckých a vedeckých oblastiach. Považuje sa za kľúčovú postavu renesancie - obdobia európskych dejín, v ktorom sa uskutočnil prechod od stredoveku k relatívnej modernosti.

Kaukazský región sa nachádza medzi Čiernym a Kaspickým morom.

Komentáre