najdi ludsku potrebu a napln ju

Tato poucka sa pouziva hlavne pri podnikani pre vela ludi je to kredo ako postupovat v svojom biznise. Ono je to logicke lebo tazko uspejes s niecim co ludia nepotrebuju. No a prave o to mi ide.
Je ludskou potrebou poznanie? Tuzba po poznani? Prenikanie do podstaty veci javov procesov? Je poznanie objektivnou zakonitostou bytia? Zrejme ano a to podstatnou. Vo videjku Viktor Jefimov hovori ze chce pochopit a vediet co najviac aby si zabezpecil co najlepsiu vychodziu poziciu. Evokuje to myslienku ze pri reinkarnacii to co pochopil uz nebude musiet absolvovat odznova. V skvelej analyze Miroslava Dolejsiho je zmienka o tom ze odviedli ludi od svojej podstaty a zamestnali ich spotrebou. Povrchnost a spotreba toto je velky problem dnesnych dni. Velmi som skepticky lebo ludia nechcu. Kona mozes priviest k vode... Co robit? Ostava uloha popracovat na sebe. Nejake navrhy?

Komentáre

  • rony, spomínaš nejaké videjko od Jefimova, ale nedal si ho sem,

    človek sa vraj až v staršom alebo pokročilom veku začne zaoberaťotázkami, či správne žil - aj to je podľa mňa časť poznania, po ktorom by sme mali prahnúť, zodpovedať si otázky "prečo som tu", "odkiaľ som prišiel" a "kam smerujem",

    inak nie každé poznanie si duša so sebou berie "tam hore", isto si ale odnesie tie zážitky alebo informácie, pri ktorých prežívala silné emócie - lebo emócie (ich energia) pomáha duši zapísať si danú udalosť "do seba" - aspoň tak tomu ja rozumiem

  • r
    upravené Tue 21 Mar 2023 #3->

    Estryd
    nemam to videjko ale myslienku s tym ze si chce zabezpecit co najlepsiu vychodziu poziciu mam ulozenu.
    Mna podnietil sergio napisat horeuvedene svojim prispevkom - o ludoch trochu inak, toto nadvazuje vlastne na ten prispevok, sledujem fakt neskutocnu tupost casti ludi, Tie kolektivisticke teorie su fajn ale s kym to chceme stavat? Moj syn 30 r. je fajn zaujima sa ale mam 60 r kamosov co odidu zo sveta tak sprosti ako sa narodili. Neskorej nieco mozno napisem k tomuto. Dalo by sa aj tu rozviest ale niet koho do diskusie.

  • @Kancelar povedal/-a:

    rony povedal/-a: V skvelej analyze Miroslava Dolejsiho je zmienka o tom ze odviedli ludi od svojej podstaty a zamestnali ich spotrebou. Povrchnost a spotreba toto je velky problem dnesnych dni.

    To nieje len spotreba, ale i kazdodenne povinnosti, cloveku neostava vela energie napr. na citanie knih. Stale ich nakupujem, ale len sa mi hromadia. Dalsim problemom je zaplava informacii vdaka internetom, to takisto naburava istu schopnost citat knihy (na internete som kvoli praci prakticky celu pracovnu dobu) a s tym suvisiaca zavislost na informaciach.

    Toto pociťujem aj ja. Voľakedy sok si kupila knihu a čítala, čítala po večeroch, kľudne 300-400 strán a bolo. Teraz mi príde zaťažko citát knihy, čítam veľa ale viac z netu….

  • Kancelar povedal/-a: Stale ich nakupujem, ale len sa mi hromadia

    Toto poznam velmi dobre :-)

    Kancelar povedal/-a: Dalsim problemom je zaplava informacii vdaka internetom

    To som uz vypustil pre moje zdravie

  • Zaplava info vdaka internetu je objektivnym javom ale to je ako sa stazovat ze Ta pustili do Alexandrijskej kniznice a nevies co tam mas robit co citat atd tak nerobis nic. Ani ja nemam casu niekedy by som cital viacej poviem si nevadi vzdelanie natiahnem na dlhsi cas po troskach. Casovy usek sa predlzi ved cas je len miera. ALE CHCEM. Co tam sergio pisal ze ludom odbornik povedal vysvetloval aj tak si to pichli. Ne ze nechcu oni napriek informaciam na lopate kaslu na to a robia opak. A toto sa netyka len ockovania ale vseobecne - vojny, Kuciaka, aktualnej politiky atd. Toto je neospravedlnitelne. Prezuvaju travia vylucuju. Po nich ostane 3,5 tony hovna za zivot nic viacej. Niektore duse si sem zrejme prisli oddychnut ine ma nenapada.

  • A ještě:

    Co když člun je zázračný a jen zdánlivě plný?
    Co se nám zdá mořem, jsou jen v jiném moři vlny?

  • Estryd tomu co si napisal z mojej strany niet co vytknut. Uz som to sem pisal - Sila kolektivu je zavisla na sile jednotlivca alebo sila jednotlivca je zavisla na sile kolektivu? Mne tie veci su jasne. Ale ! Ja druhych do "raja" priniest neviem tak je to spravne tam sa kazdy svojou snahou ma dostat. No ale druhi Ta do pekla stiahnut vedia. Myslim tym vojnu, vcelicky a podobne situacie, nie energeticky ze Ta niekto da dole. Tu realne cca 30% idiotov si neuvedomuje kam Slovensko tahaju.

  • R
    upravené Wed 22 Mar 2023 #14->

    rony povedal/-a: Sila kolektivu je zavisla na sile jednotlivca alebo sila jednotlivca je zavisla na sile kolektivu?

    Definuj pojem sila. Pak dostaneš odpověď na svoji otázku, respektive, otázka bude znít jinak.

  • Sila kolektivu napriklad odolavat, alebo synergia 1+1 je tri, zacina to u vedomosti jednotky a dalsej jednotky o ich" sile vedomosti" ktore sa nasobia, oproti tomu je napriklad inkluzia. Jednoducho priblble deti ked pomiesas tak akurat zabrzdia tie chytre a priblble ostanu priblble. Tak ze toho sikovneho jednotlivca v kolektive budu brzdit. Bojaschopnost armady je dana bojaschopmostou jednotlivcov nie poctom ranenych. O zranenych a priblblych sa treba starat samostatne lebo oslabuju celok. Takto pomiesany celok nepotiahne jednotlivca. To nie je o tom ze netreba byt ludsky k slabym. To su principi ktore implikuje to prirovnanie. Definiciu co rozumiem pod silou??? Neviem co tam ty pocujes. moze to byt aj fyzicka alebo duchovna vedomostna atd.

  • R
    upravené Wed 22 Mar 2023 #16->

    @rony povedal/-a:
    Sila kolektivu napriklad odolavat, alebo synergia 1+1 je tri, zacina to u vedomosti jednotky a dalsej jednotky o ich" sile vedomosti" ktore sa nasobia, oproti tomu je napriklad inkluzia. Jednoducho priblble deti ked pomiesas tak akurat zabrzdia tie chytre a priblble ostanu priblble. Tak ze toho sikovneho jednotlivca v kolektive budu brzdit. Bojaschopnost armady je dana bojaschopmostou jednotlivcov nie poctom ranenych. O zranenych a priblblych sa treba starat samostatne lebo oslabuju celok. Takto pomiesany celok nepotiahne jednotlivca. To nie je o tom ze netreba byt ludsky k slabym. To su principi ktore implikuje to prirovnanie. Definiciu co rozumiem pod silou??? Neviem co tam ty pocujes. moze to byt aj fyzicka alebo duchovna vedomostna atd.

    Tady je ta definice sily také důležitá, už jen z toho důvodu, abys mohl definovat cíl. Tj. co je cílem, vysoce vzdělaný jednotlivec, nebo kolektiv složen z jedinců s různými schopnostmi v různých činnostech. Napr: matematický genius, chemik, fyzik, ale také kuchař, uklízečka, nebo zdravotní sestra. Pokud každý z nich využívá svůj potenciál na 100%, je podle mě vše v pořádku. Kolektiv složen ze samých matematických jedinců, není kolektivem, ale souborem jednotlivců. První kolektiv je podle mě životaschopnější, než ten druhý.
    V čase, když jsem chodil na ZŠ, byli v naší třídě také 2 cikáni a děti z různých sociálních vrstev a byli jsme moc dobrý kolektiv. Dodnes si pamatuji jméno toho cikána - Peter Dudy Koťo. U většiny ostatních spolužáků mi jejich jméno vyšumělo z hlavy, ale na Dudy Koťu si pamatuji. Až o několik desetiletí se utvořily speciální školy. A myslím, že nikdo z nás netrpěl tím, že tam byli jak hodně nadaní, tak i hodně slabí žáci. Duch ve třídě byl hodně přátelský a to je myslím hlavní. Myslím, také, že mě nikdo nebrzdil, kdo má zájem o znalosti, a jde za svým cílem, toto ani neregistruje. Soudím podle sebe. Knihovna byla mým druhým domovem.
    Tvůj pohled je elitářský, neučí děti spolupráci, ale soutěži. Kde jinde se mohou potkat a udělat přátelství budoucí lékaři, právníci, kuchaři, zedníci, obkladači, elektrikáři? Když je budeme sortovat již od školky?
    V dobrém kolektivu jsou potřeba lidé s různými schopnostmi. Důležité je, aby každý našel své místo na slunci a byl se sebou spokojen a začleněn ve společnosti.
    PS: Co chápeš pod pojmem "chytré dítě" ?

  • r
    upravené Wed 22 Mar 2023 #17->

    Rusofil sila ruskeho naroda je dana silou jednotlivcov odolavat napriek zradcovskym elitam.
    Aj ja som mal v triede priblbleho detsky zaostaleho spoluziaka. Ucitelka matematiky mu povolila hrat sa s autickom cez hodinu lebo furt vyrusoval a vykrikoval.Nebol schopny chapat neprepadal len preto ze mama mu bola kucharka v jedalni.. Komu toto prospelo? On potreboval ine tempo. Neni o elitarstve. Ked sa stretneme rad sa s nim porozpravam zasmejeme sa pokecame je abstinujuci alkoholik, sofer, zvlada vselijake stroje UNC atd, miesas rozne veci.

  • chytre dite ...komanci hladali chytre deti cez rozne olympiady, robili socialne vytahy aby tie chytre deti neskorej riadili spolocnost, co toto potrebujes aby som Ti pisal? nerad vela pisem.

  • pytal si sa na deti, deti su vo vyvoji ich nahlad na svet sa len vytvara, co vies posudit su ich vlohy a nadanie. v tom zmysle som pisla o chytrom, nie v tom zmysle ako si to ty obratil. Ci je niekto mravny sa da posudit az vtedy ked je konftontovany s pokuseniami tohoto sveta ako dospela osoba resp, po 15roku . V rusku existuju bezpochyby chytri aj mravni. pekny vecer .

  • Rusofil
    moj pohlad je elitarsky? elitarstvo je ked urcita klanovo korporatno mafianska skupina si uzurpuje informacie vedomosti a moc, nasledne ich odovzdava cez svoje potomstvo dalej a nikoho k sebe nepusti. Bez otvorenej sutaze. Klasicka pyramida. To ze vznikaju v spolocnosti hierarchie je normalna vec lebo nie sme rovnaki. Nie kazda hierarchia je automaticky pyramida. Sutaz v zmysle vyber vyberat je potrebna aby si vedel porovnavat schopnosti ludi na urcite pozicie. Ked robis vyber kde umoznis sa ucastnit kazdemu je to v poriadku, je to otvorena sutaz, nejde o elitarstvo. Vyber schopnych ludi v sutazi neznamena ze nemozu nasledne spolupracovat a rovnako to ze niekto neuspel neznamena to ze ho zatracujem.Cele je to o tom ako je to dalej nastavene.To co pisem stavias do preddefinovanych kriterii ale to je len v Tvojej hlave.
    Ano spravne pises o mravnosti. Pri tom co som pisal o sile kolektivu spomenul som tam duchovnu silu silu odolavat, skratka vnutorne nastavenie ale nie len to.