Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

1636466686980

Komentáre

  • @Rusofil povedal/-a:

    „Snaží se sestavit až devět mechanizovaných brigád. Požádal mě a slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou, jestli by každý z nás mohl dodat jednu brigádu, což je v zhruba 35 tanků a sto obrněných transportérů,“ doplnil Pavel, podle kterého se Rusové už nenechají podruhé zaskočit a Kyjev by tak situaci neměl podcenit."

    Devět brigád, tzn. z B9 každý stát jednu...

  • GLOBSEC a cvičenia NATO

    26.4.23
    GLOBSEC 2023 BRATISLAVA FORUM - od 24. mája do 8. júna budú zavedené dočasné kontroly na hraniciach s Rakúskom, Maďarskom, Poľskom a Českom
    Kabinet v stredu 26. apríla 2023 schválil návrh vládneho nariadenia, na základe ktorého sa od 24. mája 2023 do 8. júna 2023 obnovuje kontrola hraníc s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou, Poľskou republikou a na medzinárodných letiskách.
    Minister vnútra SR Roman Mikulec iniciatívny materiál predložil z dôvodu konania medzinárodnej, bezpečnostnej konferencie Globsec 2023 Bratislava Forum, ktorá bude prebiehať v dňoch 29. - 31. mája 2023.
    „Zúčastnia sa na nej významné politické a iné osobnosti verejného života z Európy a z ostatných častí sveta. Prioritou je preto zaistenie vysokého bezpečnostného štandardu tohto významného medzinárodného podujatia. Materiál som predložil ako iniciatívny a toto opatrenie je dočasné," povedal šéf rezortu vnútra Roman Mikulec.
    /viac v správe/
    https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=globsec-2023-bratislava-forum-od-24-maja-do-8-juna-budu-zavedene-docasne-kontroly-na-hraniciach-s-rakuskom-madarskom-polskom-a-ceskom

    12.5.23
    NATO informovalo o troch veľkých cvičeniach na území Európy
    Severoatlantická aliancia v piatok oznámila, že v rámci prípravy na jedno z cvičení v rámci operácie Defender 23 americká armáda otvára niektoré svoje sklady na území Európy s vozidlami, zbraňami a ďalším vojenským vybavením.
    NATO vo svojej tlačovej správe uviedlo, že v obci Zutendaale na východe Belgicka prápor poľnej podpory americkej armády pre krajiny Beneluxu z vopred pripravených skladov naložil vybavenie na komerčné transportéry smerujúce do Rumunska. Tam sa americkí vojaci zúčastnia na cvičení Defender 23, ktoré zahŕňa použitie pontónových mostov, člnov a pontónových transportérov, informuje spravodajca TASR.
    Vybavenie z belgického skladu dostane jednotka, ktorá na cvičenie prichádza z USA, a ktorá bude s jednotkami z iných krajín trénovať prejazd cez vodné prekážky. Cvičenie vedie rumunská nadnárodná vojenská divízia.
    Operácia Defender, ktorá od 22. apríla do 23. júna prebieha pod velením armády USA, sa zameriava na strategické rozmiestnenie amerických síl v Európe za použitia vopred pripravených armádnych zásob a na rozvoj spoločnej taktiky a postupov so spojencami z NATO a ich partnermi.
    Aliancia v posledných dňoch informovala aj o priebehu operácie Aurora 23, ktorá sa uskutočnila od 17. apríla do 11. mája na juhu Švédska a ktorá otestovala schopnosť tejto krajiny brániť sa potenciálnym hrozbám. Na tomto cvičení sa zúčastnilo 26.000 vojakov a personálu zo Švédska, Estónska, Fínska, Litvy, Lotyšska, Nemecka, Nórska, Poľska, Portugalska, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov.
    Cieľom končiacej operácie Noble Jump 23 na Sardínii v Taliansku (26. apríl - 13. máj) je preveriť pripravenosť jednotiek síl rýchlej reakcie NATO na nasadenie do akcie v krátkom čase. Na tomto cvičení sa a zúčastnilo 2200 vojakov zo siedmich spojeneckých krajín Aliancie – Belgicko, Česko, Holandsko, Lotyšsko, Luxembursko, Nemecko a Nórsko -, pričom logistickú podporu poskytlo Taliansko ako hostiteľská krajina.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/nato-informovalo-o-troch-velkych-cvic/713846-clanok.html

    --

    1.1.23
    Plánovaná cvičení s účastí Vzdušných sil AČR v roce 2023 /veľmi zaujímavý prehľad/
    http://czechairforce.com/news/planovana-cviceni-s-ucasti-vzdusnych-sil-acr-v-roce-2023/

    17.3.23
    Air Defender 2023: Slovensko sa zapojí do ČISTO OBRANNÉHO najväčšieho cvičenia NATO v histórii
    od 12. do 23. júna 2023
    https://www.hlavnydennik.sk/2023/03/17/air-defender-2023-slovensko-sa-zapoji-do-cisto-obranneho-najvacsieho-cvicenia-nato-v-historii

    25.apríla 2023
    Doteraz najväčšie letecké cvičenie NATO, plánované na jún, zrejme neobmedzí civilné lety. Oznámil to Eurocontrol v reakcii na obavy prepravcov v Nemecku, ktoré bude stredobodom manévrov.
    Na cvičení Air Defender 23 sa zúčastní 220 lietadiel z 25 krajín. Letci budú podnikať misie zo štyroch základní v Nemecku, jednej v Holandsku a jednej v stredočeskej Čáslavi.
    Manévre sú plánované od 12. do 23. júna a Nemecko bude fungovať ako hlavný európsky uzol obrany. (čtk)
    https://dennikn.sk/minuta/3342964/

    3.5.23
    Vojakom pribudnú v prvom polroku ďalšie cvičenia v SR i v zahraničí
    https://www.teraz.sk/najnovsie/vojakom-pribudnu-v-prvom-polroku-dals/711730-clanok.html

  • Rheinmetall zakladá spoločnosť na Ukrajine

    Skupina Rheinmetall pokračuje v plánoch na založenie spoločných podnikov na pomoc Ukrajine. Rheinmetall založil spoločnú spoločnosť na opravu a výrobu tankov s ukrajinským štátnym podnikom Ukroboronprom, informoval v piatok Handelsblatt. "Zmluvy boli podpísané," povedal generálny riaditeľ Armin Papperger.

    Dodal, že spolupráca sa bude týkať údržby a opráv obrnených vozidiel na Ukrajine, pričom výroba tankov sa bude pripravovať súbežne. "Ukrajina bude mať prospech z komplexného transferu technológií, ako aj z krátkodobých dodávok vojenskej techniky z Nemecka," povedal ďalej Papperger. Rheinmetall bude mať v novej spoločnosti väčšinový 51-percentný podiel. Čoskoro by mali nasledovať ďalšie spoločné podniky v oblasti munície a protivzdušnej obrany.

    S tržbami v zbrojnom segmente vo výške 4,24 miliardy eur (r. 2020) je Rheinmetall najväčším nemeckým zbrojárskym koncernom.

  • Americkí a írski experti cvičia na Cypre ukrajinských odmínovačov
    https://www.teraz.sk/zahranicie/americki-a-irski-experti-cvicia-na-cy/713897-clanok.html

    USA chcú posilniť obranné pozície v oblasti Perzského zálivu
    Spojené štáty v piatok oznámili, že v reakcii na iránske zastrašovanie v regionálnych aj medzinárodných vodách plánujú vyslať do oblasti Perzského zálivu vojenskú posilu.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/usa-chcu-posilnit-obranne-pozicie-v/713963-clanok.html

    --

    dnes

    Rím pred návštevou Zelenského uzatvárajú, zaviedli aj bezletovú zónu
    https://www.teraz.sk/zahranicie/rim-pred-navstevou-zelenskeho-uzatv/713949-clanok.html

    Zelenskému v Ríme prisľúbili pokračujúcu podporu Meloniová a Mattarella
    https://standard.sk/355128/zelenskemu-v-rime-prislubili-pokracujucu-podporu-meloniova-a-mattarella/

    Zelenskyj od pápeža dostal olivovú ratolesť, Františkovi daroval obraz o zabíjaní detí počas vojny
    Pápež dal ukrajinskému prezidentovi olivovú ratolesť z bronzu, Dokument o ľudskom bratstve a Encykliku o mieri na Ukrajine. Zelenskyj svojmu hostiteľovi daroval umelecký predmet z nepriestrelnej vesty a obraz s názvom Strata o zabíjaní detí počas vojny.
    https://standard.sk/355154/zelenskyj-od-papeza-dostal-olivovu-ratolest-frantiskovi-daroval-obraz-o-zabijani-deti-pocas-vojny/

    olivová ratolesť - symbol piateľstva a mieru
    https://www.e-bonsai.eu/n/oliva-biblicky-strom-pokoja-a-mieru

  • Má niekto Bližšie informacie ku danej HS správe?

    Prepadnutie ruskej špeciálnej leteckej skupiny pravdepodobne povedie k výraznej eskalácii ruskej vojny s Ukrajinou a NATO
    https://www.hlavnespravy.sk/prepadnutie-ruskej-specialnej-leteckej-skupiny-pravdepodobne-povedie-k-vyraznej-eskalacii-ruskej-vojny-s-ukrajinou-a-nato/3138216

  • Kancelar
    upravené Sun 14 May 2023 ->

    @Peter MMXX povedal/-a:
    Má niekto Bližšie informacie ku danej HS správe?

    Prepadnutie ruskej špeciálnej leteckej skupiny pravdepodobne povedie k výraznej eskalácii ruskej vojny s Ukrajinou a NATO
    https://www.hlavnespravy.sk/prepadnutie-ruskej-specialnej-leteckej-skupiny-pravdepodobne-povedie-k-vyraznej-eskalacii-ruskej-vojny-s-ukrajinou-a-nato/3138216

    Zdroj clanku je https://simplicius76.substack.com/p/black-day-for-russian-vvs-as-special/

    Martyanov (jeho blog propagoval aj Saker) potvrdzuje jeden Mi-8 a jeden SU-34

    Ukrajinsky protiutok uz zacal, bojuje sa na internetoch, ako zvycajne.

  • Kancelar
    upravené Sun 14 May 2023 ->

    z clanku:

    Kommersant provided no evidence for its report that four aircraft had been downed, but the same assertion was also made by several heavily followed pro-war military bloggers.

    Kommersant neposkytol žiadne dôkazy pre svoju správu, že boli zostrelené štyri lietadlá, ale to isté tvrdili aj viacerí ostro sledovaní provojenskí blogeri.

  • Rusofil
    upravené Sun 14 May 2023 ->

    Kancelar povedal/-a: že boli zostrelené štyri lietadlá, ale to isté tvrdili aj viacerí ostro sledovaní provojenskí blogeri.

    Jde především o informační kontr nástup Ukrajiny i když nejsou vyloučeny jednotlivé excesy. Ve videu je upozornění pro blogery, aby lépe prověřovali své zdroje. Je to situace , jako když ve vesnici kluci křičí vlci, vlci, všichni se seběhnou a vlci nikde. Tak to probíhá několik krát, až pak nikdo na ty vlky již nebude reagovat. Je to práce MI6.
    Na Ukrajině pro ně pracuje 70 a v Rusku cca 5 blogerů, kteří tyto informace šíří. Rusové mají vše pod kontrolou. Sledovalo se i, jestli někdo nezpanikaří a neopustí své pozice.
    https://dzen.ru/video/watch/645e423309d15309d1ea4935?t=4

  • Kancelar povedal/-a: Martyanov (jeho blog propagoval aj Saker) potvrdzuje jeden Mi-8 a jeden SU-34

    Potvrzuje ne na 100%. Což znamená, že nepotvrzuje nic.

  • VK Veľvyslanectvo Ruska
    11 máj o 11:29
    Delegácia RF na rokovaniach vo Viedni o otázkach vojenskej bezpečnosti a kontroly zbrojenia vyzýva USA, aby podnikli kroky smerom k vojenskej zdržanlivosti a odsunu amerických a NATO vojakov a zbraní s územia Ukrajiny. Vyhlásil to v stredu vedúci delegácie Konstantin Gavrilov.

    ? „Upozorňujeme USA a ich satelity na kontraproduktívnosť ich terajšieho agresívneho smerovania. Vyzývame Washington, aby si uvedomil vážnosť chvíle a podnikol kroky na vojenskú zdržanlivosť, odsun amerických a NATO vojakov a zbraní s územia Ukrajiny, a takisto aby skoncoval s akýmikoľvek nepriateľskými aktivitami voči našej krajine“, - vyhlásil na plenárnom zasadnutí fóra OBSE pre bezpečnostnú spoluprácu.

    ❗ Dodal, že „USA a ich satelity „pokračujú „pumpovať“ zbrane na Ukrajinu, pričom sa neúspešne pokúšajú spôsobiť Rusku „strategickú porážku“.

    https://tass.ru/politika/17713701

    --

    VK Veľvyslanectvo Ruska
    11 máj o 11:20
    Moskva víta úsilia Pekingu na odhalenie „vykorisťovateľskej“ politiky Washingtonu v kybernetickom priestore. V stredu na brífingu to oznámila oficiálna hovorkyňa MZV RF Marija Zacharovová.

     „Dôkladne sme sa oboznámili s čínskou správou „Impérium hekerstva“. Hovorí sa tam o politike orgánov USA a o tom, ako využívajú informačno-komunikačné technológie na zasahovanie do vnútorných záležitostí iných štátov. My skutočne vítame, a robíme to s potešením, úsilia Pekingu na odhalenie zločineckej, absolútne koloniálnej, imperialistickej, vykorisťovateľskej politiky Washingtonu“,- poznamenala diplomatka.

     Podľa slov Zacharovovej, ruskej strane sú dobre známe „metódy a nástroje amerických tajných služieb v informačnom prostredí“ opísané v správe Číny. „Ide o podnecovanie [zo strany Washingtonu] farebných revolúcií pri použití zodpovedajúcej metodiky“, - doplnila hovorkyňa MZV RF.

    https://tass.ru/politika/17715759

    --

    13.5.23
    Moskva tvrdí, že Ukrajina použila britské rakety voči civilným cieľom
    Ruské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Ukrajinu, že použila britské rakety Storm Shadow na útoky voči civilným cieľom v ukrajinskom meste Luhansk, ktoré je pod kontrolou ruských okupačných jednotiek. Ruské tvrdenie sa nedalo nezávisle overiť.
    Podľa rezortu obrany v Moskve ukrajinské ozbrojené sily v piatok večer zaútočili týmito strelami v Luhansku na dva civilné objekty, informuje agentúra AFP.
    "Pri tomto útoku boli použité strely vzduch-zem typu Storm Shadow, ktoré kyjevskému režimu dodala Veľká Británia, a to napriek deklaráciám Londýna, že tieto zbrane nebudú nasadzované voči civilným cieľom," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva.
    Podľa jeho neoverených tvrdení boli pri piatkovom útoku na ciele v Luhansku poškodené okolité obytné budovy a utrpelo pri ňom zranenia viacero civilistov vrátane šiestich detí.
    Podľa ruského rezortu obrany sa protivzdušnej obrane podarilo zostreliť taktický bombardér Suchoj Su-24, ktorý strely Storm Shadow niesol, ako aj ďalšie lietadlo typu MiG-29.
    Británia vo štvrtok potvrdila, že Kyjevu dodá tieto zo vzduchu odpaľované zbrane, ktoré môžu zasiahnuť ciele hlboko za frontovou líniou. Spojené kráľovstvo sa tak stalo vôbec prvou krajinou, ktorá poskytne Ukrajine výzbroj dlhšieho doletu.
    Kremeľský režim to označil za "extrémne nepriateľský" krok.
    Strely typu vzduch-zem Storm Shadow majú dolet približne 250 kilometrov, čo umožní Ukrajine pred jarnou protiofenzívou ničiť ciele hlboko za frontovými líniami a narúšať tak ruské zásobovacie trasy. Britský premiér Rishi Sunak prisľúbil tieto strely Kyjevu už počas februárovej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Británii.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/moskva-tvrdi-ze-ukrajina-pouzila-bri/714045-clanok.html

  • Při předávání Ceny Karla Velikého Zelenskému, spadla ze svého stánku pamětní medaile při jeho děkovné řeči plné útoků na Rusko. Ukrajinský prezident obvinil z toho, co se stalo, „Rusy“, načež vyznamenání položil na podstavec s mašlí. Druhý den Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nechal svůj smartphone a nabíječku v Německu, uvádí Bild.
    http://www.infokuryr.cz/n/2023/05/15/zase-rusove-zelenskyj-ztratil-svuj-smartphone-v-nemecku/

  • @Franta povedal/-a:
    Při předávání Ceny Karla Velikého Zelenskému, spadla ze svého stánku pamětní medaile při jeho děkovné řeči plné útoků na Rusko. Ukrajinský prezident obvinil z toho, co se stalo, „Rusy“, načež vyznamenání položil na podstavec s mašlí. Druhý den Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nechal svůj smartphone a nabíječku v Německu, uvádí Bild.
    http://www.infokuryr.cz/n/2023/05/15/zase-rusove-zelenskyj-ztratil-svuj-smartphone-v-nemecku/

    Znamení pro něj i ty, kteří mu ji udělili.

  • Zora
    upravené Mon 15 May 2023 ->

    J. White, INFOWARS: RUSKÝ ÚDER NA UKRAJINSKÝ MUNIČNÝ SKLAD ZNIČIL NÁBOJE Z TANKOV S OCHUDOBNENÝM URÁNOM, MASÍVNA EXPLÓZIA ROZPTÝLILA RÁDIOAKTÍVNE ČASTICE DO ATMOSFÉRY
    https://cz24.news/j-white-infowars-rusky-uder-na-ukrajinsky-municny-sklad-znicil-naboje-z-tankov-s-ochudobnenym-uranom-masivna-explozia-rozptylila-radioaktivne-castice-do-atmosfery/

    https://www.saveecobot.com/radiation-maps#7/50.430/28.268/gamma

  • @Rusofil

    Jenomže je to marný, je to marný, je to marný. Život obětovali svým ,,hodnotám'' tudíž jiná cesta neexistuje

  • V noci ze včerejška na dnešek - nejmasívnejší útok na Kyjev: údery Kindžalov a Kalibrov
    Videá:

    https://t.me/RVvoenkor/45083

    Nepíše se ale, po čem šli.

  • @Kaktus povedal/-a:
    V noci ze včerejška na dnešek - nejmasívnejší útok na Kyjev: údery Kindžalov a Kalibrov
    Videá:

    https://t.me/RVvoenkor/45083

    Nepíše se ale, po čem šli.

    sú špekulácie, že jedným z cieľov boli batérie systému patriot

  • ondrej82 povedal/-a: sú špekulácie, že jedným z cieľov boli batérie systému patriot

    Tak samozřejmě, jedním z cílů bylo vyjevit pozice Patriotů a připravit ukroše o drahé rakety pro tyhle systémy - však z videí je vidět, že ukroší pálili jak zběsilí. Spíš mě zajímají ty Kinžaly, pokud byly. Ty vždycky bijou po zajímavých cílech a když si vzpomenu na ten dron nad Kremlem...

  • Italský tisk uvádí, že Vatikán a papež osobně jsou velmi rozrušeni Zelenského postojem, který vše, včetně životů mnoha lidí, staví do protiútoku. List il Fatto Quotidiano tvrdí, že hlavním poselstvím, které se papež snažil kyjevskému hostu sdělit, bylo, že "dodávky zbraní zabíjejí naději na mír". Zároveň notoricky známou "mírovou formuli", kterou se Zelenskij snažil papeži vnutit, noviny přímo označují za "provokaci"

    https://t.me/MediaKiller2021/7757

  • Kaktus
    upravené Tue 16 May 2023 ->

    Zásoby zbraní v Itálii jsou vyčerpány. Úroveň bezpečnosti je nedostatečná

    https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/zasoby-zbrani-italii-jsou-vycerpany-uroven-bezpecnosti-je-nedostatecna/

    Patrně někdo potřebuje šířit narativ o neproveditelnosti velkých vojenských operací - případně války obecně.

    Takové informační řízení může mít více směrů působení - buď jako prevence nepříčetným mopslím hlavám, že není čím bojovat v případě nějakých ,,kolektivních'' avantýr - to mi ale moc pravděpodobné nepřijde.

    A nebo jako upozornění, že armády západní Evropy nemají dost prostředků ani na to, aby si poradily byť jen s vnitřní hrozbou - až se třeba splaší všichni ti lékaři z Afriky (a možná lid obecně).

    Předpokládám, že není zájmem žádné armády zveřejňovat informace o tom, že je nebojeschopná. Tudíž qui bono?

  • Kaktus povedal/-a: Předpokládám, že není zájmem žádné armády zveřejňovat informace o tom, že je nebojeschopná. Tudíž qui bono?

    Zdá sa, že je to na západe všeobecným trendom tvrdiť, že ich armáda nie je bojaschopná. Nemecký mainstream to šíril dlhší čas pred vojnou. Nepojazdná technika, nefunkčné zbrane atď... Neviem, aký je je skutočný stav armád, ale môže to byť psychologická stratégia prípravy obyvateľstva na ďalšie zbrojenie. Keď O. Scholz tri dni po začatí vojny na Ukrajine oznámil, že venuje na zbrojenie 100 miliárd EUR, prešlo to bez väčších protestov.

  • @Milo povedal/-a:

    Kaktus povedal/-a: Předpokládám, že není zájmem žádné armády zveřejňovat informace o tom, že je nebojeschopná. Tudíž qui bono?

    Zdá sa, že je to na západe všeobecným trendom tvrdiť, že ich armáda nie je bojaschopná. Nemecký mainstream to šíril dlhší čas pred vojnou. Nepojazdná technika, nefunkčné zbrane atď... Neviem, aký je je skutočný stav armád, ale môže to byť psychologická stratégia prípravy obyvateľstva na ďalšie zbrojenie. Keď O. Scholz tri dni po začatí vojny na Ukrajine oznámil, že venuje na zbrojenie 100 miliárd EUR, prešlo to bez väčších protestov.

    Je to možné. Vid napr aj tu: https://t.me/to_je_nas_svet/11959

    ♨️ Mick Wallace, poslanec Evropského parlamentu za Irsko, ostře kritizoval Západ.
    "Zdá se, že 'váleční jestřábi' v Bruselu využili válku na Ukrajině jako příležitost nenápadně zahrnout výdaje na obranu do nových rozpočtových pravidel," uvedl poslanec.
    "Po členských státech se žádá, aby 'budovaly obranné kapacity'. To je ostudné a mělo by to být vysloveno. Je to válečné štvaní," dodal Wallace. t.me/to_je_nas_svet

  • Jak se z Ruské tvrdé liberálky stala vlastenka. V angličtině se Slovenskými titulky.
    https://www.infovojna.bz/article/video-autenticke-svedectvo-o-situacii-na-donbase

  • Rusofil povedal/-a: Patriot, který byl zničen, byla tatáž jednotka, která před tím zaútočila na Ruská letadla a vrtulníky.

    toto je nezmysel, urcite to nie je ta ista jednotka. Problem je rychlost presunu a hlavne, tie zostrelene lietadla a vrtulniky maju na svedomi saboteri s niecim mensim. To bol vyslovene necakany prepad zo zalohy. To, ze to pripisuju patriotu, chcu tomu len spravit reklamu a znizit ten trapas, aby mohli tvrdit, ze aspon nieco s tym zostrelili, aspon nejake body z toho vycucat. Urcite s tym nic nezostrelili. Tak isto by som si nebol isty tym, ze ten patriot bol zniceny Kinzalom, aj ked je to velmi pravdepodobne, ale s istotou by som to netvrdil. Ten suntovy protilietadlovy system mohli zostrelit cimkolvek, aj ked, pravdepodobne sli na istotu.

  • Patriot ma skvelu reklamu, uz je z neho strela Zem - Zem

  • Kaktus
    upravené Thu 18 May 2023 ->

    @Kancelar

    Ale no tak nebuďte tak škodolibí, všechno co vyletí nahoru, musí taky spadnout zpátky dolů, pokud to nepřekoná první kosmickou :D

    Těch patriotických raket vystříleli fakt hodně.

    Nevím jestli je ekonomické použít zrovna Kinžal proti tomuhle, ale mohlo by to být k nezaplacení jako praktická ukázka, jak moc je možné Kinžál sundat timhle supr dupr nejmodernějším americkým typem PVO. Resp. z hlediska dalšího jednání i na globální úrovni, by byl velmi validní argument, že jim žádný Patriot PAC 3 nepomůže. Tudíž by si museli rozmyslet avantýry i jinde na planetě - třeba vůči Číně.

    Jinak zajímavost - v době tohoto útoku na Kyjev byly účelově vypnuty městské kamery, aby nebylo vidět dopady / zásahy. Špatí to totiž propagandě

    Zde videa z funkce PVO Patriot nad Kyjevem
    https://t.me/RVvoenkor/45083
    https://vk.com/video-104764077_456276307
    https://vk.com/wall-104764077_461810
    https://vk.com/wall-104764077_461801
    https://vk.com/wall-104764077_461800
    https://vk.com/wall-104764077_461793

    Zničenie pozície PVO Patriot v Svjatošinskom rajóne
    https://vk.com/video-104764077_456276308

  • @Andrei povedal/-a:

    Rusofil povedal/-a: Patriot, který byl zničen, byla tatáž jednotka, která před tím zaútočila na Ruská letadla a vrtulníky.

    toto je nezmysel, urcite to nie je ta ista jednotka. Problem je rychlost presunu a hlavne, tie zostrelene lietadla a vrtulniky maju na svedomi saboteri s niecim mensim. To bol vyslovene necakany prepad zo zalohy. To, ze to pripisuju patriotu, chcu tomu len spravit reklamu a znizit ten trapas, aby mohli tvrdit, ze aspon nieco s tym zostrelili, aspon nejake body z toho vycucat. Urcite s tym nic nezostrelili. Tak isto by som si nebol isty tym, ze ten patriot bol zniceny Kinzalom, aj ked je to velmi pravdepodobne, ale s istotou by som to netvrdil. Ten suntovy protilietadlovy system mohli zostrelit cimkolvek, aj ked, pravdepodobne sli na istotu.

    Na druhou stranu mají Rusové moc dobrý důvod nepřiznávat veřejně, že tato letadla byla zničena Patriotem. Určitá místa by se musela veřejně zodpovídat, proč nebyly rakety sestřeleny a také, operace Patriotu na Ruském území by mohla znamenat začátek horké války mezi NATO a Ruskem.
    To, že byl Patriot zasažen, nepřímo dokazuje, že se účastnil něčeho, na co Rusové reagovali jeho zničením.