Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

1666769717280

Komentáre

  • Ještě bych chtěl poprosit kolegy, spolu s Dmitrijem Taranem kdysi dělal analytiku jeho kolega se jménem na B..., ale nemohu si to příjmení vzpomenout. Pokud někdo ví, prosím o informaci.

  • Uvažme, jaký vliv by to mohlo mít v případě mírových jednání o kterém třeba vím, že se neodvratně blíží, protože tahle západem sponzorovaná ukroofenzíva může být poslední. Mimoto jak odtéká Kachovka, bere s sebou i vodu z Krymského kanálu.

  • Situace se přiostřuje. NATO našlo kličku, jak bojovat na Ukrajině a přitom tvrdit, že tam nebojuje.

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Moje-deti-vam-nedam-Pripustili-ze-by-se-staty-NATO-zapojily-Odpor-je-tu-hned-737590

  • openeyes
    upravené Thu 8 Jun 2023 ->

    Video: veterán Bačinský - bývalý člen mierových síl v Kosove.

    Hovorí o Ukrajine, o súvislosti s Kosovom, pripomína zrady slovenských elít (hlavne Osuského, ktorí sníva svoj zvrátený sen o "cvrlikaní stroncia 17 na Krásnom námestí").

    PS: naturálny prejav "vyšperkováva" obsah.

    https://www.facebook.com/povstaleckavladaSR/videos/512949503896893/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&mibextid=2Rb1fB&ref=sharing

  • Rozhovor s ekonómom Valentinom Katasonovom o beneficientoch protiruských sankcií v širších historických súvislostiach.

  • Prva detailna foto Leopardu z vychodnej fronty:


  • Co brani Rusku az bude hotove s Ukrajinou ponuknut europskym statom vseobecnu dlhovu amnestiu? (beztak sa bude musiet prejst na novu menu po pade USD)

    V 45 oslobodili od nacizmu, v 25 mozu oslobodit od bank. To by bolo nieco, co by potesilo este aj libtardov. Tazko by napr. slovensky vojak isiel bojovat na vychodnu frontu za vidinu dalsej splatky drahej hypoteky.

  • NEJVĚTŠÍ TANKOVÝ ÚTOK CELÉ VÁLKY! … ODRAZILI V NOCI NA ČVRTEK RUSOVÉ U VESNICE РАБОТИНО Nejmodernější zbraně NATO byly snadno poraženy v nočním boji ruskými jednotkami. Leopard 2A6 a Bradley M2 totálně propadly v souboji s Rusy! Analýza!

    V noci ze 7. na 8. června Ukrajinci vyslali proti obraně vesnice Работино kombinované kolony složené ze svých nejlepších zbraní Leopardů 2A6 a těžkých amerických obrněných vozidel Bradley M2. A událo se něco nečekaného! Rusové, vysmívaní Západem za outsidery v nočním boji, celé ukrajinské kolony nejmodernějších západních tanků a obrněných vozidel bez milosti zlikvidovali a to ještě dřív, než si stihly vystřelit!

    Opakovaná likvidace Leopardu 2A6 jediným zásahem raketou definitivně potvrdila hodnocení těch vojenských analytiků, kteří od začátku konfliktu na Ukrajině tvrdili, že Leopard 2A6 je definitivně zastaralá koncepce tanku, která nebude už mít na bojišti šanci k přežití. Pro srovnání – moderní ruský tanky T-90 Proryv a dnes už i většina hlavních starých typů tanků, které Rusové na bojišti používají – na sobě nesou speciální nové lehce pancéřované kryty tankových věží a motorů, které vytvářejí podivnou střechu nad tankem a kryjí jeho boky. Účelem těchto zařízení je jednak tepelné maskování věže i motoru a vytváření falešných tepelných stop v bezprostředním okolí tanku, a sekundárně tento představený štít zachycuje údery raket, které tak vybuchují až 1 metr nad věží, či motorem. Celý tank T-90 Proryv je tak nyní schován uvnitř lehce pancéřového obalu, a hlavní části tanku jsou navíc ještě pokryty tepelným maskováním o síle až 15 cm. Pro srovnání – zde video z bojiště, na kterém ruský tankista ukazuje hlavní prvky tepelné a protiraketové obrany T-90 Proryv. Povšimněte si – T-90 Proryv nejnovější verze má věž obalenou v tepelné krabici a nad ní, ještě střechu!

    https://cz24.news/nejvetsi-tankovy-utok-cele-valky-odrazili-v-noci-na-dnesek-rusove-u-vesnice-работино-nejmodernejsi-zbrane-nato-byly-snadno-porazeny-v-nocnim-boji-ruskymi/

  • Rusofil
    upravené Tue 13 Jun 2023 ->

    Západ již ohlašuje, co připravil, jako další tah. Slezinná sněť. Že to nikoho z jejich podporovatelů nenapadne 100% úspěšnost, takové přesné předpovědi.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-spory-sneti-slezinne-by-se-mohly-dostat-do-dnepru-a-cerneho-more-232491

  • VB ztratila schopnost vyrábět kanóny pro zbraně velkého kalibru, tj. pro tanky a děla.

    https://www.armadnymagazin.sk/2023/06/13/spojene-kralovstvo-uz-nebude-schopne-vyrabat-hlavne-pre-zbrane-velkeho-kalibru/

  • Peter MMXX
    upravené Wed 14 Jun 2023 ->

    Putin o "červených líniách", ktoré neustále posúvame, ale na ich prekročenie nereagujeme.

    Prezident odpovedal, že "samotná SVR bola odpoveďou na prekročenie našich "červených čiar" + údery na ukrajinský energetický systém + úder na sídlo GUR v Kyjeve. Budeme v tom pokračovať".

    Link: https://t.me/RVvoenkor/47247


    Vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina na stretnutí s armádou

    Hlavné body rozhovoru:

     - Ruská federácia už roky pomáha Ukrajine poskytovaním potravín a podporou jej hospodárstva.

     - Ruský štát nemá nič spoločné s udalosťami v Donbase v roku 2014.

     - Rusko bolo oklamané a zradené Minskými dohodami, ostatné strany sa ich nechystali plniť.

     - Na Ukrajine sa namiesto pomníkov Lenina stavajú pomníky fašistu a darebáka Banderu.

     - Ukrajinci porušili všetky dohody dosiahnuté v marci 2022 po stiahnutí ruských vojsk z Kyjeva.

     - Ukrajinský vojensko-priemyselný komplex nie je schopný vyrábať vlastnú výzbroj a čoskoro môže prestať existovať, pretože všetko sa k nim dováža.

     - Problém demilitarizácie Ukrajiny je naďalej akútny.

     - Rusko nezmenilo svoje ciele a zámery, špeciálne operácie pokračujú bez zásadnej zmeny.

     - Ukrajina vedie rozsiahlu protiofenzívu s využitím záloh, ktorá sa začala 4. júna a pokračuje.

     - Ukrajinské formácie neboli úspešné v žiadnej časti protiofenzívy a utrpeli značné straty.

     - Ruské vojenské straty pri odrážaní protiofenzívy AFU sú rádovo nižšie ako straty Ukrajincov.

     - Štruktúra strát AFU je neuspokojivá a blíži sa ku katastrofickým rozmerom. Podiel padlých a ranených v štruktúre strát ukrajinských formácií počas protiofenzívy je 50/50 a v technike až 30 % dodanej zo zahraničia.

     - V dôsledku odrazenia ukrajinskej protiofenzívy prišla Ruská federácia o 54 tankov, z ktorých časť sa dá získať späť.

     - Putin uviedol, že za kolaps Kachovskej vodnej elektrárne je zodpovedná ukrajinská strana, mohlo ísť o provokáciu alebo úder zvonka. Rusko nemalo záujem na zničení Kachovskej MVE.

     - Problém zaplavenia cintorínov a cintorínov po zrútení Kachovskej MVE je vážny, ale riešiteľný problém.

    Zdroj: @rybar

  • Putin toho řekl mnohem více

    Putin o mobilizaci, speciálních operacích, armádě a pohraničních oblastech.

     V průběhu USO se ukázalo, že chybí mnoho věcí - bezpilotní letouny, vysoce přesná munice, komunikační zařízení.

     Putin o tom, jak dlouho byli muži na dovolené: zákon nestanovuje konkrétní termíny, bude se muset vycházet z personálního obsazení, ale rozhodli jsme se pro pravidelnou dovolenou, téměř všichni se vracejí z dovolené

     Není třeba zavádět válečný stav v celé zemi.

     V Belgorodské oblasti se nyní nenachází nikdo z Ukrajiny.

     Do zóny NWO není třeba posílat brance.

     Dnes není potřeba provádět dodatečnou mobilizaci.

     Nabrali jsme 150 000 smluvních vojáků spolu se 156 000 dobrovolníky.

     Pokud jde o návrat mobilizovaných do jejich domovů, zákon nestanovuje konkrétní časový rámec. Bude se muset řídit vývojem situace.

     V armádě byli parketoví generálové, ale rychle se ukázalo, že jsou neefektivní, ze stínu začali vycházet efektivní a potřební lidé, které musíme povýšit.

     O útocích na Rusko: potřebujeme, aby naše struktury rozhodovaly, protože tradiční systém protivzdušné obrany těžko odhalí moderní drony.

     Musíme posílit ruské hranice.

     K útokům na pohraniční oblasti: Nic dobrého na tom není, mohli jsme být lépe připraveni.

    t.me/RVvoenkor

    https://t.me/RVvoenkor/47245

  • Zora
    upravené Wed 14 Jun 2023 ->

    9.6.23

    Krymské zlato sa má vrátiť Ukrajine, potvrdil holandský Najvyšší súd

    Holandský Najvyšší súd v piatok rozhodol, že vzácna zbierka tzv. skýtskeho zlata z Krymského polostrova sa musí vrátiť Kyjevu. V súčasnosti sa nachádza v amsterdamskom Múzeu Allarda Piersona, ktoré si ho od Ukrajiny zapožičalo krátko pred anexiou Krymu v roku 2014.

    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/670671-krymske-zlato-sa-ma-vratit-ukrajine-potvrdil-holandsky-najvyssi-sud/

    --

    5.6.23

    Video: Vyše 60 lodí ruskej Tichomorskej flotily začína cvičenia v Japonskom mori

    V priebehu cvičení budú taktické skupiny plniť úlohy zahŕňajúce vyhľadávanie a sledovanie ponoriek patriacich potenciálnemu protivníkovi a precvičovať ostrú streľbu proti plávajúcim a vzdušným cieľom vrátane raketovej a delostreleckej paľby. Na mori teraz operuje viac ako 60 vojnových a podporných lodí a približne 11 000 vojakov, ako aj 35 lietadiel. Cvičenie vo vodách Japonského a Ochotského mora potrvá od 5. do 20. júna 2023.

    https://www.armadnymagazin.sk/2023/06/05/video-vyse-60-lodi-ruskej-tichomorskej-flotily-zacina-cvicenia-v-japonskom-mori/

    --

    8.6.23

    Video: Rusko – čínske spoločné letecké hliadky nad vodami Japonského mora

    Ruské vzdušné sily a vzdušné sily Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády vykonávajú spoločné letecké hliadky nad vodami Japonského mora, Východočínskeho mora a západnej časti Tichého oceánu Podrobnosti z ruského ministerstva obrany: Tu-95MS ruských strategických raketových nosičov ruského letectva a čínskych strategických bombardérov Hong-6K trvali približne 8 hodín; Stíhacie letecké krytie nad celou spoločnou trasou hliadkovania zabezpečovali lietadlá Su-30SM, Su-35S ruského letectva a lietadlá Jian-11B čínskeho letectva; Počas spoločných leteckých hliadok ruské lietadlá pristávali a vzlietali z letiska v ČĽR; Na niektorých úsekoch trasy sprevádzali strategické raketové nosiče zahraničné stíhačky; Pri plnení svojich úloh lietadlá oboch krajín konali prísne v súlade s ustanoveniami medzinárodného práva. Nedošlo k narušeniu cudzieho vzdušného priestoru; Po ukončení spoločnej leteckej hliadky sa všetky zúčastnené lietadlá vrátili na svoje domovské letiská; Cvičenie sa uskutočnilo v rámci ustanovení plánu vojenskej spolupráce na rok 2023 a nebolo namierené proti tretím krajinám.

    https://www.armadnymagazin.sk/2023/06/08/video-rusko-cinske-spolocne-letecke-hliadky-nad-vodami-japonskeho-mora/

    --

    8.6.23

    Video: Kroky, ktoré ohrozia náš kontingent v Podnestersku budú považované za útok na Rusko

    Akékoľvek kroky, ktoré ohrozujú náš kontingent v Podnestersku, sa budú považovať za útok na Rusko – Maria Zacharovová

    “Pobyt našich mierových síl je priamo spojený s vyhliadkami na politické riešenie podnesterského problému, na ktorom sa Rusko podieľa ako protivník a garant. Ruské ozbrojené sily budú adekvátne reagovať na akékoľvek provokácie voči našim vojenským jednotkám v Podnestersku,” uviedla riaditeľka informačného a tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí.

    https://rumble.com/v2svu4q-kroky-ktor-ohrozia-n-kontingent-v-podnestersku-bud-povaovan-za-tok-na-rusko.html

    https://www.armadnymagazin.sk/2023/06/08/video-kroky-ktore-ohrozia-nas-kontingent-v-podnestersku-budu-povazovane-za-utok-na-rusko/

    --

    8.6.23

    Dôležitý signál Číny v Čečensku?

    Čečenský prezident Ramzan Kadyrov predstavil novú techniku určenú pre Rosgvardiu. Medzi inými typmi išlo aj o osem čínskych obrnených automobilov Shaanxi Baojii Tiger 4×4. Tieto vozidlá majú základnú úroveň ochrany pred streľbou z ručných zbraní kalibru 7,62x39mm protipancierovou muníciou. Pri zverejnených testoch sedel v kabíne vozidla ostreľovaného z čínskej útočnej pušky Type 56 osobne riaditeľ firmy, ktorá automobily vyrába.

    Vyzbrojené môžu byť guľometmi až do kalibru 14,5x114mm – KPVT, prípadne automatickými granátometmi. Ruským ozbrojeným silám osem obrnených automobilov výrazne nepomôže. Môže však ísť o posledné varovanie alebo prvú dodávku čínskych zbraní Rusku. Ak by Čína zapojila svoj vojensko priemyselný komplex do vojny na strane Ruska, nedal by sa takýto tandem ešte aj s prípadnou podporou Iránu, Bieloruska alebo KĽDR prezbrojiť.

    https://www.armadnymagazin.sk/2023/06/08/dolezity-signal-ciny-v-cecensku/

    --

    8.6.23

    Vojaci krajín NATO na Ukrajine?! Hrozí, že sa tak čoskoro stane: Zabrániť tomu môže len jedno

    Skupina krajín NATO by mohla vyslať svojich vojakov na Ukrajinu, ak členské štáty na blížiacom sa samite vo Vilniuse neposkytnú Kyjevu hmatateľné bezpečnostné záruky. Ukrajincom je preto nutné ponúknuť cestu k členstvu, aby sa zabránilo eskalácii situácie.

    https://www.cas.sk/clanok/2807581/vojaci-krajin-nato-na-ukrajine-hrozi-ze-sa-tak-coskoro-stane-zabranit-tomu-moze-len-jedno/

  • Kaktus
    upravené Wed 14 Jun 2023 ->

    Vojaci krajín NATO na Ukrajine?! Hrozí, že sa tak čoskoro stane: Zabrániť tomu môže len jedno

    Skupina krajín NATO by mohla vyslať svojich vojakov na Ukrajinu, ak členské štáty na blížiacom sa samite vo Vilniuse neposkytnú Kyjevu hmatateľné bezpečnostné záruky. Ukrajincom je preto nutné ponúknuť cestu k členstvu, aby sa zabránilo eskalácii situácie.

    Coto? :D

    To jakože jedni členové NATO vydírají jiné členy NATO, že pokud ukroši nedostanou co chcou, zatáhnou je do války? :D

    Typl bych to na východní členy NATO pod vedením Anglie vidírají USA. Že by snad východní část NATOvského bloku byla předmětem vyjednávání? Nebo všimným aby vyjednávání mohlo začít?

  • tak hranice NATO sa predsa nejakým spôsobom musia vrátiť do stavu pred 1997. Pre západ je najvýhodnejšia krvavá cesta. Podľa mňa úplne logický vývoj situácie...

  • No bude zajimavé, co na to USA a co RF, pokud oficiálně nasadí NATOvské jednotky na ukrajině - může to být způsob, jak vyštípat USA z Evropy. Ale co na to Evropa, když za zády nebude mít relevantní jadernou velmoc?

  • RF již oznámilo, že bude jedno, pod jakou hlavičkou se vojska NATO zapojí. Bude se to brát, jako otevřený vstup NATA do bojů.

  • Ono žádný jiný přístup není ani možný

  • Niekto v Rige podpalil cisternu:


  • http://www.regionalninovinky.cz/zpravy/zpravy/rasmussenovo-prohlaseni-vydirani-nato-nebo-zelenskeho-plan-b/

    Rasmussenovo prohlášení: Vydírání NATO nebo Zelenského plán B?Bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v rozhovoru pro Guardian řekl, že pokud NATO neposkytne Ukrajině skutečné bezpečnostní záruky, mohly by některé členské země NATO vyslat své vojáky na ukrajinské území samy. Co tato slova znamenají? První verze:

    Politický blaf a vydírání

    Pan Rasmussen vede poradní skupinu ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského. Je tedy jedním z hlavních lobbistů za zájmy svého týmu na Západě obecně a v rámci NATO zvlášť. Před rozhovorem pro Guardian cestoval do Washingtonu a několika evropských metropolí, kde zjevně promluvil o otázce záruk NATO pro Ukrajinu a pochopil, že Aliance nepřijme žádný písemný závazek vůči Ukrajině.

    Svědčí o tom emotivní slova Zelenského, která pronesl na tiskové konferenci v Kyjevě. Bez získání takových záruk nemá Ukrajina podle ukrajinského vůdce nic společného se summitem plánovaným na červenec ve Vilniusu.

    „Pokud neexistují žádné záruky a žádné signály o našem budoucím členství v Alianci, tak co tam děláme, proč jsme zváni na tento summit? Chci být k naší společnosti velmi upřímný, a pokud chápeme, že nikdo tam na nás nečeká a nikdo nám nedá záruky na papíře, právní záruky a ne záruky z Budapešti, vážné a zákonné záruky... Když nám to nikdo nedá, tak proč se scházíme, ... Po Vilniusu tam by měl být krok vpřed k NATO nebo krok k odhalení... Ale nechci, aby se to stalo takhle, abychom s vámi žili den co den a abychom zůstali sami s Ruskem.“

    Řekl však také, že si je jistý, že záruky budou poskytnuty, ale vzhledem k emocionální intenzitě, s jakou na toto téma hovořil, je pochybné, že tomu jeho tým věří. Zelenskij a jeho tým potřebují úspěch na červencovém summitu NATO z několika důvodů.

    Za prvé, od začátku speciální vojenské operace Kyjev ve své propagandě tvrdil, že celý svět je s Ukrajinou. Kyjev navíc oznámil, že členství Ukrajiny v EU a NATO je geopolitickým cílem. Záruky členství v NATO nebo jakýkoli jiný právně závazný závazek Aliance vůči Ukrajině by byly potvrzením těchto tvrzení v očích obyvatelstva.


    Za druhé, odmítnutí Aliance poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky by vyslalo signál nezápadním státům, které by pochopily, že globální Západ nevěří v dlouhodobé vyhlídky režimu na Majdanu. Všechny pokusy Kyjeva ovlivnit pozici Indie, Jižní Afriky a arabských zemí ohledně speciální vojenské operace by rozhodně selhaly.

    Za třetí a především. Protiofenzíva zahájená ukrajinskými ozbrojenými silami zjevně neodpovídá očekávání. Mnoho západního vybavení a pracovní síly již bylo ztraceno, ale nejsou žádné výsledky. Zdroje, lidské i vojenské, Ukrajiny nejsou neomezené, navzdory totální mobilizaci mužů a důležitým dodávkám vojenského materiálu a munice ze Západu. Zelenského okolí chce získat záruky pro zachování jeho moci a vlastně zavázat NATO k obraně „majdanského režimu" .

    Role pana Rasmussena jako lobbisty spočívala ve vyjednávání záruk pro Ukrajinu, ale zdá se, že to nedokázal. Takže on, se Zelenským souhlasem, „prozradil“ informace v rozhovoru pro Guardian . Zpráva je jasná. Pokud někteří členové NATO pošlou své vojáky na Ukrajinu, pravděpodobně se zapojí do vojenských akcí proti ruským ozbrojeným silám.

    Tím by se NATO nepřímo zapojilo i do konfliktu s Ruskem. A pokud například letectvo některé ze zemí Aliance zahájí raketový úder ze svého území na jednotky ruské armády, bude zničeno letiště, ze kterého letadla startovala. NATO by pak stálo před volbou: zahájit válku s Ruskem nebo nechat jednoho ze svých členů bez ochrany. Závěr prohlášení pana Rasmussena je následující: Pokud si nepřejete vážné komplikace, dejte záruky Ukrajině. Je to klasické vydírání a pravděpodobně blaf. A je mu jedno, že závazky NATO vůči Ukrajině by téměř jistě vedly k válce s Ruskem.

    Druhá verze: Záchranný plán od Zelenského

    Anders Fogh Rasmussen hovořil o stávajících dohodách mezi Ukrajinou a několika východoevropskými zeměmi. V rozhovoru uvedl, že zeměmi, které pravděpodobně pošlou vojáky na Ukrajinu, jsou Polsko a pobaltské regiony. V dubnu vyšlo najevo, že Vladimir Zelenskij podepsal s polským prezidentem Andrzejem Dudou pakt, jehož obsah je tak tajný, že nebyl ani ukázán polským poslancům. Přibližně ve stejnou dobu se v médiích šířily zvěsti, že polská armáda by mohla vstoupit na území západní Ukrajiny a nahradit jednotky ukrajinských ozbrojených sil, které budou vyslány na frontu. Na hranici mezi Běloruskem a Ukrajinou by mohly být umístěny i polské brigády.Je pravděpodobné, že Kyjev má neformální dohody s pobaltskými zeměmi o poskytování vojenské pomoci.

    Pojďme modelovat situaci. Ukrajinská ofenziva se nedaří. Ukrajina na červencovém summitu NATO žádnou skutečnou záruku nedostane. Navíc Západ, navzdory rezonujícím a bojovným prohlášením, začíná Ukrajinu unavovat. Začínáme vyvíjet tlak na Zelenského, aby si sedl k jednacímu stolu s Ruskem a dosáhl míru. Zelenského tým chápe, že by mohla být obětována. V této situaci Polsko a pobaltské země posílají své jednotky na Ukrajinu a konfrontace s ruskou armádou se stává jen otázkou času.

    Jak realistický je tento scénář? Vzhledem k rusofobním náladám ve Varšavě a pobaltských metropolích i iracionalitě evropských politiků je to zcela přijatelné. Existuje však několik ale. Neexistuje žádná záruka, že Spojené státy podpoří své polské a pobaltské vazaly v jejich geopolitickém dobrodružství, i když budou polská a pobaltská vojska na ukrajinském území poražena. Jedna věc je vést válku s Ruskem prostřednictvím Ukrajinců, ale něco jiného je rozhodnout se pro přímý střet s ním a dotlačit svět na pokraj jaderné války.

    Jiná věc ale je, je-li myšlenka poslat Poláky a Balty na Ukrajinu iniciativou Spojených států, aby se zabránilo pádu režimu Majdanu a okupaci nových území Ruskem. Takže spolu s vysláním polských a pobaltských jednotek se mírový proces zintenzivnil. I když to může znamenat začátek rozdělení Ukrajiny. Pak by také Maďarsko a Rumunsko mohly vyslat své jednotky na Ukrajinu, aby získaly území, která považují za svá. Polsko by se tohoto sdílení aktivně účastnilo. Zatímco pobaltské země by mohly získat určité ekonomické výhody.

    Čas ukáže, jaký scénář se odehraje.Rasmussenovo prohlášení: Vydírání NATO nebo Zelenského plán B?Bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v rozhovoru pro Guardian řekl, že pokud NATO neposkytne Ukrajině skutečné bezpečnostní záruky, mohly by některé členské země NATO vyslat své vojáky na ukrajinské území samy. Co tato slova znamenají? První verze:

    Politický blaf a vydírání

    Pan Rasmussen vede poradní skupinu ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského. Je tedy jedním z hlavních lobbistů za zájmy svého týmu na Západě obecně a v rámci NATO zvlášť. Před rozhovorem pro Guardian cestoval do Washingtonu a několika evropských metropolí, kde zjevně promluvil o otázce záruk NATO pro Ukrajinu a pochopil, že Aliance nepřijme žádný písemný závazek vůči Ukrajině.

    Svědčí o tom emotivní slova Zelenského, která pronesl na tiskové konferenci v Kyjevě. Bez získání takových záruk nemá Ukrajina podle ukrajinského vůdce nic společného se summitem plánovaným na červenec ve Vilniusu.

    „Pokud neexistují žádné záruky a žádné signály o našem budoucím členství v Alianci, tak co tam děláme, proč jsme zváni na tento summit? Chci být k naší společnosti velmi upřímný, a pokud chápeme, že nikdo tam na nás nečeká a nikdo nám nedá záruky na papíře, právní záruky a ne záruky z Budapešti, vážné a zákonné záruky... Když nám to nikdo nedá, tak proč se scházíme, ... Po Vilniusu tam by měl být krok vpřed k NATO nebo krok k odhalení... Ale nechci, aby se to stalo takhle, abychom s vámi žili den co den a abychom zůstali sami s Ruskem.“

    Řekl však také, že si je jistý, že záruky budou poskytnuty, ale vzhledem k emocionální intenzitě, s jakou na toto téma hovořil, je pochybné, že tomu jeho tým věří. Zelenskij a jeho tým potřebují úspěch na červencovém summitu NATO z několika důvodů.

    Za prvé, od začátku speciální vojenské operace Kyjev ve své propagandě tvrdil, že celý svět je s Ukrajinou. Kyjev navíc oznámil, že členství Ukrajiny v EU a NATO je geopolitickým cílem. Záruky členství v NATO nebo jakýkoli jiný právně závazný závazek Aliance vůči Ukrajině by byly potvrzením těchto tvrzení v očích obyvatelstva.

    Za druhé, odmítnutí Aliance poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky by vyslalo signál nezápadním státům, které by pochopily, že globální Západ nevěří v dlouhodobé vyhlídky režimu na Majdanu. Všechny pokusy Kyjeva ovlivnit pozici Indie, Jižní Afriky a arabských zemí ohledně speciální vojenské operace by rozhodně selhaly.

    Za třetí a především. Protiofenzíva zahájená ukrajinskými ozbrojenými silami zjevně neodpovídá očekávání. Mnoho západního vybavení a pracovní síly již bylo ztraceno, ale nejsou žádné výsledky. Zdroje, lidské i vojenské, Ukrajiny nejsou neomezené, navzdory totální mobilizaci mužů a důležitým dodávkám vojenského materiálu a munice ze Západu. Zelenského okolí chce získat záruky pro zachování jeho moci a vlastně zavázat NATO k obraně „majdanského režimu" .

    Role pana Rasmussena jako lobbisty spočívala ve vyjednávání záruk pro Ukrajinu, ale zdá se, že to nedokázal. Takže on, se Zelenským souhlasem, „prozradil“ informace v rozhovoru pro Guardian . Zpráva je jasná. Pokud někteří členové NATO pošlou své vojáky na Ukrajinu, pravděpodobně se zapojí do vojenských akcí proti ruským ozbrojeným silám.

    Tím by se NATO nepřímo zapojilo i do konfliktu s Ruskem. A pokud například letectvo některé ze zemí Aliance zahájí raketový úder ze svého území na jednotky ruské armády, bude zničeno letiště, ze kterého letadla startovala. NATO by pak stálo před volbou: zahájit válku s Ruskem nebo nechat jednoho ze svých členů bez ochrany. Závěr prohlášení pana Rasmussena je následující: Pokud si nepřejete vážné komplikace, dejte záruky Ukrajině. Je to klasické vydírání a pravděpodobně blaf. A je mu jedno, že závazky NATO vůči Ukrajině by téměř jistě vedly k válce s Ruskem.

    Druhá verze: Záchranný plán od Zelenského

    Anders Fogh Rasmussen hovořil o stávajících dohodách mezi Ukrajinou a několika východoevropskými zeměmi. V rozhovoru uvedl, že zeměmi, které pravděpodobně pošlou vojáky na Ukrajinu, jsou Polsko a pobaltské regiony. V dubnu vyšlo najevo, že Vladimir Zelenskij podepsal s polským prezidentem Andrzejem Dudou pakt, jehož obsah je tak tajný, že nebyl ani ukázán polským poslancům. Přibližně ve stejnou dobu se v médiích šířily zvěsti, že polská armáda by mohla vstoupit na území západní Ukrajiny a nahradit jednotky ukrajinských ozbrojených sil, které budou vyslány na frontu. Na hranici mezi Běloruskem a Ukrajinou by mohly být umístěny i polské brigády.Je pravděpodobné, že Kyjev má neformální dohody s pobaltskými zeměmi o poskytování vojenské pomoci.

    Pojďme modelovat situaci. Ukrajinská ofenziva se nedaří. Ukrajina na červencovém summitu NATO žádnou skutečnou záruku nedostane. Navíc Západ, navzdory rezonujícím a bojovným prohlášením, začíná Ukrajinu unavovat. Začínáme vyvíjet tlak na Zelenského, aby si sedl k jednacímu stolu s Ruskem a dosáhl míru. Zelenského tým chápe, že by mohla být obětována. V této situaci Polsko a pobaltské země posílají své jednotky na Ukrajinu a konfrontace s ruskou armádou se stává jen otázkou času.

    Jak realistický je tento scénář? Vzhledem k rusofobním náladám ve Varšavě a pobaltských metropolích i iracionalitě evropských politiků je to zcela přijatelné. Existuje však několik ale. Neexistuje žádná záruka, že Spojené státy podpoří své polské a pobaltské vazaly v jejich geopolitickém dobrodružství, i když budou polská a pobaltská vojska na ukrajinském území poražena. Jedna věc je vést válku s Ruskem prostřednictvím Ukrajinců, ale něco jiného je rozhodnout se pro přímý střet s ním a dotlačit svět na pokraj jaderné války.

    Jiná věc ale je, je-li myšlenka poslat Poláky a Balty na Ukrajinu iniciativou Spojených států, aby se zabránilo pádu režimu Majdanu a okupaci nových území Ruskem. Takže spolu s vysláním polských a pobaltských jednotek se mírový proces zintenzivnil. I když to může znamenat začátek rozdělení Ukrajiny. Pak by také Maďarsko a Rumunsko mohly vyslat své jednotky na Ukrajinu, aby získaly území, která považují za svá. Polsko by se tohoto sdílení aktivně účastnilo. Zatímco pobaltské země by mohly získat určité ekonomické výhody.

    Čas ukáže, jaký scénář se odehraje.

  • Ukrajinu chrání čínský jaderný deštník, prohlásil japonský premiér v parlamentu

    Na otázku, zda je Ukrajina chráněna ‚jaderným deštníkem‘, odpovím, že vím o dohodách mezi Čínou a Ukrajinou o účinné spolupráci. Ve společném prohlášení vydaném v té době se uvádí, že Čína souhlasí s poskytnutím vzájemných bezpečnostních záruk Ukrajině v případě invaze na Ukrajinu nebo hrozby invaze jadernými zbraněmi“, prohlásil Kišida při jednání japonského parlamentu.


  • Vladimir Vladimirovič Putin na stretnutí s africkými lídrami ukázal dohodu, ktorú Rusko a Ukrajina podpísli počas rokovaní v Istanbule koncom 03/2022 (cca 1 mesiac do začiatku ŠVO). Podľa nášho prezidenta sa dokument nazýva "Dohovor o trvalej neutralite a bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu" (Договор о постоянном нейтралитете и гарантиях безопасности Украины) a je pod ním podpis vedúceho ukrajinskej delegácie.

    "18 článkov. Okrem toho k dohovoru existuje aj príloha. Týka sa ozbrojených síl a ďalších vecí. Všetko je rozpísané až po jednotky bojovej techniky a až po personál ozbrojených síl," povedal prezident.

    "Ale potom, čo sme, ako sme sľúbili, stiahli naše vojská z okolia Kyjeva, kyjevské úrady, ako to ich páni zvyčajne robia, to všetko vyhodili na smetisko dejín," dodal Putin.

    Není pochyb o tom, že dokument bude pro Ze ranou, a jak jsme již psali, Putin si vybíral čas na jeho zveřejnění.

    A není náhodou, že "vyzdvihl" spíše dodatek než politickou část a ani tam to není pro Bankovou žádná legrace, co se týče NATO atd.

    Ale oni se snadno ubraní tím, že řeknou, že získali čas v nejtěžším období a "vychovali" Kreml ke stažení ze severu.

    Pak nastoupí druhá fronta. Vždyť nebýt odmítnutí vyjednávání (kterým se Ze tak chlubí), nebylo by: Mariupolu, Lisičanska, zimy bez světla pod ostřelováním, Bachmutu a Kachovky, a hlavně referend, která ničí budoucnost Ukrajiny 

    A 95 % obětí by se vyhnulo