Česká republika

14142444647

Komentáre

  • Zora
    upravené Mon 19 Jun 2023 #1292->


    Tiché osídľovanie: ... na Šumavě mizí půda ...


    „Kde na to berou?“ Němci skupují půdu v ČR. Svědectví: Není to jen tak


    Na setkání Klubu 2019 jste mluvil mimo jiné o tom, že zemědělcům na Šumavě mizí půda. Jak tomu rozumět?

    Potřebujeme zákon o půdě, protože tato půdu mizí. Ztrácí se českým zemědělcům. A to v nebývalé míře. Před takovými deseti lety to byla nějaká desítka hektarů, která zmizela buď vlastnicky nebo pronájmem. Dnes už to začínají být stovky hektarů. A točí se kolem toho neskutečné peníze. Posledních asi 6 hektarů kousek od naší farmy zakoupil farmář z Německa. Zaplatil 500 tisíc za hektar. Nájmy pro tuto oblast jsou v normálu tak asi 2 až 3 tisíce korun za hektar. Oni mohou platit několikanásobek toho, co my. Takže němečtí farmáři kupují a hospodaří na naší straně. Mají zájem především o kvalitnější ornou půdu.

    Mimochodem, na německé straně je asi největší bioplynka v Evropě. Ta denně spolyká cca 25 plně naložených kamionů siláže a senáže. Z části je zásobená z Čech.

    A jen pro zajímavost, v dobách Sudet končily Sudety dva kilometry za Nýrskem. Dnes hospodaří němečtí sedláci dva kilometry od Klatov. Je to poměrně smutné. A to nejsem nacionalista, mám v Německu řadu kamarádů.

    Za poslední léta, řekněme deset let, zmizela asi tak třetina malých hospodářů v okrese Regen a Cham. To byli ti, kteří hospodařili na deseti až 30 hektarech. Dnes se farmy zvětšují na 80 až 100 i více hektarů. Když si vzpomenu na jednoho farmáře, který v 90. letech začínal se svými 30 hektary… Dnes má asi 80 hektarů na německé straně. Zhruba před osmi lety koupil 60 hektarů na naší straně, v ceně asi kolem 200 tisíc za hektar. A dnes nakupuje za půl milionu hektar spokojené dál a dál. Kromě toho postavil novou stáj, velmi dobře vybavenou, obytný dům a má vynikající vybavení strojní. A teď je na místě si položit otázku…

    Jakou?

    Kde na to berou. Za normálních okolností není možné, aby na to vydělali zemědělskou činností. Musí tam být regionální podpora, musí to být regionální zájem. Takže to je opravdu velice vážná věc. Když si srovnám, jak žijí naši a jak němečtí zemědělci… Ti jsou na tom mnohem lépe s podporou místních obyvatel i s podporou státu než my.

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Kde-na-to-berou-Nemci-skupuji-pudu-v-CR-Svedectvi-Neni-to-jen-tak-737773

  • K
    upravené Mon 19 Jun 2023 #1293->

    máme bláto na hřišti? :D

    https://echo24.cz/a/HPKy8/zpravy-domaci-hrad-mirni-prezidentova-slova-k-internaci-nevybizel

    Hrad mírní prezidentova slova. K internaci Rusů nevybízel, vysvětluje mluvčíČeský prezident Petr Pavel nevyzýval k umísťování Rusů do internačních táborů či k jakémukoli jejich pronásledování, když řekl, že by Rusové žijící v západních zemích měli podléhat přísnějšímu dohledu bezpečnostních složek než v minulosti. Podle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) to řekla Pavlova mluvčí Markéta Řeháková.

    Český prezident nutnost přísnějšího sledování Rusů zmínil v rozhovoru, který RFE/RL publikovala ve čtvrtek. Věc zdůvodnil připomínkou, že jejich země "vede agresivní válku". Situaci Pavel přirovnal k "přísnému dohledovému režimu", v němž za druhé světové války žili Japonci ve Spojených státech. "To je jednoduše cena války," podotkl.

    Pavlova mluvčí na žádost RFE/RL o upřesnění prezidentových výroků v e-mailové odpovědi uvedla, že přísný dohledový režim by se neměl vztahovat na každého jednotlivého ruského občana, ale na ty, u nichž jsou "rizikové faktory".

    Cílem odkazu na japonské občany žijící v USA za druhé světové války bylo ukázat, že "restriktivní opatření vůči občanům nepřátelských zemí nejsou ničím novým a byla přijímána i v minulosti, i když tvrdším způsobem", napsala Řeháková. Prezident neřekl, že by taková opatření měla být přijata nyní, a v žádném případě "neměl na mysli internaci či jakýkoli druh pronásledování", dodala mluvčí.

    USA za druhé světové války preventivně umístily více než 100.000 amerických Japonců do internačních táborů. Vláda ve Washingtonu se za tento čin později oficiálně omluvila a dotčeným nabídla finanční odškodnění.

    Z Ruska uprchly od loňské únorové ruské invaze na Ukrajinu statisíce Rusů, z nichž mnozí se tímto krokem chtěli vyhnout mobilizaci, připomíná RFE/RL. Prezident Pavel v rozhovoru také prohlásil, že soucítí s Rusy žijícími mimo vlast, z nichž mnozí ruskou invazi na Ukrajinu neschvalují.

  • K
    upravené Mon 19 Jun 2023 #1294->

    Pieta? Ne. Romové se neudrželi: Ukrajinci, táhněte na Ukrajinu! A Rakušan? Velký pozor! Toto sledujte...

    Prostě informační řízení potřebným hodícím se směrem. Nutno dodat, že cílem je vláda a cílí ti, jež by ji chtěli nahradit. Rozhodně není cílem nějaká vzpomínka či podobný patos

    Zapeklitý případ z hlediska politické korektnosti.

    Diškriminovaní vz. migranti - jak to bude řešeno? Puťkovi agenti ani dezoláti to býti nemohou :D

  • P
    upravené Tue 18 Jul 2023 #1298->

    Obrovské roje Dronů “Роя VOZмездия” začaly čistit od Ukrajinců Rusům cestu k Charkovu!

    https://www.pokec24.cz/blog/obrovske-roje-dronu-%D1%80%D0%BE%D1%8F-voz%D0%BC%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%8F-zacaly-cistit-od-ukrajincu-rusum-cestu-k-charkovu/

  • Datum 22.8.2023 konec Kurské bitvy se blíží. 23.8.1943 vstoupila RA do Charkova.

  • K
    upravené Wed 19 Jul 2023 #1300->

    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-slava-putinovi-romove-se-v-krupce-utrhli-z-retezu-policie-tomu-zamerne-nechava-volny-prubeh-40438184

    Je na čase zbystřit, neb tohle má velký potenciál z hlediska změn ve vládě, když se to řádně rozdmýchá.

    Ve Francii vyšilují migranti, u nás ,,domácí''

  • K
    upravené Thu 20 Jul 2023 #1302->

    @Rusofil

    Konflikt rozehraný mezi dvěmi ,,nedotknutelnými'' sociálními skupinami. Hodně to smrdí a nikomu se nechce šlápnout do hov** a tak má policie pokyn jistit to z dálky. Kdyby tam bílí provolávali slávu Putinovi, reakce by byla zcela jiná.

  • Kancelar
    upravené Fri 21 Jul 2023 #1303->
  • 22.8.23

    Česká pošta prodává sídlo na Pankráci, aby si ho pak pronajala. Dává to prý smysl

    Česká pošta začala nabízet své nemovitosti. Ke koupi jsou i pozemky a budovy na lukrativním pražském Pankráci, v elektronické aukci za ně chce 310 milionů korun. Některé prodané budovy si chce ale následně pronajmout a dál v nich provozovat pobočky. Ekonomicky to dává smysl, tvrdí pošta.

    Jedny z nejlukrativnějších majetků, jež jdou do aukce, má ztrátová Česká pošta na Pankráci v ulici Na Strži.

    Podle popisu se jedná o pozemky o ploše zhruba sedmi tisíc metrů čtvrtečních, součástí je i sedmipatrová budova u stanice metra, skladovací prostory a nakládací rampy. Počáteční cena je 310 milionů korun, zvlášť se pak prodávají garáže pod budovou.

    Po prodeji by však státní firma ráda od nového vlastníka pronajala prostory, v nichž by mohla dál sídlit pobočka pošty.

    „Česká pošta nabízí k odkupu celou budovu, kde mj. sídlí pošta. Další prostory v objektu nejsou pro náš provoz nezbytně nutné. Nedává tedy ekonomický ani provozní smysl tyto prostory nadále držet ve svém vlastnictví,“ přiblížil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

    „Odhadní cena za nemovitost, kde sídlí pošta, je 310 433 000 korun. Součástí kupní smlouvy je i nájemní smlouva na prostory pobočky. Nájemné činí 6 613 540 korun za rok,“ dodal, proč k prodeji firma přistupuje, když si následně hodlá prostory pronajmout.

    Podle něj tato varianta „dává ekonomicky České poště smysl“. Pobočka na Pankráci není jedinou, u níž se s podobnou variantou počítá. Například i v Chřibské na Děčínsku se objekt prodává a prostory pro pobočku by následně měly být pronajímány.

    Na webových stránkách pošty se aktuálně nabízejí zhruba dvě desítky nepotřebných nemovitostí, v nichž například sídlily zrušené pobočky.

    Těch pošta, kterou čeká kvůli ztrátám restrukturalizace, v uplynulých měsících zrušila na 300 z celkových 3200. Pošta tím chce vylepšit svou finanční situaci a prodejem majetků odhaduje výnos zhruba 1,5 miliardy korun.

    V následujících dvou letech by se také podle přijatého usnesení vlády měl podnik rozdělit na dvě části - jedna bude provozovat pobočky, poštovní služby a služby pro stát, druhá by pak měla komerčně zajišťovat doručování balíků a další logistické služby.


  • 23.8.23

    V areáli pri Zlíne, ktorý dal postaviť Baťa, vypukol požiar

    V meste Otrokovice v českom Zlínskom kraji horí budova priemyselného areálu, ktorý je jedným z prvých verejných objektov v meste. V roku 1931 ho dal postaviť podnikateľ Tomáš Baťa. Hasiči vyhlásili najvyšší stupeň požiarneho poplachu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe na základe stanice ČT24 a webu iDNES.cz.

    Požiar podľa hasičov vypukol v autodielni, odkiaľ sa postupne rozšíril do ďalších objektov, ktoré sú spojené jednou strechou. Na mieste zasahuje 37 jednotiek profesionálnych, podnikových aj dobrovoľných hasičov z celého Zlínskeho kraja.

    Prvú informáciu o požiari dostali hasiči približne o 4.30 h, lokalizovať sa im ho podarilo až pred 10.00 h. Stále sa však nemôžu dostať do vnútra objektu, väčšia časť strechy sa totiž prepadla.

    "Objekt, kde začalo horieť, je spojený strechou s niekoľkými ďalšími objektami. Dochádza k šíreniu ohňa pod tou strechou, je to pre nás ťažko prístupné. Druhým problémom je slabý tlak v hydrante a nedostatok vody," opísal vo vysielaní ČT problémy pri hasení hovorca krajských hasičov Adam Fuksa.

    Na mieste sú pracovníci chemického laboratória, ktorí zisťujú prípadné znečistenie ovzdušia. Hasiči aj vedenie mesta ľuďom odporúčajú nevetrať. Zlínski záchranári museli jedného z hasičov odviesť do nemocnice s popáleninami druhého stupňa.

    Príčina požiaru ani predbežná škoda zatiaľ nie sú známe. Priemyselný objekt sa nachádza v obývanej časti Baťov v blízkosti pamiatkovo chráneného Spoločenského domu (Hotel Baťov) a podľa ČT24 necelých 100 metrov od tzv. baťovských domčekov.

    Minulý týždeň zničil rozsiahly požiar výrobnú halu firmy Novares pri obci Žebrák v Stredočeskom kraji. Spôsobil škodu asi 1,8 miliardy českých korún (takmer 75 miliónov eur), čo je štvrtá najväčšia škoda v ČR od roku 1990. V dôsledku toho tento týždeň zastavil výrobu závod automobilky Toyota v Kolíne. Chýbali mu plastové komponenty, ktoré sa vyrábali práve v areáli pri Žebráku.


  • K
    upravené Fri 1 Sep 2023 #1308->

    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-prezident-dal-nadeji-opozici-vladu-prekvapil-40442227#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    Zajímavé, že by ten jejich prezident netančil, jak se od něj čekalo?

    Krok prezidenta Petra Pavla nepodepsat penzijní novelu včas, aby začala platit od 1. září, a navíc zvažovat i její možné veto překvapil politiky napříč spektrem. Podle ministra dopravy a místopředsedy ODS Martina Kupky to může mít vážné dopady na hospodaření státu. Předseda lidoveckého klubu Aleš Dufek pokládá krok hlavy státu za nešťastný...

  • Hon na Ukrajince

    Ukrajina se hodlá obrátit na partnerské státy s žádostmi o extradici ukrajinských mužů v odvodovém věku, kteří se vědomě vyhnuli nástupu do armády a vycestovali ze země na základě padělaných dokumentů zprošťujících je povinnosti narukovat. Prohlásil to Davyd Arachamija, šéf parlamentní frakce největší vládní strany Služebník lidu. To by se mohlo týkat i Česka.

    Sociálnímu klidu to moc nepřidá a z pohledu politických stran je to celkem oříšek.

  • Zora
    upravené Sat 2 Sep 2023 #1310->


    1.9.23

    DYM NA PALUBE LIETADLA: Boeing sa musel vrátiť do Prahy

    Lietadlo smerujúce z Prahy do New Yorku sa v piatok krátko po štarte vrátilo na medzinárodné letisko v českej metropole. Dôvodom boli technické problémy, na palube stroja hlásili dym, informuje TASR na základe správ servera Novinky.cz a agentúry DPA.

    Z dôvodu bezpečnostného pristátia museli dočasne uzavrieť hlavnú vzletovú a pristávaciu dráhu. Tri ďalšie lety presmerovali. Pripravení boli aj hasiči.

    Lietadlo Boeing 767-332 americkej leteckej spoločnosti Delta Air Lines štartovalo z pražského letiska po poludní. Z údajov servera Flightradar vyplýva, že sa nad oblasťou Křivoklátsko obrátilo a cez Mělník vrátilo späť.

    Podľa informácií servera Novinky.cz sa na palube objavil dym a piloti hlásili poruchu na motore.

    Medzinárodné letisko Václava Havla je približne od 13.30 h znova v bežnej prevádzke, potvrdil jeho hovorca.

    Podle informací Blesku je na palubě cca 220 lidí



    ,


  • https://zvedavec.news/vezkratce/19779/

    Blog Ladislava Větvičky byl zcenzurován a bude smazán - cenzura utahuje šrouby

    4.9.23

    Česká republika:

    Ladislav Větvička psal na iDnes blogu 15 let. Jeho blog přežil celé období COVIDu i počátek (proxy)války na Ukrajině. Ale cenzoři si teď došlápli i na něj.

    Cituji: "Protože se od roku 2018 jedná už o 29. porušení Kodexu blogera, vyřazujeme Váš blog z hlavní strany jako celek, a to čistě proto, abyste mohl zálohovat všechny své texty. 07. 09. 2023 bude Váš blog zcela deaktivován."

    Přečtěte si, o čem psal než to spadne do jámy paměťové:

    Nadutci z Prahy chtěju poplatky za vjezd - tak jim to vratime, ni

    Dobře placeni magoři na minysterstvu počitaju, kolik boruvek si babka nese z lesa

    Německo se za invazi neomluvilo? Ni, to su dezinformace. Alles ist in ordnung

    --

    Môžete ho nájsť na VK a https://www.ladikvetvicka.cz/


  • Zetor prodal své brněnské haly, většinu výroby traktorů přesouvá do Indie.

    9.9.23

    Česká republika:

    Přes tři čtvrtě století vznikají v Brně traktory značky Zetor. Jenže firma jich tu vyrábí čím dál méně, dokonce už ani ne ve vlastním. Jak totiž MF DNES zjistila z katastru nemovitostí, legendární podnik prodal veškeré haly v Líšni, kde sídlí, developerské společnosti CTP. Pro Zetor začíná hrát prim Indie, kde hodlá už příští rok vyrobit výrazně více strojů než na jižní Moravě.

    Právě nejlidnatější země světa má ikonickou značku vyvést z hospodářských ztrát, v nichž se pohybuje už od roku 2018. Tehdy se Zetor po delší době propadl do červených čísel a oznámil hromadné propouštění, o práci přišlo 145 lidí. Stavy ale postupně klesaly také v dalších letech, zejména loni, kdy se ve firmě výrazně proměnilo vedení a škrtlo dalších zhruba sto míst.

    Zetor za prvních sedm měsíců letošního roku prodal ani ne pět procent všech traktorů, jež si zemědělci v Česku pořídili.

    _______

    Utěšuje mne myšlenka, že i s holým zadkem bude naše nebe bránit F 35 pod velením soudružky Černochové.

    https://zvedavec.news/vezkratce/19793/

  • Covid sílí a má dramatický průběh. Testování je nedostatečné, tvrdí Prymula.

    9.9.23

    Česká republika:

    Covid v Česku sílí a testování je stále poměrně nedostatečné, zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Průběh je podle něj prý dramatický a trvá šest až sedm dnů.

    Epidemiolog Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že mluvil s několika profesory, kteří v nedávné době covid prodělali. „Říkají, že průběh byl poměrně dramatický, člověk se šest až sedm dnů cítil diskomfortně a nebyl schopen pracovat,“ řekl Prymula s tím, že průběhy jsou ovšem mírnější než u covidové varianty delta. „Stále to ale nemůžeme podceňovat, úplně benigní onemocní to není,“ řekl epidemiolog.

    _______

    Pane Prymulo my víme kam vede tok vašich myšlenek - k vakcíně. To je ta jediná spása, záchrana lidstva před vymřením, to je jediná cesta k imunitě. Ale jsou lidé, kteří mají jiný názor a pokládají Vám otázky na které čekají odpovědi. 

    https://zvedavec.news/vezkratce/19794/

  • Zora
    upravené Sun 10 Sep 2023 #1314->


    7.9.23

    Čtvrťák se po napadení učitelky snažil utéct, ve škole byl nový, líčí spolužáci

    „Na takové incidenty nejsme skutečně zvyklí,“ uvádí ředitelka Základní školy Zárubova v pražském Kamýku Dagmar Bolfová. Mluví o středečním případu, kdy žák tamní 4. B napadl během vyučování svou učitelku. O útoku se teď baví celá škola a nikdo pořádně neví, co bylo příčinou.

    „Nikdy nic takového se tady nestalo. To bychom věděli. Když jsme se to dozvěděli, seběhli jsme se všichni v prvním patře u té třídy. Ten kluk byl pak dlouho v sanitce před školou,“ popsali spolužáci událost ze svého pohledu.

    Žák byl ve škole nový. Vlastně to byl jeho teprve třetí den ve zdejším vyučování. Podle informací redakce mělo dojít ke sporu mezi učitelkou a žákem, protože údajně nereagoval na běžné pokyny, které děti během hodiny dostávaly.

    Následné výpovědi se však rozcházejí, v jedné z verzí jej měla učitelka chytit za ruku, podle druhé se jej ani nedotkla. Každopádně následoval útok žáka, který učitelku udeřil, načež se snažil utéct.

    V útěku mu nicméně učitelé zabránili a ředitelka školy zavolala policii. Podle vyjádření ředitelky školy byla učitelka zcela bez zranění, pro žáka pak policisté nechali zavolat záchranku.

    „Čekáme, až se dostaví maminka“

    „Jak budu postupovat dál? Počkám a prokonzultuji to s policií a se zřizovatelem, pak teprve se rozhodnu. Samozřejmě to budu řešit s rodiči,“ říká ředitelka školy Dagmar Bolfová, která z incidentu z logických důvodů vůbec není nadšená.

    „Čekám, že maminka toho žáka se dostaví, protože byla pozvána,“ uvedla Bolfová pro MF DNES. Na webových stránkách školy zároveň sdělila, že incident řeší kromě policie i OSPOD.

    Podle spolužáků chlapec pocházel z Ukrajiny. Na otázku, zda tomu tak skutečně je, pak ředitelka odpověděla: „bez komentáře“.

    „Z běžné zkušenosti vím, že pokud k takovému incidentu dojde druhý, třetí den ve škole, nemohl to být dlouhodobý konflikt,“ říká náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář.

    „Musela to být událost, kdy učitel buď udělal něco neobratně, nebo došlo k neadekvátní reakci ze strany toho žáka. Pokud ten chlapec byl z Ukrajiny, tak víme, a spolupracujeme na tom s Národním ústavem duševního zdraví, že možná i více než polovina ukrajinských žáků mají psychické obtíže. Ať už je jejich původ v jazykové bariéře, neúplnosti rodin či v tragických událostech spojených s válkou,“ vysvětluje Kovář.

    Podle něj se Česká školní inspekce zatím případem nezabývá. Nicméně do budoucna to nevylučuje, bude záležet na tom, jestli k tomu inspekce dostane podnět.


  • Zora
    upravené Wed 20 Sep 2023 #1315->


    20.9.2023 

    Pietní akt u památníku čs. letců v Žatci…

    Projev předsedy ČsSL plk. v. v. Ing. Václava Vaška

    20.9.2023 

    Přátelé, dámy a pánové, znovu se potkáváme na známém místě.

    (k památníku) Kamarádi, opět po roce, v rámci už léta zažité tradice, se scházíme v období, kdy československé letectvo vždy slavilo svůj den. Prostě pro nás Den letectva není sprosté slovo ani prázdný pojem. V tomto roce, 14. listopadu, slavíme též 105. výročí vzniku československého letectví. Scházíme se už po dvanácté u vašeho památníku v Žatci. Toto místo, kde si připomínáme Vaši památku, zmařené mladé životy některých z vás, se postupem doby stává, řekl bych, určitým symbolem odporu proti zvůli vládnoucí byrokracie.


    Já a ostatní přítomní vaši sympatizanti moc dobře víme, že jste tehdy odešli z protektorátu, abyste bojovali v zájmu ukončení nesmyslné války. Když k tomu došlo a vy jste se vrátili domů, Ti, kteří seděli doma za pecí, či dokonce kolaborovali s německými okupanty, si mávnutím kouzelného proutku začali hrát na národní gardu a následně vás hnali před zmanipulované soudy. Jaká to absurdita? A jim podobní kolaboranti dnes přesvědčují český národ, že je ve válce, která se ho v ničem netýká. Nás, kteří veřejně vystupujeme proti této novodobé absurditě, ti přisluhovači premiéra Fialy a prezidenta Pavla označují za chcimíry, prokremelské šváby a dezoláty. Ale právě někteří z vás tento fenomén velmi dobře znáte. To vše se dnes totiž děje po vzoru komunistů z padesátých až osmdesátých let podle osvědčené metodiky. Pro ně každý, kdo neuznával jedinou správnou a povolenou pravdu, byl pro změnu imperialistický oportunista. Dnes mezi námi žije odvážný zpěvák a básník Jarek Nohavica. Vy ho nebudete znát, je o pár let mladší než já. On mimo jiné zpívá i o tom, že je to pořád stejné, jen kulisy se mění.

    (k lidem) Přátelé, rok se s rokem sešel a jsme tu znova, v jiných podmínkách, jak to ostatně v lidském žití chodí od nepaměti. To s sebou přináší fakt, že na řadu okolností se dnes díváme z trochu jiného zorného úhlu, avšak řada důležitých aspektů si ponechává svoji aktuálnost. Před pár lety nás Babiš a jemu podobní odborníci drželi v šachu a hlavně ve strachu díky jakési epidemii Covid – 19. Dnes sice tento druh epidemie už nemá svoji bývalou váhu, avšak strach je tu pořád. Ti, kteří řvali, že Babiš straší český národ (a on ho fakt strašil), se díky podvodu šéfa Ústavního soudu shlukli kolem jakéhosi pana Fialy a nyní si hrají na mocipány. Takových už tu bylo. Ostatně oni vykazují stejně pochybný psychický syndrom, jako značné penzum mladých lidí, kteří veřejně pohrdají stářím a usilují o omezení práv seniorů včetně toho volebního, aniž by jim došlo, že jednou také zestárnou a jejich potomci s nimi mohou zacházet ještě hůře, jestli je budou vychovávat ve stejném duchu. Pokud bych měl v úmyslu tu Fialovou mládež vůbec nějak oslovit, pak asi takto:

    S odstupem a nadhledem nad výsledky posledních voleb, se musím v podstatě jen smát… Starší generace, volící mír, národní hodnoty a prosperitu české republiky v těchto volbách rozhodně neprohrála. Nemá totiž, vzhledem k budoucnosti, co prohrát! My starší jsme chtěli zvolit budoucnost nikoli pro sebe, naši budoucnost už neřešíme, ale pro mladé, pro ty, kteří by měli cítit morálním povinnost pokračovat v tom, za co umírali naši předci, u jejichž památníku se tady v Žatci pravidelně scházíme. Ale pro vás, zlatou mládež, to jsou jen neznámá slova. Sami jste si zvolili svoje katy. Zkušenosti jsou nepřenositelné! Sáhněte si na ta kamna, jak budou pálit, až se rozhoří! Bude to vaše bolest! Smích vás přejde. Svoboda půjde do kopru stejně rychle, jako vám zmizí radost nad výsledky voleb. Ale to už bude pozdě. Byla to jedna z posledních šancí, jak všechno, co se tady děje a co někteří nevidí, zastavit. Tak si to užijte. Tupé zvíře také strčí hlavu do oka, když nevidí dál, než na návnadu. My už to nezastavíme, voliči se zdravým selským rozumem už vymírají a mládí každý rok víc a víc, po vzoru bývalých svazáků, nastupuje do voleb se svou naivitou. Podle toho vypadají výsledky. Je čas přijmout tuto realitu. Vlast a iluze z listopadu 1989 jsou rozkradené a umírat za cizí zájmy budete už jen vy, mladí. Bude to váš boj a vaše bolest.

    Takže vzít si za rukojmí občany starší generace je to jediné, na co si ta současná vládnoucí garnitura troufne. Tato kvalita lidí si nevidí na špičku nosu a právě proto jim nedochází, že už od prvního dne po jejich zvolení jim začala dohořívat svíčka jejich pochybné existence. V předvolební kampani lhali a lhát nepřestali. Jenže pozor, i tak jsou schopni napáchat tolik zla, že jeho důsledky budou přetrvávat velmi dlouho poté, co oni sami se nenávratně a s ostudou ocitnou na smetišti dějin.

    O konání jakého dobra jsou přesvědčeny nynější české rádoby elity? Ministryně Černochová, premiér Fiala i prezident Pavel jsou hluboce přesvědčeni, že podporou války, která se českého národa netýká, páchají dobro. Za každou cenu. Nic nového pod sluncem. Vybíjení svobodných národů ve jménu kříže, ve jménu půlměsíce, Boha, Alláha, také upalování čarodějnic … Zajímalo někoho, že to není správné? Bůh to žádal, strana to žádala, situace to žádá. Nelze přece jinak. Prostě samá demagogie. Nebyla a nejsou důležitá fakta, nejsou důležité ani fyzikální zákony, důležitá je jediná správná pravda, byť byla sebezrůdnější a sebepodlejší. Liberálně demokratické principy naší společnosti jsou pouze hrou v rukách bezohledných a bezcitných zaprodanců. Zkorumpovanými žurnalisty šířená propaganda místo Havlovy lásky a spravedlnosti vyznává princip kolektivní viny, nenávisti a msty. Namísto po míru volá po zbrojení a po válce. Vede k vytvoření obludné mašinérie bezpráví. Uráží, ponižuje a trestá ty odvážné, kteří si dovolí vystoupit z řady a sdělit vlastní názor. Jako jsou olympionik David Svoboda, profesor Jiří Beran, děkan Miroslav Ševčík a další. V poslední době také penzionovaný letecký generál Petr Mikulenka, ještě loni touto dobou velitel VzS AČR, nezaujatě a naprosto exaktně a erudovaně hodnotí zamýšlený nákup letounů F-35. Za to kupodivu není veleben jakousi paní Černochovou – celosvětově uznávanou odbornicí v otázkách použitelnosti bojových letounů v rámci obranné doktríny ČR. Holt opět to orwellovské podvojné myšlení, dvojí metry, pokrytectví a bezostyšné lhaní. Na to jsou současní politruci mistry. Znásilňování žen Ukrajinskými výrostky přece není kolektivní vina. Ano, tak to se dá, při troše tolerance, vnímat. Ale světově proslulá pěvkyně Anna Netrebko je odpovědná za konání Putina a u nás zpívat nesmí. Patrně to byla ona, kdo jej přesvědčil k napadení cizího státu. Vzpomenu proto pár slov spisovatele Jana Procházky, otce současné spisovatelky Lenky Procházkové: Cituji … „Bezmocnost slabých je jenom zdánlivě nekonečná, ani trpělivost není nekonečná, přestože v Čechách je možná o něco delší.“

    (k památníku) Ale jsme tu hlavně proto, abych dostál svému slibu a abych vás, kamarádi moji, seznámil s tím, co se za uplynulý rok odehrálo. To obecné, jako je např. nestoudné zdražování všeho, na co si vzpomenete, ve prospěch těch, kteří ani nejsou občany ČR, kteří sem přicházejí jen se přiživovat na výsledku práce našich občanů. Ti dosud žijící přítomní Češi to prožívají dnes a denně na vlastní kůži. Proto vás nebudu unavovat tím, že pro čím dál větší počet obyčejných lidí je čím dál složitější se normálně uživit a slušně bydlet a žít, přičemž světlo na konci tunelu se jaksi vzdaluje. Ale je tu jedna záležitost, která vás bude zajímat, protože se týká letectví. Věřte mi, že bahna a žumpy je v ní až po krk. Loni jsem vás seznámil s kauzou letiště Plzeň Líně. Jenom stručně pro oživení … Ta parta, která si dočasně říká vláda ČR, se rozhodla toto letiště definitivně zbourat. A já jsem vám loni slíbil, že Český svaz letectví jim to jen tak zadarmo nedaruje. Jak víme, sliby se mají plnit nejen o vánocích. Právě včera, dne 13. září, se konal volební sjezd svazu a jeho vedení obdrželo na další 3 roky mandát k tomu, aby se spolu s odbornými leteckými záležitostmi také v otázkách svobody svých členů, co by občanů ČR, mohlo aktivně společensky angažovat. Zrekapitulujme si tedy, jak se to celé vyvíjelo a co očekávat dál. Vahou své celostátní působnosti se svaz rozhodl učinit, co je v jeho možnostech, aby pomohl zabránit záměru vlády dosud suverénní České republiky. Tato vláda se postavila do pozoru před zahraniční soukromou firmou a v jejím zájmu chce zlikvidovat zmíněné letiště a – slovy ministra průmyslu a obchodu Síkely – v případě odporu pozemky pod ním zestátnit. Je třeba cokoli dodávat? Snad jediné … Kupředu levá, zpátky ni krok. Kamarádi moji, mnozí jste v padesátých letech prožívali na vlastní kůži podobnou zlovůli. Pro ilustraci nechť si někdo představí, že by činovníci managementu např. Škoda auto M. Boleslav oznámili vládě SRN, že si vybrali vojenské letiště, dejme tomu Holzdorf, ke zbourání a následné výstavbě svých provozů. Považujete to za pohádku z říše snů, že. A přitom v opačném gardu to někdo považuje za normální? Čas však byl tehdy opravdu limitní. Zahájení bouracích prací v Líních bylo rozhodnutím vlády ze dne 19. října naplánováno do konce roku 2022.

    Proto v listopadu a v prosinci téhož roku Český svaz letectví zorganizoval dvě protestní akce s masovou účastí těch lidí od létání z celé ČR, kterým záleželo a záleží na tom, aby si na území ČR nemohl dělat kdo che, co chce, byť to byli ti odborníci, kteří jsou dočasně dosazeni do vládních křesel podivuhodným způsobem (oficiálně se tomu říká regulérní volby). Dnes se píše září 2023 a na letišti Líně dosud není kopnuto, byť tam již jsou realizovány geologické průzkumy a byť nedávným rozhodnutím prvoinstančního soudu provozovatel musí letiště opustit, protože dlouhodobě neplní podmínky nájmu. Ano, někdo neplní podmínky používání letiště, tak nebudeme hledat jiného zodpovědnějšího provozovatele. My to letiště rovnou zbouráme. Nicméně to všechno však neznamená, že lze v tomto smyslu usínat na vavřínech. Původní, tak zvaný enormní, zájem firmy VW už sice vůbec není tak enormní, avšak patrně už vyjednané a zřejmě i někde patřičně kompenzované dotace z Bruselu jsou i nadále neuvěřitelným lákadlem pro trvání zájmu vlády na demolici letiště. Mašinérie, založená na zmíněných vyjednaných dotacích ze všemocné a zároveň smrtelně nemocné EU, kde se prachy tisknou jako obaly na sušenky, si jen tak svůj rybník sama nevypustí. Čím dál je člověku, který není líný používat selský rozum a který není líný získávat informace, jež nejsou proceděny sítem už opět všeobjímající cenzury, tak tomuto člověku je už jasné, že firma VW na tom není dvakrát nejrůžověji a že začíná ztrácet o lokalitu tohoto letiště zájem. To je však trochu nečekaný podraz na českou mafii, která na likvidaci tohoto letiště založila svoje očekávané nekontrolovatelné penězotoky. Proto musí vymýšlet jiné pádné důvody, jak svého cíle dosáhnout. Proto se vehementně snaží po generace osvědčeným způsobem ovlivnit ty, kterým by mělo na trvání existence letiště záležet nejvíce … to jsou představitelé leteckých firem na letišti stejně tak, jako představitelé některých okolních obcí. Drahno konstatovat, že se jim to docela úspěšně daří.

    No nic, uvidíme, jak to celé dopadne. Každopádně Český svaz letectví jako další krok oslovil, v souladu se zákonem č. 166/1999 o svobodném přístupu k informacím, několik státních institucí … MŽP, MPO, MO, MD a agenturu Czechinvest, která údajně pro vládu realizovala kvalifikovaný výběr lokalit. Dá se směle konstatovat, že za úroveň jejich reakcí bez rozlišitelné výjimky by se v nejmenším nemusel stydět ani úvodník Rudého práva třeba v roce 1980. Byl vyzván k dialogu premiér Fiala, který nereagoval. Předchozí prezident Zeman si v této věci hrál na mrtvého brouka. Oslovili jsme na jaře také současného prezidenta Pavla, který v předvolební kampani označil záměr vlády s letištěm Líně jako bezpečnostní riziko pro ČR. Úředník z kanceláře prezidenta odpověděl slibem čehosi. Tím přece nikoho nezarmoutíš. Výsledek … NULA.

    (k lidem) Vážení přítomní, dlouhodobě přívrženci tohoto tradičního, žateckého pietního aktu. My se tady nescházíme každý rok touto dobou jen tak z plezíru, abychom si udělali čárku u nějaké pomyslné vyšší moci, nebo se ocitli na nástěnce. Postupně se zde vyprofilovala kvalita lidí, kteří nežijou proto, aby nečinně přihlíželi mocenské zvůli. Dovoluju si tvrdit, že jakékoli zvůli a v jakékoli době. A že naše názory nejsou balastem, o tom svědčí skutečnost, že například loňský projev z tohoto mítinku opět proletěl celou republikou a reakce na něj nenechaly na sebe nijak dlouho čekat. Že nebyly jenom souhlasné, to snad ani nemá cenu zdůrazňovat. Koneckonců tak to má být, protože jenom střet názorů může věci posunout k nějakému výsledku. Tady se nescházejí lidé, kteří by snad podporovali kriminalizování za názor odlišný od jediné schválené pravdy. Hlavním cílem našich setkání je dát najevo fakt, že jsme tady, že monitorujeme podmínky života českých lidí, že vyhodnocujeme společenskou situaci a tak jako třeba v případě letiště Líně jsme připraveni se postavit na odpor, byť se může jednat o boj Davida s Goliášem. Pouze zbabělec jde do předem vyhraného boje. Díky za to, že jste se dostavili pozdravit naše kamarády a ukázali svoje vnímání všehomíra.

    (k památníku) Kamarádi moji milí – jiné, rádoby honosnější, oslovení by z mých úst ve vašich uších dozajista znělo jako klišé. Jak už je zvykem, hovořil jsem více k vám, než k přítomným živým hostům. Oni to, co jsem vám řekl, znají, protože to každodenně prožívají. Pokusil jsem se dát vám opakovaně najevo, že nejen od roku 2012, kdy byl váš památník tady v Žatci odhalen, ale v podstatě od doby, kdy každý z nás pobral trochu rozumu a ujasnil si veškeré souvislosti vašich osudů a vašich obětí, je pro nás, všechny normální Čechy, ctí čerpat z vašeho odkazu vlastenectví a oddanosti věci češství. Děkuju vám. My i vy společně víme, že tento pojem a hlavně jeho obsah se v této nemocné době zrovna dvakrát nenosí. Víme také, že proces ozdravení a léčby z jakékoli vážnější choroby většinou bývá během na dlouhou trať.

    Dovolte mi, abych si vypůjčil slova mého dlouholetého přítele, netoliko národního umělce ale také aviatika, Luďka Munzara, která mi napsal, když jsem kdysi na jeho doporučení redigoval letecké texty k připravovanému filmu … Tmavomodrý svět. Cituji: „Ach ta paměť národa – jak je ošidná, jak proměnlivá, jak poplatná aktuálním vítězům v kterékoli době, kteří si nepřipouštějí svoje příští prohry“.

    Proto jsme tady, abychom vás ujistili, že ti dnešní mocipáni, tak jako všichni jejich předchůdci, dřív nebo později, avšak s naprostou jistotou jednou svoji zrůdnou misi skončí. Jedná se jenom o to, aby tito váleční štváči nenapáchali nevratné škody, o což se harašením zbraněmi usilovně snaží. Kéž by v sobě našli aspoň tu špetku sebereflexe a poučili ze z doby, v níž jste vy nasazovali svoje mladé životy, aby oni dnes u svých koryt mohli tak bezostyšně mlaskat. Kdybyste totiž nezabránili tomu, aby jejich rodiče a prarodiče skončili v německých vyhlazovacích táborech pro Slovanské národy, jako byly Osvětim, Dachau, Buchenwald a mnoho dalších, neměl by je totiž kdo zplodit a kdo porodit.

    Nikdo z nás, dnes přítomných u vašeho památníku, nemůže predikovat, co bude touto dobou za rok. Můžeme jenom ve skrytu duše doufat, že se té dnešní militaristické vládě jejími odpornými kroky nepovede náš národ vtáhnout do nesmyslné války za naprosto cizí zájmy. Globální ozbrojený konflikt se neskutečně rychle vymkne kontrole těch, kteří ho vyprovokují. Bude trvat pouhých pár hodin. Poté se tu budou prohánět toliko potkani, kteří jsou údajně odolní vůči radioaktivitě. Pokud se toho tedy všichni ve zdraví dožijeme, pak příští rok v září, v rámci opětovného vzpomenutí Dne československého letectva, vám znovu sdělíme, jak se na tom toto slzavé údolí nachází. Do té doby na shledanou.

    S úctou VV.

    Zdroj: http://cssl.cz/2023/09/15/pietni-akt-u-pamatniku-cs-letcu-v-zatci/


    ----

    17. září 2023

    Armáda se rozešla se spolkem po nenávistném projevu předsedy

    Šéf armády Karel Řehka uvedl, že se vojsko distancuje od zneužití vzpomínkové akce v Žatci. Šéf spolku Český svaz letectví Václav Vašek tam ve čtvrtek přednesl útočný a urážlivý projev. Armáda se spolkem ukončila spolupráci.

    /viac v článku/

    https://denikn.cz/minuta/1236108/

  • Milo
    upravené Fri 29 Sep 2023 #1316->

    Expremiér Andrej Babiš promluvil na svém Instagramu jako rodilý Slovák ke slovenským občanům:

    „Milé Slovenky, milí Slováci, srdečně vás zdravím. Jmenuji se Andrej Babiš, narodil jsem se v Bratislavě, a i když už třicet let žiji v České republice, na Slovensku mi velmi záleží. Vy v sobotu rozhodnete v parlamentních volbách, kdo bude v budoucí slovenské vládě. Zda to budou politici, kteří budou bojovat za zájmy slovenských občanů, nebo budou poslouchat Brusel.

    Jako bývalý předseda vlády České republiky jsem měl skvělou spolupráci s premiérem Peterem Pellegrinim, společně jsme bojovali za zájmy slovenských a českých občanů v Bruselu a samozřejmě i V4 fungovala. Stejné to bylo s premiérem Robertem Ficem, když jsem byl ministrem financí v Sobotkově vládě.

    A potom přišel Igor Matovič a všechno to zrušil a dal nám na vědomí, že Česká republika je jedna z mnohých zemí, že už nejsme ta preferovaná země.

    Ale to nejhorší, co se vám může stát, že budete mít ve vládě Progresivní Slovensko, to jsou takoví čeští Piráti. Ti chtěli, aby Česká republika přišla o právo veta, aby o nás rozhodoval Brusel, to jsou oni – promigrantští, zelení šílenci. A co se u nás děje? To se stane i u vás! Navyšují daně, snižují důchody, přesvědčují nás o tom, kolik máme pohlaví, chtějí legalizovat drogy. A tomuto vy přece musíte zabránit, to si Slovensko nezaslouží,“ pokračoval Andrej Babiš.

    „Pěkně vás prosím, rozhodněte v sobotu o vládě, která bude svrchovaná, bude bojovat za zájmy slovenských občanů. Přeji vám hodně zdraví, mám vás rád a držím vám palce,“ vzkázal Babiš Slovenkám a Slovákům.

  • 28.9.23

    Haváriu vrtuľníka s českým miliardárom Kellnerom zrejme spôsobil pilot

    Pravdepodobnou príčinou havárie vrtuľníka na Aljaške, pri ktorej zahynul v roku 2021 český miliardár Petr Kellner a ďalší štyria ľudia, bola neschopnosť pilota vhodne zareagovať na zlú viditeľnosť. Uvádza sa to v správe, ktorú v stredu večer miestneho času zverejnil americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

    NTSB uvádza, že k havárii prispel aj "neadekvátny výcvik pilotov" spoločnosti Soloy, ktorá lety organizovala, a tiež "nedostatočný dohľad" zo strany inšpektora amerického Federálneho úradu pre letectvo.

    Pri havárii zahynuli okrem 56-ročného Kellnera aj tréner snowboardingu Benjamin Larochaix (50) z Česka, dvaja americkí horskí vodcovia - Gregory Harms (52) a Sean McManamy (38), a pilot Zachary Russell (33). Jediným preživším bol bývalý český reprezentant v snowboardingu David Horváth (52).

    Skupina sa v oblasti venovala tzv. heliskiingu, a síce extrémnej forme lyžovania, pri ktorej lyžiarov vyvezie na svah vrtuľník a oni sa potom spúšťajú mimo zjazdoviek.

    Horváthove zranenia zahŕňali "rozsiahle omrzliny na oboch rukách", pričom podľa správy NTSB k ich závažnosti prispelo oneskorené upovedomenie pátracích a záchranných tímov.

    Rodina Kellnera, ktorý bol v čase tragédie najbohatším Čechom, podala tento rok žalobu na spoločnosť Soloy Helicopters, ktorá takéto lety prevádzkovala.

    Horváth vyšetrovateľom povedal, že vrtuľník sa pred osudnou haváriou pokúšal pristáť na horskom hrebeni, čo sa mu na prvýkrát nepodarilo. Pri druhom pokuse vrtuľník pohltila hmla, narazil do kopca a následne sa začať valiť dolu svahom.

    NTSB aj na základe jeho výpovedí vyvodila, že pilot zrejme počas druhého pokusu o pristátie zažil tzv. bielu tmu a stratil vizuálny kontakt s hrebeňom kopca, v dôsledku čoho došlo k havárii.


  • Komentář Jirky Havla k nedávnému projevu "rozvědčíka na Hradě", kde nabádal EU ke změně hlasovacích pravidel:

    Kristepane... Kdo u nás mohl takové monstrum volit? 🙄

    Jistého času jsem se divila, jak mohli Slováci zvolit na Hrad takovou bezduchou barbínu. Dnes se nedivím, protože volba agenta Pávka se vzpírá existenci ne zdravého rozumu, ale rozumu vůbec...

  • Pavel Novotný půjde pro nenávistné výroky zřejmě do vězení. Zastupitelství obnovilo trestní řízení

    Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5 zahájilo trestní řízení starosty Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) za jeho nenávistné výroky vůči českému národu. Potvrzují to dokumenty Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ), které má redakce Naše Praha k dispozici. Dokument jako první zveřejnil právník Jindřich Rajchl, předseda PRO.

    https://www.nasepraha.cz/pavel-novotny-pujde-pro-nenavistne-vyroky-zrejme-do-vezeni-zastupitelstvi-obnovilo-trestni-rizeni/

  • Podezřelý batoh, pak divný barel. Policie zavřela Staroměstské náměstí v Praze

    24. 10. 2023

    Staroměstské náměstí v historickém centru Prahy v úterý odpoledne musela policie uzavřít kvůli dvěma podezřelým nálezům. Nejdřív pyrotechnik zkoumal batoh u pomníku Mistra Jana Husa, pak se našel podezřelý barel u mariánského sloupu.

    O zásahu policie informovala na síti X. „Policisté uzavřeli velkou část Staroměstského náměstí pro veřejnost. Důvodem je nález podezřelého zavazadla,“ uvedla policie.

    Zavazadlo mělo ležet u bronzového sousoší památníku Mistra Jana Husa. Na místě zásahu byl vidět policejní pyrotechnik, který nesl v ruce batoh. Později se ukázalo, že se nejednalo o nic nebezpečného.

    Tím ale akce neskončila, vzápětí totiž policie hlásila další podezřelý předmět, tentokrát barel s neznámou chemikálií u mariánského sloupu. Na něj se přijel podívat specialista chemik, načež se z toho vyklubala nádoba s vodou na zalévání kytek. Podezření ale zprvu vyvolaly technické značky na nádobě.

    Zásah policie krátce před 17:00 ukončila – a život na značně frekventovaném a turisty vyhledávaném místě v srdci metropole se mohl vrátit do zaběhnutých kolejí.

  • Soud zrušil osvobozující verdikt nad učitelkou, která popírala ruské zločiny

    25. října 2023

    Soud zrušil osvobozující rozsudek nad učitelkou Martinu Bednářovou, která při výuce zpochybňovala ruské válečné zločiny na Ukrajině. Věc vrátil k dalšímu projednání a zkoumání, zda češtinářka nenaplnila skutkovou podstatu trestného činu popírání genocidia. Bednářová při odchodu z jednací síně odmítla žádost o reakci - novinářům řekla, že by to bylo „házení perel sviním“.

    „Máme za to, že nalézací soud se nevyrovnal se všemi aspekty případu,“ zdůvodnila dnešní usnesení předsedkyně senátu pražského městského soudu Hana Chaloupková. Připomněla, že podle evropské judikatury lze na učitele pohlížet přísnější optikou co se týče svobody projevu a jejího omezení.

    „Učitel by měl mít vyšší míru odpovědnosti za to, co veřejně říká a zejména co říká před žáky,“ zmínila.

    Tématu Ruska a Ukrajiny se Bednářová věnovala v hodině slohu počátkem dubna 2022, tedy několik týdnů po začátku ruské invaze. Podle obžaloby se ve třídě osmáků snažila ospravedlnit válečné zločiny proti míru tak, že ze strany Rusů jde o omluvitelný způsob řešení situace.

    Žákům tvrdila, že v Kyjevě se nic neděje. Když namítali, že ve zprávách České televize viděli hořící město, řekla jim, že veřejnoprávní televize je zaujatá. Uváděla také, že ukrajinské nacistické skupiny na Donbase od roku 2014 systematicky likvidovaly Rusy včetně dětí například tím, že je upalovaly a stahovaly zaživa z kůže. Někteří žáci učitelce oponovali a její výklad si nahráli.

    Bednářová vinu odmítá. Při středečním zasedání nehovořila a nekomentovala ho ani následně. „Promiňte, ale médiím, který nejsou schopný dát dohromady pravdivý ani nadpis článku, nebudu dávat žádné vyjádření,“ řekla žena, která se hájí mimo jiné tím, že její výroky zazněly při hodině mediální gramotnosti.

    V minulosti také uvedla, že téma zvolila v souladu s pokynem ministerstva školství. Na svých výrocích trvá, novináři podle ní o situaci na Ukrajině lhali. Její advokát Josef Kulhavý míní, že věc vůbec nepatří před trestní soud. „Trestní právo není lék, kterým lze léčit neduhy této společnosti,“ prohlásil.

    Obvodní soud pro Prahu 6 ženu letos v červnu osvobodil s tím, že nespáchala trestný čin. Konstatoval tehdy, že Bednářovou nelze soudit za názor, který projevila. Zmínil ústavně zaručenou svobodu slova, která převážila nad tím, že obžalovaná zvolila k ovlivňování svých žáků nevhodné metody.

    „Jsem naprosto konsternovaná, jak se obžaloba snaží zlikvidovat celoživotního kantora. Záležitost, která se táhne rok a půl, má vliv na mě i mou rodinu, mého tatínka a nezletilého syna,“ řekla v červnu před soudem Bednářová.

    Podle odvolacího senátu ale bude obvodní soud muset přihlédnout ke skutečnosti, že obžalovaná se skutku dopustila jako učitelka v základní škole a výroky pronesla v hodině povinného předmětu, kterou žáci nemohli opustit.

    Bude zapotřebí zkoumat celý kontext věci, tedy dění, jež předcházelo pořízení nahrávky, i následný dopad na žáky. Senát rovněž zdůraznil, že Bednářová má vysokoškolské vzdělání, které zahrnuje i to, jakým způsobem si získávat informace.

    Státní zastupitelství pro češtinářku původně žádalo podmíněný trest a pětiletý zákaz práce s dětmi. Nyní se domáhá vyslovení viny s tím, že od uložení trestu by bylo možné upustit, pokud by žena projevila nad svým skutkem lítost.

    „Vybočila z řádného výkonu učitelství, relativizovala válečnou agresi a nepravdivé informace vydávala za pravdivé,“ shrnul státní zástupce Aleš Cimbala, podle nějž poslední dva důvody spadají pod trestní řízení. Dodal, že výrok o vině by měl výchovný efekt.

    Daný trestný čin spáchá podle trestního zákoníku člověk, který „veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistické, komunistické nebo jiné genocidium nebo nacistické, komunistické nebo jiné zločiny proti lidskosti nebo válečné zločiny nebo zločiny proti míru“. Pachatelům hrozí odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.