Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

1676870727380

Komentáre

  • Oryx, "databaza" znicenej ruskej techniky konci potom, co Ukrajina prisla prakticky o vsetku sovietsku techniku a pouziva uz prevazne zapadnu vyzbroj:

    To zodpoveda otazku, prevazne koho boli straty reportovane ako ruske....

  • Ani na pokeci ani v prelinkovanom origináli z 15. júna

    https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/putin-there-will-no-longer-be-a-ukraine-nato-direct-intervention-will-not-change-outcom

    som nenašiel zdroj, kde to Putin mal povedať. Že by niečo takéto prešlo médiami až takmer týždeň po rozhovore?

  • som nenašiel zdroj, kde to Putin mal povedať.

    Presne tak. Kde je originál toho rozhovoru? Nepotrebujem čítať hlúposti ako na infovojne, rád si pozriem ten rozhovor v originále.

  • Milo
    upravené Sat 1 Jul 2023 ->

    Ruský minister zahraničných vecí Lavrov povedal, že Západ, využívajúc Ukrajinu, formuje nacistickú koalíciu proti proti slovanským národom, Rusku a Bielorusku.

    Západ, využívajúc kyjevský režim ako nástroj, sa snaží zostaviť nacistickú koalíciu proti slovanským národom Ruska a Bieloruska. Uvádza sa to v prejave ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na recepcii pri príležitosti Dňa nezávislosti Bieloruska. Text prejavu zverejnili v piatok na webovej stránke ruského ministerstva zahraničia.

    „To, čo robí Západ, využívajúc kyjevský režim ako nástroj, nemožno považovať za iný pokus o zostavenie nacistickej koalície proti slovanským národom, Rusku a už aj proti Bielorusku. Toto bolo oficiálne oznámené,“ povedal Lavrov.

    Podľa ministra sa teraz „nacizmus oživuje s plným súhlasom a povzbudením západných susedov“ a „semená nenávisti, rasovej nadradenosti, semienká zrušenia kultúry, vrátane slovanskej, boli zasiate do kedysi, ako sa zdalo, spoločného európskeho domova.

    "Nie je to skryté. Prechádza to do praktickej politiky. Zbúrané pamätníky tých, ktorí oslobodili Európu. Na ich mieste stavajú sochy nacistických zločincov Stepana Banderu a Romana Šucheviča,“ poznamenal minister zahraničných vecí.

    https://news-front.info/2023/06/30/lavrov-zapad-pytaetsja-sobrat-nacistskuju-koaliciju-protiv-rossii-i-belorussii/

  • V Polsku dostali nápad, utvářet z Ukrajinců, kteří utekli do Polska bojové jednotky a posílat bojovat na Ukrajinu.

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Platte-nebo-jdete-vojakovat-Pro-Ukrajince-se-meni-podminky-Ale-v-Polsku-by-je-poslali-do-valky-i-tak-739082

  • Ten polský rozhovor ( článek), na který se tam PL odkazují je , pokud jsem správně pochopila, někdy

    z ledna ( podle diskuse). Také mě to zaujalo, tak jsem to hned překládala.

  • JankA
    upravené Fri 7 Jul 2023 ->

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa počas štvrtkovej návštevy Sofie pohádal s bulharským prezidentom Rumenom Radevom o vojenskej pomoci Ukrajine, pričom ho kritizoval za jeho proruský postoj. Referuje o tom web Politico


    Viac zbraní problém nevyrieši


    Počas stretnutia ukrajinskej a bulharskej delegácie Radev povedal, že „vojenské riešenie“ vojny na Ukrajine neexistuje a „čoraz viac zbraní problém nevyrieši“.


    „Bože, nedovoľ, aby sa vám prihodila nejaká tragédia a museli by ste byť na mojom mieste,“ odpovedal Zelenskyj a opýtal sa Radeva, ako by Bulharsko konalo v prípade rozsiahlej ruskej invázie.

    Nesúhlas s bulharským prezidentom


    „Povedali by ste: 'Putin, prosím, zober si bulharské územie'? Nie. Som si istý, že ako skutočný prezident by ste nepripustili žiadny kompromis s vašou nezávislosťou. Máte právo nepodporovať pomoc Ukrajine. Ale naozaj by som bol rád, keby ste ma správne pochopili,“ povedal Zelenskyj.

    Ukrajinský prezident taktiež kritizoval Radeva za používanie slova „konflikt“ namiesto označenia „vojna“ a odmietol návrhy na „diplomatické urovnanie“, pričom vysvetlil, že vojenská pomoc Kyjivu je lepšou možnosťou, ako nechať „vojnu prísť k vám“.

    Spoločné hodnoty


    „Ukrajina a NATO musia mať spoločné hodnoty. Inak to nemôže byť. Nemôžete podporovať Rusko a udržiavať pritom balansujúce pozície, pretože Rusko chce zničiť NATO, chce zničiť Európu a Európsku úniu... To sú ich ciele. Rozumiete mi?“ zakončil Zelenskyj.


    Spomenutý web Politico uviedol, že Radev počas Zelenského prejavu pôsobil „vystrašene“ a často sa díval do svojich poznámok. Bulharský prezident neskôr požiadal o pokračovanie stretnutia bez prítomnosti kamier s tým, že má „návrh“.

    https://www.24hod.sk/zelenskyj-skritizoval-bulharskeho-prezidenta-radeva-za-jeho-prorusky-postoj-vojnu-oznacil-slovom-konflikt-cl788943.html

  • Potrebovala by som sem takéto ????

  • Udalosti okolo ťažby ropy a plynu v Donecku od roku 2010

    --

    Ložiská plynu v Doneckej oblasti - plány západných spoločností na frakovanie ako spúšťač ukrajinskej krízy?

    Spoločnosť Burisma, spojená s korupčnými machináciami Joea a Huntera Bidenovcov, už v rokoch 2010 - 2011 získala licencie na prieskum a ťažbu v Rakytňanskom a Niklovickom ložisku v Ľvovskej oblasti. Spoločnosť Shell zároveň vykonala hydrogeologický prieskum v Krasnolimanskom a Alexandrovskom okrese v Doneckej oblasti.

    Zásoby v Južovskej oblasti (s rozlohou 7 886 000 km²) sa odhadovali na 3,6 bilióna metrov kubických. Zahŕňajú zemný plyn z bridlíc, plyn z centrálnej panvy, metán, ropu a kondenzát.

    Rozvoj týchto ložísk je však veľmi nákladný a v roku 2012 spoločnosť NJSC Nadra Ukraine zorganizovala súťaž na prilákanie zahraničných investorov. Holandsko-britská spoločnosť Shell vyhrala výberové konanie na rozvoj poľa Yuzovskaya a americká spoločnosť Chevron získala zákazku na rozvoj poľa Oleska. Investori získali špeciálne povolenie na plnú ťažbu nerastného bohatstva (s obmedzením hĺbky vrtov na 10 km) na obdobie 50 rokov a s právom toto obdobie takmer nepretržite predlžovať. Text tejto dohody je tajný.

    V januári 2013 poslanci v Charkove a Donecku, väčšinou členovia Strany regiónov, pravdepodobne pod tlakom "zhora", schválili dohodu o ťažbe bridlicového plynu v ložisku Južovskaja a o rozdelení vyťažených surovín medzi štátnu spoločnosť Nadra Ukrajina a spoločnosti Shell a Nadra Južovskaja.

    Obyvatelia sa cítili zradení a zapredaní a začali protestovať.

    Týmto rozhodnutím poslanci v juhovýchodných regiónoch Ukrajiny zradili svojich voličov, susedov a priateľov, keď sa vzdali štyroch a pol milióna ľudí v Donbase pre ťažbu bridlicového plynu. A začiatkom roka 2013 ľudia, pobúrení plánmi na frakovanie v ich regióne, vyšli do ulíc. Protesty sa konali v Slavjansku, ktorý leží v srdci Juzovského poľa, ako aj v Mariupole, Kramatorsku, Donecku, Charkove a Ižume.

    Demonštranti požadovali moratórium na ťažbu bridlicového plynu, pretože hrozí, že zničí poľnohospodársku pôdu v Doneckej oblasti, vysuší už aj tak nedostatočné vodné zdroje a znečistí podzemné vodonosné vrstvy a rieku Severský Donec. Navrhli, aby úrady vypočuli názor ľudí skôr, ako bude neskoro, zastavili expanziu spoločnosti Shell a prostredníctvom referenda vrátili otázku ťažby pod zákon.

    Ale ani vtedy sa úrady nestarali o ľudí, ochranné pásma a ekológiu.

    Plánovali ťažiť bridlicový plyn v Krasnolimanskom, Alexandrovskom, Slovjanskom, Konstantinovskom, Artemivskom, Dobropilskom a Jasynuvatom okrese Doneckej oblasti.

    Ako udalosti postupovali, vyvíjali sa dramaticky. Janukovyčova vláda sa v očiach obyvateľstva zdiskreditovala. A ľudia pokojne vyšli do ulíc a mali na to plné právo. Ale 30. novembra 2013 sa protesty v Kyjeve zmenili na násilné protesty proti vláde a viedli k zmene moci v krajine vo februári 2014, ktorú uskutočnila "skupina ľudí" s úplne inými cieľmi.

    Mestami juhovýchodnej Ukrajiny sa prehnala ďalšia vlna protimajdanských zhromaždení. Ľudia boli šokovaní novým kurzom ukrajinskej vlády a v marci 2014 sa Krym po referende pripojil k Rusku.

    V apríli bola vyhlásená Donecká ľudová republika. Prelievala sa krv...

    Kyjevu sa ostreľovaním a ničením domov civilistov podarilo čiastočne vyhnať miestne obyvateľstvo z ich územia. Protesty a ozbrojený odpor v Donbase sa im však potlačiť nepodarilo. Až do dnešného dňa.

    Skrátené z https://topwar.ru/174930-slancevyj-gaz-ukrainy-burisma-i-kompanija.html

  • Zora
    upravené Sun 9 Jul 2023 ->

    9.7.23

    WSJ: Poľsko tajne poslalo Ukrajine bojové vrtuľníky Mi-24

    Poľsko nedávno tajne dodalo Ukrajine približne desať bojových vrtuľníkov MI-24 sovietskej výroby. S odvolaním sa na viaceré anonymné zdroje to v nedeľu napísal americký denník The Wall Street Journal (WSJ), informuje televízna stanica Sky News.

    WSJ však zdôrazňuje, že ukrajinské letectvo aj po tejto dodávke disponuje - v porovnaní s Ruskom - menším počtom strojov, ktoré sú vybavené menej sofistikovanými útočnými aj obrannými systémami.

    Poľský prezident Andrzej Duda začiatkom apríla vyhlásil, že Varšava už dodala Ukrajine štyri stíhačky sovietskej výroby typu MIG-29, štyri ďalšie sú v procese odovzdávania a ďalších šesť by mal Kyjev dostať v blízkej budúcnosti. Celkovo by teda malo ísť o 14 strojov tohto typu.

    Duda vtedy tiež poznamenal, že ak to bude potrebné, Poľsko by mohlo poskytnúť ukrajinským silám celú svoju letku 28 stíhačiek MiG-29. K tomu by mohlo dôjsť vtedy, keď Poľsko získa nové moderné stíhačky, ktoré si objednalo od Južnej Kórey a USA.

    Poľsko od vlaňajšieho začiatku ruskej invázie patrí medzi najodhodlanejších podporovateľov Kyjeva a dodávateľov vojenskej pomoci na Ukrajinu. Len do polovice apríla dodalo Ukrajincom vojenskú pomoc v hodnote približne tri miliardy eur.


  • Biden zchladil naděje Ukrajiny. Válku NATO s Ruskem odmítl

    Podle amerického prezidenta Joea Bidena není Ukrajina za stávající situace připravená na vstup do NATO. Biden to uvedl ve včerejším rozhovoru pro stanici CNN. Problém z hlediska potenciálního členství Ukrajiny v alianci představuje zejména skutečnost, že je Kyjev momentálně zapojen do válečného konfliktu s Ruskem. Do války by tak bylo zataženo všech 31 členských států.

    USA by nevstoupili do války s jinou jadernou velmocí kvůli nikomu krom sebe, naprosto to nemají za potřebí. Touha války proti Rusku je hnána jen rusofobními věrchuškami v Evropě, které politicky chcípnou společně s ukrajinou.

  • Dnes začíná summit NATO o ukrajině, tuším bez ukrajiny.

  • Kaktus
    upravené Wed 12 Jul 2023 ->

    Jako kůl v plotě...

    https://t.me/intelslava/4


  • Jeho nejlepší pomsta by byla, kdyby s Ruskem podepsal bezpodmínečnou kapitulaci.

  • Kaktus
    upravené Wed 12 Jul 2023 ->

    @Rusofil

    To jo, ale to by byla taky poslední věc, co by udělal.

    Takhle se ho jakože můžou zbavit (někam ho možná uklidí), ale za podepsaní kapitulace, by ho patrně skutečně uvařili v oleji.

    Vypadá jak figurka, kterou někdo zapomněl vrátit do krabice.

  • No, ale on je již chodící mrtvola. Jeho ochranka, pardon konvoj, je z MI6 a ti poslouchají svého pána. U Rusů by měl jakous takous šanci. Tak ji má nulovou.

  • Když chceš Vašku s pány na led.....když si vzpomenu, jak se obouval svého času do Porošenka.

    Zajímalo by mně, jestli někdy zalitoval, že do toho šel.

  • Hovorca nemeckého ministerstva obrany plk. Arne Collatz na otázku k zodpovednosti za použitie kazetovej munície pri nasadení v kombinácii s nemeckými zbraňami odpovedá, že na Ukrajine nie sú žiadne nemecké zbrane.

    ---

    ...nie je možné, že munícia, ktorá bude teraz dodaná, bude kombinovaná s nemeckými zbraňami?

    Na Ukrajine nie sú žiadne nemecké zbrane. Sú tam ukrajinské zbrane s nemeckým pôvodom. To vidím ako úplne iné pomery.

    Nemeckými zbraňami sú tanky, a tie na Ukrajine sú...

    To sú ukrajinské tanky, my sme ich Ukrajine dali a Ukrajina nesie zodpovednosť.

    --

    Čo sa na prvý pohľad zdá byť trápnou hrou so slovíčkami, dáva aj iný význam... Čie sú to vlastne zbrane?

    So slovenskými titulkami

    Zdroj videa: Tilo Jung, JUNG&Naiv

  • Nezdá se vám, že je nějak ticho po tom slavném summitu ve Vilniusu?

  • Kaktus
    upravené Thu 13 Jul 2023 ->

    iden na setkání se Zelenským řekl, že má pro Ukrajinu "špatné zprávy". Jeho slova zněla jako výhrůžka.

    "Špatnou zprávou pro vás je, že nikam neodcházíme. Zůstanete s námi," zažertoval americký prezident. Zelenskyj se v reakci na to zasmál.


    https://t.me/Media_Post_UA/11961

    video_2023-07-12_18-08-04.mp4

  • Kaktus
    upravené Thu 13 Jul 2023 ->

    @Milo

    Vždy to budou zbraně příslušných zemí, protože:

    • Teoreticky v případě vítězství Ukrajiny to budu zbraně západu, které na ukrajině porazili Rusko
    • Když Ukrajina padne, budou to západní zbraně, které byly poraženy...

    Jednoduše nikdy z pohledu těch, co budou psát historii, to nebudou ukrajinské zbraně, které zvítězily, nebo byly poraženy :D

    pan plukovník jen brousí politické stanovisko

  • Myslel som to trochu inak. Tak ako nepovažujem napr húfnice Zuzana za slovenské, nedajú sa označiť tanky Leopard za nemecké. Slovenský je národ, jazyk, hory, polia, zvyky, tradície... Zbrane patria tzv. nadnáridným elitám, sú tovarom rovnako ako iphone alebo burger z McDonalds. Je im (aj ich majiteľom/predajcom) úplne jedno, či zabijú Rusa, Nemca, Američana alebo Slováka. S "krajinou pôvodu" ich spája maximálne jeden z pasov "majiteľa".

    To, že na vojnu a s ňou spojený odbyt tovaru treba aspoň dve strany, ktoré proti sebe bojujú, samozrejme vedia. Tak ako farmaceuti vedia, že na odbyt lieku treba chorobu.

    Či to takto myslel aj Oberst Collatz si ale nie som istý:)

  • V oblasti útoku pri 145. pilieri Krymského mosta sa našli trosky vodných skútrov, ktoré AFU pomocou výbušnín modernizuje na bezpilotné lietadlá. K cieľu idú prakticky pod vodou, pričom na hladinu vykukujú len niekoľko centimetrov. Uvádza sa tiež, že v čase útoku operoval smerom na Krym americký prieskumný dron MQ-9 Reaper, ktorý mohol koordinovať úder.

    Predbežné informácie naznačujú, že útok na krymský most bol dnes v noci kombinovaným útokom s použitím bezpilotných lietadiel a pozemných dronov. Protivzdušná obrana zabrala na vzdušné ciele, tie námorné presli.

    Časť Krymského mosta poškodená útokom AFU. Jeho železničná časť nie je poškodená. Vlaky premávajú bez obmedzení.

    Tragédia na Krymskom moste. Manželia zomreli, dievča utrpelo zranenia hlavy. Rodina išla na dovolnku a zomreli, dievča je teraz sirota. 


  • Tak to mají na ukrajině jasnou předpověď počasí - pršet budou Kalibry