Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

1697072747578

Komentáre

  • https://t.me/RVvoenkor

    „Na tango treba dvoch“: Minister zahraničných vecí USA vysvetlil, za akých podmienok sa uskutočnia rokovania medzi Kyjevom a Moskvou

    Blinken povedal, že Ukrajina bude súhlasiť s rokovaniami, ak ich iniciuje Kremeľ

    „Pokiaľ ide o rokovania, na tango sú potrební dvaja. A zatiaľ sme nezaznamenali žiadne známky záujmu o diplomaciu zo strany Vladimíra Putina. Ak prejaví záujem, tak si myslím, že ako prví vstúpia do rokovaní Ukrajinci a my budeme hneď za nimi.

    Kyjevskí analytici toto vyhlásenie komentujú zaujímavo: Je jasné, že Blinken mal na mysli niečo trochu iné. Totiž: Kyjev a Západ sú pripravené rokovať s Ruskou federáciou za vlastných podmienok (stiahnutie ruských vojsk z územia Ukrajiny). Ale Putin nie je pripravený súhlasiť s týmito podmienkami, a preto neprebiehajú žiadne rokovania.

    Forma, v akej Blinkenovo vyhlásenie zaznelo, je však pozoruhodná sama o sebe, pretože vytvára (nesprávny) dojem, že Ukrajina je pripravená rokovať, ale Putin nechce (čo je mimochodom v rozpore s vyhláseniami ukrajinských úradov že Kremeľ sa snaží o obnovenie rokovaní).

    Zaujímavé je aj to, že toto vyhlásenie zaznelo po Blinkenovej ceste do Kyjeva, kde podľa niektorých amerických expertov už niektorí politici uvažujú o zmrazení vojny.

    Pripomeňme, že na jeseň minulého roka sa na Ukrajine rozhodlo o zákaze rokovaní s Ruskom, kým bude Putin pri moci. Tento zákaz nebol zrušený. Hoci to ukrajinské úrady už dlhší čas nespomínajú.

  • K
    upravené Tue 12 Sep 2023 #2133->

    No prostě jednoduše potřebují příměří, aby Rusko příliš nepostoupilo, v případě že zahájí zimní ofenzivu, až zem zamrzne.

    Když bude příměří, mohou doplnit materiál a taky můžou ubytovat všemožné ,,humanitární'' jednotky. A taky v RF budou volby - ale nemyslím si, že by si mohli reálně myslet, že Rusko (Putin) uzavře příměří, byť by to Ukrajinu stálo území, které aktuálně nemá pod kontrolou - ukončení SVO nemůže mít za cíl jen nějaký pouhý územní zisk. Musí se jednat o vytržení (né nutně dobytí) celé ukrajiny ze západního vlivu. Reálně bych řekl, že nutnost odstranit západní vliv musí sahat daleko za ukrajinu.

    SVO nemůže skončit, dokud jsou u moci, ve východní a střední Evropě, kolektivní mopslové.


  • Krátko po ďalšom náleze v Rumunsku a sprísnení leteckých obmedzení:

    13. a 14.9.23

    --

    18.9.23

    Bulharsko zneškodnilo výbušný dron v čiernomorskom letovisku

    Špeciálny tím bulharských námorných síl v pondelok zneškodnil dron naložený výbušninou, ktorý našli v obci Ťulenovo na pobreží Čierneho mora. Išlo o vôbec prvý útočný dron, ktorý objavili na území Bulharska. Informovalo o tom ministerstvo obrany.

    Do Ťulenova poslali tím vojenských špecialistov, keď tamojší hotelier nahlásil nález predmetu vo veľkosti dronu, ktorý uviazol medzi skalami na pobreží.

    "Pri preverovaní predmetu sa našiel mínometný granát pripevnený k troskám dronu," uviedlo v oznámení bulharské ministerstvo obrany. Keďže mínometný granát bol v takom stave, že ho nebolo možné odniesť preč, tím ho pri kontrolovanej explózii zneškodnil priamo na mieste.

    "Môžeme s istotou povedať, že išlo o dron súvisiaci s vojnou, ktorú Rusko spustilo proti Ukrajine," povedal minister obrany Todor Tagarev novinárom. "Táto vojna je nevyhnutne spojená so zväčšujúcimi sa hrozbami pre našu bezpečnosť," doplnil.

    Od začiatku tejto vojny vo februári 2022 bulharské námorné sily zneškodnili v teritoriálnych vodách svojej krajiny štyri míny. Toto bol však prvý nález výbušniny pripevnenej k dronu v Bulharsku, členskom štáte NATO.

    Turistické letovisko Ťulenovo sa nachádza 70 kilometrov južne od rumunskej hranice a na opačnej strane Čierneho mora než ukrajinský Krymský polostrov, ktorý je protiprávne okupovaný Ruskom od roku 2014 a teraz naň bežne útočia ukrajinské drony.

    --

    Juraj Draxler: Ukrajina „napadla“ Bulharsko


  • Kanadské opatrenia prijaté v rámci návštevy ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského v Kanade:

    Kanadské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo zavedenie sankcií voči 42 ruským fyzickým osobám a 21 právnickým osobám – medzi nimi univerzity MGIMO a HSE , Ruská geografická spoločnosť (RGS) a Valdajský klub. Informuje o tom agentúra TASS .

    Na zozname sankcií je rektor MGIMO Anatolij Torkunov , politológovia Fjodor Lukjanov , Andrej Kortunov a Dmitrij Trenin .

    Okrem toho kanadské úrady uvalili sankcie na šéfa Rossotrudničestva Jevgenija Primakova , šéfa ministerstva práce Antona Kotjakova , ako aj na publikácie Vzglyad a Komsomolskaja Pravda.

    Na zozname je aj Rada pre zahraničnú a obrannú politiku a ruské hnutie detí a mládeže „Hnutie prvého“.

    Od začiatku roku 2022 poskytla Kanada Ukrajine pomoc vo výške viac ako osem miliárd kanadských dolárov (5,9 miliardy USD).

    Predtým, 22.9., Kanada oznámila plány previesť 482 miliónov dolárov a tanky Leopard 2 na Ukrajinu.

    https://m.gazeta.ru/politics/news/2023/09/22/21345319.shtml

  • Západ požaduje, aby Rusko přestalo vyvíjet “Alabugu”, která by mohla vynulovat celé NATO

    “Alabuga” je střela s elektromagnetickým výbušným generátorem, který je schopen zcela zablokovat činnost jakýchkoli vojenských nebo civilních systémů, které pracují s pomocí elektřiny v dané oblasti obsluhy.

    Jednoduše řečeno, “Alabuga” je prakticky nezranitelná střela. Jakékoli pokusy o její sestřelení pomocí stávajících prostředků protivzdušné obrany NATO jsou předem odsouzeny k nezdaru. Ano, teoreticky ji alianční síly mohou zasáhnout, ale až na poslední chvíli, kdy už je střela u cíle. Ale i v tomto případě existuje velmi vysoká pravděpodobnost, že magnetický generátor neselže.

    https://www.pokec24.cz/blog/zapad-pozaduje-aby-rusko-prestalo-vyvijet-alabugu-ktera-by-mohla-vynulovat-cele-nato/

  • Po nočných výbuchoch v Odese bol poškodený sklad obilia a námorná stanica bola "prakticky zničená" - Natalia Humenyuk, hovorkyňa Ukrajinských obranných síl Juh

    https://t.me/smotri_media/60233?single

  • 25.9.23

    Do separatistického regiónu Podnestersko dopadli trosky rakety S-300

    Po nočnom ruskom raketovom útoku na ukrajinskú Odeskú oblasť našli v pondelok trosky rakety S-300 v Podnestersku, separatistickom regióne Moldavska.

    Oleg Beľakov zo špeciálnej komisie dohliadajúcej na bezpečnostné opatrenia v Podnestersku uviedol, že na mieste sú polícia, ženisti a vojenskí pozorovatelia. Trosky rakety sa našli v dedine Chitcani, približne 34 kilometrov od ukrajinskej hranice.

    Beľakov povedal, že bolo počuť výbuch a časť rakety S-300 dopadla do záhrady pri súkromnom dome, ale neexplodovala a nespôsobila žiadne škody.

    "V záhrade leží bojová hlavica z rakety S-300. Stále sú na nej niektoré prvky označenia, z ktorých sa dá určiť, že išlo o model rakety S-300 z roku 1968," dodal.

    Kto raketu vystrelil, zatiaľ nie je jasné. Raketový systém S-300 zem-vzduch vyvinuli v bývalom Sovietskom zväze a používajú ho Rusko aj Ukrajina.

    Úrady v Moldavsku od začiatku invázie Ruska na Ukrajine koncom februára 2022 hlásili najmenej štyrikrát nález trosiek rakiet v severných častiach krajiny.



  • 28.9.23

    V Moldavsku pri hraniciach s Ukrajinou sa opäť našiel úlomok rakety

    Pyrotechnici moldavskej polície vo štvrtok zneškodnili výbušninu pochádzajúcu zrejme zo strely, ktorej úlomky sa našli pri brehu rybníka neďaleko mesta Anenii Noi vzdialeného od hranice s Ukrajinou necelých 40 kilometrov.

    Informovala o tom vo štvrtok britská stanica BBC a moldavské médiá, ktoré zverejnili aj videozáznam z likvidácie výbušniny nájdenej v jazere, odkiaľ bola odčerpaná časť vody. Typ rakety a jej pôvod je predmetom vyšetrovania.

    Moldavské ministerstvo vnútra v súvislosti s nálezom ubezpečilo miestnych obyvateľov, že im nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Úlomky strely sa našli na odľahlom mieste — prvé domy sú vo vzdialenosti jedného kilometra od zóny, ktorú polícia uzavrela.

    Ako sumarizovala BBC, od konca februára minulého roku, keď Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine, ide o najmenej šiesty prípad dopadu trosiek rakety na územie Moldavska.

    Naposledy sa tak stalo 25. septembra, keď sa úlomky rakety S-300 sa našli v obci ležiacej Chitcani v medzinárodne neuznanej Podnesterskej republike.

    Táto obec sa nachádza tiež pri hraniciach s Ukrajinou, pričom najbližším veľkým ukrajinským mestom je prístav Odesa. V noci 25. septembra naň ruská armáda útočila bezpilotnými lietadlami Šáhid a raketami Kalibr.

    Obec Chitcani je od Anenii Noi vzdialená asi 25 kilometrov.

    Úlomky rakiet a dronov dopadli počas vojny na Ukrajine aj na územie Poľska a Rumunska.

  • --

    Média tvrdia, že Wagnerovci sa vrátili do Bakhmutu.

     Vo všeobecnosti sú tieto informácie až na malú výnimku správne. Hovoríme o Wagnerových zamestnancoch, ktorí sa tam skutočne zhromažďujú, ale sú to už bývalí zamestnanci. Na fronte je aktívne nasadená PMC „Redut“, do ktorej robí medzi bývalými Wagnerovcami aktívny nábor „Sedoy“ (aka Troshev) .

    To znamená, že pri Bachmute to už nie je Wagner PMC, ale úplne iná spoločnosť s inými rozkazmi a veliteľmi.

    https://t.me/neuesausrussland/16336

  • Milo
    upravené Fri 29 Sep 2023 #2141->

    Dobrovoľníkov prevezme bývalý veliteľ Wagner. Putin sa s ním stretol v Kremli

    Putin rokoval o dobrovoľníckych jednotkách s ex-Wagnerovým veliteľom Troševom

    Alexej Permyakov, 29. septembra 2023

    Bývalý náčelník štábu Wagner PMC Andrey Troshev vytvorí dobrovoľnícke jednotky pre vojenskú operáciu na Ukrajine. Troshev bude dohliadať na komunikáciu medzi dobrovoľníkmi a ruským ministerstvom obrany, píše Shot. Dmitrij Peskov povedal, že už pracuje na ministerstve obrany. Putin navrhol odovzdať velenie Wagnerovcov Trošinovi späť 29. júna, po Prigožinovom povstaní.

    Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol s námestníkom ministra obrany Yunusom-Bek Jevkurovom a Andrejom Troševom, bývalým veliteľom Wagner PMC s volacím znakom „Sedoy“. Diskutovali o vytvorení dobrovoľníckych jednotiek, vrátane jednotiek pre prácu v zóne vojenskej operácie na  Ukrajine . Stretnutie sa konalo deň predtým, no tlačová služba Kremľa to oznámila až dnes.

    O obsahu rozhovoru sa vie len málo. Tlačová služba prezidenta zverejnila videozáznam a prepis začiatku stretnutia.

    „Andrei Nikolajevič, rád by som začal naše stretnutie rozhovorom s vami,“ oslovil Putina Troševa. — Na poslednom stretnutí sme hovorili o tom, že vytvoríte dobrovoľnícke jednotky, ktoré môžu vykonávať rôzne bojové úlohy, predovšetkým, samozrejme, v zóne špeciálnej vojenskej operácie. Vy sám ste v takejto jednotke bojoval viac ako rok.“

    Podľa Putina Trošin vie, aké problémy je potrebné „vyriešiť vopred, aby bojová práca mohla pokračovať čo najlepšie a najúspešnejšie“.


    Potom prezident prešiel k otázkam sociálnej podpory pre bojovníkov.

    "Vytvorili sme nadáciu Obrancovia vlasti," pripomenula hlava štátu. „A povedal som mnohokrát a chcem ešte raz zdôrazniť: bez ohľadu na postavenie osoby, ktorá vykonáva alebo vykonávala bojové misie, sociálne záruky pre každého musia byť absolútne rovnaké. Pre krajinu, pre vlasť, nezáleží na tom, v akom postavení človek bojoval a bránil vlasť. Aj na túto tému sa preto dnes porozprávame.“

    To, o čom hovoril Putin s Jevkurovom, je v prepise na webe Kremľa popísané menej podrobne. "Yunus-Bek Bamatgireevich bude hovoriť o tom, ako práca vo všeobecnosti pokračuje," povedal prezident.

    Je známe, že Evkurov nedávno aktívne cestoval do afrických krajín. V auguste ministerstvo obrany oznámilo návštevu námestníka ministra v  Líbyi av polovici septembra sa objavil v  Mali , Burkine Faso a Nigeri . Vo všetkých uvedených krajinách si Wagner PMC zachovalo svoju prítomnosť, keď jej šéfom bol Jevgenij Prigožin a pôsobilo aj v Líbyi a Stredoafrickej republike .


    Čo je známe o "Sedom"

    Kommersant píše , že Troshev je plukovník vo výslužbe, bývalý náčelník štábu Wagner PMC s volacím znakom „Sedoy“. Nepodporil ozbrojenú rebéliu šéfa PMC Jevgenija Prigožina, ku ktorej došlo 23. až 24. júna. Prezidentský tlačový tajomník Dmitrij Peskov vysvetlil, že Andrei Troshev už pracuje na ministerstve obrany. Bol tiež predsedom Ligy na obranu záujmov veteránov miestnych vojen a vojenských konfliktov, organizácie, ktorá poskytovala podporu veteránom Wagner.

    Podľa Shota bude Troshev „dohliadať na komunikáciu medzi dobrovoľníckymi štruktúrami a ministerstvom obrany“.

    Kanál Rybar Telegram, blízky ministerstvu obrany, predtým napísal, že bojovníci Wagner pod vedením Trosheva sa už objavili pri Bakhmute. Kanál Grey Zone v blízkosti PMC zároveň zdôraznil, že hovoríme o bojovníkoch, ktorí sa odmietli zúčastniť na Prigozhinovom povstaní.

    Podľa dokumentov o sankciách  zastával Troshev pozíciu výkonného riaditeľa vo Wagner PMC. Má hviezdu „Hrdina Ruska“, poznamenal Fontanka. Zúčastnil sa vojenských operácií v  Afganistane a Čečensku .

    Výmena vedenia Wagnerovcov

    Kommersant už skôr informoval, že Vladimir Putin im na stretnutí s vojakmi PMC Wagner v Kremli 29. júna ponúkol službu pod vedením Troševa.

    "Mnohí prikývli, keď som to povedal," povedal Vladimir Putin osobitnému spravodajcovi Kommersant Andrejovi Kolesnikovovi . "A Prigozhin, ktorý sedel vpredu a nevidel to, po vypočutí povedal: "Nie, chlapci s týmto rozhodnutím nesúhlasia."

    23. júna zakladateľ Wagnerovho PMC Jevgenij Prigožin obvinil ministerstvo obrany z útokov na Wagnerove pozície a povedal, že Wagnerovci idú do  Moskvy , aby to „vyriešili“ . Ráno 24. júna jednotky PMC zablokovali administratívne budovy v Rostove na Done. Vladimir Putin vystúpil s prejavom, v ktorom označil Prigožinove činy za „bodnutie do chrbta“ a varoval ho pred následkami. Po rokovaniach medzi Jevgenijom Prigožinom a bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom sa bojovníci Wagner stiahli do poľných táborov.

    https://m.gazeta.ru/army/2023/09/29/17659645.shtml


  • 30.9.23

    Rumunsko hovorí o narušení svojho vzdušného priestoru ruskými dronmi

    Členská krajina NATO Rumunsko v sobotu informovalo o možnom narušení svojho vzdušného priestoru počas nočných dronových útokov Ruska na infraštruktúru na susednej Ukrajine, informovala agentúra AFP.

    "Po objavení skupín dronov smerujúcich k ukrajinskému územiu blízko rumunských hraníc" boli upozornení obyvatelia rumunských obcí Tulcea a Galati, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo obrany v Bukurešti.

    "Radarový sledovací systém... signalizoval možný neoprávnený vstup do štátneho vzdušného priestoru, pričom signál bol zistený na trase smerom na obec Galati," spresnil rumunský rezort obrany.

    Ako dodal, doposiaľ nenašli žiadne objekty, ktoré mohli dopadnúť na rumunské územie, pátranie po nich však bude pokračovať v priebehu soboty.

    Obyvatelia spomínaných dvoch obcí, ktoré sa na nachádzajú na opačnej strane Dunaja oproti ukrajinskému prístavnému mestu Reni, okolo polnoci dostali varovanie, aby sa ukryli, píše AFP. Bombový poplach bol zrušený približne o dve hodiny neskôr.

    Moskva od svojho odstúpenia od čiernomorskej obilnej dohody umožňujúcej vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez Čierne more vystupňovala útoky na južné oblasti - najmä Odeskú a Mykolajivskú - kde sa nachádza najdôležitejšia infraštruktúra určená na export obilia.

    Začiatkom tohto mesiaca rumunskí vojaci vybudovali protiletecké kryty na ochranu obyvateľov vo východomunskej dedine Plauru po tom, čo sa v oblasti našli úlomky z dronov, pripomína AFP.

    --

    21.9.23

    V Rusku začal deficit dronů, protože Čína omezila vývoz dronů i komponentů k jejich výrobě

    Drony nad 4 kg váhy se z Číny dají vyvézt jen se zvláštním povolením a s podmínkou mírového využití.

    Omezení uvalená čínskými úřady na vývoz dronů vážně zkomplikovala dodávky dronů do Ruska a vedou k nedostatku řady komponentů, například termovizních kamer, napsaly noviny Kommersant.

    Ruští výrobci dronů si sice vytvořili značné zásoby, nicméně doufají, že se čínským dodavatelům podaří získat povolení k vývozu do Ruska. To ovšem může trvat i rok, navíc je v rámci povolení nutné prokázat, že se drony nebudou využívat k vojenským účelům. List uvádí, že prodejci čínských dronů v Rusku se snaží zajistit paralelní dovoz, ten ale povede ke zvýšení cen. Obchody jim komplikuje i skutečnost, že nedávno byla zpřísněna dovozní procedura v Kazachstánu.

    Čína k 1. září zastavila vývozy dronů i dodávky komponentů pro drony nad 4 kg. Již nyní vzniká na ruském trhu deficit některých typů dronů, například agrodronů, které váží mezi 30 až 40 kg a stále jsou v Rusku vyráběny jen v jednotlivých kusech.

    Čínská vláda o tomto kroku rozhodla na konci července s tím, že omezení bude platit po následující dva roky. Čínští exportéři dronů a komponentů na jejich výrobu musí mít k vývozu zvláštní povolení. Podmínkou je, že se drony nebudou využívat k vojenským účelům. Jak pro list Kommersant uvedl jeden z ruských prodejců agrodronů – pokud se agrodron „nějakým způsobem ocitne ve válečné zóně během doby platnosti licence, dodavatel jej vypne a vypoví smlouvu s kupujícím“, čínské vládní služby odpovědné za tento proces zruší povolení a zablokují dodavatele i kupující společnost.

    https://casopisargument.cz/?p=52738



  • Kyjev priznal, že nemôže existovať bez finančnej pomoci USA

    Poslanec Najvyššej rady Alexej Gončarenko vyjadril presvedčenie, že Ukrajina nemá šancu prežiť konflikt s Ruskom, ak sa skončí finančná podpora USA. 

    Informuje o tom dnes, 1. októbra, RIA Novosti.

    Doslova pred pár hodinami americký prezident Joe Biden po schválení Kongresom podpísal zákon zabezpečujúci pokračovanie financovania americkej vlády do 17. novembra. Dokument však nezahŕňal prostriedky pre potreby Kyjeva.

    „USA sú naším kľúčovým spojencom. Bez podpory USA nemáme prakticky žiadnu šancu prežiť. To, čo sa stalo včera v Kongrese, už nie je len budíček, je to už zvonenie. Musíme zmeniť stratégiu. Musíme robiť veci inak,“ napísal Gončarenko v Telegrame.

    Bidenov dokument rozptýlil neistotu posledných týždňov ohľadom hrozby „shutdownu“, ku ktorému mohlo dôjsť 1. októbra. V USA je to zastavenie fungovania vládnych agentúr z dôvodu nedostatku financií.

    https://ria.ru/20231001/ukraina-1899732348.html?in=l

  • Ti už můžou leda tak akorát balit kufry. Požadavky na ,,protikorupční'' opatření, které nedávno přišly z bílé chajdy ořezávají kamarádšofty oligarchům, skrze které byl dosazen Alzák prezidentem a páníček si dosadil vlastní lidi, kteří budou mít za úkol najít obětní beránky.


  • 1.10.23

    Shapps: Výcvik ukrajinských vojakov by mohol prebiehať na Ukrajine

    Britský minister obrany Grant Shapps zvažuje možnosť presunúť výcvik ukrajinských vojakov bližšie k ukrajinským hraniciam alebo dokonca na samotnú Ukrajinu. Povedal to v rozhovore pre noviny Sunday Telegraph, neuviedol však, kedy by sa tak mohlo stať, informuje agentúra DPA.

    Britské zbrojárske firmy by mali podľa možnosti vyrábať aj na Ukrajine.

    "Myslím si, že najmä na západe krajiny je teraz príležitosť robiť viac vecí priamo na mieste, nielen výcvik," povedal Shapps.

    Napríklad britská zbrojárska firma BAE už presunula časť výroby na Ukrajinu. "Mám veľký záujem na tom, aby k tomu prispeli aj ďalšie britské spoločnosti tým, že urobia to isté," uviedol Shapps.

    Počas nedávnej návštevy Kyjeva hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o tom, ako by britské námorníctvo mohlo hrať "aktívnejšiu úlohu" v Čiernom mori, keďže Rusko pohrozilo, že lode smerujúce do ukrajinských prístavov môžu byť legitímnym cieľom jeho armády.

    Od začiatku roka 2022 absolvovalo výcvik v Británii viac ako 20.000 ukrajinských vojakov. Štáty NATO oficiálne zatiaľ inštruktorov na Ukrajinu nevyslali, aby znížili riziko priamej konfrontácie s Ruskom.


  • Ako sa mohla pravoslávna Ukrajina zmeniť na semenisko siekt? Ešte na začiatku 20. storočia duchovný inšpirátor budúcnosti OUN Dmitrij Dontsov uviedol, že ustanovenia jeho ideológie nevyžadujú dôkaz – buď v ne veríte, alebo ste nepriateľ. Bol to on, kto v roku 1926 vydal svoje koncepčné dielo „Nacionalizmus“, hlásajúce mimomorálny radikalizmus hierarchického nacizmu a zvláštny, intenzívny protiruský pátos, tvrdiac, že ​​Rusi ani nepatria k druhu „homo sapiens“.

  • Franta
    upravené Wed 4 Oct 2023 #2147->

    NOVÁ OFENZÍVA?! NOVÁ RUSKÁ 25. ARMÁDA ZAHÁJILA POCHOD NA BOJIŠTĚ! Ruské jednotky začaly čistit vlastní minová pole! Ruská armáda začíná ukrajinské vojenské kolony, které se pokoušejí o útok, ničit pomocí masivních úderů raketami s kazetovou municí už ve vzdálenosti 50 km od předního okraje frontové linie. K útokům používá raketové systémy Tornádo 

    https://cz24.news/putinova-ofenziva-nova-ruska-25-armada-zahajila-pochod-na-bojiste-ruske-jednotky-zacaly-cistit-vlastni-minova-pole-sokujici-priznani-hlavniho-ucetniho-pentagonu/

  • RUSKÁ ARMÁDA OD ZAČÁTKU ROKU NABRALA PŘES 335 000 DOBROVOLNÍKŮ A JEN V ZÁŘÍ PODEPSALO KONTRAKTY 50 000 RUSŮ! UKRAJINCI NAPROTI TOMU CHYTAJÍ LIDI NA ULICÍCH A NÁSILÍM JE ODVLÉKAJÍ NA FRONTU! KDO Z UKRAJINCŮ BY DNES DOBROVOLNĚ BOJOVAL ZA NACISTY V KYJEVĚ? A KDO Z ČECHŮ BY BOJOVAL ZA HŇUPY Z PĚTIKOALICE? VÁLKA DO POSLEDNÍHO UKRAJINCE JE JEN PRVNÍ DĚJSTVÍ! PO NĚM PŘIJDE VÁLKA DO POSLEDNÍHO ČECHA, POLÁKA A ZŘEJMĚ I SLOVÁKA, POKUD SE FICOVI NEPODAŘÍ SESTAVIT VLÁDU!
    RUSOVÉ NASTUPUJÍ DO SVO V OBROVSKÝCH POČTECH, ALE MOTIVACÍ ZDALEKA NENÍ JEN VLASTENECTVÍ

    Po celou dobu kontraktu berou dobrovolníci plat 2 700 až 4 000 USD měsíčně. Ruská armáda rozlišuje, jestli jde o dobrovolníky z řad nováčků, anebo o dobrovolníky se zkušenostmi, např. z dob války v Čečensku, v Sýrii, anebo v Afghánistánu v 80. letech. 

    Podle oficiálních ruských zdrojů platí Ruská armáda vojákům na kontrakt 2 535 USD měsíčně, což je asi 5x tolik, než kolik v Rusku činí tzv. mediánová mzda, která se pohybuje okolo 500 USD měsíčně. Není divu, že Rusové podepisují kontrakty, protože takový výdělek s tolika benefity nikde jinde nedostanou. Kromě toho, Rusové se přestali bát služby v zóně SVO, protože zjistili, že Ruská armáda je staticky ukotvená a nikam nepostupuje, pouze na liniích doteků jsou profesionální ruští vojáci, dělostřelectvo a výsadkáři. Podle ruských novinářů na frontové linii dobrovolníci prakticky neoperují a jsou rozmístěni v týlu, zhruba 50 až 70 km za frontou. Blíže frontě je velení neposílá.

    Jedinou výjimku tvoří dobrovolníci PMC skupin, kteří naopak jsou nasazování na nejtěžší a nejvíce nebezpečně části fronty. Jenže členové PMC jsou placeni jinými penězi. Dostávají sice podobný řadový plat jako vojáci Ruské armády, ale na rozdíl od nich jim PMC vyplácejí úkolové bonusy v řádech tisíců dolarů za úkol, kterých za týden může být několik.

    BONUSOVÉ VÝPLATY JAKO HLAVNÍ MOTIVAČNÍ FAKTOR PRO BOJOVNÍKY PMC

    Za úkol obsazení ulice, železniční stanice, za obsazení zákopů nepřítele, za všechno jsou vypláceny bonusy v řádech tisíců dolarů. Právě odtud vyplývá ta obrovská efektivita žoldáckých skupin, protože se ženou de facto za výdělkem. Každá budova vepředu, která je v rukách Ukrajinců, je jako výherní automat, který přitahuje bojovníky žoldáckých skupin, protože v něm vidí jistý bonus. Ruská armáda úkolové bonusy nevyplácí.

    http://www.infokuryr.cz/n/2023/10/04/ruska-armada-od-zacatku-roku-nabrala-pres-335-000-dobrovolniku/

  • Rusko si podle USA dovolilo nehoráznou věc: jeho 2 stíhačky Su-35 si klidně zmizely z radarů NATO nad mezinárodními vodami! A proto Washington urychleně svolal zasedání Rady bezpečnosti OSN… https://www.pokec24.cz/blog/ruske-stihacky-proste-zmizely-z-radaru-nato/


  • 5.10.23

    Scholz nateraz nesúhlasí s dodaním riadených striel Taurus na Ukrajinu

    Nemecký kancelár Olaf Scholz je momentálne proti dodaniu riadených rakiet s plochou dráhu letu Taurus na Ukrajinu. Pre agentúru DPA to vo štvrtok povedali nemenované zdroje z prostredia nemeckej vlády, informuje TASR.

    Zdroje naznačili, že Scholz je otvorený možnosti vrátiť sa k tejto záležitosti neskôr, no nateraz neschvaľuje, aby bola ukrajinská armáda vybavená nemeckými strelami Taurus.

    Berlín sa chce v súvislosti s vojenskou pomocou pre Ukrajinu sústrediť na dodávanie delostreleckej munície a systémov protivzdušnej obrany, dodali nemenovaní predstavitelia.

    Nemecký denník Bild napísal, že Berlín už o svojom rozhodnutí informoval Kyjev.

    Ukrajina od mája žiada Nemecko o strely Taurus, ktoré sú schopné zasahovať ciele až do 500 kilometrov. Podľa Kyjeva tento typ munície potrebuje na zasahovanie ruských pozícii pri súčasnej protiofenzíve.

    Berlín tieto rakety Kyjevu zatiaľ nedodal pre obavy, že by ich ukrajinská armáda mohla použiť pri útokoch na ciele na ruskom území. Scholz sa v spojitosti s touto témou už viackrát vyjadril skepticky.

    DPA pripomína, že Británia a Francúzsko už poskytli Ukrajine svoje riadené strely Storm Shadow a SCALP, ktoré majú podobný dolet a schopnosti ako nemecké rakety Taurus.


  • Milo
    upravené Thu 5 Oct 2023 #2151->

    Ďalší prísľub vojenskej techniky z Nemecka

    V najnovšom záväzku počas stretnutia európskych lídrov v Španielsku nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil Kyjevu ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot.

    Oznámenie prišlo po stretnutí Scholza s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským na zhromaždení.

    Systém protivzdušnej obrany vyrobený v USA patrí medzi najžiadanejšie vojenské vybavenie pre Ukrajinu, pričom Kyjev dostal prvý takýto systém v apríli.

    Nemeckom nasadený systém protivzdušnej obrany Patriot s dlhým dosahom je viditeľný vo Vilniuse v Litve

  • USA poslaly Ukrajině milion kusů zabavené íránské munice, chystají se poslat i zbraně

    4. 10. 2023

    Centrální velení Spojených států amerických (CENTCOM) ve středu oznámilo, že USA na Ukrajinu odeslaly přibližně 1,1 milionu nábojů ráže 7,62 mm určených pro útočné pušky. Informuje o tom agentura Reuters, podle které byly náboje zabaveny na cestě z Íránu do Jemenu, kde měly sloužit hútijským silám. Podle CNN Washington plánuje Ukrajině předat i zbraně, které byly zabaveny společně s municí.

    „USA jsou odhodlány spolupracovat s našimi spojenci a partnery na potírání toku íránské smrtící pomoci v regionu všemi zákonnými prostředky,“ uvedl CENTCOM ve středečním prohlášení, na které odkazuje agentura Reuters.

    Dodávka nábojů však přichází v době, kdy Ukrajina usiluje o zbraně dlouhého doletu a systémy protivzdušné obrany, a proto tato munice podle Reuters nebude mít na bojišti žádný zásadnější význam.

    V uplynulém roce podle zpravodajské televize CNN americké námořnictvo zabavilo nejen íránskou munici, ale i tisíce íránských útočných pušek a dalších zbraní, a to zejména na malých plavidlech bez státní příslušnosti na trasách, které se v minulosti používaly k pašování zbraní Hútíům v Jemenu.

    Jak je legálně poslat Kyjevu?

    Jak uvedla CNN, úředníci amerického ministerstva spravedlnosti a obrany spolupracují na nalezení legální cesty, jak zbraně poslat na Ukrajinu, přičemž jednou z takových cest je podle nich využití amerických orgánů pro civilní konfiskaci.

    Ministerstvo spravedlnosti letos v červenci oznámilo, že usiluje o propadnutí více než 9 tisíc pušek, 284 kulometů, 194 raketometů a více než 70 protitankových řízených střel zabavených íránskému námořnictvu.

    „Ukrajina potřebuje různé způsoby dodávek zbraní pro své válečné úsilí. A i když (přesun zabavené munice a zbraní) nevyřeší všechny ukrajinské potřeby, i tak díky tomu získají tolik potřebnou podporu,“ uvedl Jonathan Lord, ředitel programu pro bezpečnost na Blízkém východě, který pracuje v Centru pro novou americkou bezpečnost.

    Klín mezi Írán a Rusko

    Lord už v únoru naléhal, aby USA poslaly zabavené íránské zbraně na Ukrajinu. Podle něj by tento krok navíc mohl mít dopad i na vztahy Íránu s Ruskem.

    „Již více než rok jsou íránské bezpilotní letouny v rukou ruské armády používány k útokům a vraždám ukrajinských civilistů,“ prohlásil Lord. „V tom, že Ukrajina využívá zabavené íránské zbraně k obraně svého lidu před zločinnou invazí a zneužíváním ze strany Ruska, je poetická spravedlnost. Tato politika navíc může zvýšit tlak na rozvíjející se vztahy mezi Moskvou a Teheránem,“ dodal.

    Toto rozhodnutí by mohlo vrazit klín mezi Írán a Rusko, které v posledních několika měsících vytvořily faktické obranné partnerství, kdy Írán dodává Rusku bezpilotní letouny pro válku na Ukrajině a Rusko spolupracuje s Íránem na výrobě raket a systémů protivzdušné obrany.


  • „JÁ? JÁ NIC! KDEPAK JÁ! Nákup F-35 si vymysleli vojáci!“ Černochová v ČT. ABSOLUTNĚ NEUVĚŘITELNÉ!

    https://cz24.news/ja-ja-nic-kdepak-ja-nakup-f-35-si-vymysleli-vojaci-cernochova-v-ct-absolutne-neuveritelne/

  • Ruská 2. armáda včera jediným úderem smetla ukrajinskou první linii obrany a zahájila obchvat vojsk ukrowehrmachtu směrem na jihozápad, aby celé uskupení soldatesky v Avdějevce obklíčila! 

    Za cenu ztráty jediného moderního tanku T-90. A to v jejím nejmocněji opevněném obranném prostoru u 35 tisícového města Avdějevka, které Ukrajinci drží pod kontrolou a z něhož pravidelně ostřelují město Doněck. Rusové včera tvrdili, že jejich čelní jednotky už rychle pronikli k východnímu okraji vesnice Berdyči, která je několik kilometrů v ukrajinském týlu! 

    Do 2 dnů bude Avdějevka od ukronácků vyčištěna.

    https://cz24.news/ve-vzduchu-bylo-vse-to-jsem-jeste-nevidel-rusky-utok-prolomil-ukrajinske-linie/

  • Americká ministerka armády Christine Wormuthová vyhlásila, že ministerstvo obrany nemá prostriedky na pomoc Izraelu aj Ukrajine súčasne.  

    https://www.breitbart.com/politics/2023/10/10/army-leaders-express-concern-about-ability-to-supply-weapons-israel-ukraine-same-time/

  • 12.10.23

    Rumunsko objavilo na svojom území ďalšie trosky dronov

    Na rumunskom území neďaleko hraníc s Ukrajinou vo štvrtok objavili kráter, ktorý podľa tamojších úradov zrejme vznikol po výbuchu ruského dronu. Táto správa posilnila obavy z toho, že by sa vojenský konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom mohol rozšíriť aj na územie členských štátov NATO.

    Kráter v Rumunsku našli približne tri kilometre západne od obce Plauru ležiacej na opačnom brehu Dunaja ako ukrajinský riečny prístav Izmajil. Stalo sa tak po tom, ako rumunské ministerstvo obrany detegovalo niekoľko ruských dronov pohybujúcich sa smerom k ukrajinským riečnym prístavom, ktoré sú terčom častých ruských útokov. Podľa ministerstva obrany dron zrejme explodoval pri dopade. Miesto štartu dronu nebolo možné okamžite určiť, preto prebieha vyšetrovanie.

    Ministerka zahraničných vecí Rumunska Luminia Odobescuová v príspevkoch na sociálnej sieti X (donedávna známej ako Twitter) odsúdila ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru a vyzvala Rusko, aby prestalo páchať vojnové zločiny.

    Rumunské úrady už počas uplynulých týždňov potvrdili nález trosiek dronov na svojom území a vyhlásili, že pripomínajú súčiastky dronov používaných ruskou armádou.

    Rumunský prezident Klaus Iohannis označil nálezy trosiek dronov za absolútne neprijateľné narušenie vzdušného priestoru Rumunska a vážne ohrozenie bezpečnosti rumunských občanov žijúcich v oblasti.


  • Zora
    upravené Fri 20 Oct 2023 #2159->

    Kontingent NATO ve východní Evropě se zvýšil 2,5krát

    18.10.23

    Evropská unie:

    Počet posil NATO ve východní Evropě a Pobaltí se od února loňského roku zvýšil dvaapůlkrát a přesáhl 30 000 osob, uvedl ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

    Ministr poznamenal, že "na východním křídle aliance se pravidelně konají velká cvičení založená na scénářích vojenského konfliktu s Ruskem a Běloruskem".

    "Cvičí se použití jaderných zbraní za účasti strategického letectva USA a taktických jaderných sil NATO," uvedl Šojgu.

    Uvedl také, že v blízké budoucnosti není vyloučeno rozmístění vojenských základen NATO a úderných zbraní na území Finska a Švédska.

    Zdroj: https://rusvesna.su/news/1697632691

    https://zvedavec.news/vezkratce/19918/

    --

    ešte upriamim pozornosť na s. 25:

    https://ksbforum.info/discussion/comment/22957/#Comment_22957

  • Americká rozvědka prchá od hranic Krymu: ruské stíhačky předvedly svou nadvládu nad Černým mořem; a nejen ruské stíhačky, ale i ruský REB

    https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/10/americka-rozvedka-prcha-od-hranic-krymu.html

  • Rusko má jako 1. na světě skutečně neviditelné stíhačky Su-57, které sestřelily za 1 den 7 MiG-29! A to leteckých bitvách. Celkově za poslední týden sestřelily 10 MiG-29, 2 Su-25 a 2 Mi-8. SU-57 dostal nový absorpční materiál, který je schopen pohltit až 95 % radarových vln. Su-57 teď nově operuje i v hloubi Ukrajiny. Skutečnost, že velení letectva žluto-modrých i přes havárie zvedalo letadla do vzduchu, svědčí o nepochopení situace a snaze pochopit, co se děje.

    Ukrajinský postup v Kleščejevce je zajišťován údery JDAM z MiGu-29. S jejich pomocí plánovali přejít za silnici na jižní straně Artěmovska, ale zdá se, že tyto plány již nejsou předurčeny k uskutečnění. Pro ukrajinské obranné síly se 19. říjen stal černým dnem.

    US F-22 a F-35 nejsou neviditelné stíhačky, ale jsou ve skutečnosti jen pouze "nenápadné stíhačky".

    https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/10/nekdo-sestrelil-7-ukrajinskych-migu-29.html