Zprávy z USA

1151617181921»

Komentáre

  • USA vyradili Kubu zo zoznamu slabo spolupracujúcich voči terorizmu

    Washington 16. mája (TASR)- Spojené štáty v stredu vyradili Kubu zo svojho zoznamu krajín, ktoré dostatočne nespolupracujú v boji proti terorizmu. Pre agentúru Reuters to povedal nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí, informuje TASR.

    Americké ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo, že okolnosti pre zaradenie Kuby do kategórie "nie plne spolupracujúca krajina" sa v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022 zmenili," uviedol zdroj. Odvolal sa na obnovenie spolupráce na úrovni orgánov činných v trestnom konaní medzi Kubou a USA.

    Na zozname, ktorý musí rezort diplomacie podľa zákona predložiť Kongresu USA, naďalej zostáva Severná Kórea, Irán, Sýria a Venezuela. Nejde však o totožnú kategóriu, akou je zoznam štátnych sponzorov terorizmu, spresnil predstaviteľ.

    "Tento krok administratívy (prezidenta USA Joea Bidena) by mohol byť úvodom k tomu, aby ministerstvo zahraničných vecí prehodnotilo označenie Kuby ako štátu sponzorujúceho terorizmus," uviedol pre Reuters profesor William LeoGrande z Americkej univerzity (American University) vo Washingtone.

    Kubu do kategórie štátov podporujúcich terorizmus zaradil ešte bývalý americký prezident Donald Trump tesne pre koncom svojho funkčného obdobia. Tento krok podľa Kuby prispel k vážnej hospodárskej kríze na ostrove a k nedostatku potravín, paliva a liekov.

    Nemenovaný predstaviteľ vysvetlil, že akékoľvek ďalšie prehodnotenie postavenia Kuby bude založené na zákone a kritériách stanovených Kongresom.

    Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez ocenil stredajšie rozhodnutie vlády USA, ktorá však podľa neho nezachádza dostatočne ďaleko.

    "USA práve priznali to, čo je každému známe - Kuba plne spolupracuje v boji proti terorizmu. Všetky politické manipulácie s touto otázkou by mali prestať a naše svojvoľné a nespravodlivé zaradenie na zoznam krajín sponzorujúcich terorizmus by sa malo skončiť," napísal na sociálnej sieti X.


  • 24.04.2024

    Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke

    Váš psík už z lietania nebude musieť byť nikdy v strese! Letecká spoločnosť BARK Air so sídlom v USA ponúka pre psy cestovanie prvou triedou. Počas letu sa tak môžu tešiť na VIP servis v podobe chutných maškŕt a vyškoleného personálu, ktorý sa bude starať o ich pohodlie.

    Lietanie so psom je zložité a možnosti sú obmedzené. Ak je pes dostatočne malý, môžu ho majitelia umiestniť do prepravky pod sedadlo bežnej leteckej spoločnosti. Ak nie, musia majitelia svojich miláčikov umiestniť do prepravky a nechať v batožinovom priestore, čo je pre majiteľov aj pre samotné psy naozaj stresujúca skúsenosť. Spoločnosť BARK Air však teraz prichádza s riešením. Ponúka totiž prepravu domáceho miláčika, a to bez ohľadu na jeho veľkosť.

    Psíky budú cestovať v kabíne, bez klietky a dokonca bez vôdzky! Na tieto lety si spoločnosť prenajíma dve biznis lietadlá Gulfstream G550 a sľubuje zážitok prvej triedy na palube s hudbou, feromónmi na upokojenie vášho domáceho miláčika a so psím krmivom.

    V ponuke sú taktiež psie šampanské, kurací vývar a šišky. Hneď po rezervácii BARK Air kontaktuje majiteľov, aby zistila špecifické vlastnosti ich psíkov. Samozrejmosťou je aj palubný personál vyškolený na starostlivosť o domáce zvieratá. Prvé lety odštartujú 23. mája z New Yorku do Londýna a Los Angeles.

    --

    Vyvolení havkáči vo VIP a ľudia na ulici...

  • Co se mu stalo? Bidena během obřadu vyprovodila jeho manželka

    Prezidenti Joe Biden a Emmanuel Macron dorazili na slavnostní ceremoniál ke Dni D na pláži Omaha v Normandii, aby si připomněli 80. výročí vylodění spojenců ve druhé světové válce.

    Ceremoniálu se zúčastnili veteráni, kteří v bitvě bojovali, a další vládní představitelé.

    Bidena z obřadu Dne D vyprovodila jeho manželka, přestože Macron a další se vzdálili, aby pozdravili veterány.

    Stalo se tak jen několik vteřin poté, co se zdálo, že se prezidentovi na pódiu něco stalo. Dědo měl asi rychlé trávení.

    https://rutube.ru/video/dc1bf04885a982295e9758219bce062c/


  • Kaktus povedal/-a: Stalo se tak jen několik vteřin poté, co se zdálo, že se prezidentovi na pódiu něco stalo.

    Výraz manželky mluví za vše. Dědouch to asi nezvládl - což v jeho věku není nic divného. Možná měl potíže už předtím, protože na slavnosti dorazil o víc jak hodinu později. A všichni čekali....

    Jinak - zlé jazyky tvrdí, že ho musí přebalovat i třikrát denně. Je to smutné, když ho stále kdosi tlačí do politiky.

  • Kaktus
    upravené 10 Jun 10:01 ->

    Dědouch si nevybere - dosazení někoho nového znamená meziklanovou dohodu a to je to poslední co je v současnosti možné. Takže i kdyby byl zabit přirozenou smrtí, navlíknou ho na špagátky a budou ho minimálně až do voleb vodit po akcích.

    Na Bidenovi a jeho stavu je krásně vidět, jak i domnělí ,,lidé moci'' jsou jen sloužící figurky

  • Úkaz biblických rozmerov. Niektoré časti USA zaplavili cikády

    Podobnú inváziu zaznamenali naposledy v roku 1803.

    16. 6. 2024

    Cikády zaplavili niektoré časti USA.

    Foto: SCOTT OLSON/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP/Profimedia

    Časti Spojených štátov sa v týchto dňoch stretávajú s množstvom hlučného okrídleného hmyzu, ktorý pokrýva stromy či chodníky a sadá na obyvateľov.

    Záplava cikád je tento rok mimoriadne veľká, pretože sa zároveň roja dve potomstvá s rôznymi dĺžkami životného cyklu. Epicentrom vzácneho úkazu je štát Illinois, kde sa teritória dvoch druhov stretávajú, opísala v reportáži agentúra AP.

    „Vidíme niečo biblické,“ opísal udalosť biológ Gene Kritsky. Periodicky sa vracajúci hmyz sleduje už 50 rokov, napriek tomu ho ohromilo, keď pozoroval, ako sa v lese na sever od Chicaga tiesnilo až päť miliónov cikád. „Tie veci, ktoré som tentokrát videl, som nikdy predtým nevidel,“ dodal.

    USA zažívajú inváziu cikád, akú naposledy zaznamenali v roku 1803. Na juhu a v centrálnej časti krajiny sa liahne potomstvo označované rímskou číslicou XIX, ktoré sa rojí vždy po 13 rokoch života, severnejšie sa začali objavovať zástupcovia potomstva XIII, ktorého životný cyklus trvá 17 rokov, pričom v centrálnom Illinois sa oba úkazy prekrývajú. Celkovo sa do vzduchu, na stromy a do kontaktu s ľuďmi dostali bilióny cikád, uvádza AP.

    Na niektorých miestach v Illinois hluk dosiahol 100 decibelov, čím sa vyrovnal hlasitosti kosačky na trávu alebo motocykla. Samce cikád sa pri rojení snažia svojim bzukotom prilákať samičku a neprestávajú na seba upozorňovať, kým nedostanú signál na párenie. To môže trvať aj týždne.

    Do štátu pri Michiganskom jazere pritiahli cikády mnohých turistov. Riaditeľ prírodného parku Lincoln Memorial Garden pri meste Springfield Joel Horwedel v areáli umiestnil mapu USA, aby návštevníci mohli vyznačiť, odkiaľ prišli.

    Bol však príliš skromný. Na spodku mapy následne pribudla kolónka „mimo USA“, kde ľudia napísali niekoľko európskych krajín alebo Japonsko.

    Sú neškodné

    David Quinn pricestoval do oblasti Chicaga zo Severného Írska. „Kedykoľvek sme šoférovali, mysleli sme si, že je niečo zle s autom, kvôli tomu hluku. Bol to však hmyz,“ opísal.

    Miestna entomologička Jennifer Rydzewská sa rozhodla o cikádach vzdelávať verejnosť v hmyzom kostýme s veľkými červenými očami vyrobenými 3D tlačiarňou. Vystupuje v ňom vo videách na sociálnych sieťach a chodí na prechádzky s cikádami.

    „Vyjdete von a chodníky sú nimi úplne pokryté,“ povedala. „Sú veľmi zhrbené, len tak pomaly, podľa mňa skoro mimozemsky, lezú so všetkými svojimi malými výrastkami,“ opisuje pohyby hmyzu. Dodáva však, že „vyzerajú veľmi milo“.

    Mnohým ľuďom sa cikády hnusia a pre obyvateľov s fóbiou z hmyzu môže rojenie znamenať, že celé dni nevychádzajú z domu. Všeobecne sú ale cikády neškodné, ľudí neuhryznú ani nebodnú, iba po ich párení zostáva zem pokrytá trochu smradľavými telíčkami. Zároveň sú cikády ideálnym zdrojom obživy pre vtáctvo a v posledných rokoch sa dostávajú tiež na jedálničky amerických reštaurácií.

    Šesťročná Lily Tolleyová zo Springfieldu sa ich nemôže nabažiť, dokonca nimi kŕmi svoju jaštericu menom Dart. Dokáže rozoznať rozdiel medzi hlučnými samcami a mlčiacimi samičkami, jednotlivé časti živočíchov i to, ako „to trochu pichá“, keď cikáda človeku lezie po koži. Rýchlo ale dodáva, že to nebolí a netreba sa báť.

    https://spravy.rtvs.sk/2024/06/video-ukaz-biblickych-rozmerov-niektore-casti-usa-zaplavili-cikady/

  • Americká vláda podporila vývoj vakcíny proti vírusu vtáčej chrípky

    Chicago 3. júla (TASR) – Americká vláda poskytla spoločnosti Moderna 176 miliónov dolárov na ďalší vývoj vakcíny proti vtáčej chrípke. V USA stúpajú obavy z výskytu vírusu H5N1 u dojníc vo viacerých štátoch, doteraz sa nakazili traja poľnohospodárski pracovníci.

    Spoločnosť vo svojom vyhlásení uviedla, že finančné prostriedky od amerického Úradu pre pokročilý biomedicínsky výskum a vývoj použije na dokončenie neskorej fázy vývoja a testovania predpandemickej vakcíny proti vtáčej chrípke H5N1 na báze mRNA.

    Súčasťou dohody sú aj ďalšie možnosti prípravy a urýchlenia reakcie na budúce hrozby pre verejné zdravie, uviedla spoločnosť.

    Americké úrady zaznamenali prvé ohnisko vírusu H5N1 u dojníc v marci. Odvtedy sa vírusom nakazilo viac ako 130 stád v 12 štátoch.

    Vedci sa obávajú, že pôsobenie vírusu v hydinárskych a mliekarenských prevádzkach by mohlo zvýšiť riziko mutácie vírusu. Ak by získal schopnosť ľahko sa šíriť medzi ľuďmi, mohol by spôsobiť pandémiu.

    Moderna minulý rok spustila štúdiu bezpečnosti a schopnosti vyvolať imunitnú odpoveď u svojej vakcíny proti vtáčej chrípke s názvom mRNA-1018 na zdravých dospelých od 18 rokov. Do tejto štúdie bol zahrnutý nielen podtyp vtáčej chrípky H5, ktorý v súčasnosti koluje medzi dojnicami, ale ako aj podtyp H7.

    Výstupy z tejto štúdie sa očakávajú tento rok a budú použité na vypracovanie plánov vývoja v poslednej fáze, uviedla spoločnosť.

    Vakcína spoločnosti Moderna využíva technológiu mediátorovej RNA alebo mRNA používanú aj v očkovacej látke proti ochoreniu COVID-19.

    "Pandémia ochorenia COVID-19 dokázala, že technológia mRNA vakcín ponúka pri riešení epidémií infekčných chorôb výhody v účinnosti, rýchlosti vývoja a výroby, škálovateľnosti a spoľahlivosti," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Moderna Stephane Bancel.

    Výroba bežných vakcín proti chrípke pomocou staršej technológie založenej na bunkách alebo slepačích vajciach môže trvať štyri až šesť mesiacov.

    Americké úrady uviedli, že vakcínu od spoločnosti CSL Seqirus, ktorá veľmi pripomína súčasný vírus, plnia do hotových očkovacích injekcií. V prípade potreby bude na použitie pripravených na 4,8 milióna očkovacích dávok pre poľnohospodárskych pracovníkov alebo iných ľudí ohrozených rizikom infekcie.

    Americkí aj celosvetoví zdravotnícki predstavitelia dodávajú, že riziko nákazy širokej verejnosti vírusom vtáčej chrípky zostáva nízke.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/americka-vlada-podporila-vyvoj-vakci/806288-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

  • Zora
    upravené 7 Jul 20:03 ->
    Zmatený Biden: Jsem první černošskou ženou v Bílém domě

    5. 7. 2024

    Americký prezident Joe Biden prohlásil, že je hrdý na to, že byl první černošskou ženou, která kdy sloužila s černošským prezidentem. Pravděpodobně tak spojil svoji pozici viceprezidenta, kterou vykonával v letech 2009 až 2017 za prezidentství Baracka Obamy, s působením nynější viceprezidentky Kamaly Harrisové, která je skutečně první černošskou ženou, která působí v této roli v Bílém domě. O dalším z řad zmatených výroků informoval britský deník The Telegraph.

    Jak Barack Obama, tak Kamala Harrisová se skutečně zapsali do americké historie. Obama se v roce 2008 stal vůbec prvním černošským americkým prezidentem a Harrisová o 12 let později první černošskou viceprezidentkou. Biden byl viceprezidentem v letech 2009 až 2017 a všechny tyto tři skutečnosti propletl dohromady v rozhovoru pro filadelfskou rozhlasovou stanici Wurd.

    „Mimochodem, jsem hrdý na to, že jsem, jak jsem řekl, první viceprezident, první černošská žena, která sloužila s černošským prezidentem,“ prohlásil americký prezident podle britského deníku.

    Podobné přešlapy nejsou u Bidena ničím novým a přispívají k pochybám o jeho duševní kondici. Sledovány jsou jak ve vztahu k jeho současnému mandátu, tak i kvůli tomu, že ho chce na podzim ve volbách obhajovat.

    Například v březnu se Bidenovi povedlo zaměnit Ukrajinu s Afghánistánem a Irákem. „Amerika udělala chybu. Šli jsme za (Usámou) Bin Ládinem, dokud jsme ho nedostali. Ale neměli jsme chodit na Ukrajinu,“ řekl Biden, než se opravil. „Neměli jsme jít do celé té věci v Iráku a Afghánistánu. To nebylo nutné,“ uvedl podle CNN jednaosmdesátiletý šéf Bílého domu.

    Biden nepřesvědčil ani v debatě proti Donaldu Trumpovi na konci června. Kritici mluví o prezidentově propadáku, jiní ho vyzývají, aby svoji kandidaturu stáhl. Bílý dům jeho slabý výkon okomentoval s tím, že byl nachlazený a měl rýmu.

    I Bidenův 78letý soupeř Trump má s přeřeky své zkušenosti. Například loni v říjnu město Sioux City v Iově zaměnil za lokalitu Sioux Falls. Ta ale leží o 140 kilometrů dál v jiném federálním státě, v Jižní Dakotě, uvedl deník The New York Times. V září se Trump zase pustil do Bidena se slovy, že jeho „nekompetentnost“ přivede svět do druhé světové války. Ta ovšem skončila v roce 1945.

    Při výčtu svých úspěchů dříve také Trump zmínil, jak v roce 2016 ve volbách „porazil Obamu“. Ve skutečnosti byla jeho vyzývatelkou Hillary Clintonová. Na Izrael pak podle něj místo Hamásu zaútočil „hummus“.

    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-zmateny-biden-jsem-prvni-cernosskou-zenou-v-bilem-dome-40479129

  • 12.7.24

    Trump vysmial Bidena za ďalšiu chybu: Naozaj toto povedal?

    /…/

    CNN predtým informovala, že čoraz viac predstaviteľov zapojených do Bidenovej kampane začína v súkromných rozhovoroch priznávať, že neveria, že Biden má šancu na víťazstvo v súboji s Trumpom, a že si želajú, aby vzdal snahu o svoje znovuzvolenie. Mnohí demokrati si myslia, že na zmenu názoru kritikov Bidenovej kandidatúry "dnešný večer nebude stačiť".

    /…/

    Autorom najvýraznejšej reakcie z tábora republikánov je Trump, ktorý vo svojom príspevku na sociálnej sieti Truth upozornil na moment, keď Biden omylom priradil viceprezidentke Kamale Harrisovej priezvisko "Trump". "Skvelá práca, Joe!" napísal Trump posmešne.

    https://www.cas.sk/clanok/2945699/trump-vysmial-bidena-za-dalsiu-chybu-naozaj-toto-povedal/

    Obrovský TRAPAS Bidena: Zelenského predstavil ako... Je toto posledná kvapka?!

    Americký prezident Joe Biden, ktorý je ostro sledovaný, pokiaľ ide o spôsobilosť vykonávať prezidentskú funkciu, vo štvrtok na slávnostnej ceremónii NATO vo Washingtone omylom predstavil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ako "prezidenta Putina".

    Biden, ku ktorému sa na pódiu pripojilo 32 spojencov a zahraničných lídrov, aby oznámili svoju podporu vo štvrtok oznámenej dohode o Ukrajine, mal Zelenského uviesť a vyzvať, aby predniesol krátky prejav.

    Ako informovala agentúra AFP, Biden najprv vzdal hold prezidentovi Ukrajiny ako odvážnemu a odhodlanému lídrovi, ale predstavil ho slovami: "Dámy a páni, prezident Putin" a odstúpil od mikrofónu. Zrejme si však uvedomil svoju chybu, lebo sa k mikrofónu otočil a povedal: "Porazí prezidenta Putina. Prezident Zelenskyj. Tak veľmi som sústredený na to, aby porazil Putina."

    Následne si so Zelenským, ktorého situácia najprv zaskočila a potom aj pobavila, podali ruku a Biden mu uvoľnil miesto pri rečníckom pulte.

    V tábore demokratov sa množia výzvy, aby Biden odstúpil z kampane - na tento krok ho vyzvalo už viac ako tucet poslancov Snemovne reprezentantov. Všetci zhodne tvrdia, že sa veľmi obávajú o schopnosť lídra demokratov zvíťaziť nad Trumpom po katastrofálnom výkone v debate s ním z 27. júna.

    Najnovšie tak urobila členka Snemovne Hillary Scholtenová zo štátu Michiganu, ktorá vo štvrtok Bidena vyzvala, aby "odovzdal pochodeň" pre "dobro našej demokracie".

    https://www.cas.sk/clanok/2945687/obrovsky-trapas-bidena-zelenskeho-predstavil-ako-je-toto-posledna-kvapka/

    10.7.24

    George Clooney vyzval Bidena, aby sa vzdal kandidatúry na prezidenta

    /…/

    „Považujem Joea Bidena za priateľa a verím mu. Ale jediný boj, ktorý nemôže vyhrať, je boj s časom,“ napísal v texte Clooney. „Je pre mňa zdrvujúce to povedať, ale Joe Biden, s ktorým som bol pred tromi týždňami na dobročinnej akcii, nebol Joe Biden z roku 2010… Nebol to ani Joe Biden z roku 2020. Bol to rovnaký človek, akého sme všetci videli v debate,“ uviedol Clooney. Tým priamo spochybnil Bidenove tvrdenia, že jeho slabé vystúpenie v debate bolo jednorazové.

    /…/

    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/716718-herec-george-clooney-vyzval-bidena-aby-sa-vzdal-kandidatury-na-prezidenta/

    Keď tie brepty porovnám s týmto

    mne sa jednoducho nechce veriť, že je senilný … Napadlo niekomu, že si to ten dočasne určený americký Polepetko a la Matovič vlastne užíva, kým vymenujú určeného kandidáta?

  • Keby útočník na D. Trumpa vedel po slovensky, stačilo by mu prečítať denník N, Sme alebo Aktuality, aby dostal chuť “urobiť poriadok” s neposlušným bývalým prezidentom USA. Scenár ako cez kopirák. Politickí oponenti D. Trumpa sa ho pokúšajú zatvoriť a keď im to nevychádza, tak toľko štvú verejnosť, až nejaký úbožiak zoberie zbraň. A teraz budeme svedkami rečí o potrebe zmierenia, ukľudnenia a odpustenia…

    R. Fico

    Teší ma, že sa v tomto s R. Ficom zhodneme. Doplnil by som jeho hodnotenie tým, že scenár "Ako vyrobiť martýra" bol vylepšený a prispôsobený špecifikám amerického voliča.

    Máme už aj trocha viditeľnej krvi, ochranka zasiahla, útočník je mŕtvy, obrázky z udalosti vyzývajú do boja proti zlu, nech to stojí čo to stojí. Žiadne mätúce detaily, žiadne zvuky petárd, žiadni pobehujúci agenti, novinári sú prítomní v plnom počte, žiadna päťhodinová operácia na transplantačnej klinike, zázračné vyzdravenie nie je potrebné. V jednoduchosti je sila.

    Jediný druh "politického násilia", proti ktorému sú všetci americkí politici

    Od Natasha Lennard, The Intercept

    Po sobotňajšom pokuse o zastrelenie bývalého prezidenta Donalda Trumpa sa dvojčlenná skupina najväčších páchateľov a podporovateľov politického násilia poponáhľala odsúdiť politické násilie.

    Politici sa rýchlo zjednotili na formulácii "politické násilie", a nie terorizmus, aby opísali pokus o atentát, ktorý vykonal Thomas Matthew Crooks, zastrelený na zhromaždení v západnej Pensylvánii. Odsúdenia spolu prezrádzajú jasnú zhodu na tom, čo predstavuje politické násilie a v koho rukách by mal zostať monopol na násilie.

    "Myšlienka, že v Amerike dochádza k takémuto politickému násiliu... je jednoducho neslýchaná, jednoducho nie je namieste," povedal prezident Joe Biden, podporovateľ genocídnej vojny Izraela proti Palestíne, pri ktorej podľa výskumníkov zahynulo až 186 000 Palestínčanov. Bidenov zúžený pohľad bol však správny: Smrteľné útoky na americkú vládnucu triedu sú v súčasnosti veľmi zriedkavé. Politické násilie, ktoré nie je " takéto" - politické násilie organizovanej chudoby, militarizovaných hraníc, policajnej brutality, väznenia a deportácií - je bežné.

    "Každý to musí odsúdiť," povedal Biden o atentáte.

    A odsúdiť to musí väčšina všetkých v demokratickom politickom establišmente: "Politické násilie je absolútne neprijateľné," napísal senátor Bernie Sanders, I-Vt. "V našej demokracii nie je absolútne žiadne miesto pre politické násilie," napísal na Twitteri bývalý prezident Barack Obama, ktorý dohliadal na vojnové úsilie a vojenské údery proti Afganistanu, Iraku, Sýrii, Líbyi, Jemenu, Somálsku a Pakistanu s obrovskými obeťami medzi civilistami; Obama dodal, že by sme mali "využiť túto chvíľu na to, aby sme sa znovu zaviazali k slušnosti a rešpektu v našej politike". " Pre politické násilie nie je miesto, vrátane hrozného incidentu, ktorého sme boli svedkami v Pensylvánii," napísala poslankyňa Alexandria Ocasio-Cortezová, D-N.Y.

    Chór odsúdenia bol predvídateľný a sám osebe nebol problémom: nie je nič zlé na tom, že si želáme svet bez stochastických atentátov, dokonca aj proti politickým oponentom. Ale keď vám izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz z fašistickej vládnucej strany Likud na Twitteri napíše: "Násilie nikdy nemôže byť súčasťou politiky," samotný pojem "politické násilie" stráca zmysel.

    Problémom nie je ani tak pokrytectvo či neúprimnosť - zlozvyky v politike také bežné, že si sotva zaslúžia zmienku. Problém je skôr v tom, akému obrazu "politického násilia" táto správa slúži: Ak hovoríme, že "politické násilie" nemá "miesto" v spoločnosti organizovanej politickým násilím doma i v zahraničí, znamená to, že súhlasíme s normalizáciou tohto násilia, pokiaľ je monopolizované štátom a kapitalistami.

    Ako poznamenal autor Ben Ehrenreich na X: "Pre politické násilie voči bohatým bielym mužom nie je miesto. Je to v rozpore so všetkým, čo Amerika predstavuje."

    Trump a jeho Republikánska strana nepochybne zostanú verní politickým predstavám o apokalyptickej rasovej vojne a paranoidnom tribalizme, ktoré pokus o atentát pravdepodobne len podporí. Demokrati môžu predvádzať zdvorilosť voči mužovi, ktorý sústavne vyzýval na ich násilné zvrhnutie, ale nemôžu si pomôcť predstieraním, že ich želania Trumpovi sú vlastne výzvami na ukončenie politického násilia.

    Demokratickí lídri budú vyzývať na civilizovanosť a naďalej plniť kasy policajných oddelení po celej krajine, zatiaľ čo do Izraela budú posielať bez akýchkoľvek podmienok miliardy dolárov a bomby. V rámci USA tieto odsúdenia politického násilia teraz pripravujú pôdu pre ešte väčšie násilné potláčanie a policajnú kontrolu protestných hnutí a disentu.

    "Nebudeme tolerovať tento útok zo strany ľavice," povedal republikán Mike Kelly, R-Pa, ktorý sa zúčastnil na zhromaždení. O ideológii podozrivého strelca je známe len málo; údajne bol registrovaným republikánom, ktorý kedysi v deň Bidenovej inaugurácie prispel na účet demokratického PAC.

    Ostatní republikáni medzitým obvinili demokratov za to, že jednoducho hovoria pravdu o Trumpovom krajne pravicovom extrémizme. "Dnes nejde len o nejaký ojedinelý incident," napísal senátor z Ohia J. D. Vance na X. "Hlavnou premisou Bidenovej kampane je, že prezident Donald Trump je autoritársky fašista, ktorého treba zastaviť za každú cenu. Táto rétorika viedla priamo k pokusu o atentát na prezidenta Trumpa."

    Ak môžu byť centristickí demokrati, ktorí o Trumpovi hovoria celkom zjavné veci, republikánmi zatracovaní ako nezodpovední, neveští to nič dobré pre všetkých skutočných ľavičiarov, ktorí sa organizujú proti fašistickým silám do budúcnosti - najmä v čase, keď sú ľavicové a propalestínske protestné hnutia ochotne kriminalizované demokratickými aj republikánskymi lídrami. Toto má znamenať mier vo svete, kde jedinou udalosťou, ktorá vyvolá dvojstranný zbor odsudzujúci "násilie", je útok na fašistického bývalého (a potenciálne budúceho) svetového vodcu.

    https://theintercept.com/2024/07/14/trump-shooting-political-violence/?utm_medium=email&utm_source=The%20Intercept%20Newsletter

  • Republikáni vymenujú Trumpa za svojho kandidáta do volieb. Exprezident po atentáte prepísal svoj prejav.

    V americkom meste Milwaukee dnes začína republikánsky nominačný zjazd, na ktorom strana oficiálne vymenuje bývalého prezidenta Donalda Trumpa svojím kandidátom pre novembrovú voľbu hlavy Spojených štátov. Trump, ktorý cez víkend prežil pokus o atentát, už prišiel do najväčšieho mesta v štáte Wisconsin, kde sa očakávajú protesty.

    Hlavnými témami zjazdu budú kúpna sila, imigrácia, kriminalita a bezpečnosť. Samotný Trump už avizoval, že prednesie úplne iný prejav, ako aký zamýšľal pred sobotňajším pokusom o vraždu. Povedal, že si „pripravil extrémne tvrdý prejav“ o „Bidenovej príšernej administratíve“, ale že od neho upustil v prospech prejavu, ktorý, ako dúfa, „zjednotí krajinu“. Je tiež možné, že sa pokus o atentát podpíše aj na zvyšku programu.

    Trump, o ktorom sa predpokladá, že sa stane republikánskym kandidátom na post prezidenta, povedal, že v prepracovanom prejave vyzve na nové úsilie o národnú jednotu, pričom poznamenal, že mu telefonovali ľudia s rôznymi politickými názormi. „Je to šanca zjednotiť celú krajinu, dokonca aj celý svet. Prejav bude veľmi odlišný, celkom iný, ako by bol pred dvoma dňami,“ povedal Trump.

    Podľa predvolebných prieskumov pôjde zrejme v novembri o vyrovnaný súboj. Trumpov súper a terajší 81-ročný prezident Joe Biden ale v posledných týždňoch čelí neustávajúcim výzvam na odstúpenie z kampane po neistom výkone, ktorý predviedol v júnovej debate s Trumpom. Bidenove problémy s vyjadrovaním v hlavnom vysielacom čase podľa najnovších sondáží navyše mierne oslabili jeho podporu. Trumpove preferencie by naopak mohli po atentáte posilniť, tvrdia politológovia.

    Celý čláok:

    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/717120-republikani-vymenuju-trumpa-za-svojho-kandidata-do-volieb-exprezident-po-atentate-prepisal-svoj-prejav/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_bleskove_spravy

  • Malina
    upravené 15 Jul 12:00 ->

    Zrodil sa nový Lee Harvey Oswald: FBI oznámila, že atentátnik na Trumpa bolo osamelý stelec. Manželka bývalého prezidenta USA označila strelca za monštrum

    https://www.infovojna.bz/article/zrodil-sa-novy-lee-harvey-oswald-fbi-oznamila-ze-atentatnik-na-trumpa-bolo-osamely-stelec

  • Zora
    upravené 16 Jul 16:35 ->

    Keď aj Boh pomáha …

    „Nemal som tu byť, mal som byť mŕtvy,“ povedal Trump. „Vďaka šťastiu alebo vďaka Bohu, mnoho ľudí hovorí, že vďaka Bohu, som stále tu,“ dodal.
    Popisoval, ako rýchlo zasiahli agenti tajnej služby, akonáhle začala streľba, a vyhrnul si rukáv, aby novinárom ukázal veľkú modrinu na pravom predlaktí. Objasnil tiež záhadu ohľadom svojich topánok. Na videozázname z incidentu je počuť, ako sa ho ochrancovia snažia odviesť z pódia do bezpečia, na čo Trump odpovedá: „Počkajte, chcem si obuť topánky“. „Agenti ma zrazili tak silno, že mi spadli topánky, ktoré mám tesné,“ povedal s úsmevom.

    /…/

    Trump sa tiež vyjadril k fotografiám, na ktorých so skrvavenou tvárou dvíha päsť. „Mnoho ľudí hovorí, že je to najikonickejšia fotografia, akú kedy videli,“ povedal. „Majú pravdu a ja som nezomrel. Zvyčajne musíte zomrieť, aby ste mali ikonickú fotku,“ dodal. Exprezident podľa svojich slov chcel po streľbe pokračovať v prejave, ale tajná služba trvala na tom, že musí do nemocnice.

    /…/

    Bývalá prvá dáma Melania Trumpová v nedeľu vydala vlastné vyhlásenie, v ktorom označila páchateľa za beštiu a vyzvala Američanov, aby sa zjednotili. „Všetci chceme svet, kde je na prvom mieste úcta, rodina a láska. Tento svet môžeme znovu vybudovať,“ uviedla.
    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/717136-mal-som-byt-mrtvy-prezil-som-asi-s-bozou-pomocou-povedal-trump/

    Zavelí Trump k historickému obratu? Má jedinečnú šancu

    Politika i dejiny sú nevyspytateľné. Potvrdil to aj atentát na Donalda Trumpa. Naraz sa celá volebná kampaň, rétorika i všetky stratégie obracajú naruby. Ak sme si doteraz mysleli, že bude v USA len horšie a voliči si môžu vybrať len z dvoch zlých alternatív, tak teraz sa všetko mení.

    Hoci sa čaká na prejav Donalda Trumpa na republikánskom sneme, ktorý sa koná od pondelka, samotný exprezident už prezradil, že celý prejav prekopal. Z pôvodnej reči zameranej najmä proti prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho administratíve upustil. Trump priznal, že telefonát od jeho hlavného súpera Bidena ho dojal. Už to niečo naznačuje. Aké slová Trump nakoniec zvolí, sa dozvieme neskôr, no už dnes môžeme predpovedať, že v kampani nastáva zásadný zlom – obrat od rozoštvanej spoločnosti k zmieru. Spojené štáty, rovnako ako Slovensko a iné západné štáty, zmierenie potrebujú ako soľ. Aj keď mnohým to nehrá do karát.

    Trump si dobre uvedomuje, že smrti unikol len vďaka veľkému šťastiu až zázraku. Takáto skúsenosť zásadne mení každého človeka. Republikánsky exprezident môže ukázať prívetivejšiu tvár. A môže to byť napodiv aj v takej tragickej situácii dobrý marketingový ťah. Ak sa totiž doteraz hovorilo, že Trump je hrozbou pre demokraciu a éterom lietali strašidelné až apokalyptické varovania, exprezidentov skromnejší a prívetivejší tón môže demokratom zobrať všetok vietor z plachiet.

    Pretože strach z Trumpa bol jediným motívom, prečo sa demokrati zomkli okolo fyzicky i mentálne menej výkonnejšieho Joea Bidena. Vek sa na ňom prejavuje čoraz viditeľnejšie. Ak sa Bidenov vek stával hlavnou témou volieb, atentát na Trumpa to mení. Menej radikálny a teatrálny a viac predvídateľný Trump v kontraste s chátrajúcim protikandidátom môže zmeniť preferencie nemalej časti centristických voličov.

    A premenou republikánsky kandidát nemusí nič stratiť. V nábožensky až príliš presiaknutej krajine totiž fanatickí stúpenci a vyznávači považujú Trumpa za nového spasiteľa Ameriky. Radikálov živených sprisahaneckými teóriami, ktorým sociálne siete nekladú žiadne zábrany (práve naopak) v rozvíjaní ich fantázie, a len sa to nimi hemží, môže síce prípadná Trumpova premena odradiť, no to by sme iba privítali.

    Atentát poukázal ešte na dve skutočnosti. Rovnako ako na Slovensku zlyhala ochranka. Nedostatočne zabezpečila všetky objekty (strechy, hangáre) a polícia lajdácky zareagovala na upozornenia miestnych na strelca. To je skutočne škandálne. Rovnako ako na Slovensku sa ukázalo, že obeťou násilia sa nemusia stať iba tzv. demokratickí politici (aktivisti), ale aj tzv. populisti – útočiť môže aj druhý tábor (v USA pravicoví extrémisti zaútočili na Kongres v januári 2021 a pred dvoma rokmi sa nepodaril únos bývalej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej).

    Bičovanie vášní na jednej i druhej strane, ako sa ukazuje, nikam nevedie. Ani strašenie a kriminalizácia politických súperov (nielen v USA a SR, ale aj inde, napr. momentálne v Pakistane). Politici by si mali uvedomiť, že zbytočné burcovanie sympatizantov a maľovanie apokalyptických scenárov sa končí len a len tragédiou. Dúfajme, že neúspešný atentát na Trumpa povedie k sebareflexii a následnému obratu. „Šponovaním lana“, vyhrocovaním atmosféry či mimopolitickými krokmi (žalobami) sa súper nedá poraziť, iba zradikalizovať – on, jeho voliči i celá spoločnosť. Už by to mohlo stačiť. https://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/717205-zaveli-trump-k-historickemu-obratu-ma-jedinecnu-sancu/

    Skoro ako taktika

    Trumpova strana teraz do veľkej miery verí, že nejednotnosť jej súperov a priam zázrak, keď jej kandidát vyviazol z atentátu len so škrabancom, budú znamenať len jedno – volebné víťazstvo. „Prezident Trump prežil tento útok a práve vyhral voľby,“ triumfálne pre portál Politico vyhlásil Derrick Van Orden, republikánsky kongresman z Wisconsinu.

    /…/

    Republikán Frank Lutz, ktorý dlhodobo robí prieskumy verejnej mienky, pre televíziu BBC povedal, že Trump by mohol po streľbe získať na Bidena jeden až dva percentuálne body. Pri predpokladaných tesných výsledkoch by to mohlo stačiť na celkové víťazstvo. Najmä, keď k republikánovi prejde časť voličov v takzvaných kľúčových štátoch, v ktorých sa v skutočnosti rozhoduje o tom, kto hlasovanie vyhrá. Medzi také patrí aj Pensylvánia, kde sa atentát odohral, či Wisconsin, v ktorom sa koná republikánsky zjaz­d.

    /…/

    „Získa Trump z toho, čo sa stalo? Z krátkodobého hľadiska áno. Vieme, že Ronald Reagan mal na jar 1981 z pokusu o atentát politický úžitok. /až po inaugurácii/ Teraz je to, samozrejme, v mnohých smeroch odlišné, ale myslím si, že Trump zažije aspoň malý efekt toho, že sa ľudia okolo neho zomknú, alebo mu aspoň krátkodobo prejavia priazeň. Uvidí sa však, či má bývalý prezident povahu na to, aby túto dobrú vôľu pretavil do zmysluplnej a trvalej podpory, akú mal Reagan,“ reagoval pre Pravdu Matthew Eshbaugh-Soha, profesor politológie zo Severotexaskej univerzity.
    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/717195-trump-po-strelbe-volby-este-nevyhral-ponukne-volicom-inu-ameriku/

    30. března 1981 byl Reagan postřelen Johnem Hinckleym Jr. před washingtonským Hiltonem . Dále byli zasaženi: James Brady , Thomas Delahanty a Tim McCarthy . Přestože byl po příjezdu do Univerzitní nemocnice George Washingtona „na hranici smrti“ , Reagan podstoupil operaci a rychle se zotavil ze zlomeného žebra, propíchnuté plíce a vnitřního krvácení. Profesor J. David Woodard říká, že pokus o atentát „vytvořil pouto mezi ním a americkým lidem, které nebylo nikdy skutečně přerušeno“[241] Později Reagan uvěřil, že Bůh ušetřil jeho život „pro vyvolené poslání“. [242] https://en.wikipedia.org/wiki/Ronald_Reagan

    Dne 30. března 1981 byl Reagan, jeho tiskový mluvčí James Brady a dva policisté postřeleni vyšinutým Johnem Hinckleym, Jr. Střela minula Reaganovo srdce o méně než palec a zasáhla jej do levé plíce, což mu asi zachránilo život. Reagan z legrace řekl chirurgům: „Doufám, že jste všichni republikáni.“[15] Ačkoliv nebyli, odpověděl mu Dr. Joseph Giordano: „Dnes jsme všichni republikáni.“[16] Později své ženě řekl slavnou větu: „Miláčku, zapomněl jsem se skrčit.“ Reagan toho dne měl navštívit Philadelphii a sestře v nemocnici řekl: „Když se to tak vezme, raději bych byl ve Philadelphii.“ https://cs.wikipedia.org/wiki/Ronald_Reagan

    — — —

    Len taká drobnosť - kto vyberá mená útočníkov, náhodných obetí či miest?

    Strelec - Thomas Matthew Crooks - crooks = "podvodníci"

    Z vraha je významná osobnosť: https://en.wikipedia.org/wiki/Bethel_Park%2C_Pennsylvania

    Obeť - vzorný otec rodiny a dobrovoľný hasič - Corey Comperatore

    • Corey = "srdce je odvaha, kde odvaha je slepá, nebojí sa ísť sama, dutá, keď treba" /heart is courage, where courage is a blind, not afraid to go it alone, hollow when needs to be/ https://mom.com/baby-names/boy/20217/Corey
    • Comperatore = "kupujúci" /tal./

    Butler /Pensylvánia/ - miesto udalosti - "komorník" /angl./

    Ďalší zranení:

    David Dutch (57) z New Kensington v Pensylvánii a James Copenhaver (74) z Moon Township v Pensylvánii.
    Liga námořní pěchoty v Pensylvánii, Inc. identifikovala Dutche jako velitele v místě jejich organizace v kraji Westmoreland.  https://edition.cnn.com/2024/07/14/politics/corey-comperatore-trump-shooting-victim/index.html

  • Kennedy mladší sa ospravedlnil za únik súkromného telefonátu s Trumpom

    Washington 17. júla (TASR) - Nezávislý kandidát na amerického prezidenta Robert F. Kennedy mladší sa ospravedlnil za únik nahrávky svojho súkromného telefonátu s exprezidentom USA Donaldom Trumpom. Republikánsky prezidentský kandidát sa v rozhovore zjavne pokúšal Kennedyho mladšieho presvedčiť, aby ho podporil v novembrových voľbách.

    "Bol by som rád, keby si niečo urobil... A myslím si, že to bude pre teba veľmi dobré a veľké. A my vyhráme," hovorí Trump vo zverejnenej videonáhravke. "Áno," odpovedal Kennedy mladší.

    Video bolo zhotovené v nedeľu. Obaja kandidáti sa následne v pondelok stretli v meste Milwaukee v americkom štáte Wisconsin, kde sa koná nominačný zjazd americkej Republikánskej strany. To podnietilo špekulácie, že Kennedy mladší sa možno vzdá kandidatúry a podporí Trumpa. Kennedyho hovorkyňa Stefanie Spearová však v pondelok uviedla, že neodstúpi.

    Kennedy mladší sa za únik videonahrávky Trumpovi ospravedlnil na sociálnej sieti X. Vysvetlil, že v čase, keď mu exprezident zavolal, bol na natáčaní. "Mal som kameramanovi prikázať, aby okamžite prestal natáčať. Hanbím sa, že to bolo zverejnené," uviedol.

    Video, na ktorom je zachytený rozhovor oboch prezidentských kandidátov, zverejnil v utorok Kennedyho syn Robert F. Kennedy III, píše BBC. Vysvetlil to tým, že chcel verejnosti odhaliť Trumpov "skutočný názor" na očkovanie, no video rýchlo zmazal.

    V uniknutej nahrávke je počuť, ako Trump hovorí o zdiskreditovaných tvrdeniach o zdravotných rizikách detských vakcín, ktoré Kennedyho dlhodobo znepokojujú, no podľa vedeckej komunity ide o dezinformácie. "Súhlasím s tebou. S celým tým systémom niečo nie je v poriadku," povedal bývalý prezident.

    O možnom spojení síl oboch prezidentských kandidátov v utorok hovoril aj exprezidentov syn Donald Trump mladší. Povedal, že pre Kennedyho mladšieho by sa v prípade Trumpovho víťazstva "možno niekde v administratíve našlo skvelé miesto". Dodal, že o celej záležitosti nemá zatiaľ žiadne bližšie informácie, no bol by rád, "ak by sa tak stalo".

    Robert F. Kennedy mladší je synovcom zavraždeného amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Jeho otec Robert Kennedy bol ministrom spravodlivosti vo administratíve svojho brata a takisto zahynul pri atentáte.

    Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Kennedy by mohol v novembrových prezidentských voľbách zobrať hlasy rovnako Trumpovi ako súčasnému prezidentovi Joeovi Bidenovi - a to aj v kľúčových štátoch, píše BBC.


    https://www.teraz.sk/zahranicie/robert-f-kennedy-mladsi-sa-ospravedln/809457-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die%253Baside%253BNaj%25C4%258D%25C3%25ADtanej%25C5%25A1ie%2520%253Btab-last_6h

  • Ďalšie pokračovanie:

    Mexiko po atentáte na Trumpa žiada prísnu kontrolu držby zbraní v USA

    Mexiko 16. júla (TASR) - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador po nedávnom atentáte na amerického exprezidenta Donalda Trumpa v utorok vyzval Spojené štáty, aby sprísnili kontrolu držby strelných zbraní.

    V Spojených štátov vlastní zhruba tretina dospelých osôb strelnú zbraň a tamojšie zákony týkajúce sa nákupu výkonných pušiek sú mierne. Naopak, Mexiko prísne kontroluje predaj zbraní a prakticky znemožňuje získať ich legálne, vysvetľuje AFP.

    Obradorova vláda tvrdí, že pašovanie zbraní z USA do Mexika podnecuje násilie spojené s drogovými kartelmi. Preto je podľa mexického prezidenta potrebné urýchlene sprísniť príslušné kontroly.

    V tejto súvislosti vyzval súčasného prezidenta USA Joea Bidena aj jeho volebného rivala Trumpa, aby sa zaviazali regulovať predaj zbraní. USA podľa Obradora zažívajú "sociálny rozklad", ktorý je potrebné vyriešiť v jeho počiatkoch.

    Podľa vlády v Mexiku sa do krajiny z USA ročne prepašuje viac než pol milióna strelných zbraní. Opakovane preto žiada Washington, aby tieto toky obmedzil. Mexiko podalo na amerických súdoch dve žaloby proti zbrojárskemu priemyslu, ktorý obviňuje z nedbanlivých postupov v súvislosti s pašovaním zbraní.


    https://www.teraz.sk/zahranicie/mexiko-po-atentate-na-trumpa-ziada-pr/809235-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

  • Na republikánskom zjazde nosia obväzy na uchu zo solidarity s Trumpom

    Delegáti nosia obväzy okolo ucha na znak solidarity s exprezidentom USA Donaldom Trumpom, na ktorého minulý týždeň spáchali atentát na nominačnom zjazde Republikánskej strany v americkom Milwaukee v stredu 17. júla 2024. Foto: TASR/AP

    Milwaukee 18. júla (TASR) - Viacerí účastníci nominačného zjazdu americkej Republikánskej strany v meste Milwaukee nosia obväzy okolo ucha na znak solidarity s exprezidentom USA Donaldom Trumpom, na ktorého minulý týždeň spáchali atentát.

    Trump prišiel v utorok na zjazd strany s obväzom na pravom uchu, ktoré mu v sobotu postrelil atentátnik na predvolebnom mítingu.

    "Vyjadrujeme s ním solidaritu pre jeho poranenie. Chceme, aby vedel, ako veľmi ho máme radi," uviedla delegátka Susan Ellsworthová zo štátu Arizona.

    Delegát Michael Schafer, taktiež s obväzom pripevneným na pravom uchu, povedal, že tento trend nie je úplne rovnaký ako všadeprítomná červená čiapka s nápisom Make America Great Again (Urobme Ameriku znova veľkou). „Myslím si, že je to niečo, čo je mimoriadne aktuálne,“ povedal.

    Štvordňový zjazd strany sa skončí v noci na piatok záverečným príhovorom Trumpa, počas ktorého oficiálne prijme nomináciu Republikánskej strany v novembrových prezidentských voľbách.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/delegati-na-republikanskom-zjazde-nosi/809759-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    Čo nosia na znak solidarity a príslušnosti k blbcom? Jáj, k tomu sa nepriznajú 😂 Hoci aj to je mimoriadne aktuálne.

    Prenikavá láskavá múdrosť, zdravý rozum a schopnosť nevymýšľať totálne frašky ako urážku voličov zomreli už dávno.

  • Velké lži: Biden a Harrisová nenávidí Izrael; Trump miluje Rusko

    Caitlin Johnstone

    1.8.2024

    Jednou z nejhloupějších věcí na dnešní americké politice je způsob, jakým se obě strany neustále napadají za to, že zastávají zahraničněpolitické postoje, které ve skutečnosti nezastávají, aby vytvořily iluzi, že mají v zahraniční politice významné neshody.

    Donald Trump vedl kampaň na základě směšně nepravdivého tvrzení, že Biden a Harrisová nepodporují Izrael, přestože nadále bezvýhradně podporují jeho genocidu v Gaze. Toto nepravdivé tvrzení je dokonalým protějškem způsobu, jakým demokraté léta lživě tvrdili, že Trump je tajným agentem Kremlu, i když stupňoval agresi proti Rusku za studené války.

    Na těchto zcela smyšlených neshodách o nepřátelích a spojencích americké vlády musí vést kampaň, protože žádné skutečné neshody o nepřátelích a spojencích americké vlády nemají.

    Během pátečního projevu na Floridě Trump prohlásil, že jeho nová oponentka Kamala Harrisová „vrazila Izraeli nůž do zad“, když ve svém projevu omlouvajícím se za genocidu, který přednesl onehdy v Kongresu, vynechala projev Benjamina Netanjahua. Přirovnal ji ke své osobě a pochlubil se, že „udělal pro Izrael mnohem více než kterýkoli jiný prezident“, a to opatřeními, jako je uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele a uznání izraelské svrchovanosti nad nelegálně okupovanými Golanskými výšinami.

    „Nemá ráda Židy. Nemá ráda Izrael,“ řekl Trump o Harrisové, která je provdaná za Žida, má za sebou prokázané podlézání izraelské lobby a vydala odporné prohlášení, v němž odsoudila americké demonstranty proti genocidě, kteří protestovali proti Netanjahuovu projevu, a obvinila je, že podporují antisemitský terorismus.

    Je to pokračování toho, jak se Trump a republikáni vždy chovali, když absurdně tvrdili, že Joe Biden „opustil Izrael“, ačkoli tento prezident od 7. října dodal Izraeli desítky tisíc bomb a tisíce raket, zatímco bombardoval Jemen, Irák a Sýrii, aby zničil osu odporu proti izraelské genocidě v Gaze a na Západním břehu Jordánu, a po celou dobu poskytoval Izraeli neomezené diplomatické a PR krytí.

    Samozvaný sionista Biden by nemohl více podporovat Izrael a jeho agendu, pokud by fyzicky nebyl v Gaze a osobně nestřílel z odstřelovací pušky na těhotné ženy, děti nebo zdravotníky.

    Když se Netanjahu minulý čtvrtek setkal s Bidenem, řekl mu: „Od hrdého izraelského sionisty k hrdému irsko-americkému sionistovi, chci vám poděkovat za padesát let veřejné služby a padesát let podpory státu Izrael.“

    Před Netanjahuovým setkáním s Bidenem a Harrisem jeden z vysokých představitelů administrativy sdělil tisku, žemezi prezidentem a viceprezidentem„není žádný rozdíl“, pokud jde o jejich podporu Izraele.

    To nelze nijak sladit s Trumpovou rétorikou, že Biden a Harris jsou zlí antisemité, kteří nenávidí Izrael. Ale to republikánům stejně nezabrání, aby tato tvrzení pronášeli.

    Je to v podstatě stejné, jako když demokraté a jejich spřátelená média léta křičeli ze střech, že Trump tajně pracuje pro Vladimira Putina, zatímco nejpádnějším důkazem proti tomuto tvrzení bylo, že Trump byl vždy neuvěřitelně jestřábím studeným válečníkem, který celé své funkční období aktivně pracoval proti zájmům Moskvy tím, že inicioval vyzbrojení Ukrajiny, ničení jaderných smluv, zavádění jedné vlny sankcí proti Rusku za druhou, bombardování a okupace Sýrie, podkopávání ruských energetických zájmů a mnoho dalšího.

    Bylo to vyprávění zcela odtržené od reality, které nedrželo pohromadě ničím jiným než strohým opakováním a autoritativními tvrzeními. Proto byl každý, kdo by skutečně věnoval pozornost Trumpovým skutečným materiálním činům, překvapen, když Mueller na závěr svého vyšetřování v roce 2019 ani jednou neobvinil Trumpa ze spiknutí s Ruskem.

    Ve skutečnosti jsou demokraté a republikáni v otázce podpory Izraele a podvratné činnosti proti Rusku víceméně zajedno, stejně jako ve všech ostatních důležitých otázkách zahraniční politiky Washingtonu.

    Ale nemůžete vést politickou kampaň na téma „Volte mě, budu dělat přesně totéž co můj protivník“, takže demokraté a republikáni si musí vymýšlet tyto imaginární světy, v nichž se demokraté snaží osvobodit Palestinu od řeky až k moři a republikáni se snaží udělat z Bílého domu loutkový režim Moskvy.

    Kdyby obě strany přestaly předstírat, že se od sebe liší, pokud jde o způsob řízení amerického impéria, Američané by si začali všímat, že se stali obětí podvodu, jehož cílem je oklamat je, aby uvěřili, že mají určitou kontrolu nad tím, jak se jejich vláda vyvíjí a chová na světové scéně.

    Podobně jako klenotníci, kteří všichni pracují pro stejného zaměstnavatele, aby vytvořili iluzi konkurence v Perle Johna Steinbecka, republikáni a demokraté představují falešnou opozici, aby si lidé neuvědomili, že skutečná moc v jejich zemi je za jejich hlasy zcela neodpovědná.

    Gros mensonge : Biden et Harris détestent Israël ; Trump aime la Russie vyšel 29.7.2024 na consortiumnews.com. 

    https://zvedavec.news/komentare/2024/08/10179-velke-lzi-biden-a-harrisova-nenavidi-izrael-trump-miluje-rusko.htm


    odkazy na pripomenutie:

  • Walt Disney sa v 3. štvrťroku vrátil k zisku

    Burbank 7. augusta (TASR) - Americký zábavný a mediálny koncern Walt Disney sa v 3. štvrťroku svojho finančného roka 2023/2024 vrátil k zisku a prekonal aj očakávania Wall Street. Podporil ho úspech animovaného filmu Pixar "Inside Out 2", ktorý mu pomohol vykompenzovať pokles zisku v zábavných parkoch.

    Walt Disney v stredu oznámil, že za tri mesiace do konca júna 2024 zaznamenal zisk 2,62 miliardy USD (2,4 miliardy eur) alebo 1,43 USD na akciu po strate 460 miliónov USD alebo 25 centov na akciu v rovnakom období minulého roka.

    Upravený zisk bez jednorazových položiek dosiahol 1,39 USD na akciu, zatiaľ čo analytici očakávali zisk 1,20 USD na akciu.

    Tržby spoločnosti v sledovanom období vzrástli o 4 % na 23,16 miliardy USD a prekonali odhad Wall Street vo výške 22,91 miliardy USD.

    Prevádzkový príjem v zábavnom segmente sa takmer strojnásobil na 1,2 miliardy USD.

    Celkový prevádzkový zisk vzrástol o 19 % na 4,225 miliardy USD.

    Disney však upozornil, že "umiernenie" dopytu v jeho parkoch v USA by mohlo pokračovať aj počas niekoľkých nasledujúcich štvrťrokov.

    Napriek tomu spoločnosť teraz očakáva za celý rok rast upraveného zisku na akciu o 30 %.

    (1 EUR = 1,0915 USD)

    https://www.teraz.sk/ekonomika/walt-disney-sa-v-3-stvrtroku-vratil/814098-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch

  • Kennedy ml. bol vylúčený z prezidentskej kandidátky v New Yorku

    Washington 13. augusta (TASR) - Súd v štáte New York rozhodol, že meno nezávislého prezidentského kandidáta Roberta F. Kennedyho mladšieho sa neobjaví na volebnom lístku v tomto americkom štáte. Dôvodom je, že v žiadosti o registráciu kandidatúry nepravdivo uviedol ako trvalé bydlisko New York napriek tomu, že žije v Kalifornii. Kennedy oznámil, že sa proti rozsudku odvolá.

    Počas súdneho procesu sa ukázalo, že Kennedy za svoj domov označil prenajatú spálňu v dome svojho priateľa, informuje stanica CNN. Kennedy vypovedal, že nemá "fyzickú väzbu" na newyorskú adresu a v spálni spal len raz, odkedy si ju prenajal. Do New Yorku sa však plánuje vrátiť, keď jeho manželka odíde do dôchodku.

    Sudkyňa Christina Rybová vo svojom 34-stranovom rozhodnutí uviedla, že spálňa, ktorú Kennedy označil za svoj domov v štáte, nebola "dobromyseľným a legitímnym bydliskom, ale len fiktívnou adresou, ktorú si zvolil na účely udržania svojej volebnej registrácie" a podpory svojej politickej kandidatúry.

    Dôkazy predložené počas súdneho procesu podľa sudkyne ukázali, že Kennedy si dlhodobo "požičiaval" adresy od priateľov a príbuzných, aby si mohol zachovať svoju volebnú registráciu v štáte New York, hoci v skutočnosti žil v Kalifornii.

    V reakcii na rozhodnutie sudkyne Kennedy povedal, že demokrati pohŕdajú demokraciou. Poznamenal, že sudkyňa, ktorá o prípade rozhodovala, je demokratka. "Nie sú si istí, že môžu vyhrať pri volebných urnách, a tak sa snažia zabrániť voličom, aby mali možnosť voľby. Odvoláme sa a zvíťazíme," dodal.

    Ak sa rozhodnutie sudkyne potvrdí, nielenže Kennedy nebude môcť kandidovať v New Yorku, ale mohlo by to viesť aj k námietkam v iných štátoch, kde na zber podpisov použil tú istú adresu.

    Kennedy vo vyhlásení tvrdil, že poskytol dôkazy o tom, že New York je miestom jeho trvalého pobytu od roku 1964. Údajne tam platí dane, vykonáva právnickú prax a je držiteľom vodičského preukazu a rôznych licencií na rekreačné účely v New Yorku. Sudkyňa to však odmietla ako "nepodstatné" bez dôkazu o fyzickej prítomnosti na konkrétnej adrese, kde údajne trvalo žije.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/kennedy-ml-bol-vyluceny-z-prezidents/815342-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

  • Kennedy to vzdal, ve volbách podpoří Trumpa

    23. 8. 24

    Americký prezidentský kandidát Robert F. Kennedy mladší ukončil kampaň a podpořil republikána Donalda Trumpa. Nezávislý kandidát to podle agentury Reuters oznámil krátce poté, co vyšlo najevo, že jeho kampaň požádala o vyškrtnutí z kandidátky v Pensylvánii. O tom s odvoláním na dokument podaný u soudu v tomto státě informovala agentura AP.

    Kennedy už dříve avizoval, že se v pátek chystá učinit prohlášení o „dalším pokračování cesty“ v arizonském Phoenixu, zatímco Trump má ve stejný večer mítink v Glendale na okraji téhož města.

    O Kennedyho záměru ukončit kampaň a podpořit Trumpa americká média spekulovala již několik dní. O jeho přetáhnutí do Trumpova tábora se podle NBC News v zákulisí mohutně zasazovali exprezidentův syn Donald Trump mladší, moderátor Tucker Carlson či bohatý sponzor kampaně Omeed Malik.

    Sám Trump v úterý řekl CNN, že by nebyl proti jmenování Kennedyho do své administrativy, pokud by jej podpořil. „Pravděpodobně bych to udělal,“ řekl republikánský exprezident. „Mám ho moc rád. Moc si ho vážím,“ dodal. Trump a Kennedy se minulý měsíc setkali v Milwaukee během republikánského sjezdu, který se konal několik dní po pokusu o atentát na Trumpa.

    Ačkoliv Kennedy svou nynější prezidentskou kampaň zahájil v rámci Demokratické strany jako vyzyvatel prezidenta Joea Bidena (jenž později volby vzdal a podpořil Harrisovou), později se s partají rozešel a kandidoval jako nezávislý.

    Synovec někdejšího legendárního prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho byl celou dobu outsiderem kampaně, na nezávislého kandidáta měl však v USA slušnou celonárodní podporu - ta aktuálně podle průměru průzkumů zveřejňovaných webem RealClearPolitics činí přes 12 procent. Jeho odstoupení z kampaně může zamíchat kartami.

    Robert F. Kennedy mladší původně vešel ve známost jako právník, který se úspěšně angažoval v otázkách životního prostředí. V posledních letech si však vysloužil nálepku šiřitele konspiračních teorií i kritiku od dalších příslušníků slavné rodiny kvůli množství nepodložených bizarních výroků. V poslední době byla jeho prezidentská kampaň ve viditelném útlumu, když pořádal jen minimum veřejných akcí, poznamenávají americká média.

    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-kennedy-to-vzdal-ve-volbach-podpori-trumpa-40485290

  • Hollywood v plameňoch najväčšieho škandálu! Na zoznamoch Diddyho sú takmer všetky hviezdy!

    30.9.24

    "Na zozname účastníkov jeho párty sú mená ako Leonardo Dicaprio, Jay-Z, Beyoncé, Ashton Kutcher, Paris Hilton, Howard Stern, Russell Brand, Paris Hilton, Kim Kardashian, Kelly Osbourne, Aretha Franklin, Martha Stewart, Tommy Lee, Pamela Anderson, Regis Philbin, Vera Wange, Jay-Z, Beyonce, Mariah Carey, Ellen DeGeneres, Oprah Winfrey, Beckhamovci, Obamovci, Trump, ale aj Justin Bieber či Usher, ktorí sú ale označovaní ako Diddyho obete. Tento prípad ešte rozhodne prinesie nečakané a rozhodne nie pekné odhalenia."

    https://topstar.noviny.sk/hudba/974026-hollywood-v-plamenoch-najvacsieho-skandalu-na-zoznamoch-diddyho-su-takmer-vsetky-hviezdy?fbclid=IwY2xjawFpNiZleHRuA2FlbQIxMQABHTPRGZw7jJvaSGMfBzGMjfF64RHIxle1IgQSTyp3u1ytzFK0ms4-tYuhhA_aem_1I3gj9g4agyuelOyU6MwgQ

  • Zora
    upravené 13 Oct 19:46 ->

    Ethel Kennedyová zomrela vo veku 96 rokov

    Na archívnej snímke z 13. októbra 1965 americký senátor Robert F. Kennedy a jeho manželka Ethel pózujú vo Washingtone. Foto: TASR/AP

    Washington 10. októbra (TASR) - Vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok Ethel Kennedyová, americká obhajkyňa ľudských práv a vdova po zavraždenom politikovi Robertovi F. Kennedym.

    "So srdciami plnými lásky oznamujeme odchod našej úžasnej babičky," uviedol na sociálnych sieťach bývalý kongresman Joe Kennedy III.

    Ethel Kennedyová, ktorá zomrela na komplikácie spôsobené mŕtvicou, bola kľúčovou postavou rodiny, do ktorej patrili aj bývalý prezident USA John F. Kennedy - takisto zastrelený v roku 1963 - a už zosnulý senátor Ted Kennedy.

    Bola tiež matkou Roberta F. Kennedyho ml., konšpiračného teoretika v otázke vakcín, ktorého neúspešná prezidentská kandidatúra za tretiu stranu a podpora amerického republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa vrhli tieň na dynastické postavenie rodiny v americkej politike, ako aj na Demokratickú stranu.

    Narodila sa ako Ethel Skakelová v roku 1928 v Chicagu a svojho budúceho manžela spoznala ako 17-ročná.

    Robert F. Kennedy - známy ako Bobby alebo RFK - sa stal ministrom spravodlivosti v administratíve svojho brata Johna v rokoch 1961 až 1964. Neskôr bol senátorom za štát New York.

    Päť rokov po vražde Johna F. Kennedyho bol Robert F. Kennedy v roku 1968 zastrelený, keď kandidoval za prezidenta USA. Šesť mesiacov po jeho smrti porodila Ethel Kennedyová ich jedenáste spoločné dieťa.

    Potom založila neziskovú ľudskoprávnu organizáciu Robert F. Kennedy Human Rights, ktorá je známa svojou prácou v oblasti slobody prejavu na celom svete.

    V roku 2014 jej vtedajší prezident USA Barack Obama udelil Prezidentskú medailu slobody, najvyššie civilné vyznamenanie v Spojených štátoch.

    Joe Kennedy III. ocenil jej "celoživotnú prácu v oblasti sociálnej spravodlivosti a ľudských práv" a povedal: "Utešuje nás vedomie, že sa opäť stretla s láskou svojho života, naším otcom Robertom F. Kennedym."

    Ethel Kennedyová po sebe zanechala deväť detí, 34 vnúčat a 24 pravnúčat, uviedol bývalý kongresman.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/ethel-kennedyova-zomrela-vo-veku-96-rok/828601-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    Její otec George byl zakladatelem Great Lakes Carbon Corporation, která se později stala divizí SGLCarbon . [ 3 ]

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ethel_Kennedy

    https://en.wikipedia.org/wiki/George_Skakel