Chov zvierat - etické aspekty, konzumácia živočíšnej potravy

13

Komentáre

  • Atom
    upravené Thu 21 Jul 2022 #62->

    Odbočka k řízení:
    Tlačení GP na vegetariánství musí mít nějaký důvod.
    GP sám nic nevymýšlí (proto taky ztratil při zničení Amerik znalosti o řízení sociálních super systému, které by se mu hodili, GP je netvůrčí entita) on pouze podpoří co se mu hodí nebo nehodí. Nemůže postupovat takhle nesmyslně krkolomně, například že zavede vegetariánství, aby snížil porodnost (jelikož mužské pohlavní buňky potřebují ke své tvorbě živočišní tuky - což nepovažuji za vědecky potvrzené - dříve chudí maso neměli téměř vůbec a přitom měli dětí jako smetí).

    GP postupuje tak, že sami lidé si najdou to co chtějí, vždy dělá konkurz nechá lidi dělat cokoliv a pak z toho vybere co se mu hodí, ale nemůže přesně tlačit dopředu nějaké přesně dané technologie, takhle život nefunguje. Tady je vidět neschopnost USA státních elit, které se dostali k nadnárodnímu řízení jako "slepý k houslím" a tak se něco snaží protlačit navzdory stavu objektu - jsou úplně mimo mísu s nějakými "koncentráky".

    Vegetarianství se GP hodí hlavně ke snížení spotřeby na planetě zemi, dříve také jedli maso pouze elity, do doby než se z toho pro elity stal výhodný byznys.

    Poznámka - dovysvětlení:
    GP netvoří nové technologie, on pouze krade znalosti a podle těch znalostí se snaží řídit, ale nemůže dosáhnout konečného úspěchu (neustále dochází slovy Pjakina k fázovým zdvihům a posunům), protože neví vše a neumí si to zjistit (to mohou pouze skuteční lidé - "čelověky").

  • Vyjma olivového souhlasím. Olej z oliv se lisoval již ve starověku. Máš to i v Bibli.

  • @Rusofil

    To, že to nepovažuješ, za vědecky dokázané, neznamená, že to dokázané není.

    To ani netvrdím, pouze tu informaci zpochybňuji co nedůvěryhodnou, prostě ji nedůvěřuji, ale pokud existuje zdroj může se na to někdo s dostatečnými medicínskými a biologickými znalosti podívat a říci své (třeba někdo takový tady v komunitě přispívatelů je).

    Mám takový základní obraz, byli jsem vegetariáni a po velké katastrofě jsme se z nouze stali všežravci. Délka střev svědčí, že nejsme stvořeni ke konzumaci masa, musíme si ho tepelně zpracovat, jinak je pro nás nestravitelné. Jak jsme se tedy mohli rozmnožovat než jsme se přizpůsobili a naučili jíst maso?

    Připouštím, že konzumace masa může reprodukční systém posílit, ale ne nekonzumací masa úplně vyřadit. Neplodnost je spíše způsobena civilizačními chorobami a nezdravým způsobem života.

  • Ladič
    upravené Thu 21 Jul 2022 #66->

    "nejsme stvořeni ke konzumaci masa, musíme si ho tepelně zpracovat, jinak je pro nás nestravitelné"
    To není pravda. Zadej si do gúúglu "stravitelnost syrového masa"a první co ti vyleze je:

    "Stravitelnost bílkovin syrového masa je až na některé výjimky dobrá. Také obsah vitamínů je v syrovém mase a vnitřnostech vyšší než v mase tepelně upraveném. Přesto nelze konzumaci syrového masa doporučit, a to především vzhledem k riziku obsahu patogenních mikroorganismů, např. salmonel."

    Materiálů je na netu dost. Př: https://babinet.cz/clanek-25145-syrove-potraviny-maji-celou-radu-prednosti-u-nekterych-ale-pozor-na-rizika.html

    ps: z článku. Pravý opak. Právě rostlinné bílkoviny jsou pro člověka málo využitelné.

    "Pro výživu člověka měl však pravděpodobně největší význam objev tepelné úpravy potravin rostlinného původu. Člověk tím získal další významný zdroj bílkovin. Tepelně neupravené bílkoviny rostlinného původu jsou totiž málo využitelné, na rozdíl od bílkovin živočišného původu."

  • Atom
    upravené Thu 21 Jul 2022 #67->

    Přesto nelze konzumaci syrového masa doporučit, a to především vzhledem k riziku obsahu patogenních mikroorganismů. To jenom potvrzuje, že nejsme přizpůsobeni, přirozený masožravec se s tím vypořádá, má takové vnitřní prostředí, že mu patogeny neublíží.

    Jde mi o to, jestli jsme původně vegetariáni nebo všežravci, délka střev svědčí spíš pro vegetariány. Nejde o to jestli za určitých okolností a jaké zpracujeme bílkoviny, jsme všichni z bílkovin, to je stavební kámen života na zemi, ale o to jaký je původní vzor, ke kterému je třeba možná se vrátit?

    Původní (darwinův) obraz:
    opice slezli ze stromů (vegetariáni)
    postupně se z nich stali také lovci
    vznik větších sociálních super systému umožnilo až obilí

    Za správný považuji tento obraz:
    Původně existoval vegetariánský předchůdce člověka (nějaké vývojová větev pak degradovala na opici)
    postupně se z nich stali také lovci
    vznik větších sociálních super systému umožnilo až obilí

    Zatím jsem se vždy setkal s tím, že předchůdce člověka je vegetarián, ale možná to byl všežravec, v tom případě by konzumace masa měla větší opodstatnění.

    Současný stav dospěl do bodu, že je všežravec, přežije jak na rostlinné, tak na masité stravě:

    • jestli je kvalita života a zdraví vyšší při rostlinné nebo masové strav považuji za nejednoznačné

    Jestli je nutné maso pro kvalitnější rozvoj jedince do období dospívání hodnotím:

    • spíše ano

    Etické hledisko u mě převyšuje zdravotní (to už jsem psal). U sociálního super systému je potřeba najít vhodný poměr rostlinné a živočišné výroby a u obou co největší lokalizace (to už jsem také psal)

    Diskuzi bych řešil, stanovováním výhod konzumace masa, případně nevýhod, než snahou přesvědčováním o nezbytnosti - to považuji u dospělého za svobodné rozhodnutí.

    Poznámka - zdraví:
    Pro zdraví považuji faktor množství stravy za mnohem významnější než složení stravy, za podmínky že strava musí být do určité míry pestrá.

    Poznámka - kam směřovat:
    Pokud jsou nějaké látky v mase pro náš zdravý vývoj nezbytné, pak bych hledal jak je získat jinak než chovem zvířat, Ti ať žijí volně v přírodě (domestikované zvíře je vlastně otrok). Nemusí to být hned, ta cesta může být dlouhá a chov zvířat bude zatím nezbytný, ale z etického hlediska bych šel touto cestou.

  • Takze žiadna veganska populácie a takto ľudstvo prežilo. Čo sa tu to nám snažia zo všadial pretláčať a prečo.

    S touto informací jsem se zatím nesetkal, pouze že maso se jedlo údajně méně v některých obdobích a u některých civilizací (šunku, kotletky, salámy ty asi neměli každý den). To nutně nemusí souviset s přísunem živočišných bílkovin, jak bylo uvedeno v příspěvku výše.

    Nevidím tlak na Vegetariánství od GP až tak silný, že by v předstihu upravoval dějiny (teď se vegetariánství hodí na snížení spotřeby). Vybíjení stád v současnosti je spíše lokalizace a omezení spotřeby (omezení vyrábění konzumu ve velkém) než prosazování vegetariánství.

  • R
    upravené Thu 21 Jul 2022 #70->

    @Ladič povedal/-a:
    Vyjma olivového souhlasím. Olej z oliv se lisoval již ve starověku. Máš to i v Bibli.

    Já to vztahoval na naše středoevropské předky, nebo tady se olivový olej lisoval?
    Co se týče olivového, tak pokud si byl někdy v Řecku (já 5x), maso se tam jí docela hodně. Není to tak, že by Řekové používali jenom olivový olej, bez ostatních živočišných tuků. Nebo zkus někomu na Kavkazu říct, že nebudou moct jíst svůj šašlik, tak tě vynesou ven v zubech. Tam jsou ještě chlapi, jak mají být a ne sušenky, co si dávají sójové laté a líbí se jim kluci.

  • R
    upravené Thu 21 Jul 2022 #71->

    @Atom povedal/-a:

    Takze žiadna veganska populácie a takto ľudstvo prežilo. Čo sa tu to nám snažia zo všadial pretláčať a prečo.

    S touto informací jsem se zatím nesetkal, pouze že maso se jedlo údajně méně v některých obdobích a u některých civilizací (šunku, kotletky, salámy ty asi neměli každý den). To nutně nemusí souviset s přísunem živočišných bílkovin, jak bylo uvedeno v příspěvku výše.

    Nevidím tlak na Vegetariánství od GP až tak silný, že by v předstihu upravoval dějiny (teď se vegetariánství hodí na snížení spotřeby). Vybíjení stád v současnosti je spíše lokalizace a omezení spotřeby (omezení vyrábění konzumu ve velkém) než prosazování vegetariánství.

    Co tak otevřít oči?

  • R
    upravené Thu 21 Jul 2022 #72->

    @Atom povedal/-a:
    @Rusofil

    To, že to nepovažuješ, za vědecky dokázané, neznamená, že to dokázané není.

    To ani netvrdím, pouze tu informaci zpochybňuji co nedůvěryhodnou, prostě ji nedůvěřuji, ale pokud existuje zdroj může se na to někdo s dostatečnými medicínskými a biologickými znalosti podívat a říci své (třeba někdo takový tady v komunitě přispívatelů je).

    Mám takový základní obraz, byli jsem vegetariáni a po velké katastrofě jsme se z nouze stali všežravci. Délka střev svědčí, že nejsme stvořeni ke konzumaci masa, musíme si ho tepelně zpracovat, jinak je pro nás nestravitelné. Jak jsme se tedy mohli rozmnožovat než jsme se přizpůsobili a naučili jíst maso?

    Připouštím, že konzumace masa může reprodukční systém posílit, ale ne nekonzumací masa úplně vyřadit. Neplodnost je spíše způsobena civilizačními chorobami a nezdravým způsobem života.

    A v tom je tvůj zásadní omyl. V žaludku rozkládá potravu enzim pepsin, který rozkládá bílkoviny a určitě uznáš, že jablko bílkovinou není. Dále v tenkém střevě, které má cca 9 metrů, se nadále štěpí na aminokyseliny jenom maso, tj. bílkoviny a vstřebávají se tuky, rostlinná strava se rozkládá až v tlustém střevě pomocí mikroorganizmů, které rozkládají vlákninu. Nastuduj si něco z fyziologie člověka. Nemáš základní znalosti. Pak můžeme v debatě na toto téma, tedy trávení, pokračovat

  • Atom
    upravené Thu 21 Jul 2022 #73->

    @Rusofil
    Přeskakuješ a nedržíš se tématu a vytrhuješ jednotlivosti bez souvislostí, další diskuzi považuji zde za nekonstruktivní.
    Pouze, abych byl konkrétní znovu opakuji témata diskuze:
    Téma jedna bylo: Je maso nezbytné pro fungování reprodukčního systému ?
    Téma dvě: Byli jsme původně vegetariáni ?
    Když nemáme organismus dostatečně přizpůsoben konzumaci syrového masa. Jestli je to možné za určitých okolností je jiná věc a nesouvisí s podstatou, jestli jsme původně vegetariáni - je možné, že proběhla evoluce a nemůže se vrátit hned zpět.
    Ještě pod téma - Je nyní maso nezbytné ?
    Což u dětí zatím nezpochybňuji a u dospělých určitě není, alespoň u některých, vegetariáni jsou a žijí kvalitní životy a dožívají se i vysokého věku.

    Vlastně mi ještě pro další diskutující vznikly otázky:
    Je maso po dosažení dospělosti nezbytné k dožití se vyššího věku ? To víme - Ne.
    Je maso nezbytné k dosažení plného potenciálu ve všech nebo v některých oblastech činnosti člověka a v případně v kterých ?

  • R
    upravené Thu 21 Jul 2022 #74->

    @Atom povedal/-a:
    Přesto nelze konzumaci syrového masa doporučit, a to především vzhledem k riziku obsahu patogenních mikroorganismů. To jenom potvrzuje, že nejsme přizpůsobeni, přirozený masožravec se s tím vypořádá, má takové vnitřní prostředí, že mu patogeny neublíží.

    Jde mi o to, jestli jsme původně vegetariáni nebo všežravci, délka střev svědčí spíš pro vegetariány. Nejde o to jestli za určitých okolností a jaké zpracujeme bílkoviny, jsme všichni z bílkovin, to je stavební kámen života na zemi, ale o to jaký je původní vzor, ke kterému je třeba možná se vrátit?

    Původní (darwinův) obraz:
    opice slezli ze stromů (vegetariáni)
    postupně se z nich stali také lovci
    vznik větších sociálních super systému umožnilo až obilí

    Za správný považuji tento obraz:
    Původně existoval vegetariánský předchůdce člověka (nějaké vývojová větev pak degradovala na opici)
    postupně se z nich stali také lovci
    vznik větších sociálních super systému umožnilo až obilí

    Můžeš mi říct, co jedli ti původní vegetariáni v období říjen až duben, tj. 7 měsíců, kdy tady vládne zima? Tj. rostliny chybí?

  • Treba si precitat článok na leva-nete a hrubú knihu od Westona Price. Asi ostala v Bratislave, niečo sem z nej dám. Price hľadal izolovane povodne obyvateľstvo, a skúmal čo jedli, pretože to bolo tradične:-) napr Eskimacii, navštívil aj jednu dedinu vysoko v horách vo Švajčiarku. Je to veľmi zaujímavá kniha, je v angličtine.

  • Tiež mi napadla spojitosť s (ne)plodnosťou a tým, že chudobní ľudia pred sto a viac rokmi nemali možnosť jesť mäso. Ale na druhú stranu, aj chudobní ľudia mali prístup k mlieku a syrom. A práve v nich je jeden z prístupov k živočíšnym tukom.

    @Atom, ja som to pochopil tak, že nejde o príjem živočíšnych bielkovín, ale dôležitý je príjem živočíšnych tukov... To je kľúčové aj pre plodnosť. Je veľa druhov cholesterolu, mnohé z nich majú dôležitú funkciu v mozgu a z iných sa vraj tvorí testosteron, mužský hormón.

    Inak ten výskum dr. Price je naozaj unikátny, skúmal pôvodné kmene nezasiahnuté civilizáciou. Svojho času sme o tom na levanete diskustovali.
    http://leva-net.webnode.cz/products/moderni-strava-bileho-muze/

  • R
    upravené Thu 21 Jul 2022 #77->

    @Atom povedal/-a:
    @Rusofil
    Přeskakuješ a nedržíš se tématu a vytrhuješ jednotlivosti bez souvislostí, další diskuzi považuji zde za nekonstruktivní.

    Kdo určuje, jestli se někdo drží tématu, nebo ne? Ty?

    Pouze, abych byl konkrétní znovu opakuji témata diskuze:
    Téma jedna bylo: Je maso nezbytné pro fungování reprodukčního systému ?
    Téma dvě: Byli jsme původně vegetariáni ?

    Nejsem si vědom, že by se mělo diskutovat jenom o těch tématech, které si zmínil. Název vlákna je? Chov zvierat - etické aspekty, konzumácia živočíšnej potravy

    Když nemáme organismus dostatečně přizpůsoben konzumaci syrového masa. Jestli je to možné za určitých okolností je jiná věc a nesouvisí s podstatou, jestli jsme původně vegetariáni - je možné, že proběhla evoluce a nemůže se vrátit hned zpět.

    Tvrzení, že nemáme organismus dostatečně přizpůsoben konzumaci syrového masa, je blud. V případě, že by to byla pravda, proč by se v žaludku vylučoval enzim pepsín? Ten štěpí bílkoviny, ne sacharidy, ani vlákninu.
    Citace: Pepsin je trávicí enzym, který vzniká v žaludku většiny obratlovců. Rozkládá bílkoviny potravy na albumózy a peptony (směs různých peptidů o nízké molekulové hmotnosti)."Proces trávení bílkovin pokračuje v tenkém střevě za aktivní účasti dalších enzymů slinivky břišní a enzymů střeva k rozštěpení na jednoduché oligopeptidy (peptidy tvořené více aminokyselinami) a aminokyseliny, které se vstřebávají a dostávají do krevního oběhu."
    Zatím co, vláknina je tělem využívána až v tlustém střevě.
    Citace:"Celulóza, hemicelulóza a pektin patří mezi nestravitelné rostlinné polysacharidy, nemají tedy pro člověka nutriční význam, ale jsou součástí vlákniny v potravě. Vláknina je pro člověka nestravitelná, je však stravitelná bakteriemi tlustého střeva."
    Ještě zajímavější je to se sacharidy. Ty se začnou rozkládat slinami, ale v žaludku se jejich trávení přeruší! Pokračuje až po odchodu ze žaludku, kdy se ke slovu dostane pankreas a sacharidy rozštěpí a ty pak pomocí inzulínu putují rovnou do krve a tím nám startují diabetes.
    Citace: Trávení škrobu začíná v ústech působením enzymu slinných žláz – ptyalinu. Jeho aktivita je utlumena v kyselém žaludečním obsahu a poté pokračuje v duodenu účinkem pankreatické α-amylázy. Zásaditá pankreatická šťáva neutralizuje kyselý chymus přicházející do duodena ze žaludku a umožní tak činnost pankreatické amyláze, která dokončí štěpení škrobu a glykogenu na jednodušší sacharidy.

    Ještě pod téma - Je nyní maso nezbytné ?
    Což u dětí zatím nezpochybňuji a u dospělých určitě není, alespoň u některých, vegetariáni jsou a žijí kvalitní životy a dožívají se i vysokého věku.

    Zajeď si na Kavkaz, a zeptej se stoletých co jedí. Odpovědí ti bude ŠAŠLIK. A to je maso! V historii není znám žádný člověk, který se dožil víc jak sto let, a byl vegetariánem. Dokonce nejsou známí ani 90 letí vegetariáni.

    Vlastně mi ještě pro další diskutující vznikly otázky:
    Je maso po dosažení dospělosti nezbytné k dožití se vyššího věku ? To víme - Ne.

    To víme odkud? Prosím uvést autora tohoto tvrzení

    Je maso nezbytné k dosažení plného potenciálu ve všech nebo v některých oblastech činnosti člověka a v případně v kterých ?

    Jednoznačně ANO. Bez masa a živočišných tuků bude mít tělo málo cholesterolu, který je hlavním stavebním prvkem mozkových buněk.
    Citace: "Přitom mozek je tkáň na cholesterol velmi bohatá a cholesterol obsažený v CNS tvoří cca 25 % celkového tělesného cholesterolu. Vysoký obsah cholesterolu v mozku je nutný proto, že tam plní celou řadu důležitých funkcí."

  • Inak existuje taká kniha od doktora Henry Bielera "V potravě je lék". Ja som to nečítal, čítal to môj otec, a on mi hovoril o niektorých veciach v tej knihe. Okrem iného tam spomínal aj rozdiel medzi surovým a vareným mäsom. Varené vraj obsahuje hydrofóbne bielkoviny a surové mäso hydrofilné bielkoviny. Údajne je surové mäso lepšie stráviteľné, ale samozrejme pokus o prechod na surové mäso nebude jednoduchý. Spočiatku to žalúdok aj odmietne a vyvráti. Ale neskôr sa prispôsobí. Varené mäso je chutnejšie, v tom je jeho skrytý magnetizmus pre ľudí.
    Problémom surového mäsa sú parazity. To je jediná vec, kvôli ktorej by som do ničoho podobného nešiel. A ani zvieratá si s tým extra nevedia poradiť. Divoké zvieratá sú plné parazitov a prežívajú len tie najsilnejšie a najodolnejšie jedince. Ľudia asi tak žiť nechcú. Medvede žerú lososy, z ktorých dostanú pásomnice, a tie im občas trčia aj zo zadku (videl som v dokumentárnych seriáloch), a zbavia sa ich počas zimného spánku, keď spia a hladujú, a pásomnice pokapú. Takže to je hlavný dôvod, prečo nie je surové mäso bežné v civilizovanej spoločnosti. Znamenalo by to zbytočné problémy. Ale tieto problémy môže získať aj z neumytej zeleniny od farmára, ktorý hnojí zeleninu kadečím.

  • @jardob povedal/-a:

    Problémom surového mäsa sú parazity. To je jediná vec, kvôli ktorej by som do ničoho podobného nešiel.

    klobása aj slanina je surové mäso (len konzervované a sušené, ale neprešlo tepelnou úpravou - a to je základ slovenskej kuchyne) , tatarák, rôzne šunky prošutoveho typu, bifteky polokrvavé a krvavé. Jedávame to úplne bežne :)

  • @Rusofil povedal/-a:

    @Ladič povedal/-a:
    Vyjma olivového souhlasím. Olej z oliv se lisoval již ve starověku. Máš to i v Bibli.

    Já to vztahoval na naše středoevropské předky, nebo tady se olivový olej lisoval?
    Co se týče olivového, tak pokud si byl někdy v Řecku (já 5x), maso se tam jí docela hodně. Není to tak, že by Řekové používali jenom olivový olej, bez ostatních živočišných tuků. Nebo zkus někomu na Kavkazu říct, že nebudou moct jíst svůj šašlik, tak tě vynesou ven v zubech. Tam jsou ještě chlapi, jak mají být a ne sušenky, co si dávají sójové laté a líbí se jim kluci.

    Atom mluví o řízení GP. To je globál. Ty na to odpovídáš tímto:

    "V době, o které mluvíš, neměli naši předci k rostlinným tukům přístup a jediné tuky, které byly k dispozici, bylo máslo, sádlo a tuky z masa drůbeže, ovcí, koz atd., proto byly i děti. O nějakém olivovém, nebo jiném rostlinném oleji k jídlu, neměli ani zdání. Od doby olivových olejů a sójového laté to jde s rozením dětí do kopru."

    A tudíž já v kontextu jen dodávám upřesňující poznámku k olivovému oleji. Ale tušil jsem, žes to myslel jen na středoevropský region. S olivovým olejem prostě nemáš pravdu. Pomíjím jak ho przní současný průmysl. Tradiční olivový olej je lisovaný za studena a je zdravý. Používaly ho od nepaměti všechny starověké národy kde olivy rostou a že by třeba Arabové měli kvůli tomu nižší porodnost než my, prostě není pravda.
    Jinak souhlas. Vím, že jižní národy jsou masožraví také. Jen jiné zdroje a skladba jídelníčku. A že používají zas jim dostupné živočišné tuky jako my.

    A k tomu Kavkazu... Znáš na yt kanál "WILDERNESS COOKING"? Jestli ne, najdi si. To jsou žranice! Mňam! A to prostředí. Prostě nádhera. A kuchař je boží. S jakým klidem to vše dělá. Úplná meditace.

  • R
    upravené Fri 22 Jul 2022 #82->

    @Ladič povedal/-a:

    @Rusofil povedal/-a:

    @Ladič povedal/-a:
    Vyjma olivového souhlasím. Olej z oliv se lisoval již ve starověku. Máš to i v Bibli.

    Já to vztahoval na naše středoevropské předky, nebo tady se olivový olej lisoval?
    Co se týče olivového, tak pokud si byl někdy v Řecku (já 5x), maso se tam jí docela hodně. Není to tak, že by

    A k tomu Kavkazu... Znáš na yt kanál "WILDERNESS COOKING"? Jestli ne, najdi si. To jsou žranice! Mňam! A to prostředí. Prostě nádhera. A kuchař je boží. S jakým klidem to vše dělá. Úplná meditace.

    Kanál znám a také u něj slintám. A i chlap, co tam vaří je chlap, jak se patří.
    Jinak k tomu olivovému oleji, podíval ses na to video Ruského biochemika? Tam to říká jasně, pro tvorbu mužských pohlavních hormonů jsou stěžejní živočišní tuky.

  • Za mých mladých let byli agresivní masojedlíci ... ten nátlak na to aby všichni žrali (to nebyl tlak, aby se jedlo maso, ale vyloženě aby se žralo- když někdo stloustnul, což tehdy byla výjimka, tak to radostně komentovali, že se spravil) maso byl enormní.

    Po revoluci se západními výdobytky se to změnilo a stejným způsobem jsou agresivní vetetariáni.


    Z hlediska KSB připomenu, že se říká stravovací styly/programy ... kde je program, tam je programátor, tj. GP. Jedna z metod řízení je rozděl a panuj, druhou je vycvičení oveček, aby bečeli na ovečku, která přelezá ohradu stávajících pravidel (to bečení vzbudí ovčáka, který s minimem sil může zakročit).

    Z takovéhoto programování se dá vystoupit obecně dá vystoupit jen pomocí Lásky a intuice. Neznám moc lidí (vlastně nikoho), kteří by dokázali sníst milované zvíře.

    Ohledně intuice je to složitější:
    My jsme byli po většinu existence druhu lovci a sběrači (často s doplněním, že mnohem více sběrači než lovci). S přechodem na zemědělství (pod kuratelou GP ve starověkých městských státech - tj. davo-"elitaristických") se snížila pestrost stravy a zvýšila z toho plynoucí nemocnost s jediným benefitem a tím je větší množství stravy a tím i více populace na daném místě a z toho plynoucí větší armády.

    Když je v dosahu pestrý výběr stravy, tak nejdokonalešjším (Božím) systémem stravování je jezení podle intuice-chuti .... není triviální díky ucpání chuťových receptorů na to přejít hned teď.

    Hádat se o stravovacích systémech za situace, kdy drtivou většinu potravy získáváme ze supermarketu (jeho nabídka je taky pod kontrolou GP) považuji za předprogramované GP.


    Jinak samozřejmě platí, že vegetariáni a vegani jsou dnes vůči ostatním nejagresivnější.
    Světovou jedničkou vegetariánství a veganství je stát Izrael.
    Když se podíváte na ta videa, která propagují vegetariáni a vegani, tak u 90% z nich jsou tvůrci židi či rovnou Izraelci.

    ¨

  • Ladič
    upravené Fri 22 Jul 2022 #85->

    @Rusofil , Ale vždyť já ti to přeci nevyvracím. Říkám snad, že ke tvorbě, zejména testosteronu, je vhodný olivový olej? Neříkám. Jen říkám, že olivový olej je zdravý a neškodí tvorbě mužských pohlavních hormonů. A to vyznělo z toho cos řekl ty. ... Hele dyť to musíš zde vnímat také. Toto již je jen duchovní boj. Bitva egregorů a v jejím žáru zde z obou stran občas vypadnou blbiny. Tak se to jen snažím napravovat aby si je lidé nezafixovali. Naštěstí je tu pořád více nestranných, kteří tomu čertovi zatím nesedli na lep a tak to tu má ještě slušnou úroveň.
    Za mě, jím na co mám chuť a je mi fuk co to se mnou udělá a nikoho "zachraňovat" nechci. Stejně si každý mele svou a jen to dělá zlou krev. A jaký vybudujeme "nový svět" vůbec nezáleží na tom, co jíme ale na tom, jak si to srovnáme v makovicích.

    ps: no a Jura 11 to oběma komenty předemnou vystihl velmi dobře. Aspoň se nemusím rozepisovat já. Cca o to mi zde jde. Přestaňme ze sebe zde dělat blbce co se perou aby nás čert mohl řídit. Moje pravda, tvoje pravda, seno, sláma. Jen bééé, bééé. A zatím parta xindlů na nás vymýšlí další chytáky. Tak se nechytejme alespoň na ty již staré a rozkrývejme nové. Když jim uvidíme do karet, tak nás nemohou řídit. Budeme řídit my je. O to přeci KSB a DVTŘ jde.

  • @Sonice povedal/-a:

    @jardob povedal/-a:

    Problémom surového mäsa sú parazity. To je jediná vec, kvôli ktorej by som do ničoho podobného nešiel.

    klobása aj slanina je surové mäso (len konzervované a sušené, ale neprešlo tepelnou úpravou - a to je základ slovenskej kuchyne) , tatarák, rôzne šunky prošutoveho typu, bifteky polokrvavé a krvavé. Jedávame to úplne bežne :)

    Mne osobne chutí slanina aj klobása len pečená. Surové mäso nejem. Ale na druhú stranu, ak ide o domestifikovaný chov, tak tam je to riziko parazitov výrazne nižšie. Svine mávajú hlísty v črevách, a svinské črevá sa čistia a umývajú pred ďalším použitím. U domácich zvierať sa nezvyknú vyskytovať parazity ako svalovec, ktorý sa nachádza vo svalovine a tam spôsobuje bolestivé zápalové procesy. Divá zver ich môže mať a klobásy z diviny sú riskantné.

  • @Jura11 uvedl:

    Za mých mladých let byli agresivní masojedlíci ... ten nátlak na to aby všichni žrali (to nebyl tlak, aby se
    jedlo maso, ale vyloženě aby se žralo- když někdo stloustnul, což tehdy byla výjimka, tak to radostně
    komentovali, že se spravil) maso byl enormní.

    Po revoluci se západními výdobytky se to změnilo a stejným způsobem jsou agresivní vetetariáni.

    Tohle se mi v praxi nepotvrzuje. Nastala větší tolerance, to ano, ale že by se nějak většinová populace hrnula do bezmasé stravy nevidím. To co popisuješ podle mě platí pro elity a mladé okouzlené novou ideologií. S tím, že z toho ještě vyjímám velká města, která téměř nenavštěvuji (tak nevím) a školy, kde jsou soustředěni mladí na prahu dospělosti, kteří jsou metodami GP nejzranitelnější.

    Můj odhad stavu objektu obyvatelstva v Evropě:
    Větší tolerance k vegetariánství a móda mezi mladými, ale většinové obyvatelstvo to neovlivnilo a to má převahu i s tím, že stále mi "agresivnější" připadají masojedlíci (i když už nejsou tak ostří jako dříve).

    Moje poloha pro nově příchozí:
    Jsem z etického hlediska pro bezmasou stravu, ale musí být zabezpečeny látky pro zdravý růst jedince do prahu dospělosti. Pak je to již na svobodném rozhodnutí jedince, dle mě továrny v lidském těle jsou velmi efektivní a komplexní a lze dobře fungovat mnoha různými způsoby.

  • Já jsem někde psal o většině?

  • Atom
    upravené Mon 25 Jul 2022 #90->

    @Jura11 povedal/-a:
    Já jsem někde psal o většině?

    Zdar! Tvůj příspěvek se mi velmi líbil (i ostatní). Souhlasím, že elity a GP vegetariánství tlačí. Pouze jsem se snažil odhadnou stav objektu (ne řídícího subjektu). Prostě mi mezi lidmi nepřipadá, že by se vegetariánství masově chytlo a průměrný občan se v praxi (nezahrnuji tam sledování medií) setká spíše s agresí "masojedlíků". Je to trochu zkreslené, že je to můj okruh obyvatelstva, který potkávám, ale zase je poměrně pestrý a napříč generacemi.

  • @Atom povedal/-a:

    @Jura11 povedal/-a:
    Já jsem někde psal o většině?

    Zdar! Tvůj příspěvek se mi velmi líbil (i ostatní). Souhlasím, že elity a GP vegetariánství tlačí. Pouze jsem se snažil odhadnou stav objektu (ne řídícího subjektu). Prostě mi mezi lidmi nepřipadá, že by se vegetariánství masově chytlo a průměrný občan se v praxi (nezahrnuji tam sledování medií) setká spíše s agresí "masojedlíků". Je to trochu zkreslené, že je to můj okruh obyvatelstva, který potkávám, ale zase je poměrně pestrý a napříč generacemi.

    Tak to žiješ na jiné planetě.