Jak jsem podepsal s bobrem dohodu o neútočení a jiné zvířecí příběhy.
Komentáre
-
Jeden tip, možná se někomu bude hodit. Koupil jsem si police ze dřeva, povrchově neupravené. Chtěl jsem na ně použít mořidlo, ne barvu. Ale nechtělo se mi utrácet a chtěl jsem vyzkoušet jeden nápad.
Do skleněné 4 litrové láhve jsem nalil ocet (mám vlastní jableční) a do něj vložil několik těch nejlevnějších kovových drátěnek na nádobí. Tak jsem si vyrobil mořidlo na dřevo. Barví výborně. Nemám rád dřevo v načervenalých odstínech, toto mořidlo má hnědý odstín s tmavě šedým nádechem. Intenzita barvy se koriguje časem vyluhování, nebo množstvím drátěnek. Udělal jsem pár zkušebních nákresů a myslím, že se to povedlo. Mořidlo je takřka zadarmo a ekologické. Myslím, že barva by se dala upravovat s pomocí nějakého pigmentu, ale já to ponechám jen tak. Možná je přetřu včelím voskem.
5 -
Moření dřeva volskou krví se dělá dodnes, zvláště u rekonstrukce staveb historické hodnoty. Ten recept ještě zapomenutý není a i když je řemeslníků, používajících tuto technologii, už velmi málo, předává se to dál. Technologie se většinou používá na nosné trámy. Na severu Čech se takto restaurují roubenky, Já sama na vlastní oči jednu takovou renovaci viděla a to ve městě Frýdlant. Je to tak cca 20 let zpět, kdy restaurovali tento dům:
5
Kategórie
- Všetky kategórie
- 1 Možnosti, riešenia, východiská, ciele
- 215 Politika a udalosti
- 81 Udalosti a politika na Slovensku
- 24 Udalosti a politika v ČR
- 63 Zahraničná politika a udalosti
- 50 Globálna politika a udalosti
- 26 Analýzy
- 4 Domáci analytici
- 19 Zahraniční analytici