Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

1525355575880

Komentáre

  • Nebudem zakladať ďalšiu tému, ide o Bielorusko:

    Náhle zomrel bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej
    Vo veku 64 rokov náhle zomrel bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej. Šéfom rezortu diplomacie bol od roku 2012.
    Makej sa tento týždeň v Jerevane zúčastnil na stretnutí Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB), šesťčlennej vojenskej aliancie združujúcej Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan, Kirgizsko a Tadžikistan. V pondelok sa mal stretnúť so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom.
    Reuters pripomína, že Makej bol ešte pred prezidentskými voľbami v roku 2020 a následnými masovými protivládnymi protestmi jedným z iniciátorov snahy o zlepšenie vzťahov Bieloruska so Západom a naopak kritizoval Rusko. Svoj postoj však náhle zmenil práve po vypuknutí zmienených protestov, o ktorých tvrdil, že ich podnietili agenti Západu.
    Informáciu o úmrtí ministra priniesol aj denník The Guardian, ktorý ju zaradil do svojich správ súvisiacich s dianím na Ukrajine, a to pre úlohu, akú pri ruskej invázii zohráva Bielorusko ako spojenec Moskvy. The Guardian tiež pripomenul, že aj samotný Makej v septembri sčasti opakoval kremeľskú rétoriku týkajúcu sa dôvodov ruskej invázie na Ukrajinu. NATO a Západ v súvislosti s inváziou obviňoval z toho, že „prehliadli legitímne bezpečnostné záujmy Ruska aj Bieloruska“.
    Na informáciu o úmrtí Makeja už reagovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. „Správy o úmrtí šéfa ministerstva zahraničných vecí Bieloruskej republiky Uladzimira Makeja nás zaskočili,“ uviedla Zacharovová na platforme Telegram. Dodala, Moskva bude Minsku čoskoro oficiálne kondolovať.
    https://standard.sk/283508/nahle-zomrel-bielorusky-minister-zahranicnych-veci-uladzimir-makej/

  • Rychlé vystřízlivění. Ruští migranti v USA zjišťují, že v USA je to ještě horší, než v Rusku. A to ještě nebyli v EU.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-rusove-hledali-svobodu-za-oceanem-usa-jsou-stejne-jako-rusko-stezuji-si-220253

  • Zora
    upravené Wed 30 Nov 2022 ->

    Ukrajina: Rusi, ktorí prišli na Krym po ruskej anexii, budú vyhostení
    Ukrajina zvažuje vyhostenie všetkých ruských občanov, ktorí prišli na Krymský polostrov po tom, čo ho v roku 2014 anektovalo Rusko, uviedla stála predstaviteľka ukrajinského prezidenta pre Krym Tamila Taševová. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy denníka The Guardian.
    V komentári pre ukrajinský spravodajský portál Ukrajinska pravda Taševová uviedla: "Podľa ukrajinských zákonov sa všetci cudzinci, ktorí vstúpili na polostrov po roku 2014 inak ako cez ukrajinské kontrolné miesta, nachádzajú na území Krymu nelegálne."
    Podľa Taševovej toto rozhodnutie nie je v rozpore s medzinárodným právom. "Ľudia, ktorí prišli na územie polostrova protizákonne, musia opustiť Krymskú autonómnu republiku a Sevastopoľ, a to buď dobrovoľne alebo núteným vyhostením," napísala Taševová.
    Zároveň dodala, že Ukrajina neuznáva pasy, ktoré Rusko "nútene" rozdalo obyvateľom Krymu v čase jeho okupácie. "Všetci sú a ostanú občanmi Ukrajiny," uviedla ukrajinská predstaviteľka.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/ukrajina-rusi-ktori-prisli-na-krym-p/677688-clanok.html


    Putin oznámil zriadenie federálnych súdov v 4 anektovaných oblastiach
    "Súčasťou Ruska sa stali štyri nové subjekty - DĽR (Donecká ľudová republika), LĽR (Luhanská ľudová republika), Záporožská oblasť a Chersonská oblasť. Na týchto územiach je naplánované zriadenie (ruských) federálnych súdov," oznámil prezident Putin v príhovore na X. celoruskom zjazde sudcov v Kremli.
    "Najvyšší súd, spolu s ostatnými orgánmi, čaká mnoho práce pri zriaďovaní nových súdov, pri ich personálnom zložení a pri urýchlenom začleňovaní do ruského justičného systému. A toto treba urobiť čo najskôr," dodal Putin.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/putin-oznamil-zriadenie-federalnych-s/677670-clanok.html

  • Maďarsko zabránilo oficiálním jednáním NATO s Ukrajinou

    Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se v Bukurešti setká se svými kolegy ze Severoatlantické aliance pouze na neformální večeři. Jeho účasti na oficiálním jednání zabránilo Maďarsko a Turecko.
    Ministři zahraničí NATO se ovšem během úterního setkání zavázali pokračovat v další podpoře Ukrajiny. USA se chystají Ukrajině poslat 53 milionů dolarů (1,2 miliardy korun) na opravu energetické infrastruktury.

    Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó uvedl, že s účastí Kuleby na oficiálním jednání ministrů zahraničí NATO nesouhlasil proto, že Kyjev dlouhodobě omezuje práva maďarské menšiny žijící v Zakarpatsku.

    „Nesouhlasíme s jednáním NATO - Ukrajina, dokud Maďaři v Zakarpatsku nezískají zpět svá práva, na které mají nárok,“ nechal se slyšet Szijjártó.
    https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... u-40415970

  • Kaktus
    upravené Wed 30 Nov 2022 ->

    Je vidět, že spolky - NATO, EU se kodrcají tak nějak vlastní setrvačností a USA nemíní jít kvůli komukoliv do konfliktu s Ruskem, tím spíš ne kvůli nějaké zbabrané ukroprovokaci. Potřebují dojit Evropu maximálně dlouhou dobu a ne se ničit ve válce. Rusko nemá důvod aby mu to vadilo. Místo plynu v plynovodech, se odebírá plyn na tankerech a kdo to pak komu přeprodá - a hlavně kdo si to koupí není jejich věc - resp. oni o zisky nepřijdou. V Evropských státech budou časem volby a z tohoto pohledu není na škodu diskreditace většiny koloniálních vlád.

    Přijde mi, že se aktuálně silně improvizuje. Mopslové se tváří, že nic nevidí, a že všechno pokračuje podle plánu. A ruku na srdce - žádný šok z ničeho se ještě nekonal - alespoň ne v dostatečné formě. Plyn pořád fučí, v obchodech je živo a v restauracích taky. Lidi chodí po vánočních trzích... rohlík sice stojí 3kč, ale tak jich prostě koupíme méně no.

    Jde o to roztáhnout dění v čase - pokud tedy nepřijde nějaký zlom.

    Dojit Evropu = získávat prostředky na svůj provoz a podporu životní úrovně v USA na úkor Evropy, viz.

    Katar podepsal smlouvu na dodávky LNG do Německa od roku 2026

    Podle podmínek dohody bude energetický gigant Qatar Energy prodávat LNG americké protistraně, která bude zase zodpovědná za dodání energetického zdroje do terminálu pro příjem zkapalněného plynu v německém Brunsbüttelu. Roční objem dodávek bude podle smlouvy činit cca 2 miliony tun LNG. Smlouva je navržena na 15 let, dodávky začnou v roce 2026.

    https://eadaily.com/ru/news/2022/11/29/ ... u-c-2026-g

  • biden je pripraven mluvit s putinem, pokud bude putin pripraven valku ukoncit. na tiskove konference s macronem rekl ve washingtonu:" jsem pripraven mluvit s panem putinem, pokud opravdu ma zajem najit cestu k ukonceni valky. to zatim neudelal"
    jednani by probehlo po dohode s cleny NATO.

    https://www.oe24.at/welt/ukraine-krieg/biden-bin-bereit-mit-herrn-putin-zu-sprechen/537631914?

  • italsky novinar vittorio rangeloni a jeho reportaz z donecka.

    1.12., zhruba po pulnoci, ukrajinci zasahli ve ctvrti donecka blizko centra mesta Vittorio ukazuje dum ktery byl zasazen azylovy dum, kde se nachazeli 7 ucitelu. Jeden byl zranen. Zasazen byl take posledni, dosud nebombardovany hotel (Ramada) ve meste. Hlaseny minimalne 2 osoby, ktere byly zraneny. Cast mest mezi stadionem arenou a centrem mesta, je ukrajinci uz ostrelovana uz 3-4 dny, munice 150, kalibr 5 mm Marazzi, jeste sovetske vyroby. Ukrajinske rakety zasahly take stred parku, ve kterem se hraji deti.
    ukrajinci zacali pouzivat rakety typu Grad, jeste sovetske vyroby - predtim pouzivali strely NATO.

    https://www.youtube.com/watch?v=8ZIeC96sAL0&fbclid=IwAR2yoaZ7Jvb0zZyEmjVweZ8W3W79eEx9nceb3luTN_Ztq-uXCT843ktN68s

  • @constanze povedal/-a:
    sdilela jsem na FB prispevek giorgia bianchio a cenzori ho oznacili za lez.
    nevite nekdo k tomu neco?
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=10226353915585673&set=a.10206438682077282

    o tomto som čítal pred pár mesiacmi a obrázok popisuje čo sa tam stalo. Len si nie som istý výškou trestu.

  • Generál Sergej Surovikin chystá zimní ofenzívu na Ukrajině, svědci zachytili v Rusku obrovské kolony tanků s bílou zimní kamufláží na cestě k Charkovské oblasti! Stejné kolony míří i do Běloruska a Kyjev horečně buduje na severním okraji Kyjeva soustavu betonových opevnění před očekávanou invazí! Vladimir Putin v Kremlu před matkami vojáků poprvé přiznal, že ke sjednocení s Donbasem mělo dojít mnohem dříve než v roce 2022 a došlo tak na potvrzení slov Igora Strelkova! Ukrajinu čeká tuto zimu Armageddon a kdo zůstane v ukrajinských městech, bude riskovat svůj život!

    Generální štáb Ruské armády rozhodl před týdnem na jednání Bezpečnostního výboru Rady federace, prezidenta a generálního štábu o realizaci velké zimní ofenzívy na Ukrajině. O tomto rozhodnutí informovali ruští novináři, přestože na stránkách ministerstva obrany ještě nejsou žádné informace a ruská mainstreamová média zatím mlčí jako hrob.

    Ihned po čtvrtečním rozhodnutí se však začaly v Rusku na silnících odehrávat doslova manévry, které byly naposledy k vidění letos v lednu a počátkem února. Svědci natáčí obrovské kolony přesunů ruské vojenské techniky, především tanků, ale tentokrát jsou natřeny bílou zimní barvou, což v únoru při spuštění speciální vojenské operace nebyly. Jedno takové video z pátku máte níže, silnice z Voroněže směrem k hranicím Charkovské oblasti na Ukrajině.

    Natření bílou barvou se realizuje pouze v případě, že se očekává, že invaze bude provedena nejen v zimě, ale hlavně na počátku zimy a nikoliv koncem zimy, jako tomu bylo naopak letos koncem února. A toto si musíme probrat. Pokud by se Ruská armáda rozhodla přezimovat na Ukrajině, odpočinout si a nabrat síly na jarní ofenzívu, potom by k hranicím s Ukrajinou nebyla přisunována technika natřená bílou maskovací kamufláží.

    A nejde o pár kusů techniky, svědkové hlásí po celém Rusku konvoje tisíců a tisíců tanků, které se vlaky přesouvají do západního okruhu Ruska a ve Voroněži a v Rostově je vojáci a natěrači natírají bílou zimní maskovací barvou. Následně potom z Voroněže a Rostova vyjíždí po vlastní ose po silnicích a míří k ukrajinským hranicím.

    Zimní ofenzíva na Ukrajině
    Pokud by se jednalo o přípravu na jarní operace, logicky by stroje nebyly natírány bílou kamufláží, takže tyto přesuny potvrzují, že generál Sergej Surovikin rozhodl o zimní ofenzívě, která zřejmě bude realizována na 3 frontových liniích, přičemž dojde s vysokou pravděpodobností k obnovení dvou front, které Ruská armáda na jaře otevřela, ale potom bez vysvětlení zase uzavřela. Prakticky s jistotou můžeme prohlásit, že dojde k zahájení ofenzívy na Charkovském frontu. K hranicím z ruské strany míří tisíce kusů těžké vojenské techniky, video nahoře zachycuje zimní ruské tanky mířící z Voroněže k hranicím Charkovské oblasti. Charkovská fronta bude tedy jistě znovu otevřena.

    Současné útoky Ruské armády na energetiku Ukrajinu vyženou z ukrajinských měst většinu obyvatel, aby po zahájení ofenzívy byly při úderech na města co nejmenší civilní ztráty. Většina Ukrajinců prchne na západ Ukrajiny a odtamtud do Evropské unie. Ukrajina potřebovala zimní přestávku, aby se mohla na jaro znovu vyzbrojit, ale Surovikin tento čas Ukrajině neposkytne.

    Kyjev buduje bunkry a opevnění severně od Kyjeva
    Na bílo natřené tanky jasně ukazují, že ofenzíva přijde už v lednu, anebo dokonce již koncem prosince. Ruská armáda provedla invazi na Ukrajinu 24. února 2022, ale první mohutné přesuny tanků k ukrajinským hranicím se začaly objevovat ve druhé polovině ledna. Nasunování techniky k invazi tak bude trvat zřejmě podobně, tedy 1 měsíc. A to by znamenalo, že zimní ofenzíva by mohla být spuštěna nejdříve buď okolo Štědrého dne anebo těsně po Vánocích. Ukrajinci přitom o invazi už zjevně vědí a na severním okraji Kyjeva horečně budují bunkry a opevnění před očekávanou invazi ze severu.

    https://aeronet.news/video-general-sergej-surovikin-chysta-zimni-ofenzivu-na-ukrajine-svedci-zachytili-v-rusku-obrovske-kolony-tanku-s-bilou-zimni-kamuflazi-na-ceste-k-charkovske-oblasti/

  • Franta povedal/-a: Ukrajinci přitom o invazi už zjevně vědí a na severním okraji Kyjeva horečně budují bunkry a opevnění před očekávanou invazi ze severu.

    Dnes jsem sledoval stream jednoho Ruského blogera a když se ho ptali na plány v příštím roce, tak řekl, že nic neplánuje, protože v lednu se budou dít věci a dál nechtěl pokračovat...Takže v Rusku to mezi obyvateli také běží...

  • Neviete o com bolo zasielanie tych oci na Ukrajinske konzulaty? Co je to za odkaz?

  • Sprava z MSM: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/valka-na-ukrajine-kolaborace-ukrajina-obeseni-smrt.A221204_151054_zahranicni_pitt

    Co ma prekvapilo bolo to, ze sa to ani velmi nesnazili hodit na Rusov:

    Orientace v informacích, ale i zveřejněných videozáběrech a fotografiích, je v průběhu války složitá a mnohé z nich nelze nezávisle ověřit. Propaganda bují na obou stranách konfliktu. Rusové se většinou chvástají neuvěřitelnými historkami z bojů, Ukrajinci často mlží ohledně vojenských ztrát. K uvedeným fotografiím se prozatím oficiálně nepřihlásila ani jedna ze stran válečného konfliktu.

    Kto je za tym (v EN):

  • par perlicek z komunikace ze zachrannych akci zvirat na ukrajine.
    v jedne komunikaci, kdyz jsme tak s jednou zachranarkou resily ruzne veci, jsem ji psala, ze nevim, co ona vi o cesku, ale nase zeme uz neni demokraticka a nase vlada mysli vis na jejich zemi, nez na nasi. ona mi psala, ze oni ziji v demokracii (!!), ze ona ma rada zelenskeho, veri mu a mysli, ze je to hodny clovek, nicmene ma kolegu v praci, ktery ho rad nema, ale nehadaji se kvuli tomu (coz kvituji).
    ukrajinci maji pokriveny vztah ke zviratum. tech lidi, co tam maji radi zvirata je malo. ovsem si z toho udelali byznys.hodne lidi prevazi zvirata po cele evrope. vcera se mel vyzvedavat pejsek ve lvove, ma adopci v nemecku. slusne jsem se zeptala, kdy asi dorazi do nemecka, ze nemecka rodina je samozrejme nervozni, aby vse dopadlo. dobre. odvazila jsem se moc. okamzite mi prisly zpravy, kdy mi vycitala, ze ja nebo nemci, nemame pravo byt nervozni, ze ukrajinci ano, pry jestli si uvedomuju, co se tam deje, ze jak se opovazuju se ji ptat na neco a tlacit. slusne jsem ji psala, ze snad je normalni, ze vsichni, co jsou do akce zapojeni, chteji byt informovani. psala jsem ji, at se kroti s temi vykricniky. v komunikaci s nimi musime byt vsichni velmi opatrni a naslapovat, protoze oni se okamzite urazi a zacnou nas napadat.

  • prevzato od jedne ukr. zachranarky:

  • Americký režisér Oliver Stone: Zabudli sme na zverstvá na Donbase? Vojnu na Ukrajine vyprovokovala Amerika!
    Známy americký režisér Oliver Stone poskytol rozhovor pre srbský denník Politika. Okrem iného v ňom uviedol: Vojnu vyprovokovali Spojené štáty! Po americkom ekonómovi Jeffrey Sachsovi, sa tak stáva druhým ostrým hlasom, ktorý verejne kritizuje svoju vlastnú krajinu. Pripomenul aj iné americké vojny. Veci podľa neho nie sú len čierne alebo biele.
    „Spojené štáty americké sú expertom na odsudzovanie akejkoľvek krajiny na svete, ktorá prekročí hranicu medzinárodného poriadku. To nazývajú pravidlami. Sama Amerika však porušuje tieto pravidlá ako na bežiacom páse. Vtedy je svet ticho. Stačí spomenúť kauzu „Julian Assange.“ O akej slobode slova a demokracii teda hovoríme?,“ pýta sa Oliver Stone.
    Rusom diktujeme západný svet
    „A tak ako všetkým krajinám, ktoré nejžijú podľa našich pravidiel, aj Rusom sme chceli vnútiť „doktrínu Západu.“ Rusom hovoríme, čo majú robiť. Bez toho, aby sme sa pozreli na to, čo robíme my,“ konštatuje trojnásobný držiteľ Oscara,
    Vojnu vyprovokovali Spojené štáty
    „Nechcem zachádzať do širšieho príbehu o dianí na Ukrajine, pretože prípad nie je vôbec jednoduchý a všetci len kričia: „Rusi útočia“. A kto to spôsobil? čo sa dialo a deje na Donbase od roku 2014? O týchto zverstvách však svet mlčí. Aj o tom, koľko ľudí sa stadiaľ vysťahovalo.“
    Zbrojenie
    „Od roku 2014 Amerika mohutne vyzbrojuje Ukrajinu. A tá stratila svoje neutrálne postavenie. Tieto kroky narušili krehkú rovnováhu. Ako všetko, aj každá vojna má svoju príčinu a následok. Tomu, čo tejto vojne predchádzalo, však nevenujem žiadnu pozornosť,“ upozorňuje Oliver Stone.
    Dedko Biden
    Oliver Stone sa vyjadril aj k súčasnému americkému prezidentovi Bidenovi a jeho administratíve. „Myslel som si vzhľadom na jeho vek, že sa bude snažiť o mier. Tento dedko sa však ukázal ako naozaj nebezpečný. Kričí: Poďme zabiť Rusov, teraz je naša šanca! Pletie si Rusko s Putinom a myslí si, že ak sa zbaví Putina, ovládne Rusko ako za čias Jeľcina, ale to je len sen.“
    https://ereport.sk/oliver-stone-vojnu-vyprovokovali-spojene-staty/

    https://www.csfd.sk/tvorca/3093-oliver-stone/prehlad/

  • Zora
    upravené Sat 10 Dec 2022 ->

    Výmena prominentných väzňov naše vzťahy nezlepší, odkázal do USA Kremeľ
    Výmena dvoch prominentných väzňov medzi Moskvou a Washingtonom by nemala byť považovaná za krok na ceste k zlepšeniu rusko-amerických vzťahov, uviedol podľa ruských agentúr Kremeľ. Spojené štáty a Rusko vo štvrtok po mesiacoch vyjednávania vymenili americkú basketbalistku Brittney Grinerovú za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta.
    „Rokovania sa zaoberali výhradne témou výmeny. Je preto nesprávne z toho vyvodzovať nejaké hypotetické závery, že by to mohol byť krok k prekonaniu krízy, ktorá teraz v našich bilaterálnych vzťahoch vládne,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Bilaterálne vzťahy zostávajú v žalostnom stave,“ dodal.
    Odovzdanie oboch väzňov sa odohralo vo štvrtok na letisku v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Grinerovú zadržali na moskovskom letisku Šeremeťjevo vo februári tesne pred útokom ruskej armády na Ukrajinu, teda v čase stupňujúceho sa napätia medzi Ruskom a USA. Basketbalistku ruské úrady obvinili z pašovania drog kvôli tomu, že pri sebe mala náplne do elektronických cigariet s hašišovým olejom. Dvojnásobná olympijská víťazka bola v auguste odsúdená na deväťročné väzenie za pašovanie drog.
    Väzni sympatizujúci s Moskvou
    Päťdesiatpäťročný But strávil v americkej väznici takmer 15 rokov. Svojho času bol ako pašerák zbraní jedným z najhľadanejších mužov sveta. Kvôli svojej ochote vyzbrojiť takmer kohokoľvek vrátane štátov alebo povstaleckých skupín v Afrike, Ázii aj Južnej Amerike si vyslúžil prezývku „obchodník so smrťou“.
    But v rozhovore s ruskou štátnou televíziou RT uviedol, že sa len ťažko opisuje, ako sa po prepustení do Ruska cíti. Povedal tiež, že sa v americkej väznici nestretol s výrazne protiruskými náladami a že mnoho jeho spoluväzňov sympatizovalo s Moskvou, napísala agentúra Reuters.
    Ruská agentúra TASS predtým citovala dnešné vyjadrenie Butovej manželky Ally, podľa ktorej sa jej muž po ceste cítil „príšerne“ a bol vyčerpaný.
    „Povedal, že je vďačný americkej strane za to, že ho nakŕmili. Toľko som nejedol za posledných skoro 12 rokov, povedal. Správali sa k nemu dobre, s rešpektom. Necestoval v okovoch,“ uviedla.
    Čaká ju program i vyšetrenia
    Lietadlo s Grinerovou pristálo v piatok ráno miestneho času v domovskom meste basketbalistky v San Antonio. „Som šťastný, že Brittney je späť na americkej pôde. Vitaj doma BG!" uviedol na Twitteri Roger Carstens, osobitný vyslanec amerického prezidenta pre otázky týkajúce sa rukojemníkov, ktorý Grinerovú na ceste z Ruska sprevádzal.
    Grinerovú by mali po prílete previezť na tamojšiu vojenskú základňu, uvádza NYT odvolávajúci sa na nemenovaného predstaviteľa oboznámeného so situáciou. Na základni by mala navštíviť tamojšie zdravotné stredisko a podrobiť sa lekárskej prehliadke, respektíve dostať – po pobyte v ruskej trestaneckej kolónii – akékoľvek potrebné ošetrenie. Stretnúť by sa tam mala aj so svojou manželkou Cherelle.
    Grinerová by sa podľa informácií CNN neskôr mohla tiež zapojiť do amerického programu PISA, ktorý pomáha takýmto navrátilcom s aklimatizáciou, respektíve návratom do normálneho života. Na tomto programe sa v minulosti zúčastnili mnohí Američania, ktorí sa vrátili zo zahraničnej väzby, ako napríklad z Ruska prepustení bývalý príslušník amerického námorníctva Trevor Reed, či sedem Američanov, ktorých v októbri prepustili z Venezuely.
    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/649936-vymena-prominentnych-vaznov-nase-vztahy-nezlepsi-odkazal-do-usa-kremel/


    Uväznenej basketbalistke má pomôcť búrlivák. Rodman ide do Ruska
    Rodman sa už aj v minulosti pokúsil neortodoxným spôsobom zasiahnuť do geopolitiky. Podľa vlastných slov pomohol pripraviť základy pre stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una v Singapure v roku 2018. Biely dom však poprel, že by bol mal v tomto smere nejakú oficiálnu úlohu.
    Rodman sa vyjadroval pozitívne aj o ruskom prezidentovi. V roku 2014 po osobnom stretnutí s Vladimirom Putinom v Moskve povedal, že šéf Kremľa je „v skutočnosti co­ol“.
    https://sport.pravda.sk/loptove-hry/clanok/637875-uvaznenej-basketbalistke-ma-pomoct-burlivak-rodman-ide-do-ruska/

    Potkany či AIDS. Skončí Grinerová na mieste, ktoré prirovnávajú ku gulagu?
    https://sport.pravda.sk/loptove-hry/clanok/637731-potkany-ci-aids-skonci-grinerova-na-mieste-ktore-prirovnavaju-ku-gulagu/

    Grinerová sa odvolala. Výmena väzňov? Moskva upozorňuje Washington
    U 31-ročnej dvojnásobnej olympijskej šampiónky vo februári našli v batožine po prílete do krajiny zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety.
    Spolu s Grinerovou by mohli Rusi prepustiť aj Paula Whelana odsúdeného za špionáž výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Bouta.
    Hovorí sa aj o konkrétnych väzňoch. Ruská strana má už dlhšie záujem o prepustenie Viktora Bouta.
    https://sport.pravda.sk/loptove-hry/clanok/637184-grinerova-sa-odvolala-vymena-vaznov-kremel-upozornil-washington/

  • https://rusnext.ru/news/1671188909745199

    Juhoukrajinská jadrová elektráreň - Hotovo, koniec!
    Dnešné masívne útoky na Ukrajine odstavili bloky juhoukrajinskej jadrovej elektrárne, ktorá zásobuje elektrickou energiou južné a západné regióny krajiny, ako aj na export. Elektráreň nie je ohrozená, len už nie je "v prevádzke".
    "Spoločnosť Ukrenergo vyhlásila núdzovú situáciu: polovica energetickej sústavy krajiny je mimo prevádzky.

  • Dopady raket v Ukrajině z okna letadla WizzAir letícího nad Moldavskem

    https://www.youtube.com/shorts/bNyGSjrFeGI

  • Ukrenergo vyhlásilo stav nouze: dnešní ruské ostřelování mělo za následek ztrátu více než 50 % spotřeby jednotného energetického systému, což znamená nástup režimu systémové havárie.

    https://t.me/stranaua/80830

  • Ukrajina už vystřílela skoro včechny rakety z S-300 a Buků!
    Generál Surovikin začal podle posledních zpráv přemisťovat tankové a obrněné jednotky z hloubi Ruska do blízkosti bojiště
    a specificky severně od Charkova. Pokud se chystá ofenzíva, bude zřejmě zahájena masivní bombardovací kampaní. Válka tak může být díky vyčerpání ukrajinské protivzdušné obrany rozhodnuta dříve než jsme zatím předpokládali!
    Ukrajinci stříleli jako zběsilí 2 až 3 rakety na 1 dron, jen aby se Zelenský mohl večer ve videu pochlubit kolik raket a dronů zase sestřelil. Teď se dostavil výsledek – rakety Ukrajině docházejí, ještě rychleji než elektřina a protože je Ukrajina nevyráběla ani před válkou, nastává konec ukrajinské protivzdušné obrany.
    A to je okamžik, kdy může Putin zahájit bombardovací kampaň v americkém stylu, se kterou už Rusko vyhrálo válku o Sýrii. Základní rozdíl v použití bomb a raket proti pozemním cílům spočívá ve 2 základních faktorech: Faktor první – moderní standartní ruská naváděná bomba KBL-1500 nese zhruba 3 násobek výbušniny oproti raketě vzduch země. Faktor druhý – bomba je na rozdíl od rakety naváděná na cíl pomocí laseru z letadla, a dosahuje tak vyšší přesnosti umístění do cíle. Klíčovou podmínkou pro nasazení bomb KBL-1500 na bojišti je umlčení a nebo zničení, či vyčerpání nepřátelské protivzdušné obrany ve středních a vysokých výškách. A to je právě ta podmínka, která podle všeho na Ukrajině nastává! Bomby KBL-1500 tak spolehlivě zničí tunely, mosty, železnice, bunkry, sklady, turbínové haly elektráren a pěchotu zavrtanou v zemi, či zásobovací, nebo obrněné kolony. Letci mohou navíc velmi účinně vybírat cíle podle toho, co aktuálně vidí pomocí senzorů, radarů a kamer. Rusko zatím drželo své letectvo poblíž frontové linie a útoky do hloubky ukrajinského území provádělo raketami. Standartní nálož ruské rakety vzduch-země je 440kg a její navádění na cíl vzdálený 200 až 400km není tak přesné, jako u bomby. Nyní se situace změní a Putin bude moci poprvé nasadit proti Ukrajině bomby. Pokud k této situaci dojde, mohou být za jeden týden zničeny všechny důležité mosty přes Dněpr a zcela tak odříznuta východní skupina ukrajinských vojsk od zásobování. Pontonové mosty, které dodala Ukrajině Černochová, potká rychle stejný osud.
    https://cz24.news/prelom-v-ukrajinske-valce-rusko-ziskalo-klicovou-vyhodu-vyuzije-ji-putin-aby-rychle-zvitezil/

  • Kaktus
    upravené Fri 16 Dec 2022 ->

    Autorem článku byl zase patrně nějaký generální klávesový expert

  • Počtář
    upravené Fri 16 Dec 2022 ->

    Franta povedal/-a: Ukrajina už vystřílela skoro včechny rakety z S-300 a Buků!

    Kaktus povedal/-a: Autorem článku byl zase patrně nějaký generální klávesový expert

    Zajisté.
    Michael Svatoš alias MaP čili Michal & Petr