Česká republika

1343537394047

Komentáre

  • M
    upravené Fri 9 Dec 2022 #1082->

    Slibovaná továrna Volkswagenu na baterie se odkládá ( gigafaktory v areálu armádního letiště Líně)
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Slibovana-tovarna-Volkswagenu-na-baterie-se-odklada-722865
    "Volkswagen odkládá o několik měsíců rozhodnutí o tom, kde ve východní Evropě postaví továrnu na baterie do elektroaut. Důvodem je mimo jiné dramatický nárůst cen energií. „Koncern Volkswagen není pod tlakem jednat okamžitě. V kontextu panující situace bude rozhodovacímu procesu věnováno více času. Mezi důvody patří současná ekonomická situace, současné ceny energií a rámcové podmínky zahrnující státní podporu,“ uvedl Volkswagen "
    „Koncern Volkswagen a jeho dceřiná společnost PowerCo zodpovědná za baterie průběžně vyhodnocují vhodné lokality pro další gigafactory v Evropě. Žádné rozhodnutí zatím nepadlo, proces vyhodnocování pokračuje. Před investováním miliard eur budou během následujících týdnů a měsíců znovu pečlivě posouzeny plány pro jednotlivé regiony,“ konstatoval Jína s tím, že doposud učiněné kroky zaručují pokrytí dodávek baterií do roku 2028.
    Investor volí mezi třemi lokalitami. Kromě České republiky jsou ve hře ještě Polsko a Maďarsko.

    Třeba teď budou mít konečně víc času udělat studii dopadů na životní prostředí atd. ;)
    Přemýšlím proč to najednou odložili?

  • M
    upravené Fri 9 Dec 2022 #1084->

    Nahradit gripeny americkými stíhačkami F35 by stálo přes sto miliard říká analytik Vojáček
    https://www.e15.cz/rozhovory/nahradit-gripeny-americkymi-stihackami-f-35-by-stalo-pres-sto-miliard-rika-analytik-vojacek-1395223
    Pořízením 24 nejmodernějších stíhaček současnosti, amerických F-35 z dílny zbrojařského gigantu Lockheed Martin, má česká armáda získat rozhodující informační nadvládu. „Nákup by určitě stál kolem sto miliard korun a stal se nejdražší akvizicí v historii naší armády. Dodneška přitom naplno nevyužíváme toho, co umějí gripeny,“ říká vojenský analytik Jiří Vojáček. Další miliardové náklady by se vázaly k vyzbrojení letadel.

  • M
    upravené Fri 9 Dec 2022 #1085->

    Praha má být křižovatkou mezi Katarem a USA. Za spoj lobbuje ministr Kupka i letiště
    https://www.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/praha-ma-byt-krizovatkou-mezi-katarem-a-usa-za-spoj-lobbuje-ministr-kupka-i-letiste-1395367

    • "Letišti Václava Havla se sice daří postupně navyšovat počty leteckých spojů a odbavených cestujících, vícero přímých spojení se Severní Amerikou ale dál postrádá. To se má změnit. Jelikož se americké letecké společnosti potýkají s nedostatkem letadel, řešení by mohli vyjednávači pražského letiště nalézt ne za Atlantikem, ale v Perském zálivu. Za politické podpory ministra dopravy Martina Kupky (ODS) chtějí zástupce Kataru a dopravce Qatar Airways přesvědčit o výhodách, jaké by podle nich přinesla proměna Prahy v leteckou křižovatku mezi Dauhá a některým z velkých měst východního pobřeží USA či Kanady."
    • "O možném zřízení leteckých spojení na trase Katar–Česko–USA začali jednat političtí zástupci Česka a Kataru poprvé letos v červnu. Kupka byl tehdy členem vládní mise, která letěla do emirátu vyjednávat o možných dodávkách zemního plynu. Jednání na téma leteckých spojů pokračovalo během nedávné návštěvy katarského emíra Tamim bin Hamád Sáního v Praze, kterého v říjnu přivítal i prezident Miloš Zeman.
      Kupka tehdy zastupoval českou stranu spolu s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (za STAN) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Výsledkem byla dohoda o hospodářské, obchodní a technické spolupráci a memorandum směřující k uzavření dvoustranné investiční dohody. Kromě dodávek zemního plynu, jehož má Katar třetí největší zásoby na světě, se jednalo také o katarských investicích a přání Kataru na zrušení víz se zeměmi Evropské unie.
  • Český umělec Yemi A.D. se podívá k Měsíci, vybral si jej japonský miliardář

  • Na Mendelově univerzitě rezignoval děkan. Kvůli rychlotitulům z doby Nerudové
    5.12.22
    Na jednání vedení Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity (MENDELU) oznámil svoji rezignaci současný děkan Pavel Žufan. Učinil tak kvůli pochybnostem, které panují okolo udělování titulů v doktorských programech. Podezřelé incidenty se odehrály v době, kdy byla rektorkou Danuše Nerudová.
    https://brnenska.drbna.cz/zpravy/vzdelani/25981-na-mendelove-univerzite-rezignoval-dekan-kvuli-rychlotitulum-z-doby-nerudove.html


    Dochází k odpojování elektřiny důchodců a matek samoživitelek
    11.12.22

    Česká republika:
    Dle článku v odkazu elektrikář u ČEZu nedělá nic jiného než odpojuje elekteroměry starým lidem a matkám samoživitelkám. Ti se dostali do situace, že z důchodu nejsou schopni platit neustále se zvyšující zálohy a nemohou se bránit.

    Putin nám nevybombardoval elektrické rozvody, ale přesto dochází k vypínání elektřiny lidem. Německo si zelenými nesmysly omezilo své zdroje elektrické energie a teď využívá ty naše.

    Odkloněné zisky jdou ve stále větší míře zbrojení do nesmyslné války.

    Zdroj: https://cz24.news/vidlak-branibori-v-cechach/
    https://zvedavec.news/vezkratce/19250/

  • Súlad
    upravené Thu 15 Dec 2022 #1088->

    Zora povedal/-a: Dochází k odpojování elektřiny důchodců a matek samoživitelek

    Ak sa národ nezomkne a sám nepostaví na svoju vlastnú podporu, kto iný to za neho urobí? Všetci sme súčasťou jedného celku!

    "Keď prišli po komunistov, mlčal som, lebo som nebol komunistom.
    Keď prišli po sociálnych demokratov, mlčal som, lebo som nebol sociálnym demokratom.
    Keď prišli po odborárov, mlčal som, lebo som nebol odborárom.
    Potom prišli po mňa, zrazu nebolo nikoho, kto by sa ma zastal."
    Pastor Martin Niemöller, 1946

  • @Rusofil Ten kdo má IČO bude mít datovou schránku povinnou, ostatní pokud si ji zřídí sami.

  • M
    upravené Thu 15 Dec 2022 #1091->

    Povinné (přesněji automatické) zřízení datových schránek vymezeným subjektům vyplývá ze zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Ten byl zákonem č. 261/221 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci, novelizován mj. tak, že tato povinnost se nově vztahovala jednak na podnikající fyzické osoby (OSVČ), jednak na nepodnikající fyzické osoby používající přihlášení Identitou občana (smůlu by tedy měli např. lidé podlehnuvší vábení bankovní identity). Novelizovaná ustanovení měla nabýt účinnosti 1. 1. 2023. Plán byl následně shledán "příliš ambiciózním", takže nyní diskutovanou novelou se vypouští automatické zřízení datové schránky nepodnikajícím fyzickým osobám používajícím přihlášení identitou občana, nicméně zůstaly zachovány povinné datové schránky pro podnikající fyzické osoby od 1. 1. 2023.

  • Zora
    upravené Sun 18 Dec 2022 #1092->
  • Na Seznamu už existuje volební kalkulačka, tak jsem si zkusmo udělal, a vyšel mi Bašta. Druhý Babiš a třetí Diviš.

  • V Praze nouzově přistálo letadlo do Bukurešti, na palubě se narodil chlapec 30.12.22
    Na pražském Letišti Václava Havla dnes v noci nouzově přistálo letadlo na pravidelné lince z Birminghamu do Bukurešti. Na jeho palubě totiž žena porodila chlapce. Maminku i dítě po přistání v Praze převzali zdravotníci a převezli do nemocnice v Motole, oba jsou v pořádku.
    „Bezpečně u nás přistálo letadlo směřující do Bukurešti, na jehož palubě proběhl porod. Jsem rád, že maminka i miminko jsou v pořádku a přeji jim mnoho zdraví,“ uvedl na Twitteru šéf Letiště Praha Jiří Pos.
    Letiště v Praze dostalo ve čtvrt na dvě ráno informaci o odklonu letadla směřujícího z Británie do Rumunska kvůli porodu na palubě. O 12 minut později přišla zpráva, že maminka i narozený chlapeček jsou v pořádku, uvedl Procházka.
    Krátce po půl druhé ráno letadlo přistálo v Praze a žena s novorozencem byli převezeni do Motola.
    Asistovali i policisté z oddělení ochrany letiště Ředitelství služby cizinecké policie. Na Twitteru popřáli miminku vše dobré.
    „Ve 02:17 letadlo pokračovalo do Bukurešti,“ řekl za Letiště Praha Michal Procházka.
    Podle Petry Homolové ze Záchranné služby Asociace samaritánů ČR, která na ruzyňském letišti vykonává stálou lékařskou službu, vážil chlapec narozený v noci na palubě letadla 2,75 kilogramu. Maminka je Rumunka, oba byli po přistání v pořádku a do péče je převzali zdravotníci v Motole.
    https://www.idnes.cz/praha/zpravy/letiste-vaclava-havla-letadlo-nouzove-pristani-porod-dite.A221230_130348_praha-zpravy_juan

  • Som rád , že dieťatko aj rodičia sú v poriadku , len si kladiem takú otázku, ak niekto pozná aké sú v takýchto prípadoch procedúry , pôrodu v lietadle , aké sa tu vlastne udeľuje občianstvo? Vie to niekto ?

  • Dobrodej
    upravené Sun 1 Jan 2023 #1098->

    Možno si maminka myslela, že sa malý narodí až v Rumunsku. A on to bude asi Čech :)

  • Dobrodej povedal/-a: Možno si maminka myslela, že sa malý narodí až v Rumunsku. A on to bude asi Čech

    Niekto si pletie národnosť a občianstvo?

  • @orimak1 povedal/-a:
    Som rád , že dieťatko aj rodičia sú v poriadku , len si kladiem takú otázku, ak niekto pozná aké sú v takýchto prípadoch procedúry , pôrodu v lietadle , aké sa tu vlastne udeľuje občianstvo? Vie to niekto ?

    Závisí od štátu. Sú 2 metódy určenia občianstva, a to podľa občianstva rodičov alebo štátu narodenia.

    Napr pre Slovákov platí toto:

    https://www.mic.iom.sk/sk/obcianstvo/sposoby-nadobudnutia-statneho-obcianstva-sr.html

    Štátne občianstvo detí

    Štátne občianstvo detí sa nadobúda buď udelením, narodením alebo osvojením.

    NARODENIE

    Dieťa nadobudne štátne občianstvo Slovenskej republiky v prípade, že:

    aspoň jeden z jeho rodičov je občanom Slovenskej republiky (bez ohľadu na miesto narodenia);
    sa narodilo na území Slovenskej republiky, ak jeho rodičia sú bez štátnej príslušnosti;
    sa narodilo na území Slovenskej republiky, ak jeho rodičia sú cudzími štátnymi príslušníkmi a narodením nenadobúda občianstvo žiadneho z nich.
    Ak sa nepreukáže cudzie štátne občianstvo, považuje sa za štátneho občana Slovenskej republiky dieťa, ktoré:

    sa narodilo na území Slovenskej republiky;
    bolo nájdené na území Slovenskej republiky a ktorého rodičia nie sú známi, pokiaľ sa nepreukáže, že nadobudlo narodením štátne občianstvo iného štátu
    Dieťa cudzieho štátneho občana a štátneho občana Slovenskej republiky je občanom SR aj vtedy, ak sa neskôr preukáže, že štátny občan Slovenskej republiky nie je jeho rodičom.

    Takze je to komplikované. Treba naštudovať legislatívu krajín.

    Myslím, že USA sú príkladom krajiny, kde sa občianstvo udeľuje miestom narodenia, ale môžem sa mýliť. Ak bude viac otázok a komentov, môžme vyčleniť do osobitného vlákna.

  • Ďakujem , Lavazza, svojou otázkou som samozrejme nikam špeciálne nemieril, len som bol sám zvedavý, aké sú v takej situácií možnosti procedúr udeľovania občianstva.

  • Obcianstvo sa v EU dedi po rodicoch, ale dostane cesky rodny list.

  • R
    upravené Mon 2 Jan 2023 #1104->

    Zdá se, že Nerudová nějak moc vadí nějakému klanu v Česku. V poslední době o ní vytahují kde co.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-univerzita-si-za-nerudove-objednavala-sluzby-u-firmy-jejiho-manzela-222215

    U Babiše ticho po pěšině. Že by se průmyslová lobby vzpamatovala?

  • Dakujem patrí Mrakoplas

  • **Jak hodnotíte volbu prezidenta z hlediska významu? **

    Máte za to, že se jedná o klíčovou záležitost pro další směřování ČR, nebo že toto bude určeno vnějšími objektivními globálními okolnostmi?

    Za mně je to tak 50:50, ikdyž větší význam přisuzuji vnějším okolnostem. Praktická část globální perestrojky se akorát začala a dosavadní (střední a nižší) elity jsou zatím ve fázi křeče, kdy se zuby nehty snaží zachovat staré upořádání. Jistě by bylo vhodné aby funkci obsadil příčetný pragmatik, na místo eurohujera. Nemyslím si, že by zatím měla šanci vyloženě protisystémová figura, ale zároveň je potřeba někdo, kdo nebude zastávat západní model globalizace a liberální ideologii.

  • K
    upravené Tue 3 Jan 2023 #1109->

    @Kancelar

    Co odkial je? Nerozumím :D
    Jestli je to myšleno, zda je to rozhovor s někým, tak bohužel ne :D je to dotaz z mé hlavy tady do fóra. Chtěl jsem jen porovnat vlastní mínění o volbě prezidenta.

  • Prezidentská anketa s Babišem: 50 pohlaví si nedovedu představit. Je jen muž a žena

    Moderátor je naprostý kretén, jak už je dnes zvykem. Babiš dostává otázky a odpovídá. Mimo jiné na euro,eutanázii, pohlaví a povolení adopce homopárům.

  • R
    upravené Tue 3 Jan 2023 #1111->

    Včera jsem tady psal, jak je likvidována Nerudová, a dnes to pokračuje likvidací Pavla. Mimořádně zajímavé také je, že to dělá mainstream.
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Ne-mel-byt-spion-Poprava-generala-Pavla-Videly-miliony-lidi-Je-zle-725006