Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

1545557596080

Komentáre

  • Rusofil
    upravené Thu 5 Jan 2023 ->

    Zora povedal/-a: poslal střepinu granátu

    To je jak mezi mafiány, kulka v dopisu.

  • Kaktus
    upravené Thu 5 Jan 2023 ->

    Zajímavé. Kdo takoj Rogozin, že si dovoluje posílat takové vzkazy. S tím jeho odchodem na frontu, krátce po tom, co jeho spolupracovník (podřízený) byl odsouzen za vlastizradu, mi to spíše evokuje toto:

    Prvá skupina bývalých väzňov, ktorí sa zúčastnili špeciálnej operácie ako dobrovoľníci vo Wagnerovej skupine, ukončila svoj polročný kontrakt, boli z nich vyčistené všetky registre trestov, uviedol šéf Wagnera Jevgenij Prigožin.

    https://t.me/militarymaps/31307

    A tak se Rogozin už (sám sebe) považuje za patriota a vlastence

  • ondrej82
    upravené Sat 7 Jan 2023 ->

    @Kaktus povedal/-a:
    Zajímavé. Kdo takoj Rogozin, že si dovoluje posílat takové vzkazy. S tím jeho odchodem na frontu, krátce po tom, co jeho spolupracovník (podřízený) byl odsouzen za vlastizradu, mi to spíše evokuje toto:

    Prvá skupina bývalých väzňov, ktorí sa zúčastnili špeciálnej operácie ako dobrovoľníci vo Wagnerovej skupine, ukončila svoj polročný kontrakt, boli z nich vyčistené všetky registre trestov, uviedol šéf Wagnera Jevgenij Prigožin.

    https://t.me/militarymaps/31307

    A tak se Rogozin už (sám sebe) považuje za patriota a vlastence

    alebo odišiel na frontu tzv. odčiniť si svoje hriechy. Nechajme sa prekvapiť. Ale podľa všetkého aspoň časť 5 kolóny dostala ponuku, ktorá sa neodmieta a pochopili aká uhodila.

  • Vláda v prosinci schválila podpis smlouvy s jediným českým výrobcem velkorážové munice STV Group. Skupina za deset miliard korun dodá munici pro nově pořízená francouzská děla Caesar. Co to obnáší, vysvětlil předseda správní rady společnosti David Hác.
    Máte dostupné všechny komponenty pro výrobu munice, nebo v něčem závisíme na dovozu z třetích zemí, které nám třeba nejsou úplně nakloněné?

    U oceli na střelu je celkem dobrá možnost diverzifikace v rámci výrobního řetězce. U energetických materiálů už vidíme komplikace. Základní surovinou pro výrobu tříštivotrhavých nábojů je tritol, tedy trinitrotoluen, nebo hexogen. Kvůli evropské regulaci, nařízení REACH, jsou obě tyto substance zařazeny mezi látky, které se snažíme nevyrábět. To má vliv na kapacitu, která v Evropě je. A musím říci, že kapacita je nedostatečná, v důsledku čehož dochází k nárůstu cen těchto materiálů.

    Výrobce TNT je v Evropě jeden, výrobci černého prachu jsou v Evropě přesně tři, u bezdýmných prachů jich je trochu víc. Výrobci se také potýkají s dodávkami nitrocelulózy. Protože neštěstí nechodí nikdy samo, došlo v létě v důsledku nehody ve Francii k omezení kapacit a už jsem zaznamenal, že začínáme mít problémy s dodávkami nitrocelulózy ze zahraničí. V minulosti se dovážela z Ruska a z Číny. Z Ruska to teď nejde kvůli embargu a mám indikace, že čínští producenti řekli, že si ji nechají pro vlastní výrobu nebo své zákazníky v Ruské federaci. Musíme se připravit na to, že tento materiál nemusí být.
    Ovšem to je docela klíčová surovina.

    https://www.novinky.cz/clanek/stalo-se-munici-pro-dela-caesar-vyrobi-ceska-stv-group-40417985


    Pokaždé, když už si myslím, že mě u EU nic nepřekvapí, přesvědčím se, že se pletu. Nestačím žasnout. Mají plnou tlamu války s Ruskem, ale zákládní vojenské trhaviny se prakticky nevyrábí, kvůli nějaké dohodě. A ejhle, i nitrocellulosu na dělostřelecký střelný prach brali z toho proklatého Ruska...retardáti.

    Pro zajímavost - jeden z evropských výrobců černého prachu je i naše Explosia v Pardubicích. Dělají i bezdýmné prachy a myslím, že je to i jeden z výrobců dělostřeleckého prachu. Ovšem nevím, zda si vyrábí i základní surovinu - nitrocellulosu.

  • Ještě větší blbci, než jsme si mysleli.
    Představitelé devíti evropských zemí včetně Česka se ve čtvrtek zavázali k pokračování vojenské pomoci Ukrajině. Cílem je zajistit vítězství na bojišti už letos.
    Ze společného závazku, jehož znění publikovalo na svých stránkách estonské ministerstvo obrany vyplývá, že dokument podepsali ministři obrany Estonska, Velké Británie, Polska, Lotyšska, Litvy plus zástupců Dánska, České republiky, Nizozemska a Slovenska.
    Na jednání v Tallinnu byli přítomni rovněž představitelé Německa a Španělska, ti však podle všeho závěrečný dokument nepodepsali.
    https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-aby-vitezstvi-bylo-uz-letos-devet-statu-vcetne-ceska-se-zavazalo-k-bezprecedentni-pomoci-ukrajine-40420542

  • Dnes sa potvrdil začiatok ofenzívy na Záporožskom fronte.
    Ruská armáda prešla do ofenzívy smerom na Záporožie na Ščerbaky, Malyje Ščerbaky, Novoandrejevka, Novodanilovka, Malaja Tokmačka, Belogorje
    Počas dňa boli oslobodené dve obce - Lobkovoje a Malyje Ščerbaky, práve teraz prebiehajú boje o obec Ščerbaky. Viaceré zdroje uvádzajú, že ruská armáda sa blíži priamo k mestu Orechov. Existujú aj dôkazy o niekoľkých prieskumoch bojom v smere na Guľjaj Pole.
    Skupiny „Wagnerovcov“ tiež pokračujú v postupe na Arťomovsk.

    https://t.me/newsfrontsk/16171

  • Súlad
    upravené Sun 22 Jan 2023 ->

    Vyzbrojovaním Ukrajiny pomáha Západ Rusom vybudovať nezničiteľnú superveľmoc

    https://www.hlavnespravy.sk/vyzbrojovanim-ukrajiny-pomaha-zapad-rusom-vybudovat-neznicitelnu-supervelmoc/3021203

    Dokazuje to paradox, že čím viac Západ útočí na Rusko, tým je Rusko silnejšie. Je čoraz zjavnejšie, že najväčšiu krajinu sveta nemožno poraziť nijakou silou zvonku. Už po stáročia bol každý takýto pokus odsúdený na fiasko.

    Škoda len, že za túto staronovú skúsenosť zaplatilo životmi mnoho Ukrajincov aj Rusov v zbytočnej vyhladzovacej vojne Anglosasov proti Slovanom, v ktorej Anglosasi ženú slovanské národy do bratovražedných vojen.

  • Námestníka ministra odvolali pre obvinenia z prijatia úplatku
    Kyjev 22. januára (TASR) - Ukrajinská vláda odvolala v nedeľu z funkcie námestníka ministra pre infraštruktúru Vasyľa Lozynského, a to za údajne prijatie úplatku vo výške 400.000 dolárov. TASR o tom informuje na základe správ stanice Sky News a denníka The Guardian odvolávajúcich sa na ukrajinské médiá.
    Lozynského zadržal ešte v sobotu Národný protikorupčný úrad Ukrajiny (NABU). Podľa tohto úradu prijal zmienený úplatok ako províziu za zmanipulovanie štátneho tendra na obstarávanie elektrických generátorov.
    Lozynskyj a jeho komplici sa údajne pokúšali získať časť z 1,68 miliardy hrivien (46 miliónov dolárov), ktoré Kyjev v lete vyčlenil na nákup generátorov a iného vybavenia. Tender za úplatky prisľúbili uchádzačovi s nadhodnotenými cenami. Lozynského údajne zadržali práve vtedy, keď úplatok prijímal.
    NABU informoval, že na vyšetrovaní sa podieľalo 150 jeho zamestnancov. Mená komplicov Lozynského, ktorému hrozí v prípade usvedčenia až 12-ročné väzenie, dosiaľ úrad nezverejnil.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/namestnika-ministra-odvolali-pre-obvin/689019-clanok.html

  • Ja som citala, ze sa obmedzujú oceliarne, Belgicka tusim končia, Nemci zastavujú výrobu a dalsi čakajú na nižšie energie. Ako chcú vyrábať tanky na Rusa s fotoltaikou mi tiež nie je jasné a Green deal nejak nepočíta ich uhlikovu stopu?:-)

  • Navrhuji darovat starému Goergovi jeden tank. Posadit ho do něj a nechat ho, ať vede útok

  • Na Ukrajině se rozerval pytel s rezignacemi. Krysy patrně opouštějí loď

  • Západ je unaven ukrajinskými krádežemi
    Text: Oleg Isajčenko
    Na Ukrajině pokračuje série rezignací a propouštění, která se týká jak ústřední vlády, tak regionů. Jaké jsou příčiny tohoto jevu, jakou roli v nich hrají Londýn a Washington a jak se Rusko staví k personálním zmatkům v úřadu Vladimira Zelenského?
    Zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko podal na vlastní žádost demisi. Na svém kanálu Telegram poděkoval svým kolegům za společně strávený čas a označil je za "skutečné bojovníky světla". Vladimir Zelenskij již poradce odvolal.
    Hospodářský deník Kommersant uvedl, že Tymošenkovo místo by mohl zaujmout šéf vojenské správy Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba. Podle očekávání mohou v nejbližší době rezignovat také šéfové Sumské a Dněpropetrovské oblasti a šéfové ukrajinských správ v Záporožské a Chersonské oblasti, které jmenovaly kyjevské úřady.
    Náměstek generálního prokurátora Oleksij Symonenko, který byl kritizován za dovolenou ve Španělsku, rovněž podal demisi. Podstatou skandálu bylo, že se vydal na silvestrovskou oslavu v autě velkopodnikatele Grigorije Kozlovského.
    Náměstek ukrajinského ministra obrany Vjačeslav Šapovalov, který byl zodpovědný za logistiku ukrajinských ozbrojených sil, se rovněž rozhodl rezignovat. Své rozhodnutí vysvětlil přáním neohrozit stabilní zásobování ukrajinských ozbrojených sil v důsledku kampaně obvinění v souvislosti s nákupem potravin.
    Připomínáme, že ukrajinská masmédia již dříve zveřejnila články o zpronevěře rozpočtu agentury, konkrétně o zásobování logistických jednotek proviantem. Je pozoruhodné, že ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že zprávy o předražených nákupech potravin pro ozbrojené síly jsou nepravdivé. Rozhodli se však provést interní kontrolu.
    Zároveň dva náměstci ministra pro rozvoj obcí, území a infrastruktury Ukrajiny oznámili svůj záměr rezignovat. Například Ivan Lukeria na svých stránkách na sociálních sítích napsal, že rozhodnutí přijal již na začátku roku a jeho právní formalizace v tomto týdnu je prý náhoda.
    Zároveň, jak připomíná ukrajinský telegramový kanál Politika země, se tak děje na pozadí korupčního skandálu s Lukeriovým kolegou Vasilem Lozinským. Detektivové NABU ho zadrželi při přebírání úplatku ve výši 400 000 dolarů. Po zadržení byl Lozinski okamžitě propuštěn ze své funkce. Vjačeslav Negoda, který rovněž oznámil svou rezignaci, se k tomu nevyjádřil s tím, že "není čas a místo podávat zprávy".
    Kromě toho se kabinet dohodl na odvolání hned několika regionálních šéfů: Valentýna Rezničenka (Dněpropetrovská oblast), Oleksandra Starucha (část Záporožské oblasti kontrolovaná ukrajinskými ozbrojenými silami), Dmytra Živického (Sumská oblast), Jaroslava Januševiče (část Chersonské oblasti kontrolovaná ukrajinskou armádou) a Alexeje Kuleby, šéfa Kyjevské oblasti, který může nahradit Timošenka v prezidentském úřadu.
    Zpravodajský a analytický portál Strana v neděli informoval o chystaném přerozdělení. Média takový závěr učinila na základě videoposelství ukrajinského prezidenta. Zelenskyj v něm připomněl skandál kolem předražených nákupů potravin na ministerstvu obrany.
    Současně byla formálně zahájena série vysoce postavených výpovědí bývalým poradcem ukrajinské prezidentské kanceláře Alexejem Arestovyčem.
    17. ledna rezignoval po skandálním prohlášení o zřícení domu v Dněpropetrovsku v důsledku rakety, kterou na něj sestřelily ukrajinské síly protivzdušné obrany. Minulý týden navíc při havárii vrtulníku zahynuli ministr vnitra Denys Monastyrskij, jeho první náměstek Jevhen Jenin a státní tajemník agentury Jurij Lubkovyč. Podle politoložky Larisy Sheslerové se tragicky uvolněný post může stát záminkou pro boj politických klanů na Ukrajině.
    V této souvislosti Kreml již dříve uvedl, že ukrajinská korupce dráždí Západ. Podle prezidentova mluvčího Dmitrije Peskova se stále častěji ozývají střízlivé hlasy o efektivitě utrácení těchto pohádkových částek na Ukrajině. Experti jsou naopak přesvědčeni, že za masovými přesuny stojí USA, které mají veškeré informace o všech "plánech" na Ukrajině. Čas "tahání za nitky" nebyl vybrán náhodou.
    "Bílý dům potřebuje kompletní přeformátování moci v zemi. O své posty mohou přijít šéfové Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU), mohou se objevit noví šéfové ministerstva vnitra a Národního protikorupčního úřadu (NABU). Ve skutečnosti se změní celá mocenská vertikála občanské moci na Ukrajině," řekl bývalý velvyslanec LNR v Rusku Rodion Mirošnyk.
    " Tymošenko se samozřejmě nerozhodl rezignovat sám. Kdysi se do této pozice dostal, aby mohl prát peníze prostřednictvím složitých korupčních schémat. A všechny nitky tak či onak vedou k prezidentu Zelenskému, kterého se nikdo nedotkne, a Andreji Jermakovi," vysvětlil diplomat.

    Zvláště skandální je korupční projekt Velyke Budivnytstvo, který je lidově označován jako Velyke Kradivnytstvo (Velká stavba, respektive Velká zlodějna - pozn. novin VZGLYAD). "Nyní byl Tymošenko jednoduše "vydán Američanům, aby ho snědli", a to ve snaze se jim vyplatit. Ale nebude to fungovat.

    Američané již Ukrajinu zabrali pro její zkorumpovaná místa. Korupce tam byla vždycky, ale za nitky museli tahat až teď,

    • ironicky poznamenává Mirošnyk. "Jmenováním šéfů bezpečnostních agentur a posílením pozic proamerických osobností se nakonec dočkáme i Jermaka, který je hlavním cílem Washingtonu. Bílý dům má v úmyslu vzít řízení Ukrajiny pod přísnou kontrolu," domnívá se respondent.
      "Navzdory tomu, že Jermak je ve skutečnosti pod kontrolou Londýna, nelze to, co se děje, nazvat konfliktem nebo konfrontací mezi USA a Británií. Jedná se o banální přetahování o kontrolní mechanismy. Nic osobního, jen obchod, jak se říká," řekl Mirošnik.
      Poněkud jiný názor zastává bývalý poslanec Rady Oleg Carev. "Uvnitř země dochází ke zhoršování vztahů mezi příznivci Ameriky a Spojeného království. Když se podíváte na to, kdo se v médiích vyjadřoval ke skandálům a kdo je nyní vyšetřuje, zjistíte, že o korupci mluví lidé spojení se Sorosem. A vyšetřování vede NABU, orgán orientovaný na USA," vysvětlil Carjov.
      " Úder je namířen především proti vedoucímu prezidentské kanceláře Andreji Jermakovi a jeho zástupci Kyrylu Tymošenkovi. Jedná se o lidi, kteří mají v Zelenského okolí podporu Spojeného království. Pokud si vzpomenete na historii jmenování Andreje Jermaka: kam šel, s kým se setkal v prvních dnech po svém jmenování - to je Velká Británie," uvedl v komentáři pro MK.
      "To, čeho jsme nyní svědky, je jen vrcholek ledovce. Pronásledováni jsou dokonce i političtí stratégové, kteří pracují pro Londýn. Skandál s vraždou Kirejeva je také ranou pro Zelenského tým z USA," dodal Carev.
      "Obludná korupce byla vždy nedílnou součástí ukrajinské vlády. A příliv západního kapitálu na pozadí speciální operace jen povzbudil místní politiky ke zpronevěře," říká politoložka Larisa Sheslerová.
      "Američané pro sebe vytvořili mimořádně výhodnou situaci, kdy je každý ukrajinský úředník napojen na šedá schémata. Nežádoucí osoby je možné nahradit lusknutím prstu - nemusíte ani hledat důvod. Washington tento nástroj používá k identifikaci nejloajálnějších politiků," zdůraznila expertka.
      "Současně si nemyslím, že by tato změna měla cokoli společného s vojenskými neúspěchy Ukrajiny. AFU podle USA dělá, co může. Pravděpodobně chtějí jen ukázat, kdo je v domě pánem. Je to ukázka toho, že i ten nejstátotvornější politik může kdykoli vyletět ze své pozice," dodala Sheslerová.
      "Cílem je také zlevnit a zjednodušit systém řízení Ukrajiny. Pokud se někdo začne "chytat za nos", USA ho rychle nahradí skromnějším nováčkem. Vidíme také, že britští zpravodajští agenti ustupují těm americkým," uvedla.
      "Například Andrej Jermak je fakticky pod kontrolou Londýna. A Washington má zájem na jeho oslabení. Politik má stále příliš velkou moc - jeho náhlé odstranění je v tuto chvíli nemožné. Personální výměny na ministerstvu vnitra a prokuratuře by však mohly významně změnit mocenskou vertikálu v Kyjevě. V takovém případě ho lze odstranit bez větších ztrát. A Zelensky se s tím bude muset smířit," uzavřela Sheslerová.

    https://vz.ru/politics/2023/1/24/1196294.html

  • Súlad
    upravené Sat 28 Jan 2023 ->

    Lavazza povedal/-a: A zase konšpirácie. Myslím, že nepotrvá ani pól roka, než toto sa stane pravdou. Veď vieme kto je na cele tejto kraginy, žiaľ.

    Spamätajte sa s týmto programovaním budúcnosti. Na každom jednom slove záleží!!!

  • Zora
    upravené Sat 28 Jan 2023 ->

    Moskva žiada Nemecko o vysvetlenie k slovám Baerbockovej o vojne
    https://www.teraz.sk/zahranicie/moskva-ziada-nemecko-o-vysvetlenie-k-vy/690234-clanok.html

    O vyjadrení ministerky tu:
    https://ksbforum.info/discussion/comment/17392/#Comment_17392


    Viktor Orbán: „Sme vo vojne s Ruskom”
    Zápisky z otvoreného stretnutia s protivojnovým maďarským premiérom, ktorý varuje, že tento konflikt sa môže ľahko zhoršiť
    Orbán povedal, že Západ musí pochopiť, že Putin si nemôže dovoliť prehrať a ani neprehráva, pretože na budúci rok ho čakajú nové voľby a nemôže kandidovať ako prezident, ktorý prehral vojnu. Navyše, povedal, Rusko nemôže dovoliť, aby sa NATO etablovalo na Ukrajine. Už dávno pominul čas, keď Rusko mohlo Ukrajinu dobyť alebo nastoliť priateľský režim. Ak by Rusko rýchlo zvíťazilo, bolo by to možné, ale teraz je to beznádejné. Preto, povedal Orbán, cieľom Ruska je urobiť z Ukrajiny neovládateľnú trosku, aby si ju Západ nemohol nárokovať ako výhru. V tom sa im už podarilo uspieť. „Teraz je to Afganistan,“ povedal. „Krajina nikoho.”
    Západ nechápe, že čas je na Ukrajine na strane Ruska. Rusko je obrovská krajina a môže zmobilizovať obrovskú armádu. Ukrajine už dochádzajú vojaci. Keď sa to stane, čo potom?
    „Máme veľké, veľké problémy,“ povedal o Západe. Ak sa blížiaca sa jarná ofenzíva Ruska ukáže ako úspešná, krajiny NATO budú stáť pred otázkou, či pošleme vojakov bojovať za Ukrajinu? Orbán si nemyslí, že o tom uvažujú Američania, ale je to pred očami čoraz väčšieho počtu Európanov, ktorých krajiny môžu byť v prípade rozšírenia vojny zničené.
    Naozaj? Vojská NATO bojujúce proti Rusom na Ukrajine?
    Áno, povedal Orbán. Dnes to znie šialene, „ale ak sa pozriete na tendenciu, ako sme sa dnes dostali do tohto bodu, nemožno to vylúčiť“.
    „Sme vo vojne s Ruskom. Taká je realita,“ povedal. „Každým dňom sa posúvame ďalej.”
    Aby bolo jasné, Viktor Orbán nechce, aby bol Západ vo vojne s Ruskom. Tvrdí však, že príliš veľa ľudí na Západe si robí ilúzie o tom, čo sa skutočne deje – a čo by sa mohlo stať.
    https://www.hlavnespravy.sk/viktor-orban-sme-vo-vojne-s-ruskom/3026749
    Viktor Orban: West Is ‘In A War With Russia’
    https://www.theamericanconservative.com/viktor-orban-we-are-in-a-war-with-russia/

  • Kysucký, západní civilizace bude zničena v roce 2025. To by odpovídalo tomu, že Pavel bude prezidentem jenom 2 roky.
    https://www.obrodaslovanov.sk/index.php/vydane-knihy/nova-kniha-svetova-vojna-v-r-2025

  • Hmmm, otázka jestli patříme k taky k té západní...

  • @Kaktus povedal/-a:
    Hmmm, otázka jestli patříme k taky k té západní...

    Po dnešku to vypadá, že ano.

  • @Lavazza, ďakujem za upozornenie, nevšimla som si, ale keďže každý nečíta všetko, nechám to aj tu.

  • @Rusofil

    Nemám chuť se nechat zničit společně se západní civilizací.

    Dovedu si ale představit něco jako ideologické zničení západního modelu civilizace.

  • @Kaktus povedal/-a:
    @Rusofil

    Nemám chuť se nechat zničit společně se západní civilizací.

    Dovedu si ale představit něco jako ideologické zničení západního modelu civilizace.

    Ten tvůj předchozí post byl optimistický, ale podle mě, to na v USA na penězích nestojí. Těch si mohou natisknou, kolik bude potřeba. Jejich cílem je zničení Ruska jakýmkoliv způsobem. A pořád zvyšují sázky, momentálně dodávkou tanků.