Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

1585961636480

Komentáre

  • Jak Amerika zlikvidovala plynovod Nord Stream

    https://otevrisvoumysl.cz/jak-amerika-zlikvidovala-plynovod-nord-stream/

    Deník New York Times to označil za "záhadu", ale Spojené státy provedly tajnou námořní operaci, která byla utajena - až dosud.

  • marin povedal/-a: Právo a zákony sú v súčasnosti explicitne oprostené od akýchkoľvek morálnych a etických princípov. Však to bol základný dôvod vzniku Rímskeho práva (v tom čase však absencia týchto princípov nebola až tak zjavná). Takže v zákonoch a práve nehľadajme spravodlivosť. Preto je slepá. Aj tu sme im naleteli. Spravodlivosti zaviazali oči. Sme v tom všetci hlboko, veľmi hlboko namočení, stratili sme kritické myslenie, motáme a strácame sa v labyrinte, ktorý nám tu tisícročia budujú.

  • marin povedal/-a: Právo a zákony sú v súčasnosti explicitne oprostené od akýchkoľvek morálnych a etických princípov. Však to bol základný dôvod vzniku Rímskeho práva (v tom čase však absencia týchto princípov nebola až tak zjavná). Takže v zákonoch a práve nehľadajme spravodlivosť. Preto je slepá. Aj tu sme im naleteli.

    O tom není sporu.
    Jenže žijeme tady a teď, v této realitě, přesto, přes všechnu tu morální bídu jsou tací, kteří ani to minimum užitečného z toho všeho nedokáží transformovat směrem k spravedlnosti.
    Kdyby dokázali, neexistovala by ani tato debata.

  • S takto vysvetlením konfliktom v médiách som sa ešte nestretol, pomocou rozprávky - drak, princezná, rytier.

    https://www.hlavnespravy.sk/aj-vas-dobehli-s-touto-hlupou-fintou/3042016

  • Lavazza
    upravené Sun 12 Feb 2023 ->
  • **Kolaps ukrajinského energetického systému se blíží...
    **
    Ozbrojené sily Ukrajiny riskujú porážku nielen na bojisku, a to aj pri zvyšujúcich sa dodávkach západných zbraní. Kým predtým boli ruské údery nasmerované najmä na distribučné rozvodne, čím sa narušil prenos energie na veľké vzdialenosti, teraz sú často nasmerované na strojovne, priame miesta výroby elektriny.

    Od októbra sú ukrajinské mestá vystavené neustálym vzdušným útokom. Cieľom útokov sú elektrárne, rozvodne a ďalšie zariadenia energetickej infraštruktúry. Odborníci potvrdzujú, že útoky rakiet a dronov spôsobujú vážne ekonomické narušenie a spomaľujú prácu kľúčových podnikov obranného priemyslu. Čoraz častejšie sa hovorí o bezprostrednom kolapse ukrajinskej energetiky…

    Ľudia žijúci v podmienkach neustálych výpadkov elektriny pociťujú nedostatok tepla a svetla. Dnes „Ukrenergo“ poskytuje spotrebiteľom 75%, no často toto číslo klesne pod 50%. Inštitúcie fungujú prerušovane. To isté sa deje s bankami, obchodmi, lekárňami, ako aj inými podnikmi a organizáciami. Chladničky sú odstavené, prevádzka elektrických čerpadiel v mestskej úpravni vody je zastavená. Vlakové súpravy so strategickým nákladom, potravinami, zbraňami a posilami pre Ozbrojené sily Ukrajiny zamŕzajú na železničných tratiach.

    Ukrajinskí špecialisti okamžite vykonávajú opravy, ale je to stále ťažšie. Viackrát poškodené a opravované zariadenia na mnohých miestach vyčerpali svoje technické možnosti. Je nedostatok náhradných dielov, predovšetkým autotransformátorov, generátorov a elektromotorov. Vyrábala ich spoločnosť „Zaporožtransformator“, v nedávnej minulosti najväčší výrobca komponentov v Európe. V decembri však závod zasiahol letecký útok, ktorý zničil výrobné linky a skladovacie priestory.

    „Ruské útoky ničia kritické sieťové zariadenia rýchlejšie, než sa dajú opraviť alebo vymeniť,“ píše americký časopis „The Foreign Affairs“. „Každá väčšia prenosová rozvodňa a tepelná elektráreň na Ukrajine zažila aspoň jeden útok a niektoré z nich boli zasiahnuté aj viac ako päťkrát. Desiatky autotransformátorov, najdôležitejšia súčasť siete, boli zničené.»
    https://sk.news-front.info/2023/02/13/kolaps-ukrajinskeho-energetickeho-systemu-sa-blizi/

  • Military Watch: Nová ruská munice — smrt pro „Leopardy“

    Podľa analýzy amerického časopisu je stará ruská tanková munícia tiež dobrá, no na ceste sú ešte pokročilejšie projektily a „Armata“, čo je pre západnú techniku smutný fakt.

    Podľa vojenského magazínu „Military Watch“ začali ruské ozbrojené sily v zóne špeciálnej vojenskej operácie používať nový tankový projektil 3BM60 „Svinec-2“ (na fotografii spodný). A to znamená, že ruská armáda je pripravená na očakávaný príchod západných tankov, ako sú „Challenger 2“ a „Leopard 2A6“.

    Predpokladá sa, že oba tanky „vydržia“ čelný zásah starým projektil 3BM42 „Mango“ sovietskeho typu (na fotografii vyššie). Ten však môže stačiť proti starým tankom „Leopard“ série 2A4, ktoré dodá Poľsko.

    „3BM42 je napriek svojmu veku stále asi o 20 rokov pred ostatnými projektilmi, s ktorými sa NATO a jeho spojenci v minulosti stretli v boji,“ poznamenáva sa v článku. „A v ruských skladoch je takýchto nábojov veľa.“

    Techniku NATO na poliach Ukrajiny teda čakajú nemilé prekvapenia. Navyše 3BM60, prvýkrát predstavený v armáde v roku 2019, nie je najúčinnejším projektilom. Existuje napríklad aj „Vakuum-1“ pre T-14 „Armata“.

    Záverečné testovanie a výroba T-14 a „Vakuum-1“ by sa teraz mohli urýchliť, aby sa kompenzovalo „ohromujúce“ úsilie NATO, uzatvára „Military Watch“.
    https://sk.news-front.info/2023/02/13/military-watch-nova-ruska-municia-smrt-pre-leopardy/

  • Alex mluvi o tom, ze dostat na UA letadla nebude tak jednoduche. rika, ze zbrane se dodavaly tak, aby rusko nevedelo, kudy se dostavaji do zeme. jak ovsem dostat letadla na ukr? i kdyby je pripadne nejak rozlozily a dostaly tam, kdo je da dohromady, pak, takove stroje potrebuji nejakou drahu a infrastruktura na UA je ponicena. pokud ovsem se nejake takove misto jeste naslo a letadlo nekde stalo, tak by bylo objeveno a bylo by zamereno a zniceno ruskymi raketami. mozna se neznici hned vsechny, ale urcite vetsina. jedna se o drahe stroje, tak je asi neni v zajmu EU a USA, aby byly zniceny jeste pred prvnim nasazenim. jaka tedy moznost zbyva pro NATO? jets by mohly vzletnout z NATO stanovist, rumunska nebo polska. jakmile ovsem k tomu dojde, bude naprosto jasne pro cely svet, ze se NATO naprosto otevrene zapojilo do konfliktu a musi pocitat se vsemi dusledky.

    https://www.youtube.com/watch?v=B5BKTowiPxw

  • Zora
    upravené Tue 14 Feb 2023 ->

    Moldavsko

    Moldavská premiérka Gavrilitová oznámila demisiu vlády 10.2.23
    /.../
    Moldavský kabinet končí po 18 mesiacoch, ktoré poznačila séria kríz, predovšetkým po invázii Ruska na susednú Ukrajinu.
    /.../
    V krajine vypukli protesty proti zvyšujúcim sa cenám, najmä zemného plynu dodávaného Moskvou, čo Kišiňov označil za súčasť Kremľom podporovanej snahy o destabilizáciu moldavskej vlády, píše Reuters.
    Novú vládu nominuje prezidentka Maia Sanduová a následne ju musí schváliť parlament. Moldavské médiá sa podľa agentúry APA zhodujú, že zostavením kabinetu prezidentka poverí svojho poradcu pre bezpečnosť a exministra vnútra Dorina Receana.
    https://www.trend.sk/spravy/moldavska-premierka-gavrilitova-oznamila-demisiu-vlady


    Moldavsko sa obáva „ruského“ prevratu. Moskva: Zaťahujete nás do konfliktu 13.2.23
    Moldavská prezidentka Maia Sanduová v televíznom prejave uviedla, že Rusko chce v krajine vykonať násilný prevrat a odstrániť súčasnú prozápadnú vládnu garnitúru. Informovala o tom moldavská verejnoprávna stanica Radio Moldova.
    /.../
    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň uviedol, že Moskva plánuje v Moldavsku zvrhnúť demokratické zriadenie. Podľa Sanduovej informácie odovzdané Ukrajinou teraz potvrdili moldavské úrady.
    /.../
    Rovnako plán zahŕňa využitie osôb zo zahraničia pre násilné akcie,“ uviedla prezidentka, menovite spomenula ľudí z Ruska, Bieloruska, Srbska a Čiernej Hory. Moskva podľa nej tiež počíta s pomocou proruskej opozície v Moldavsku.
    /.../
    Moskva tvrdenia Sanduovej v utorok odmietla, informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí. „Tieto obvinenia sú úplne nepodložené a bez dôkazov," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Tvrdenie Kišineva má podľa nej poslúžiť na „ospravedlnenie vlastných nezákonných akcií“ a „odvedenie pozornosti od vnútorných problémov“ krajiny. Obvinila tiež Ukrajinu, že sa snaží „zatiahnuť Kišiňov do tvrdého stretu s Ruskom“.
    /.../
    Niekoľko hodín po demisii vlády Sanduová nominovala na nového premiéra svojho bezpečnostného poradcu Dorina Receana.
    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/656896-moldavska-prezidentka-varuje-pred-nasilnym-prevratom-ruska-v-krajine/


    Moldavsko dočasne uzavrelo svoj vzdušný priestor, oznámila tamojšia letecká spoločnosť 14.2.23
    "Vážení cestujúci, v tomto okamihu je vzdušný priestor Moldavskej republiky uzatvorený. Čakáme na obnovenie letov," uviedli aerolínie Air Moldova na Facebooku s tým, že ďalšie informácie poskytnú neskôr.
    https://www.ta3.com/clanok/258993/moldavsko-docasne-uzavrelo-svoj-vzdusny-priestor-oznamila-tamojsia-letecka-spolocnost


    USA podporili Moldavsko a Rumunsko; terčom podľa Washingtonu neboli
    Dve ruské rakety prenikli v piatok do moldavského a rumunského vzdušného priestoru a potom vleteli nad Ukrajinu, oznámil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/usa-podporili-moldavsko-a-rumunsko-ter/693750-clanok.html


    Rumunsko

    Rumunsko vo svojom vzdušnom zaznamenalo podozrivý balón
    Monitorovací systém rumunských vzdušných síl zaznamenal nad juhovýchodom Rumunska lietajúci objekt, ktorý sa javil ako meteorologický balón. V utorok to oznámilo rumunské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.
    Do oblasti vzlietli desať minút po upozornení systému dve stíhačky MiG-21, ktoré však prítomnosť objektu vo vzdušnom priestore nedokázali potvrdiť, uviedol rezort obrany. Dodal, že balón letel v nadmorskej výške 11.000 metrov.
    Rumunské stíhačky pátrali po objekte približne 30 minút, no nespozorovali ho piloti ani radarové systémy, spresnilo ministerstvo.
    Susedné Moldavsko v utorok z dosiaľ neznámych bezpečnostných príčin dočasne uzavrelo svoj vzdušný priestor, všíma si Reuters.
    V uplynulých dňoch boli tri neidentifikované objekty zaznamenané a následne zostrelené v severoamerickom vzdušnom priestore: v nedeľu nad Hurónskym jazerom na severovýchode USA, v sobotu nad severnou Kanadou a v piatok nad Aljaškou. Pred dvoma týždňami zostrelili americké vzdušné sily nad Atlantickým oceánom veľký čínsky balón.
    Washington sa domnieva, že balón, ktorý narušil vzdušný priestor USA Čína používala na špionáž. Peking tvrdí, že išlo o civilný balón používaný na meteorologické účely.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/rumunsko-vo-svojom-vzdusnom-zaznamenalo/694474-clanok.html

    Rumunsko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,7; škody neboli hlásené
    https://www.teraz.sk/zahranicie/rumunsko-zasiahlo-zemetrasenie-s-magnit/694496-clanok.html

  • Rusko už prohrálo strategicky i takticky. Na setkání kontaktní skupiny pro Ukrajinu v Bruselu to uvedl šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley. Americký ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že neexistují náznaky, že by se Rusko připravovalo na masivní letecký útok. Ukrajina by na jaře podle něj mohla zahájit ofenzívu

    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/austin-milley-ukrajina-rusko-valka-ofenziva.A230214_171048_zahranicni_jhr

    Je to ten Milley ale lišák. Přípravy na Ruskou ofenzívu USA nevidí, a tak minimálně USA nemusí poskytovat takovou pomoc. Holt republikáni trvají na škrtech.

  • Zaujimava sprava:

    13:58 Po páde z okna v Petrohrade zomrela šéfka finančného oddelenia ruského Západného vojenského okruhu, informoval dnes petrohradský server Fontanka. Okolnosti smrti Mariny Jankinovej vyšetrujú úrady.

    Telo 58-ročnej Jankinovej našli v utorok ležať pod oknami vysokopodlažného domu východne od centra Petrohradu. Podľa predbežných informácií v ňom žena žila. Na spoločnom balkóne na 16. poschodí domu polícia neskôr našla dokumenty a osobné veci, ktoré podľa všetkého Jankinovej patrili, napísal denník Kommersant. Vyšetrovatelia ako jednu z verzií zvažujú aj samovraždu.

    Predtým, ako Jankinová pracovala pre Západný vojenský okruh, pôsobila na ruskej daňovej správe. Západný vojenský okruh, jeden zo štyroch, na ktorej sú ruské ozbrojené sily územne rozdelené, potvrdil, že Jankinová bola jeho zamestnankyňou. S ďalšími otázkami ale novinárov odkázal na vyšetrovateľov

    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/657270-online-rusi-mozu-zmenit-vojnu-na-vzdusny-boj

  • Takže finále?

    Medzinárodný menový fond hovorí, že svet sa musí pripraviť na 3. svetovú vojnu: „Zomrú miliardy“
    Výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová varovala, že svet sa musí pripraviť na to, že po „bezprostrednom“ vypuknutí 3. svetovej vojny zomrú miliardy ľudí.
    https://www.badatel.net/medzinarodny-menovy-fond-hovori-ze-svet-sa-musi-pripravit-na-3-svetovu-vojnu-zomru-miliardy/
    v článku sú odkazy na zahraničné zdroje

  • Někdy si říkám, jestli ta nepříčetná snaha střední a východní Evropy, vesrat se co nejhoub do konfliktu s Ruskem, není účelová, aby pak západ mohl říct, že kvůli nepříčetnosti příslušných mopslů nemíní jít do války a hodí je přes palubu - resp. tím podle požadavků odevzdá území do vlivu RF.

  • Kaktus
    upravené Mon 20 Feb 2023 ->

    Biden je v Kyjevě, Zelenský prožívá vrchol kariéry.

    Na druhé straně to může být i signál, komu Zelenský nyní patří - už ne Britům, ale Fašingtónu. Po všech těch personálních změnách okolo Zelího

    První záběry Joea Bidena na kyjevském Michajlovském náměstí.
    https://t.me/stranaua/91799

    Biden se Zelenským v Kyjevě. Katedrála sv. Michala.
    https://t.me/stranaua/91800

    tarý Joe Biden si v Kyjeve za zvuku sirén uctí pamiatku Nebeskej stotiny.
    19-5.MP4
    (13.61 MiB) Staženo 3 x
    https://t.me/vorposte/35649

    Snad se dědek v pořádku vrátí odkud přijel...

  • Kaktus povedal/-a: Snad se dědek v pořádku vrátí odkud přijel...

    A proč by se nevrátil, když je na návštěvě s Ruským souhlasem a Zelenský pouští sirény leteckého poplachu každé významnější návštěvě ze Západu (ne-li každé).

  • Kaktus
    upravené Tue 21 Feb 2023 ->

    @Počtář

    protože Angličan potřebuje válku. Ale je pravda, že bez vědomí Ruska, by se to uskutečnit nemohlo.

  • Biden několikrát vášně spíše hasil (viz například jak spadla raketa na Polsko) a pokud skutečně je pod vlivem GP, tak kvůli jadernému útoku na Rusko tam určitě nepřijel. Spíše je GP extrémně v úzkých, když posílá takto významnou postavu za...... Obecně je to ale špatná zpráva, protože čím větší kladivo musí GP vytáhnout, aby odvrátil jadernou zkázu, tím je to víc v háji.

  • BLÍŽÍ SE VELKÁ VÁLKA, KLID PŘED BOUŘÍ – ZDE JSOU INDICIE! – spouští alarm dobře informovaný Simplicius The Thinker.
    Existují dva renomované kanály, které nyní potvrzují, že během týdne dojde k velkým akcím. Romanov Lite je komentátor z Krymu, který také spolupracuje s některými ruskými/donbaskými jednotkami, pomáhá jim se zásobováním a často je s nimi viděn na linii, často má zasvěcené informace, protože mluví přímo s vojáky. Napsal tuto zprávu, že brzy nastane čas odchodu:
    Do 5 dnů nastane Velká diskotéka.
    Ruská federace připravila 1 800 tanků, 3 950 obrněných vozidel, 2 700 dělostřeleckých systémů, 810 samohybných děl ze sovětské éry, jako jsou Grad a Smerč, 400 stíhaček a 300 vrtulníků pro nadcházející masivní útok na Ukrajinu. Píše o tom Foreign Policy.
    Ukrajinská protiletecká obrana je už zničená nebo téměř zničená.
    Kromě toho se nad Ukrajinou objevil nový typ dronu, létající ve výšce až 6 km, což je pro většinu typů dronů v tomto konfliktu extrémně vysoko. To se shodovalo s velkým úderem ruského létajícího dronu jen o několik dní později, který byl proveden jakýmsi „novým typem“ dronu s nápadně odlišným zvukovým vzorem, než je známý zvuk „sekačky na trávu“ Shahed/Geran/Dorito. Tyto drony měly mnohem „hlubší“ zvuk motoru, který naznačoval, že jde o větší nebo výkonnější dron.
    https://cz24.news/blizi-se-velka-valka-klid-pred-bouri-zde-jsou-indice-spousti-alarm-dobre-informovany-simplicius-the-thinker/