Správy - Balkán

2

Komentáre

  • Agentúra AFP „bije na poplach“: Pozor! TOTO je nový šéf tajných v Srbsku
    Agentúra AFP „bije na poplach“. Upozorňuje, že Srbsko vymenovalo kontroverzného politika a exministra vnútra za šéfa svojej tajnej služby. Podľa AFP je týmto politikom Aleksandar Vulin.
    Vulin (50) v minulosti šéfoval rezortom vnútra aj obrany. Ide o politika, ktorého nacionalistické výbušné prejavy veľakrát vyvolali diplomatické spory so susednými krajinami, pripomína AFP.
    Je tiež jedným z mála vysokopostavených európskych politikov, ktorí navštívili Moskvu od začiatku jej invázie na Ukrajinu. Vulin do ruskej metropoly zavítal v auguste, pričom sa stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, uvádza TASR.
    Vulin označil sankcie za protiruskú hystériu
    Srbsko síce oficiálne – na pôde OSN – odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu, k Západu sa však v uvalení sankcií na Moskvu nepridalo. Samotný Vulin povedal, že Srbsko sa „nebude zúčastňovať na protiruskej hystérii“.
    Propaguje takzvaný srbský svet
    Vulin je tiež verejným propagátorom myšlienky takzvaného srbského sveta, čím označuje akúsi politickú úniu Srbov vo svete. Kritici tvrdia, že ide o niečo podobné, ako je idea takzvaného ruského sveta.
    Balkánci sú takmer úplne závislí na ruskom plyne
    Srbsko je od roku 2012 oficiálnym kandidátom na vstup do Európskej únie. AFP však pripomína, že táto balkánska krajina je takmer úplne závislá od dodávok ruského plynu. Spolieha sa tiež na ruské právo veta v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN), ktoré v podstate znemožňuje získať medzinárodné uznanie pre Kosovo – bývalú srbskú provinciu, ktorá vyhlásila nezávislosť v roku 2008.
    https://ereport.sk/agentura-afp-bije-na-poplach-pozor-toto-je-novy-sef-tajnych-v-srbsku/

  • anglicky novinar/bloger. video z kosova, 2019
    graham stoji u sochy clintona a pta se lidi, jestli ho maji radi. maji ho radi, pry jim pomohl proti srbum, privedl armadu a bombardoval srbsko a tak je hrdina.

  • 25.3.23
    Vučič sa pýtal NATO, kto dal v roku 1999 aliancii právo zabíjať Srbov
    Na výročie bombardovania Juhoslávie požiadal srbský prezident Aleksandar Vučič vedenie NATO, kto dal aliancii právo zabíjať miestnych obyvateľov.
    "Uplynulo 24 rokov odvtedy, čo ste nám zobrali časť krajiny, zabili deti a civilistov, vojakov a policajtov. Kde ste získali právo zabíjať našich vojakov a policajtov, kto vám toto právo dal?!" povedala hlava štátu.
    Zdôraznil, že jednotky aliancie zaútočili na suverénnu a slobodnú krajinu. Podľa Vučića predstavitelia NATO odôvodňovali bombové útoky túžbou vyhnúť sa „humanitárnej katastrofe“.
    „Nezabránili ste žiadnej humanitárnej katastrofe, vyzbrojili ste povstalecké skupiny v slobodnej a suverénnej krajine, ktorá nevkročila ani o krok, ani prstom na územie iného štátu,“ povedal srbský prezident.
    Keď si podľa neho iniciátori agresie NATO uvedomili, že nemôžu získať formálny zákonný súhlas Bezpečnostnej rady OSN, rozhodli sa bez neho zaobísť. Potom, dodal Vučić, sa zhromaždilo 19 členov aliancie a zaútočili na jeho krajinu.
    "V Srbsku je 24. marec výročím bombových útokov NATO, ktoré zabili viac ako 2 500 ľudí vrátane 87 detí. Ostreľovanie spôsobilo škody za 100 miliárd dolárov a lekári stále zaznamenávajú účinky ochudobneného uránu, čo vedie k nárastu rakoviny."
    Štátne spomienkové akcie sa začali dnes večer v meste Sombor na severozápade krajiny, kde 24. marca 1999 spadla prvá bomba NATO. Ceremoniál na hlavnom námestí za prítomnosti niekoľkých desiatok tisíc srbských obyvateľov, prezidenta Aleksandara Vučiča, premiérky Any Brnabicovej, prezidenta Republiky Srbská Bosna a Hercegovina Milorada Dodika a členov vlády sa začal pohrebným obradom pod vedením Srbský patriarcha Porfiry.
    Srbský minister sociálneho zabezpečenia a záležitosti veteránov Nikola Selakovič a ruský veľvyslanec Alexander Bocan-Kharčenko dnes predtým položili kvety k pamätníku trojročnej Milice Rakićovej a všetkých mŕtvych detí v parku Tasmajdan v centre Belehradu. Minister obrany Miloš Vučevič a velenie armády položili vence k pamätníku vojakov, ktorí zahynuli počas bombardovania NATO v posádke mesta Raška.
    V roku 1999 ozbrojená konfrontácia medzi albánskymi separatistami z teroristickej Kosovskej oslobodzovacej armády a armádou a políciou Srbska viedla k bombardovaniu Juhoslovanskej zväzovej republiky silami NATO.
    Vojenská operácia sa začala bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN a na základe tvrdenia západných krajín, že tamojšie úrady údajne vykonávali etnické čistky v kosovskej autonómii a vyvolali tam humanitárnu katastrofu. Letecké útoky Severoatlantickej aliancie pokračovali od 24. marca do 10. júna 1999. Na ich prelety cez zvrchované územie Slovenskej republiky dala súhlas vtedajšia vláda Mikuláša Dzurindu. Bomdardovala sa aj Vojvodina, kde žije početná slovenská menšina.
    https://skspravy.sk/svet/vucic-sa-pytal-nato-kto-dal-v-roku-1999-aliancii-pravo-zabijat-srbov/


    Milorad Dodik:

    EÚ a Spojené štáty kritizujú Bosnianskych Srbov za Medailu cti pre Putina
    https://www.trend.sk/spravy/eu-spojene-staty-kritizuju-bosnianskych-srbov-medailu-cti-pre-putina?itm_brand=trend&itm_template=other&itm_modul=topic-articles&itm_position=1

    Líder bosnianskych Srbov chce zakázať prístup LGBTQ skupín do škôl
    https://skspravy.sk/svet/ideologia/lider-bosnianskych-srbov-chce-zakazat-pristup-lgbtq-skupin-do-skol/

    10.3.23
    Odmietnutie nezodpovedných komentárov Milorada Dodika z BaH /vyjadrenie - Biely dom, aut. preklad/
    Spojené štáty odmietajú komentáre prezidenta Republiky srbskej Milorada Dodika z 9. marca, v ktorých sa snažil podkopať Ústavný súd Bosny a Hercegoviny a opakovane sa vyhrážal odtrhnutím Republiky srbskej od Bosny a Hercegoviny (BaH). Článok III ods. 3 Daytonskej ústavy jasne stanovuje, že Republika srbská musí plne dodržiavať rozhodnutia inštitúcií Bosny a Hercegoviny, vrátane konečných a záväzných rozhodnutí Ústavného súdu Bosny a Hercegoviny.
    Spojené štáty sú hrdé na to, že môžu stáť pri ľude Bosny a Hercegoviny, keď budujú budúcnosť v euroatlantickom spoločenstve národov a posilňujú štátne inštitúcie potrebné na to, aby sa tam dostali. Separatistická rétorika a vyhrážky Daytonskej mierovej dohode sú nezodpovedné, nebezpečné a škodlivé pre pokrok Bosny a Hercegoviny smerom k ďalšej euroatlantickej integrácii.
    Spojené štáty boli a zostanú najsilnejším podporovateľom a partnerom Bosny a Hercegoviny a jej ľudu. Zaväzujeme sa, že budeme pokračovať v presadzovaní suverenity, územnej celistvosti a multietnického charakteru Bosny a Hercegoviny a že budeme brať na zodpovednosť tých, ktorí sa snažia podkopať inštitúcie Bosny a Hercegoviny a Daytonskú mierovú dohodu. Náš záväzok je pevný ako skala a Spojené štáty americké sa ľudu Bosny a Hercegoviny nevzdajú.
    https://www.state.gov/rejecting-irresponsible-comments-by-bihs-milorad-dodik/

    Našla som na VK /a zabudla uložiť dátum a zdroj/:
    Republika Srbská preruší diplomatické styky s USA a Spojeným kráľovstvom.
    Bosniansky politik a prezident republiky Milorad Dodik oznámil svoj zámer ukončiť vzťahy s britskými a americkými diplomatmi a ambasádami.
    Republika Srbská je entita (útvar) v rámci Bosny a Hercegoviny.
    Dodik má v úmysle prijať aj zákon o zahraničných agentoch, aby mal pod kontrolou vplyv Západu na vnútorné pomery republiky.

  • dnes

    Maďarsko tajne pomáha Chorvátsku s dodávkami zbraní na Ukrajinu, tvrdí Jutarni List
    Maďarský premiér Viktor Orbán tajne umožňuje Chorvátsku, aby letecky prevážalo zbrane na Ukrajinu cez vzdušný priestor Maďarska.

    Napísal to v sobotu chorvátsky denník Jutarni List s odvolaním sa na uniknuté tajné americké dokumenty. 

    Jutarni List (JL) sa odvolal na zistenia spravodajského servera Politico.eu, ktorý tvrdí, že sa mu podarilo získať 50 strán takýchto dokumentov. Okrem iného sa v nich nachádzajú materiály analyzujúce rolu Maďarska v súvislosti s vojnou na Ukrajine. 

    Podľa zistení Politica dokumenty naznačujú to, že Maďarsko zrejme so spojencami z NATO uzavrelo tajnú dohodu, v rámci ktorej im umožňuje využívať maďarský vzdušný priestor na prepravu zbraní určených pre ukrajinskú armádu. 

    Orbánova vláda pritom opakovane verejne deklarovala, že takéto dodávky cez maďarské územie alebo vzdušný priestor umožňovať nebude, pripomína chorvátska tlačová agentúra Hina. Nové odhalenia preto označila za veľký úder pre Viktora Orbána, spochybňujúci integritu jeho verejných vyhlásení a činov. 

    Uniknuté americké dokumenty okrem iného spomínajú aj plán, v rámci ktorého by mali cez vzdušný priestor Maďarska vracať ukrajinskí piloti na vrtuľníkoch, ktoré Kyjevu darovalo Chorvátsko.  Z materiálov pritom nie je jasné, či bol tento plán aj uvedený do praxe. Podľa zistení agentúry Hina už územie Chorvátska opustili prvé tri darované vrtuľníky, oficiálne miesta to však zatiaľ nepotvrdili. 

    Chorvátsko už vlani v auguste vypravilo na Ukrajinu konvoj 12 nákladných vozidiel naložených chorvátskymi delami a muníciou. Keďže Maďarsko vtedy neumožnilo prechod konvoja cez svoje územie, musela sa dodávka uskutočniť cez Rakúsko a Slovensko, uvádza Hina. Z dokumentov získaných serverom Politico však vyplýva, že Maďarsko sa zrejme medzičasom tajne dohodlo so spojencami, že povolí takéto dodávky cez svoj vzdušný priestor.  

    https://tvnoviny.sk/zahranicne/clanok/697324-madarsko-tajne-pomaha-chorvatsku-s-dodavkami-zbrani-na-ukrajinu-tvrdi-jutarni-list


    pripomínam:
    https://www.teraz.sk/utok-na-ukrajinu/gulyas-minister-obrany-sr-je-pri-vycv/699839-clanok.html

  • Bulharsko

    1.5.23
    Bulharský generálny prokurátor prežil pokus o atentát
    Neúspešný pokus o atentát bol v pondelok spáchaný na bulharského generálneho prokurátora Ivana Geševa.
    Gešev smeroval v konvoji vozidiel do Sofie, keď okolo 11.30 h miestneho času vybuchla vedľa cesty nastražená nálož. Incident sa stal medzi obcami Železnica a Kovačevci v zákrute, kde vozidlá musia výrazne znížiť rýchlosť.
    "Generálny prokurátor bol terčom pokusu o vraždu, nešlo o zastrašovanie," povedal novinárom jeho námestník Borislav Sarafov.
    Televízia bTV tvrdí, že nálož bola odpálená na diaľku vojenským bezpilotným lietadlom. Podľa portálu 24 časa Gešev sedel v tom čase aj so svojimi dvoma dcérami v opancierovanom audi. Nikto s pasažierov neutrpel žiadne zranenia.
    Sila bomby podľa odhadov expertov zodpovedala viac ako trom kilogramom TNT, píše portál 24 časa. Po výbuchu zostal kráter hlboký 30 - 40 centimetrov s priemerom takmer tri metre. Útok sa vyšetruje ako teroristický čin.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/bulharsky-generalny-prokurator-prezi/711391-clanok.html

    reakcia zo Slovenska
    3.5.23
    Pokus o atentát na bulharského generálneho prokurátora: Žilinka so znepokojením reaguje!
    https://ereport.sk/zilinka-so-znepokojenim-reaguje/


    Srbsko

    28.4.23
    Úrad srbského prezidenta: Správy o hospitalizácii Vučiča sú nepravdivé
    https://www.teraz.sk/zahranicie/urad-srbskeho-prezidenta-spravy-o-ho/710822-clanok.html

    3.5.23
    TRAGÉDIA NA ZÁKLADNEJ ŠKOLE: Streľba si vyžiadala deväť obetí
    https://www.teraz.sk/zahranicie/srbsko-po-strelbe-na-zakladnej-skole/711718-clanok.html

    Mrazivé svedectvá po streľbe na základnej škole: Ľahol som si vedľa mŕtveho spolužiaka, vďaka tomu som prežil
    https://www.topky.sk/cl/11/2514527/Mrazive-svedectva-po-strelbe-na-zakladnej-skole--Lahol-som-si-vedla-mrtveho-spoluziaka--vdaka-tomu-som-prezil

    5.5.23
    V Srbsku došlo k ďalšej streľbe, hlásia osem obetí a 13 zranených
    https://www.teraz.sk/zahranicie/v-srbsku-doslo-k-dalsej-strelbe-hl/712207-clanok.html

  • Srbsko, streľba, zbrane

    10.5.23
    Srbi v rámci amnestie po masových streľbách odovzdali už tisíce zbraní
    Srbskí občania doteraz počas prvých dvoch dní zbraňovej amnestie odovzdali viac ako 3000 strelných zbraní a desaťtisíce nábojov rôznych kalibrov.
    Zbraňová amnestia bola v Srbsku vyhlásená v pondelok po tom, ako touto krajinou minulý týždeň otriasli dve masové streľby, ktoré si vyžiadali dovedna 17 obetí.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/vucic-srbi-v-ramci-amnestie-po-masov/713263-clanok.html

    9.5.23
    Po masových streľbách sa v Belehrade zhromaždili tisíce ľudí
    /.../
    Pondelková demonštrácia niesla názov "Srbsko proti násiliu". Pred budovou srbského parlamentu sa zhromaždilo viac ako 10.000 protestujúcich, ktorí sa následne presunuli k vládnym budovám. Protesty sa konali i v ďalších srbských mestách.
    /.../
    Protestujúci od vlády požadovali väčšiu bezpečnosť v školách i na uliciach. Zároveň vyzvali na odstúpenie viacerých predstaviteľov vrátane srbského ministra vnútra Bratislava Gašiča a šéfa tajnej služby Aleksandara Vulina.
    /.../
    Koaličná Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiča pondelkovú demonštráciu odsúdila a opozičné skupiny zúčastňujúce sa na zhromaždení označila podľa miestnych médií za "zlo bez tváre", ktoré sa "odváži využiť národnú tragédiu vo svoj vlastný záujem".
    Vučič povedal, že vzhľadom na nedávne udalosti je pripravený vypísať predčasné voľby, no ich dátum bližšie nešpecifikoval.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/po-masovych-strelbach-sa-v-belehrade/712861-clanok.html

    7.5.23
    Srbský minister školstva Branko Ružič po streľbe v škole podal demisiu
    /.../
    Ružič (47), popredný člen Socialistickej strany Srbska (SPS), koaličného partnera vo vláde, pôvodne obvinil z bezprecedentného masakru internet, videohry a "západné hodnoty".
    Opozičné strany a ľudskoprávne skupiny okamžite vyzvali ministra na odstúpenie, pričom deň po streľbe sa pred budovou jeho rezortu zhromaždili tisíce ľudí s rovnakým posolstvom.
    /.../
    Podľa projektu Small Arms Survey patrí Srbsko medzi krajiny s najvyšším počtom držiteľov zbraní na svete; na každých 100 civilistov tam pripadá viac ako 39 strelných zbraní.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/srbsky-minister-skolstva-branko-ruzi/712705-clanok.html

    5.5.23
    Vučič po masových streľbách navrhol znovuzavedenie trestu smrti
    Srbský prezident Aleksandar Vučič v piatok uviedol, že tamojšej premiérke Ane Brnabičovej navrhol opätovné zavedenie trestu smrti v súvislosti s dvoma masovými streľbami,
    Dnes ráno som premiérke navrhol, aby sme sa vrátili k trestu smrti. Oni sú však proti tomu, lebo by sme popri Bielorusku boli jediní v Európe," podotkol s tým, že predtým sa aj on vyslovil proti trestu smrti, čo v súčasnosti "horko oľutoval".
    /.../
    Vučič na piatkovej tlačovej konferencii tiež uviedol, že páchateľ mal v čase útoku na sebe tričko s nacistickým motívom.
    Srbský prezident zároveň vyhlásil, že v súvislosti s najnovšími incidentmi je v krajine potrebné zaviesť opatrenia, ktoré prinesú výsledky. Ohlásil okrem iných nasadenie 1200 ďalších policajtov na školách, zaistenie väčšej bezpečnosti vo vzdelávacích zariadeniach, konfiškáciu zbraní a obrovské pokuty. Tamojšiemu ministerstvu vnútra zároveň nariadil, aby všetky osoby, ktoré majú zbrane v nelegálnej držbe, ich počas nasledujúceho mesiaca odovzdali, v opačnom prípade budú nasledovať "brutálne sankcie".
    https://www.teraz.sk/zahranicie/vucic-po-masovych-strelbach-navrhol/712418-clanok.html

    5.5.23
    Srbský prezident Vučič sľubuje radikálne odstránenie strelných zbraní
    Srbský prezident Aleksandar Vučič v piatok vyhlásil, že spustí rozsiahly plán na odzbrojenie s cieľom odstrániť z krajiny státisíce strelných zbraní. Reaguje na dva tragické prípady streľby v krajine v posledných dvoch dňoch.
    "Uskutočníme takmer úplné odzbrojenie Srbska," povedal Vučič v živom televíznom vysielaní. Cieľom je stiahnuť desaťtisíce strelných zbraní od verejnosti, čo si bude vyžadovať hromadné preverenie registrovaných zbraní a zásahy voči majiteľom tých nelegálnych.
    /.../
    Vučič počas týždňa uviedol, že v Srbsku s približne 6,8 miliónmi obyvateľov je registrovaných viac než 760.000 strelných zbraní.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/prezident-vucic-slubuje-radikalne-od/712337-clanok.html

  • 12.5.23
    Desaťtisíce ľudí v Belehrade zablokovali dopravu na moste
    Desaťtisíce ľudí v piatok vyšli do ulíc srbskej metropoly Belehrad a zablokovali kľúčový most, aby vyjadrili nespokojnosť s vládou prezidenta Aleksandra Vučiča po dvoch masových streľbách, ktoré si začiatkom mesiaca vyžiadali 17 obetí.
    Účastníci sa zhromaždili pred budovou parlamentu, neskôr sa presunuli k sídlu vlády a k cestnému mostu ponad rieku Sáva. Tam spôsobili blokádu dopravy. Niesli transparent s nápisom "Srbsko proti násiliu". Polícia nezasiahla.
    Provládne médiá blokádu mosta kritizovali. Opozičný politik Srdjan Milivojevič však pre televíznu stanicu N1 povedal, že ide o boj o prežitie. "Ak prezident nerozumie svojim občanom, je na čase, aby odstúpil," povedal.
    Vučič pred začiatkom protestov povedal, že sú v podstate násilím v politike a obťažovaním občanov. Polícia by však podľa jeho slov nemala zasiahnuť, pokiaľ by neboli ohrozené ľudské životy.
    "Čo im dáva právo blokovať normálne životy iných ľudí," povedal prezident. Ten obviňuje opozičných lídrov, že zneužívajú tragédiu po streľbách, ktoré otriasli krajinou a viedli k požiadavkám na zmenu.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/desattisice-ludi-v-belehrade-zabloko/713970-clanok.html

  • 26.5.23

    Vučič nariadil armáde bojovú pohotovosť v reakcii na protesty v Kosove

    Srbský prezident Aleksandar Vučič nariadil v piatok srbským ozbrojeným silám zaujať stav plnej bojovej pohotovosti a presunúť sa bližšie k hraniciam s Kosovom. Reaguje na zrážky medzi demonštrantami a políciou v jednej z kosovských obcí.

    Dav ľudí sa v piatok zhromaždil v kosovskom meste Zvečan a usiloval sa zabrániť novozvolenému albánskemu starostovi vstúpiť do priestorov svojho úradu, píše Reuters. Polícia použila na rozoznanie demonštrantov slzotvorný plyn.

    Na miesto prišli aj vojaci z misie KFOR, píše Tanjug. Počas zrážok utrpeli zranenia štyria ľudia a bolo podpálené jedno policajné vozidlo. Starosta sa podľa Reuters neskôr pomocou ozbrojeného sprievodu do svojho úradu dostal.

    Vučič ako hlavný veliteľ ozbrojených síl podpísal výnos o bojovej pohotovosti armádnych jednotiek. Srbský minister obrany Miloš Vučević označil situáciu v Kosove za dramatickú. "Je jasné, že dochádza k teroru voči srbskej komunite v Kosove," vyhlásil.

    Približne 50.000 Srbov žijúcich v obciach na severe Kosova vrátane Zvečanu bojkotovalo 23. apríla komunálne voľby. Dôvodom bolo nesplnenie ich požiadavky na väčšiu autonómiu.

    Volebná účasť bola len 3,4 percenta a miestni Srbi uviedli, že nebudú spolupracovať s novými starostami v týchto obciach, pretože ich nezastupujú. Všetci z týchto starostov sú zástupcovia politických strán etnických Albáncov.

    Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, ale Belehrad ho stále pokladá za svoju provinciu. V Kosove žije približne 120.000 Srbov, mnohí z nich v štyroch severných okresoch, ktoré majú spoločnú hranicu so Srbskom.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/vucic-nariadil-armade-bojovu-pohotov/717168-clanok.html

  • 27.5.23

    Demonštranti v Belehrade obkľúčili budovu štátnej televízie


  • 29.5.23

    V Kosove sa zranilo 20 maďarských vojakov; siedmi sú vo vážnom stave


  • Zora
    upravené Tue 30 May 2023 #46->

  • 1.6.23

    NATO je pripravené vyslať ďalších vojakov do Kosova

    prvých 700 vojakov je už na ceste


  • 1.6.23

    Macron a Scholz vyzvali na nové voľby v severných okresoch Kosova


  • Volebná účasť 3,5% - s takým niečím títo presvedčení demokrati nerátajú. Zaujímavé vidieť, že popri všetkých volebných podvodoch a manipuláciach im záleží na legitimácii tej ich demokracie.


  • 8.6.23

    Zbraňovú amnestiu v Srbsku predĺžili do konca júna


    --

    6.6.23

    Kosovo je otvorené novým voľbám v štyroch samosprávach na severe




  • 14.6.23

    STREĽBA NA ZÁKLADNEJ ŠKOLE: Žiak postrelil učiteľa do krku

    Žiak v tínedžerskom veku v stredu postrelil učiteľa v základnej škole v meste Lukavac na severovýchode Bosny a Hercegoviny. Maloletého útočníka zadržala polícia, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

    "Toto dieťa, ktoré nemá ani 14 rokov, je pod dohľadom v priestoroch policajného oddelenia v Lukavci, pričom strelné zbrane a ďalšie predmety budú zaistené až do začiatku vyšetrovania," uviedlo ministerstvo vnútra Tuzlanského kantónu.

    Miestne médiá útočníka opísali ako bývalého žiaka, ktorý nedávno prestúpil do inej školy. Zranený učiteľ bol zároveň zástupca riaditeľa školy. Podľa vyhlásenia nemocnice v neďalekom meste Tuzla má "strelné zranenia krku""Pacient bol intubovaný a je práve operovaný," uviedlo Univerzitné klinické centrum v Tuzle.

    Bosna a Hercegovina v 90. rokoch prežila krutú občiansku vojnu s približne 100.000 obeťami a podľa výskumnej skupiny Small Arms Survey vlastní strelnú zbraň 31 percent jej občanov.


  • 17.6.23

    Pre záplavy vyhlásili v Srbsku výnimočný stav v 52 obciach


    ----

    18.6.23

    USA žiadajú Srbsko, aby prepustilo zatknutých kosovských policajtov

     Americké ministerstvo zahraničných vecí v sobotu vyčítalo Srbsku, že minulotýždňovým zatknutím troch kosovských policajtov vyvoláva napätie. Tiež žiada ich okamžité prepustenie.

    Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller Srbsko vyzval, aby okamžite a bezpodmienečne prepustilo trojicu príslušníkov pohraničnej stráže, ktorých srbské úrady zadržali 14. júna. "Ich zatknutie a pretrvávajúce zadržiavanie na základe falošných obvinení ešte zhoršuje už aj tak napätú situáciu," povedal.

    Belehrad a Priština sa nezhodujú na mieste zatknutia týchto príslušníkov a navzájom sa obviňujú z nezákonného prekročenia hraníc. Policajti boli podľa kosovských úradov unesení z územia Kosova. Belehrad tvrdí, že nezákonne vstúpili na územie Srbska.

    Kosovská vláda v stredu v reakcii na zatknutie nariadila zatvorenie hraníc pre srbské nákladné autá. Zákaz však v nasledujúcich dňoch zmiernila.

    Srbský prezident Aleksandar Vučič zatknutie policajtov bagatelizoval a uviedol, že kosovský premiér Albin Kurti sa usiluje vyprovokovať vojnu, píše AFP.

    Napätie medzi Belehradom a Prištinou vzrástlo od májového dosadenia etnických albánskych starostov v štyroch obciach na severe Kosova, ktoré sa uskutočnilo za asistencie kosovskej polície.

    Starostovia boli zvolení v aprílových komunálnych voľbách, ktoré kosovskí Srbi bojkotovali.

    Srbi, ktorí tvoria na severe Kosova väčšinu, nikdy neprijali vyhlásenie jeho nezávislosti od Srbska v roku 2008 a viac než dve desaťročia po povstaní kosovských Albáncov proti represívnej srbskej vláde stále považujú Belehrad za svoje hlavné mesto. Nezávislosť Kosova odmieta uznať aj samotné Srbsko.


    --

    17.6.23

    V Belehrade protestovali proti vláde desaťtisíce ľudí

    --

    14.6.23

    Albánsko zrušilo summit s Kosovom pre napätie okolo Srbov


    --

    8.6.23

    Premiér Kurti upozornil na zaujatosť USA a EÚ voči Kosovu



    ----

    13.6.23

    Bouře v Kosovu. Mainstream ukázal na špatné viníky. Potvrzeno

    https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Boure-v-Kosovu-Mainstream-ukazal-na-spatne-viniky-Potvrzeno-737892


    8.6.23

    Prezident Vučić jako provazolezec na laně mezi Ruskem a Západem


  • 1.7.23

    Po streľbe s jednou obeťou v Chorvátsku pátra polícia po útočníkovi

    Chorvátska polícia pátra po podozrivom, ktorý v sobotu večer spustil streľbu v meste Sisak v strednej časti krajiny. Zabil jedného človeka a zranil ďalších ľudí, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

    Streľba sa odohrala krátko po 20.00 h. Vznikol pri nej tiež požiar, uviedla polícia v oznámení. Ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne známe.

    Mesto Sisak sa nachádza približne 60 kilometrov juhovýchodne od chorvátskej metropoly Záhreb.


  • Srbská polícia našla a zadržala 300 nelegálnych migrantov v pohraničnej oblasti s Maďarskom, pri prehliadke na mieste boli nájdené automatické zbrane a strelivo.

    Počas akcie policajti prehľadali oblasť od osady Hajdukovo po Starú Karaulu, les Jasenovačka a „Omarov tábor“ a našli deväť automatických pušiek, loveckú karabínu s optickým zameriavačom, tri pištole, ako aj 841 kusov streliva. rôznych kalibrov, uvádza Tanjug.

    V spolupráci s Komisariátom pre utečencov boli nájdení migranti transportovaní do prijímacích stredísk, kde im poskytli primerané ubytovanie.


    https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2023/8/1/u-policijskoj-akciji-u-subotici-pronadjeno-200-migranata-i-znacajna-kolicina-oruzja


  • 13.9.23

    Srbská polícia zaistila pri maďarských hraniciach stovky migrantov

    Srbská polícia zaistila počas zásahu v mestách ležiacich pri maďarských hraniciach v utorok stovky migrantov a našla automatické zbrane. K zásahu prišlo v oblasti, z ktorej sú často hlásené potýčky medzi skupinami prevádzačov ľudí, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

    Srbská polícia oznámila, že jej príslušníci našli pri zásahu v pohraničných mestách Subotica, Kikinda a Sombor 371 migrantov a objavili tiež tri automatické zbrane a poloautomatickú pušku a ručnú zbraň. Migrantov policajti previezli do štátnych prijímacích centier, uviedla polícia vo vyhlásení.

    Ešte skôr v utorok pritom srbská štátna televízia RTS informovala o úmrtí jednej osoby počas ozbrojenej zrážky neďaleko maďarských hraníc. Pri incidente tiež utrpeli zranenia traja ľudia.

    Tisíce migrantov, ktorí sa snažia ujsť pred vojnou a chudobou z Blízkeho východu, Afriky či Ázie, sa pokúšajú dostať do západnej Európy po pozemnej trase vedúcej z Turecka cez Balkán. Srbsko leží priamo v srdci tejto migračnej trasy.

    V posledných mesiacoch pritom srbské médiá často hlásia výbuchy a prestrelky v pohraničnej oblasti, kde zrejme prevádzači bojujú o moc. Potýčky medzi prevádzačskými gangami si už v minulosti vyžiadali aj obete.

    Srbský minister vnútra Bratislav Gašič uviedol, že polícia sa snaží obmedziť boje medzi migrantami i akékoľvek iné trestné činy. "Štát nikomu nedovolí zneužívať našu pohostinnosť a ohrozovať bezpečnosť našich občanov," dodal.

    Maďarská pravicová vláda v snahe zastaviť nepovolené vstupy migrantov a utečencov do Maďarska vztýčila na hraniciach so Srbskom ostnatý plot. Migranti sa preto v snahe prejsť cez strážené hranice často obracajú na prevádzačov, aby ich hranicami previedli cez utajované nelegálne cesty.

    Podľa odborníkov na migráciu je srbská pohraničná oblasť preplnená, v dôsledku čoho rozkvitá prevádzačstvo. Srbská polícia uviedla, že v pohraničnej zóne začne vykonávať špeciálne hliadky v snahe posilniť bezpečnosť.



  • 24.9.23

    Polícia na severe Kosova obkľúčila ozbrojenú skupinu

    Kosovský premiér Albin Kurti v nedeľu uviedol, že polícia na severe Kosova obkľúčila najmenej 30 ozbrojencov s profesionálnym výcvikom. Stalo sa to len niekoľko hodín po oznámení úradov, že pri prestrelke zahynul kosovský policajt a ďalší utrpel zranenia.

    "Je tu najmenej 30 ozbrojených profesionálov, vojakov alebo policajtov, ktorí sú obkľúčení našimi policajnými zložkami a ktorých vyzývam, aby sa vzdali našim bezpečnostným agentúram," povedal Kurti na tlačovej konferencii.

    Ranná prestrelka sa odohrala v dedine Banjska v okrese Leposavič. Obkľúčená skupina sa ukrýva v kláštore pri dedine a jeho okolí. Srbská pravoslávna cirkev potvrdila, že ozbrojenci prepadli kláštor v Banjskej, kde sa zdržiavali pútnici zo severosrbského mesta Novi Sad.

    Podľa srbských médií sú hraničné priechody Jarinje a Brnjak medzi Srbskom a Kosovom uzavreté.

    Minulotýždenné rozhovory lídrov Srbska a Kosova v Bruseli o zlepšení vzťahov sa skončili bez výsledkov.

    Napätie medzi Prištinou a Belehradom sa vystupňovalo v máji po oznámení výsledkov miestnych volieb v Kosove, ktoré Srbi bojkotovali. Do úradov starostov sa tak dostali kandidáti albánskej národnosti a miestni Srbi im bránili ujať sa úradov. Následné potýčky s políciou a vojakmi mierovej misie NATO (KFOR) si vyžiadali desiatky zranených.

    Na severe Kosova tvoria Srbi väčšinu a odmietajú nezávislosť od Srbska z roku 2008, ktorú presadila tamojšia albánska väčšina. Stále považujú Belehrad za svoje hlavné mesto a aj Srbsko vníma Kosovo ako súčasť svojho územia.


  • Milo
    upravené Mon 25 Sep 2023 #59->

    Šéf Európskeho výboru pre rozšírenie NATO Fehlinger vyzval na bombardovanie Srbska

    Predseda mimovládnej organizácie "Európsky výbor pre rozšírenie NATO" Gunther Fehlinger vyzval alianciu, aby zaútočila na Srbsko na sociálnej sieti X.

    "Vyzývam NATO, aby okamžite pripravilo zásah proti Srbsku. Zbombardujte Belehrad práve teraz," napísal Fehlinger.

    K incidentu s útokom na políciu samozvanej Kosovskej republiky na severe regiónu došlo v nedeľu 24. septembra v noci. Neznáme osoby strieľali na strážcov zákona pomocou granátov a granátometov - jeden policajt bol zabitý. Potom boli blízke kontrolné stanovištia „Jarine“ a „Brnjak“ uzavreté.

    O tom, že na územie pravoslávneho kláštora Banjska vtrhli ozbrojení muži v obrnenom aute, informovala aj Raša-Prizrenská diecéza Srbskej pravoslávnej cirkvi.

    Predseda samozvaného Kosova Albin Kurti uviedol, že polícia obkľúčila tri desiatky ozbrojených útočníkov. Boli vyzvaní, aby sa vzdali. Kontingent NATO v Kosove oznámil, že je pripravený zúčastniť sa policajnej operácie .

    https://rg.ru/2023/09/24/glava-evropejskogo-komiteta-po-rasshireniiu-nato-felinger-prizval-bombit-serbiiu.html

    --

    Titulok vyzerá byť hrozivý, pri bližšom pohľade na autora výzvy menej. Je to "iba" provokácia:

    Gunther Fehlinger nazývaný aj "cheerleader NATO" už vyzval predtým aj na "rozdelenie Brazílie na päť rôznych štátov" v súvislosti s jej partnerstvom s Ruskom v skupine BRICS.

    Je bývalý generálny tajomník Únie malých a stredných podnikov Európskej ľudovej strany . Je zástancom rozširovania NATO a Európskej únie [1] .

    Günter Fehlinger sa stal známym vďaka svojim škandalóznym politickým vyhláseniam o rôznych krajinách, ktoré urobil v mene „Európskeho rozvojového výboru NATO“, ktorý nemá nič spoločné s NATO [ 2] .

  • Srbský prezident Vučić možnosť uznania Kosova úplne vylúčil

    Srbský prezident Aleksandar Vučič na pozadí toho, čo sa deje v Kosove, úplne vylúčil možnosť, že by Belehrad uznal republiku, uvádza agentúra TASS .

    „Všetko, čo sa stalo, ma posilnilo v presvedčení, že nezávislosť Kosova nikdy neuznáme,“ povedal srbský líder.

    Zdôraznil, že Priština môže v budúcnosti urobiť čokoľvek, aby Srbsko zmenilo svoj názor na túto otázku, ale nič to neovplyvní.

    Kontingent NATO v Kosove (KFOR) už skôr vyjadril svoju pripravenosť podporiť operácie kosovských bezpečnostných síl na severe regiónu po útoku neznámych útočníkov na miestnych policajtov. „KFOR naďalej pozorne monitoruje situáciu v Bansku, jeho jednotky sú prítomné v oblasti a sú pripravené v prípade potreby reagovať,“ uvádza sa v publikácii.

    https://m.lenta.ru/news/2023/09/24/priznanie/

  • 29.9.23

    Na tabuľku kosovskej ambasády v Záhrebe dali nálepku srbskej vlajky

    Neznámy páchateľ prilepil v noci na piatok nálepku so srbskou vlajkou na tabuľu s názvom kosovského veľvyslanectva v chorvátskom hlavnom meste Záhreb. Prípad nahlásili tamojšej polícii a ministerstvu zahraničných vecí. Pre tlačovú agentúru HINA to v piatok uviedla poslankyňa za etnické menšiny v chorvátskom parlamente Ermina Lekajová Prljaskajová, informuje TASR.

    Poslankyňa odsúdila tento čin ako pokus spôsobiť nepokoj. Informovala tiež, že veľvyslanectvo požiadalo o policajnú ochranu. Podľa nej polícia a ministerstvo zahraničných vecí na hlásenie zareagovali. Vyjadrila nádej, že záznamy z bezpečnostných kamier pomôžu identifikovať páchateľa.

    Lekajová Prljaskajová vyhlásila, že to bol provokačný čin, ktorý mal spôsobiť paniku po nedávnych prestrelkách v Kosove, keď bol zabitý kosovský policajt a viacerí srbskí útočníci.

    "Dúfam, že Srbi, ktorí žijú v Chorvátsku, sa dištancujú od tohto činu," dodala.

    Medzi Srbskom a Kosovom panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci. Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120.000 etnických Srbov.

    --

    Srbský politik Milan Radoičič sa priznal k príprave útoku v Kosove

    Člen významnej srbskej politickej strany v Kosove sa priznal, že viedol skupinu ozbrojencov, ktorá sa koncom minulého týždňa dostala do konfliktu s kosovskou políciou. Uviedol to v piatok jeho právnik.

    Zabitie kosovského policajta a následná prestrelka v kláštore v dedine Banjska neďaleko srbských hraníc znamenali jednu z najvážnejších eskalácií napätia v tejto bývalej separatistickej provincii za uplynulé roky.

    Traja srbskí ozbrojenci zahynuli pri niekoľkohodinovej prestrelke s kosovskou políciou po tom, ako prepadli hliadku pri dedine a neskôr sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore.

    Milan Radoičič, dlhoročný podpredseda strany Srbská kandidátka (Srpska lista), povedal, že viedol skupinu ťažko ozbrojených mužov do oblasti na severe Kosova v reakcii na údajné represie voči etnickým Srbom zo strany vlády v Prištine.

    Radoičič trvá na tom, že konal sám a bez podpory alebo súhlasu srbskej vlády.

    "Neinformoval som nikoho v mocenských štruktúrach Srbskej republiky ani v miestnych politických štruktúrach v severnom Kosove," napísal Radoičič v liste, ktorý v piatok na tlačovej konferencii v Belehrade prečítal jeho advokát.

    Radoičič uviedol, že zabitie kosovského policajta pri prepade neďaleko srbských hraníc bola "nehoda".

    "Smrť policajta bola náhodná a nasledovala po ostrej konfrontácii, v ktorej naši traja kamaráti - hrdinovia - položili životy za slobodu a zachovanie Kosova," napísal Radoičič.

    "Nie sme teroristi, sme bojovníci za slobodu nášho ľudu," uviedol v liste, ktorého súčasťou bolo aj jeho oznámenie o tom, že odchádza zo Srbskej kandidátky.

    Kosovský minister vnútra Xhelal Svečla začiatkom týždňa obvinil Radoičiča zo zosnovania nedeľňajšieho útoku a zverejnil videonahrávku, na ktorej je údajne podozrivý medzi skupinou ozbrojených mužov v kláštore v obci Banjska.

    Srbský prezident Aleskandar Vučič tento týždeň uviedol, že Radoičič sa nachádza v "centrálnej časti Srbska" a že úrady sú pripravené ho vypočuť.

    Kosovská vláda obvinila Belehrad z podpory celej operácie, pričom premiér Albin Kurti na sociálnych sieťach napísal, že zbrane a vybavenie použité pri nedeľňajšom útoku "vyrobili srbskí štátni výrobcovia vojenských zbraní".

    Radoičič, na ktorého USA uvalili sankcie, je dlho hlavným mocenským činiteľom medzi Srbmi na nepokojnom severe Kosova.

    --

    USA upozornili, že Srbsko na hranici s Kosovom zhromažďuje vojakov

    Washington v piatok upozornil, že Srbsko na hraniciach s Kosovom zhromažďuje svoje ozbrojené sily. Zároveň vyzval Belehrad, aby ich stiahol a zabránil tak destabilizácii situácie po potýčkach kosovských policajtov so srbskými ozbrojencami.

    Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v piatok vyhlásil, že USA zaznamenali rozsiahle nasadenie vojakov pozdĺž srbskej hranice s Kosovom. Belehrad tam podľa neho nasadil delostrelectvo, tanky a mechanizované jednotky. "Vyzývame Srbsko, aby stiahlo tieto sily z hraníc," dodal.

    Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval srbského prezidenta Aleksandara Vučiča na "okamžitú deeskaláciu a návrat k dialógu". Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan zas hovoril s kosovským premiérom Albinom Kurtim.

    Vučič priamo nepoprel, že Srbsko nahromadilo svoje jednotky na hranici, no odmietol tvrdenia, že srbské sily sú v pohotovosti.

    Severoatlantická aliancia v reakcii na aktuálnu situáciu schválila zvýšenie počtu príslušníkov svojich mierových síl v Kosove známych ako KFOR, povedal Kirby bez ďalších detailov. Neskôr to potvrdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.