Správy z Ruska

1272830323335

Komentáre

  • Zora
    upravené Wed 30 Aug 2023 #872->

    Muži zmluvy v tom majú jasno. Verzia, že je Prigožin v Mali, mi po tomto príde oveľa prijateľnejšia.

    30.8.23

    V Prigožinově smrti má prsty generál Averjanov, starý známý z Vrbětic, tvrdí britští agenti

    Na smrti Jevgenije Prigožina má podíl generál Andrej Averjanov, velitel elitní jednotky ruské vojenské rozvědky GRU, nechvalně proslulý z kauzy výbuchů ve Vrběticích či otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury. S odvoláním na zdroje z britské tajné služby to uvedl list Daily Mail.

    Generál Averjanov měl podle listu dlouhodobě na starosti „zahraniční operace“ ruské vojenské rozvědky. Daily Mail v této souvislosti připomíná, že podle britských tajných služeb v roce 2018 velel útoku na dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliju.

    Jeho jméno se také objevuje v souvislosti s vyšetřováním výbuchů ve Vrběticích z roku 2014. Jako velitel elitní jednotky GRU 2155 podle tehdejšího zjištění portálu Bellingcat řídil důstojníky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina, které čeští vyšetřovatelé považují za strůjce vrbětických explozí.

    Podle Daily Mail mezi Averjanovem a Prigožinem panovala dlouhodobá zášť. Souvisela údajně s aktivitami wagnerovců v Africe, které se GRU snažila kontrolovat. Po nepovedené vzpouře wagnerovců se Averjanov objevil na petrohradském summitu Rusko-Afrika, což spustilo spekulace, že se generál stane novým šéfem skupiny se zvláštním důrazem na „africké operace“.

    Možná to bylo schválně, připustil Kreml

    Kreml ve středu poprvé připustil, že havárie letu, během níž Prigožin zahynul, mohla být způsobena úmyslně. „Je zřejmé, že se zvažují různé verze, včetně verze - víte, o čem mluvím -, řekněme, úmyslná krutost,“ řekl podle Reuters mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov novinářům na dotaz ohledně vyšetřování.

    Pádem letounu, který se minulý týden zřítil v Tverské oblasti, se nebude zabývat Mezistátní letecký výbor (MAK), který v Rusku a dalších postsovětských zemích vyšetřuje příčiny leteckých nehod, informovala agentura TASS. MAK sám také oznámil, že se k okolnostem Prigožinova letu nebude vyjadřovat, což agentura Reuters označila za „neobvyklý krok“.

    Zároveň Kreml odmítl mezinárodní vyšetřování, které by se týkalo především Brazílie, kde se havarovaný letoun Embraer Legacy 600 vyrábí.

    Havárií se zabývá ruský Vyšetřovací výbor (obdoba americké FBI), a to na základě podezření z porušení pravidel bezpečnosti a provozu letecké dopravy.

    Letadlo s Prigožinem se zřítilo před týdnem – přesně dva měsíce poté, co šéf wagnerovců vedl neúspěšnou vzpouru proti ruskému armádnímu velení. Pád stroje nepřežil nikdo z deseti lidí na palubě. Příčina havárie není dosud známá.

    Dmitrij Peskov minulý týden jako „absolutní lež“ odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz Kremlu. Bílý dům ale opakovaně poznamenal, že bez Putinova vědomí se toho v Rusku moc nestane.

    -------------------------------------------------------------------


  • Podle doktora Valerije Solovjova je Prigožin „živý, zdravý a na svobodě“ v nejmenované zemi a to i přesto, že Rusko pořádá jeho pohřeb, kterého se V. Putin odmítá zúčastnit. Ruský politický analytik tvrdí, že válečník Jevgenij Prigožin je naživu poté, co minulý týden při leteckém neštěstí zahynul jeho dvojník – nikoliv sám šéf Wágnera. Doktor Solovjov řekl, že Prigožinovu údajnou zemi exilu prozradí začátkem příštího měsíce, ale popřel, že by to bylo v Africe, kde má Wagnerova soukromá armáda četné zájmy.

    Sám tomu dávám tak 50%, že je naživu.

    https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/rusky-analytik-prigozin-je-nazivu-a-chysta-pomstu-pote-co-byl-jeho-dvojnik-zabit/

  • Údajná manželka Jevgenije Prigožina, kterou viděli na jeho úterním pohřbu, byla ve skutečnosti manželkou jeho dvojníka.

    Smutně vyhlížející žena, která byla spatřena na Porochovském hřbitově, byla nejdříve identifikována jako samotářská manželka J. Prigožina, 52letá Ljubov Prigožina.

    Později však ruská média přišla s mimořádným tvrzením, že ve skutečnosti se petrohradského pohřbu zúčastnila Irina Krasavina, manželka jeho hlavního tělesného dvojníka Leonida Krasavina.

    Přestože Rusko oficiálně prohlásilo, že Prigožin při havárii zahynul, stále se spekuluje o tom, kdo za ní stojí – a zda vůbec byl v letadle, přičemž někteří naznačují, že pohřeb a oficiální prohlášení jsou součástí promyšlené lsti.

    https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/zvlastni-manzelka-dvojnika-prigozina-videna-na-pohrbu/

  • Milo
    upravené Thu 31 Aug 2023 #875->

    Franta povedal/-a: Podle doktora Valerije Solovjova

    Solovej a Solovjov - spája ich očividne nielen podobné priezvisko...

    --

    V prelinkovanom článku na ac24 je reč o V. Solovejovi:

    Valerij Dmitrijevič Solovej (* 19. august 1960 , Shchastia , Lugansk región ) je ruský historik , politológ, publicista a verejná osobnosť. Doktor historických vied.

    V júni 2019 mu vypršala zmluva v MGIMO .

    Vedenie univerzity požiadalo profesora, aby opustil vzdelávaciu inštitúciu, pretože „ vedie protištátnu propagandu a podkopáva politickú stabilitu “ [13] .

    --

    Vladimir Rudolfovič Solovyov

    Vladimir Rudolfovič Solovjov (* 20. október 1963 [1] [2] , Moskva [1] [2] ) je ruský novinár, rozhlasový a televízny moderátor, propagandista [4] [⇨] . 

    Moderátor programu Večer s Vladimírom Solovyovom na televíznom kanáli Rusko-1 .

    Vo februári 2023 obhajoval svojho 21-ročného syna Daniila, ktorý pred niekoľkými rokmi študoval v Londýne , pred kritikmi, ktorí sa pýtali, prečo sa jeho syn neprihlásil do boja na Ukrajine. Vladimir Solovjov predtým povzbudzoval každého schopného ruského muža, aby sa dobrovoľne zapojil do služby a bojoval vo vojne na Ukrajine, a odsúdil mladých ľudí, ktorí opustili Rusko, aby sa vyhli mobilizácii . [122]

    Solovyov uviedol, že má židovské korene a praktizuje judaizmus. Od roku 2009 je tiež držiteľom povolenia na pobyt a štatútu daňového rezidenta v Taliansku pre seba a svoje deti z manželstva s Elgou Seppovou.

    Solovjov sa považuje za sovietskeho vlastenca a svoj program často organizuje v saku s kosákom a kladivom.

    Podľa výsledkov prieskumu VTsIOM bol Vladimir Solovjov vyhlásený za najobľúbenejšieho novinára roku 2021 medzi Rusmi [81] .


    --

    V každom prípade je poučné porovnanie anglickej a ruskej verzie Wikipédie.

    --

    Soloway , Solloway je ruské a židovské priezvisko ruského jazykového pôvodu (rusky: Соловей , "slávik"; jidiš: סולוביי ). Varianty zahŕňajú Solovey, Solovay, Solovyei, Solovei, Salovey atď. 


  • 31.8.23

    V zoo v Moskve sa narodila panda

    V moskovskej zoo sa v stredu narodilo mláďa pandy veľkej. Dve pandy-súrodenci v berlínskej zoo oslavujú vo štvrtok štvrté narodeniny. TASR správu prevzala z agentúr DPA a Reuters.

    Rodičia pandy, ktorá sa narodila v Moskve, boli do tamojšej zoo privezení z Číny v roku 2019 pri príležitosti 70. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami, píše Reuters na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

    Pandy Pit a Paule sa narodili v berlínskej zoo 31. augusta 2019 vtedy šesťročnej samici Meng Meng. Podľa zoo ide o doteraz jediné pandy veľké, ktoré sa narodili v Berlíne.

    Štyri pandy v berlínskej zoo sú zároveň jediné exempláre tohto živočíšneho druhu v Nemecku. Sú majetkom Číny a zoo v Berlíne ich má zapožičané len dočasne. Pit a Paule by čoskoro mali byť prevezené do výskumného strediska v Číne.

    Peking v rámci tzv. pandej diplomacie po celé desaťročia darúval pandy krajinám, s ktorými mala priateľské vzťahy. V súčasnosti ich však zoologickým záhradám poskytuje len na dočasné obdobie.

    Panda veľká (Ailuropoda melanoleuca) je cicavec z čeľade medveďovité (Ursidae) a patrí medzi zraniteľné živočíšne druhy. Vo voľnej prírode podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) žije 1864 jedincov.


  • P
    upravené Tue 12 Sep 2023 #877->

    Prezidentské voľby v USA v roku 2024 neovplyvnia prístup Washingtonu k Rusku – prezident Putin

    Niekoľko ďalších bodov od Vladimira Putina počas zasadania Východného ekonomického fóra:

    ▪️Politika USA voči Rusku sa nezmení, aj keď bude Trump znovu zvolený.

    ▪️Tvrdenia o Trumpových prepojeniach na Rusko sú nezmysly; najviac sankcií uvalil bývalý prezident.

    ▪️Súčasná administratíva vníma Rusko ako nepriateľa.

    ▪️Západ sa snaží spomaliť rozvoj Číny míľovými krokmi.

    Prebiehajúce útoky na Rusko pokračujú v geopolitickej konfrontácii západných krajín.

    Vladimir Putin o Číne na plenárnom zasadnutí EEF

    ▪️O spolupráci s Čínou: Ruská federácia nevytvára vojenské spojenectvá a nie je nepriateľom proti nikomu, takže budeme pokračovať v práci.

    ▪️Čína vystrašila Spojené štáty nie integrovanými čipmi, ale tým, že ich je jeden a pol miliardy a ekonomika sa vyvíja míľovými krokmi.

    ▪️Spojené štáty naskočili do „posledného vlaku“, dohodli sa s EÚ, Saudskou Arábiou a Indiou na vytvorení nového ekonomického koridoru India-Blízky východ-Európa, no samotný projekt je v prospech Ruska - zabezpečí dodatočný pohyb tovaru pozdĺž koridoru, ktorý je v skutočnosti doplnkom k projektu Sever-Juh.

    https://t.me/shuohuaxia/12193

    Západ sa snaží potlačiť rast Číny, no už je neskoro. Čas vypršal, objavia sa nové centrá moci, povedal Vladimir Putin

    "Rusko a Čína dosiahli v posledných rokoch bezprecedentnú spoluprácu," dodal Vladimir Putin.

    Mali by sme si vziať príklad z Indie - Putin

    Ruský prezident Vladimir Putin privítal indickú iniciatívu „Vyrobené v Indii“ na plenárnom zasadnutí Východného ekonomického fóra (EEF), keď ruským predstaviteľom navrhol, aby namiesto používania zahraničných automobilových značiek používali na šoférovanie ruské autá.

    Na to nikto v Afrike nikdy nezabudne

    "Rusko vždy vytváralo vzťahy s inými krajinami na základe vzájomného rešpektu, na rozdiel od západných krajín, ktoré v minulosti porušovali práva a dôstojnosť koloniálnych krajín a snažili sa im diktovať, ako sa majú teraz správať," povedal Vladimir Putin.

    https://t.me/geopolitics_live/5351

  • Niektorí "ultrapatrioti" v Rusku pripravujú prevrat ako bol v roku 1917 v novom šate.

    Uviedol to vojenský expert Konstantin Sivkov na televíznej stanici Den TV.

    Podľa Sivkova sa snažia ovládnuť vlasteneckú časť spoločnosti, nespokojnú s chodom ŠVO.

    „Tento tím očakáva, že z pozície ultrapatriotizmu, vlastenectva v úvodzovkách a de facto politického avanturizmu sa im podarí prevziať kontrolu nad vojakmi v prvej línii a nad verejnosťou, ktorá ich podporuje - ich rodinami. A masa týchto ľudí je dosť veľká. To znamená, že ak zoberieme 300-tisíc zmobilizovaných, 286-tisíc dobrovoľníkov, plus k tomu pripočítame personál ozbrojených síl, pripočítame bojovníkov DĽR a LĽR, ktorí tam tiež vo veľkom počte bojujú, pripočítame ich rodinných príslušníkov, pripočítame priateľov a príbuzných, dostaneme číslo niekoľko miliónov ľudí.

    Na jednej strane prebieha prezidentom riadený proces postupného vyčerpania nepriateľa s následnou jeho rozhodujúcou porážkou, na druhej strane je tu proces prípravy nového modelu prevratu ako bol februárový prevrat v roku 1917.“

    https://m.politnavigator.net/idet-process-podgotovki-novojj-modeli-fevralskogo-perevorota-1917-go-sivkov.html

  • 12.9.23

    Putin: Vyslanie sovietskych tankov do Maďarska a ČSSR bola chyba

    Ruský prezident Vladimir Putin v utorok označil za chybu rozhodnutie Sovietskeho zväzu vyslať v čase studenej vojny tanky do Maďarska a Československa. Informovala o tom agentúra Reuters.

    "Bola to chyba," uviedol Putin vo Vladivostoku v odpovedi na otázku o vnímaní Ruska ako koloniálnej mocnosti v dôsledku rozhodnutia Moskvy poslať v roku 1956 tanky do Maďarska a v roku 1968 do Československa.

    "V zahraničnej politike nie je správne robiť nič, čo poškodzuje záujmy iných národov," vyhlásil podľa Reuters Putin, ktorý pritom v roku 2022 vyslal na Ukrajinu desaťtisíce vojakov, čím vyvolal najväčšiu pozemnú vojnu v Európe od druhej svetovej vojny.

    Šéf Kremľa tiež tvrdil, že Spojené štáty sa v súčasnosti dopúšťajú rovnakých chýb ako svojho času Sovietsky zväz.

    "Západ, a predovšetkým USA, vo svojej zahraničnej politike stúpa na tie isté hrable ako svojho času ZSSR," vyhlásil ruský prezident. Dodal, že Washington nemá "žiadnych priateľov, iba záujmy".

    Reuters pripomenul, že povstanie v Maďarsku v roku 1956 potlačili sovietske tanky a vojaci. V bojoch zahynulo najmenej 2600 Maďarov a 600 sovietskych vojakov. Československý pokus o reformu socializmu v roku 1968 ukončila invázia vojsk Varšavskej zmluvy pod vedením Sovietov. Podľa českých historikov v dôsledku invázie zahynulo približne 137 Čechov a Slovákov.

    Putin sa v utorok vo Vladivostoku zúčastňuje na plenárnom zasadnutí tzv. Východného ekonomického fóra.


  • V Rusku zaznamenali zvýšený dopyt po náboženskej literatúre a ezoterike

    V roku 2023 sa v Rusku zvýšil predaj náboženskej literatúry. Od začiatku roka sa nárast pohyboval od 40 do 60 % a viac. Najobľúbenejšími titulmi v tomto segmente zostávajú Korán a Biblia.

    Okrem toho sa zvýšil záujem kupujúcich o rôzne druhy ezoteriky. Napríklad o tarotové karty - len na OZON sa ich od začiatku roka predalo o 36 % viac ako vlani. Do prvej trojky najpredávanejších kníh na trhu v kategórii "ezoterika" v prvom polroku 2023 patria knihy Šťastné vrecká plné peňazí: Formovanie vedomia hojnosti a Radikálne odpustenie. Duchovná technológia na uzdravenie vzťahov...". Odborníci to nazývajú "novým trendom v predaji kníh".

    https://t.me/ONCHETVERIKOVA/8102

  • Myslel som ze Rusi maju viac rozumu

  • Ruské orgány navrhujú zaviesť flexibilné vývozné clá spojené s výmenným kurzom ako nové opatrenie na podporu rubľa. Medzi dôvody oslabenia rubľa patrilo aj to, že niektorí veľkí ruskí exportéri nechali príjmy v cudzej mene v zahraničí a nevracali ich do Ruska, ako to vyžaduje zákon. Napríklad obchodné médiá informovali o domácich producentoch hnojív vlastnených oligarchami zo zoznamu Forbes: Eurochem Andreja Melničenka, Phosagro Andreja Guryeva, Uralkali Dmitrija Mazepina a Uralchem. Ďalším významným exportérom je Akron holding Vyacheslav Kantor.

    Napriek sankciám, kolapsu akciového trhu a hospodárskej kríze sa niektorým ruským oligarchom podarilo zvýšiť svoje bohatstvo na pozadí SVO. Najbohatším (+ 5,3 miliardy dolárov) je 70-ročný Vyacheslav Kantor, majiteľ skupiny spoločností Acron vyrábajúcich suché zmesi a dusíkaté hnojivá. Kantor je teraz na 11. mieste v rebríčku Forbes, pričom jeho majetok sa odhaduje na 13 miliárd dolárov.

    Úspech Vyacheslava Kantora zabezpečili prudko stúpajúce ceny zemného plynu, ktorý je kľúčovou surovinou pre dusíkaté hnojivá. V dôsledku toho vzrástli ceny akcií Acron z 12,5 tisíc rubľov na 18 tisíc.

    https://life.ru/p/1609168

  • P
    upravené Thu 28 Sep 2023 #884->

    Rusko zastavilo vývoz uránu do Spojených štátov.

    OPRAVA:

    Rosatom popiera, že by zastavil vývoz ruského uránu do USA

    https://www.forbes.ru/biznes/497462-rosatom-ostanovil-eksport-urana-v-ssa

  • V nadpise vo Forbes sa píše:

    Rosatom popiera, že by zastavil vývoz ruského uránu do USA

    «Росатом» опроверг остановку экспорта российского урана в США

    --

    Rusko prestalo vyvážať urán do USA. Prevážali ho z prístavov Petrohradu

    28. septembra 2023, 16:20

    Rusko sa rozhodlo prestať vyvážať urán do Spojených štátov, informovala publikácia Strana Rosatom 28. septembra.

    Je to spôsobené „nedostatkom poistného krytia“.

    „Vývoz jadrového paliva z prístavov v Petrohrade do Spojených štátov bol tiež zastavený z dôvodu nedostatočného poistného krytia,“ píše sa v publikácii.

    Aktualizácia:

    Po nejakom čase bol príspevok s touto správou bez vysvetlenia zmazaný. Rosatom, ako píše TASS , informácie o zastavení exportu poprel.



  • 28.9.23

    Rusko:Pripojenie sa Arménska k ICC budeme vnímať ako nepriateľský krok

    Rusko vo štvrtok upozornilo, že prípadné rozhodnutie Arménska podpísať Rímsky štatút zriaďujúci Medzinárodný trestný súd (ICC), ktorý na jar tohto roku vydal zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s nelegálnymi deportáciami ukrajinských detí, by vnímalo ako "mimoriadne nepriateľský krok".

    "Rozhodnutia takéhoto druhu sú z nášho pohľadu mimoriadne nepriateľské," vyhlásil podľa agentúry AFP hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Reagoval na to, že legislatívny výbor arménskeho parlamentu vo štvrtok schválil návrh zákona o ratifikácii Rímskeho štatútu ICC. Dokument bol zaradený do programu najbližšej schôdze arménskeho parlamentu, ktorá sa začne 3. októbra.

    Arménsky premiér Nikol Pašinjan opakovane avizoval, že Jerevan ratifikuje Rímsky štatút v plnom rozsahu. Pašinjan pritom upozorňoval, že ratifikácia tohto dokumentu nemá žiadnu súvislosť so vzťahmi medzi Arménskom a Ruskom, ale súvisí s bezpečnosťou Arménska.

    Medzi Jerevanom a Moskvou stúpa napätie v súvislosti s konaním kontingentu ruských jednotiek v Arménmi obývanom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach, ktorý minulý týždeň po krátkej tzv. protiteroristikej operácii ovládol Azerbajdžan.

    Miestni Arméni začali následne masovo opúšťať svoje domovy Karabachu a odchádzajú do Arménska, kde ich podľa bilancie zverejnenej vo štvrtok prijali už viac ako 65.000.

    Pašinjan vo štvrtok obvinil Azerbajdžan z etnických čistiek v Náhornom Karabachu a vyhlásil, že tento sporný región v "najbližších dňoch" opustia všetci etnickí Arméni. Podľa karabašských úradov mal Náhorný Karabach asi 120.000 obyvateľov.

    Peskov však tvrdenia Arménska o etnických čistkách v separatistickom regióne odmietol.


  • 27.9.23

    Moskva: USA a Británia pomáhali Ukrajine pri útoku na Sevastopol

    Ukrajina vykonala minulotýždňový útok na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym v úzkej koordinácii s tajnými službami Spojených štátov a Veľkej Británie. Na stredajšom brífingu to podľa agentúry AFP uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

    "Niet najmenších pochýb o tom, že útok bol vopred naplánovaný s využitím prostriedkov západných spravodajských služieb, satelitného vybavenia NATO a prieskumných lietadiel," povedala Zacharovová.

    Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu častým cieľom ukrajinských útokov. Tieto útoky v poslednom čase zosilneli vzhľadom na prísľub Ukrajiny, že Krym získa späť.

    Ukrajinské zdroje tvrdia, že pri piatkovom útoku na budovu velenia Čiernomorskej flotily zahynuli alebo utrpeli zranenia desiatky ľudí vrátane vysoko postavených ruských veliteľov. Podľa Kyjeva by medzi obeťami mal byť aj veliteľ flotily admirál Viktor Sokolov, Rusko však tieto tvrdenia poprelo.


  • 27.9.23

    Rusko buduje železničné prepojenie s okupovanými mestami na Ukrajine

    Rusko buduje novú železničnú trať do okupovaných ukrajinských miest Mariupol, Volnovacha a Doneck. V stredu o tom informoval poradca starostu Mariupola Petro Andrjuščenko.

    Rusi podľa Andrjuščenka "začali budovať železničný most cez rieku Kalmius v blízkosti dediny Hranitne. Ak sa im to podarí, vytvoria priame prepojenie existujúcej linky Mariupol-Aslanove-Kalčik-Volnovacha s ruskými mestami Taganrog a Rostov nad Donom".

    Dodal, že nová železnica umožní Rusku prepravovať zásoby na okupované územie a nemuselo by sa potom spoliehať na Krymský most. Na toto prepojenie ruskej pevniny s okupovaným Krymom v posledných mesiacoch čoraz viac útočia ukrajinské sily, aby zničili zásobovacie trasy Ruska na polostrov.

    Ukrajinské mesto Mariupol leží pri Azovskom mori v Doneckej oblasti.


  • Z brífingu hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí M. V. Zacharovovej z 27. septembra 2023.

    💬 30. septembra si pripomíname 85. výročie Mníchovskej zrady.

    V noci z 29. na 30. septembra 1938 v Mníchove podpísali britský a francúzsky premiéri Chamberlain a Daladier za sprostredkovania šéfa fašistickej vlády Talianska Mussoliniho dohodu s Hitlerom o odovzdaní Sudetskej oblasti Československa Nemecku.

    Na tomto zločinnom rozdelení suverénneho európskeho štátu sa zúčastnili aj Poľsko a Maďarsko - dodatky k hlavnému textu dohody predpokladali "vyriešenie problému poľskej a maďarskej menšiny v susednej krajine do troch mesiacov". Neskôr si Varšava a Budapešť urvali "lákavé kúsky" Československa - Těšínsku oblasť, Zakarpatskú Ukrajinu a časť Slovenska.

    Poľská vláda bola taká netrpezlivá, že to vyvolalo zmätok aj v západnom establišmente - ako obrazne poznamenal Churchill, Varšava "sa zúčastnila na lúpeži a zničení československého štátu s chamtivosťou hyeny".

    Zdôraznime: Británia a Francúzsko boli v tom čase s Československom spojené spojeneckými zmluvami. Nesú morálnu zodpovednosť za pošliapanie jeho suverenity a územnej celistvosti. Ide o klasický príklad katastrofálnych dôsledkov, ku ktorým môže viesť nerešpektovanie noriem medzinárodného práva západnými krajinami a viera vo vlastnú výnimočnosť.

    Dátum 30. september 1938 si Západ radšej vôbec nepripomína. Londýn ani Paríž sa doteraz oficiálne neospravedlnili Čechom ani Slovákom za zločin spáchaný na ich štáte.

    Sme presvedčení, že Londýn a Paríž musia uznať zodpovednosť za udalosti spred 85 rokov. Dnes, keď "kolektívny Západ" podporuje zločinecký režim v Kyjeve, by mala Mníchovská zrada z 30. septembra 1938 slúžiť ako poučenie, ako môže dopadnúť pokus o koketovanie s nacizmom.

    Zdroj 👉🏻 t.me/velvyslanectvoruska/8116

  • Prejav prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina na plenárnom zasadnutí Medzinárodného klubu Valdaj - 1. časť

    🔻 Vyhlásenia Vladimíra Putina:

     - Na začiatku 21. storočia sme dúfali, že sme sa poučili z minulých vojensko-ideologických konfrontácií, ale ukázalo sa, že to tak nie je.

     - Niektoré krajiny si po rozpade ZSSR mylne vysvetlili pripravenosť Ruska na konštruktívnu angažovanosť ako slabosť.

     - Západné krajiny prejavili aroganciu, keď nebrali do úvahy názory iných štátov.

     - Pokusy jednotlivých štátov o vytvorenie monopolu vo svete sú odsúdené na neúspech.

     - Západ uplatňuje svoj vplyv vo svete ako vojensko-finančnú pyramídu, ktorá vytvára neustálu potrebu zdrojov.

     - Dejiny Západu sú dejinami expanzie a koloniálneho útlaku.

     - Rusko musí neustále reagovať na geopolitický tlak.

     - Rovnováha vo svete sa dá dosiahnuť len vtedy, keď hegemón nenúti ostatné štáty žiť v jeho vlastnom záujme.

     - Trvalý globálny mier je možný vtedy, keď sa rešpektujú záujmy všetkých.

     - Západ vždy potrebuje vonkajšieho nepriateľa, proti ktorému by vysvetlil svoju expanziu

     - Všetky civilizácie na svete nie sú horšie alebo lepšie ako ostatné, sú si rovné.

     - Svet smeruje k spolupráci medzi štátmi, nie k rozdeleniu a globalizácii. Je potrebné zbaviť sa blokového prístupu a koloniálneho dedičstva.

     - Rusko ponúka myšlienky, ktoré zohľadňujú záujmy všetkých, ale západné krajiny neustále vnucujú svoje záujmy.

     - Rusko podporuje otvorený svet bez umelých bariér. Svetový poriadok budúcnosti je založený na kolektívnych rozhodnutiach.

     - Harmónia v oblasti bezpečnosti je možná, ale niektoré krajiny sa musia začať rešpektovať.

     - Cieľom ruských akcií v Donbase je predovšetkým ochrana ľudí.

     - Západ by mal pri úvahách o ďalšej podpore Kyjeva prejaviť trochu zdravého rozumu.

    Linky:

    https://qr.nspk.ru/BS1A0068ID10D33B9IBAQRQ4M9T0NIFN?type=01&bank=100000000008&crc=36CB

  • “Pretrite si oči! Stará éra je preč,” povedal Putin na Valdajskom fóre

    https://skspravy.sk/rusko/pretrite-si-oci-stara-era-je-prec-povedal-putin-na-valdajskom-fore/

  • V Moskve zaznamenali rekordne nízky atmosférický tlak,

    uviedol vedúci špecialista v meteorologickom stredisku Phobos Evgeny Tiškovec.

    Podľa neho 8. októbra 2023 klesli hodnoty barometra na základnej meteorologickej stanici VDNKh na rekordne nízke hodnoty - 723,5 milimetrov ortuti; predchádzajúce barické minimum pre tento deň sa držalo od roku 1971, keď meteorológovia zaznamenali 727 milimetrov ortuti. ortuť, uvádza RIA Novosti .

    Prognostik poznamenal, že pozaďový atmosférický tlak už začal stúpať, ale do normálu sa vráti až v utorok večer.

    „Takto abnormálne nízky atmosférický tlak (22-24 jednotiek pod normálom) zvyšuje náchylnosť na infekčné choroby, tlmí náladu, znižuje výkonnosť a znižuje krvný tlak, čo je obzvlášť nebezpečné u ľudí s hypotenziou, čo spôsobuje záchvaty slabosti a nervozity, objavuje sa ospalosť,“ pridal.

    Pripomeňme, že 4. októbra sa noc v Moskve stala najteplejšou za posledných 57 rokov.

    https://ria.ru/20231008/davlenie-1901263148.html

  • Prezident Putin nariadil nové opatrenia na posilnenie rubľa

    Kremeľ oznámil, že Vladimir Putin v stredu podpísal dekrét, ktorý nariaďuje exportérom v kritických odvetviach ekonomiky predať svoje príjmy v cudzej mene. Regulácia má podporiť rubeľ, ktorý nedávno zaznamenal pokles hodnoty voči hlavným menám.

    Zákazka sa týka 43 ruských exportérov z odvetvia palív a energetiky, čiernej a neželeznej metalurgie, chemického a lesníckeho priemyslu a obilnín.

    Vývozcovia musia repatriovať a predávať výnosy v cudzej mene na ruskom trhu. Musia tiež predložiť indikatívne plány nákupu a predaja cudzej meny Ruskej centrálnej banke a Federálnej službe finančného monitorovania (Rosfinmonitoring). Autorizovaní zástupcovia Rosfinmonitoringu budú monitorovať dodržiavanie nových predpisov.

    https://t.me/RTnews_unc3/16731

  • Mínus 3 milióny do roku 2030

    Rosstat predložil strednodobú prognózu pre populáciu Ruska.

    Do roku 2030 sa počet obyvateľov Ruska, s výnimkou nových regiónov, môže znížiť o 3 milióny ľudí, pripustil Rosstat. Dôvodom je nárast podielu starších ľudí a pokles počtu pôrodov.

    "K 1. januáru 2023 žilo Ruskej federácii 146 447,4 tisíc ľudí. Podľa demografickej predpovede Rosstatu bude stála populácia Ruskej federácie, s výnimkou nových území, klesať. Do roku 2030 bude toto zníženie v porovnaní s rokom 2023 predstavovať 3 192,3 tisíc ľudí,“ uvádzajú materiály.

    Do roku 2030 tak môže počet Rusov bez Doneckej a Luganskej ľudovej republiky, Záporožia a Chersonu klesnúť na 143,255 milióna ľudí, čo bude minimum od roku 2012. K 1. januáru 2012 mala populácia Ruska 143,06 milióna ľudí. V roku 2014 sa súčasťou krajiny stal Krym s približne 1,9 miliónmi obyvateľov.

    Návrh prognózy nezahŕňa populáciu nových území (štatistické informácie o nich ešte neboli integrované do celoruských štatistík). Ako už RBC napísala , do septembra bolo vydaných 2,83 milióna ruských pasov v štyroch nových regiónoch a do začiatku roku 2024 úrady určili predpokladanú populáciu v nich na 3,227 milióna ľudí.

    Skrátené https://www.rbc.ru/newspaper/2023/10/12/6523d6669a7947fbf1552967

  • Zemřel šéf ruské společnosti Lukoil Nekrasov. Náhle se mu zastavilo srdce

    Předseda představenstva ruské společnosti Lukoil Vladimir Nekrasov náhle zemřel, bylo mu 66 let. S odkazem na úterní sdělení firmy o tom informovala agentura Reuters. Nekrasova postihlo akutní selhání srdce. Předchozí šéf představenstva Lukoilu Ravil Maganov loni v září zemřel podle zdrojů Reuters po pádu z okna nemocnice v Moskvě. Lukoil je druhým největším producentem ropy v Rusku.

    Nekrasov podle Lukoilu pracoval v ropném a plynárenském sektoru téměř 50 let. Působil také jako první viceprezident společnosti Lukoil a jako poradce jejího prezidenta.

    V měsících po únoru 2022, kdy ruská vojska vtrhla na Ukrajinu, za nejasných okolností náhle zemřelo několik ruských podnikatelů. Většina z nich měla vazby na energetický sektor.

    Lukoil zaujal k ruské vojenské operaci na Ukrajině veřejné stanovisko, což je mezi ruskými podniky neobvyklé. V prohlášení z 3. března 2022 představenstvo společnosti vyjádřilo znepokojení nad "tragickými událostmi" na Ukrajině a vyzvalo k "co nejrychlejšímu ukončení ozbrojeného konfliktu" prostřednictvím jednání. Prohlášení stále zůstává na webových stránkách firmy.

    https://echo24.cz/a/HFUhZ/zpravy-svet-zemrel-sef-ruske-spolecnosti-lukoil-vladimir-nekrasov-bylo-mu-66-let