Európska únia

123457

Komentáre

  • Evropa dovezla z Ruska „kritické“ kovy v hodnotě více než 13 miliard eur

    6.11.23

    Evropská unie:

    Od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 přijalo 27 zemí EU 11 balíčků sankcí, které se zaměřují na suroviny včetně ropy, uhlí, oceli a dřeva. Nerostné suroviny, které EU považuje za „kritické“ suroviny – celkem 34 – však stále volně proudí z Ruska do Evropy v obrovském množství a poskytují klíčové finanční prostředky státním podnikům a firmám vlastněným oligarchy.

    Zatímco někteří západní spojenci se zaměřili na ruský těžební sektor – Velká Británie nedávno zakázala ruskou měď, hliník a nikl – EU pokračuje v dovozu. Airbus a další evropské společnosti více než rok po invazi stále nakupují titan, nikl a další komodity od firem blízkých Kremlu.

    Od března 2022 do července letošního roku dovezla Evropa z Ruska kritické suroviny v hodnotě 13,7 miliard eur, vyplývá z údajů Eurostatu a Společného výzkumného střediska EU. Podle interní zprávy obchodní organizace Eurometaux, kterou Investigate Europe viděl, se Evropa na začátku války spoléhala na ruské výrobce niklu (podíl činil 30 %), oxidu hlinitého (35 %) a hliníku (15 %). Na Rusko připadalo 41 % světové produkce palladia a až 25 % produkce vanadu.

    „Proč nejsou kritické suroviny zakázány? Protože jsou kritické, že ano. Buďme upřímní,“ řekl na zářijové konferenci zvláštní vyslanec EU pro sankce David O’Sullivan.

    Zdroj: https://casopisargument.cz/?p=53501

    https://zvedavec.news/vezkratce/19977/

  • Zora
    upravené Sun 3 Dec 2023 ->

    Michel pripomenul Orbánovi, že EÚ už má asociačnú dohodu s Ukrajinou

    Budapešť 2. decembra (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel nenechal bez reakcie piatkové vyhlásenie predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, podľa ktorého nie je prístupový proces Ukrajiny k Európskej únii pripravený. S odvolaním sa na agentúru Reuters to v sobotu uviedol server index.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

    "Európska únia už má s Ukrajinou asociačnú dohodu," reagoval Michel. Predseda Európskej rady tiež poznamenal, že asociačná dohoda ponúka veľa príležitostí na úzku spoluprácu s Ukrajinou.

    Orbán v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió označil za chybu skutočnosť, že Európska komisia trvá na tom, aby otázku vstupu Ukrajiny do EÚ zaradili predsedovia vlád členských krajín do programu rokovania, pretože to nie je pripravené.

    Namiesto okamžitého pristúpenia by sa podľa slov Orbána mala najskôr uzavrieť dohoda o strategickom partnerstve s Ukrajinou na obdobie piatich až desiatich rokov.

    "Keď bude zrejmé, že vieme spolupracovať, tak otvorme otázku členstva, ale to je možné až po mnohých rokoch," povedal Orbán. Podčiarkol, že keď je krajina vo vojne, jej právny systém a politický systém fungujú inak.

    "Nevieme teda povedať, či Ukrajina plní princípy právneho štátu na členstvo v EÚ ani aké veľké je územie krajiny, keďže časť je pod ruskou okupáciou, aká veľká je jej populácia, keďže ľudia neustále utekajú. Nevieme ani to, aké dôsledky by malo začlenenie ukrajinského poľnohospodárstva do voľného trhu," uzavrel predseda maďarskej vlády.

    --


  • Zákaz řízení v jedné zemi EU by měl platit v celém unijním bloku

    30.11.2023  

    Pro větší bezpečnost na evropských silnicích chtějí europoslanci, aby rozhodnutí o zákazu řízení platila ve všech členských státech EU a aby více přestupků bylo předmětem přeshraničního vyšetřování.

    Výbor pro dopravu a cestovní ruch (TRAN) ve středu přijal návrh nových pravidel EU, která mají ukončit beztrestnost řidičů nerezidentů a zlepšit bezpečnost silničního prozu. Podle současných pravidel platí, že pokud řidič spáchá přestupek v jiné zemi, než která mu vydala řidičský průkaz, a přijde o něj, sankce většinou platí pouze v zemi, kde byl přestupek spáchán, a ve zbytku EU neznamená žádné omezení, informoval Evropský parlament na svém webu.

    Podle navrhovaných nových pravidel budou muset být rozhodnutí o pozastavení, omezení nebo odebrání řidičského průkazu nerezidentovi předána zemi EU, která řidičský průkaz vydala, aby se zajistilo, že rozhodnutí o zákazu řízení bude uplatňováno ve všech zemích EU.

    Poslanci navrhují rozšíření seznamu závažných dopravních přestupků, které by vedly k výměně informací o zákazu řízení. K návrhu Komise, aby do něj byly zahrnuty nadměrná rychlost, řízení pod vlivem alkoholu nebo drog a dopravní přestupky způsobující smrt nebo těžkou újmu na zdraví, poslanci přidávají přestupek řízení bez platného řidičského průkazu.

    Vzhledem k tomu, že přibližně 40 % přeshraničních přestupků zůstává nepotrestáno, poslanci podporují důkladnější postupy pomoci mezi zeměmi EU, a to větším zapojením národních kontaktních míst do přeshraničního vyšetřování, poskytnutím přístupu k různým národním registrům a zřízením IT portálu pro výměnu informací.

    Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst zde v angličtině.

    --

    Hovorí sa o elektronických vodičských preukazoch v rámci EÚ /nedávno to bolo v správach, nespomeniem si, v ktorých/, v Nemecku už v 2021 https://www.mojandroid.sk/nemecko-vodicsky-preukaz-v-mobile/ .

  • Lin
    Lin
    upravené Thu 7 Dec 2023 ->

    Píší, že to má být "pro větší bezpečnost". No - nevím...

    Pokud by se to mělo uzákonit, pak by bylo potřeba i sjednotit celou legislativu kolem řízení vozidel. A k čemu to směřuje? K jednomu velkému "superstátu", řízenému nějakým centrem - dnes bruselským. Přijde mi to jako další krok k tomu, aby lidi autem nejezdili vůbec.

  • Z čerstvých údajov o HDP vyplýva, že eurozóna v treťom štvrťroku klesla a zdá sa, že rovnako klesne aj v posledných troch mesiacoch roka, čím sa dostane do recesie na celom kontinente.

    "Konečná.

    Link: https://t.me/infantmilitario/114891

  • Lin
    Lin
    upravené Wed 13 Dec 2023 ->

    Uršula dnes řečnila v evropském parlamentu a její projev byl - jak se dalo čekat - plamenný. Zdůraznila "moc sjednocené Evropy, která nyní stojí pevně na nohou a s vysoce vztyčenou hlavou". Projev byl u příležitosti končícího španělského předsednictví. Nic zvláštního, kdyby se po projevu neozval z reproduktorů silný psí štěkot...

    https://rusvesna.su/news/1702468961

    Proč zrovna psí štěkot? Mělo by to být kvůli tvrzení v EP (staršího data), že takovéto přemotivované projevy jsou buď ukázkou síly a moci řečníka - nebo jde jen o psí štěkot lídra, odvracejícího pozornost od lživého projevu ke své vlastní osobě.

    (to se v článku nepíše)

    U Uršuly je to jasné.... A velmi zajímavé je, co si o ní myslí i někteří její kolegové.

  • A práve v deň keď V.V. Putin odpovedal na otázky občanov, kde potvrdil že ciele SVO ,, denacifikácia, demilitarizácia a neutrálna UA sa nemenia. Ekonomický rast RF je na vzostupe.Mení sa však EU a ten psí štekot to je vlastne labutia pieseň EU . Takže Goog-bye and amen EU.

  • Zora
    upravené Thu 14 Dec 2023 ->

    EU učinila důležitý krok směrem k digitalizaci justičních systémů

    13.12.2023 

    Rada EU připravila půdu pro pokrok v digitalizaci justičních systémů členských států EU a pro jejich větší dostupnost a účinnost.

    Přijetí nařízení o digitalizaci přeshraniční justiční spolupráce a přístupu ke spravedlnosti a doprovodné směrnice usnadní elektronickou komunikaci v rámci řízení o přeshraniční justiční spolupráci v občanských, obchodních a trestních věcech, informoval 8. prosince web Rady EU.

    Přijetí přichází jen několik dní poté, co ministři spravedlnosti EU schválili strategii pro elektronickou justici na období 2024 až 2028. Strategie poskytne členským státům vodítko při provádění široké škály legislativních i nelegislativních iniciativ, jejichž společným cílem je urychlit proces digitalizace a využívání digitálních služeb v oblasti justice.

    Elektronická komunikace v přeshraniční justiční spolupráci

    Díky dvěma přijatým legislativním aktům EU budou moci občané a jejich právní zástupci komunikovat s orgány – například podávat žaloby, zasílat a přijímat příslušné informace – v přeshraničních řízeních v EU prostřednictvím evropského elektronického přístupového bodu. Orgány budou moci rovněž komunikovat mezi sebou a vyměňovat si údaje týkající se případů prostřednictvím bezpečných a spolehlivých digitálních kanálů.

    Nová pravidla umožní:

    • účast stran a dalších příslušných osob na ústních jednáních v občanskoprávních, obchodních a trestních řízeních prostřednictvím videokonferencí nebo jiných technologií komunikace na dálku
    • elektronickou komunikaci mezi fyzickými nebo právnickými osobami nebo jejich zástupci a příslušnými orgány
    • uznávání dokumentů s elektronickými podpisy nebo pečetěmi
    • placení poplatků elektronickými prostředky

    Nařízení vstoupí v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku EU a bude se používat 15 měsíců po vstupu v platnost. Směrnice vyžaduje provedení do vnitrostátního práva.

    Další detaily najdete v tiskové zprávě.

    „NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o digitalizaci justiční spolupráce a přístupu ke spravedlnosti v přeshraničních občanských, obchodních a trestních věcech a o změně některých aktů v oblasti justiční spolupráce“ je dostupné zde v češtině.


  • EP uznal rodičovstvo v celej EÚ bez ohľadu na počatie či rodinu detí

    Brusel/Štrasburg 14. decembra (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok podporil uznanie rodičovstva v celej EÚ bez ohľadu na to, ako bolo dieťa počaté, ako sa narodilo alebo do akej rodiny patrí. Informuje o tom spravodajca TASR.

    Za návrh právnych predpisov, ktoré majú zabezpečiť, že keď rodičovstvo stanoví krajina EÚ, ostatné členské štáty ho musia uznať, hlasovalo 366 poslancov, 145 bolo proti a 23 sa zdržalo hlasovania.

    Cieľom je zaistiť, aby deti mali rovnaké práva na národnej úrovni pri vzdelávaní, zdravotnej starostlivosti, opatrovníctve alebo dedení.

    Pri stanovení rodičovstva na vnútroštátnej úrovni sa členské štáty môžu rozhodnúť, či napríklad prijmú náhradné materstvo, ale uznať rodičovstvo stanovené inou krajinou EÚ budú musieť bez ohľadu na to, ako bolo dieťa počaté, ako sa narodilo alebo v akej rodine žije.

    Členské štáty budú môcť neuznať rodičovstvo, ak je to zjavne nezlučiteľné s ich verejným poriadkom, ale iba v presne vymedzených prípadoch, aby sa vylúčila diskriminácia, napríklad detí rodičov rovnakého pohlavia.

    Poslanci schválili zavedenie európskeho osvedčenia o rodičovstve, ktorého cieľom je znížiť byrokraciu a uľahčiť uznávanie rodičovstva v EÚ. Nenahrádza vnútroštátne dokumenty, ale môže sa používať namiesto nich. Bude prístupné vo všetkých jazykoch EÚ a v elektronickom formáte.

    "V súčasnosti môžu deti prísť o svojich rodičov, právne povedané, keď vstúpia do iného členského štátu. To je neprijateľné. Týmto hlasovaním sa priblížime k cieľu, ktorým je zabezpečiť, aby v prípade, že ste rodičom v jednom členskom štáte, aby ste ním boli vo všetkých členských štátoch," vysvetlila portugalská poslankyňa a spravodajkyňa pre túto oblasť Maria-Manuel Leitaová-Marquesová po hlasovaní.

    EP upozornil, že dva milióny detí v Únii môžu v súčasnosti čeliť situácii, v ktorej ich rodičia nie sú v inom členskom štáte uznaní za rodičov. Cieľom nového nariadenia je zabezpečiť pre všetky deti rovnaké práva v každom členskom štáte.


  • Zora
    upravené Thu 21 Dec 2023 ->

    POVINNÉ ZOŠROTOVANIE! Odkiaľ vezmeme na nové auto? ŠOKUJÚCE, čo pripravujú pre vodičov

    20 | 12 | 2023

    Návrh nariadenia Európskeho parlamentu a Rady, ktorý sa dotýka každého auta, vyvolal ostré reakcie. Pokiaľ návrh odklepnú, ak vo vašom aute nebude možné opraviť motor alebo prevodovku, vozidlo budete musieť dať zošrotovať, informuje portál zoznam.sk

    Auto iba s pôvodným motorom či prevodovkou

    Podľa návrhu, na ktorý sa s odborníkmi pozrela TV Markíza, sa píše jasne. Ak sa vám pokazí niektorá z kľúčových častí auta a nebude ju možné dať opraviť, auto bude považované za odpad. Dnes by ste v takomto prípadne siahli po kúpe nového komponentu, ktorý je výrazne lacnejší, než je hodnota auta. Po novom to však už možno nepôjde. V návrhu sa totiž hovorí o kritériách, ktoré posúdia, či je auto ešte súce na opravu.

    Niektoré body návrhu prekvapili aj odborníkov. Najmä ten, ktorý hovorí o tom, že auto s vymeneným motorom alebo prevodovkou má patriť do kategórie s ukončenou životnosťou. To znamená, že kúpiť by sme si museli iné auto a to staré odovzdať do šrotu. 

    “Európska únia prichádza v poslednom období s množstvom nezmyslov, za ktoré považujem aj tento návrh. Nie je predsa možné, aby pre jeden z komponentov sa zošrotovalo celé auto ,” uviedol pre televíziu Juraj Smrečan, prezident Ústredného automotoklubu SR.

    Čo je cieľom návrhu?

    Predkladatelia návrhu si sľubujú najmä bezpečnejšie autá na cestách. Zároveň chcú takto zabrániť vývozu nespoľahlivých, ojazdených áut do tretích krajín. Prísnejšie pravidlá by tak mali znížiť vypúšťanie emisií CO2, a to podľa odhadov o vyše 12 miliónov ton do roku 2035.

    Pre servisy je to likvidačné

    Má to však aj svoju odvrátené stránky. A to nielen pre rozpočty majiteľov áut, ale aj servisy. Ak by návrh prešiel, pre niektoré z nich by to mohlo byť až likvidačné. Prišli by totiž o významnú časť zákaziek.

    Únia sa snaží z ciest vytlačiť čo najviac starých áut, a to kvôli posilneniu bezpečnosti aj boju s klimatickou krízou. O tom, či k tomu cesta povedie aj šrotovaním áut, je otázne. Na to, aby sa však tento návrh stal realitou, musí prejsť celým legislatívnym procesom. Kedy by mohlo padnúť definitívne rozhodnutie, je nateraz neznáme.


  • Cieľ toho opatrenia nie je vytlačiť staré autá, či nespoľahlivé. Cieľom je obmedziť počet áut celkovo, aj nových.

    Priemerne zarábajúci si dobre rozmyslí, či si vôbec auto kúpi, ak bude vízia, že pri veľkom poškodení motora by namiesto opravy, alebo výmeny motora musel kúpiť opäť celé auto. Hoci jazdené.

    Cieľ je jasný, rapídne znížiť počet osobných automobilov a tým autonómnosť jednotlivcov a dostať ich do autobusov, vlakov. Zvýšiť prepravu verejnou dopravou je správne, len metódy sú na hovby.

    Mali by ísť cestou súdruhov spred 89. Už si presne nepamätám ten pomer medzi obyčajným cestovným a "mesačníkom" To bol ten veľký hrubý lístok, ktorý mal dve políčka na štiknutie pre každý deň. Takže ste mohli mať len dve jazdy za deň do práce a z práce (na preukážke bola presne stanovená trasa, pre ktorú platil lístok) za tuším ani nie polovicu bežného lístka (asi len 40% z ceny). Žiacky mesačník bol doslova za facku. 20 dní som sa vozil za cenu ani nie troch dní.

  • Minister zahraničných vecí Tajani vyzýva na vytvorenie armády EÚ

    Rím 7. januára (TASR) - Európska únia by mala vytvoriť svoju vlastnú kombinovanú armádu, ktorá by mohla zohrávať úlohu pri udržiavaní mieru a predchádzaní konfliktom, uviedol pre denník La Stampa taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

    Tajani v rozhovore zverejnenom v nedeľu povedal, že užšia európska spolupráca v oblasti obrany je prioritou strany Forza Italia (Taliansko, vpred!), ktorú vedie.

    "Ak chceme byť vo svete mierovými silami, potrebujeme európsku armádu. Je to základný predpoklad toho, aby sme mohli mať aj účinnú európsku zahraničnú politiku," povedal.

    "Vo svete s takými silnými hráčmi, ako sú USA, Čína, India, či Rusko - s krízami od Blízkeho východu po Indopacifik -, môže talianskych, nemeckých, francúzskych alebo slovinských občanov chrániť len niečo, čo už existuje, a to EÚ," dodal.

    Európska obranná spolupráca sa dostala do popredia politickej agendy po tom, ako Rusko pred takmer dvoma rokmi napadlo Ukrajinu. Toto úsilie sa však viac sústredilo na rozširovanie NATO, pričom vlani do Aliancie vstúpilo Fínsko a na ceste k členstvu je aj susedné Švédsko.

    Tajani tiež vyhlásil, že 27-členná EÚ by mala zefektívniť svoje vedenie a namiesto súčasnej štruktúry predsedu Európskej rady a predsedu Európskej komisie by mala mať jedno predsedníctvo.

    Minister zahraničných vecí sa stal lídrom strany Forza Italia po smrti Silvia Berlusconiho v minulom roku. Júnové voľby do Európskeho parlamentu budú prvým meraním popularity strany po strate jej charizmatického bývalého lídra.


  • Symbolické - taky by ten plot mohl držet tyhle liberální obludky na jednom místě a chránit před nimi zdravou civilizaci

  • Zora
    upravené 25 Feb 21:57 ->

    Plynové kotle definitivně končí, další bruselský nápad sáhne do peněženek mnoha českých domácností

     11. 2. 2024 

     Ještě před dvěma měsíci se psalo o soumraku plynových kotlů, tak nějak bylo tušit a cítit, že tento zdroj tepla bude mít brzy na kahánku. A v tuto chvíli je již dokonce znám plánovaný termín. Zákaz plynových kotlů se blíží a samozřejmě přichází z Bruselu. Už brzy vám váš stávající plynový kotel nikdo ani neopraví. A nový? Ten si prostě nebude kde koupit. Má to být již od roku 2029, což je za pouhých 5 let.

    Paradox, který vyřeší EKODESIGN

    Je to vlastně dost velký paradox, jelikož ještě nedávno stát přispíval nemalými částkami právě na plynové kotle jakožto uznávaný docela čistý zdroj energie. Teď se hovoří o tom, že je třeba zcela eliminovat závislost na ruském plynu a navíc k tomu jako bonus ještě ušetříme přírodu. Stačí použít starý dobrý osvědčený nástroj, který si v Bruselu velmi pochvalují. Až tak, že u toho někteří mlaskají, třeba ecostandard.org. Totiž EKODESIGN. Vlastně jde o paradox, který byl poslední dobou jaksi očekáván.

    Malý krok pro člověka, velký skok pro lidstvo

    V titulku je k tématu na ecostandard.org dokonce napsáno: Evropská komise uvádí rok 2029 jako datum ukončení prodeje kotlů na fosilní paliva: „velká výhra pro lidi a planetu.“ Vzdáleně to připomíná slogan “malý krok pro člověka, velký skok pro lidstvo“, po jehož vyslovení dosud vykročilo po povrchu měsíce pouze 12 lidí. A naposledy to bylo v roce 1972.

    Něco jiného, než že jde o výhru, si bude myslet především každý, kdo si nedávno (bez ohledu na případné dotace) koupil třeba nový nízkoemisní kondenzační kotel na zemní plyn a nechal si za tím účelem také vyvložkovat komín. Pak přečkal takzvanou energetickou krizi (prudké zdražení energií a ohrožení dodávek plynu) a notně si za to připlatil, načež se nyní těší, že má problém s vytápěním konečně vyřešen. Ceny za plyn jdou dolů. Určitě se z “velké výhry pro lidi a planetu“ nebudou těšit také ti, co investovali do nových zásobníků na plyn a souvisejících technologií, stejně jako každý, kdo si uvědomí, že ze svých daní a plateb za plyn financoval i rozvoj plynofikace v naší zemi. A kdo si myslel, že bude vytápět naftou, je na tom úplně stejně.

    Perpetuum mobile

    Vlastně jsme si na to již tiše zvykli, Evropská unie si připravuje zákon o zákazu plynových a jiných kotlů, který se negativně dotkne doslova každého z nás. Nazmar tak přichází i příspěvky od státu na nové plynové kotle. Aktuálně se sice nový návrh nachází teprve ve fázi připomínkování, což ale mnoho neznamená. V zásadě půjde o nový návrh ekodesignu, tedy vlastně takových podmínek, že je není možné splnit. Plánované zvýšení minimální účinnosti z 86 procent na 115 procent totiž plynové kotle nemohou splnit. Pokud by to bylo možné, byl by konečně vyřešen věčný a dnes již pouze hospodský spor o takzvané perpetuum mobile (z latiny trvale pohyblivé, stále se pohybující), čili stroj, který dovede vykonává práci bez vnějšího zdroje. Jediné zařízení, které tuto účinnost splní, je tepelné čerpadlo, případně čerpadlo v kombinaci s jiným zařízením. V tomto případně ale nejde o nekonečný zdroj energie, nýbrž o takzvaný topný faktor (COP).

    Ekodesign prosadí všechno

    Používání nástroje jménem ekodesign je vlastně velice pikantní záležitostí. Nerea Ruiz Fuente, ředitel politiky v Environmental Coalition on Standards (ECOS), řekl: „Ekodesign a energetické štítkování jsou nejúspěšnějšími nástroji při snižování účtů za energii na celém kontinentu od roku 1994. Dnes je ekodesign právem uznáván jako zásadní nástroj pro dosažení přechodu k čistému a účinnému energetickému systému. Dekarbonizace vytápění bude zásadním odrazovým můstkem při odvykání EU od fosilních paliv a ekodesign postupně vyřadí kotle na fosilní paliva z trhu do roku 2029 – velká výhra pro lidi i planetu!“ Kotle má vlastně vyřadit jednoduchý úřední trik, který funguje již 20 let.

    Půl milionu českých bytů využívajících plyn

    Pokud ale promítneme evropské fantazírování podpořené chytrým a neúprosným nástrojem do praxe, bude to znamenat, že mají problém přibližně stovky tisíc českých domácností, které právě topí plynovými kotli. Podle statistik má plynový kotel přibližně půl milionu bytů, plynem zde dokonce není jen vytápěno, ale také často ohřívána užitková voda a používá se při vaření.

    Neměla by EU lidem spíše pomáhat?

    Vlastně už jde jen o hru o čas. Nový návrh EK totiž musí být schválen všemi členskými státy EU. Ve skutečnosti to ale vypadá, že se EU snaží nařizovat další zbytečné a absurdní nesmysly, které lidem pouze ztěžují život, a které v očích běžného občana kterékoli členské země EU činí z této organizace nedůvěryhodný subjekt. Místo aby se EU snažila lidem spíše pomáhat než škodit, honí nás od čerta k ďáblu jako štvanou zvěř. Podobné nesmysly navíc snižují konkurenceschopnost členských států EU. Co však můžeme dělat? Dobrá rada zní, abychom se prý aktivně zapojili do diskuzí a aktivně prosazovali své zájmy. Jak, to se sice neví, ale dobrá… Třeba pomohou hranice zemí, dálnice, letiště a obchoďáky zabarikádované traktory a jinou zemědělskou technikou. Někteří naši sousedi to už zkusili. Kombajny jsou ještě větší. Co však dál?


  • Európska centrálna banka ukončila rok so stratou prvýkrát za 20 rokov

    Sankcie fungujú!

  • Peter MMXX
    upravené 3 Mar 13:44 ->

    Mzdy, disparity, nerovnosť a chudoba

    https://belobog.sk/mzdy-disparity-nerovnost-a-chudoba/

  • Peter MMXX
    upravené 7 Mar 10:56 ->

    protesty v EU 7.3.2024:

    +Dnešný protest farmárov v Poľsku sprevádzali zatiaľ najväčšie násilnosti

    + Zemědělci vysypali hnůj před sídlem vlády. Tramvaje přes hromadu neprojedou.

    Centrum Prahy ve čtvrtek paralyzuje protest zemědělců. Do metropole vyrazily tisíce farmářů a stovky traktorů a další techniky. Zemědělci chtějí upozornit na to, že vláda neřeší jejich problémy. Během dopoledne budou jezdit kolem Letenských sadů, v poledne se shromáždí na demonstraci před úřadem vlády.

    + Vlna štrajkov v Nemecku pokračuje. Zamestnanci železníc a letísk začali nové kolo protestov


    + Vo Francúzsku sa začali celoštátne protesty, sprevádzajú ich rozsiahle štrajky



  • Peter MMXX
    upravené 18 Mar 10:29 ->

    Mínus 3,2 % len za jeden mesiac -6,7 % medziročne: priemyselná výroba v eurozóne sa masívne prepadla a dvakrát viac, ako sa očakávalo.

    Priemyselná produkcia sa v eurozóne prepadla o 6,7 %, v EÚ o 5,7 % Svedčia o tom údaje Eurostatu za január v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

    V porovnaní s decembrom bol pokles v eurozóne o 3,2 % a v Európskej únii o 2,1 %, uvádza Eurostat.

    V medziročnom vyjadrení najväčší pokles zaznamenali v Írsku (-34,1 %), Estónsku (-8,6 %) a Bulharsku (-7,6 %). Na mesačnej báze – v Írsku (–29 %), na Malte (–9,4 %) a v Estónsku (–6,6 %).

    https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-euro-indicators/w/4-13032024-ap#fragment-15944082-grio-

  • O Leyenovou se zajímá prokuratura. Jde o miliardy za vakcíny

    Aféra Pfizergate začíná ohrožovat ambice Ursuly von der Leyenové na pokračování v čele Evropské komise. Unijní žalobci začínají vyšetřovat její roli při nákupu vakcín od společnosti Pfizer a jeden z hlavních dotazů je, co si esemeskovala s jejím šéfem. Některé zprávy měly být smazány, takže se řeší i maření vyšetřování likvidací důkazů.

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/O-Leyenovou-se-zajima-prokuratura-Jde-o-miliardy-za-vakciny-753122

  • Politico: V NATO priznávajú, že Ukrajinu prijať nechcú

    Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmitrij Kuleba bol pozvaný na oslavu 75. výročia Severoatlantickej aliancie. 

    Píše denník „Politico“.

    Vstup Ukrajiny do aliancie je však naďalej veľkým otáznikom.

    Kyjev oficiálne podal žiadosť už v septembri 2022. Nemecko a Spojené štáty sa však jeho prijatiu aktívne bránili, čo vyvolalo citeľné podráždenie Vladimíra Zelenského na minuloročnom summite NATO vo Vilniuse.

    ⚡️Na tomto stretnutí členovia organizácie sľúbili, že pozvú Kyjev, „keď sa spojenci dohodnú a budú splnené podmienky“. Podľa zdrojov publikácie však ani Washington, ani Berlín nesignalizujú svoju pripravenosť zmeniť svoj postoj k tejto otázke.

    Oficiálne ostávajú dvere pre Ukrajinu otvorené. Bloku však chýba diplomatická hybná sila na to, aby sa našiel iný prístup ako minuloročný „vlažný sľub“, že Ukrajina jedného dňa vstúpi do NATO, píše sa v článku.

    Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna priznal, že členstvo Kyjeva prioritnou témou na júlovom summite nebude. 

    „Vytvárame most a Ukrajina sa nakoniec stane členom NATO. Zatiaľ sa však musíme sústrediť na súčasnú situáciu,“ povedal Tsahkna. 

    https://www.politico.eu/article/nato-ukraine-military-security-pledge-membership/

  • Německý politik: Nechceme další Maďarsko: Slovensko se musí rozhodnout!

    Pozn: ...Slováci se už rozhodli, fritzku!...

    Sotva se evropský lid znovu odvážil využít svého základního demokratického práva a zvolit si zástupce, jaké si přeje, přichází okamžitě doporučení z Německa. Necelých 24 hodin poté, co sociální demokrat Peter Pellegrini porazil ve druhém kole voleb na Slovensku liberálního kandidáta Ivana Korčoka, vyzval politik CDU Norbert Röttgen k vystoupení Slovenska z EU – a zároveň Maďarska. Pellegriniho „zločin“ spočívá v tom, že odmítá následovat slepou věrnost Nibelungů Ukrajině, vyzývá ke zdrženlivosti v dodávkách nových zbraní – výslovně s odkazem na kancléře Olafa Scholze – a zastává se mírových rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem. Tolik důvodů je pro zarytého transatlantika Röttgena příliš.

    https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zprav ... ozhodnout/

    Ano, nacistická EU zcela podporuje nacistickou UA. A untermenschen mají poslouchat a ne projevovat vlastní názory!

    Podčlověk (německy Untermensch) je pojem používaný nacistickými rasovými ideology a označující „níže postavené osoby“, převážně Židy a Romy, pro údajnou „degenerativní náturu“ jejich etnik a příslušníky „východní masy“, především některé Slovany, zejména východní Slovany, jakožto údajné míšence eurasijské geneze.

    Pozn:

    Slovákům k volbě blahopřeju. Pelegriny s Ficem teď mohou tvořit tandem. U nás, ať se dívám, jak se dívám, kandidáta na hrad se stejným názorovým rozložením (jenž by odmítal podporu ukrajiny zbraněmi) nevidím. Ona ani ta láska k RF v Praze moc nepokvete, jelikož teď nám vládnou pohunci západního globálního projektu, jež vyštípali tradiční Pražské příslušníky Židovského globálního projektu. No a Rusko, zdá se, se Židovským projektem s centrem v Londýně, rozchází, viz. zápálení chanuky bez Putina.


  • Kaktus povedal/-a: vyzval politik CDU Norbert Röttgen k vystoupení Slovenska z EU

    Však nech nás z tej únie vyrazia. Ficovi sa z nej nechce, treba mu pomôcť. Bude to síce tvrdý pád na hubu, ale čo už. Pekne, írečito, od srdca zanadávame a znova sa postavíme, ako už x-krát predtým. Ďalšia dejinná skúsenosť za nami. A ďalej už pekne - sami sebe si, na svojom...

  • Peter MMXX
    upravené 17 Apr 08:57 ->

    V ktorých európskych krajinách sa najviac kradne?

  • Peter MMXX
    upravené 23 Apr 04:56 ->

    Ľudia, ktorí majú 2 zamestnania v EU

  • Nie kradne, ale prepadáva, lúpi. S použitím násilia.

  • Paní z Lejna začíná mít prorocké vidiny. Všichni se musíme semknout kolem zelého, protože jinak přijde Putin a změní celý běh dějin Evropy!

    „Dnes je mou povinností předat velmi důležitou zprávu. O budoucnosti naší Unie. Protože to, co se stane na Ukrajině, navždy určí budoucnost naší EU. Nesmíme to ztratit ze zřetele. A nemůžeme nezdůrazňovat, protože Rusko představuje existenční hrozbu nejen pro Ukrajinu, ale i pro Evropu. Putinovo vítězství nejen změní mapu, nejen setře ukrajinský národ, ale změní i běh evropských dějin.“


    Uršula se zřejmě začíná rozvzpomínat na zkušenosti svých předků. Včera pan Skála rozebíral další její vizionářský počin, kdy pronesla k výročí vstupu ČR do NATO, jak nám NATO a celá EU výrazně pomohli. Prý - bezdomovectví se snížilo na minimum a zemědělská výroba dokonce 3x stoupla! ? Celkově jsme se díky EU vymanili z bídy.

  • Kaktus
    upravené 26 Apr 05:58 ->

    Tak ona zas tak moc nelže - Rusko pro tyhle liberasty skutečně představuje existenční hrozbu, páč je to alternativa k jejich projektu a vidění světa - alternativa zastávající klasické hodnoty a národního ducha. A z nějakého důvodu to lidem až tak nesympatické není, byť se narativ snaží co může. Oni lidi třeba nemají RF nějak v oblibě, ale taky se jim příčí představa, že by se o svou zemi měli dělit s migranty, a že by se jejich děcka měli učit, že každý den si můžou vybrat, jako co se dneska cítí. Leze jim krkem povýšenost EU a to, jak jejich všemožná nařízení komplikují život a zasahují jim do peněženky. Proto je pro ně hrozba Putinova představa, kde každá svébytná civilizace má své místo a je-li zájem mohou mezi sebou spolupracovat jako rovný s rovným.

    No a vzhledem k tomu, kolik už se ve jménu svého liberastního projektu napáchali svinstev, jim hrozí, že v případě prohry mohou zažívat hrůzu bez konce. Tak jak to teď hrozí Zelému, až příjde o svůj mandát a tak jak by to hrozilo třeba našim mopslům, pokud by jsme se měli stát zemí ne nepřátelskou k RF - tzn. mít např. dobré vztahy se Slovenskem (jedná se o vládní vztahy. Mezilidské tím nemůžou být zasaženy)


  • Kaktus povedal/-a: Tak ona zas tak moc nelže

    Souhlasím, že s vykreslením té evropské budoucnosti fakt nelže. Proto jsem mluvila o její "krvi předků" = uvědomuje si, co potkalo její fašounské předky a jí může potkat to samé.