Bývalí vládcovia

2»

Komentáre

  • V rakouském lázeňském Bad Ischlu, který znáte jistě ve spojení s císařovnou Sisi, předvedli rakouští umělci "Pudrovací tanec". Opravdu strhující podívaná. Nenechte si ji ujít. Posílám ji v přiloženém videu. Doporučuji po skončení videa nechat v sobě ještě nějakou dobu doznívat pocit uspokojení z nádherného a nestandardního představení. 

    Přeji hluboký kulturní a umělecký zážitek  

    RAKOUSKO – „pudrovací tanec“ V rakouském městečku Bad Ischl byl rok kultury EU zahájen tímto představením. Představení se konalo před školáky a jeden z televizních kanálů ho vysílal do celého Rakouska.

    Len pre dospelych.


  • Zora
    upravené 27 Apr 08:08 #33->


    Dominik Duka  je v meste: Speyer Cathedral.

    4 d.  /22.4.24/

    Rodina posledního rakouského císaře přijela do Speyeru na oslavy 750. výročí nástupu Rudolfa I. - kdysi prvního Habsburka na trůn.

    V říjnu 1273 nastoupil Rudolf I. jako první Habsburk na trůn Svaté říše římské a v roce 1921 ji opustil Karel I. z téže dynastie jako poslední rakouský císař.

    Rodinná historie se spojuje.

    Členové řádu svatého Jiří /Juraja/ slavili společně s pražským arcibiskupem, kardinálem Dominikem Jaroslavem Dukou, více než 750 let existence.

    Na místě se sešla velká část rodu, který chtěl oslavit výročí již loni, ale hlava rodu Karl Habsburg se nemohl zúčastnit. Karl-Konstantin, synovec velmistra Karla, byl slavnostně uveden do řádu v impozantní speyerské katedrále.

    Růst zaznamenává nejen Řád ...

    To však nebyl jediný vrchol. Eleonora, Karlova dcera, a tedy pravnučka posledního císaře, čeká s manželem Jérômem D'Ambrosiem druhé dítě!

    Malý Otto (narozený 20. října 2021, jeho dědeček Otto Habsburský je jeho jmenovec) se tak může brzy těšit na sourozence ...

    https://www.facebook.com/dominik.kardinal.duka/posts/pfbid081HFKChyFZ6TCGbbwJdSrBgT2MM8iLeKMSnn7WfNDv4eHwwGMzUJNToVDztutqUdl


    Katedrála Panny Marie a svätého Štefana v nemeckom meste Speyer, v tesnej blízkosti Rýna, je najväčšia zachovaná románska stavba.[1], od roku 1981 je na listine svetového dedičstva UNESCOKatedrála bola miestom korunovácií stredovekých nemeckých cisárov aj ich posledného odpočinku.


  • Zora
    upravené 5 May 20:28 #34->
    Dominik Duka 

    4 d.  · 

    kázání Speyr

    Königliche Hoheit,

    moji drazí, scházíme se zde ve Speyerském dómu, na místě, které vypovídá nejenom o Boží kráse, síle Ducha a historii církve, která spoluvytvářela novou naší západní civilizaci. Západní proto, protože korunovací Karla Velikého i pozdější rozdělení církve, označením římské, připadá nám i adjektivum západní. Název „dóm“ přišel právě v onom 13. století do našeho prostředí z italského „il duomo“ a v jazyku západní církve „domus“. Římská církev nalézá své místo v domě významné římské rodiny Lateránu. Lateránská bazilika, to je katedrála římských biskupů, patriarchů západu, papežů, otců města, neboť to byl Lev Veliký, který zachránil před hunským vojevůdcem Atilou Řím před pleněním. V jazyce Abrahámově, Mojžíšově, Ježíšově neexistuje slovo chrám či kostel, ale dům, „bét“. Současně je to i označení druhého písmene hebrejské abecedy. Patriarcha Jakub, když se probere v betelské svatyni, zvolá: „dům Boží, brána nebes.“ Vzpomenete na slova Osud domu habsburského… je určitým způsobem biblickým obratem, neboť slovo „dům“ označuje rodinu, rod i kmen. Samotná struktura jazyka Bible vypovídá o souvztažnosti mezi Bohem a člověkem. Na prvních stránkách Bible čteme: Bůh stvořil člověka, jako muže a ženu ho stvořil. Zamýšlíme-li se nad útvarem, který nazýváme Evropou, především západní Evropou, kam patříme i my Středoevropané, víme, že je dílem nejen velkých jednotlivců, ale především jejich rodin, které přednášejí kontinuitu a tradici, která přetvořila kmenové společenství v národy a státy. Současná Evropa se nám může zdát jako zmatené a zbloudilé osamocené individuum, které páchá sebevraždu a ve své sebestředné desperonci boří své dílo. Každá civilizace, každá kultura nemůže existovat bez perspektivy, bez budoucnosti a tou je pro Evropu ten, který je a kterému rodina, rod, kmen či národ vybudoval dům, v kterém se On rozhodl v Ježíši Kristu přebývat s námi. Dokonce prorok v evangeliu sv. Jana říká, že On, pravý Bůh a pravý člověk přišel, aby stanoval s námi. Člověk je bytost, která nemůže bez Božího rozměru být, existovat.

    Scházíme se zde v dómě, kde odpočívá vévoda Rudolf Habsburský, ale také v blízkosti muže, který nám zde pomohl otevřít dveře svobody, kancléře Helmuta Kohla (který odpočívá vedle kapitulního hřbitova u sv. Bernarda). Scházíme se zde jako řád sv. Jiří (evropský řád domu Habsbursko-Lotrinského). Současnost od nás vyžaduje nejenom shora uvedené poznání skutečnosti, ale také odvahu, s kterou vstoupil na kolbiště dějin sv. Jiří, patron rytířství, tedy životního postoje statečných mužů, kteří si také váží ženy, která je dárkyní života a udržuje domácí krb, jehož světlo a teplo definuje rodinu. Rodinu Božích přátel, Božích dětí. Kdo byl sv. Jiří? Mnozí pokrčí rameny a řeknou: no, je to legendární typologický model. Skutečná historie ví, že se jedná o konkrétní postavu muže, vysokého důstojníka pravděpodobně velitele pretoriánské gardy císaře Diokleciana. Muže, který se snaží o konečné řešení křesťanské otázky, o likvidaci církve. Zde je i také naše výzva pro nás. Ví, čeho je zapotřebí pro záchranu rodící se nové kultury a civilizace. I nám patří slova evangelia: „Neboť kdo by chtěl zachránit svůj život, ten o něj přijde; kdo však přijde o život pro mne, zachrání jej. Jaký prospěch má člověk, který získá celý svět, ale sám sebe ztratí nebo zmaří? Kdo se stydí za mne a za má slova, za toho se bude stydět Syn člověka, až přijde v slávě své i Otcově a svatých andělů.“(Lk 9,24-26) . Jak víme, nebyl sám. Celá řada vysokých důstojníků tohoto období jednala stejně (sv. Sebestián, sv. Demetrios, sv. Florian…). Ano, byl to zápas s rudým drakem. S pohrobky či pokolením tohoto rudého draka jsme povoláni i my, abychom dokázali s odvahou vytrvat a hájit hradby Boží obce. Principy, zásady, přikázání, kdy desatero je onou kontinuitou naší civilizace od Sinaje přes Athény a Řím, je to zápas, který v Jeruzalémě na Kalvárii vyhrál Ježíš Kristus na kříži. On je alfa a omega, začátek a konec, kterému chceme sloužit s odvahou a věrností. Jeho nejvyšší zákon je zákon lásky. Ta však nemůže existovat bez svobody, odvahy a statečnosti.

    Amen.

    https://www.facebook.com/Royalisti/posts/pfbid0HW99y3dJBfNYNMSKD6QRdjNG9sx73shSLqUpPS3CWjcokDWbb4zGAG8GUwo4FY7Al?locale=sk_SKhttps%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRoyalisti%2Fposts%2Fpfbid0HW99y3dJBfNYNMSKD6QRdjNG9sx73shSLqUpPS3CWjcokDWbb4zGAG8GUwo4FY7Al%3Flocale%3Dsk_SK

    S mečom - následník Karol, zozadu - jeho brat Georg, maďarský veľvyslanec vo Francúzsku.

  • g
    upravené 6 May 07:57 #35->

    Píše sa tam :


    Zora povedal/-a: .... tedy životního postoje statečných mužů, kteří si také váží ženy, která je dárkyní života a udržuje domácí krb, jehož světlo a teplo definuje rodinu.

    Predstavujem si v úlohe takej ženy Nicholsonovú, Ostrihoňovú a podobné tvory...

    Riadny rozdiel medzi tým, čo sa propaguje pre dav (ženy rovnaké zastúpenie všade, od politiky, cez riadiace pozície až po sústruhy) a čo vyznáva elita.

  • Taká nepodstatná správička:

    Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

    04.05.2024

    Desiatky ľudí a medzi nimi aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja. Ceremoniál sa konal pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ, informuje bruselský spravodajca TASR.

    Podujatie organizačne pripravili Stále zastúpenie SR pri EÚ s veľvyslankyňou Petrou Vargovou a Generálny konzulát SR v Belgicku s jeho vedúcim Andrejom Michalcom. Po odhalení sochy už v kroji náhodní turisti a prítomní na tomto ceremoniáli mohli ochutnať rôzne slovenské gastronomické špeciality a slovenské pivo.

    „Po detvianskom kroji sme siahli preto, lebo bol k dispozícii v múzeu, ktoré uchováva všetky obleky, v ktorých bol Manneken Pis už oblečený a zvolili sme ho aj preto, lebo práve v tomto obleku bol aj počas pristúpenia Slovenska do EÚ,“ vysvetlil Michalec.

    Vargová vo svojom slávnostnom príhovore pripomenula, že pred 20 rokmi sa Slovensko spolu s ďalšími deviatimi krajinami stalo súčasťou širšej a demokratickej európskej rodiny.

    „Dnes sme obliekli Manneken Pisa do detvianskeho kroja už po tretíkrát. Začali sme s touto tradíciou v roku 2004, keď sme vstupovali do EÚ, pokračovali sme v roku 2014 a teraz sme tu už po tretíkrát,“ opísala situáciu.

    Vedúca Stáleho zastúpenia SR dodala, že oblečenie sošky cikajúceho chlapca do slovenského kroja bolo v sobotu súčasťou širších aktivít v rámci Dňa otvorených dverí inštitúcií EÚ. V budove Európskej rady bol prezentačný stánok Slovenska, ktorý pomohli pripraviť zastúpenia Bratislavského, Trnavského a Košického samosprávneho kraja pri EÚ a na rovnakom mieste sa predstavil aj folklórny súbor Slovákov z Belgicka Ako doma.

    Generálny konzul upozornil, že v rámci týchto osláv si treba pripomenúť viacero udalostí, ktoré spájajú Slovensko a Belgicko. Spresnil, že ide o 160. výročie narodenia belgickej princeznej Štefánie, ktorá v Rusovciach pri Bratislave prežila podstatnú časť svojho života a po nej bola pomenovaná i kaviareň Štefánka, a Štefánikova ulica v Bratislave bola kedysi Štefánina ulica. /pri prez. paláci, dnes tam vlaje vlajka dúhová/

    „Máme tiež 80. výročie Slovenského národného povstania, do ktorého sa zapojili 12 dobrovoľníci z Belgicka. Na druhej strane slovenskí vojaci v rámci Prvej obrnenej československej brigády oslobodzovali belgické pobrežie. Tí, ktorí v týchto bojoch padli, sú pochovaní v pobrežnom mestečku De Panne,“ povedal Michalec.

    Upozornil tiež, že detviansky kroj na najznámejšej bruselskej soche nahradil modro-žltý oblek s kosatcom, do ktorého bol predtým oblečený Manneken Pis, lebo 4. mája sa v Bruseli konajú aj oslavy kosatca, čiže kvetu, ktorý je symbolom Bruselu a regiónu Brusel – hlavné mesto.

    cikajúci chlapec:


  • Pokračovanie k predchádzajúcemu.

    --

    Keď belgická princezná je aj rakúska ...

    Štefánia Belgická (celým menom Štefánia Klotilda Louisa Hermína Mária Charlotta) (* 21. máj 1864LaekenBelgicko – † 23. august 1945PannonhalmaMaďarsko) bola belgická princezná, saská vojvodkyňa a rakúska korunná princezná, druhá dcéra belgického kráľa Leopolda II. (* 1835 – † 1909) a Márie Henrietty Habsbursko-Lotrinskej (* 1836 – † 1902), manželka rakúskeho korunného princa Rudolfa. /toho, ktorý sa zabil v Mayerlingu/

    /.../

    Mladej vdove sa tým náhle rozplynula budúcnosť manželky panovníka habsburskej monarchie. Nevyšiel ani druhý pokus jej svokra, cisára Františka Jozefa I., aby sa vydala za druhého následníka trónu Františka Ferdinanda d´Este.

    /.../

    Po jedenásťročnom vdovstve a neustálom cestovaní sa opäť vydala, tentoraz za obyčajného uhorského grófa Eleméra Lónyaya (Elemér Lónyay von Nagy-Lónya a Vasaros-Nameny), ktorý nepochádzal z panovníckeho rodu. Mohol sa popýšiť iba grófskym titulom, i ten dostal len štyri roky pred sobášom. Išlo teda o morganatický (nerovný) sobáš, s ktorým sa cisár napokon zmieril a súhlasil s ním.

    Manželia sa po sobáši stiahli zo spoločenského života a utiahli sa do súkromia. Spoločne si kúpili kaštieľ v Oroszvári (dnešné Rusovce) neďaleko Bratislavy, kam sa v roku 1906 nasťahovali. Napriek odmietaniu viedenského dvora, príbuzných a spoločenským ústrkom prežili obaja manželia veľmi láskyplné a harmonické manželstvo a zostali spolu až do posledných chvíľ svojho života. Aj po rokoch mnohí obyvatelia Rusoviec s láskou spomínali na grófsky pár.

    Po skončení druhej svetovej vojny v dôsledku spoločenských udalostí, pokročilého veku a choroby, odkázali všetok majetok benediktínskemu kláštoru v maďarskej Pannonhalme, kde sa princezná na sklonku života uchýlila a napokon tu zomrela. Kláštor dodnes spravuje jej pozostalosť. Jej manžel ju prežil o jeden rok a zomrel 20. júla 1946 v Budapešti.

    Z následníkom Františkom Ferdinandom ju spájalo priateľstvo, podporovala ho - zrejme vedela pochopiť jeho túžbu oženiť sa s obyčajnou šľachtičnou Žofiou Chotkovou, napriek mnohým prekážkam si svadbu s ňou presadil. FF aj so Žofiou často navštevoval manželov s podobným osudom v Rusovciach.

    O vzťahu FF a Žofie, priateľstve so Štefániou sa možno dočítať aj v knihe:

    https://ksbforum.info/discussion/comment/25546/#Comment_25546

  • Pokračovanie k predchádzajúcemu.

    --

    Kaštieľ v Rusovciach je známy, pôsobil tam SĽUK, poznáme ho z filmu Rodná zem.

    Hlavne je známy tým, že je dlhodobo zdevastovaný a neopravený.

    Po druhej svetovej vojne došlo v dôsledku opustenia kaštieľa k jeho rozkrádaniu a devastácii. Časť rodovej galérie Zichyovcov sa v roku 1952 dostala na hrad Červený Kameň. Novým majiteľom objektu sa v roku 1950 stal Slovenský ľudový umelecký kolektív (skratka SĽUK), ktorý tu zriadil svoje domovské sídlo. V roku 1976 bola naplánovaná generálna rekonštrukcia kaštieľa i priľahlého parku, ktorej realizácia sa mala uskutočniť v niekoľkých etapách. K začiatku samotnej rekonštrukcie, rozvrhnutej na sedem rokov, prišlo však až v roku 1982. Vplyvom okolností, napr. neustále sa meniaceho projektu a z toho vyplývajúceho časového sklzu, sa však práce postupne zastavovali. K ich úplnému zastaveniu prišlo na konci roku 1989.

    V roku 1991 kaštieľ prevzala Slovenská národná galéria, ktorá si predsavzala urobiť z neho reprezentatívnu obrazáreň. Opäť sa obnovili rekonštrukčné práce. SNG však kaštieľ vlastnila iba tri roky, kedy sa jeho majiteľom stala Národná banka Slovenska. No táto inštitúcia ho mala v majetku iba jediný rok. V roku 1995 prevzala kaštieľ Správa zariadení Úradu vlády SR, ktorá ho má v správe dodnes. Jej zámerom je pretvorenie kaštieľa na reprezentatívne miesto pre prijímanie a ubytovávanie zahraničných návštev. Rekonštrukčné práce sú však zastavené a ich pokračovanie je v nedohľadne. Objekt kaštieľa spolu s priľahlým parkom, už aj tak v zlom stave, naďalej chátra. Úrad vlády do kaštieľa každoročne investuje financie iba na jeho udržiavanie.

    Kaštieľ do svojho vlastníctva plánovala získať i mestská časť Rusovce, ktorá ho plánovala využiť na kultúrne a muzeálne účely. Tento zámer mestskej časti však stroskotal.

    V súčasnosti jeho ďalší osud je nejasný, najmä ak do hry vstúpil a súdnymi cestami sa snaží získať na základe testamentu posledných majiteľov svoj majetok i benediktínsky rád v Pannohalme. !!!

    V novembri 2010 prezident SR Ivan Gašparovič vyzval vládu SR, aby odpredala nepoužívanú prezidentskú vilu na Slavíne, s cieľom získať finančné prostriedky na generálnu rekonštrukciu rusovského kaštieľa. Vyjadril tiež názor, že po rekonštrukcii by sa kaštieľ mohol stať domovom prezidenta SR. V januári 2015 vláda znovu deklarovala zámer rekonštrukcie kaštieľa. Do druhej polovice roku 2016 sa to však nestihne.[1]


  • Pokračovanie k predchádzajúcemu.

    --

    Minulý rok v októbri v Rusovciach - habsburská návšteva - zároveň z Tvorivej spoločnosti. K tejto skutočnosti sa vrátim neskôr.

    Herta Margarete Habsburg-Lothringen

    31. október 2023 

    Interessanter geschichtlicher Vortrag von Mag. Dr. Michael Macek über Schloss Rusovce / Oroszvar / Karlburg, das Schloss der einzigen Kronprinzessin Österreichs, Stephanie von Belgien.

    Das Schloss erlebte zwischen 1900 und 1947 verschiedene Nationalitäten. Ungarn, Österreich-Ungarn, Tschechoslowakei und heute Slowakei.

    Es wurde 1910 von Stephanie von Belgien wunderschön restauriert und modernisiert, und 1947 wurde es Opfer der Umstände der Zeit.

    ******************************

    Interesting historical lecture by Mag. Dr. Michael Macek about Rusovce Castle / Oroszvar / Karlburg, the castle of Austria's only Crown Princess, Stephanie of Belgium.

    Between 1900 and 1947, the castle experienced various nationalities: Hungary, Austria-Hungary, Czechoslovakia, and today, Slovakia.

    In 1910, it was beautifully restored and modernized by Stephanie of Belgium, and in 1947, it fell victim to the circumstances of the time.

    ----

    automatický preklad:

    Zaujímavá historická prednáška Mag. Dr. Michael Macek o zámku Rusovce / Oroszvar / Karlburg, hrade jedinej rakúskej korunnej princeznej, Stephanie Belgickej.

    V rokoch 1900 až 1947 zažil hrad rôzne národnosti: Maďarsko, Rakúsko-Uhorsko, Československo a dnes aj Slovensko.

    V roku 1910 ho nádherne zreštaurovala a zmodernizovala Belgická Stephanie a v roku 1947 sa stal obeťou vtedajších okolností.

    https://www.facebook.com/hertamargarete.habsburglothringen/posts/pfbid0hDyJqxhMJYMidyVvKUB2ttBnQKYLGTCQBGDiBMQpPgkMhZQbbHiXjAeXkpnJHUgBl