Zprávy z Německa

18910111214»

Komentáre

  • Vizuálna ukážka inflácie potravín v Nemecku v rokoch 2022-2024.

  • Welt: Nemeckí politici vyzvali Scholza, aby zastavil pomoc Ukrajine 

    Politici z okresného zhromaždenia Uckermark spolkovej krajiny Brandenbursko vyzvali nemeckého kancelára Olafa Scholza a predsedníčku Bundestagu Bärbel Basovú, aby zastavili dodávky zbraní ukrajinskej vláde. 

    Informoval o tom „Welt“.

    Výzvu podpísalo 32 z 51 poslancov okresného zhromaždenia.

    ⚡️Iniciátormi boli dvaja politici z opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), Wolfgang Banditt a Karina Dörk, no medzi signatármi sú zástupcovia rôznych strán vrátane Sociálnych demokratov (SPD), ktorí sú súčasťou vládnej koalície, Slobodnej demokratickej strany (FDP), „Die Linke“ a pravicovej „Alternatívy pre Nemecko“ (AfD).

    „Píšeme vám s hlbokým znepokojením nad ďalšou eskaláciou vojny a s očakávaním prevzatia zodpovednosti za mierové riešenie namiesto ďalších presunov zbraní,“ píše sa v liste.

    Autori výzvy obhajovali diplomatické riešenie ukrajinského konfliktu. Zároveň odsúdili Rusko a vyjadrili solidaritu s Ukrajinou.

    „Dodávky zbraní neriešia konflikty a sú morálne neprijateľné, najmä vzhľadom na nemeckú históriu. Žiadame návrat k odmietnutiu Nemecka dodávať zbrane do oblastí vojny a krízy,“ napísali nemeckí politici.

    https://www.welt.de/politik/deutschland/article250938670/CDU-Politiker-fordern-Verhandlungen-mit-Russland-mit-Vertretern-von-AfD-und-Linken.html

  • V Oranienburgu pri Berlíne nie je možné na mestskú elektrickú sieť pripojiť nové obytné budovy ani podniky. Dôvodom je nárast počtu pripojených tepelných čerpadiel a domácich nabíjacích staníc pre elektromobily. Tepelné čerpadlá, ktoré mali Nemecku pomôcť zaobísť sa bez ruského plynu a fosílnych palív vôbec, v tomto prípade nielenže nepomohli, ale naopak, preťažili elektrickú sieť celého mesta.

    https://www.merkur.de/wirtschaft/waermepumpen-belasten-netz-das-kein-strom-fuer-neukunden-in-oranienburg-zu-viele-zr-93010219.html

  • Zelené plány - vypínání plynu

    10.4.24

    Německo:

    První větší německé město chce uzavřít plynovod. Zavádí tak zákon o vytápění od ministra hospodářství a ochrany klimatu Roberta Habecka (Zelení).

    Město Augsburg chce postupné odstavení plynu dokončit do roku 2035. Nařizuje to příslušný německý zákon, píše list Bild. Augsburg ovšem svým obyvatelům nesdělil, čím mají topit, nemají se ale spoléhat na vodík. Podle listu město už odpovídající oznámení zaslalo stovkám společnostem.

    V Česku a celé Evropské unii se kotle na plyn nebudou prodávat od roku 2029, už od příštího roku ale musí skončit jejich dotování, od roku 2027 mají být emise z vytápění zpoplatněny povolenkami.

    Zdroj: https://echo24.cz/a/HF669/zpravy-svet-nemecko-augsburg-vypnout-zemni-plyn

    --

    Už i Německu kolabuje rozvodná síť

    16.4.24

    Německo:

    V Německu se děje to samé, co před pár měsíci v Holandsku.

    Každému minimálně technicky vzdělanému člověku muselo být dopředu jasné, že povypínání VŠECH jaderných elektráren v zemi, omezování uhelných elektráren na straně jedné a masivní podpora bateriových aut a klimatizací na vytápění podobnou situaci dříve či později vyvolá.

    Občasné zdroje elektřiny jako větrníky a solární panely situaci nezachrání.

    Německá vláda dělá všechno proto, aby si Německo zničilo vlastní průmysl a je vidět, že se jim destrukce daří - už to přiznává i mainstream.

    Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-prilis-mnoho-elektroaut-a-tepelnych-cerpadel-v-nemeckem-oranienburgu-kolabuje-elektricka-sit-40467966

    Holandsko pred mesiacom:

    V Utrechtu hrozí zákaz používání bateriových aut

    17.3.24

    Nizozemsko:

    Situace s přetížením elektrické sítě dále graduje a hrozí zákaz nabíjecích bateriových aut. Zákaz nabíjení mezi 16 a 21 hod nestačí na stabilizaci sítě. Omezit bateriová auta se zdá být pořád přijatelnější než zakázat lidem vařit nebo topit.

    Politici jsou naprosto odtržení od reality a prosazují řešení, aniž by se vůbec zamysleli nad jejich realizací. Třeby aby plánovali investice do rozvodné sítě a celou její rekonstrukci. Ještě před rokem vyhlásili tendr na 1000 nových nabíječek, které při dnešním stavu nebude možné k elektrorozvodné sítí připojit. Do centra Utrechtu je zakázáno jezdit auty se spalovacími motory, ale ty bateriové nebude kde nabíjet.

    A u nás namísto toho tlačí bateriová vozítka dotacemi - zatím nám elektrorozvodná síť nehavaruje. V Holandsku už pokročili mnohem dále.

    Zdroj: https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/nizozemska-elektricka-sit-se-dale-hrouti-v-utrechtu-nabijeni-aut-omezili-mozna-ho-zakazou-nebo-vykazou-z-mesta-elektromobily/



  • Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo

    11.4.24

    Německo:

    Počet bankrotů firem v Německu dosáhl v březnu nového rekordu. Je v březnu o 35 % vyšší než tou samou dobou minulý rok, informuje hlavní ekonomický redaktor deníku Die Welt. Trend nárůstu insolvencí podniků a spotřebitelů tak pokračuje.

    Podniky se nadále potýkají se značnými problémy, mezi které patří vysoké náklady na energie, problémy v dodavatelském řetězci, geopolitická nejistota a přetrvávající inflace.

    Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rekord-ktery-byl-cert-dluzen-Tolik-podniku-v-Nemecku-jeste-nezkrachovalo-Az-ted-753623#google_vignette


  • Nemecko zvažuje legalizáciu interrupcií v ranom štádiu tehotenstva

    Berlín 15. apríla (TASR) - Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh v pondelok predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

    Nemecké zákony v súčasnosti interrupcie zakazujú, ale do 12. týždňa tehotenstva sú v praxi tolerované v prípade, že žena podstúpila povinné poradenstvo. Interrupciu môžu podstúpiť ženy, ktoré boli znásilnené alebo sú v ohrození života.

    Komisia v pondelok predložila 600-stranovú správu, v ktorej odporúča zmiernenie zákona o interrupciách. Členkou komisie je aj profesorka práva Liane Woernerová, ktorá situáciu označila za "neudržateľnú" a naliehala na to, aby sa umelé prerušenie tehotenstva v prvom trimestri zlegalizovalo a ženy zaň nemohli byť trestne stíhané.

    Ďalším z návrhov bolo skúmanie toho, či by sa nemohla hranica zlegalizovania posunúť až na 22. týždeň tehotenstva. Woernerová sa ďalej vyjadrila, že interrupcie v neskorom štádiu tehotenstva by mali byť aj naďalej nelegálne, ale "nie nevyhnutne trestné".

    Minister spravodlivosti Marco Buschmann na tlačovej konferencii povedal, že vláda sa bude návrhom intenzívne zaoberať, aby správne zvolila ďalšie kroky. Zároveň varoval pred verejnými debatami, ktoré by mohli spôsobiť rozkol v spoločnosti.

    Mimovládna organizácia Centrum reprodukčného zdravia privítala návrhy komisie a označila ich za "historickú šancu na zmodernizovanie práva".

    "Nemecký zákon o interrupciách stigmatizuje ženy, ktoré ju chcú podstúpiť, a znižuje ich schopnosť rozhodovať sa slobodne a informovane," povedala Adriana Lamackova, zástupkyňa riaditeľa európskej kancelárie Centra reprodukčného zdravia.

    Súčasná vládna koalícia pri nástupe sľúbila zreformovať zákon o interrupciách. V roku 2022 Spolkový snem odhlasoval zrušenie zákona z éry nacistického Nemecka, ktorý lekárom a zdravotníckym zariadeniam obmedzoval priestor na poskytovanie informácií o možnosti umelého prerušenia tehotenstva.

    Vládna hovorkyňa Christiane Hoffmannová sa v pondelok odmietla vyjadriť k tomu, či budú interrupcie zlegalizované ešte pred parlamentnými voľbami na jeseň v roku 2025.


  • Okresy už nechcú prijímať utečencov z Ukrajiny

    „Integrácia všetkých ľudí už nie je možná“: Okresy žiadajú od federálnej vlády a EÚ ďalšie opatrenia na boj proti vysokej úrovni migrácie. Patria medzi ne: Už žiadni utečenci z Ukrajiny, dôsledné hraničné kontroly a diskusia o „limite výkonu“.

    Vzhľadom na pretrvávajúcu vysokú migráciu nemecké okresy opäť varujú pred nadmernými požiadavkami. „Niekoľko okresov a obcí je zavalených regulárnou a nelegálnou migráciou. Integrácia všetkých ľudí už nie je možná. Problémy sú čoraz väčšie,“ povedal pre „ Neue Osnabrücker Zeitung “ (NOZ) predseda Nemeckej okresnej asociácie (DLT) Reinhard Sager ….

    Namiesto toho navrhol „ubytovanie odolné voči poveternostným vplyvom na bezpečnom západe Ukrajiny“, ako si to kedysi predstavovala ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD). „Možno by Poľsko bolo ochotné prijať aj viac ukrajinských utečencov, ak by existovala podpora zo strany EÚ,“ povedal Sager….

    https://www.welt.de/politik/deutschland/article251124262/Am-Limit-Landkreise-wollen-keine-Ukraine-Fluechtlinge-mehr-aufnehmen.html

  • Gang ukrajinských školáčok v Meißen brutálne zmlátil a päť hodín týral 13-ročnú Slovenku.

    Gang štyroch ukrajinských školáčok prepadol v parku v nemeckom meste Meißen 13-ročnú Slovenku, zatiahol ju do ruín jedného domu a tam ju päť hodín týral.

    Dievčatá svoju obeť okrem iného mlátili palicou. Polícia má podozrenie, že si agresorky svoje počínanie nahrávali na mobilný telefón.

    https://m.bild.de/regional/dresden/meissen-fuer-handy-videos-maedchen-gang-foltert-schuelerin-13-mit-stockhieben-662661f37a4f84083c298817?t_ref=https%3A%2F%2Fwww.novinky.cz%2F

    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-gang-ukrajinskych-skolacek-v-misni-brutalne-zmlatil-a-pet-hodin-tyral-13letou-slovenku-40468957

  • Přes tisíc muslimů požadovalo přeměnu Hamburku na chalífát

    CHALÍFÁT V NĚMECKU

    27. dubna 2024

    "Chalífát je řešení". V Německu stále přitvrzuje. Přes tisíc islamistů v sobotu v Hamburku demonstrovalo proti tomu, jak média v Německu referují o islámu. Muslimové, z nichž někteří otevřeně požadovali vznik chalífátu, se sešli na výzvu organizace Muslim Interaktiv. Skupinu sice sleduje německá kontrarozvědka, Úřad pro ochranu ústavy, ale dosud působí legálně, informují německá média. Není možná náhoda, že vůdce Muslim Interaktiv Joe Adade Boateng, volající po chalífátu, řeční na videu jako Hitler a dav muslimů ho fanaticky povzbuzuje.

    Raheem Boateng von der Gruppierung "Muslim Interaktiv" rief heute in Hamburg dazu auf, ein Kalifat zu errichten. #Islamismus pic.twitter.com/VTW7EyUxDx

    — LeakPortal (@Leakportal) April 27, 2024

    V hamburské čtvrti St. Georg demonstrovaly stovky muslimů. Přišly na výzvu radikální islamistické skupiny Muslim Interaktiv. Ve videu sítě TikTok bylo oznámeno, že demonstrace je namířena proti mediálnímu pokrytí islámu, proti údajným protimuslimským pomlouvačným kampaním v médiích.


    Policie později uvedla, že na demonstraci bylo asi 1100 účastníků. Fotografie z protestu téměř výhradně zobrazují muže. Podle reportéra z místa protestu stálo stranou ale také asi 50 žen. Někteří z islamistů otevřeně požadovali vznik chalifátu. "Chalifát je řešení," byly výroky a transparenty, které byly vidět na islamistické demonstraci v Hamburku.

    Podle Bildu na demonstraci řečnil i vůdce Muslim Interaktiv Joe Adade Boateng (25). Na Instagramu a TikToku ho sledují tisíce lidí. Mladík radikalizuje mladé muslimy na sociálních sítích a pravidelně publikuje nenávistná kázání proti Izraeli a celému západnímu světu. Na tajných schůzkách se svými stoupenci měl už v minulosti vyzývat ke vzniku chalífátu v Německu.

    Na sobotní demonstraci Boateng volal po chalífátu a jeho prudká řeč a výkřiky připomínala Hitlera.


    Úřady k demonstraci předem uvedly, že „Organizátorem tohoto shromáždění je islamistická skupina Muslim Interaktiv (MI), kterou Úřad pro ochranu ústavy (LfV) v Hamburku sleduje kvůli extremismu." Podle něj se každý, kdo se tohoto shromáždění zúčastní, staví bok po boku s islamisty. Muslim Interaktiv je nástupnická organizace islamistické skupiny Hizb ut-Tahrir (HuT), která je od roku 2003 zakázána. Přitom Muslim Interaktiv existovala už dříve a v roce 2020 provokativně demonstrovala před Braniborskou bránoou.


    https://echo24.cz/a/H53GU/svet-zpravy-nemecko-hamburk-pres-tisic-muslimu-pozadovalo-premenu-hamburku-na-chalifat

    --

    30.4.2024

    NĚMECKÝ CHALIFÁT: SOUŽITÍ S ISLÁMEM NEFUNGUJE

    JANA MARKOVÁ

    Mírumilovní muslimští lékaři a inženýři podprahově stále ještě mírně většinovému německému obyvatelstvu naznačují, jak to vidí oni. Chalífát je prý jediné a konečné řešení. V Německu. Ne u nich.

    Ono to stupňující se násilí ve školách, na koupalištích, ve vlacích a vůbec všude, je taková dost výmluvná indicie toho, jak opravdu to myslí. A co chtějí s těmi statisíci a miliony souvěrců v Deutschlandu provozovat. A mírumilovné soužití to teda evidentně nebude. Němci by dal rádi dělali jakože nic a pohoda sluníčko, láska, ale už jim to moc nejde. Už je těch incidentů čím dál víc.

    A bude hůř milí zlatí naivové. To jsem zvědavá, co s tím teď uděláte. Protože jak jistě chápete, oni tu svou myšlenku neopustí. Naši civilizaci (dá-li se to zdegenerované, genderově zelené cosi ještě tak nazývat), pohrdají. Přišli nás “přejet” a daří se jim to. I za pomoci různých ulhaných Donů Austrianů.

    Soužití s islámem a vůbec každou cizí a nekompatibilní kulturou nefunguje. Nikdy, nikde, nikomu. Jakmile je jich v daném místě více než malé množství, máte velký problém. Vždycky. Tak tomu prosím nechoďme naproti, protože to je mírumilovně NEVRATNÉ.

    https://pravyprostor.net/nemecky-chalifat-souziti-s-islamem-a-vubec-kazdou-cizi-a-nekompatibilni-kulturou-nefunguj/

    --

    30.4.24

    Kalifát hamburský? Demonštrácie bradatých mužov v uliciach Nemecka

    Marian Kechlibar

    „Chceme kalifát!“ kričali účastníci demonštrácie v nemeckom Hamburgu, väčšinou mladí muži, ale aj nezanedbateľný počet mladých žien, ktoré boli riadne zahalené a stáli bokom. Ak sú ľudia ochotní spojiť sa na ulici za niečo a hlasno to vykričať, treba im veriť. Takže aj v susednom Nemecku máme určitý kontingent ľudí, ktorí chcú kalifát, islamský náboženský štát, ktorého poslednou neúspešnou inkarnáciou bol ISIS v Iraku a Sýrii.

    Práve v Hamburgu sa pekne prejavuje princíp, ktorý súkromne nazývam „ďaleko od Istanbulu“. Nedôvera a odpor k islamu v Európe narastá s tým, ako sa blížite k Bosporu, pretože úmerne s touto skracujúcou sa vzdialenosťou narastá historická skúsenosť, ako to vyzerá, keď Alahovi verní nasadnú na kone a ich zahnuté šable začnú svišťať vzduchom, hľadajúc krky neveriacich.

    Zaostalosť, otroctvo, negramotnosť a neúprosná brutalita, to bola vláda kalifátu v Európe (pretože v posledných storočiach nosili titul kalifa tureckí sultáni) – a Balkán sa z toho pravdepodobne už nikdy nespamätá. Dokonca aj teraz mapy HDP na obyvateľa celkom presne ukazujú, koľko stoviek rokov Osmani vládli v ktorej časti Balkánskeho polostrova. Čím dlhšie, tým horšie – stáročia moslimskej vlády na Balkáne dokázali prakticky zlikvidovať niekdajšiu vyspelú civilizáciu Východorímskej ríše.

    Hamburg je ďaleko od Istanbulu, a miera tunajšej naivity tu teda bola značná. Prístavné mesto, ktoré je na cudzincov zvyknuté od stredoveku, „vítalo“ počas migračnej krízy ľudí ostošesť, čo vo volebnej bašte Zelených (24 percent v roku 2020) nie je prekvapivé.

    Za „vítaním“ sa však skrýval aj tichý predpoklad, že Nemecko je pre cudzincov príťažlivé vďaka svojmu modernému, sekulárno-liberálnemu charakteru. Ó nie, nie nevyhnutne – a Pandorina skrinka, ktorú milovníci kalifátu otvorili, sa len tak ľahko nezavrie.

    Oni a ten, čo zvolal demonštráciu, trochu pripomínajú moslimskú verziu Himmlera, či skôr Goebbelsa, a ktovie, či jedného dňa nedosiahne podobnú moc. Dlhé desaťročia sa nemecká „wehrhafte Demokratie“ (obranná demokracia) sústreďovala najmä na pravicovú scénu a v menšej miere na anarchistov, ale dovolila, aby sa podhubie islamského fundamentalizmu rozrástlo do takej miery, že sa ho už možno ani nebude dať vykoreniť.

    Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová teraz v šoku hovorí o tom, že demonštrácie bradatých mužov v uliciach Nemecka sú len „ťažko znesiteľné“. Kde bola, keď na Hauptbahnhof mávali plyšovými medvedíkmi? Veď práve demografické zmeny sú dôvodom, prečo tieto nemecké ulice začali nadobúdať trochu blízkovýchodný charakter.

    Títo mladí muži nevznikli len tak, ani sa nezradikalizovali na univerzitách, sú to jednoducho predstavitelia inej civilizácie a do Európy si v hlavách nepriniesli rok 2024, ale rok 1445 hidžru. So všetkým, čo k roku 1445 patrí. Len tie kamery a kalašnikovy, ktoré patria k dnešnému obrazu kalifátu, sú tam akosi navyše.

    --

    november 2023

    Facka hákovými krížmi / Stanú sa západné mestá Bejrútom a Bagdadom Európy?

    Keď dav v uliciach volá po zničení Izraela a na židovských podnikoch sa objavujú načmárané hákové kríže, mení sa v Nemecku vnímanie migrácie.



  • Zora povedal/-a: Chalífát je prý jediné a konečné řešení

    No.... k tomu se mi hodí ještě jedna zpráva, že "mutti Merkel" pomalu nevychází a snaží se být ve společnosti neviditelná. Asi ví proč. To její "my to zvládnem" musí kdejakého Němce budit ze spaní....

  • Milo
    upravené 4 May 03:43 ->

    Začnem štatistikou: V Hamburgu žije 1,85 milíona obyvateľov. 8 percent tvoria ti, ktorí sa hlásia k moslimskej viere. To nám spolu dáva ca. 150 000 moslimov. Zúčastnilo sa teda. 0,7 percenta hamburských moslimov. Z nich drvivá väčšina nežiadala žiaden kalifát. Transparenty "Kalifát je riešenie" boli 2-3 (a som presvedčený, že tie si priniesli agenti BND, pretože na celkových záberoch zhromaždenia sa nevyskytujú), ale práve tie sa stali v médiách mottom demonštrácie. Väčšina z nich podľa nápisov na transparentoch prišla, aby vyjadrila nespokojnosť s tým, ako (dez)informujú nemecké médiá, vyjadrili podporu Palestínčanom a protestovali proti nemeckej podpore Izraelu.

    Asi takto vyzerá aktuálna mediálna agenda vlády v Nemecku v skratke:

    1. zastaviť vlnu sympatií k Palestíncom medzi obyvateľstvom
    2. vytvoriť a zdôvodniť novú legislatívu, tvrdo postihujúcu útoky proti vláde (hovoria tomu útoky proti demokratickému zriadeniu) - teda na témy Covid, Ukrajina, Izrael... a obmedziť právo na zhromažďovanie
    3. presadiť novú prísnejšiu legislatívu proti "antisemitizmu"
    4. pokračovať v prehlbovaní rozporov v spoločnosti

    Čírou náhodou práve vtedy začnú moslimovia v Hamburgu žiadať "Kalifát" v Nemecku. Problém je, že ešte aj ten ríšsky snem si museli nacisti podpáliť sami, aby mali zámienku prenasledovať komunistov.

    --

    Výber z hesiel na transparentoch (z videa prvého programu nemeckej štátnej televízie ARD) :

    • Nie koloniálnemu zriadeniu
    • Moslimovia nemlčia
    • Diskusia namiesto Fake-News
    • Myšlienky sa nedajú zakázať
    • Obrázok mladého muža s okuliarmi prelepenými logami nemeckých masmédií (Bild,, Focus ...) a s komentárom: Hluchy, Nemý, Slepý
    • Inak rozmýšľajúci? Nie v Nemecku!
    • Žiadnu diktatúra hodnôt
    • Odvahu k pravde
    • Zakážte neprávosť
    • Staatsräson zabíja (narážka na oficiálnu nemeckú doktrínu, ktorá pre ochranu Izraela umožnuje použitie ľubovoľných prostriedkov),

    Bábková vláda, Dvojštátne riešenie, Demokracia, OSN, Kalifát - na pozadí mapa Palestíny (na bunde nedefinovanej osoby) - možno inšpirácia pre tvorcov mediálnej kampane



  • A teraz verte alternatíve, ktorá nielenže nepreveruje fakty, ale ešte ich aj poriadne nafúkne.

    A to som si Kechlibara osobne zaradila medzi problémových autorov. ?

  • Eskalácia ide rýchlejšie, ako som čakal. Pokračovanie "kalifátneho" príspevku vyššie:

    Matthias Ecke, čelný kandidát SPD(vládna koalícia) pre voľby do Európskeho parlamentu v Sasku, bol podľa strany napadnutý a vážne zranený pri vylepovaní plagátov v Drážďanoch. Štyridsaťjedenročný muž sa musel podrobiť operácii, oznámila v sobotu saská SPD. Útok odsúdili mnohí politici.

    Ministerka vnútra Nancy Faeser:

    "Ústavný štát musí a bude ďalej posilňovať ochranu demokratických síl v našej krajine," povedala Faeser pre Bild. "Musíme o tom rýchlo diskutovať na mimoriadnej konferencii ministrov vnútra a zostaviť spoločný balík opatrení na ešte väčšiu prítomnosť polície v teréne, väčšiu ochranu a tvrdé postihy proti nepriateľom demokracie."

    "Zažívame nový rozmer protidemokratického násilia, ktorému sa zo všetkých síl bránime," dodala ministerka. "Musíme zastaviť páchateľov - a podpaľačov, ktorí chcú podpáliť našu demokraciu(aj ona si spomenula na Ríšsky snem? - pozn. Milo). Neustúpime ani o milimeter."

    --

    Aj v Pravde:


  • Berlínska polícia zakázala ruské symboly na sovietskych pamätníkoch.

    Pri príležitosti pripomenutia si ukončenia 2. svetovej vojny 8. a 9. mája zverejnila berlínska polícia nariadenia, ktoré budú platiť pre sovietske pamätníky v meste a jeho blízkom okolí.

    Pre sovietske pamätníky v Treptowe, Tiergartene a Schönholzer Heide, ako aj v príslušnom bezprostrednom okolí v stredu a štvrtok platia nasledovné nariadenia:

    Je zakázané vyvesovať symboly ako vlajky s ruským odkazom, svätojurské stuhy, uniformy resp. časti uniforiem a odznakov na týchto plochách, aj v modifikovaných podobách.

    https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2024/05/berlin-polizei-verbot-russische-flaggen-tag-der-befreiung-tag-des-sieges-sowjetische-ehrenmale-treptow-schoenholz.htm

  • V Berlíne ?? túto noc niekto hackol projekciu na Brandenburskej bráne a pripomenul Nemcom ZSSR. Nemecká polícia začala vyšetrovanie.

  • a, AFD Politik odsúdený na zaplatenie peňažnej pokuty

    b, Frankfurter Allgemeine Zeitung omylom zverejnilo rozsudok pred jeho vynesením

    V súdnom procese proti Björnovi Höckemu v Halle bol vynesený rozsudok: Politik AfD musí zaplatiť pokutu 13 000 eur za používanie sloganu SA. Prokuratúra požadovala podmienečný trest, obhajoba oslobodenie.

    Krajinský súd v Halle odsúdil politika AfD Björna Höckeho na pokutu za používanie symbolov protiústavných a teroristických organizácií. Má zaplatiť 100 denných sadzieb po 130 eur - spolu 13 000 eur.

    --

    Podľa prokurátora Höcke v máji 2021 v prejave v Merseburgu vedome použil heslo SA (Sturmabteilung), polovojenskej bojovej organizácie NSDAP. Povedal: "Všetko pre našu vlasť, všetko pre Sasko-Anhaltsko, všetko pre Nemecko". Treťou časťou triády je zakázané heslo SA.

    Piate trestné oddelenie považovalo v utorok za preukázané, že Höcke na mítingu v Merseburgu v máji 2021 použil zakázané heslo "Alles für Deutschland" (Všetko pre Nemecko) z dielne Sturmabteilung (SA) NSDAP. To predstavovalo používanie symbolov protiústavných a teroristických organizácií v súlade s § 86a nemeckého trestného zákonníka.

    Prokurátor žiadal trest odňatia slobody na šesť mesiacov, ktorého výkon by mal byť podmienečne odložený. Zároveň požadoval, aby Höcke zaplatil 10 000 eur charitatívnej organizácii, napríklad pamätníku obetiam nacizmu alebo programu na odvykanie pravicových extrémistov.

    Súd už predtým vydal vyhlásenie, podľa ktorého predpokladá maximálne uloženie peňažnej pokuty. Možný trest sa pohybuje od pokuty do troch rokov odňatia slobody.

    --

    Ako FAZ vyvolalo ešte väčší záujem o tento prípad

    Na stránkach tradične uznávaného mainstreamového denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung, sa už ráno pred vynesením rozsudku na minútu zjavil článok, ktorý oznamoval vynesenie rozsudku. FAZ sa ospravedlnilo za omyl a večer - teda po vynesení rozsudku - zverejnilo prakticky ten istý článok definitívne.

    FAZ, zverejnený rozsudok ráno, 8:52

    FAZ, zverejnený rozsudok večer, 19:52:


    --

    Príbeh so zápletkou, ktorý má na jednej strane riadenej opozícii - strane AFD - v Nemecku pomôcť získať ďalších sympatizantov v radoch tých, ktorí oprávnene nedôverujú vláde Nemecka, na druhej strane - pre tých, ktorí vláde dôverujú - potvrdiť AFD ako fašistického nepriateľa demokracie a slobody - a teda naďalej prehĺbiť rozpor v spoločnosti. Obidve strany "boja" sú riadené globálnymi nacistami a momentálne nie je pre nich dôležité, kto "zvíťazí". Dôležitým je vyvolávanie chaosu, strachu a nenávisti a usmerňovať ich želaným smerom. Voľne podľa @Sergio - riadiť je možne len procesy v pohybe.

    --

    Zdroje:

    https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/halle-afd-politiker-bjoern-hoecke-zu-geldstrafe-verurteilt-19717849.html

    https://www.welt.de/politik/deutschland/article251511782/Bjoern-Hoecke-wegen-SA-Parole-zu-Geldstrafe-von-13-000-Euro-verurteilt.html

    https://sciencefiles.org/2024/05/14/politischer-schauprozess-faz-veroeffentlicht-urteil-gegen-bjoern-hoecke-bevor-es-verkuendet-ist/

  • Weimarský trojuholník chce byť silou európskeho bezpečnostného rámca

    Berlín 22. mája (TASR) - Nemecko, Francúzsko a Poľsko sa chcú stať hnacou silou spoločného európskeho bezpečnostného rámca, ktorý by dokázal odolávať hybridným hrozbám Ruska. Vyhlásili to šéfovia diplomacie po stredajšom stretnutí v nemeckom Weimare v rámci tzv. Weimarského trojuholníka.

    "Už si nemôžeme dovoliť zahraničnú politiku fungujúcu na autopilotovi," vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že práve preto chcú byť krajiny Weimarského trojuholníka hnacou silou Európskej únie a blok sa stal viac schopným v geopolitickom priestore.

    Podľa poľského ministra zahraničných vecí Sikorského patrí medzi hrozby pre EÚ aj tlak nelegálnych prisťahovalcov na poľsko-bieloruskej hranici, ako aj sabotáže a iné diverzné akcie. Dodal, že spolupráca s Berlínom zabránila diverznému útoku v Poľsku.

    Len niekoľko týždňov pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 6.-9. júna, sa ministri zahraničných vecí Poľska, Francúzska a Nemecka zároveň zhodli na potrebe spolupráce v boji proti falošným správam a dezinformáciám.

    "Na Európu sa útočí zvnútra i zvonka, a to aj prostredníctvom špionáže. Dezinformačné kampane sa zameriavajú na srdce európskej demokracie," varovala Baerbocková. Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné v závere vyjadril obavy pred narastajúcimi vonkajšími zásahmi počas kampane pred eurovoľbami v krajinách EÚ.

    Ministri zahraničných vecí týchto troch krajín sa stretávajú pod názvom Weimarský trojuholník pravidelne od roku 1991. Tento formát vznikol po zániku Varšavskej zmluvy a bývalého Sovietskeho zväzu s cieľom priblížiť Poľsko k Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.


  • Zbrojársky koncern Rheinmetall a Borussia Dortmund nadväzujú spoluprácu

    Zo stránky Rheinmetall:

    Spoločnosť Rheinmetall sa vďaka partnerstvu stane ešte známejšou značkou doma aj v zahraničí

    Partnerstvo zahŕňa elektronickú reklamu okolo ihriska, kulisy na tlačových konferenciách, displeje na fasáde štadióna atď.

    --

    Doba trvania zmluvy je tri roky. Podľa denníka Handelsblatt by mal klub dostať celkovo 20 miliónov eur.

    Philipp Köster, šéfredaktor futbalového časopisu 11 Freunde, sa v komentári pýtal, či je v poriadku ponúkať spomienkové zájazdy do Lublinu a Osvienčimu - na ktoré sa možno zaregistrovať na webovej stránke BVB - a potom hrdo prezentovať sponzora, ktorý dodal zbrane pre Hitlerovu vyhladzovaciu vojnu a stále sa vyhýba zásadnému prehodnoteniu svojej úlohy v nacistickej ére.

    Hotovostná injekcia generovaná roztrhanými telami. Prostredníctvom tisícov mŕtvych Rusov, tisícov mŕtvych Ukrajincov - a dovedna sú to státisíce. Smrť strieľa góly: v čierno-žltom drese.

    --

    Akcionári sú BlackRock, Inc. ,Société Générale S.A, Wellington Management Group LLP, The Capital Group Companies, FMR LLC, Goldman Sachs, UBS Group AG a ďalší.

    Ročný obrat je viac ako 7 miliárd EUR.

    --

    Z článkov

    https://www.rheinmetall.com/de/media/news-watch/news/2024/05/2024-05-29-bvb-sponsoring

    https://www.manova.news/artikel/torschusse-und-todesschusse

    https://de.wikipedia.org/wiki/Rheinmetall

  • Zora
    upravené 3 Jul 19:17 ->

    VEĽKÝ POŽIAR PRI FRANKFURTE: Plamene pohltili Dom štyroch veží

    Frankfurt nad Mohanom 3. júla (TASR) - Historickú budovu Haus Vier Türme (Dom štyroch veží) v meste Bad Ems v spolkovej krajine Porýnie-Falcko v stredu zachvátil požiar, informuje agentúra DPA.

    Požiar budovy zapísanej na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO vznikol v stredu skoro ráno z dosiaľ nezistenej príčiny. Budovu renovovali, takže bola prázdna.

    Plamene hasilo takmer 150 hasičov, pričom rozsah škôd nebol bezprostredne známy. "Je obzvlášť trpké, keď horí historická strešná konštrukcia," povedal starosta mesta Oliver Krügel, ktorý bol podľa vlastných na mieste od skorých ranných hodín.

    Dom známy aj pod názvom Karlsburg pochádza zo 17. storočia a bol dominantou mesta. Podľa turistického spolku bola táto baroková budova so štyrmi nárožnými vežami neoficiálnym letným sídlom ruského cára Alexandra II. počas návštev Nemecka.

    Krügel požiar budovy označil za ťažkú ranu pre mesto. Ikonický dom sa mal podľa jeho slov zmeniť na hotel, ktorý plánovali otvoriť ešte v tomto roku.

    Miestne úrady vyzvali ľudí, aby sa k budove teraz nepribližovali. "Momentálne sa požiar hasí len zvonku, pričom zatiaľ sa nám nepodarilo získať obraz o jeho (rozšírení) vnútri," informovala hovorkyňa okresu Rýn-Lahn


    https://www.teraz.sk/zahranicie/nemecko-historicku-budovu-v-meste-bad/806473-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    Alexander II zde podepsal 30. května 1876 dekret Ems , který zakazoval veřejné používání ukrajinského jazyka v Ruské říši . Tuto událost připomíná pamětní deska na domě.

    https://de.wikipedia.org/wiki/Karlsburg_%28Bad_Ems%29

    https://de.wikipedia.org/wiki/Alexander_II._%28Russland%29

  • Nemecký generál navrhuje rovnosť pohlaví v povinnej vojenskej službe

    Berlín 4. júla (TASR) - Generálny inšpektor nemeckých ozbrojených síl Carsten Breuer navrhol, aby boli do povinnej vojenskej služby v Nemecku v prípade jej obnovenia zaradené aj ženy, dosiahla by sa tak podľa neho rovnosť. Branná povinnosť momentálne v Nemecku nie je, no ministerstvo obrany hovorí o potrebných zmenách.

    Nemecko zrušilo brannú povinnosť v roku 2011, no zákon naďalej umožňuje povinnú vojenskú službu v prípade vojny alebo iného ohrozenia. Ruská invázia na Ukrajinu v poslednom čase znovu upriamila pozornosť na nedostatky nemeckej armády a podnietila diskusiu o opätovnom zavedení povinnej vojenskej služby.

    Nemecký minister obrany Boris Pistorius v júni predstavil plán nového modelu vojenskej služby, vďaka ktorému sa doplnia vyčerpané stavy armády. Tento plán by zaviedol povinnú registráciu, v ktorej by mladí muži museli uviesť svoju ochotu a schopnosť vykonávať vojenskú službu.

    U mladých žien by to mohlo byť dobrovoľné. Minister túto myšlienku opísal ako "výberovú vojenskú službu", ktorá má umožniť armáde povolávať na výcvik len "tých najschopnejších, najvhodnejších a najmotivovanejších".

    Nový model bude zrejme pozostávať zo šesťmesačnej základnej vojenskej služby s možnosťou dodatočnej dobrovoľnej vojenskej služby v trvaní do 17 mesiacov.

    Breuer, ktorý je najvyššie postaveným dôstojníkom nemeckej armády, uznal, že zahrnutie žien do povinnej služby si vyžaduje primeranú politickú a spoločenskú diskusiu. Pistoriusov nový model brannej povinnosti podporil.

    Vzhľadom na potreby strategického plánovania v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO) je podľa Breuera nevyhnutné rozvíjať v armáde rôzne spôsobilosti. Nemecko je totiž dôležitým centrom pre Alianciu a krajina v súčasnosti potrebuje viac ako 400.000 dočasných aj profesionálnych vojakov a záložníkov.

    Na pokrytie tejto potreby mu chýba približne 100.000 ďalších záložníkov, čo by sa mohlo spočiatku dosiahnuť práve prostredníctvom nového modelu, uviedol generál. Zdôraznil však, že aj tak treba počítať s povinnými prvkami v službe.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/nemecky-general-navrhuje-rovnost-pohl/806744-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

  • Nemecké vzdušné sily absolvovali na Aljaške manévre so systémom HIMARS

    Washington/Berlín 16. júla (TASR) - Nemecké vzdušné sily absolvovali na Aljaške veľké vojenské cvičenie, pričom výcvik prvýkrát zahŕňal aj raketomety HIMARS, oznámil v utorok hovorca nemeckých vzdušných síl.

    Nemeckí vojaci prepravili tento americký zbraňový systém transportným lietadlom A400M na poľné letisko, na ktorom okrem iného nacvičovali zničenie protilietadlovej pozície nepriateľa.

    Vojenské cvičenie Arctic Defender sú vzdušné manévre, ktoré vedie Nemecko a simulujú scenár kolektívnej obrany NATO na základe článku 5 Severoatlantickej zmluvy. Tento článok hovorí o tom, že ozbrojený útok na jedného člena NATO je útokom na všetkých.

    Systémy HIMARS sú ľahké salvové raketomety namontované na kolesovom podvozku nákladného auta. V čase vojny na Ukrajine ich používa ukrajinská obrana v boji proti invázii Ruska. Nemecká vláda pritom oznámila, že bude financovať tri takéto systémy od amerického výrobcu zbraní Lockheed Martin pre Ukrajinu.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/nemecke-vzdusne-sily-absolvovali-na-a/809098-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

  • Německo se připravuje na přijetí 800 000 vojáků NATO, aby čelili „ruské hrozbě“ ve východní Evropě

    21.7.24

    Německo:

    Německý list Der Spiegel odhaluje, že „Německo tajně připravuje gigantické logistické úsilí, jehož cílem je umožnit během několika měsíců průchod 800 000 vojáků NATO na svém území na cestě k obraně východní Evropy proti Rusku.

    Od zahájení ruské vojenské ofenzívy na Ukrajině v únoru 2022 západní země říkaly, že se obávají útoku z Ruska... Jaký by to mělo smysl? Nevíme, ale Německo vyvinulo pohotovostní plány, jak se s touto (fantomovou) hrozbou vypořádat.

    Zdroj: https://lemediaen442.fr/lallemagne-se-prepare-a-accueillir-800-000-soldats-de-lotan-pour-contrer-la-menace-russe-en-europe-de-lest/

    https://zvedavec.news/vezkratce/20924/

  • 31. júl 2024

    Z bývalého bunkra nacistov urobili relaxačný komplex

    Nedokončená nacistická kongresová hala.Zdroj: reuters

    Bývalý nacistický bunker v Hamburgu premenili na rekreačný komplex plný reštaurácií a strešných terás, kde môžu návštevníci relaxovať v ovocnom sade. Nachádza sa tam aj koncertná sála, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

    Hotel pre 2000 ľudí

    Súčasťou komplexu päťposchodovej betónovej stavby v hamburskej štvrti St. Pauli je hotel so 134 izbami a koncertný priestor s kapacitou 2000 miest.

    „Myšlienka zvýšiť výšku budovy zeleňou mala tomuto masívnemu bloku, ktorý zostal po nacistickej diktatúre, dodať niečo pokojné a pozitívne," povedala Anita Engelsová zo susedského združenia Hilldegarden, ktoré projekt podporilo.

    Takmer 40 metrov vysoký a 76.000 ton vážiaci bunker, ktorý je jedným z najväčších bunkrov na svete, má steny hrubé 2,5 metra a strechu tvorí 3,5 metra železobetónu. Budova bola jednou z ôsmich protileteckých veží postavených počas obdobia Tretej ríše. Druhá veža v Hamburgu bola pred niekoľkými rokmi premenená na menšiu elektráreň, ktorá vyrába elektrinu z obnoviteľných zdrojov.

    Ubytovňa pre bezdomovcov

    Po druhej svetovej vojne sa bunker v St. Pauli najprv využíval ako ubytovňa pre ľudí bez domova a v 50. rokoch 20. storočia sa premenil na kancelárske priestory pre mediálne a reklamné spoločnosti. Nachádzal sa tam aj nočný klub a rozhlasová stanica a lezecká stena.

    V rámci projektu renovácie, ktorý v roku 2019 spustilo mesto Hamburg a súkromní investori, pomáha spoločnosť Hilldegarden oživiť históriu budovy.

    Združenie zozbieralo svedectvá ľudí, ktorí v bunkri žili počas vojny a po nej, ako aj záznamy o stovkách nútených robotníkov, ktorí stavbu v roku 1942 postavili len za 300 dní.

    Na prvom poschodí sa teraz nachádza výstava, ktorá predstavuje históriu tohto miesta.

    V komplexe St Pauli bolo ubytovaných až 25 000 civilistov, a to aj počas spojeneckých náletov v rámci operácie Gomora v júli 1943, ktoré zničili Hamburg.

    https://www.aktuality.sk/clanok/z5wDKUq/z-byvaleho-bunkra-nacistov-urobili-relaxacny-komplex/?utm_campaign=aktuality-page-post&utm_content=article-fresh&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_term=cde-facebook-fresh-articles-1386&fbclid=IwY2xjawEXMLpleHRuA2FlbQIxMQABHVQBH6HWC33A6A8Sfy5xMmTzvreK_nHc--NvBrPcinAzX8QB_Wn0tV_BIA_aem_VcW69MAWBPT719l3ZsWnUw

  • Zora
    upravené 6 Aug 18:20 ->

    Německo: vlna bankrotů v sektoru nemovitostí pokračuje

     24.7.2024  

    Nad realitním sektorem se stahují mračna: stále více společností se dostává do platební neschopnosti.

    Odvětví nemovitostí bojuje o přežití: po několika posledních krizových letech jsou společnosti pod obrovským tlakem – a nejistota roste s tím, jak se zvyšuje počet insolvencí. Napětí už není citelné jen mezi developery projektů; již nějakou dobu se potýkají s problémy i navazující odvětví, informoval portál Business Insider Deutschland.

    Situace v tomto odvětví je „alarmující“. Tak popisuje nárůst počtu insolvencí ve stavebnictví a realitách poradenská společnost Falkensteg.

    Společnost Falkensteg se specializuje na poradenství středně velkým podnikům. Společnost také pravidelně analyzuje statistiky insolvencí. Podle nich nejsou pro rok 2024 patrné žádné známky zlepšení. Naopak. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku muselo podat insolvenční návrh již 630 společností z realitního sektoru.

    To odpovídá nárůstu o 18,6 % oproti předchozímu roku a o 17,3 % více než v předchozím čtvrtletí. V roce 2023 jako celku muselo v Německu podat insolvenční návrh 1997 společností z oblasti nemovitostí.

    https://casopisargument.cz/58525

    Německý podnikatel si koupil koncentrační tábor. Příbuzní obětí jsou v šoku

    4. 8. 2024

    Kontroverzní německý developer koupil bývalý nacistický koncentrační tábor v Sasku, který využíval otrockou práci v tunelech. Historici a příbuzní obětí jsou mimořádně znepokojeni.

    Foto: Profimedia.cz

    Tábor Langenstein-Zwieberge tvořilo dvanáct kilometrů tunelů.

    Tábor Langenstein-Zwieberge poblíž saského Halberstadtu, nechvalně proslulý využíváním otrocké práce, získal za půl milionu eur (12,7 milionu korun), upozornil web The Telegraph.

    Peter Jugl, majitel GPM Projekt 58 UG, developerské společnosti, která se specializuje na „problematické nemovitosti“, ho získal poté, co se předchozí vlastník nevymanil z insolvence.

    Toto rozhodnutí rozhořčilo saské historiky i příbuzné přeživších tábor. Nemohou uvěřit, že tak historicky citlivá památka byla prodána soukromé firmě.

    Objekt se v poválečném období využíval až od 70. let 20. století, nejprve ho měla ve správě Národní lidová armáda NDR a později bundeswehr. V roce 1995 prodal Treuhand, spolkový privatizační úřad, areál soukromé osobě, což byla zvláštní, ale zpočátku bezvýznamná transakce. Nový majitel bezplatně předal památníku přístupnou část tunelu, dlouhou asi 120 metrů.

    Následně vlastník zkrachoval, na scéně se objevil insolvenční správce a na historii místa nebral příliš ohled.

    Tunely pro rakety von Brauna

    Tábor Langenstein-Zwieberge pod pahorky Thekenberge nedaleko Halberstadtu v pohoří Harz tvoří dvanáct kilometrů dlouhá síť tunelů, kde ve strašlivých podmínkách dřeli vězni. Přeživší líčili podmínky v táboře jako natolik barbarské, že se v tunelech „hromadila těla“ a mnozí z nich trpěli extrémní podvýživou.

    Tábor s krycími názvy „BII“, „Z“ a „Mfs“, satelitní tábor lágru smrti v Buchenwaldu, má temnou historii: ukrytý mezi horami a lesy natolik, že závod Malachit AG, nastrčená firma Junkers-Werke, nechal v podzemí zřídit výrobní haly pro stíhací letadla a rakety V-2, které ničily Londýn. Tisíce vězňů z 38 národů pracovaly ve dvanáctihodinových směnách na ražbě obrovských tunelů do hor. Celkem tam přišlo o život více než 4300 z nich. Na staveništi i v táboře, při pracovních úrazech či v důsledku nemoci, při popravách a na pochodech smrti.

    Foto: Profimedia.cz

    Památník obětem v podzemním nacistickém lágru, kde smrt zevšedněla.

    Když Mariana Barcikowského v létě 1944 deportovali z Varšavy do Německa, byl to silný, 190 centimetrů vysoký mladý muž, sportem zocelený odpůrce nacistického režimu.

    Barcikowski přežil. Dvanáct měsíců, od dubna 1944 do chvil krátce před koncem války, budoval spolu s dalšími asi sedmi tisíci vězni tunely pro zbraně pro předpokládané konečné vítězství, především rakety V-2 konstruktéra Wernhera von Brauna.

    „Otec byl na tom tak zle, že neměl ani síly na pochod smrti,“ dodala ve webu SpiegelOnline Helena Barcikowská, dvaašedesátiletá kostýmní výtvarnice. Když se po válce vrátil ke své rodině, zůstal jen stínem svého dřívějšího já, trpěl tuberkulózou a úplavicí – a vážil pouhých 48 kilogramů.

    „Jsem naštvaná, smutná a pobouřená zároveň,“ netají se Barcikowská šokem z toho, co se teď děje.

    Není to nemovitost, ale masový hrob

    Nákup znepokojil i historiky. „Děsí mě, že se něco takového může stát i po 80 letech. Člověk má pocit, že nikdo z těch, kdo mají politickou odpovědnost, nebere tento historicky citlivý objekt vážně. To není nemovitost, ale masový hrob,“ kroutí nevěřícně hlavou Rainer Neugebauer, profesor společenských věd na Vysoké škole aplikovaných věd v Harzu.

    Zatím není jasné, co hodlá společnost GPM Projekt s místem někdejšího nacistického tábora udělat. Právník firmy však u soudu údajně prohlásil, že se samotnými tunely se žádné komerční využití neplánuje.

    Internetové stránky společnosti představují portfolio různých rezidenčních a kancelářských projektů, ale také letištní hotel a ubytovací bloky pro studenty. Stejný web o místě koncentračního tábora vágně hovoří jako o „podzemních prostorách v Halberstadtu“, aniž by doplnil další kontext.

    Jak je to možné?

    Podle SpiegelOnline se místní úřady původně snažily koupi pozemku zablokovat, protože se na něm nachází památník obětem zločinů spáchaných na místě, kde smrt zevšedněla.

    Jugl však poté zažaloval státní orgány a spor vyhrál s odůvodněním, že jejich právo veta se nevztahuje na prodej nesolventních objektů – jako tomu je v případě Langenstein-Zwieberge.

    Web The Telegraph se obrátil na Juglovu firmu s žádostí o komentář, avšak nedočkal se ho.

    „Jak je možné, že stát není za toto historické místo zodpovědný? Jako by bývalý koncentrační tábor byl šrot, který lze s klidným svědomím přenechat volnému trhu,“ uzavírá SpiegelOnline.


    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-nemecky-podnikatel-si-koupil-koncentracni-tabor-pribuzni-obeti-jsou-v-soku-40482380

    Berlín uzavřel s Bělehradem dohodu o lithiu navzdory obavám o životní prostředí

    23.7.2024  

    Německý kancléř Olaf Scholz a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič nedávno uzavřeli řadu dohod, které EU a evropským výrobcům automobilů poskytují exkluzivní přístup k srbskému lithiu a otevírají cestu k výstavbě jednoho z největších lithiových dolů na kontinentu.

    „Jedná se o důležitý evropský projekt, který přispívá k tomu, aby Evropa zůstala v měnícím se světě suverénní a nezávislá v dodávkách surovin,“ řekl Scholz novinářům v srbské metropoli.

    Lithium, kterému se někdy přezdívá „bílé zlato“ kvůli jeho vysoké poptávce v rámci přechodu na zelenou energii pro použití v bateriích, které pohánějí elektrická vozidla, a jeho charakteristické bílé barvě, je v západní srbské oblasti Jadar hojné – a dosud nevyužité.

    Navzdory potenciálu, který projekt pro EU představuje, je však v Srbsku nepopulární.

    Plány na těžbu výjimečně čistého „jadarského“ lithia v Srbsku, které by mohly zahrnovat vykácení bujných polí a lesů v jadarské oblasti a kontaminaci vodních zdrojů, jsou velmi kontroverzní a v letech 2021-2022 vyvolaly rozsáhlé protesty, které sjednotily politické frakce v jinak ideologicky rozdělené krajině.

    Projekt je obzvláště nežádoucí kvůli názoru, že z elektromobilů vyrobených z jeho lithia by měli prospěch výhradně občané EU, přičemž Srbsko, kandidátská země s nejistými vyhlídkami na plné členství a vážnými problémy se znečištěním, by zůstalo bez výhod, avšak neslo by hlavní tíhu důsledků pro životní prostředí.

    současné době jsou hlavními zdroji suroviny jihoamerické země a Austrálie a Čína je předním vývozcem zpracovaného lithia. Zásoby lithia se nacházejí i v jiných částech Evropy, včetně Německa, ale obvykle v menším množství, což činí komerčně rentabilní těžbu náročnou.

    https://casopisargument.cz/58508

    pozri:

    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-firmy-rio-tinto-na-tezbu-lithia-v-srbsku-prirode-neskodi-tvrdi-firma

    https://www.hrot24.cz/clanek/srbsko-da-zelenou-lithiu-pujde-o-nejvetsi-dul-v-evrope

    podobné:

  • Zora
    upravené 8 Aug 07:41 ->

    V Nemecku sa zrútila časť hotela, pod troskami uviazli ľudia

    Na snímke v stredu 7. augusta 2024 stojí hasičské auto pred zrúteným hotelom v meste Kroev v Nemecku. Foto: TASR/AP

    Berlín 7. augusta (TASR) - V meste Kröv v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko sa v utorok neskoro večer z neznámych dôvodov zrútila časť hotela. Pod ruinami zahynul najmenej jeden človek a ďalších asi osem zostalo uväznených, informovala v stredu miestna polícia.

    Ako spresnila agentúra DPA, na mieste nešťastia zasahujú záchranári a hasiči, ktorým sa s niekoľkými uviaznutými podarilo nadviazať kontakt. Niektorí z nich sú údajne v kritickom stave. Momentálne prebiehajú práce na ich záchranu.

    Podľa verejnoprávnej televízie SWR je na mieste aj jednotka s pátracími a záchranárskymi psami.

    Jedno poschodie budovy sa zrútilo v utorok približne o 23.00 h. Nachádzalo sa v ňom 14 ľudí, piatim sa podarilo dostať z budovy bez zranení, ale ďalších deväť v troskách uviazlo, uviedla polícia.

    Televízia SWR uviedla, že hasiči spočiatku nemohli do budovy vstúpiť pre riziko jej úplného zrútenia. Z tohto dôvodu boli evakuované aj susedné domy.

    Nateraz nie je jasné, čo spôsobilo čiastočné zrútenie budovy hotela. Záchranné služby boli privolané v utorok neskoro večer. Jeden z očitých svedkov pre SWR uviedol, že v jednej z miestností sa pod ním náhle prepadla podlaha.

    Na snímke v stredu 7. augusta 2024 sa podarilo zachrániť osobu z čiastočne zrúteného hotela v Kroev, Nemecko.Foto: TASR/AP


    Štyroch ľudí vrátane dvojročného dieťaťa sa podarilo záchranárom vyslobodiť z trosiek hotela, ktorého časť sa v noci na stredu zrútila v meste Kröv v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Zdravotný stav vyslobodených bezprostredne nebol známy, píše TASR s odvolaním na správu agentúry DPA.

    Hasiči z trosiek vytiahli okrem dieťaťa aj dve ženy a muža. Záchranná operácia je mimoriadne náročná vzhľadom na nestabilitu budovy, uviedol hovorca miestneho hasičského zboru Gregor Zehe.

    Časť hotela sa zrútila v utorok približne o 23.00 h. Nachádzalo sa v ňom 14 ľudí, piatim sa podarilo vyviaznuť bez zranení, ale ďalších deväť v troskách uviazlo. Pod ruinami zahynul najmenej jeden človek. Zo susedných budov bolo preventívne evakuovaných 31 osôb.

    Na snímke v stredu 7. augusta 2024 sa podarilo zachrániť psa z čiastočne zrúteného hotela v Kroev, Nemecko.Foto: TASR

    Pri čiastočnom zrútení hotela v meste Kröv v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko zahynuli najmenej dvaja ľudia, oznámila tamojšia polícia na stredajšej tlačovej konferencii. Predtým úrady informovali o jeden obeti, píše TASR na základe agentúry DPA.

    Traja ľudia sú stále pod troskami a pravdepodobne sú vážne zranení, uviedol hovorca tamojšieho operačného strediska pre mimoriadne situácie Jörg Teusch. "Celá konštrukcia budovy je ako domček z kariet," dodal s tým, že ich záchrana bude veľmi náročná.

    Časť hotela sa zrútila v utorok približne o 23.00 h. Nachádzalo sa v ňom 14 ľudí, piatim sa podarilo vyviaznuť bez zranení, ďalších deväť v troskách uviazlo. Polícia počas stredy informovala, že štyroch ľudí vrátane dvojročného dieťaťa sa podarilo záchranárom vyslobodiť. Ich stav nie je bezprostredne známy.

    Zo susedných budov bolo preventívne evakuovaných 31 osôb. Nateraz nie je jasné, čo spôsobilo čiastočné zrútenie budovy hotela.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/v-nemecku-sa-zrutila-cast-hotela-pod/813952-clanok.html

    Das Hotel "Reichsschenke zum Ritter Götz" in Kröv an der Mosel - hier das Haupthaus, das Anfang des 18. Jahrhunderts gebaut wurde (Foto von 1968).

    https://www.zdf.de/nachrichten/panorama/bildergalerie-hotel-reichsschenke-100.html

    Názov hotela - súvis s:

    Gottfried „Götz“ von Berlichingen zu Hornberg , ze „ železnou rukou “ (* kolem 1480 v Jagsthausenu ; † 23. července 1562 na zámku Hornberg v Neckarzimmern ), byl německý říšský rytíř . Proslavil se především rolí ve Švábské selské válce a předlohou stejnojmenné hlavní postavy ve hře Johanna Wolfganga von Goetha Götz von Berlichingen . V díle je mu připisován nechvalně známý „Götzův citát“ („Ale jemu, řekni mu, může mi políbit prdel!“), který se pak stal známým jako tzv. „ švábský pozdrav “. https://de.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6tz_von_Berlichingen

    „Zavírejte svá srdce pečlivěji než své brány. Přicházejí časy klamu, je mu dána svoboda. Bezcenní budou vládnout lstivě a urození spadnou do jejich sítě." https://de.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6tz_von_Berlichingen_%28Goethe%29

    Reich:

    https://de.wikipedia.org/wiki/Reich

    https://de.wikipedia.org/wiki/Deutsches_Reich

    Název místa pochází z původního galsko-románského croviacum , které se později stalo merovejským královským majetkem. První písemná zmínka o obci pochází za karolinského krále Lothaira II v roce 862. Kröv byl součástí Kröver Reich (královské panství pojmenované po Kröv). Obec patřila do roku 1815 k Département de la Sarre a po Napoleonově konečné porážce k Prusku . Od roku 1947 je součástí tehdy nově založené spolkové země Porýní -Falc .

    Nacistický vůdce a vůdce Hitlerjugend Baldur von Schirach se po propuštění z vězení v roce 1966 stáhl do Kröv, zemřel a byl zde pohřben o několik let později (1974). Schirachův náhrobek na hřbitově Kröv nese epitaf „ Ich war einer von Euch “ – „Byl jsem jedním z vás“.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B6v

    Miestne vinárstvo Staffelter Hof o sebe tvrdí, že je jedným z najstarších vinárstiev na svete [4] .

    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%91%D1%84

    Kröv - /švéd./ nepoctivý

    croviacu - /korzič./ kríž

  • NATO uvedlo německou leteckou základnu Geilenkirchen do stavu vysoké pohotovosti

    23. 8. 2024

    Severoatlantická aliance ve čtvrtek večer vyhlásila druhý nejvyšší stupeň pohotovosti na základně letounů včasného varování Geilenkirchen v Německu. Informuje o tom deník Der Spiegel, podle něhož se tak stalo na pozadí zpravodajských informací, které naznačují možnou hrozbu sabotáží.

    Druhý nejvyšší stupeň nazývaný Charlie znamená, že na základně došlo k incidentu nebo že existují zpravodajské informace, podle nichž je vysoce pravděpodobná určitá forma teroristické akce proti Alianci, vysvětluje Spiegel.

    „Není to důvod k obavám a jedná se čistě o preventivní opatření, které má zajistit, že budeme moci pokračovat v našich kritických operacích,“ uvedl mluvčí letecké základny. Další podrobnosti o okolnostech, které vedly ke zvýšení úrovně pohotovosti, na dotaz neposkytl. Podle německého deníku nicméně základna poslala domů všechen „nepotřebný“ personál.

    Německá policie potvrdila, že byla ve čtvrtek pozdě večer ve službě. Stejně jako mluvčí základny ovšem nechtěla sdělit další podrobnosti. Reportér agentury DPA na místě zaznamenal, že v areálu jsou policejní vozy, píše Spiegel.

    Geilenkirchen nedaleko Cách na hranicích s Nizozemskem je základnou pro speciální letouny NATO Awacs. Letouny s radarovou nástavbou plní úkoly dohledu a koordinace ve vzdušném prostoru Aliance.

    Zvýšení stupně pohotovosti na německé základně přichází ve stejný den, kdy německý deník Bild informoval o tom, že ruské drony od 8. srpna přelétávají nad německou kritickou infrastrukturou v nejsevernější německé spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko. Létají například nad jadernou elektrárnou, chemickými závody nebo nad terminálem LNG.

    Německé státní zastupitelství v souvislosti s tím zahájilo předběžné řízení pro podezření ze špionáže za účelem sabotáže.

    „Státní zastupitelství ve Flensburgu potvrzuje zahájení předběžného řízení pro podezření ze špionážní činnosti za účelem sabotáže v souvislosti s opakovanými přelety dronů nad kritickou infrastrukturou ve Šlesvicku-Holštýnsku,“ uvedl vrchní státní zástupce Bernd Winterfeldt pro deník Bild.

    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-nato-uvedlo-nemeckou-leteckou-zakladnu-geilenkirchen-do-stavu-vysoke-pohotovosti-40485166

  • Prestrelku pri izraelskom konzuláte označila polícia za terorizmus

    Mníchov 5. septembra (TASR) - Nemecká polícia v Mníchove vo štvrtok v blízkosti izraelského konzulátu pri prestrelke zabila 18-ročného ozbrojeného muža rakúskej štátnej príslušnosti. Vo štvrtok popoludní polícia označila čin za "teroristický útok", píše TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters. /18 = AH - iniciály Hitlera/

    "Predpokladá sa, že išlo o teroristický útok, ktorý sa týkal generálneho konzulátu Izraela," uviedla bavorská štátna polícia a prokuratúra v spoločnom vyhlásení.

    Muž podľa polície strieľal zo starej karabíny s bajonetom vo štvrti Maxvorstadt pri múzeu zameranom na dokumentovanie histórie nacizmu, ktoré sa nachádza neďaleko izraelského generálneho konzulátu.

    K incidentu došlo na výročie masakru na mníchovskej olympiáde z 5. septembra 1972, pri ktorom palestínski teroristi zabili 11 izraelských športovcov. "Môže to mať súvis," povedal bavorský premiér Markus Söder.

    Osemnásťročného tínedžera rakúske úrady evidovali ako podozrivého islamistu a minulý rok bol polícii nahlásený pre údajné členstvo v extrémistickej skupine, uviedol hovorca rakúskeho ministerstva vnútra.

    Mladík údajne len nedávno pricestoval do Nemecka, podľa rakúskeho denníka Standard a nemeckého magazínu Spiegel žil v oblasti rakúskeho Salzburgu.

    Izraelské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že mníchovský konzulát bol vo štvrtok v rámci spomienky na tragické udalosti z roku 1972 zatvorený a pri štvrtkovej streľbe nikto neutrpel zranenia.

    Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová označila prestrelku za závažný incident. "Ochrana izraelských zariadení a budov má tú najvyššiu prioritu," vyhlásila.

    Izraelský prezident Jicchak Herzog uviedol, že o incidente hovoril so svojím nemeckým partnerom Frankom-Walterom Steinmeierom. "Spoločne sme odsúdili dnešný teroristický útok, sme z neho zdesení," napísal Herzog na sociálnej sieti X a dodal, že v deň výročia masakra na olympiáde "prišiel terorista hnaný nenávisťou a opäť sa pokúsil vraždiť nevinných ľudí".

    https://www.teraz.sk/zahranicie/prestrelku-pri-izraelskom-konzulate-ozn/820461-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    https://www.zdf.de/nachrichten/politik/deutschland/polizeieinsatz-muenchen-israelisches-konsulat-100.html

    https://www.teraz.sk/zahranicie/muz-s-macetou-krical-v-nemecku-na-pol/820675-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BArticle%253BNaj%25C4%258D%25C3%25ADtanej%25C5%25A1ie%2520%253Btab-last_6h

    Aby nás nezmýlilo spojenie islamu a nacizmu - príklad z histórie:

    Mohammed Amin al-Husseini

    Jako jeruzalémský mufti jmenovaný Británií se od roku 1921 stal vůdcem Palestinců , kteří usilovali o svůj vlastní národní stát . Reprezentoval islamistický antisemitismus založený na konspirační ideologii a udržitelně jej šířil mezi Araby . Od roku 1936 do roku 1939 vedl arabské povstání proti židovským přistěhovalcům a Britům v Palestině. Od roku 1933 podporoval nacistický režim a od roku 1937 s ním spolupracoval. Od října 1941 až do konce druhé světové války žil v Německu a šířil nacionálně socialistickou propagandu v arabském světě. Stal se členem SS , mobilizoval muslimy pro Waffen-SS na Balkáně, vedl kampaň za zablokování únikových cest pro Židy z východní Evropy a tak vydal tisíce židovských dětí holocaustu .

    Po válce byl zatčen jako válečný zločinec , ale v roce 1946 mu byl udělen azyl v Egyptě a odtud v roce 1948 podporoval válku Palestiny proti Izraeli. Po porážce arabských útočníků a masovém exodu a vyhnání Palestinců ( Nakba ) ztratil svou politickou vedoucí pozici. Byl učitelem a podporovatelem Jásira Arafata , pozdějšího vůdce OOP , který ho ctil jako vzor. Al-Husseiniho antisemitská ideologie také nepřímo ovlivnila chartu Hamasu .

    https://de.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Amin_al-Husseini

    Husseini byl a zůstává vysoce kontroverzní postavou. Historici se přou, zda jeho divoká opozice vůči sionismu byla založena na nacionalismu nebo antisemitismu , nebo kombinaci obou. Odpůrci palestinského nacionalismu poukázali na Husseiniho válečnou rezidenci a propagandistické aktivity v nacistickém Německu, aby spojili palestinské národní hnutí s antisemitismem v Evropě . Historici také poznamenávají, že Husseini nebyl jediným neevropským nacionalistickým vůdcem, který spolupracoval s nacistickým Německem proti Británii, přičemž uvádějí příklady spolupráce Indů , Libanonu a dokonce i židovské militantní skupiny Lehi . [ b ]

    https://en.wikipedia.org/wiki/Amin_al-Husseini