Nová vláda SR

124

Komentáre

  • 11.05.2024

    Vojna medzi Kostelným a Šimkovičovou má dohru: Herci zúria, sociologička sa zastala ministerky!

    Nenechalo ich to chladnými! Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (52) je v otvorenej vojne s hercom Ľubošom Kostelným (42). Ten mal počas predstavenia vyhlásiť, že ju nenávidí, a tak plavovláska plánuje nielen umelca, ale aj riaditeľa SND Drličku (47) pozvať k sebe na koberček.

    To sa však nepáči jeho kolegom, ktorí sa proti nej otvorene búria. Podľa sociologičky však išlo zo strany Kostelného o emotívne konanie a burcovanie, ktoré môže mať dohru, keďže potleskom diváci súhlasili s dehumanizáciou ministerky.

    Šimkovičová od začiatku svojho pôsobenia na ministerstve zdvihla tlak už nejednému umelcovi. Najmä herci ju majú momentálne doslova v zuboch a myslia si, že bývalá markizáčka by takúto funkciu nemala zastávať. Jeden z nich, Ľuboš Kostelný, sa dokonca nedávno mal nechať uniesť priamo počas predstavenia, kde sa údajne vyjadril, že ju nenávidí.

    Do redakcie sa nám však ozvala jedna z diváčok, ktorá všetko uviedla na pravú mieru. Tvrdí totiž, že umelec nepovedal slovo „nenávidím“, ale niečo v zmysle „Kto je najnenávidenejšia osoba? Martina Šimkooov“. Šimkovičová tento slovný výpad neprešla mlčaním, ale verejne vyhlásila, že herec aj s riaditeľom divadla sa jej budú spovedať zoči-voči u nej na ministerstve. „Toto je politický aktivizmus a šikana. Neviem, ako by sa páčilo pánovi Kostelnému, ktorého sa budem pýtať z očí do očí, ak by sa toto robili jeho osobe,“ vyhlásila Šimkovičová.

    Tá zrejme už nezvláda vlnu kritiky, ktorá sa na ňu sústavne valí a praskli jej nervy. V poriadku to však nie je ani podľa sociologičky Zuzany Kusej. „To, že mu diváci za tú stratu súdnosti tlieskali, svedčí o vážnom probléme spoločnosti a vlastne aj jej kultúrnej elity, teda tej časti, ktorá sa nachádzala v divadle. Ministerka kultúry je už dlhšiu dobu terčom vtipov a narážok a to môže vytvárať dojem, že si voči nej môžeme dovoliť všetko. Tlieskať prejavu nenávisti však znamená schvaľovať dehumanizáciu človeka,“ hovorí Kusá.

    --

    PhDr. Zuzana Kusá, CSc. (* 17. apríl 1957) je slovenská sociologička, venujúca sa verejnému akademickému výskumu a výuke v oblasti sociológie. Pôsobila ako poradkyňa prezidentky Zuzany Čaputovej pre sociálnu oblasť.[1][2]


  • SR sa zdržala pri hlasovaní o rezolúcii OSN k Srebrenici

    Bratislava 23. mája (TASR) - Slovenská republika sa zdržala pri hlasovaní o rezolúcii Organizácie Spojených národov (OSN) k Srebrenici. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR to odôvodnilo potrebou zachovania stability na západnom Balkáne. Uviedlo to vo svojom stanovisku s tým, že prijatie rezolúcie bez plnej zhody členských štátov OSN je historickým precedensom. TASR o tom informovali z komunikačného odboru rezortu.

    "Nie je vhodná chvíľa, aby sa takýto dokument schvaľoval. Naším cieľom je zamerať sa na predchádzanie ďalšej medzietnickej eskalácii a snažiť sa prioritne presadzovať zmier a vzájomnú dôveru, ktoré ale nemôžu byť nanútené zvonku," skonštatoval šéf rezortu Juraj Blanár (Smer-SD). Rezolúcia bude mať podľa jeho slov v aktuálnej situácii negatívny dopad.

    Ministerstvo zároveň skritizovalo, že iniciatíve nepredchádzal celospoločenský a medzináboženský dialóg v regióne, a najmä v krajine, kde ku genocíde došlo. "V obzvlášť citlivej téme, akou je genocída, by mala byť rezolúcia prijímaná konsenzom členských štátov tak, ako k tomu došlo v predchádzajúcich dvoch rezolúciách týkajúcich sa pamiatky holokaustu i genocídy v Rwande," podotklo v stanovisku.

    Rezort zároveň deklaroval, že SR je vždy na strane dodržiavania medzinárodného práva. Plne podľa svojho stanoviska rešpektuje Chartu OSN aj verdikty dvoch medzinárodných súdov, ktoré potvrdili spáchanie genocídy. Podporuje tiež dôstojné pripomínanie si obetí. Víta aj európsku integráciu štátov západného Balkánu. Považuje za správne rozhodnutie otvoriť prístupové rokovania Európskej Únie (EÚ) s Bosnou a Hercegovinou. Rezolúcia však podľa šéfa slovenskej diplomacie neprispieva k zmierňovaniu napätia na západnom Balkáne ani k podpore jeho smerovania do EÚ.

    Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok schválilo rezolúciu o vyhlásení 11. júla ako medzinárodného dňa na pamiatku genocídy v Srebrenici v roku 1995. Návrh vyvolal kritiku Srbska a v radoch bosnianskych Srbov, informovala o tom TASR podľa agentúr AP a AFP.


  • Ja som politik, kto je viac? / A budeme nemí ...


    Pripravuje sa Lex atentát: Zmeny sa začnú od adresy premiéra či prezidenta. Končí sa bývanie doma, nebudeme debatovať, odkazuje Šutaj Eštok

    Anna Mogilevskaia

    22.05.2024

    Traja najvyšší ústavní činitelia majú byť počas mandátu ubytovaní na mieste, kde štátne bezpečnostné zložky môžu zabezpečiť ich adekvátnu ochranu. Po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR a parlamentného Výboru pre obranu a bezpečnosť to skonštatoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Tiež informoval členov výboru o priebehu vyšetrovania atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer). Vláda avizovala zriadenie pracovnej skupiny, ktorá sa má zaoberať legislatívnymi zmenami smerom k zvýšeniu bezpečnosti štátu aj občanov.

    Minister vnútra a prezident policajného zboru Ľubomír Solák v stredu informovali členov Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť o vyšetrovaní útoku na premiéra Roberta Fica, ktorý sa odohral 15. mája v Handlovej. Generálna prokuratúra vyhlásila embargo na informovanie o vyšetrovaní, preto zasadnutie výboru konalo v režime „vyhradené”. Znamená to, že na ňom nemohli byť prítomne média a členovia výboru nemôžu posunúť verejnosti konkrétne informácie, ktoré si vypočuli od ministra a šéfa polície.

    Po ukončení výboru sa pred novinárov postavil šéf rezortu vnútra Šutaj Eštok, ktorý priniesol prvé konkrétne návrhy na zvýšenie ochrany štátu a štátnej bezpečnosti. Avizoval, že na vláde bude zriadená pracovná skupina, ktorá sa ma zaoberať prípravou legislatívnych zmien v oblasti bezpečnosti. „Ukázala sa potreba, že krízové riadenie krajiny je potrebné zmeniť. My sme ešte začiatkom roka schválili materiál, ktorý nám dáva mandát na to, aby ministerstvo vnútra zmenilo celé krízové riadenie štátu a od budúceho roka by sme fungovali v novom modernom európskom režime,” uviedol.

    Ďalším nevyhnutným krokom k zvýšeniu bezpečnosti štátu by podľa Šutaja Eštoka malo byť riešenie otázky s bývaním prezidenta, premiéra a predsedu parlamentu. „Je pre mňa nemysliteľné, aby traja najvyšší ústavní činitelia nemali zabezpečené bývanie, ktoré je v rámci nejakých bezpečnostných protokolov. To je jedno z opatrení, kde ja budem navrhovať, aby to bývanie prešlo pod ministerstvo vnútra, aby tam boli nastavené režimy, bezpečnostne opatrenia. Aby sme jednoducho nedávali priestor k tomu, že sa pred obydliami politikov budú stavať šibenice a podobné veci,” avizoval minister vnútra.

    Podľa neho vládne rezidencie majú patriť pod rezort vnútra, ktorý bude zároveň zodpovedný za ich ochranu. „S nimi (ústavnými činiteľmi – pozn. redakcie) ani nebudeme debatovať, že oni chcú zostať doma. Nie. Takéto protokoly musíme nastaviť, toto je také memento, ktoré hovorí o tom, že už stačilo o tom rozprávať, treba konať,” zhrnul Šutaj Eštok.

    Predseda brannobezpečnos­tného výboru NR SR Tibor Gašpar (Smer) ďalej informoval, že polícia momentálne eviduje nárast počtov vyhrážok, adresovaných politikom či členom ich rodín. Bezpečnostné zložky riešia okolo stovky podobných prípadov a v 48 z nich boli vznesené obvinenia. „Poskytuje sa ochrana vybraným osobám medzi ústavnými činiteľmi a poslancami. Boli vyzvaní poslanci opozície, ale aj koalície, aby sami proaktívne nahlasovali, ak sa stretnú s vyhrážkami alebo aj vulgarizmami voči svojím osobám a rodinám, podľa toho sa to vyhodnocuje, aby mohol Úrad na ochranu ústavných činiteľov prijímať konkrétne opatrenia,” uviedol.

    Konkrétne návrhy zákonov, ktoré by mali zvýšiť bezpečnosť v krajine, koalícia zatiaľ nemá a na nich zapracuje vládna pracovná skupina. Ubezpečil zároveň, že koalícia nechystá žiadne obmedzenia, ktoré by v konečnom dôsledku viedli k obmedzovaniu slobody prejavu alebo slobody slova. /tu silno srandujú, kuknite dole/

    Gašpar zároveň podporil návrh ministra Šutaja Eštoka o novom režime v štátnom bývaní pre ústavných činiteľov. „Všetko to bude stáť nejaké peniaze, ale toto je systémové opatrenie. Každý budúci predseda vlády, prípadne prezident alebo predseda NR SR sa musí prispôsobiť tým bezpečnostným parametrom a nemôže svojvoľne povedať, že ja budem bývať tam alebo tam. Je to dobré riešenie, s dlhodobou perspektívou,” zhodnotil.

    Člen výboru za opozičnú stranu SaS Juraj Krupa ocenil konštruktívneho ducha, v ktorom prebehlo rokovanie s predstaviteľmi koalície. „Minister vnútra sa snažil byť ústretový a vysvetľoval niektoré veci. Čo je teraz dôležité je zamerať sa na bezpečnostnú situáciu na Slovensku. Vyhodnotiť zlyhania, ktoré k tomu viedli, akým spôsobom fungovali alebo nefungovali bezpečnostné zložky, spravodajské služby, akým spôsobom sa k tomu postaviť do budúcnosti,” poznamenal.

    Ocenil tiež, že polícia sa začala viac venovať vyhrážkam na sociálnych sieťach. „Sme sa medzi sebou bavili, že vlastne až na výnimky všetci členovia brannobezpečnos­tného výboru pravidelne dostávajú vyhrážky, že nie je to nič nové, ale konečne sa tomu niekto začína venovať,” uviedol Krupa.

    V téme pripravovaných legislatívnych zmien opozícia žiada o podobnú korektnú a konštruktívnu spoluprácu. „My sme požiadali, aby sme o tejto veci boli informovaní dopredu, pretože vláda často chodila so skrátenými legislatívnymi konaniami a mali ste dva dni na to, aby sa oboznámili so zákonom. Tak predpokladám, že toto už je tak vážna situácia, že pochopili vo vládnej koalícii,” zhrnul. SaS podľa jeho slov zatiaľ nezvažuje možnosť podania návrhu na odvolávanie Matúša Šutaja Eštoka z funkcie.

    Predseda klubu hnutia Progresívne Slovensko Martin Dubeci si tiež myslí, že avizované legislatívne zmeny by mali byť vopred konzultované s opozíciou. „Otázky bezpečnostnej politiky sú naozaj citlivé veci. Ak majú prejsť s nejakým konsenzom a v kľude, tak musia byť konzultované, tak som apeloval aj na pána ministra, aby sme našli nejaký formát, v ktorom sa vieme rozprávať,” uviedol. Tiež si nemyslí, že momentálne je na stole téma odvolania ministra.

    „Budeme čakať na výsledky vyšetrovania a budeme ho veľmi pozorne sledovať. Následne podľa toho sa rozhodneme. Ak budeme mať pocit, že toto vyšetrovanie nebolo dostatočné, lebo tá zodpovednosť nebola vyvodená dostatočným spôsobom, tak samozrejme máme možnosť podať návrh na odvolanie, takže budeme čakať,” uviedol. Očakáva, že konkrétnejšie návrhy legislatívnych zmien by mali byť pripravené o niekoľko týždňov.

    Pripomienka:

    Spomínala som to tu na konci:

    --

    Danko ocenil jednohlasné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na Fica

    Bratislava 21. mája (TASR) - Predseda koaličnej SNS Andrej Danko ocenil, že Národná rada (NR) SR prijala jednohlasne uznesenie o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Zároveň informoval, že na poslaneckom grémiu sa aj v mene svojej strany ospravedlnil za emócie, ktoré nimi lomcovali tesne po útoku na Fica. SNS má podľa jeho slov prísť s návrhmi v oblasti médií a lepšieho prehľadu v diskusných fórach a online platformách.

    Danko na tlačovej konferencii avizoval začatie legislatívneho procesu, ktorý sa má týkať aj registrácie užívateľov na diskusných fórach. Treba mať podľa neho prehľad o prispievateľoch v diskusiách, ktorí napríklad schvaľujú trestné činy. Hovorí aj o zriadení tzv. národného mediálneho úradu, ktorý by mohol mať dohľad nad médiami a bude komunikovať s nadnárodnými online platformami.

    Avizuje tiež úpravu vo vzťahu k médiám. "Prídeme s veľmi tvrdým zákonom na právo na ochranu osobnosti vo vzťahu k médiám. Mechanizmus bude nastavený tak, aby človek, ktorý je dotknutý na svojich právach, vedel, ktorú redakciu má kontaktovať, aby boli stanovené lehoty na opravu," vyhlásil. Redakcie by mali mať podľa neho v takýchto prípadoch čas na vysvetlenie, či si stoja za svojím uverejneným príspevkom. Ak by šlo o klamstvo či zneužitú informáciu, mali by prevádzkovatelia niesť zodpovednosť. Danko tvrdí, že nikto nechce obmedzovať médiá, no musia byť schopné obhájiť si svoje tvrdenia.

    --

    Záver majú peknučký:

    Pre Miladku a ostatných milovníkov cenzúry doporučujeme historické okienko. Práve pre takých cenzorov ako je Danko, Miladka a iní mali naši najväčši národní buditelia mnoho falošných mien a pseudonymov. Lebo aj ich podobné kreatúry a možno aj ich predkovia prenasledovali, obmedzovali v práci, udávali. Pre príklad Vajanský.


    --

    Tak už vám, milí čitatelia, docvakáva, aká krásna tichá tota demokracia sa na nás valí?

    Keď nechceš bručet, budeš čučet jak voš pod chrastou.


    ... všetko ide podľa plánu ...

  • SNS navrhuje spoplatniť poskytovanie informácií v zmysle zákona

    Bratislava 28. mája (TASR) - Poskytovanie informácií v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám by sa mohlo spoplatniť. Vyplýva to z novely, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci za SNS. Hovoria o zavedení mechanizmu, ktorý by umožnil povinným osobám efektívnejšie riadiť proces poskytovania informácií a zabezpečiť úhradu nákladov spojených s rozsiahlym vyhľadávaním a sprístupňovaním informácií.

    Predkladatelia ozrejmili, že novela by mohla zaviesť možnosť povinných osôb požadovať úhradu nákladov spojených s mimoriadne rozsiahlym vyhľadávaním informácií. "Ak povinná osoba bude za poskytnutie informácie požadovať úhradu, písomne oznámi túto skutočnosť spolu s výškou úhrady žiadateľovi pred poskytnutím informácie. Z oznámenia musí byť zrejmé, na základe akých skutočností a akým spôsobom bola výška úhrady povinnou osobou vyčíslená," píše sa v návrhu.

    Argumentujú dlhotrvajúcimi problémami v prípadoch, keď sú povinné osoby zahlcované "častými alebo nadmernými požiadavkami na sprístupnenie informácií". Poukázali na to, že niektoré požiadavky si vyžadujú mimoriadne rozsiahle vyhľadávanie informácií, čo výrazne zaťažuje administratívne kapacity a zdroje.

    Súčasný zákon podľa predkladateľov neobsahuje dostatočne špecifikované mechanizmy, ktoré by umožňovali efektívne riadenie nákladov spojených s vyhľadávaním a poskytovaním informácií. "Povinné osoby sú tak často nútené sprístupňovať informácie bez nároku na úhradu nákladov, čo môže viesť k neefektívnemu využívaniu verejných zdrojov," tvrdia poslanci za SNS.

    Uviedli tiež, že koncept možnosti účtovania nákladov za mimoriadne rozsiahle vyhľadávanie informácií navrhli tak, aby chránil povinné osoby pred zneužívaním práva na informácie formou žiadostí, ktoré si vyžadujú neprimerane veľké úsilie a čas na spracovanie.

    Účinnosť novely v prípade jej schválenia navrhujú od 1. decembra 2024.


  • Smiech cez slzy toto.

  • Presne podľa Agendy 2030. Úplná kontrola internetu. Neposlúchaš, kritizuješ režim, budeš potrestaný. Po Čine sa EÚ stáva bažinou totality. Je zaujímavé ako najväčší falošní národovci najviac zradili Slovensko a Slovákov. Ľud I'm to odpustí. Veď sú to národovci. Pritom sú rovnakí ako Matovič, PS a iní... A je smiešne keď podvodníci ako Danko sa tvária že bojujú proti zlým. Danko je plagiátor, má styky s mafiou a firemné prepojenia, podivné predražené právne služby v Rači, jeho rodina vytunelovala štátny podnik Lesostav, klamstva so semaforom, kontakt so Zsuzsovou, extrémistický zákon, zákon zakazujúci kritiku Židov a Izraela a mnoho iného o čom nevieme. Falošný národovec, klamár a farizej.

    --

    Prevzaté z https://t.me/za_slobodu/811

  • Odpoveď na otázku, komu prospel atentát na Fica, je medzičasom asi jasná každému: Jeho vláde.

    --

    Kaliňak: V ďalších krokoch by sa mali vzhľadom na bezpečnosť sprísňovať podmienky práva na zhromaždenia. Kaliňák načrtol aj úvahy opatrení týkajúcich sa médií, napríklad zavedenia práva na odpoveď.

    Minister vnútra pripomenul tvrdý a nekompromisný postup voči nenávistným prejavom či vyhrážkam. Momentálne sa zaoberá polícia 172 prípadmi, z toho v 55 sú už stotožnení páchatelia.

    Výkon policajtov je po atentáte naďalej posilnený o 30 percent. Pod zvýšeným dohľadom sú miesta, ako sú úrady, nákupné centrá či redakcie. Posilnená je aj ochrana ústavných činiteľov či ďalších politikov.


  • Aktuálna bezpečnostná situácia a prehlbovanie spolupráce v obrannom priemysle boli témami rokovaní ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v Španielsku s tamojšou ministerkou obrany Margaritou Robles Fernández. Šéf rezortu navštívil tiež španielskych vojakov, ktorí budú onedlho nasadení na Slovensku v rámci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.

    Španielsko v júli preberie od Českej republiky velenie bojového zoskupenia. "Šéfovi slovenského rezortu obrany bola predstavená posledná fáza presunu španielskych jednotiek na Slovensko. Nasadzovanie španielskeho kontingentu totiž prebieha postupne od januára tohto roku, pričom od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou," priblížilo ministerstvo.

    V rozhovore so španielskou ministerkou sa Kaliňák zameral aj na priority v súvislosti s nadchádzajúcim samitom NATO vo Washingtone. Zhodnotili i doterajšiu spoluprácu v oblasti výcviku a vzdelávania a sústredili sa tiež na možnosti zintenzívnenia kooperácie v oblasti obranného priemyslu. Slovenské zbrojárske podniky totiž vyrábajú komponenty do munície, ktoré sú následne kompletizované v priestoroch španielskeho závodu.

    --

    Ale Slovensko už zaručene nedodá Ukrajine ani náboj.

  • Kaliňák chystá nákup nových tankov, môže ísť o vojenský obchod desaťročia

    Na ministerstve obrany pod Robertom Kaliňákom (Smer) začali pripravovať ďalší nákup vojenskej techniky. Tentokrát ide o tanky. Kaliňák a jeho úradníci by ešte v tomto volebnom období chceli vybrať nový hlavný bojový tank slovenských ozbrojených síl.

    „V súčasnosti plánujeme akvizíciu tankov (Main Battle Tank), prebieha interná analýza trhu a možných spôsobov akvizície,“ potvrdil Denníku N tlačový odbor rezortu.

    Išlo, mimochodom, o prvú odpoveď hovorcov ministerstva obrany na otázky Denníka N od nástupu Kaliňáka. Až doteraz boli všetky žiadosti ignorované. Odpoveď tak môže súvisieť so snahou Roberta Kaliňáka nastaviť po streľbe na premiéra Roberta Fica (Smer) iné vzťahy s médiami.

    --

    Citlivým čitateľom sa ospravedlňujem, že tu linkujem članok DenníkaN (to sú tí s logom šekelu), ale aj podľa informácie v článku sa zdá, že nastáva isté zbližovanie v mediálnej oblasti medzi vládou a médiami, ktoré boli pred voľbami vyhlásené za úhlavných nepriateľov Slovenska. Asi sa už polepšili :)

  • Kedysi som sem napísal, že Kaliňák šiel do Smeru a nie do Hlasu, aby bol čo najbližšie pri zdroji. Aby vedel čo sa chystá, čo sa deje.

    Na prvej tlačovke s médiami po atentáte zas to bol Kaliňák, ktorý nadbiehal Kordovi. Treba si to pozrieť a aj záver, keď Eštok aj s ostatnými odišli a Kaliňák tam ostal sám. Ešte aj povedal (smerom ku Kordovi), že nechali ma tu samého...

    Z môjho pohľadu je však chybou dávať rovnítko medi Ficom a Kaliňákom.

  • graul povedal/-a: Z môjho pohľadu je však chybou dávať rovnítko medi Ficom a Kaliňákom.

    Určite nie rovnítko. Plus. Fico+Kaliňák+X... = vláda a jej smerovanie.

    Úlohy majú podelené podelené podľa vzájomnej dohody.

  • Uvážíme-li, že by měla přijít určitá očekávaná krize - např. krach finančního systému, nebo určité územní změny, případně změny, které určitým způsobem zasáhnou elity na úrovní vládních věrchušek, pak se není čemu divit, že ,,elity'' takto vyšilují a razí prakticky stejnou agendu, jen z jiné strany - jde o to, kdo bude zrovna u kormidla a bude se moci zaštítit státem.

    Pro loutkovodiče - ty jež vlastní, či ovládající trilióny aktiv by taková plánovaná krizička posloužila jako katalyzátor změn, které je potřeba prosadit a které by se vykonavatelům (věrchuškám) jinak moc prosazovat nechtělo, neb by je to mohlo připravit o elektorát.

    Čili pokud budou zájmové skupiny vědět, že dojde ke změnám, v jejichž důsledku mohou přijít o svá aktiva a instituce, samy se budou aktivně starat aby zabezpečily své mocenské pozice, jak jen to půjde. A je jedno na které straně stojí - účel světí prostředky.

    Teď je jednoduše období v němž bude docházet k proředění elit a zániku některých řídících institucí a na nich navázaných skupin atp..

    V současnosti je snaha zachovat narativ ,,všechno při starém'' za jakoukoli cenu, jenže to se dělá stále hůř a hůř.

  • Toto by malo odznieť

    Nikita píše:

    Nikita Clanky Archiv:

    Hej, a ďakujem Jankovi Kaľavskému za ten jeho včerajší NáŘEZ s M. Šrámovou. Božie Mlyny veru. Položte si otázku - PREčO sa doteraz ani on z Bosny, ani Zurian z Bieloruska nemôžu vrátiť na SVK... Žeby z podobných dôvodov, ako ten, ktorý spomína M. Šoun v poslednom videu, kde hovorí, ževraj prokurátor Vereščák, čo obvinil svojho času Fica v kauze "Súmrak", dostal fleka na Kaliňákovom ministerstve?


    Inak, sranda, ako chcel dneska Kaliňák navodiť dojem, že to darovanie Migov bola výlučne Naďova iniciatíva, ešte sa snažil obhajovať Sulíka, ktorý vraj o ničom nevedel. Chlapci, prestaňte si už robiť p..u z ľudí.

  • Peter Kmec: Slovensko stojí pri Ukrajine v jej snahe o obnovu a európsku integráciu

    včera 11:18

    Slovensko stojí pri Ukrajine v jej snahe o obnovu a európsku integráciu, vyhlásil podpredseda vlády Peter Kmec na konferencii o obnove Ukrajiny v Berlíne. „Naša pomoc nebude len humanitárna a technická, ale aj ekonomická. Veríme, že spoluprácou môžeme vybudovať lepšiu budúcnosť pre obe krajiny,“ uviedol.

    Podľa Kmeca ide o strategickú príležitosť. Zapojenie slovenských firiem do obnovy Ukrajiny podľa neho vytvorí nové pracovné miesta a prinesie ekonomické príležitosti. Zdôraznil, že slovenské firmy majú čo ponúknuť, a ich účasť na projektoch obnovy môže priniesť významné výhody pre slovenských občanov.

    „Naša pomoc Ukrajine nie je len aktom solidarity, ale aj príležitosťou pre naše firmy a občanov. Spoluprácou môžeme vybudovať silnejšie ekonomické väzby a prispieť k stabilite a prosperite celého regiónu,“ povedal.

    https://dennikn.sk/minuta/tema/6826/vojna-na-ukrajine

  • Malina
    upravené 24 Jun 09:07 ->

    Lekári tlačia na prijatie zákona na ich "vyššiu" ochranu a tu z nenazdajky toto:

    Pacient napadol v nemocnici na Kramároch iného pacienta a dvoch zdravotníkov. Útok odsúdil aj Žilinka

    lex útok...:)

  • Korčok: Slovenská vláda by mala to, čo odsúhlasí v Bruseli, prezentovať aj doma

    25.06.2024

    Neúspešný prezidentský kandidát Ivan Korčok reagoval na rokovanie ministrov zahraničných vecí Európskej únie (EÚ) z 24. júna. Je toho názoru, že slovenská vláda by mala to, čo odsúhlasí v Bruseli, prezentovať aj doma. Zdôraznil, že sú rozhodnutia vlády, ktorým je potrebné zatlieskať.

    „Nie, nie je to tak, že vládu kritizujem v zahraničnej politike paušálne a za všetko," uviedol vo svojom vyjadrení. Poukázal na to, že na Rade ministrov zahraničných vecí Slovensko odsúhlasilo všetko, napríklad ďalší balík sankcií voči Ruskej federácii za agresiu na Ukrajine, ale i začatie prípravy ďalšieho takéhoto balíka.

    „Súhlasilo s otvorením prístupových rokovaní Ukrajiny do EÚ a v Bruseli nezazneli žiadne invektívy o fašistickom a skorumpovanom ukrajinskom režime tak, ako ich dlhodobo počúvame od politikov vládnej koalície, podporilo refundáciu dodávok vojenského materiálu Ukrajine z prostriedkov Európskeho mierového nástroja. Inými slovami, spolufinancujeme dodávky zbraní na Ukrajinu," tvrdí Korčok. Akcentoval tiež, že Slovensko tu disponuje právom veta, ktoré ale pri týchto rokovaniach nepoužilo.

    „Otázkou je tiež, aký význam majú nadštandardné vzťahy s Maďarskom, ku ktorému dnes nemá nikto tak blízko ako Slovensko, keď nedokážeme zatlačiť na Budapešť, aby prestala vetovať preplatenie našich dodávok na Ukrajinu," spytuje sa neúspešný kandidát na prezidentský post. Rovnako položil aj otázku, prečo sa vláda pred svojim elektorátom nepriznáva k svojim rozhodnutiam v Bruseli.

    https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/715032-korcok-slovenska-vlada-by-mala-to-co-odsuhlasi-v-bruseli-prezentovat-aj-doma/

    Pellegrini v Česku: Slovensko pomôže Prahe s muníciou pre Ukrajinu

    26.06.2024

    Tradícia sa naplnila. Slovenský prezident Peter Pellegrini išiel na prvú oficiálnu zahraničnú cestu do Česka a stretol sa so svojím náprotivkom Petrom Pavlom. K susedom zavítal v situácii, keď sa vlády v Prahe a Bratislave opätovne usilujú nastaviť si úroveň vzťahov.

    Gesto zmierenia?

    Tie v prvom rade narušila ruská vojna proti Ukrajine. Kým Česko pre napadnutý štát po celom svete hľadá muníciu, Slovensko tvrdí, že robí diplomaciu na všetky štyri svetové strany. Komerčné dodávky zbraní pre Kyjev však vláda Roberta Fica nezastavila a oficiálne podporuje obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach.

    Proruská rétorika viacerých predstaviteľov slovenskej koalície však viedla k tomu, že český kabinet Petra Fialu prerušil medzivládne rokovania s Bratislavou. Je Pellegriniho návšteva gestom zmierenia, ako o tom hovoril minulý týždeň minister zahraničia Juraj Blanár počas stretnutia s českým rezortným kolegom Janom Lipavským?

    "Výrazne svojimi výrobnými kapacitami prispejeme k úspechu českej muničnej aktivity. Slovensko znásobilo produkciu vo svojich fabrikách, v ktorých sa vyrába alebo repasuje munícia požadovaných kalibrov. Značná časť munície zo zbierky, ktorú iniciovala Česká republika, bude nakoniec repasovaná a produkovaná priamo vo slovenských výrobných závodov. Bez toho by ťažko mohlo vyzbrojovanie pokračovať,“ objasnil Pellegrini.

    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/715126-cesta-do-ceska-pripomenu-pavel-s-pellegrinim-par-caputova-zeman/

    https://www.futurearmy.sk/2024/06/26/pellegrini-vyjadril-podporu-ceskej-iniciative-nakupu-municie-pre-ukrajinu/

    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-slovenske-fabriky-zajisti-cast-munice-pro-ukrajinu-40477936

    https://dennikn.sk/minuta/4071620/

  • Zora
    upravené 7 Jul 19:59 ->

    Fico na Devíne

    https://www.facebook.com/robertficosk/videos/988267986285164/

    Fico se poprvé od atentátu objevil na veřejnosti. A ve svém stylu

    5. 7. 2024

    Slovenský premiér Robert Fico (Směr) se v pátek na celonárodních oslavách příchodu Cyrila a Metoděje, jež se konaly na hradě Děvín v Bratislavě, poprvé od květnového atentátu objevil na veřejnosti. Na akci měl patnáctiminutový slavnostní projev.

    Přítomní přivítali Fica potleskem vestoje, a když ovace dlouho nekončily, předseda vlády je utnul slovy, že už je i tak dost nervózní, ať mu to nezhoršují. Při svém projevu stál.

    „Musíme postavit obrovskou hráz liberálním a progresivistickým ideologiím, které poškozují tuto zemi,“ řekl například Fico. Podle něj se tyto ideologie „šíří jako rakovina a jsou jako jed“. „Nechci, aby Slovensko patřilo mezi země, které dělají ze západní civilizace karikaturu,“ dodal Fico.

    „Všichni se musíme zamyslet nad tím, co se dnes děje na Slovensku a v Evropě. Chci vyslovit obdiv maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, že jel do Kyjeva i do Moskvy. Pokud by mi to zdravotní stav dovolil, rád bych se k němu připojil,“ zdůraznil Fico.

    Fico připustil, že se často dostává do sporu se svými partnery v evropském prostoru pro své postoje v zahraniční politice. „Evropa a Slovensko nikdy nebyly natolik rozjitřené, jako jsou nyní. Neustále stoupá napětí ve společnosti,“ uvedl Fico.

    „Jsme kritizováni i za to, že máme jednoznačný názor na potřebu mírového řešení válečného konfliktu na Ukrajině,“ uvedl předseda slovenské vlády a varoval, že situace na Ukrajině se může vymknout z rukou. „Můžeme být svědky nekontrolovaného válečného konfliktu,“ dodal.

    Premiér, jenž se stále zotavuje ze zranění, která utrpěl při atentátu, se už dříve začal vyjadřovat k dění ve společnosti přes sociální sítě, ale na veřejnosti se zatím neobjevoval.

    Atentát vyšetřován jako teroristický útok

    Generální prokurátor Slovenské republiky Maroš Žilinka tento týden oznámil, že atentát na premiéra, k němuž došlo 15. května 2024 ve městě Handlová, je vyšetřován jako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Dosud se případ, který otřásl celým Slovenskem, vyšetřoval jako pokus o úkladnou vraždu.

    Jednasedmdesátiletý Juraj Cintula využil výjezdní zasedání slovenské vlády ve městě Handlová a na předsedu vlády vystřelil celkem pětkrát z pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992. Byl zadržen okamžitě po atentátu.

    Předseda vlády byl vrtulníkem dopraven do banskobystrické nemocnice a tamní lékaři mu při pětihodinové operaci zachránili život. Fica po dvou týdnech přepravili vrtulníkem z Banské Bystrice do Bratislavy, kde se zotavuje v domácí péči.

    Vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr) připustil, že Fico bude mít po atentátu trvalé následky v činnosti pohybového aparátu. Premiér má rovněž blíže nespecifikované problémy s břišní dutinou.

    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-robert-fico-se-poprve-od-atentatu-objevil-na-verejnosti-40479145

    "Podujatie sa konalo, ako inak, za prísnych bezpečnostných podmienok. Vstup na hrad mali len pozvaní hostia – ministri, poslanci, veľvyslanci a rôzna vyššia spoločnosť. Zástupcovia opozície na akcii chýbali a verejnosť či médiá sa mohli prizerať z neďalekého briežku a počúvať skrz telemost. Počasie udalosti prialo – slnko jemne pod mrakom a aj počet komárov bol chvíľu znesiteľný. Premiérovu účasť na podujatí potvrdil ako prvý prezident Peter Pellegrini (Hlas) len krátko pred začiatkom. Inak bolo Ficove vystúpenie sprevádzané tajnosťami."

    https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/716216-premier-fico-sa-po-prvykrat-objavil-na-verejnosti-oslavoval-prichod-cyrila-a-metoda-na-devine/

    "Prítomní boli aj viacerí veľvyslanci, medzi nimi aj ruský veľvyslanec na Slovensku Igor Bratčikov, exprezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič či predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober."

    https://www.postoj.sk/158620/premier-fico-prehovoril-na-devine-musime-postavit-hradzu-liberalnej-ideologii-ktora-sa-siri-ako-rakovina

    https://www.teraz.sk/slovensko/premier-vystupil-prvykrat-od-atenta/806930-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsSlovensko

    https://www.teraz.sk/slovensko/prezident-nezabudnime-na-odkaz-cyrila-a/806929-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsSlovensko

    https://www.teraz.sk/slovensko/bober-cyrila-a-metoda-vnimame-ako-tvor/806934-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsSlovensko

    https://www.teraz.sk/slovensko/simkovicova-prichod-cyrila-a-metoda/806939-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsSlovensko

  • Malina
    upravené 9 Jul 12:07 ->

    moj skromny nazor

    tato vlada je len pokracovanim toho co tu zazivame od 89´ - upevnovanie Davo-elitarizmu a pripravovanie tohoto regionu na ine usporiadanie Europy ale znova len pod politikou rozdeluj a panuj.
    Idu sice velkou obklukou aby nadobudli dojem medzi ludmi, ze im chcu lepsie ale vysledok je rovnaky - zbrane na Ukrajinu stale idu, ceny stupaju pomaly ale iste, dopady lex atentat ap.
    Nadobudam dojem, ze Fico je viac presibany ako som si myslel. Je vela nazorov na jeho fungovanie a hlavne na ludi okolo neho ale podla mna ti ludkovia su tam vedome s podporou Fica aby sa robila politika "panicka" a aby on akoze brzdil zle procesy a vyzeral medzi ludmi ako jednooky medzi slepymi. a Kalinak a spol su na spinavu robotu.

    Nieco ako zly a dobry policaj ale s rovnakym vysledkom…

    To co sme tu mali 2020-2023 bolo aj na to aby sa medzi nami upevnila buduca moc Fica aj medzi jeho neprajnikmi.

  • Zora
    upravené 9 Jul 17:13 ->

    8.7.24

    Premiér prišiel na družstvo s barlou: Potvrdil aj návrat do práce, TAKTO vyzerala jeho návšteva

    BRATISLAVA / Robert Fico je späť. Uplynulo 54 dní od momentu, keď ho atentátnik v Handlovej zasiahol štyrmi guľkami, a on už opäť začína úradovať. Uprostred žatvy vyrazil pozrieť farmárov priamo na poli. Prvý raz si pritom bližšie k telu pustil aj novinárov, i keď o ich otázkach sa to isté povedať nedá. Na rozdiel od piatkových cyrilo-metodských osláv však premiér aspoň ukázal, ako chodí s barlou. Farmárom na otázku, ako sa mu vodí, odpovedal, že to nie je bohviečo a vraj ho - citujeme, "dobre trafil." Aj napriek svojmu stavu si však neodpustil tradičnú fotku v obilí a žmolenie klasov.

    ​​Premiér sa dnes (8.7.) zúčastnil žatevného dňa v Slovenskej Novej Vsi v podniku Agro Voderady. Návštevy sa zúčastnil spolu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richardom Takáčom. Informoval sa tu o priebehu žatvy. Vyjadril sa aj k svojmu zdravotnému stavu. "Nie je to jednoduché, ale verím, že keď ma uvidíte okolo 20. augusta, tak budem skákať," uviedol. Na družstvo totiž prišiel s barlou. 

    Premiér si spravil aj fotku v záľahe obilia

    "Ja chcem fotku v žite, či chcete alebo nechcete," povedal premiér. Po streľbe vyzeral a následných týždňoch liečby v nemocnici a potom aj doma, vychudnutý. Podpredseda vlády Kaliňák už skôr naznačoval, že po atentáte bude mať trvalé následky. Problémy s brušnou dutinou aj pohybovým atenátom a naozaj premiér pomáhajúc si barlou kráčal len pomaly a kríval. 

    Novinárskym otázkam sa až na malú výnimku premiér vyhol. Povedal, že ešte nevládze dlho stáť a z tlačovej konferencie predčasne odišiel. Tradičné prvky choreografie, ktoré tento jeho mediálny výstup sprevádzajú, však ani tentoraz nevynechal. Či už ide o dámy v krokoch vítajúce premiéra chlebom a soľou, zvítanie sa so žatevnými robotníkmi a do tretice aj fotka v záľahe obilia.

    "Boli aj lepšie roky, ja viem, ale bohužiaľ ste odkázaní na pána Boha a prírodu," povedal prítomným. Zároveň nášmu reportérovi Jakubovi Prokovi potvrdil návrat do práce. "Ja som bol v práci už v piatok," poznamenal Fico

    Novinárskym otázkam, až na pár výnimiek, sa predseda vlády vyhýbal. Čo sme sa naopak dozvedeli je, ako napreduje žatva. Na tomto konkrétnom družstve už potrvá len niekoľko dní, no po celom Slovensku ešte niekoľko týždňov. Počasie sa vraj tento rok s farmármi zahrávalo a tak medziročne bude zrejme úroda slabšia. Premiér zároveň využil priestor a pochválil pred verejnosťou ministra Takáča. Ten čelil kritike aj protestom zúfalých farmárov , ktorým mesiace meškali platby z PPA.

    Samotný minister si pre verejnosť prichystal aj vlastný kúsok a na konci si do jedného z pripravených kombajnov sadol a ujal sa aj kormidla.

    https://www.noviny.sk/slovensko/943436-premierove-kroky-smerovali-na-druzstvo-robert-fico-sa-informoval-o-priebehu-zatvy?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2Qgu03BVhXvi_yA8Y4YFMtSKWB-9ztcYE3563TLIQnKg08Gi14NLuPA_8_aem_lSI9voVlRjWgtytTtIzbXg

    pozri tiež:

    https://www.inenoviny.sk/zazracne-vylieceny-fico-uz-na-zatve-podobne-ako-komunisti/

    https://www.inenoviny.sk/fico-sa-pomylil-a-palicku-nachodenie-chytil-do-pravej-ruky-zabudol-ze-ju-stale-drzal-v-lavej/

  • Pellegrini a Kaliňák sa stretli so Zelenským: Rokovanie za zatvorenými dverami! TOTO boli témy rozhovoru

    11.7.24

    WASHINGTON - Prezident SR Peter Pellegrini sa vo Washingtone stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Stretnutie sa konalo v noci na štvrtok počas summitu Severoatlantickej aliancie. Podľa slovenského prezidenta viedli s ukrajinským lídrom otvorený a priamy rozhovor.

    Na úvod tlačovej konferencie prezident SR uviedol, že Slovensko rovnako ako ostatných 31 krajín vyjadrilo podporu záverečnému dokumentu summitu.

    "Priebeh summitu nebol vôbec nejakým spôsobom komplikovaný, nakoľko došlo k zhode všetkých členských krajín na definitívnom znení záverov, ktoré sú prezentované, a preto celá diskusia prebiehala skôr v tóne, kde sme jednotlivé členské krajiny potvrdzovali naše pozície, naše postoje, prezentovali naše priority," povedal Pellegrini, podľa ktorého boli postoje SR pretavené do záverečného dokumentu.

    Slovensko podľa prezidenta súhlasilo aj s časťou vyhlásenia, v ktorej sa uvádza, že Ukrajina sa stane členom NATO pod podmienkou, že s tým budú spojenci súhlasiť. S ukrajinským prezidentom diskutovali o aktuálnej situácii na frontovej línii, pričom Pellegrini zdôraznil, že nemôže zachádzať do detailov, vzhľadom k tomu, že šlo o rokovania za zatvorenými dverami. Prezident Zelenskyj ho však informoval, že niektoré pozície, alebo stav na frontovej línii okolo Charkova je odlišný ako ho prezentuje ruská strana.

    Rokovania sa zúčastnil aj Robert Kaliňák

    Podľa Pellegriniho so Zelenským a členmi ukrajinskej vlády rokoval aj minister obrany Kaliňák. "Hovorili o možnosti ďalších kontraktov pre slovenský vojenský priemysel, kde sa ukazuje, že rozhodnutie aj vlády Slovenskej republiky a súkromného investora navýšiť kapacity pri výrobe munície alebo hlavní, alebo pri znásobení produkcie našich zbraňových systémov ako Zuzana a iné, sa ukazuje ako veľmi efektívne, pretože je extrémny záujem od viacerých členských krajín o dodávky našich zbraňových systémov alebo munície," uviedol prezident SR.

    Spomenul aj českú muničnú iniciatívu, do ktorej podľa neho Slovensko neprispieva peniazmi, ale kapacitami, čo podľa jeho slov uviedol aj ukrajinskému lídrovi. Zelenskyj sa informoval o zdravotnom stave slovenského premiéra Roberta Fica a privítal, že si premiéri oboch krajín telefonovali a dohodli sa na stretnutí vlád, ktoré sa na jeseň uskutoční na ukrajinskej strane. Na Ukrajinu by mal vycestovať aj Pellegrini, podľa ktorého by sa návšteva taktiež mohla konať na jeseň.

    Pellegrini tiež potvrdil pripravenosť SR po útoku na detskú nemocnicu poskytnúť zdravotnú starostlivosť detským pacientom. "Sme pripravení, naše kapacity sú k dispozícii a je už len na ukrajinskej strane, či tieto kapacity využije, alebo nie," povedal prezident SR.

    https://www.topky.sk/cl/11/2803339/Pellegrini-a-Kalinak-sa-stretli-so-Zelenskym--Rokovanie-za-zatvorenymi-dverami--TOTO-boli-temy-rozhovoru#disqus_thread

    V Amerike nás už zastupuje Ivan Pellegrini

    /časť je zamknutá/

    https://standard.sk/710061/v-amerike-nas-uz-zastupuje-ivan-pellegrini

  • Poradca premiéra z neho urobil hlupáka

    titulkujú dnes Hlavné správy udalosti okolo pozoruhodného správania sa najvyšších predstaviteľov štátu okolo NATO a Ukrajiny.

    Ťažko to hodnotiť inak, ako silnú schizofréniu, keď prezident republiky a dvaja ministri podpisujú dokument, že vstup Ukrajiny do NATO je “nezvratný” a že tam patrí, a premiér v tom istom čase tvrdí, že jej vstupu budeme brániť.

    […]

    Na celej situácii je však zaujímavé práve to, že v rámci Smeru, v rámci Slovenskej vrcholovej politiky a v rámci najvyššieho vedenia štátu môžeme hovoriť nie o schizofrénii, ale rovno o bipolárnej poruche. Nie len že najvyšší predstavitelia štátu niečo iné hovoria a niečo iné robia, pričom si vzájomne protirečia, ale ešte aj poradca premiéra zo svojho vlastného šéfa urobí svojimi vyjadreniami riadneho blbečka.

    Tento fenomén je známy pod názvom "Wenn das der Führer wüsste" (slovensky "Keby to tak Vodca vedel").

    Hovorový výraz "Keby to len Führer vedel" vznikol v období národného socializmu a opisuje presvedčenie mnohých Nemcov v tomto období, že najmä predstavitelia NSDAP a štátni úradníci zámerne zatajovali pred Führerom a ríšskym kancelárom Adolfom Hitlerom nepríjemné veci a že keby Führer o týchto skutočnostiach vedel, určite by ich bezodkladne napravil.

    V tomto výraze sa tiež prejavovala viera v neomylnosť Führera. Výrazne sa rozlišovalo medzi oslavovanou osobou mýticky nadneseného Hitlera a medzi stranou s jej nekompetentnými a radikálnymi predstaviteľmi, voči ktorým boli mnohí Nemci kritickí alebo dokonca nepriateľskí.

    Ako špecifikum sa u nás sa v istých kruhoch pridáva fenomén "Wenn das der Führer könnte" - teda "Keby to tak Vodca mohol" (ktorý bol v rámci všemocnosti šéfa NSDAP nemysliteľný).

  • Milo
    upravené 15 Jul 14:52 ->

    Zora povedal/-a: …kde sme jednotlivé členské krajiny potvrdzovali naše pozície, naše postoje, prezentovali naše priority," povedal Pellegrini, podľa ktorého boli postoje SR pretavené do záverečného dokumentu.

    Pozrime teda, čo to naši statoční chlapci z jednoznačne pronárodne a mierovo orientovanej vlády R. Fica vo Washingtone vybojovali, podpísali, a ako sa "pretavili postoje SR" do záverečného dokumentu. Dokument Washingtonskej deklarácie je dlhý a obsažný. Tu iba pár úryvkov, aby bolo jasné, aké záväzky Slovenská republika má, aké hodnoty vyznáva a aké pre ňu platia priority:

    • Stojíme v jednote a solidarite tvárou v tvár brutálnej útočnej vojne na európskom kontinente a v kritickom čase pre našu bezpečnosť. Opätovne potvrdzujeme trvalé transatlantické puto medzi našimi národmi.
    • Plnohodnotná ruská invázia na Ukrajinu narušila mier a stabilitu v euroatlantickom priestore a vážne podkopala globálnu bezpečnosť. Rusko zostáva najvýznamnejšou a priamou hrozbou pre bezpečnosť spojencov. Terorizmus vo všetkých svojich formách a prejavoch je najpriamejšou asymetrickou hrozbou pre bezpečnosť našich občanov a pre medzinárodný mier a prosperitu. Hrozby, ktorým čelíme, sú globálne a vzájomne prepojené.
    • Na tomto 75. výročí summitu podnikáme ďalšie kroky na posilnenie nášho odstrašovania a obrany, na posilnenie našej dlhodobej podpory Ukrajine, aby mohla zvíťaziť v boji za slobodu, a na prehĺbenie partnerstiev NATO. Srdečne vítame ukrajinského prezidenta Zelenského a vedúcich predstaviteľov Austrálie, Japonska, Nového Zélandu, Kórejskej republiky a Európskej únie. 

    • Jadrové odstrašovanie je základným kameňom bezpečnosti Aliancie. Základným účelom jadrovej spôsobilosti NATO je zachovať mier, predchádzať nátlaku a odrádzať od agresie. Pokiaľ budú existovať jadrové zbrane, NATO zostane jadrovou alianciou.
    • Odsudzujeme ruskú nezodpovednú jadrovú rétoriku a nátlakovú jadrovú signalizáciu vrátane jeho ohláseného rozmiestnenia jadrových zbraní v Bielorusku, ktoré demonštrujú postoj strategického zastrašovania (povôdne na inom mieste dokumentu, tu sa to hodí oveľa lepšie :)—pozn. Milo)

    •  Posilnený obranný priemysel v Európe a Severnej Amerike a posilnená obranná priemyselná spolupráca medzi spojencami nás robí schopnejšími a lepšie schopnými plniť požiadavky obranných plánov NATO včas. Podporuje okamžitú a trvalú podporu spojencov Ukrajine. Podľa potreby budeme pokračovať v znižovaní a odstraňovaní prekážok obchodu a investícií v oblasti obrany medzi spojencami.
    • Zaväzujeme sa stavať na našom pokračujúcom úsilí o posilnenie národnej odolnosti integráciou civilného plánovania do plánovania národnej a kolektívnej obrany v mieri, kríze a konflikte. Budeme pokračovať v posilňovaní našej odolnosti zvyšovaním kolektívneho povedomia, pripravenosti a kapacity Aliancie naprieč všetkými rizikami a vo všetkých oblastiach, aby sme mohli riešiť rastúce strategické hrozby vrátane našich demokratických systémov, kritickej infraštruktúry a dodávateľských reťazcov. Využijeme potrebné schopnosti na detekciu, obranu a reakciu na celé spektrum škodlivých aktivít. Prijmeme aj konkrétne kroky na prehĺbenie spolupráce s našimi partnermi zapojenými do podobného úsilia, najmä s Európskou úniou.
    • Štátni a neštátni aktéri využívajú čoraz agresívnejšie hybridné akcie proti spojencom. Budeme sa aj naďalej pripravovať na hybridné hrozby a výzvy, odstrašovať ich, brániť sa pred nimi a čeliť im. Opakujeme, že hybridné operácie proti spojencom by mohli dosiahnuť úroveň ozbrojeného útoku a mohli by viesť Severoatlantickú radu k uplatneniu článku 5 Washingtonskej zmluvy.

    Podpora Ukrajiny konkrétne:

    • Tešíme sa na stretnutie s prezidentom Zelenským v Rade NATO – Ukrajina. Opätovne potvrdzujeme našu neochvejnú solidaritu s ľudom Ukrajiny pri hrdinskej obrane ich národa, ich krajiny a našich spoločných hodnôt. Silná, nezávislá a demokratická Ukrajina je životne dôležitá pre bezpečnosť a stabilitu euroatlantického priestoru. Boj Ukrajiny za nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc priamo prispieva k euroatlantickej bezpečnosti.
    • Rozhodli sme sa založiť Bezpečnostnú pomoc a výcvik NATO pre Ukrajinu (NSATU) na koordináciu poskytovania vojenského vybavenia a výcviku pre Ukrajinu spojencami a partnermi. Jeho cieľom je postaviť bezpečnostnú pomoc Ukrajine na trvalý základ a zabezpečiť zvýšenú, predvídateľnú a koherentnú podporu. NSATU, ktorá bude pôsobiť v spojeneckých štátoch, bude podporovať sebaobranu Ukrajiny v súlade s Chartou OSN. NSATU podľa medzinárodného práva neurobí z NATO stranu konfliktu. Podporí transformáciu obranných a bezpečnostných síl Ukrajiny, čo umožní jej ďalšiu integráciu do NATO.
    • Oznámil prísľub dlhodobej bezpečnostnej pomoci Ukrajine na poskytovanie vojenského vybavenia, pomoci a výcviku na podporu Ukrajiny pri budovaní síl schopných poraziť ruskú agresiu. Prostredníctvom proporcionálnych príspevkov majú spojenci v úmysle poskytnúť minimálne základné financovanie vo výške 40 miliárd EUR v priebehu budúceho roka a poskytnúť Ukrajine udržateľnú úroveň bezpečnostnej pomoci.
    • Pokročilo sa v zriadení Spoločného analytického, výcvikového a vzdelávacieho centra NATO-Ukrajina (JATEC), dôležitého piliera praktickej spolupráce, s cieľom identifikovať a aplikovať ponaučenia z vojny Ruska proti Ukrajine a zvýšiť interoperabilitu Ukrajiny s NATO.
    • Privítal rozhodnutie generálneho tajomníka vymenovať vysokého predstaviteľa NATO na Ukrajine.
    • Vítame konkrétny pokrok, ktorý Ukrajina dosiahla od samitu vo Vilniuse v oblasti požadovaných demokratických, ekonomických a bezpečnostných reforiem. Keďže Ukrajina pokračuje v tejto životne dôležitej práci, budeme ju naďalej podporovať na jej nezvratnej ceste k úplnej euroatlantickej integrácii vrátane členstva v NATO. Opätovne potvrdzujeme, že budeme môcť poskytnúť Ukrajine pozvanie na vstup do Aliancie, keď budú spojenci súhlasiť a budú splnené podmienky.
    • Rusko nesie výhradnú zodpovednosť za svoju útočnú vojnu proti Ukrajine, čo je do očí bijúce porušenie medzinárodného práva vrátane Charty OSN. Za porušovanie a porušovanie ľudských práv, vojnové zločiny a iné porušovanie medzinárodného práva ruskými silami a úradníkmi nemôže existovať žiadna beztrestnosť. Rusko je zodpovedné za smrť tisícov civilistov a spôsobilo rozsiahle škody na civilnej infraštruktúre. Čo najdôraznejšie odsudzujeme hrozné útoky Ruska na ukrajinský ľud vrátane nemocníc z 8. júla. Rusko musí okamžite zastaviť túto vojnu a úplne a bezpodmienečne stiahnuť všetky svoje sily z Ukrajiny v súlade s rezolúciami Valného zhromaždenia OSN. Nikdy neuznáme ruské nezákonné anexie ukrajinského územia vrátane Krymu. Vyzývame tiež Rusko, aby stiahlo všetky svoje sily z Moldavskej republiky a Gruzínska, ktoré sú tam umiestnené bez ich súhlasu.
    • Rusko tiež zintenzívnilo svoje agresívne hybridné akcie proti spojencom, a to aj prostredníctvom zástupcov, v kampani v euroatlantickom priestore. Patria sem sabotáže, násilné činy, provokácie na hraniciach spojencov, inštrumentalizácia neregulárnej migrácie, škodlivé kybernetické aktivity, elektronické zasahovanie, dezinformačné kampane a škodlivý politický vplyv, ako aj ekonomický nátlak. Tieto akcie predstavujú hrozbu pre bezpečnosť spojencov. Rozhodli sme sa o ďalších opatreniach na boj proti ruským hybridným hrozbám alebo akciám individuálne a kolektívne a budeme pokračovať v úzkej koordinácii. Správanie Ruska neodradí od odhodlania a podpory spojencov Ukrajine. Budeme tiež pokračovať v podpore našich partnerov, ktorí sú najviac vystavení ruskej destabilizácii, pretože posilňujú svoju odolnosť voči hybridným výzvam, ktoré sú prítomné aj v našom susedstve.

    Klimatická zmena, rodová rovnosť, biotechnológie, umelá inteligencia…

    • Zrýchlili sme transformáciu NATO, aby sme čelili súčasným a budúcim hrozbám a zachovali si náš technologický náskok, a to aj prostredníctvom experimentovania a rýchlejšieho prijímania nových technológií a prostredníctvom digitálnej transformácie. Za týmto účelom budeme implementovať našu revidovanú stratégiu umelej inteligencie a nové kvantové a biotechnologické stratégie a ďalej presadzovať zásady zodpovedného používania, ktoré sú základom našej práce. Budeme tiež stavať na úspechu Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) a NATO Innovation Fund (NIF), aby sme ďalej investovali do našich inovačných ekosystémov. Pozorne sledujeme technologický pokrok na bojisku na Ukrajine a spúšťame nové inovačné iniciatívy s našimi ukrajinskými partnermi.
    • Budeme pokračovať v začleňovaní úvah o zmene klímy do všetkých kľúčových úloh a posilníme naše úsilie o energetickú bezpečnosť. Klimatické zmeny sú definujúcou výzvou s hlbokým dopadom na našu bezpečnosť. NATO je naďalej odhodlané stať sa vedúcou medzinárodnou organizáciou pre pochopenie a prispôsobenie sa dopadom klimatických zmien a extrémneho počasia na bezpečnosť.
    • Sme odhodlaní integrovať ambiciózne programy NATO pre ženy, mier a bezpečnosť (WPS) a ľudskú bezpečnosť do všetkých kľúčových úloh. Dnes sme schválili aktualizovanú politiku WPS, ktorá posilní integráciu rodových perspektív vo všetkých aktivitách a štruktúrach NATO a presadí rodovú rovnosť v rámci Aliancie, čo umožní NATO lepšie reagovať na širšie bezpečnostné výzvy. Budeme tiež pokračovať v posilňovaní nášho prístupu k bezpečnosti ľudí v súvislosti s ochranou civilného obyvateľstva a kultúrnych hodnôt. V čase, keď sa spochybňuje medzinárodné právo a základné normy, zostávame plne oddaní medzinárodnému humanitárnemu právu.

    A na záver ešte raz "Prísľub dlhodobej bezpečnostnej pomoci Ukrajine":

    1. Dnes potvrdzujeme náš neochvejný záväzok voči Ukrajine ako suverénnemu, demokratickému a nezávislému štátu. Aby to Ukrajina mohla splniť, potrebuje našu dlhodobú podporu. Od začiatku ruskej útočnej vojny proti Ukrajine poskytujú spojenci bezprecedentnú politickú, ekonomickú, vojenskú, finančnú a humanitárnu podporu vrátane vojenskej pomoci vo výške približne 40 miliárd eur ročne. Spojenci tiež sprístupnili svoje obranné priemyselné kapacity na podporu potrieb Ukrajiny. To všetko má podstatný vplyv, umožňuje Ukrajincom účinne sa brániť a spôsobiť Rusku skutočné a vážne náklady.

    2. Potvrdzujeme naše odhodlanie podporiť Ukrajinu pri budovaní síl schopných dnes poraziť ruskú agresiu a odradiť ju v budúcnosti. Na tento účel máme v úmysle poskytnúť minimálne základné financovanie vo výške 40 miliárd EUR v priebehu budúceho roka a poskytnúť Ukrajine udržateľnú úroveň bezpečnostnej pomoci, ktorá bude prevládať, berúc do úvahy potreby Ukrajiny, naše príslušné národné rozpočtové postupy a bilaterálnu bezpečnosť. dohody, ktoré spojenci uzavreli s Ukrajinou. Hlavy štátov a vlád prehodnotia príspevky spojencov na budúcich samitoch NATO, ktoré sa začnú v roku 2025 na samite NATO v Haagu.

    3. Náš záväzok sa vzťahuje na náklady súvisiace so zabezpečením vojenského vybavenia, pomoci a výcviku pre Ukrajinu, vrátane:

    • Nákup vojenského vybavenia pre Ukrajinu;
    • vecná podpora darovaná Ukrajine;
    • Náklady súvisiace s údržbou, logistikou a prepravou vojenského materiálu pre Ukrajinu;
    • Náklady na vojenský výcvik pre Ukrajinu;
    • Prevádzkové náklady spojené s poskytovaním vojenskej podpory Ukrajine;
    • Investície a podpora ukrajinskej obrannej infraštruktúry a obranného priemyslu;
    • Všetky príspevky do trustových fondov NATO pre Ukrajinu vrátane nesmrtiacej pomoci.

    4. Počítala by sa všetka podpora spojencov pre Ukrajinu podľa vyššie uvedených kritérií, či už poskytnutá prostredníctvom NATO, bilaterálne, multilaterálne alebo akýmikoľvek inými prostriedkami. Na podporu spravodlivého rozdelenia bremena sa spojenci budú snažiť splniť tento záväzok prostredníctvom proporcionálnych príspevkov vrátane zohľadnenia ich podielu na HDP Aliancie.

    5. Spojenci budú podávať NATO správu o podpore poskytnutej v súvislosti s týmto prísľubom dvakrát ročne, pričom prvá správa bude obsahovať príspevky doručené po 1. januári 2024. Na základe toho generálny tajomník poskytne prehľad všetkých oznámených príspevkov spojencom.

    6. Okrem vojenskej podpory, na ktorú sa vzťahuje tento prísľub, majú spojenci v úmysle pokračovať v poskytovaní politickej, ekonomickej, finančnej a humanitárnej podpory Ukrajine.

    V tomto kontexte je táranie o "podstatnom rozdiele"(R. Kaliňák) medzi záväzkom prijať Ukrajinu do NATO a záväzkom pozvať ju do NATO (splnenie podmienok a súhlas všetkých členských krajín boli tak či tak vždy potrebné…) len primitívne odvádzanie pozornosti - pre tých, ktorí si nechcú uvedomiť, že vláda nezastupuje záujmy obyvateľov, ale záujmy domácich a zahraničných "oligarchov". Trúfam si tvrdiť, že pre vládu jediným naozaj dôležitým článkom je kurzívou zvýraznený odstavec a naň konkrétne naviazané zmluvy na dodávku zbraní a munície pre NATO.

    Asi takto vyzerá "neposlušnosť" a "nová suverénna" politika slovenskej vlády.

    Zdroje:

    Vyhlásenie z Washingtonského summitu vydané hlavami štátov a vlád, ktorí sa zúčastňujú na zasadnutí Severoatlantickej rady vo Washingtone, DC 10. júla 2024

    https://www.hlavnydennik.sk/2024/07/14/odkaz-roberta-kalinaka-pre-vsetkych-odbornikov-ktori-vzdy-presne-vedia

  • jozi
    upravené 26 Jul 09:07 ->

    Malina povedal/-a: 550 mil EUR bez DPH… pred 2020 stala nemocnica 50 mil EUR, a ze by inflacia bola az 11 nasobna…

    50 mil EUR na okresnú nemocnicu bolo podľa mňa iba marketingové číslo smerákov v opozícii, aby prešľapy vtedajšej koalície vyzerali horšie. V prešovskej nemocnici bol naposledy otvorený internistický monoblok v 2013-tom, náklady čosi vyše 30 mil EUR aj s vybavením, 195 lôžok. Viď napr. tu: https://presov.korzar.sme.sk/c/6784512/v-presovskej-nemocnici-otvorili-novy-internisticky-pavilon.html

    Pri porovnaní so stavbou rodinného domu, už toto mi v aktuálnych cenách vychádza cez 70 mil EUR, nieto ešte komplexná nemocnica so všetkými oddeleniami.

    Hlavou mi vŕta niečo iné. Toto, čo chcú teraz stavať, je veľké takmer ako celá dnešná prešovská nemocnica. Podľa stránky samotnej nemocnice, dnes má cca 2500 zamestnancov na čosi vyše 1200 lôžok. Pribudnúť má ďalších 900, núdzovo až 1300 nových lôžok. Nie žeby tá kapacita nechýbala, ale... Pokiaľ je presun takejto obrovskej nemocnice pod vojsko iba krytím na Bohu milšie míňanie peňazí z vojenského rozpočtu (lebo tlak na minimálne 2% HDP) tak OK. Lebo inak sa mi natíska otázka - na kieho oného nám je na Slovensku vojenská nemocnica s 2500 lôžkami? Celá naša armáda má nejakých 20000 tabuľkových miest, aj to si nie som istý, nakoľko je ten stav naplnený. A ešte sa idú ponáhľať s výstavbou…

  • Malina
    upravené 26 Jul 11:01 ->

    moj zdroj nebola predvolebna retorika ale medialne informacie, ano bolo to pred cca 11 rokmi ale …

    Začala sa výstavba novej Nemocnice sv. Michala v Bratislave

    …Projekt si podľa predbežných odhadov vyžiada 49,7 mil. eur. Dve tretiny z tejto sumy sú určené na výstavbu budovy, zvyšok sa použije na vybavenie nových priestorov. Financovať výstavbu podľa vyjadrenia Kaliňáka bude nemocnica, ktorá peniaze na tento účel má už viac ako päť rokov, a to zo štátnych aktív. Minister pripomína, že kým v iných častiach Slovenska sa nemocnice dočkali rekonštrukcie najmä vďaka európskym fondom, Bratislava takúto možnosť čerpania európskych peňazí nemá…

    https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/293434-zacali-s-vystavbou-novej-budovy-nemocnice-sv-michala/