Zprávy z Izraele

2

Komentáre

  • Benjamin Netanjahu sa vracia na post izraelského premiéra
    Jeho strana získala väčšinu hlasov a v parlamente dostane 32 mandátov zo 120.
    Pred voľbami povedal, že v prípade návratu k moci zváži možnosť dodávky zbraní Ukrajine.

    https://t.me/casusbellichat/481379

  • 30.5.23

    Zomrel ultraortodoxný duchovný vodca Geršon Edelstein, mal 100 rokov

    Vo veku 100 rokov zomrel v utorok rabín Geršon Edelstein, jeden z duchovných vodcov ultraortodoxného judaizmu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na oficiálne izraelské zdroje.

    Izraelský prezident Jicchak Herzog vyjadril smútok za týmto "popredným duchovným vodcom, ktorého znalosť Tóry ovplyvnila našu generáciu a bude ovplyvňovať aj ďalšie generácie".

    "Židovský ľud v Izraeli a v zahraničí oplakáva smrť veľkého rabína Geršona Edelsteina. Nech je spomienka na tohto spravodlivého muža, ktorý viedol židovský ľud, požehnaním," vyhlásil David Lau, hlavný aškenázsky rabín Izraela.

    Edelstein v marci 2022 vystriedal na čele Rady mudrcov Tóry vplyvného rabína Chajima Kanievského. Táto inštitúcia riadi politickú alianciu Zjednotený judaizmus Tóry (Jahadut ha-Tora ha-Me'uchedet), ktorá je súčasťou izraelskej vládnej koalície.

    Edelstein sa narodil v roku 1923 v Rusku a v roku 1934 emigroval do Palestíny, ktorá bola vtedy pod britskou správou. Ako syn rabína zasvätil celý život štúdiu židovských svätých písiem.

    Učil na prestížnej ješive Ponevež v ultraortodoxnom meste Bnej Brak východne od Tel Avivu. Neskôr túto židovskú vzdelávaciu akadémiu i viedol.

    Edelsteinov pohreb sa začal v Bnej Braku ešte v utorok popoludní a zhromaždili sa na ňom davy ľudí. Úrady vopred odhadovali účasť na 100.000 ľudí.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/zomrel-ultraortodoxny-duchovny-vodca-g/717935-clanok.html

  • Milo
    upravené Tue 20 Jun 2023 #34->

    Zamotané vzťahy Rusko-Izrael-Ukrajina-USA

    • návšteva O. Zelenskej
    • o plánovanom ruskom veľvyslanectve v Jeruzaleme
    • o dodávkach tankov Merkava pre Ukrajinu

    Návšteva zasľúbenej krajiny

    Olena Zelenska, manželka ukrajinského prezidenta, pricestovala v pondelok do Izraela. Deklarovaným cieľom návštevy bolo rokovať o humanitárnej spolupráci medzi krajinami. Olena Zelenská začala svoju návštevu Izraela stretnutím s prezidentom tejto krajiny Jicchakom Herzogom a jeho manželkou Michal, na pozvanie ktorých sa cesta uskutočnila. Potom navštívili Detskú nemocnicu Safra pre deti s psychickými problémami. Podľa pani Zelenskej ukrajinskí odborníci už rok študujú skúsenosti Izraela, pokiaľ ide o spôsob riešenia psychickej traumy detí žijúcich v podmienkach vojenského konfliktu. Ide o pokračovanie pomoci, ktorú izraelskí psychiatri a psychológovia poskytujú svojim ukrajinským kolegom od vypuknutia bojov vo februári 2022.

    Návšteva pani Zelenskej sa uskutočnila napriek vyhláseniu ukrajinského veľvyslanca Jevgenija Kornijčuka, že cesta by sa mohla odložiť alebo zrušiť, ak izraelská vláda neodsúdi slová ruského prezidenta Vladimira Putina na adresu Vladimíra Zelenského počas plenárneho zasadnutia Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra. Veľvyslanec vtedy pre izraelskú internetovú stránku Ynet povedal: "Treba vziať do úvahy, že Putin sa snaží podkopať vzťahy medzi Izraelom a Ukrajinou pred návštevou manželky prezidenta Zelenského v Izraeli."

    Pripomeňme, že prezident Putin 16. júna povedal: jeho židovskí priatelia nazývajú Vladimíra Zelenského "hanbou židovského národa". "Nie je to žart, ani irónia, pretože dnes boli neonacisti, Hitlerovi potomkovia, vyzdvihnutí na piedestál ako hrdinovia Ukrajiny," povedal.

    Izrael sa rozhodol neodpovedať. Tlačová služba izraelského ministerstva zahraničných vecí na otázku izraelských novinárov, najmä portálu newsru.co.il, uviedla, že sa k slovám ruského prezidenta "zatiaľ nebude vyjadrovať". Celkovo sa izraelské úrady snažia zo všetkých síl vyhnúť zbytočnému hluku a hrubým prejavom vo vzťahoch s Moskvou aj s Kyjevom. Nie vždy sa to však darí.

    Veľvyslanectvo Ruska v Jeruzaleme?

    Izraelské orgány čelia na jednej strane tlaku Washingtonu, ktorý trvá na zintenzívnení vojenskej a technickej spolupráce medzi Izraelom a Ukrajinou, a na druhej strane tlaku ruskojazyčnej komunity v krajine, ktorá vo veľkej miere podporuje Kyjev a je za obmedzenie kontaktov s Moskvou. Horlivú diskusiu v ruskojazyčnom segmente izraelských sociálnych médií vyvolala najmä účasť ministerky spravodajských služieb Gily Gamlielovej na recepcii organizovanej ruským veľvyslanectvom v Izraeli pri príležitosti Dňa Ruska. Diskutovalo sa tam aj o možnosti zorganizovať protesty v súvislosti s podpisom dohody o urovnaní medzi ruskou vládou a jeruzalemskou samosprávou, ktorá má spresniť hranice a rozlohu ruského pozemku v západnom Jeruzaleme. Dokument bol podpísaný v polovici mája, ale do povedomia sa dostal až minulý piatok po tom, ako ho zverejnili izraelské noviny Jisrael Ha-Jom.

    Noviny tvrdili, že rokovania prebiehali šesť mesiacov a že konečné rozhodnutie obsahuje "záväzok Ruska zriadiť v Jeruzaleme pobočku veľvyslanectva", ktorej štatút bude vyšší ako štatút konzulátu. V následnom komentári ruského veľvyslanectva v Izraeli sa uvádza, že podľa záväzkov stanovených v podpísanom dokumente ruská strana plánuje na pozemku vybudovať komplex budov a zariadení, ktoré budú slúžiť pre potreby konzulárneho úseku diplomatickej misie do piatich rokov (s možnosťou predĺženia tohto obdobia na desať rokov). Zdôraznilo sa, že predmetný pozemok získalo Ruské impérium v roku 1885, ale predtým, ako sa na ňom bude môcť navrhnúť akákoľvek stavba, sa musí uskutočniť postup úpravy hraníc.

    Moskva zároveň čaká na vyriešenie ďalších podobných otázok, z ktorých hlavnou je osud Alexandrovského Metochionu, ktorý izraelské úrady opakovane sľubovali previesť na Ruskú federáciu, ale nedodržali to. V prípade konzulárnej akcie vyzerá všetko jednoduchšie. Aspoň boli argumenty pre verejnosť a pre reakciu na možné rozhorčenie zo strany USA a Ukrajiny. Izraelské médiá na podnet úradov naznačili, že Rusko sa zapojilo do procesu presunu veľvyslanectiev do Jeruzalema, do ktorého je zapojených viacero krajín a ktorý v roku 2018 spustili USA. Ruské veľvyslanectvo sa nachádza v Tel Avive a generálny konzulát v Haife na severe krajiny.

    Podľa denníka Kommersant sa otázka otvorenia konzulátu v Jeruzaleme zvažovala už v 90. rokoch, ale z rôznych dôvodov sa odložila. Zároveň sa nehovorí o žiadnej zmene postoja Moskvy k štatútu Jeruzalema.

    Moskva považuje západný Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, zatiaľ čo východný Jeruzalem za hlavné mesto budúceho palestínskeho štátu. Izraelským orgánom však vyhovuje, keď v rozhovoroch s médiami prezentujú Rusko ako účastníka procesu presunu veľvyslanectiev, najmä keď musia lavírovať medzi záujmami rôznych krajín a rešpektovať svoje vlastné.

    --

    Washington sa stále snaží najmä o zintenzívnenie vojenských kontaktov medzi Izraelom a Ukrajinou. Tento týždeň je na žiadosť americkej strany naplánovaný prvý rozhovor medzi ministrami obrany oboch krajín, Yoavom Galantom a Oleksijom Reznikovom. Podľa americkej webovej stránky Axios sa bude hovoriť o izraelskej pomoci Ukrajine s dodávkami nesmrtiaceho vybavenia. Hoci Washington a Kyjev by chceli viac.

    Izraelské tanky Merkava na Ukrajinu?

    Minulý týždeň izraelské médiá informovali, že židovský štát rokuje s dvomi krajinami o dodávke približne 200 svojich tankov Merkava druhej a tretej generácie, ktoré boli vyrobené v 80. a 90. rokoch minulého storočia a už boli vyradené z vojenskej služby. Pravdepodobne ide o Poľsko a Ukrajinu. Dohoda si vyžaduje súhlas Pentagónu, keďže niektoré komponenty týchto tankov vrátane motora sa vyrábajú v USA. Rozhodnutie Washingtonu však nie je to hlavné. Izraelská vláda doteraz odmietala otvorene poskytnúť smrtiace zbrane Ukrajine zo strachu, aby si nepokazila vzťahy s Ruskom, ktoré je prítomné v Sýrii a úzko spolupracuje, a to aj v oblasti vojensko-technickej spolupráce, s Iránom, hlavným izraelským nepriateľom v regióne. A ako minulý týždeň uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu, existujú obavy, že citlivé vojenské technológie by sa mohli dostať do rúk Iránu, ak by sa použili počas bojov na Ukrajine.

    Ďalšia vec je, že Merkava by mohli ísť do niektorej európskej krajiny výmenou za prísľub, že dodá Kyjevu svoje vojenské vybavenie. Priame dodávky by však neboli možné, ako v pondelok jasne uviedlo izraelské ministerstvo obrany.

    "Správy o presune izraelských tankov na Ukrajinu sú nepravdivé," uviedlo ministerstvo pre agentúru TASS. Ministerstvo uviedlo, že uprostred bojov v Európe "niekoľko krajín prejavilo záujem o kúpu tankov Merkava z prebytkov izraelských obranných síl", ale rokovania sa neskončili.

    --

    Izraelská webová stránka Walla s odvolaním sa na zdroje citovala Netanjahua, ktorý sa vyjadril na uzavretom zasadnutí zahraničného a bezpečnostného výboru Knesetu. Premiér povedal, že má v úmysle pokračovať v línii predchádzajúcej izraelskej vlády - poskytovať Ukrajine humanitárnu pomoc a politickú podporu, ale zdrží sa dodávok zbraní. Premiér tiež hovoril o "tichom dialógu", ktorý Izrael vedie s Ruskom. Povedal, že obe strany majú voči sebe vzájomné výhrady - Rusov znepokojuje zvýšená izraelská pomoc Ukrajine a Izrael znepokojuje zvýšená spolupráca medzi Ruskom a Iránom. Walla tiež veľmi názorne ilustruje prevládajúce nálady v izraelskej elite: "Počas debaty sa premiéra opýtali, prečo sa nechystá do Kyjeva na stretnutie s prezidentom Zelenským. Netanjahu povedal, že je to dlhá cesta vlakom. "Ale Biden išiel do Kyjeva vlakom," odpovedalo mu niekoľko členov Knesetu."

    Марианна Беленькая na kommersant.ru

  • 17.7.23

    Izrael uznal suverenitu Maroka nad Západnou Saharou

    Rabat 17. júla (TASR) - Izrael sa rozhodol uznať zvrchovanosť Maroka nad sporným regiónom Západná Sahara. V pondelok to oznámila kancelária marockého kráľa v Rabate s odvolaním sa list, ktorý zaslal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

    Kráľovská kancelária uviedla, že Netanjahu v liste informoval kráľa Muhammada VI. "o rozhodnutí Izraela uznať suverenitu Maroka" nad Západnou Saharou.

    Netanjahuova kancelária neskôr toto oznámenie potvrdila, píše agentúra AP. Izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen uviedol, že uznanie Západnej Sahary za marocké územie posilní vzťahy medzi Izraelom a Marokom a podporí stabilitu v regióne.

    Izrael a Maroko mali v 90. rokoch diplomatické vzťahy na nízkej úrovni. Maroko prerušilo kontakty s Izraelom v roku 2000 po vypuknutí druhej palestínskej intifády. Obe krajiny obnovili diplomatické styky v rámci takzvaných abrahámovských dohôd, ktoré sprostredkoval počas svojho úradovania bývalý prezident USA Donald Trump. Výmenou za to, že Maroko normalizuje vzťahy s Izraelom, Trumpova administratíva v decembri 2020 prisľúbila uznať nárok Maroka na suverenitu nad spornou Západnou Saharou.

    Táto rozľahlá púštna oblasť leží na atlantickom pobreží Afriky a je spornou bývalou kolóniou Španielska. O daný región bohatý na nerastné suroviny sa už desaťročia vedú územné spory medzi Marokom a povstaleckým hnutím Polisario, ktoré má podporu Alžírska a na území Západnej Sahary sa usiluje založiť nezávislý štát.


  • Izraelský minister zahraničných vecí Cohen vyjadril pobúrenie nad plánmi spáliť zvitok Tóry na zhromaždení schválenom vo Švédsku

    28. júla 2023

    Je potrebné skoncovať s vyhrážkami poškodzovania svätých kníh a kníh Tóry, povedal izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen v komentári k zhromaždeniu, ktoré schválili švédske úrady a na ktorom plánujú spáliť zvitok Tóry.

    Minister na Twitteri (sociálna sieť je v Rusku zablokovaná), že bol „šokovaný novou hrozbou spálenia zvitku Tóry“ vo Švédsku. Cohen sa chystá o tejto otázke diskutovať so svojím švédskym kolegom. Izrael má v úmysle dať Štokholmu "jasne najavo", že očakáva, že švédske úrady zabránia "takýmto udalostiam, ktoré by mohli poškodiť vzťahy medzi krajinami," uvádza agentúra TASS .

    https://vz.ru/news/2023/7/28/1223153.html

  • Izrael opätovne zavádza koronové opatrenia

    Podľa miestnych úradov počet nových prípadov nákazy covidom už niekoľko týždňov stúpa. Aby sa zistil rozsah, noví pacienti sa teraz musia testovať v nemocniciach.

    Izraelské ministerstvo zdravotníctva nariadilo všetkým nemocniciam v krajine, aby od tohto pondelka vykonávali PCR testy u nových pacientov. Podľa miestnych úradov je pozadím tohto kroku rastúci počet prípadov Corony, ktorý je spôsobený novým variantom vírusu. Zavedenie ďalších pravidiel pre Coronu sa údajne neplánuje, ale pravdepodobne súvisí s počtom nakazených.

    Minulý týždeň bolo v priemere hlásených 136 nových prípadov denne, pričom v predchádzajúcich dvoch týždňoch to bolo 104 nových prípadov denne. Informoval o tom denník The Jerusalem Post. V súčasnosti je potvrdených 1081 prípadov infekcie Covid-19, čo predstavuje nárast o 13,4 % oproti predchádzajúcemu týždňu, uviedol. Tento údaj je však pravdepodobne oveľa nižší ako skutočný počet.


  • Milo povedal/-a: Podľa miestnych úradov je pozadím tohto kroku rastúci počet prípadov Corony

    Takže chrípka zasa nebude...

  • 4.9.23

    Grécko a Izrael vyvíjajú AI na rýchlu detekciu lesných požiarov


    Na snímke zľava izraelský premiér Benjamin Netanjahu, cyperský prezident Nikos Christodoulides a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis počas stretnutia 4. septembra 2023 v Nikózii. Foto: TASR/AP

    --

    Grécko spolupracuje s Izraelom na vývoji technológie umelej inteligencie (AI) na včasnú detekciu lesných požiarov. Vyplýva to z pondelkového vyhlásenia gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

    Grécky premiér po stretnutí so svojím izraelským náprotivkom Benjaminom Netanjahuom a prezidentom Cypru Nikosom Christodulidesom v cyperskej Nikózii skonštatoval, že Izrael by mohol spolupracovať s Európskou úniou v záujme lepšej koordinácie spoločného postupu proti požiarom.

    Izrael a Cyprus patria medzi krajiny, ktoré do Grécka vyslali hasičské lietadlá na boj proti plameňom. Požiare v Grécku zúria už dva mesiace. Rozsiahly lesný požiar, ktorý horí na severovýchode krajiny si vyžiadal už 20 obetí, pravdepodobne migrantov.

    Premiér Mitsotakis vyhlásil, že Grécko by mohlo poskytnúť svoje územie na testovanie izraelskej technológie založenej na AI, ktorá by mala pomáhať včasnej detekcii lesných požiarov. "Už s Izraelom rokujeme o riešeniach na báze AI, ktoré nám umožnia rozpoznávať lesné požiare v ranom štádiu," dodal.

    "Tu ide skutočne o jednu z oblastí, pri ktorej nepochybne platí, že spoločne sme silnejší," komentoval Netanjahu možnú spoluprácu s Gréckom a Cyprom pri rozvíjaní technológií AI.

    Trojica lídrov okrem toho rokovala aj o využití ložísk zemného plynu objaveného v izraelských a cyperských vodách Stredozemného mora. Podľa Netanjahua by malo rozhodnutie o jeho exporte na svetové trhy padnúť počas nasledujúcich troch až šiestich mesiacov.

    Účastníci rokovaní v Nikózii prejavili záujem aj o iný projekt – podmorský elektrický kábel dlhý 2000 kilometrov, ktorý by navzájom prepojil elektrické siete Izraela, Cypru a pevninskej časti Grécka.

    Energetika je nosnou témou stretnutí lídrov Grécka, Cypru a Izraela, ktoré prebiehajú už od roku 2016.



  • Zora povedal/-a: Grécko a Izrael vyvíjajú AI na rýchlu detekciu lesných požiarov

    Zdá sa, že začať by mali radarom na detekciu "nevysvetliteľných" energetických lúčov prichádzajúcich z neba. Stačia 3 ks na trianguláciu zdroja + jedno laserové delo, ktoré by zdroj lúčov vyplo...

  • Izrael schválil kontroverzný zákon o národnom štáte

    19. júla 2018

    Zákon ustanovuje „celý a jednotný“ Jeruzalem ako svoje hlavné mesto.

    • Izraelský parlament schválil zákon, ktorý krajinu definuje ako "národný štát židovského ľudu".
    • Text zákona, ktorý bol schválený pomerom hlasov 62 ku 55, robí z hebrejčiny izraelský národný jazyk a uvádza, že „židovské osady (v Izraeli) sú v národnom záujme“.
    • Kritici považujú zákon o národnom štáte za diskriminačný.

    Premiér Benjamin Netanjahu hovoril o „rozhodujúcom momente“ v dejinách štátu Izrael. 122 rokov po tom, čo Theodor Herzl zverejnil svoju víziu židovského štátu, "týmto zákonom sme zakotvili základný princíp našej existencie. Izrael je národným štátom židovského národa a rešpektuje práva všetkých občanov." Nežidovskí poslanci na druhej strane hovorili o „zákone o apartheide“ a „rasistickom zákone“. Približne dvadsať percent populácie tvoria takzvaní arabskí Izraelčania.

    Arabčina by už nemala byť oficiálnym národným jazykom

    Po silnej kritike - vrátane od prezidenta Reuvena Rivlina a generálneho prokurátora Avičaja Mandelblita - boli centrálne pasáže zmiernené. V pôvodnej verzii by mala mať komunita možnosť mať obyvateľov „rovnakej viery a národnosti, aby sa zachoval exkluzívny charakter komunity“. Po rokovaniach medzi Netanjahuom a ministrom školstva Naftali Bennettom sa dospelo k tejto formulácii: „Štát považuje rozvoj židovských komunít za národnú hodnotu a bude podporovať a presadzovať ich zakladanie a konsolidáciu.“

    --

    Zákon je urážkou pätiny populácie. Arabskí Izraelčania sa právom cítia vylúčení týmto odmietnutím, ktoré sa stalo zákonom. Diskriminácia je teraz povolená, práva menšín už nemusia byť rešpektované. Tento zákon je zároveň zradou Deklarácie nezávislosti, ktorá bola prijatá pred 70 rokmi pri založení krajiny. Hovorí sa v ňom, že štát garantuje „sociálnu a politickú rovnosť všetkým svojim občanom bez rozdielu náboženstva, rasy alebo pohlavia“. Tento sľub bol teraz porušený.

    Týmto zákonom sa nacionalistický nárok pretaví do praktickej politiky; Túto politiku reprezentuje pravicový konzervatívny premiér Benjamin Netanjahu. Rok pred plánovanými voľbami sa vďaka dobrým číslam z prieskumov cítil byť dostatočne silný na to, aby presadil roky diskutovaný plán – tesnou väčšinou 62 hlasov v 120-člennom Knesete.

    Veľa teraz závisí od praktickej implementácie a výkladu zákona, či sú napríklad zakázané nákupy nehnuteľností arabskými Izraelčanmi v židovských komunitách alebo v budovách mešít a či je obmedzená sloboda usadzovania arabských občanov. Najvyšší súd je znovu vyzvaný. V Izraeli sa často staval do pozície poslednej bašty obrany liberálnych hodnôt.

    --

    Čo dodáť?

    Že pri najväčších demonštráciách v histórii Izraela, ktoré pokračujú už od marca tohoto roku, ide práve o protesty proti odstráneniu / oslabeniu právomocí Najvyššieho súdu, iniciované a schválené Netanjahuou vládou. Teda o oslabenie právomocí poslednej inštitúcie, ktorá bola protiváhou programu tejto vlády.

    A že po dnešnom útoku HAMAS nastane s istotou posun aj v tejto súvislosti.

  • Článok, na rozdiel od predchádzajúceho starý iba dva dni. "Veštecké" slová izraelského prezidenta.

    Jomkipurská vojna

    Na výročie sa Izrael obáva nebezpečenstva zvnútra

    Autor: Christina Storz, dpa , 5. októbra 2023

    Vtedajší izraelský minister obrany a generál Moše Dajan (l.) s vtedajším generálmajorom Arielom Šaronom, ktorý má na hlave obväz, boli odobratí v októbri 1973 na egyptskej strane Suezského prieplavu počas 4. izraelsko-arabskej vojny. Foto: UPI/dpa

    Trauma z Jomkipurskej vojny siaha hlboko do Izraela. 6. októbra 1973 arabskí susedia nečakane zaútočili na židovský štát. O niekoľko desaťročí neskôr krajina čelí novým hrozbám.

    Tel Aviv - Keď izraelský prezident porovná situáciu v krajine s jomkipurskou vojnou pred 50 rokmi, ľudí to prinúti sedieť a všímať si to. "Cena by mohla byť opäť neúnosná, stojíme pred ďalšou skúškou. Akoby sme sa nič nenaučili," povedal Izchak Herzog na spomienkovom podujatí k výročiu. Jediný rozdiel je v tom, že hrozba teraz neprichádza zvonku, ale zvnútra, povedal prezident.

    Do dnešného dňa takmer žiadna vojna v Izraeli nezanechala takú hlbokú stopu v kolektívnej pamäti ako tá, ktorá sa začala na Jom Kipur 6. októbra 1973. V najvýznamnejší židovský sviatok na nepripravenú krajinu nečakane zaútočila aliancia arabských štátov vedená Egyptom a Sýriou. Zahynulo viac ako 2 600 izraelských vojakov a viac ako 7 000 bolo zranených. Vtedajšia hrôza a otázka, či sa dalo 19-dňovej vojne zabrániť, stále trápi ľudí v Izraeli.

    „Nikdy nesmieme byť nepripravení,“ varuje dnes izraelský prezident. "Nesmieme upadnúť do arogancie s nedostatkom odstrašovania a varovania." Nie je to Herzogova prvá výzva tohto druhu, hlava štátu už mesiace varuje izraelských tvorcov rozhodnutí pred existenčnou krízou s potenciálne dramatickými dôsledkami pre bezpečnosť Izraela.

    Spúšťačom je reštrukturalizácia súdnictva , ktorú presadila vláda premiéra Benjamina Netanjahua. Komplexný legislatívny návrh od začiatku roka rozdeľuje veľké časti izraelskej spoločnosti. Rozpory, ktoré už existujú medzi sekulárnou väčšinou a striktnou náboženskou menšinou, sa prehlbujú. Zásadných zmien v krajine sa bojí najmä liberálna časť Izraela.

    Kontroverzná reforma súdnictva

    Viaceré vládne strany zastupujú prísne náboženské názory. Vedú kampaň za oslobodenie ultraortodoxných mužov od vojenskej služby alebo väčšiu rodovú segregáciu na verejnosti. Takzvaná reforma súdnictva má pomôcť zabezpečiť, aby Najvyšší súd už proti kontroverzným projektom nemohol zakročiť.

    Kríza zatienila aj tohtoročné jarmočné udalosti. Vo sviatok koncom septembra došlo vo viacerých mestách k násilným stretom. Sekulárni a ľavicoví aktivisti v modlitbe napadli bariéry rodovej segregácie. Súd predtým zakázal inštaláciu na verejných priestranstvách. Proti rozsudku sa však postavili prísne náboženské skupiny.

    Po incidentoch Herzog hovoril o bolestivom a šokujúcom príklade toho, ako sa vnútorný boj eskaluje a stáva sa čoraz extrémnejším. "Ako mohla vzniknúť táto hrozná situácia, v ktorej 50 rokov po krutej vojne bratia a sestry na oboch stranách rozdelenia na seba útočia?"

    Odpor voči vládnej politike sa formuje aj v armáde.Tisíce záložníkov, ktorí tvoria veľkú časť armády, už nechcú dobrovoľne slúžiť. Varovania pred oslabenou armádou ako pred Jom Kippurom v roku 1973 sa opakovane spomínajú vo verejnom diskurze.

    Teherán si mädlí ruky

    Podľa bezpečnostných expertov sú už viditeľné prvé účinky. Izraelský úhlavný nepriateľ Irán a jeho zástupcovia v regióne mesiace testovali, ako ďaleko môžu zájsť, hovorí Chuck Freilich z Izraelského inštitútu pre bezpečnostné štúdie. Neverili vlastným očiam. "Nikdy ani vo sne si nedokázali predstaviť, že sa niečo také stane."

    Šéf milícií Hizballáhu v Libanone, ktorý je úzko prepojený s Iránom, Hassan Nasralláh, v nedávnom prejave povedal, že Izrael je v najhoršej situácii, akú kedy zažil, kvôli "domácemu politickému rozdeleniu". Vymenoval množstvo možných cieľov, ako sú letiská alebo elektrické a vodovodné siete, ktoré by milícia mohla zničiť v prípade ozbrojeného konfliktu. Podobné hrozby prišli aj od iránskeho prezidenta Ebrahima Raisiho, podľa ktorého je Izrael „zraniteľnejší než kedykoľvek predtým“.

    Napriek nebezpečenstvu sa odborníci ako Zisser a Freilich zhodujú, že takýto scenár na Jom Kippur 1973 je nepravdepodobný. Izraelská armáda sa poučila a teraz je jednou z najsilnejších armád na svete, hovorí Zisser. V prípade akútneho ohrozenia zvonku by boli „pravdepodobne“ pripravení aj záložníci.

    Skrátené.

    https://www.krzbb.de/inhalt.jom-kippur-krieg-zum-jahrestag-fuerchtet-israel-die-gefahr-von-innen.a07936d1-2624-4a63-8627-835f43f854cc.html

  • Milo
    upravené Sun 8 Oct 2023 #43->

    "Všetky miesta, kde je Hamas organizovaný a kde sa skrýva, zmeníme na ostrovy trosiek."

    povedal Netanjahu v prejave v sobotu večer. Obyvateľov pásma Gazy vyzval: "Okamžite odtiaľ utekajte, pretože budeme konať všade a zo všetkých síl." Izrael sa za tento čierny deň pomstí. Hamas je klasifikovaný ako teroristická organizácia EÚ, USA a Izraela.

    Napriek tomu Netanjahu ohlásil dlhodobé boje. "Táto vojna bude nejaký čas trvať," povedal Netanjahu. "Stále sú pred nami náročné dni."

    https://www.juedische-allgemeine.de/israel/wir-werden-alle-orte-an-denen-die-hamas-organisiert-ist-und-sich-versteckt-in-truemmerinseln-verwandeln/

    --

    Kam a kade má "okamžite utiecť" 1,5 milióna obyvateľov pásma Gazy?

    Pásmo Gazy je jednou z najhustejšie obývaných oblastí na planéte. S rozlohou 360 kilometrov štvorcových je domovom takmer milióna a pol Palestínčanov. Väčšinou sú umiestnení v ôsmich táboroch Organizácie Spojených národov.  Pásmo je celé oplotené, s výnimkou pobrežia Stredozemného mora . Izraelské úrady udržiavajú osem hraničných priechodov, z ktorých dva (Erez na severe a Rafah na juhu) môžu využívať Palestínčania.

  • opatrenia v Nemecku a Francúzsku:

    7.10.23

    Nemecko a Francúzsko posilňujú ochranu židovských lokalít

    Nemecko a Francúzsko v sobotu posilnili ochranu židovských náboženských objektov, škôl aj pamiatok na svojom území v súvislosti so sobotňajším útokom palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.

    Nemecko navýšilo policajné kapacity pri židovských a izraelských inštitúciách v Berlíne po tom, čo do ulíc hlavného mesta vyšlo niekoľko údajných priaznivcov Hamasu a sobotňajší útok proti Izraelu začali oslavovať rozdávaním pečiva okoloidúcim, uviedla polícia na sociálnych sieťach.

    Nemecké úrady podľa spolkovej ministerky vnútra Nancy Faeserovej zároveň pozorne sledujú aj "potenciálnych stúpencov Hamasu v islamistických kruhoch". Spolková vláda podľa nej koordinuje svoj ďalší postup s jednotlivými spolkovými krajinami.

    Francúzsko posilnilo bezpečnostné opatrenia v synagógach v Paríži, Marseille, Lyone i Štrasburgu v súvislosti s náboženskými sviatkami, ktoré sa dodržiavajú od konca septembra.

    Šéf rezortu vnútra Gérald Darmanin v sobotu vyzval na ešte prísnejšiu ochranu židovských lokalít.

    "V čase, keď Izrael zasahujú teroristické útoky z (pásma) Gazy, Vás žiadam, aby ste okamžite zvýšili ostražitosť, bezpečnosť a ochranu miest židovskej komunity vo Francúzsku," napísal Darmanin v správe adresovanej regionálnym policajným predstaviteľom.

    Vyzval na "viditeľnú a systematickú statickú prítomnosť" policajtov na takýchto lokalitách, ako aj na nasadenie vojakov v rámci operácie Sentinelle, spustenej po teroristických útokoch vo Francúzsku v roku 2015.


  • Weis:

    "A už sa len núka prepojiť toto všetko s nelegálnou migráciou prevažne moslimského obyvateľstva do Európy. 4 roky to tu veselo beží, posledný polrok šialeným tempom.

    Ak Izrael spácha v Gaze genocídu, hádajte, kde je najväčšie riziko, že usadení migranti vyjdu do ulíc?

    Paríž, Marseille, Londýn, Brusel."

    --

     V Paríži a Marseille sa posilnila ochrana v synagógach ...

    --

    Dnes čítam článok od Weisa, no už včera som si prepojila migráciu s ochranou židovskej komunity v Európe.

    Dúfam, že je to len škaredá konšpirácia ... Aj keď ...

  • Ministerstvo zahraničných vecí,

    2. novembra 1917.

    Vážený lord Rothschild,

    S veľkým potešením vám môžem v mene vlády Jeho Veličenstva sprostredkovať nasledujúce vyhlásenie o solidarite so židovskými sionistickými ašpiráciami, ktoré bolo predložené do kabinetu a schválené kabinetom.

    Vláda Jeho Veličenstva priaznivo vníma zriadenie národného domova pre židovský ľud v Palestíne a vynaloží maximálne úsilie napomôcť dosiahnutiu tohto cieľa, pričom sa rozumie, že sa nesmie urobiť nič, čo by mohlo poškodiť občianske a náboženské práva existujúcich nežidovských komunít v Palestíne alebo práva a politické postavenie, ktoré majú Židia v akejkoľvek inej krajine.

    Bol by som vám vďačný, keby ste toto vyhlásenie dali na vedomie Sionistickej federácii.

    viac správ na👇

    https://t.me/spravydomozaiky

  • o
    upravené Wed 11 Oct 2023 #51->

    Lin povedal/-a: A od těch dob nemá Palestina svůj statut státu a garantovanou hranici. Prý - tehdy nechtěla podepsat

    Možno by sedelo prirovnanie k Mníchovu '39: tiež sa mocnosti dohodli (ako zvyčajne, Briti boli znova pri tom) a občania Čiech a Moravy sa zrazu stali doma druhoradými. A rovnako ako v Izraeli, pôvodné národy začali okupanti vyhladzovať.

    Z ďalšej paralely s Mníchovom už trochu mrazí - vtedy išlo o prípravu na 2. etapu veľkej vojny. Teraz to vyzerá na presun rozpadnutého "ukrajinského frontu" do riaditeľnejšej lokality... (USA nemôžu podporovať súčasne Ukrajinu aj Izrael)

  • Roger Waters o Izraeli ako kolonialistickom impériu

    Rozhovor: Roger Waters pre Al Jazeera, 2021

    Montáž a preklad: ksbforum.info, 2023

    Dĺžka: 3 minúty

  • Lavrov vyjadril nádej na vytvorenie palestínskeho štátu po konflikte

    Ruská federácia dúfa, že po skončení súčasnej horúcej fázy blízkovýchodného konfliktu budú všetci brať vážne povinnosť implementovať rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN o vytvorení palestínskeho štátu, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

    „Veľmi dúfame, že keď sa tento konflikt skončí, a obhajujeme, aby sa tak stalo okamžite, každý bude brať vážne zodpovednosť za implementáciu rozhodnutí Bezpečnostnej rady OSN o vytvorení palestínskeho štátu na základe schválených zásad. OSN,“ povedal Lavrov novinárom.

    https://ria.ru/20231012/lavrov-1902178180.html

  • Lin
    Lin
    upravené Thu 12 Oct 2023 #54->

    K doplnění včerejších komentářů další info, pod kterým se izraelská anabáze stává opět pochopitelnější.

    Včera u P.Bureše vše srozumitelně shrnul Peter Staněk (cca první půlhodina):

    V kostce:

    Ani pan Staněk nemá situaci za náhodnou, ale vidí ji jako součást dlouhodobého plánu (Izraele a USA v první řadě, plán ale plní mnoho dalších "švábovských" agend).

    Již včera se objevily mediální zprávy, které potvrzují, co říká pan Staněk.

    Irácká televize odvysílala starý záznam rozhovoru Bibiho s tehdejším egyptským prezidentem Mubarakem. Bibi objasnil svůj plán "přemístit" Palestince z pásma Gazy na Sinaj - a žádal, aby Egypt otevřel svou hranici a nechal "akci" proběhnout. Mubarak byl, samozřejmě, proti.

    Další zpráva byla, že Talibán a Hizballáh se chystají zapojit do bojů po boku Hamásu. Pan Staněk doplnil v relaci, že Talibán už má souhlas Iráku přejít přes své území, Írán se ještě nevyjádřil.

    A toto všechno dohromady může způsobit nejen (nicotný) mediální nezájem o krach natovské anabáze na UA, ale události (vzhledem k Íránu) mohou zavléct Rusko do dalšího konfliktu a vynutit si na občanech (hlavně EU) další restrikce, které se nedaří "démonkraticky" prosadit.

    Pan Staněk v relaci zmiňuje i agendu "inklusivního kapitalismu" (nadnárodní korporace), kde mají být provázány všechny nadnárodní instituce a má se tak vytvořit nová "řídící globální síť") a také již schválený "pakt pro budoucnost". Ten umožňuje "mírotvůrcům" a OSN převzít řízení té země, která se ocitne v nějaké katastrofické situaci. Na to navazuje "princip zvláštní události", který umožňuje té zemi, kterou taková "neplánovaná zvláštní událost" postihne, zbavit se všech svých dluhů = odepsat je.

  • Riešenie z USA:

    11.10.23

    USA chtějí koridor do Egypta pro civilisty z Pásma Gazy

    Spojené státy chtějí podle americké zpravodajské televize NBC News vytvořit koridor, který by civilistům z Pásma Gazy umožnil odejít do Egypta. Mohli by se tak vyhnout nebezpečí, které jim v Gaze hrozí. Izrael na pásmo, v němž žije zhruba 2,3 milionu lidí, útočí v reakci na víkendové masakry spáchané palestinským teroristickým hnutím Hamás.

    Podle americké televize administrativa prezidenta Joeho Bidena o plánu jedná s několika dalšími státy. Cílem je zabránit masovému umírání civilistů, kteří se v Gaze náletům často jen těžko mohou vyhnout, uvedli představitelé Bidenovy administrativy.

    Podle zvažovaného plánu by palestinští civilisté a také Američané v Gaze mohli z válečné zóny uniknout jižním koridorem vedoucím do Egypta.

    Vzhledem k tomu, že se Izrael připravuje na možný pozemní vpád do Gazy, hrozí civilistům, kteří nemají žádné spojení s Hamásem, že zůstanou bez domova nebo budou zabiti při ostřelování.

    Jak přesně by evakuace civilistů mohla vypadat a jak by se zabránilo tomu, aby Gazu neopustili také extrémisté z Hamásu, NBC News zatím neuvedla.

    Poznamenala ale, že Biden v úterním telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který podle všeho chystá pozemní útok na Gazu, apeloval na to, aby se snažil co nejvíce omezit počet civilistů, kteří umírají.

    --

    komentár z VK, Ji Maxon:

    "Boží nápad... Mojžíš kdysi vyvedl Židy z Egypta a Biden jim tam dnes místo nich dovede Plastelínce... Tak nevím nakolik moc by se tahle výměna Egyptu zamlouvala...

    Věcný dotaz, kdo jak zajistí, aby úplně první ven z Gazy nevypochodoval Hamas s dětmi v náručí?

    Osobně tuším, že ale v pásmu Gazy žádní opravdoví nevinní civilisté ani nejsou! A jestli chce USA někoho zachránit a zadělat na problém, ať si zadělají doma, ať si je odveze do USA! Ne, aby ten Bidenův koridor vedl k nám do Evropy..."

  • K
    upravené Mon 16 Oct 2023 #57->

    Stejně tak jak není konflikt mezí RF - Ukrajinou jen konfliktem mezi RF a Ukrajinou, tak stejně tak se nejedná jen o konflikt mezi Izraelem a Palestinci, lokalizovaný na území Gazy.

    Řekl bych, že se jedná o nabídku židům upustit od pojetí své vlastní vyjímečnosti a nadřazenosti a zaujmout místo v novém světě civilizací, nebo zaujmout cestu vlastního morálního zdiskreditování a eliminace. Vesměs to samé, co západ.

  • d
    dum
    upravené Mon 16 Oct 2023 #58->

    Vyvolení v Starom zákone, Tóre- pentateuch (nehovorím o talmude ten vznikal až po Kristovi) majú pravdepodobne iný význam a konotáciu ako Vyvolený a vyvolení v Novom zákone a okrem iného aj preto judaisti neuznávajú učenie Ježiša Krista, a Jeho ani ako Boha, ani Božieho syna, no ani ako proroka a posla Božieho (moslimovia áno), ani ako Mesiáša aj keď sa vtelil do židovského národa (viem, sú tu rôzne názory na Jeho pôvod). Ortodoxní judaisti sa aspoň snažia fungovať podľa Tóry, Mojžiša a desatoro, no judaizmus a sionizmus je rozdiel.

  • Lin
    Lin
    upravené Mon 16 Oct 2023 #59->

    Chápu to obdobně. S posvátností Izraele i s vyvoleným národem je to nalevačku, protože to bylo v minulých letech využito a náležitě překrouceno a to v prvé řadě sionisty, kteří ani židy nejsou.

    To "cosi" o vyvolenosti národa má své kořeny ve starém zákoně (v Bibli) a možná i v Tóře či Talmudu. Pokusím se to vysvětlit.

    Národem se myslel národ semitský, vyznání židovského - což už je dneska problém, protože ne všichni vyznavači židovství jsou také ze semitského národa. Proto jsou také takové zmatky s uznáváním židovské národnosti - protože málokdo je Semita. Ve světě jsou povětšinou jen lidé židovského vyznání, ale ti nemají nic společného s původním biblickým semitským národem Židů. A když se to vezme kolem a kolem, Palestinci jsou nejbližšími příbuznými národa Židů. Jen s tím rozdílem, že vyznávají islám.

    Podle Bible (protože ani Tóru, ani Talmud jsem nikdy nečetla) se píše o "vyvoleném národě", ze kterého se má zrodit Mesiáš. Jo, zrodil se.... ale národ ho nepoznal a nechal ukřižovat. Tím se veškerá možná "vyvolenost" končí - pokud by na ni byla byť špetka pravdy.

    Co se posvátnosti týká, tak... tady je to trochu složitější. Konkrétně k Jeruzalému si vztahují "posvátnost" všechna tři tamní náboženství = judaismus, islám, křesťanství.

    Židé to staví na šalamounově chrámu. al-Aksá (jinak také Chrámová hora) prý je vystavěná na druhých troskách Šalamounova chrámu - no ale podle židovského proroctví může povstat nový židovský stát až po obnově tohoto chrámu - jako "třetí Šalamounův chrám". Problém ale je, že dneska je komplex mešitou, vystavěnou právě na troskách starého - snad židovského - chrámu. Pro muslimy je celá hora posvátnou, protože zde prý byl Mohamed vzatý archandělem na "prohlídku" nebe, kde dostal několik ponaučení a modliteb. Proto tu muslimové nechali mešitu zbudovat - místo bylo v té době jen rumištěm.

    No a křesťané.... Nemusím vzpomínat křížové výpravy, které se (údajně) vedly kvůli osvobození "svatých míst od pohanů". Za pohany měli tehdejší válečníci jak muslimy, tak židy. Křesťanům šlo ale spíš o tzv Boží hrob a další místa, kudy kdysi kráčel Ježíš (Golgota je kopec za Jeruzalémem).

    Odtud je tradice "božího města Jeruzaléma" i mezi křesťany. Třeba Karel IV. stavěl Nové Město pražské podle plánů města Jeruzaléma a plánoval, že zde povstane po novém zrození Mesiáše posvátné "zlaté město boží tisícileté říše míru". Karel IV budoval město hlavně proto, že v té době byl skutečný Jeruzalém pod islámskou vládou a křesťanské proroctví říká, že se Kristus vrátí jako král jen do Jeruzaléma. Takže Karel IV budoval město nové, aby se Kristus měl kam vrátit...

    Pozn.: Možná právě zde je počátek pjakinovské teze "Praha - okultní židovské centrum" - ale Praha neměla být židovská, nýbrž křesťanská.

    Toto mé obsáhlé povídání je vysvětlením, kde se "co" vzalo = jak řeči o vyvolenosti, tak posvátnosti.

    A moc zvláštní je, že do doby, než se objevili sionisti, žily komunity všech tří náboženství na "svatých místech" celkem v poklidu a nijak si nevadily. Židé, kteří v té době na území Palestiny žili, byli skutečně Židé i národností. Ovšem do doby, než se objevilo sionistické hnutí, kdy se židem (vírou) mohl stát kdekdo a vůbec nikomu nevadily modré oči a blond vlasy. No... a jak se občas kde objevují "židovská pravidla pro zacházení s gojímy" - nemám to ověřené, jen se říká, že i toto je z dílny sionistů.

    A USA nedrží ochrannou ruku nad Židy, ale nad sionisty. Ti skuteční židé semitského původu jsou jim povětšinou úplně jedno, protože ti nedosahují na vrcholné politické a finanční posty.

  • Ted k novým zprávám:

    Jakov Kedmi je v Tel Avivu a poskytl rozhovor pro ruské Parlamentní listy.

    Vše je připraveno pro pozemní operaci v Gaze a vyčištění země od Hamásu. Lidé v Izraeli jsou sice nervózní, ale v zemi vše funguje, obchody jsou zásobené.

    Pozemní operace čeká jen na odchod civilistů z Gazy. Prý už jich odešlo na 600 tisíc. Podle Kedmiho jim v odchodu brání Hamás.

    Po vyčištění Gazy si Izrael území neponechá, ale předá je legitimnímu orgánu správy Palestiny = Palestinské správě. Podle Kedmiho se po oeraci budou moci civilisté do Gazy vrátit.

    Má pozn.: Chtělo by se mi tomu věřit, ovšem... nevěřím.

    https://www.pnp.ru/politics/yakov-kedmi-unichtozhiv-khamas-izrail-peredast-sektor-gaza-palestine.html?utm_source=smi2

  • Izrael odmítl návštěvu Zelenského.

    Zelébabul chtěl přijet do Tel Avivu a vykonat tzv "návštěvu solidarity". Jenže - z Izraele přišla zamítavá odpověď. Prý na takovéto návštěvy není vhodný čas.

    Není to ojedinělé zamítnutí z poslední doby. Před zhruba týdnem mu bylo zrušené vystoupení v rumunském parlamentu a to z podobných důvodů = "není vhodný čas". Místo toho mu rumunská poslankyně vzkázala, ať se raději stará na UA o pošlapávaná práva Rumunů, žijících tam. Buď ať se o ně řádně stará podle práv menšin - nebo ať to území Rumunsku vrátí.

    A jak je vidět i v našich médiích - ukrajinské "téma" se kamsi vytratilo. Už ani o bojích se neinformuje a to je stále o čem, protože těžké boje neustaly.