Zpravy z Polska

245

Komentáre

  • @Lavazza povedal/-a:

    >

    ————
    https://t.me/Miro_Del/8232

    Tak a vydýchol som si... Takže nič sa nestalo, nikto nič nevidel, nikto nič nepočul, a traktor nabúral do jeleňa:

    Andrzej Duda označil pád rakety na východe Poľska za ojedinelý incident, ktorý by sa už nemal opakovať.

    „Nič nenasvedčuje tomu, že by sa akékoľvek udalosti tohto typu mali naďalej vyskytovať,“ povedal poľský prezident. "V tejto chvíli môžeme povedať, že to, čo sa stalo, bol ojedinelý prípad," dodal.

    Pokud se prokáže, že to byla ukrajinská raketa, pak to musí NATO vyhodnotit jako útok proti obranné severoatlantické alianci a musí reagovat a napadnout Ukrajinu. či?

  • Předevčírem 14. listopadu byla zveřejněna analýza světových bankéřů, podle které se polská vláda zbláznila a podepsala takové množství zbrojních kontraktů, že Polsko v příštích letech zkrachuje a všechny v cizině (USA, Jižní Korea) nakoupené zbraně budou jen rezavět ve skladech, protože Polsko nebude mít ani peníze na jejich provoz, ani na jejich údržbu. Analýzu zveřejnila Credit Agricole, 10. největší banka na světě, která je v Polsku velmi aktivní. Analýzu podpořil významný polský generál Waldemar Skrzypczak, který velel polským pozemním silám.
    Předevčírem 14. listopadu byl v Polsku potvrzen nečekaný trend letošního podzimu – popularita vládní strany PiS klesá a nyní se zdá být už jasné, že na podzim příštího roku, kdy se konají parlamentní volby, se dosud vládnoucí strana PiS ocitne v opozici. Tím spíš, že obrovské zbrojní výdaje budou v Polsku stále více nepopulární, protože Polsko stejně jako všechny země EU trpí současnou krizí a drahotou.
    Zdá se tedy, podle strategie Vrtěti psem, že ruská raketa vypálená na Polsko, se spoustě politiků může hodit, aby hodně nahlas vrtěli Putinem. A nejen politikům, ale hlavně vojensko-průmyslovému komplexu, protože ten přijde o zisky. Generál Waldemar Skrzypczak a světoví bankéři předevčírem došli k závěru, že budoucí polská vláda bude muset zbrojní nákupy přehodnotit a zrušit, jinak hrozí kolaps polské ekonomiky.
    Ve zbrojních obchodech podle generála Skrypczaka jde o hodně – 1000 tanků a 600 houfnic z Jižní Koreje, rakety HIMARS a vrtulníky Apache z USA a válečné fregaty Miecznik. To vše je prý úplně zbytečné, protože Rusko, než se vzpamatuje z Ukrajinské války, aby někomu hrozilo, tak uplyne hodně času. Podle bankéřů mají polské vojenské nákupy hodnotu 1,7 bilionu PLN (8,67 bilionu CZK) a 2/3 z této částky představují dodatečné a provozní výdaje. Polské HDP za rok 2021 přitom představuje 16,8 bilionu CZK. Česká Černochová a její nákupy jsou na tom podobně.
    https://www.michalapetr.com/map-1511-vrteti-putinem-nejnovejsi-strategie-nato-proti-rusku-a-podivne-nahody-za-posledni-dva-dny/

  • ondrej82 povedal/-a: Močiar sa snaží ešte niečo z toho vytrieskať, ale jediným výsledkom je, že sa ešte viacej diskredituje a ukazuje svoju pravú tvár.

    Asi takto; https://ksbforum.info/discussion/comment/13187#Comment_13187

  • K
    upravené Wed 23 Nov 2022 #36->

    https://echo24.cz/a/SxABU/zpravy-ekonom ... oparlament

    „Žádné nové daně pro vyděrače z Bruselu.“ EP má hlasovat o nových daní EU, Poláci chtějí „veto nebo smrt“
    Evropský parlament má příští týden znovu hlasovat o zavedení tří nových daní, které naplánovala Evropská komise v souvislosti se svou zelenou politikou. Daně už představila v předešlém roce, nyní se věc dostala opět do europarlamentu a případné zavedení daní musí ještě projít dalším procesem, včetně schválení na Radě. Představitelé polské vládní koalice se proti zavádění dalších unijních daní dlouhodobě stavějí a burcují k rozhodnému vetu. "Žádné nové daně pro vyděrače z Bruselu," napsal státní tajemník na ministerstvu zemědělství Janusz Kowalski na sociálních sítích. Informoval o tom dnes server DoRzeczy.

    Na blížící se hlasování v Europarlamentu upozornil nyní europoslanec za Právo a Spravedlnost (PiS) Jacek Saryusz-Wolski. Poukazuje na to, že tento krok bude mít především systémový rozměr ohledně budování superstátu EU. „Posiluje moc EK nad členskými státy a možnost vydírat je,“ píše.

    Za druhé, pokud jde o rozpočet, "vzhledem k dani ETS je to pro polský rozpočet ztráta ve výši asi 1,4 miliardy eur ročně a pro další příjmy další miliarda eur“.

    ❗️WETO albo ŚMIERĆ❗️To hasło obrony 🇵🇱suwerenności aktualne jak nigdy. Żadnych nowych podatków dla szantażystów z Brukseli. Polska nie ma najmniejszego interesu w żyrowaniu eurodługu dla eurokratów z Brukseli. Czas wywrócić stolik i przywrócić praworządność w UE! Ani kroku w tył. https://t.co/8WPOQeaHD4
    — Janusz Kowalski 🇵🇱 (@JKowalski_posel) November 17, 2022

    EK již loni představila návrh zavést tři daně a to tzv. uhlíkové clo CBAM, dále zrevidovat systém pro obchodování s emisemi ETS a dlouho diskutované zdanění korporací. O těchto daních se v EP letos již hlasovalo, nejprve nebyla reforma ETS překvapivě odhlasována a později se přistoupilo ke kompromisním krokům.

    Případ komentuje i poslanec menší vládní katolicko-národní strany Solidární Polsko a státní tajemník na ministerstvu zemědělství Janusz Kowalski, který požaduje, aby vláda tento návrh EK na zavedení daní na Radě EU vetovala. ""Veto nebo smrt". Toto je heslo obrany polské suverenity, jako vždy aktuální. Žádné nové daně pro vyděrače z Bruselu," napsal na sociálních sítích.

    Kowalski zdůrazňuje, že je nejvyšší čas "převrátit stůl" a následně "obnovit právní stát v EU! Ani krok zpět".

    Polský postoj k odmítání celounijních daní však nemusí být v konečném důsledku tak radikální, jak se teď prezentuje. Poláci totiž například stále neobdrželi slíbené peníze z EU, které by částečně kompenzovaly polské výdaje na uprchlíky z Ukrajiny. A Polákům už došla trpělivost. Je podle nich potřeba změnit strategii a rázně reagovat jazykem, na který Brusel slyší. A to je právě využívání práva veta. Blokování některých kroků Bruselu používá hojně Maďarsko, kterému EK dlouhodobě blokuje finance a nyní to vypadá, že se Budapešť blíží částečnému urovnání sporu s institucemi Evropské unie, které by mu otevřelo cestu k těmto miliardám eur z unijních fondů.

    Vzhledem k tomu, že věcný dialog nemá pro diplomaty EU žádnou hodnotu a nelze počítat s korektním jednáním, je nejvyšší čas opustit dosavadní kurz, píše polský server wPolityce. „Instituce veta je normální akce zakotvená ve smlouvách a měla by být použita," řekla europoslankyně za PiS a bývalá premiérka Beata Szydłová.

    Byl bych opatrný s tím ,,veto nebo smrt'', vzhledem k tomu, že nedefinovali, čí smrt mají na mysli

  • K
    upravené Wed 23 Nov 2022 #37->

    Netuším proč to tak zvýraznilo tu část textu předešlého příspěvku

    No jo, nanajský boj s EU na věčné časy. Průser začíná v momentě, kdy to přestává cinkat

  • 22.11.22
    Duda opäť naletel ruským vtipkárom: Ahoj, Emmanuel. Nechcem vojnu s Ruskom
    Keď sa poľský prezident Andrzej Duda minulý týždeň telefonicky rozprával o výbuchu rakety v Przewodówe, myslel si, že hovorí s francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom. V skutočnosti ho nachytal ruský vtipkár, informuje agentúra AFP.
    Úrad prezidenta Dudu v utorok potvrdil telefonát, ktorého záznam sa už rozšíril na internete. „Po výbuchu rakety v Przewodówe mal prezident Duda sériu telefonátov s hlavami štátov a vlád, bol medzi nimi aj jeden hovor s osobou, ktorá sa predstavila ako francúzsky prezident Emmanuel Macron,“ uviedol Dudov úrad na Twitteri.
    Počas priebehu rozhovoru si uvedomil, že zrejme je to pokus o podvod, a telefonát ukončil,“ napísal prezidentov úrad v tvíte.
    Ruskí vtipkári „Vovan a Luxus“ pre agentúru AFP potvrdili autorstvo telefonátu. „Napísali sme to na všetkých sociálnych sieťach… A zverejnili sme video,“ dodali.
    Ďakujem ti, že voláš. Situácia je veľmi ťažká
    Vo falošnom telefonáte z 15. novembra človek so silným ruským prízvukom tvrdil, že je Macron. Duda s ním následne hovoril o výbuchu rakety blízko ukrajinskej hranice z toho istého dňa. Prvé špekulácie ukazovali na Rusko, teraz prevláda presvedčenie, že išlo o zablúdenú raketu ukrajinskej protivzdušnej obrany.
    „Ahoj, Emmanuel… Ďakujem ti, že voláš. Situácia je veľmi ťažká, ako iste vieš,“ povedal Duda v telefonáte. Vysvetlil, že výbuch spôsobila raketa, „ale zatiaľ nevieme, kto ju odpálil“. „Emmanuel, ver mi, som mimoriadne opatrný. Neobviňujem Rusov… Nechcem vojnu s Ruskom,“ uisťoval volajúceho Duda.
    Vtipkári zverejnili sedem a pol minútový telefonát na ruskej videoplatforme Rutube, obdobe YouTube.
    V minulosti sa stali obeťami komikov Vovana a Luxusa (vlastnými menami Vladimira Kuznecova a Alexeja Stoliarova) aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, Elton John či britský princ Harry.
    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/648006-duda-opat-naletel-ruskym-vtipkarom-ahoj-emmanuel-nechcem-vojnu-s-ruskom/

  • Rodí se nejsilnější armáda Evropy. Polsko obdrželo tanky a houfnice z Jižní Koreje.
    https://echo24.cz/a/Swgk6/zpravy-svet-polsko-houfnice-a-tanky-z-jizni-koreje-valka-zbrane
    Z textu:
    "Polsko převzalo první ze stovek tanků K2 Black Panther a samohybných houfnic K9, které si Varšava objednala v Jižní Koreji. Polský prezident Andrzej Duda při této příležitosti ocenil tempo, s jakým Soul dokázal polské objednávce vyhovět. Příslušné smlouvy byly podepsány teprve letos v létě a již nyní jihokorejské tanky a houfnice přispívají k modernizaci a posílení polské armády, čelící podle Dudy ruské hrozbě. Polsko je na cestě k vybudování nejsilnější armády v Evropě.
    "AP připomněl, že červencová rámcová smlouva s jihokorejským koncernem Hyundai Rotem počítá s tím, že Polsko celkem získá 1000 tanků K2 a jeho polonizované verze K2PL i s doprovodnými vozidly technické a ženijní podpory a skládacími mosty, jakož i výcvikovým a logistickým balíkem a zásobou munice. Rámcová dohoda s Hanwha Defense počítá s nákupem 672 houfnic K9A1 a jejich polonizované verze K9PL, rovněž s doprovodnými vozidly, výcvikem, logistikou, municí a technickou podporou. V srpnu pak byl uzavřen kontrakt na dodávku prvních 180 tanků K2 v letech 2022 až 2025 a 215 houfnic K9 s dodáním v letech 2022 až 2026. V roce 2026 by se měla začít výroba těchto tanků a houfnic v Polsku.

    • Strany sice celkovou hodnotu kontraktu neoznámily, jihokorejská média ji ale odhadují až na 15 miliard dolarů
    • dále nakoupí: 288 raketometů K239 a 48 lehkých bojových letadel FA-50
  • Jen je trochu na prd, že se k tomu nedodává už vycvičená posádka. Druhá věc trochu na prd je, že každý stroj potřebuje svoje servisní zázemí. A všechno stojí peníze.

    Když vynecháme žurnalistickou senzaci, tak by bylo možná lepší říct, že Polsko na svém území lokalizuje nejvíce vojenské techniky z celé Evropy.

    A teď k čemu....o bitce s Ruskem nechce nikdo ani vidět ani slyšet. Ale možná to není pro Rusy a možná ani pro Bělorusy. Mysleme... Možná by se jen Anglii hrozně moc hodila měnová zóna...

  • Myslím si ,že by bolo lepšie sledovať , ten peňažný tok za poskytnuté služby, pretože o tom to je, kto je na konci tohto spleteného reťazca. Tiež sledovať prehlásenia o demilitarizácia a denacifikácii , ktoré sú stále platné a reálne presadzované (odzbrojovanie)nielen na Ukrajine ale už aj v Európe.

  • Ja mam osobne najvacsie obavy z mafianskeho rezimu na Ukrajine, ak by nahodou doslo k nejakej dohode s Ruskom a tieto struktury by ostali hoc len pred Dneprom, otocili by svoj zaujem na Zapad a teda na nas. My sme demilitarizovani, nieje tu uz nic, Ukrajina sem moze posielat bandy banderovcov a nikto s tym nic nespravi. Plne vyzbrojene Polsko by mohlo byt garantom bezpecnosti V4, bohuzial bol by to opat protirusky projekt, bohvie kedy by bol aktivizovany tak ako Ukrajina uz aj s nami. No je to zlozite.

  • Ukrajina bojuje so zbranami zo sovietskej ery, az Polsko plne prejde na Zapadne zbrane, bude do bojov poslane aj ono, uz na inej kvalitativnej urovni. Velmoci si otestuju zbrane, to je asi aj dovod, preco Rusi posielaju do bojov starsiu techniku, novsiu si nechavaju na Poliakov.

    súhlasím...bez vyhlásenia svetovej vojny poposielajú všetky slovanské pidištátiky proti rusom...no a uvoľnený priestor tu potom zaberú bez boja maličkí madari...česi to už otvorene hovoria že pôjdu proti rusovi...naši asi bojovať proti rusovi nepôjdu (okrem pár idiotov ak nájdu gule dakde) preto sem napúšťali tých migrantov...aby nás zničili spôsobom západnej eu :D...

  • Ja mam osobne najvacsie obavy z ....
    Akákoľvek dohoda zo súčasným režimom na Ukrajine je len prestávka na doplnenie zdrojov (hlavne z Európy). Možno to je výhodné pre obe strany , aby sa tak mohlo pokračovať v demilitarizácii a denacifikácii Európy . Takže nasledujúca otázka , ako dlho to Európa takto vydrží- ekonomicky? Je gniavená z každej strany a zima je už tu. V konečnom dôsledku by sa to mohlo javiť ako prehra ,ale iba na 6 priorite. A zas Slovensko má jednu výhodu oproti susedom- je chudobnejšie a na východe iba hornatý kraj s niekoľkými prechodmi.

  • Bude domino?
    Poľský premiér Morawiecki bol tajným agentom východonemeckej „Stasi“
    https://sk.news-front.info/2022/12/11/polsky-premier-morawiecki-bol-tajnym-agentom-vychodonemeckej-stasi/
    "Morawieckého vytiahol na svetlo sveta poľský investigatívny novinár Leszek Szymowski. Poľského premiéra podľa neho dvakrát zaregistrovala východonemecká bezpečnostná služba (Stasi) ako tajného informátora. Podľa Szymowského na dokumenty narazil náhodou, keď vyšetroval činnosť Varšavskej pracovnej skupiny, špeciálnej skupiny zahraničnej spravodajskej služby NDR pôsobiacej v poľskom hlavnom meste (sídlo bolo na veľvyslanectve NDR). Podľa novinára tajomník Morawiecki najskôr pracoval pod operačným pseudonymom Jakub (druhé meno Morawiecki, ktoré dostal pri narodení), a potom — Študent."

  • ŠKANDÁL v Poľsku má dohru: Šéf polície potvrdil pôvod vybuchnutého granátometu. Je z Ukrajiny!
    https://ereport.sk/skandal-v-polsku-sef-policie-potvrdil-povod-granatometu/

  • Zora povedal/-a: ŠKANDÁL v Poľsku má dohru: Šéf polície potvrdil pôvod vybuchnutého granátometu. Je z Ukrajiny!

    Článok 5. NATO bolo napadnuté.

  • @Súlad povedal/-a:

    Zora povedal/-a: ŠKANDÁL v Poľsku má dohru: Šéf polície potvrdil pôvod vybuchnutého granátometu. Je z Ukrajiny!

    Článok 5. NATO bolo napadnuté.

    Už podruhe z Okrajiny.

  • Zora
    upravené Tue 3 Jan 2023 #50->

    Litva - Poľsko - VB

    Let z Litvy do Londýna pristál neplánovane v Poznani, dôvod je poriadne šokujúci!
    Za všetko môže alkohol. Na letisku v poľskom meste Poznaň musel v nedeľu neskoro večer neplánovane pristáť lietadlo smerujúce z litovskej metropoly Vilnius do Londýna. Dôvodom bol opitý pasažier, ktorý počas letu slovne aj fyzicky napádal svojich spolucestujúcich, informuje v pondelok poľská agentúra PAP.
    Hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Joanna Konieczniaková uviedla, že v nedeľu okolo 23.00 h dostala bezpečnostná služba na letisku Poznaň-Lawica v súvislosti s predmetným letom hlásenie „o neprispôsobivom pasažierovi, ktorého správanie si vyžadovalo rýchly zásah“.
    Za všetko môže alkohol
    Tohto 50-ročného občana Litvy vyviedla po pristátí z lietadla polícia. Následne ho previezli na záchytnú stanicu. Testy ukázali, že mal v krvi 1,5 promile alkoholu. Litovčanovi hrozí trestné stíhanie.
    Kapitán letu policajtom povedal, že muž sa počas letu odmietal riadiť pokynmi posádky, správal sa násilne k iným pasažierom i k letuškám a v lietadle konzumoval svoj vlastný alkohol.
    https://ereport.sk/za-vsetko-moze-alkohol/
    https://www.teraz.sk/zahranicie/let-z-litvy-pristal-neplanovane-v-pozn/684662-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%3Bsearch


    iné nedávne neplánované pristátie v Prahe /VB - Česko - Rumunsko/
    https://ksbforum.info/discussion/comment/15705/#Comment_15705


    Z Poznane pochádzajú zaujímavé osobnosti:
    https://sk.wikipedia.org/wiki/Poznaň
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Poznaň
    https://en.wikipedia.org/wiki/Poznań

  • video v polstine k volyni 1943
    zajimave je cist komentare polaku pod videem. je desive to, ze dnes se o tom prakticky nesmi mluvit

  • Princ William na návšteve:

    23.3.23
    Nečakaná kráľovská návšteva na ukrajinských hraniciach. Princ William zavítal k vojakom do Poľska
    Britský princ William v stredu pricestoval na neohlásenú návštevu Poľska, aby tak vyjadril podporu Poliakom, ktorí pomáhajú utečencom z Ukrajiny, i ukrajinskej armáde bojujúcej proti ruskej agresii. TASR správu prevzala z agentúry AP.
    Následník britského trónu navštívil britské a poľské jednotky v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska. Práve Rzeszów sa stal centrom dodávok vojenskej a humanitárnej pomoci určenej pre Ukrajinu.
    „Chcel som sem prísť osobne, aby som sa poďakoval za všetko, čo robíte, že všetkých ochraňujete a dávate pozor na to, čo sa deje,“ povedal William príslušníkom ozbrojených síl. Dodal, že britské jednotky „robia naozaj dôležitú prácu a doma majú plnú podporu“.
    Britský princ následne priletel do Varšavy, kde navštívil centrum pre utečencov z Ukrajiny. V príhovore vyzdvihol najmä vzťahy medzi Poľskom a Britániou a ich spoluprácu v pomoci Ukrajine.
    „Chcem tiež vzdať hold inšpirujúcej ľudskosti poľského národa… Otvorili ste svoje srdcia aj domovy,“ uviedol William.
    Agentúra AP pripomína, že Británia je jedným z najvýraznejších podporovateľov posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO). Británia vyslala jednotky do Poľska aj pobaltských štátov a poskytla Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 2,3 miliardy libier (2,6 miliardy eur). Zaviazala sa tiež, že Kyjevu pošle i humanitárnu pomoc v hodnote 220 miliónov libier (248 miliónov eur).
    Britský princ sa vo štvrtok stretne i s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a mladými Ukrajincami, ktorí v Poľsku študujú.
    https://ereport.sk/necakana-kralovska-navsteva-na-ukrajinskych-hraniciach/

    24.3.23
    Princ Wiliam v Poľsku: Namiesto luxusnej reštaurácie sa bol najesť v... Prekvapí vás, čo sa stalo, keď odišiel
    Princ William pri návšteve Poľska podporil nielen vojakov NATO a ukrajinských utečencov, aby vyjadril odpor Putinovej agresii na Ukrajine, ale rozhodol sa tiež vyjadriť väčšine Poliakov nesúhlas s ich homofóbiou. A preto vymenil luxus, na ktorý je zvyknutý, za bistro, v ktorom sa stretáva LGBTQ komunita.
    Následník britského trónu bol v stredu večer videný v bistre Butero vo Varšave, kde sa stretáva LGBTQ komunita. Princ z Walesu si údajne objednal sendvič s trhaným bravčovým mäsom a hranolkami.
    Samotní zamestnanci boli z tak prominentnej návštevy šoku a je možné, že na stoličku, na ktorej princ sedel, už nikoho neusadia. Po Williamovom odchode si ju "označkovali".
    „Tiež nás to prekvapilo, ale kde inde by sa mal cítiť príjemne a bezpečne ako v našom queer a láskyplnom priestore? Urobili sme to, čo vieme najlepšie, nakŕmili sme ho, a zvyšok je história,“ reagoval podnik na sociálnej sieti.
    Poľsko je podľa organizácie ILGA-Europe najhoršou krajinou Európskej únie pre LGBTQ komunitu. Princ William už skôr podporil sexuálne menšiny tým, že na obálke časopisu Attitude odsúdil homofóbnu šikanovanie a navštívil organizácie, ktoré sa venujú zmierňovaniu bezdomovectva LGBTQ mládeže.
    https://www.cas.sk/clanok/2782745/princ-wiliam-v-polsku-namiesto-luxusnej-restauracie-sa-bol-najest-v-prekvapi-vas-co-sa-stalo-ked-odisiel/

  • Poľsko + VB

    28.3.23
    BRITÁNIA A POĽSKO POSTAVIA NA UKRAJINE DVE DOČASNÉ DEDINY
    Británia a Poľsko postavia na Ukrajine dve dočasné dediny, aby zmiernili nedostatok bytov a pomohli ľuďom, ktorí museli v dôsledku vojny opustiť svoje domovy. V utorok to uviedla televízia Sky News. Dočasné dediny sa budú nachádzať v blízkosti miest Ľvov a Poltava a poskytnú strechu nad hlavou pre približne 700 osôb. Spojené kráľovstvo prisľúbilo, že projekt podporí finančným príspevkom vo výške desať miliónov libier (viac ako 11 miliónov eur).
    Sky News pripomína, že po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zo svojej vlasti utiekli milióny Ukrajincov a mnoho ďalších bolo vnútorne vysídlených. U rodín v Británii býva približne 118-tisíc Ukrajincov. Pre niektorých z nich je však čoraz ťažšie zohnať si trvalé bývanie.
    "V priebehu minulého roka ruský prezident Vladimir Putin pokračoval v útokoch na domy civilistov a civilnú infraštruktúru, za čo ukrajinský ľud draho platí," povedal britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Dodal, že nové britsko-poľské partnerstvo "pomôže priniesť svetlo, teplo a strechu nad hlavou tým, ktorí to najviac potrebujú".
    https://www.extraplus.sk/clanok/britania-polsko-postavia-na-ukrajine-dve-docasne-dediny

  • Marián Servátka: VRAH SLOVÁKOV POĽSKÝM NÁRODNÝM HRDINOM?
    Správa, že Narodowy Bank Polski dal vyraziť striebornú pamätnú mincu (10 zlotých) s podobizňou Józefa Kuraša, zvaného Ogieň a nápisom „Konali správne“, mi vyrazila dych, a nielen to. Nie je to prvý pokus zmeniť tvár vraha Slovákov, Židov, Rusínov i Poliakov na severnom Spiši, Orave a na Podhalí. V Zakopanom už pár rokov stojí na čestnom mieste jeho pomník. Na odhalení sa zúčastnil vtedajší prezident L. Kaczyński...
    Žijeme v divnom svete: čierne sa stáva bielym, osloboditelia nás neoslobodili, vrahom sa stavajú pomníky, zvrátenosti sa stávajú normou, sú chránené ba propagované, pravda je iba to, čo je zhora dané, iné názory sa netolerujú, za nesprávne postoje sú profesori uvoľňovaní z funkcií, história sa nedopĺňa, ona sa prepisuje, kriví na základe pokynov nových ideológov.
    /viac v článku/
    https://www.extraplus.sk/clanok/vrah-slovakov-polskym-narodnym-hrdinom


    5.4.23
    Poľský prezident Duda udelil Zelenskému najvyššie štátne vyznamenanie
    Poľský prezident Andrzej Duda v stredu vo Varšave udelil prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému najvyššie štátne vyznamenanie, Rád bielej orlice.
    Zelenskyj pripomenul, že najmä s prvých dňoch ruskej invázie na Ukrajinu sa v okolí hraníc Ukrajiny s Poľskom pootvárali dvere a hranice neboli. To označil za začiatok otvorených hraníc medzi oboma krajinami v budúcnosti.
    "Žiadne hranice z politického, hospodárskeho a - čo je zvlášť dôležité - historického hľadiska," povedal Zelenskyj, ktorý na prvú oficiálnu návštevu Poľska od začiatku invázie pricestoval s manželkou Olenou Zelenskou.
    Duda ocenil Zelenského Rádom bielej orlice za službu, ktorú preukázal bezpečnosti, húževnatosti, obrane ľudských práv a zlepšeniu poľsko-ukrajinských vzťahov.
    "Neopustili ste Ukrajinu ani vašich krajanov. Ste príkladom štátneho a národného vodcovstva... Nie je pochýb o tom, že váš prístup v kombinácii s hrdinstvom ukrajinských vojakov zachránili Ukrajinu. Nepochybujeme o tom, že váš prístup vo veľkej miere zachránil Európu pred záplavou ruského imperializmu," uviedol Duda.
    "Chcem poďakovať poľskému prezidentovi, vláde a všetkým Poliakom... Vysoko si ceníme vašu podporu," uviedol Zelenskyj. Dodal, že ocenenie si prevzal v menej celého ukrajinského národa a tých, ktorí ho bránia.
    Poliakom sa poďakoval aj za prisľúbenú pomoc na náročnej ceste za víťazstvom Ukrajiny. Ukrajinskí utečenci sa podľa jeho slov môžu v susednej krajine (Poľsku) cítiť ako doma vďaka Poliakom.
    Poľsko udelilo ochranný štatút približne 1,6 miliónu ukrajinských utečencov, píše DPA s odvolaním sa na Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).
    https://www.teraz.sk/zahranicie/zelenskyj-hovoril-o-otvorenych-hranicia/705972-clanok.html


    5.4.23
    Na americkej základni v poľskom meste Powidz otvorili nový komplex
    Americkú základňu pri poľskom meste Powidz rozšírili o nový komplex na údržbu a skladovanie vojenského vybavenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.
    Nový komplex sa bude používať na skladovanie a údržbu amerického vybavenia a zbraní. Je možné v ňom uskladniť niekoľko tisíc kusov vojenskej techniky vrátanie tankov, bojových vozidiel pechoty či delostreleckých zbraní.
    "Mám tu česť... otvoriť ďalšiu investíciu spojenú s posilnením Poľska a tiež posilnením bezpečnosti celého východného krídla NATO," uviedol v stredu na otvorení komplexu poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.
    Schopnosť skladovať vybavenie na základni v Powidzi podľa Blaszczaka výrazne skráti reakčný čas amerických síl.
    "Systém bezpečnosti, ktorý budujeme, je založený na princípe budovania obranných a odstrašujúcich systémov. Len za niekoľko dní budú americké sily schopné podporiť poľskú armádu. Predovšetkým však samotná skutočnosť, že budujeme a otvárame túto základňu, je dôležitým odstrašujúcim prvkom pre agresora a ukážkou solidarity v Severoatlantickej aliancii," dodal Blaszczak.
    Povedal okrem toho, že táto nová základňa ležiaca na stredozápade Poľska vychádza z amerických základní v západnej Európe.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/polsko-na-americkej-zakladni-v-powidz/705878-clanok.html

  • o
    upravené Mon 10 Apr 2023 #56->

    Mrakoplas povedal/-a: poľské vedenie “urýchľuje prípravy na anexiu západoukrajinských území ... Pre Kyjev by bolo jednoduchšie stať sa členom EÚ a NATO ako súčasť poľsko-ukrajinskej (kon)federácie

    Tak tam by nebola nejaká mína v základoch "PL-UA federácie", ale celá federácia by bola jedna veľká mína...

  • Ono záleží, zda by reálně byla Ukrajina v Polsku jako regulérní část nebo "jen" jako "protektorát". Mina by to byla vždy, jen by fungovala v obou scénářích jinak a různě rychle.

  • K
    upravené Thu 13 Apr 2023 #59->

    Ať tak či tak, po téhle mině by někdo začal okamžitě vší silou skákat. Ta by nečekala sama na svůj čas. Na druhé straně myslím, že výbuch té miny by nevadil ani Rusku. Stejně teď proti tomu samému bojuje a Polákům by to z pohledu Ruska jen ,,prospělo''...