Správy zo Slovenska

1293032343537

Komentáre

  • Úrad vlády SR zverejnil výzvu vo výške takmer 60 miliónov eur, ktorej cieľom je vytvárať vo vybraných obciach "rozvojové tímy". Budú prispievať k riešeniu nepriaznivých situácií s dopadom na minoritu aj majoritu na úrovni celej sídelnej komunity. Zameriavať sa budú na zamestnanosť, vzdelávanie, bývanie a boj s protirómskym rasizmom.

  • oficiálne peniaze na nič nie sú, ale na túto rozkrádačku a korupciu sa našli. Liberáli sa už ani nesnažia zastierať a klamať. Oficiálne vyhlásili vojnu obyvateľom Slovenska a Slovensku celkovo. Ich zámer je jasný. Umelo rozoštvať a rozhádať ľudí a vytvoriť napätie v spoločnosti, postaviť jednotlivé skupiny ľudí voči sebe. Otvorene sabotujú prebiehajúce procesy vo spoločnosti a hospodárskom živote. Vytvárajú problémy a už prebiehajúce problémy neriešia a len ich prehlbujú. Oni už nič neskrývajú, lebo ani už nemusia. Smer a cieľ je jasný. Buď oni - Slováci, alebo my (škodná).

  • o
    upravené Thu 3 Aug 2023 #935->

    @Peter MMXX - MZ SR hodilo zodpovednosť na lekárov

    Ešte jeden taký vzorový prípad aj pre zamestnávateľov, a "sranda" bude ešte väčšia. Aké budú dôsledky na stav spoločnosti pred voľbami?

  • Tu narýchlo video - dnes tesne pred 9h ráno som natrafil na niečo šokujúce - novinárka Monika Tódová z DennikN a Pamela Záleská (sudkyńa ŠTS, o ktorej novinárka často píše + od nej zrejme zo spisov čerpá informácie) boli spolu v jednej izbe očividne na romantický víkend v Tatrách a jednu noc som s nimi strávil aj ja! Ráno som bol šokovaný..... musel som rýchlo sa z miesta vzdialiť, lebo som ostal hrozby a už som v bezpečí a pracujem.... moje odhalenie zmení chod mnohých vecí, som si istý... spadlo mi to ako z neba... 

  • Už narýchlo spustili "preventívnu" hypnózu:


  • Relacia Bielika s Matovicom bola zaujimava cela, od zaciatku ho Bielik kritizoval za jeho covidovu politiku, "boj proti korupcii" a podobne, prakticky sa 30 minut nakladalo Igorovi. Zeby zacala polovacka na jeho necelych 7% ktore mozu prepadnut? Igor tomu odpisu tiez pomohol.

    https://www.youtube.com/watch?v=wioQiZH_smE


    Na margo Todovej a Zaleskej, temy sa chytila asi len Pluska:

    https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/sudkyne-zaleskej-som-nemala-ziadnu-tajnu-informaciu-tvrdi-novinarka-todova-nieco-tu-nesedi


    A potom senior PR specialistka z Penty:

    https://dennikn.sk/blog/3516080/vsetko-co-by-sme-mali-vediet-o-nezaujatosti


    Je mozne, ze sa len Hascak msti Pamele za vazbu?


    Dano v dnesnom videu spominal, ze este nieco velmi zaujimave nahral aj z ich rozhovoru spoza dveri, ale davkovat to bude podla toho, ake kroky bude robit protistrana. Zajtra na 10:00 ma uz naplanovane vysielanie na youtube.


    Do istej miery sa obavam aj Ekvadorskeho scenara, figurky su rozmiestnene, mozne je vsetko.


    Na SME bol zaujimavy podcast ohladom volicskych nalad:

    https://www.youtube.com/watch?v=Yrvlyl6pSX4&t=634s


    Co ma zaujalo bolo to, ze SMER ma volicov, ktori sa vyslovene tesia na volby, maju najviac odhodlanych volicov (v pripade SMERu su jeho sympatizanti odhodlani volit, v pripade PS/SAS/Olano a spol, ich sympatizanti vobec niesu az tak odhodlani ist volit)

  • Milo
    upravené Sat 19 Aug 2023 #943->

    Eduard Chmelár píše:


    14.8.2023

    DO GALANTY ZAVÍTALA HLAVA NAJVÄČŠIEHO ŠĽACHTICKÉHO RODU V EURÓPE

    Galanťania milujú svoje tradičné Galantské trhy. Právom, je to jedno z najväčších podujatí tohto druhu na južnom Slovensku. Tohto roku bol síce kultúrny program poslabší, ale o to výnimočnejšia, priam historická udalosť ho sprevádzala. Do mesta zavítala hlava najväčšieho šľachtického rodu v Európe, plným titulom „Jeho Jasnosť XIII. knieža Antal II. Esterházy de Galanta“. Do svojho pôvodného rodového sídla, v ktorom majú Esterházyovci korene, prišiel tak ako sa na monarchu patrí: v koči so svojou manželkou kňažnou Svetlanou (ktorá prekvapila perfektnou ruštinou, pochádza totiž z východnej Ukrajiny) na čele historického sprievodu, pozdravovaný nadšenými davmi.... Pri tejto príležitosti udelil primátor mesta Galanta Peter Kolek rodu Esterházyovcov čestné občianstvo a symbolické kľúče od mesta. Historickosť tohto okamihu podčiarkuje fakt, že Galanta je na udeľovanie takýchto vyznamenaní veľmi skúpa. Naposledy ho získal v roku 1945 maršal Malinovskij, osloboditeľ mesta, a pred ním už len Zoltán Kodály, svetoznámy maďarský hudobný skladateľ, ktorý prežil v Galante najdôležitejšie roky svojho života. Nikto viac.

    [...]

    85-ročný knieža Esterházy ma prijal v neogotickom kaštieli v Galante a pri tejto príležitosti som ho s bývalým premiérom Jánom Čarnogurským pozval na spomienkovú slávnosť na hrdinov veľkovozokanskej bitky, ktorí sú pochovaní v krypte Katedrály sv. Jána Krstiteľa v Trnave. Mimochodom, kostol dal takisto vybudovať príslušník tohto rodu, rodák z Galanty palatín Mikuláš Esterházy (najvyšší krajinský hodnostár v Uhorsku, niečo ako dnešný premiér). Esterházyovci patria nielen do dejín Galanty, ale sú významnou súčasťou aj histórie Slovenska, ktorú by sme mali viac spoznávať aj po tejto stránke.

    --

    Jeden zo známych príbuzných čerstvého majiteľa kľučov mesta Galanta:


    --

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0d7rUrdAmyGavpvVWqtwEJ5M8A8DXRMskatdYYnPvVDtSD26vigp6tuHQR9Akz7Val&id=100064866933402

    --

    RotS

  • Slovenská správa "svetového" významu:

    Oli G. z vedenia VW v SR odchádza do Číny. Predtým už bol v ČR, v Rusku, teraz ide na skusy do Ázie.

    "Predsedom predstavenstva a členom predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia sa stane od 1. septembra 2023 Wolfram Kirchert.

    Nahradí Olivera Grünberga, ktorý bude od septembra pôsobiť ako technical vicepresident v spoločnosti FAW-Volkswagen Automotive v čínskom Changchune. Informovala o tom Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa VW Slovakia."

    "V septembri po štyroch rokoch pôsobenia na Slovensku sa v rámci koncernu VW presúva do Číny.

    „Nikde inde na svete sa nerozvíja elektromobilita a autonómne jazdenie tak rýchlo ako tam. Čína má preto rozhodujúci význam pre transformáciu celého automobilového priemyslu,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti Volkswagen Slovakia Oliver GRÜNBERG."

    "V súčasnosti na čínsky trh s elektromobilmi vstupujú mnohí miestni výrobcovia. Tejto konkurencii čelíme a využívame pritom našu silnú pozíciu, keďže koncern Volkswagen je v Číne stále lídrom na trhu. V súlade s našou stratégiou Čína pre Čínu budujeme lokálne vývojové kapacity a uzatvárame partnerstvá s čínskymi technologickými podnikmi."


  • @Covenant

    bude to 1 z možných dôvodov.

    Ťažko povedať, či tam ide za odmenu alebo za trest, raz tak už išiel z ČR do Ruska.

    Faktom je, že je naklonený šetriacim opatreniam, vie "škrtiť " aj na nepochopiteľných miestach. Čínska povaha mu vari nebude cudzia.

    --

    V kontexte článku je Orbán veľmi hlúpy:

    "Našou piatou šancou je využiť technologické zmeny. Ak sme dostatočne rýchli, vždy môžeme vyhrať v technologických posunoch. Tu je príklad elektromobilov. V Maďarsku robíme obrovské investície do batérií a v priebehu niekoľkých sekúnd budeme tretím najväčším svetovým výrobcom batérií, nie v percentách, ale v absolútnom vyjadrení, a piatym najväčším exportérom na svete. Takže sú tu medzery, do ktorých môžeme vstúpiť."

    Jedine, že by ho malo zachrániť to, čo odbil 1 vetou:

    "Práve teraz robíme náš veľký vojenský priemyselný rozvoj a rozvoj armády."

    https://ksbforum.info/discussion/comment/8932/#Comment_8932

    https://ksbforum.info/discussion/595/zbrojarstvo-o-vyrobe-a-predaji-zbrani

  • Milo
    upravené Tue 5 Sep 2023 #949->

    Herzog si na Slovensku všíma „hlboké židovské korene“, ako aj ťažkú ​​históriu

    4. septembra 2023, 16:22 

    Prezidenta Isaaca Herzoga prijali v prezidentskom paláci v Bratislave, hlavnom meste Slovenska, na oficiálnej štátnej návšteve. Na stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou diskutuje o bilaterálnych vzťahoch a rozširovaní spolupráce.

    „Židovský národ má hlboké korene v tejto krásnej krajine,“ povedal, pričom poukázal na „prosperitu a kultúrny rast“, ale aj na „najstrašnejšie hrôzy“ počas holokaustu.

    Čaputovej ďakuje za „hlbokú oddanosť tejto téme a spôsob, akým sa Slovensko vyrovnáva so svojou ťažkou minulosťou“.


    --


    Izraelský prezident na tlačovej konferencii poďakoval Slovensku za jeho odhodlanie zachovať pamiatku na holokaust a bojovať proti antisemitizmu.

    „Ďakujem vám, pani prezidentka, za vašu hlbokú oddanosť téme šoa a za spôsob, akým sa Slovensko snaží vyrovnať s ťažkou minulosťou počas druhej svetovej vojny a holokaustu, pričom čestne a otvorene priznáva svoje činy počas tých strašných dní."

    "Oceňujem dôležité a spoločné úsilie Slovenska o odstránenie antisemitizmu a popierania holokaustu, ktoré dvíhajú svoje škaredé hlavy a ohrozujú hodnoty morálky, spravodlivosti a ľudskej dôstojnosti na Slovensku a v celej Európe," povedal Herzog. 

    Hlava štátu tiež poďakovala Slovensku za podporu Izraelu „v temnote terorizmu“ a vyzvala Európu, aby tento postoj napodobnila. 

    "Hranica medzi živlami temnoty, nenávisti a terorizmu a silami svetla, pokroku, mieru a priateľstva je dnes jasnejšia ako kedykoľvek predtým. Vítam, že Slovensko podporuje Izrael v týchto životne dôležitých otázkach, ako aj váš rozhodný a pevný postoj na správnej strane." tejto kritickej politickej rovnice. Vyzývam ďalšie krajiny v celej Európe, aby nasledovali vaše kroky,“ povedal.

    Prezidentka SR Čaputová privítala prezidenta a jeho delegáciu:

    "Som rada, že vás môžem privítať najmä v tomto výnimočnom roku, keď naše dva štáty oslavovali výročie svojho vzniku: 75 rokov pre Izrael a 30 rokov pre Slovensko. Teší ma, že naše vzťahy sú také živé, “ poznamenala Čaputová.

    https://www.i24news.tv/en/news/israel/diplomacy/1693841730-israeli-president-isaac-herzog-begins-state-visit-to-slovakia

    --

    Prezident sa následne stretne s predstaviteľmi židovskej komunity na Slovensku a navštívi hrob známeho rabína Mosesa Schreibera (1762–1839), známeho ako Chatam Sofer, jedného z najväčších duchovných vodcov európskeho židovstva.

    Po návšteve Slovenska bude Herzog pokračovať v štátnej návšteve Viedne, hlavného mesta Rakúska, kde ho ako hosťa prijme prezident Rakúska Alexander Van der Bellen. Prezidenta Herzoga na začiatku návštevy privítajú s čestnou strážou v paláci Hofburg.

    Neskôr prezident absolvuje pracovné stretnutie s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom a stretne sa s ďalšími vysokými predstaviteľmi a hlavami židovskej komunity.

    Na záver svojej návštevy sa prezident Herzog zúčastní na slávnostnom odhalení v dome zakladateľa moderného politického sionizmu Theodora (Binyamina Ze'eva) Herzla (1860-1904) za účasti primátora Viedne Michaela. Ludwig; rakúska spolková ministerka pre EÚ a ústavu na Spolkovej kancelárke Rakúska Karoline Edtstadler a za účasti vedenia Svetovej sionistickej organizácie.

    https://www.israelnationalnews.com/news/376309

  • M
    upravené Thu 7 Sep 2023 #950->


    Milo povedal/-a: Prezident sa následne stretne s predstaviteľmi židovskej komunity na Slovensku a navštívi hrob známeho rabína Mosesa Schreibera (1762–1839), známeho ako Chatam Sofer, jedného z najväčších duchovných vodcov európskeho židovstva

    kratke zamyslenie - ked Praha je centrum svetoveho zidovstva (podla Pjakina) co je potom Bratislava?! ked tu mame pochovaneho Chatama Sofera, podla "oficialnych" informacii historicky druheho najvyznamnejsieho zida...

  • "okultného" židovstva

    centrum svetového židovstva je New York

  • Ano, Praha je okultním centrem a netvrdí to jen Pjakin, případně KSB, jde o poměrně rozšířený narativ všude možně.

    Co přesně to přináší je pochopitelně známé jen málokomu. Čistě pragmaticky je to ochrana navíc a vliv navíc. Na druhou stranu to přináší problémy.

    Vzhledem k nízké subjektnosti Čech to můžeme jen vzít na vědomí.

  • Zora
    upravené Thu 7 Sep 2023 #954->

    7.9.23

    Jaroslav Daniška:

    Matica slovenská je opäť potrebná

    Hoci konflikt a dianie na okraji vždy upúta viac, to podstatnejšie zo včerajšieho zhromaždenia je čisto pozitívna správa. Vďaka Matici slovenskej sa konalo zhromaždenie na protest proti ideologizácii kultúry. Treba to oceniť.

    Zúčastnil som sa v stredu podvečer na zhromaždení na protest „proti nekultúrnym aktivitám, ktoré sa dejú na pôde Divadla P. O. Hviezdoslava“ v Bratislave. Občiansky protest organizovala Matica slovenská a išlo o reakciu na spolitizovanú kampaň s plagátom mestského divadla DPOH, ktorý používa vybrané ideologické odkazy – dúhovú a ukrajinskú vlajku, dvojkríž s odkazom na slovenský štát, odtrhnutú hlavu Pavla Országha Hviezdoslava, nejakého hippie a podobne.

    posteri sme už napísali dosť, ako aj o priebehu demonštrácie.

    Chýba to najpozitívnejšie: Treba oceniť Maticu slovenskú, že sa zastala osoby a odkazu P. O. Hviezdoslava, ktorý bol predsedom Matice, a zorganizovala pokojný protest v Bratislave. V médiách vrátane verejnoprávnej RTVS vystupovala doteraz iba jedna strana, nečelila žiadnej národnej inštitúcii, ktorá takéto správanie kritizuje, preto bol správny krok ísť von na ulicu.

    Zhromaždenie pred mestským divadlom bolo z viacerých dôvodov povzbudivým podujatím. Na zhromaždení mohlo byť do 500 ľudí, videl som akademikov zo SAV, stretol som knižného vydavateľa, starších aj mladších, mužov aj ženy, zazrel som aj rodičov s deťmi, bola to zmes ľudí, ktorí radi zájdu do divadla, aj takých, čo uprednostnia politický míting, nechýbalo niekoľko politikov. Na provokácie reagovali ľudia pokojne, keď napríklad skupinka dúhových aktivistov pokrikovala na ľudí, že sú fašisti, tri dámy vo vyššom veku v letných šatách sa otočili a požiadali ich, aby im dali pokoj, že oni proti nim nič nemajú.

    Okolie bolo polepené rôznymi dúhovými vlajkami, nikto nič nestrhával, v zhromaždení boli zastúpené štátne vlajky, niekoľko matičných zástav. Proti jednej ideológii sa nestavala žiadna opačná ideológia, všetci vystupujúci rečnili pokojne.

    Z priečelia divadla, odkiaľ vystupovali rečníci, zaznelo aj včera schválené vyhlásenie Predsedníctva Matice slovenskej, rád by som ho zacitoval celé:

    „Matica slovenská vyzýva riaditeľku Divadla Pavla Országha Hviezdoslava Valériu Schulczovú o okamžité stiahnutie reklamnej kampane, v ktorej dehonestujú odkaz jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov, ktorý bol navrhnutý na Nobelovu cenu za protivojnovú poéziu Krvavé sonety, súčasne predsedu Matice slovenskej a skutočného humanistu P. O. Hviezdoslava.

    Aktuálna kampaň je len ďalším dôkazom, že DPOH má dlhodobý zámer orientovať sa len na jednu jasne ideologicky vyhranenú skupinu občanov. Kultúra a jej stánky musia však slúžiť pre všetkých, bez rozdielu ich národnosti, presvedčenia, vierovyznania a politických, alebo iných ideologických názorov. Myslíme si, že práve tieto zásady vedenie DPOH dlhodobo obchádza a ignoruje.“

    Ani slovo navyše, všetko, čo bolo potrebné povedať.

    Chcel by som sa Matici slovenskej a jej predsedovi Mariánovi Gešperovi poďakovať. Za zorganizovanie zhromaždenia, aj ich vystúpenia. Je dobre, že proti dúhovej ideológii stojí štátna vlajka.

    Boli časy, keď sa zdalo, že význam Matice bude najmä v službe jej členom a priaznivcom, ale – ako vidieť – Matica je opäť potrebná pre našu národnú kultúru.

    Kultúrnych a vzdelaných ľudí nemôže prekvapiť, že herci a herečky vždy s obľubou privítajú novú vládnucu ideológiu. Bolo to tak s komunizmom u nás, s fašizmom v Taliansku či nacizmom v Nemecku. S dúhovou, ale aj akoukoľvek ďalšou novou ideológiou to bude vždy rovnako.

    Smutné by bolo niečo iné, keby sa po našich skúsenostiach v 20. storočí nemal proti tomu kto ozvať.

    Je dobre, že sa toho ujala Matica slovenská.

    ----

    Dopĺňam, že mňa /a dúfam, že aj dedičov/ znechucuje fakt, že niekto nehoráznym spôsobom znevážil dielo spisovateľa a maliara Janka Alexyho, autora návrhov vitráží v DPOH.

    "Budova DPOH je významná aj svojimi umeleckými dispozíciami. Autorom sôch na jej priečelí je František Draškovič, mozaikovité vitráže na prvom poschodí foyeru vytvoril akademický maliar Janko Alexy, autorom pôvodnej výzdoby hľadiska, foyerov a opony bol výtvarník František Gajdoš a maľbu na železnej opone vytvoril akademický maliar Martin Benka. Najväčšia rekonštrukcia a technická modernizácia budovy prebehla v rokoch 1981 – 1983."

    Tu si môžete pozrieť vitráže:


  • 2.9.23

    VZDUŠNÝ PRIESTOR SLOVENSKA BUDÚ OD SEPTEMBRA STRÁŽIŤ NEMCI

    Ochranu vzdušného priestoru SR od septembra posilňujú nemecké stíhacie lietadlá Eurofighter Typhoon letmi v rámci integrovaného systému protivzdušnej obrany Severoatlantickej aliancie NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System). Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR (MO SR) Mária Precner.

    "Ide o osobitnú a teda dodatočnú formu spolupráce nad rámec ochrany slovenského neba, ktorú na základe spoločnej deklarácie Vyšehradskej skupiny v súčasnosti zabezpečujú vzdušné sily Česka, Maďarska a Poľska," vysvetlila hovorkyňa. Posilnenie vzdušnej ochrany Slovenska na sociálnej sieti potvrdil aj nemecký minister obrany Boris Pistorius.

    Pomoc avizoval do konca roka. Slovensko označil za dôležitého spojenca na východnom krídle NATO. Lety stíhacích lietadiel nemeckých vzdušných síl budú podľa MO SR realizované z letísk v Nemecku, pričom po splnení stanovených úloh sa tam aj vrátia. "Dôležitý je tiež priaznivý vplyv na naše Vzdušné sily Ozbrojených síl SR, ktoré si tak budú udržiavať spôsobilosti pri navádzaní stíhacích lietadiel a riadení letovej prevádzky," doplnila Precner.

    Ako skonštatovalo ministerstvo, ďalším prínosom je aj posilnenie konceptu odstrašenia vyplývajúceho z aliančných regionálnych plánov, ktoré tak reálne zvýšia bezpečnosť Slovenska v dynamicky sa meniacej bezpečnostnej situácii v našom bezprostrednom susedstve. Ochranu slovenského neba prevzali spojenci po uzemnení stíhačiek MiG-29. Slovensko v súčasnosti čaká na nové stíhacie lietadlá F-16, ktorých dodanie sa oneskorilo. Prvé by mali prísť v priebehu roka 2024.


  • Zora povedal/-a: VZDUŠNÝ PRIESTOR SLOVENSKA BUDÚ OD SEPTEMBRA STRÁŽIŤ NEMCI

    Prečo mi pri tej správe prišli na um voľby 30.9?

  • Zora
    upravené Sat 9 Sep 2023 #957->

    ako sa skupujú pamiatky ...

    11.8.23

    Nadácia blízka Orbánovi skupuje slovenské národné pamiatky. Maďarsko do nej dolieva milióny na ďalšie nákupy

    Ikonická budova na Radničnom námestí v historickom centre Bardejova má od februára nového majiteľa, upozornil denník Sme. Kúpila ju je nenápadná spoločnosť z Dunajskej Stredy s názvom Manevi SK. Firma síce nie je známa širokej verejnosti, no vo vlastníctve má vyše desiatky pamiatkových budov v najlukratív­nejších častiach slovenských miest.

    --

    na občerstvenie


  • Zora
    upravené Sun 10 Sep 2023 #958->


    pošty nám ubúdajú

    7.9.23

    V Malackách zostala už len pošta na Zámockej ulici

    Slovenská pošta v uplynulých dňoch informovala, že od 1. septembra ruší svoju pobočku v Kauflande v meste Malacky. Kontaktné miesto Pošta – partner plus tu bolo zriadené po tom, čo bola zrušená pobočka Pošta 3 na Juhu. V meste tak zostala už len jediná pobočka.

    Na sídlisku Juh fungovala pobočka od roku 2007, pričom zrušiť ju chceli už pred šiestimi rokmi, vo februári 2017. “Vtedy však prišli predstavitelia pošty na rokovanie s vedením mesta a vopred informovali o svojom zámere. Rokovania napokon vyústili do toho, že Slovenská pošta zvážila argumenty samosprávy a svoje rozhodnutie prehodnotila,” uviedla hovorkyňa radnice Ľubica Pilzová.

    Začiatkom tohto roka však mesto dostalo už definitívnu informáciu, že pobočku na Juhu zrušia. V liste od generálneho riaditeľa Slovenskej pošty sa okrem iného uvádzalo, že prevádzka pošty bola z viacerých hľadísk vyhodnotená ako neefektívna. Hoci primátor Malaciek Juraj Říha s týmto krokom nesúhlasil a navrhované nové pracovisko v Kauflande nepovažoval za adekvátnu náhradu, nebolo to nič platné. Obyvatelia sídliska zostali bez pošty.

    Slovenská pošta teraz zrušila aj pobočku v Kauflande a obyvatelia okresného mesta si musia zvyknúť, že k dispozícii im zostala už len pošta Malacky 1 na Zámockej ulici. Tá aspoň od 1. septembra predĺžila otváracie hodiny, takže od pondelka do piatka budú jej služby k dispozícii od 8. do 19. h, v sobotu bude otvorená od 8. do 12. h.


  • Jubilantka Ida Rapaičová:

    "Nehovorím, že sa točia len hlúposti, poviem to teda inak - technika nám hercom už nepomáha, ale pohlcuje nás. Ona je dôležitejšia než živý človek,“ povedala v rozhovore pre Nový Čas Nedeľa pani Ida."

    "Dnes je taká doba, že všetko lezie, akoby som to povedala, politike do zadku,“ dodala na záver Rapaičová. "

  • 11.9.23

    Mimoriadnu situáciu pre COVID-19 by mohla vláda zrušiť v stredu

    Mimoriadnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 by mohla vláda zrušiť v stredu (13. 9.) s účinnosťou od piatka (15. 9.) rána. Jej zrušenie pomôže pri vyhosťovaní migrantov z iných krajín ako Sýrie, kde je stále vojna. Po rokovaní Ústredného krízového štábu o tom informoval premiér Ľudovít Ódor. Zrušenie mimoriadnej situácie ešte pred predložením na vládu musí odsúhlasiť prezidentka Zuzana Čaputová.

    "Ak bude zrušená, môžeme administratívne vyhosťovať nelegálnych migrantov, u ktorých nie je zákonná prekážka, ako napríklad to, že prichádzajú zo Sýrie, kde je stále vojna. Týka sa to niekoľkých desiatok ľudí," vysvetlil Ódor. Doteraz nelegálnych migrantov vyhostiť nemohli pre platnú mimoriadnu situáciu súvisiacu s pandémiou.

    Na snímke vpravo vedúci úradu vlády SR *Michal Luciak a premiér SR Ľudovít Ódor počas zasadnutia Ústredného krízového štábu 11. septembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

    Zároveň informoval, že mimoriadna situácia sa najviac dotýka rezortov sociálnych vecí a zdravotníctva. V sociálnej oblasti išlo napríklad o opatrenia pre ťažko zdravotne postihnutých občanov, konkrétne príspevkov pre určité skupiny, ktoré bolo potrebné preniesť na iné právne úpravy. V rezorte zdravotníctva sa mimoriadna situácia týka distribúcie liekov a zdravotníckeho materiálu a aj napĺňania rezerv pri niektorých zariadeniach. Zdôraznil, že opatrenia, ktoré sú určené na pomoc občanom, sa nerušia. "Zrušením tohto mimoriadneho stavu nikto o nič nepríde," podotkol predseda vlády.

    Mimoriadnu situáciu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 vyhlásila vláda 12. marca 2020. V súčasnosti na Slovensku platí aj mimoriadna situácia pre hromadný prílev cudzincov v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

    ----

    *Michal Luciak, súčasný šéf Úradu vlády, začínal v SDKÚ, pôsobil u Kisku, stal sa poslancom za Za ľudí, po rozkole v strane sa "vstrebal" do SAS.

    https://www.teraz.sk/slovensko/po-odchode-mluciaka-na-urad-vlady-bud/718883-clanok.html

    https://www.postoj.sk/130991/jakab-z-olano-konci-sefom-odorovho-uradu-vlady-bude-michal-luciak-zo-sas

  • a teraz nech mi vysvetlí prečo nemohli vyhosťovať keď tá mimoriadka platí aj v iných krajinách a tam problém nemajú. Toto smrdí a oni niečo pripravujú. Migranti sú len zásterka. Oni potrebujú odvolať mimoriadnu situáciu aby potom mohli prijať tvrdšie opatrenia.