Správy z Ruska

12931333435

Komentáre

  • Ruský prezident Vladimir Putin podpísal 26. októbra 2023 novú, druhú klimatickú doktrínu Ruskej federácie.

    Bola schválená nová klimatická doktrína, podľa ktorej má Rusko za cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu najneskôr do roku 2060 – teda o necelých 40 rokov by sa u nás mali zastaviť emisie skleníkových plynov z produkcie. Dekrét o tom podpísal prezident Vladimir Putin.

    Klimatická doktrína je politický a právny dokument, na základe ktorého sa vyvíja a realizuje klimatická politika Ruskej federácie. Podobne ako iné štátne doktríny slúži na dlhodobé plánovanie a koordináciu akcií a zároveň deklaruje pozíciu vedenia krajiny v tejto oblasti.

    Celkovo má nová doktrína 21 strán, päť častí (všeobecné ustanovenia; ciele, základné princípy a ciele klimatickej politiky; geografické a iné črty Ruskej federácie pri riešení problémov klimatických zmien; implementácia klimatickej politiky; predmety implementácie politika) a 70 bodov.

    Na rozdiel od doktríny z roku 2009 nový dokument obsahuje konkrétne ciele vrátane dosiahnutia uhlíkovej neutrality v Rusku (rovnováha medzi antropogénnymi emisiami skleníkových plynov a ich absorpciou) do roku 2060.

    Dlhodobé riešenie problému je možné len za účasti všetkých štátov, vyplýva z doktríny. A Rusko je pripravené podieľať sa na rozvoji kolektívnych opatrení.

    Klimatická politika Ruska zahŕňa rozvoj vedy, ako aj medzinárodnú spoluprácu v tejto oblasti v bilaterálnych a multilaterálnych formátoch.

    --

    tass / rgru

  • Novým veliteľom vzdušno-kozmických síl sa stal generál Afzalov

    Moskva 27. októbra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v piatok potvrdilo, že novým veliteľom ruských vzdušno-kozmických síl sa stal generál Viktor Afzalov, ktorý vo funkcii nahradil odvolaného Sergeja Surovikina.

    Ruské médiá informovali o Afzalovom vymenovaní už počas minulého týždňa s odvolaním sa na nemenované zdroje. Tieto správy teraz potvrdil ruský rezort obrany.

    Afzalov (55) pôsobil ako dočasný veliteľ vzdušno-kozmických síl už od augusta, keď z funkcie odvolali generála Surovikina. Ten sa prestal objavovať na verejnosti po júnovom pokuse žoldnierskej Vagnerovej skupiny o vzburu proti ruskému vojenskému veleniu.

    Podľa Kyjeva sa generál Afzalov priamo podieľal na plánovaní a realizácii ruskej "špeciálnej vojenskej operácie". Moskva týmto termínom označuje inváziu na Ukrajinu z 24. februára 2022.

    Surovikin sa prvýkrát objavil na verejnosti v septembri. Za svoje pôsobenie počas ruskej vojenskej intervencie v občianskej vojne v Sýrii si vyslúžil prezývku "generál Armagedon".

    Počas júnovej vzbury vagnerovcov zverejnili video, na ktorom Surovikin vyzval šéfa žoldierov Jevgenija Prigožina, aby ustúpil. Generál pri tom vyzeral nesvoj a nemal insígnie. Ruské a zahraničné médiá odvtedy opakovane uvádzali, že Surovikina vyšetrujú pre možnú spoluúčasť na vzbure.

  • V dôsledku zvýšenia sadzby centrálnej banky začali banky odmietať hypotekárne úvery Rusom. Približne 30 % z tých, ktorí dostali schválenie v auguste až septembri, si nemohli vziať úver za schválených podmienok, uviedla zástupkyňa vedúceho oddelenia hypoték federálnej spoločnosti "Etaži" Tatiana Rešetnikovová.

    "Približne 30 % tých, ktorí dostali schválenie hypotéky v auguste až septembri, si nemohlo vziať úver za predtým schválených podmienok," napísali Izvestija zo slov Rešetnikovej.

    Podľa nej po zvýšení sadzby centrálnej banky úverové organizácie znižujú výšku schválenej sumy úveru, zvyšujú požiadavky na akontáciu alebo žiadajú potvrdiť príjem dlžníka.

    Predtým centrálna banka zvýšila základnú sadzbu na 15 % ročne. Informuje o tom internetová stránka regulačného orgánu.

    --

    https://t.me/uranews/83408

  • Patriarcha Kirill vidí v situácii v Machačkale pokus o vytvorenie roztržky medzi moslimami a Židmi

    Patriarcha Kirill: Pre útočníkov v Machačkale neexistujú žiadne morálne ospravedlnenia.

    V nepokojoch na letisku Machačkala vidí patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill pokus o vytvorenie roztržky medzi ruskými Židmi a moslimami. Takéto vyhlásenie zverejnil na oficiálnej stránke Moskovského patriarchátu.

    „Neexistuje žiadne morálne ospravedlnenie pre tých, ktorí plánovali zaútočiť na nevinných ľudí. <…> Oni [tí, ktorí prišli do Dagestanu] nenesú a nemôžu niesť žiadnu zodpovednosť za to, čo sa deje na Blízkom východe. <...> Nepochybujem o tom, že na vyvolaní tohto incidentu sa podieľali sily, ktoré nepohrdli ničím, čo by vyvolalo v našej krajine neporiadok,“ hovor patriarcha. Vyjadruje tiež podporu a vyzýva na rešpektovanie slov islamských vodcov, ktorí vyzývajú na ukončenie nepokojov.

    --

    Ministerstvo zdravotníctva Dagestanu poprelo správy o smrti policajta v dôsledku nepokojov na letisku Machačkala.

    „Všetci zranení sú nažive,“ povedala pre RIA Novosti vedúca tlačovej služby ministerstva Zarina Agmadova.

    Zdroj RIA Novosti z orgánov činných v trestnom konaní v Dagestane tiež označil publikácie v rôznych telegramových kanáloch o smrti policajta za nepravdivé.

    V noci predtým sa obyvatelia Machačkaly vlámali na pristávaciu dráhu letiska Ujtaš, kam prilietal let z Tel Avivu . Bolo hlásené, že hľadali izraelských občanov, ktorí prišli , a tiež kontrolovali autá opúšťajúce územie. Začali nepokoje.

    Letisko bolo dočasne uzavreté a lietadlá, ktoré mali pristáť v hlavnom meste Dagestanu, boli presmerované na náhradné letiská. Na miesto dorazili bezpečnostné sily a čoskoro Federálna agentúra pre leteckú dopravu oznámila, že letisko bolo vyčistené od nepovolaných osôb.

    Vyšetrovací výbor začal trestné konanie pre organizovanie masových nepokojov. Muži zákona identifikovali 150 ľudí a 60 z nich zadržali.

    Podľa ministerstva zdravotníctva Dagestanu bolo pri nepokojoch zranených viac ako 20 ľudí - bezpečnostné zložky aj civilisti: asi desať z nich utrpelo ľahké zranenia, ďalších desať previezli do nemocníc, dvaja boli v mimoriadne vážnom stave.

    --

    Agentúra TASS zozbierala kľúčové vyhlásenia predstaviteľa Kremľa Peskova.

    O príčinách udalostí v Dagestane

    • "Včerajšie udalosti okolo letiska Machačkala  z veľkej časti výsledkom vonkajšieho zasahovania vrátane informačného vplyvu."
    • Na pozadí záberov z pásma Gazy je „pre neprajníkov veľmi ľahké“ využiť situáciu a provokovať ľudí.

    Zdroje: tass.ru ura.ru ria.ru

  • Proruské úrady na Kryme vydražili byt manželky ukrajinského prezidenta

    Moskva/Kyjev 30. októbra (TASR) - Proruské úrady na Krymskom polostrove vydražili byt, ktorý pred zoštátnením vlastnila manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská.

    Byt má rozlohu 120 metrov štvorcových a nachádza sa v prímorskom meste Jalta na juhu Krymu. Vydražený bol za 44,3 milióna rubľov (takmer 451.000 eur), teda za takmer dvojnásobok vyvolávacej ceny. Do dražby sa pritom zapojili len dvaja záujemcovia.

    Zelenská kúpila byt v roku 2013, teda rok predtým, ako Krym anektovalo Rusko. V tom čase bol jej manžel, súčasný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, stále hercom.

    Byt má tri spálne s výhľadom na Čierne more a Livadijský palác, letné sídlo posledného ruského cára Mikuláša II. Proruské úrady byt vyvlastnili začiatkom tohto roka po zmene zákona, ktorý prešiel v krymskom parlamente jednohlasne. Časť výťažku by sa pritom podľa niektorých správ mohla použiť na podporu vojny Ruska na Ukrajine.

    Nehnuteľnosť v dražbe kúpila podnikateľka Oľga Lipovecká, ktorá pre portál mash.ru uviedla, že byt ju zaujal pre jeho polohu a podnebie na Kryme - nie pre jeho históriu.

    --

    Medzitým v EÚ:

    Leyenová: EK pracuje na návrhu o využití ruských aktív pre Ukrajinu


  • Sú to USA a ich satelity, ktoré ťažia „krvavé zisky“ z konfliktu na Blízkom východe – Putin

    „Pax Americana“, „americký svet“ – s jediným hegemónom – sa rúca a pomaly, ale postupne sa stáva minulosťou,“ povedal.

    NOVO-OGARYOVO 31. októbra / TASS /. Spojené štáty a ich satelity ťažia z konfliktov na Blízkom východe a v iných častiach sveta, uviedol v pondelok ruský prezident Vladimir Putin.

    "Nesmieme, nemáme žiadne právo a nemôžeme si dovoliť, aby sme sa riadili emóciami. Musíme jasne vidieť, kto skutočne stojí za tragédiou ľudí na Blízkom východe a v iných regiónoch sveta, kto zosnuje smrtiaci chaos, kto z toho ťaží. 

    Myslím si, že je to dnes pre všetkých zrejmé - vydávatelia príkazov konajú otvorene a flagrantne. Vládnuce elity Spojených štátov a ich satelity sú hlavnými príjemcami globálnej nestability. 5ažia z toho krvavé zisky," povedal na stretnutí. stretnutie o situácii v Dagestane.

    "USA ako globálna superveľmoc slabnú, strácajú svoje pozície a každý to vidí, chápe, aj keď sa pozerá na trendy v globálnej ekonomike. 

    Pax Americana, "americký svet" - s jediným hegemónom - sa rúca, pomaly, ale stabilne sa stáva minulosťou,“ povedal s tým, že práve preto sa Spojené štáty snažia destabilizovať Rusko a ostatných rivalov zasievaním nezhôd.

    https://tass.com/russia/1699323

  • EÚ napriek vojne na Ukrajine organizuje v Moskve filmový festival

    Moskva 27. októbra (TASR) — V Moskve sa od 1. do 15. novembra pod mottom "Kino spája" uskutoční Európsky filmový festival, na ktorom sa predstaví 21 filmov z krajín EÚ vrátane Nemecka, Francúzska, Španielska, Talianska, Českej republiky a Luxemburska. Vlani sa festival nekonal pre ruskú inváziu na Ukrajinu.

    Aj v zložitom kontexte ruskej vojny proti Ukrajine chce EÚ ukázať, že vzťahy medzi Európanmi a Rusmi môžu pokračovať, uviedol veľvyslanec Európskej únie v Rusku Roland Galharague. Hoci EÚ pre vojnu na Ukrajine ukončila spoluprácu s ruskou vládou, podľa neho by sa to nemalo odzrkadliť na obyvateľoch Ruska.

    "Kino spája ľudí... Ruská kultúra a umenie slúžia ako zdroj obohatenia pre filmových tvorcov aj v Európe," dodal Galharague. Na festivale, ktorý bude prebiehať on-line, sa predstavia aj dve koprodukcie s účasťou Ruska.

    Počas neverejného predstavenia programu festivalu organizovaného EÚ v Moskve sa na obrazovke zobrazili slogany o slobode a ľudských právach. Niektorí hostia hovorili o atmosfére zastrašovania a strachu vo všetkých sférach ruskej spoločnosti.

    Filmy vrátane dokumentov sa budú premietať v pôvodnom znení s titulkami na platforme Coolplay. Prístup bez predchádzajúcej registrácie bude možný len z Ruska alebo pre ľudí v zahraničí s prístupom k VPN (virtuálnej privátnej sieti).

    Mnoho ruských umelcov opustilo svoju vlasť, pretože už nemôžu slobodne pracovať v krajine, kde je západná kultúra niekedy oficiálne démonizovaná, konštatuje DPA. Najmä filmári kritizujú cenzúru zo strany ruského ministerstva kultúry, ktoré napríklad odmieta udeľovať licencie na distribúciu filmov v kinách.

  • @Zora

    Obávám se, že ten festival nebude o spojování, ale o hrůzných agendách LGBTV a bůhvíco. Však v textu jsem viděla "lidská práva" - a to mluví v podání EU za vše.

    A hodně velkou podivností je, že na jedné straně festival - na druhé straně další sankce, tentokrát už směšné a absurdní. Na seznamu zakázaného zboží se ocitly i šroubováky nebo jehly (k šití). Putin to okomentoval tak, že čím míň harampádí z EU, tím pro Rusko lépe.


  • @Lin "ľudské práva" sú jasná vizitka.

    Mňa udivuje, že niečo také sa vôbec koná.

    Vo viacerých krajinách je zákaz vstupu s autom s ruskou značkou, problémom je aj používanie áut niektorých značiek.

    https://ksbforum.info/discussion/comment/23027/#Comment_23027

    https://ksbforum.info/discussion/comment/23045/#Comment_23045

    https://ksbforum.info/discussion/comment/23417/#Comment_23417

  • V Rusku se bude vyrábět tequila. Země získala mexické povolení

     3.11.2023  

    Ruský lihovar dostal povolení k výrobě mexické tequily z dovezeného destilátu.

    Lihovar Kristall v ruské Kaluze získal od mexické vlády licenci na výrobu tequily v Rusku.

    Informaci oznámil majitel lihovarnického závodu Pavel Pobědkin.

    Výroba tequily se 100% obsahem agáve je v současnosti povolena pouze v sedmi federálních státech Mexika. Vedle toho je možné nápoj s obsahem 49 % agáve dovážet jako „bulk“ – destilát, který se dodává a následně stáčí v jiných zemích. Licenci už podle zprávy získal běloruský lihovar, který produkuje tequilu „Tolteca“. Nyní bude výrobu národního mexického nápoje zřizovat také licencovaný kalužský závod Kristall, který se touto problematikou zabývá již rok. Zahájení výroby je plánováno na druhé čtvrtletí příštího roku.

    Mexické úřady si zajistily v druhé polovině minulého století výhradní používání názvu “tequila”. V roce 1974 Mexiko zavedlo zákon, podle něhož se tequilou může nazývat pouze alkoholický nápoj ze šťávy z modré agáve, který byl vyroben v určitých oblastech Mexika. Podle tohoto zákona musí výrobci, kteří chtějí zahájit výrobu tequily, získat povolení nebo licenci od vlády prostřednictvím Mexického institutu průmyslového vlastnictví.

    V Rusku je výroba alkoholu regulována státem. Podle zákona je možné vyrábět jenom ty alkoholické nápoje, které mají příslušné státní normy. Podle majitele firmy Kristall Pobědkina je už příslušná norma pro ruskou výrobu tequily vypracována a měla by začít platit ve druhém čtvrtletí roku 2024.

    Podle údajů Rosstatu patří společnost Kristall se sídlem v Kaluze mezi deset největších výrobců alkoholu v Rusku z hlediska produkce: ročně vyrobí 20 milionů litrů alkoholu.


  • Rusko uzavřelo dohodu s dubajskou společností DP World o rozvoji arktické kontejnerové dopravy

     2.11.2023  

    Společný podnik s emirátskou logistickou společností DP World je nejnovějším signálem, že Rusko hledá nové partnery pro rozvoj svých arktických námořních tras. Nové prognózy zároveň naznačují, že západní sankce mohou negativně ovlivnit objem lodní dopravy na Severní mořské cestě.

    Ruská společnost Rosatom a dubajská DP World, jedna z největších logistických společností na světě, uzavřely dohodu o založení společného podniku na rozvoj kontejnerové dopravy po Severní mořské cestě. Společnost DP World provozuje více než 80 kontejnerových terminálů ve 40 zemích, které se na celosvětové kontejnerové přepravě podílejí 10 %.

    Rusko již několik let usiluje o spolupráci se Spojenými arabskými emiráty na arktických projektech.

    V loňském roce začala společnost Novatek spolupracovat se subjektem Green Energy Solutions ze Spojených arabských emirátů, aby si zajistila další přístup k omezeným technologiím v důsledku západních sankcí. Na tuto emirátskou společnost Spojené státy od té doby uvalily sankce.

    Nový společný podnik je nejnovějším příkladem toho, že Rusko pokračuje v získávání nových partnerů pro rozvoj Severní mořské cesty v mezinárodní dopravní a logistický koridor. Začátkem tohoto měsíce jednali indičtí a ruští představitelé o možném partnerství mezi oběma zeměmi za účelem rozvoje lodní dopravy v Arktidě.

    Celý článek si můžete přečíst zde v angličtině.


  • Všetky pokusy zasiať xenofóbiu medzi národmi Ruska sú odsúdené na neúspech, hovorí Putin

    MOSKVA 3. novembra /TASS/. Všetky pokusy o zasiatie nepriateľstva, nedôvery a xenofóbie medzi národmi Ruska a všetky provokácie proti krajine sú odsúdené na neúspech, povedal ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave na národnom fóre „Ľudia Ruska“.

    "Som si istý, že všetky pokusy zasiať medzi nás semienka nepriateľstva, nedôvery a xenofóbie, všetky provokácie a agresívne akcie namierené proti Rusku sú odsúdené na neúspech. Pretože sme jednotný národ, zjednotený spoločnou históriou, bratskými zväzkami,priateľstva a vzájomného porozumenia," uviedol prezident podľa internetovej stránky Kremľa.

    Rôznorodosť jazykov, náboženstiev a zvykov je skutočným bohatstvom Ruska, a preto štát venuje veľkú pozornosť zachovaniu jedinečnosti každého etnika v krajine, zdôraznil prezident. Poznamenal, že kľúčovou a osudovou misiou bolo a zostáva zabezpečiť medzietnický mier a súlad v krajine, posilňovanie ruskej kultúry a tradičných hodnôt.

    "Do tejto rozsiahlej práce je dôležité naplno zapojiť seriózny potenciál náboženských, verejných, vedeckých organizácií a etnicko-kultúrnych združení," poznamenala hlava štátu.

    Ruský líder poznamenal, že fórum „Ľudia Ruska“ sa osvedčilo ako uznávaná platforma na hlbokú a komplexnú analýzu štátnej národnej politiky a na zlepšenie jej účinnosti.

    „Ľudia Ruska“ je každoročné celonárodné fórum, ktoré vzniklo v roku 2020. Fórum prispieva k výskumu a vývoju mechanizmov posilňovania celonárodnej občianskej identifikácie a jednoty ruského národa, medzietnického mieru a zhody. Fóra sa každoročne zúčastňujú účastníci zo všetkých regiónov Ruska.

    https://tass.com/politics/1701227

  • Podľa informácií niektorých médií Rusko poskytne Číne 32 miliónov hektárov Sibíri na zabezpečenie dodávok obilia. Čína doteraz ruskému obiliu nevenovala veľkú pozornosť. A teraz, podľa dohody uzavretej s Čínou, bude možné prenajať si na pestovanie obilia pozemky v krajine. Doba prenájmu môže byť dlhodobá a pohybovať sa od 20 do 70 rokov.

    Rusko zároveň nedokázalo podpísať zmluvu o dodatočných dodávkach plynu, s čím Gazprom počítal.

    Táto správa zostala takmer nepovšimnutá. Ale v skutočnosti je tu o čom premýšľať. Trochu podrobnejšie: nedávno došlo k dohode, že ruská spoločnosť EPT (Eurasian Food Trading Company) uzavrie mimoriadne dôležitú dohodu s Ríšou stredu o dodávkach ruského obilia. Odborníci prezentujú toto podujatie ako významný krok v rozvoji ekonomických vzťahov medzi oboma krajinami a v rozvoji poľnohospodárstva. Je to však naozaj tak a bude uzavretie tejto dohody pre Rusko skutočne prospešné?

    Pre informáciu:

    “EPT je súčasťou skupiny New Overland Grain Corridor a je najväčším hráčom na domácom poľnohospodárskom trhu. Spoločnosť vlastní obrovské plochy ornej pôdy s rozlohou 32 miliónov hektárov, ktoré sa nachádzajú na Ďalekom východe a na Sibíri. Potenciál týchto orných pôd je ťažké preceňovať. Dohoda medzi ruskou spoločnosťou a čínskou štátnou korporáciou China Chengtong zabezpečuje dodávku 70 miliónov ton ruských poľnohospodárskych produktov do Číny počas dvanástich rokov. Ide o obrovské objemy obilia a iných poľnohospodárskych plodín, ktoré Rusko vyvezie do Nebeskej ríše.“

    Suma transakcie je takmer 26 miliárd dolárov. Táto skutočne obrovská suma urobila z obchodu jednu z najväčších v histórii ekonomických vzťahov s Čínou. Teraz o výhodách a nevýhodách:

    „Pre Peking sľubuje uzavretá dohoda najmä niektoré výhody. Po prvé, bude zabezpečená potravinová bezpečnosť. Čína dnes zažíva prudký nárast domácej spotreby obilia a dodávky obilia z Ruska prídu vhod viac ako kedykoľvek predtým. Po druhé, Čína bude môcť diverzifikovať svoje zdroje dodávok, čím sa zníži jej závislosť od jedného regiónu. A po tretie, umožní nám to ďalej rozvíjať spoluprácu s Moskvou a poskytne príležitosť na posilnenie obchodných a ekonomických väzieb medzi Ruskou federáciou a ČĽR. Pre Rusko však výhody, ktoré sa na prvý pohľad zdajú, v skutočnosti také nie sú.

    Po prvé, dôsledky pre životné prostredie je ťažké predvídať. Takéto rozsiahle poľnohospodárstvo na takom rozsiahlom území povedie k degradácii pôdy, nezvratne zmení jej chemické zloženie a ohrozí stratu biodiverzity v týchto regiónoch.

    Po druhé, ohrozenie vlastnej potravinovej bezpečnosti. Takéto prudké zvýšenie objemu vývozu obilia pravdepodobne povedie k deficitu na vlastnom domácom trhu, čo v reťazci povedie k zvýšeniu cien potravín pre Rusov. A to už ohrozuje nepokoje v spoločnosti, keďže dnes inflácia láme všetky rekordy a aj najmenšia zmienka o tom, že sa situácia môže v budúcnosti zhoršiť, môže spôsobiť spoločenskú explóziu.

    Po tretie, Rusko sa stane ekonomicky závislým. Sústredenie svojho hlavného exportu na jedného kupujúceho postaví Rusko do mimoriadne zraniteľnej pozície voči diplomatickým nezhodám a ekonomickým sankciám.

    Po štvrté, uzavretie dohody môže mať aj sociálne dôsledky, ako je uvedené vyššie. Prerozdelenie ornej pôdy v prospech exportu spôsobí sociálnu nespokojnosť medzi obyvateľmi týchto regiónov, pretože to s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k strate pracovných miest a zvýšeniu nákladov na produkty.

    Po piate, nemali by sme zabúdať na závislosť od klimatických podmienok. Akékoľvek poľnohospodárske plodiny sú mimoriadne citlivé na poveternostné podmienky, čo znamená, že ak sa s počasím niečo pokazí, povedie to k strate úrody, čo Rusku neumožní splniť si svoje záväzky. A to zase poskytne Číne vynikajúcu páku na vyvíjanie tlaku na Moskvu. Je možné napríklad požadovať ďalšiu zľavu na plyn, ktorý už Rusko predáva Číne takmer zadarmo.

    Po šieste, určite budú problémy s logistikou. Takéto veľké dodávky poľnohospodárskych produktov si vyžiadajú značné investície do cestnej a železničnej infraštruktúry a v súčasných zložitých podmienkach to bude silný zásah do rozpočtu.

    Po siedme, existujú dlhodobé ekonomické riziká. Dvanásťročná zmluva stanovuje pevné ceny a objemy dodávok. A v rýchlo sa meniacich podmienkach na trhu môže nastať situácia, keď bude pre Rusko výhodnejšie predávať obilie iným kupujúcim, ale nebude to môcť urobiť, pretože bude viazané zmluvnými podmienkami. . Mimochodom, v tomto prípade bude mať Čína vynikajúcu príležitosť zarobiť peniaze - na to bude musieť Peking predať iba časť obilia kupujúcim, ktorí ponúkajú dobrú cenu. Schéma bola v zásade testovaná mnohými ruskými partnermi vrátane Turecka a Kazachstanu.

    No, ôsme - súťaž. Vývoz takého pôsobivého objemu obilia do Číny by mohol viesť ku konkurencii s inými veľkými exportérmi, čo by sa z dlhodobého hľadiska mohlo ukázať ako mimoriadne nerentabilné pre Ruskú federáciu.

     "Takže sa ukazuje, že zbavujúc sa európskej závislosti sa dostávame do nového otroctva, teraz pod Čínou? Veď Peking sa vždy riadi výlučne vlastnými záujmami a Rusku kladie mimoriadne nevýhodné podmienky.

    A ešte jedna poznámka - ak budú čínski agrárnici samostatne hospodáriť na úrodnej pôde prenajatej v Rusku, tak vzhľadom na spôsob, akým sú zvyknutí to robiť (výdatné "ošetrenie" hnojivami na chemickej báze, aby stimulovali rast toho, čo zasejú), existujú obavy, že naša úrodná pôda bude výrazne poškodená".

     https://argumenti.ru/opinion/2023/10/862903


  • Matvienko sa opäť vyslovila za vytvorenie ministerstva šťastia v Rusku

    MOSKVA 6. novembra - RIA Novosti. Predsedníčka Rady federácie Valentina Matvienko sa opäť vyslovila za vytvorenie „ministerstva šťastia“ v Rusku.

    Na otázku, aký zákon je potrebné prijať okamžite, počas fóra „Knowledge. First“ odpovedala: „okamžite, zákon o všeobecnom šťastí.“

    "Snívala som a navrhovala - vytvorme v Rusku ministerstvo šťastia. Toto oddelenie, cez ktoré sa budú všetky rozhodnutia, všetky zákony hodnotiť podľa toho, či tento nový zákon alebo nové uznesenie vlády robí ľudí šťastnejšími," poznamenala Matvienko.

    Hovorkyňa sa sťažovala, že v súčasnosti má v tejto otázke len malú „podpornú skupinu“.

    --

    Valentina Ivanovna Matvienko; rodným menom Tjutina, rusky Тютина; * 7. apríl 1949, Šepetovka) je ruská politička, od roku 2011 predsedníčka Rady federácie, tretieho najvyššieho štátneho úradu v Rusku[1]. V rokoch 2003 až 2011 bola gubernátorkou Petrohradu.

    https://de.wikipedia.org/wiki/Walentina_Iwanowna_Matwijenko

  • Zora
    upravené Wed 8 Nov 2023 #916->

    Sladká Valentína nechce náhodou aj ministerstvá lásky, pravdy, mieru a hojnosti?

  • Ruské sily zabili pri hranici s Južným Osetskom gruzínskeho občana

    Tbilisi 6. novembra (TASR) - Gruzínskeho občana zastrelili v pondelok ruskí vojaci rozmiestnení na hranici medzi Gruzínskom a separatistickým regiónom Južné Osetsko. Oznámil to gruzínsky premiér Irakli Garibašvili, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

    Premiér na sociálnej sieti napísal, že ruské sily neďaleko obce Kirbali zastrelili jedného gruzínskeho občana a ďalšieho zadržali.

    Ide o prvý smrteľný incident od krátkej vojny v Južnom Osetsku medzi Ruskom a Gruzínskom z roku 2008.

    Región Južné Osetsko má zhruba 50.000 obyvateľov a od Gruzínska sa odtrhol v krvavej občianskej vojne začiatkom 90. rokov. V roku 2008 Rusko po krátkej vojne s Gruzínskom uznalo jeho nezávislosť spolu s nezávislosťou Abcházska, ďalšieho gruzínskeho odštiepeneckého regiónu.

    Ruské sily sú v tomto separatistickom regióne nasadené od roku 1992. Väčšina medzinárodného spoločenstva stále považuje Južné Osetsko za súčasť Gruzínska.

    --

    EÚ odsúdila zastrelenie Gruzínca ruskými vojakmi pri Južnom Osetsku

    Brusel 7. októbra (TASR) -  Európska únia v utorok odsúdila zastrelenie gruzínskeho občana ruskými vojakmi, ktorí sú rozmiestnení na hranici medzi Gruzínskom a separatistickým regiónom Južné Osetsko. Vyzvala tiež na prepustenie zadržaného Gruzínca.

    "EÚ dôrazne odsudzuje zabitie gruzínskeho občana a zadržanie ďalšieho občana ruskými pohraničníkmi v obci Kirbali. Vyzývame na jeho okamžité prepustenie," napísal na sociálnej sieti X šéf diplomacie EÚ Josep Borrell s tým, že ruská vojenská prítomnosť v separatistických regiónoch Abcházsko a Južné Osetsko je nelegálna.

    Podľa nezávislej televízie Pirveli TV bol obeťou 58-ročný muž, ktorého ruskí vojaci zastrelili, keď sa spolu s ďalšími miestnymi obyvateľmi išiel pomodliť do kostola, ktorý ruské sily už vopred Gruzíncom zneprístupnili.

    Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v súvislosti s incidentom v Kirbali uviedol, že o ňom nemá žiadne informácie.

    --

    Kadyrov oznámil, že bývalí vagnerovci trénujú s jeho silami

    Groznyj 6. novembra (TASR) - Veľká skupina bývalých žoldnierov zo súkromnej Vagnerovej skupiny začala trénovať so špeciálnymi silami z Čečenska. V pondelok to oznámil vodca Čečenskej republiky na juhu Ruska Ramzan Kadyrov, TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

    Kadyrov na sociálnej sieti Telegram napísal, že veľká skupina bývalých vagnerovcov intenzívne cvičí s jeho špeciálnymi silami Achmat.

    "Som rád, že do radov slávneho Achmatu sa dnes pridali bojovníci, ktorí majú vynikajúce skúsenosti a dokázali už, že sú odvážni a efektívni bojovníci," uviedol Kadyrov a dodal: "Som si istý, že v nasledujúcich bitkách sa budú správať v súlade so svojou povesťou."

    Zverejnil aj video z výcviku s burcujúcou hudbou. Niektorí vojaci majú na uniformách odznaky vagnerovcov a na tvárach kukly. Súčasťou ich výcviku je podľa Kadyrova streľba či poľná medicína a cvičia sa aj ostreľovači, guľometčíci, ženisti a delostrelci.

    Počet vagnerovcov v tomto výcviku nie je známy, ani to, či zostanú v čečenských silách.

    Vagnerovci zohrali dôležitú úlohu v bojoch Ruska na Ukrajine, ich budúcnosť po smrti vodcu Jevgenija Prigožina ostala neistá. Prigožin zahynul pri leteckej havárii v auguste, dva mesiace po vzbure proti ruskému veleniu. Po jeho smrti Kremeľ odmietol ako "úplnú lož" tvrdenia, že ho zabili na príkaz prezidenta Vladimira Putina. Výsledky vyšetrovania havárie Moskva doteraz nezverejnila.

    Putin presunul bojovníkov z Vagnerovej skupiny pod velenie armády a nariadil im podpísať prísahu vernosti. Kremeľ odvtedy viackrát vyhlásil, že skupina už ako právny subjekt neexistuje.


  • Putin žiada užšiu spoluprácu Ruska a Číny pri vojenských satelitoch

    Moskva 8. novembra (TASR) – Ruský prezident Vladimír Putin v stredu vyhlásil, že Moskva a Peking by mali rozšíriť spoluprácu v oblasti vojenských satelitov a iných obranných technológií.

    Putin to povedal v úvode svojho stretnutia s generálom Čangom Jou-siom, podpredsedom Ústrednej vojenskej komisie - najvyššieho vojenského riadiaceho orgánu Číny. Toto Putinovo vyhlásenie je znamením posilňovania vzťahov medzi oboma krajinami, komentuje AP.

    Ruský prezident tiež upozornil na dôležitosť rozvoja užšej vojenskej spolupráce a dodal, že aktuálnou prioritou je spolupráca v oblasti špičkových technológií.

    Pripomenul, že Moskva v októbri 2019 pomohla Číne s vývojom systému včasného varovania pred balistickými strelami, ktorým dovtedy disponovali iba Rusko a USA.

    Peking minulý rok vyhlásil, že ho s Moskvou spája "neobmedzené priateľstvo", pripomína AP. Čína odsúdila sankcie, ktoré na Rusko uvalil Západ a obvinila Severoatlantickú alianciu (NATO) z vyprovokovania vojenského útoku Ruska na Ukrajinu, hoci sa Peking snažil udržiavať štatút neutrálnej krajiny. Moskva zase Čínu neustále podporuje v záležitostiach spojených s Taiwanom.

    Putin vyhlásil, že NATO sa usiluje rozšíriť sféru svojho vplyvu do Ázie a oblasti Tichého oceánu. USA podľa jeho slov v narastajúcej miere zaťahujú členské krajiny NATO do úsilia o stupňovanie napätia v indo-tichomorskej oblasti. Dodal, že Rusko a Čína reagujú pokojne a rozvážne a usilujú sa posilniť svoju bezpečnosť spoločnými leteckými a námornými cvičeniami. Čang počas stretnutia s Putinom ocenil odolnosť Ruska zoči-voči sankciám a tlmočil mu rešpekt Číny v tejto oblasti.

    Čang sa pred stretnutím s Putinom stretol aj s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom. Pri tejto príležitosti ocenil vzťahy medzi Ruskom a Čínou a označil ich za najlepšie v novej epoche. Šojgu počas stretnutia vyhlásil, že účelom vojenskej spolupráce s Čínou je výhradne zaistenie vzájomnej bezpečnosti. Následne Čanga vyzval na rokovania o "ďalších krokoch pri rozširovaní spolupráce v oblasti obrany a medzinárodných záležitostí".


  • Ze Sibiře do Číny mají být postaveny další dvě železnice

    8.11.2023  

    Ruská vláda plánuje výstavbu dvou nových železnic na Sibiři. Ty nejambicióznější projekty byly ale odloženy.

    V Rusku plánují výstavbu dvou železničních koridorů do Čínské lidové republiky. První bude začínat v Kemerovské oblasti a druhý z jižní strany Krasnojarského kraje, napsal ruský deník Kommersant s odvoláním na příslušnou vládní dokumentaci.

    Plán realizace strategie sociálně-ekonomického rozvoje Sibiřského federálního okruhu do roku 2035, jak se v publikaci zdůrazňuje, byl již schválen. Mezi dalšími velkými projekty vynikají plány na rozvoj železniční infrastruktury, ty nejambicióznější z nich však byly odloženy do vzdálenější budoucnosti.

    První železniční koridor zahrnuje vytvoření Severosibiřské magistrály (Sevsib), která povede z Nižněvartovska (Chanty-Mansijská autonomní oblast) přes Belyj Jar a Taštagol do Urumči (Čína). Druhý koridor má vést přes Tuvu a bude zahrnovat tratě Kuragino – Kyzyl, Tsagan-Tolgoi – Ars-Sur a dále do Erlianu (Čína).

    V roce 2025 se má dokončit posouzení proveditelnosti výstavby Severosibiřské magistrály. Začátkem října prezident Vladimir Putin pověřil vládu, aby společně s vedením Kuzbasu, Ruské akademie věd a Ruských železnic zvážila možnost její výstavby.

    Tento projekt má dlouhou historii a měl sloužit jako alternativní trasa pro některé úseky tzv. BAMu a Transsibiřské magistrály. Náklady se odhadují na 218 miliard rublů, přičemž prezidentův poradce Igor Levitin na začátku října řekl, že smyslem je propojit kosmodrom Vostočnyj se Severní mořskou cestou.

    Druhá trasa vede přes malý úsek rusko-čínské hranice mezi Kazachstánem a Mongolskem a přímo sousedí s Ujgurskou autonomní oblastí Sin-ťiang v ČLR. Výstavbu zde komplikuje obtížný terén, který vyžaduje ražbu tunelů nebo nadjezdů, a nutnost překonat přírodní park Ukok, který zabírá celý úsek mezi hranicemi, napsaly ruské noviny.

  • 11.11.23

    Když dojde na muslimy, kdo to zastaví? V ruském státním aparátu roste fobie vůči migrantům

    Ruští muslimové jsou znepokojeni rostoucí fobií vůči migrantům ze strany politiků a státních úředníků. Na problém upozornil muftí Albir Krganov, vysoký muslimský představitel původem z Tatarstánu. Také podle expertů citovaných listem Kommersant v ruském veřejném prostoru padá tabu „nepřípustnosti nacionalistické rétoriky“.

    „Obáváme se, že vlna (nesnášenlivosti) vůči migrantům se může přehoupnout i na muslimy. Kdo pak tuhle vlnu zastaví?“ tázal se Krganov během diskusního fóra na národnostní téma pořádaného ruskou zpravodajskou televizí Russia Today.

    „Jazyk nepřátelství se nečekaně vrátil do našeho života. Opravdu jsme si mysleli, že jsme to překonali v první dekádě (tohoto století) a začali jsme se spolu normálně bavit a informovat o vztazích mezi jednotlivými národnostmi. A ono ne,“ prohlásila Margarita Ljangeová, odbornice na mezinárodnostní vztahy, vztahy mezi náboženstvími a migrací.

    „Společenská diskuse se mění, situace se vyostřuje a migrace je skutečně významově spojována s islámem,“ sdělil Kommersantu Jevgenij Varšaver, šéf výzkumu migrace a etnicity Ruské akademie věd.

    Nacionalistická rétorika v poslední době zaznívá hlavně z poslaneckých lavic. Poslanci Státní dumy navrhli také řadu omezení pro zahraniční migranty a ruské občany - bývalé migranty, kteří získali státní příslušnost v posledních letech.

    Kvóty na děti ve školách, žádné zbraně

    Parlamentní prokremelská strana Spravedlivé Rusko v srpnu navrhla legislativně omezit počet dětí migrantů v ruských školách, jejich podíl by neměl přesáhnout deset procent.

    Iniciativu podpořil rovněž Valerij Fadějev, šéf prezidentské Rady pro lidská práva. Další z členů tohoto kremelského orgánu Kirill Kabanov se nechal opakovaně slyšet, že je potřeba tvrdě bojovat s „etnickými enklávami“.

    V září pak Spravedlivé Rusko přišlo s návrhem, aby lidé, kteří získali ruské občanství před méně než pěti lety, nesměli coby civilisté žádat o zbrojní průkaz a povolení k vlastnictví lovecké pušky. Informovala o tom Rossijskaja gazeta.

    Šéf veřejnoprávní organizace „Právo na zbraň“ Vjačeslav Vanějev vzápětí prohlásil, že by se omezení nemělo vztahovat na bývalé migranty s ruským pasem, „kteří se etnicky hlásí k původním národům na území Ruska“.

    Lidem pocházejícím ze zemí Střední Asie by se ale podle jeho soudu měla lhůta zákazu prodloužit na 15 až 25 let.

    „Už je to dlouho, co se významní lidé, lídři veřejného mínění, poslanci a veřejní činitelé takovým způsobem vyjadřovali o jednotlivých národech, o mezinárodnostních vztazích.

    Udělali jsme hodně pro to, abychom se od takového jazyka oprostili a naučili se vyjadřovat kulturně.

    Když se nedaří některé lidi převychovat, měli bychom se zamyslet nad větším postihem (za podobné výroky)“, prohlásil Vladimir Zorin, šéf ruské Veřejné komory Ruské federace pro národnostní, náboženské vztahy a migraci.

    Začalo to protiukrajinskou vlnou

    Také podle politologa Michaila Vinogradova se ruští veřejní činitelé snaží posouvat hranice protimigrační rétoriky. „Tabu padají, počínaje protiukrajinskou vlnou a konče absencí jednoznačné reakce na antisemitské pochody v Dagestánu“.

    Sem ale podle něj také spadá snaha distancovat se od případu ruského mladíka Nikity Žuravljova obviněného z pálení Koránu, kterého ve vazbě surově zbil 15letý syn čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.

    Video zachycující výprask pobouřilo značnou část ruské veřejnosti, ale Kreml je odmítl komentovat, upozornil Kommersant.

    Situace je pro Rusko o to delikátnější, že bez migrantů se do budoucna neobejde, chybí mu totiž pracovní síla. Pětadevadesát procent pracovních migrantů v Rusku pochází ze zemí bývalého Sovětského svazu, jejich kapacita se ale vyčerpává.

    Zplnomocněnec pro práva podnikatelů Boris Titov požádal koncem září prezidenta Vladimira Putina, aby umožnil větší příliv migrantů ze zemí, s nimiž má Rusko vízový styk.

    Mělo by jít hlavně o Bangladéšany a Indy, kteří většinově vyznávají islám, respektive hinduismus.

    ----

    23.9.2015

    Moslimský svet v Moskve: Nová mešita patrí k najväčším v Európe

    Ruská metropola sa môže popýšiť ďalším skvostom architektúry. V Moskve totiž otvorili jednu z najväčších európskych mešít. Jej výstavba trvala neuveriteľných desať rokov.

    Islam je v Rusku druhým najrozšírenejším náboženstvom po pravoslávnom kresťanstve. K moslimskému vierovyznaniu sa hlási 23 miliónov obyvateľov, v krajine sa nachádza vyše 7000 mešít. V samotnej Moskve žijú podľa agentúry TASS najmenej dva milióny moslimov, teda každý šiesty Moskovčan je moslim.

    ------

    Prípad Kadyrov:

    18.8.23

    Zachoval sa veľmi humánne, keď ho nechal žiť – hodnotia počin Kadyrovovho syna najvyšší predstavitelia Čečenska

    Kadyrovov 15-ročný syn zbil vo väzenskom centre v Groznom 19-ročného obyvateľa Volgogradu, ktorého zatkli za spálenie koránu.

    Urobil tak počas návštevy väznice spolu so svojím otcom, hlavou republiky.

    Obeť sa mohla sťažovať na zbitie ruskej ombudsmanke Moskalkovej, ktorá nariadila vyšetrovanie.

    Konanie Kadyrovovho syna už podporili Kadyrovovi vysokopostavení spolupracovníci – poslanec Štátnej dumy Adam Delimchanov a predseda čečenského parlamentu Magomed Daudov.

    Ukázal príklad vlastenectva a túžby chrániť náboženstvo a naše svätyne. Vzhľadom na ohavný zločin tohto podčloveka sa Adam zachoval veľmi humánne, keď ho nechal žiť,” povedal Delimchanov.

    “Zachoval sa ako pravý moslim, vlastenec svojej krajiny a pravý Čečenec. Nielenže ho chápeme, ale vrelo ho podporujeme a schvaľujeme!”, povedal Daudov.

    26.9.23

    Kadyrov tvrdí, že jeho syn zbil muža obvineného z pálenia Koránu

    Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v pondelok uviedol, že je hrdý na svojho mladistvého syna Adama, ktorý zmlátil väzneného muža obvineného z pálenia Koránu. 

    "Zbil ho a urobil správnu vec... Bez preháňania, áno, som hrdý na Adamov čin," uviedol Kadyrov. Svojho syna si váži za to, že si osvojil "ideály cti, dôstojnosti a obrany svojho náboženstva".

    --

    4.10.23

    Kadyrovov syn nebude stíhaný za bitku muža vo väzbe, lebo je maloletý

    Videozáznam zachytávajúci bitku zadržanej osoby Adamom Kadyrovom zverejnil v septembri práve jeho otec, ktorý povedal, že je na svojho syna hrdý.

    Obeťou útoku bol 19-ročný Rus Nikita Žuraveľ, ktorý je stíhaný na základe obvinenia z urážky citov veriacich. Tohto priestupku sa podľa vyšetrovateľov dopustil, keď pred hlavnou mešitou vo Volgograde podpáli výtlačok Koránu. Vyšetrovatelia tvrdia, že konal na pokyn ukrajinských špeciálnych služieb.

    Žuraveľa zadržali 22. mája a o päť dní neskôr ho previezli do vyšetrovacej väzby v Groznom. V polovici augusta Žuraveľ informoval, že ho v cele predbežného zadržania zbil Adam Kadyrov.

    Video so záznamom bitky vyvolalo v Rusku veľmi silné reakcie — ozvali sa nielen aktivisti bojujúci za dodržiavanie ľudských práv, ale aj pravicoví nacionalisti žiadajúci, aby bol Adam Kadyrov trestne stíhaný.

    --

    25.10.23

    Syn čečenského vodcu dostal po zmlátení väzňa už tretie vyznamenanie

    "Rozhodol som sa udeliť Adamovi Kadyrovovi najvyššie štátne vyznamenanie našej republiky," vyhlásil v stredu líder Karačajsko-čerkeskej republiky Rašid Temrezov. Vo vyhlásení napadnutie nespomenul; mladíka však chválil za "osobný prínos v oblasti jednoty medzi etnickými skupinami a regiónmi, i za posilňovanie tradičných islamských hodnôt". Karačajsko-Čerkesko je autonómna republika Ruskej federácie, ktorá sa nachádza v oblasti Kaukazu.

    Adam Kadyrov už predtým dostal od prezidenta Tatárska Rad priateľstva a jeho otec mu udelil vyznamenanie Hrdina Čečenska.

    --

    Väzenie podľa zákona je dostatočným trestom za taký čin. Bitka väzňa len tak z rozmaru je však neprípustná. V akejkoľvek krajine.

    Zaujímavé je, že mladý Kadyrov nemôže byť kvôli veku trestne stíhaný, no na vyznamenania primladý nie je. Veľmi čudná a pokrivená optika.

  • Lin
    Lin
    upravené Mon 13 Nov 2023 #921->

    Chtěla bych se vrátit k tématu Kadyrov. Zora zde dala několik souvisejících zpráv a tak možná u některých čtenářů vznikají různé otázky na toto téma.

    Je Kadyrov přidrzlý muslim, Rusy nenávidějící? Čeká jen na příležitost, aby Rusko zradil? Proč mu to Putin toleruje, proč si to Rusko nechá líbit? A podobné otázky.

    Jak už jsem psala, kavkazské národy mají poněkud odlišný životní styl i priority. Některé byly Turky donuceny k islámu a tím se odlišují od ruských národů z rovin a od řek ještě víc. Jsou také výbornými válečníky, protože se po staletí museli bránit různým hrozbám. Obdobné je to s Afghánci. Na tomto národě si vylámali zuby už mnozí - od Angličanů přes Rusy i Američany. Jediné, s čím tam kdysi - na konci 19. století a pak znovu, po druhé válce - uspěli Rusové, byly dohody. Nepokoušet se o žádnou porobu, ale spolupracovat!

    Dodnes v Afghánistánu na Rusy a sověty vzpomínají v dobrém. Říkají, že Angličan je naučil pěstovat mák (na opium), ale Rusové obilí, zeleninu, bavlnu. Dnes vám v Afghánistánu řeknou, že po sovětech jim tam zůstaly továrny, silnice, školy, vedení vody. Po Američanech jen sirotci a rozbitá země.

    Po takovýchto zkušenostech dnešní Rusko postupuje i s ostatními kavkazskými národy = po dobrém a cestou přátelství a spolupráce. Kavkaz - to je tzv. měkké břicho Ruska a tuto cestu chtěl využít nejen Hitler nebo USA - po poradách Břežinského. Kdo otevře kavkazskou cestu, ten dobude Rusko.

    Takže je jasné, proč si Rusko musí udržovat v této oblasti spojence. Klan Kadyrovů pře lety dobře pochopil, že "západ" je jen využívá, kdežto Rusko své sliby plní. Dneska toto Ramzar K. i vyučuje v "hodinách náboženství" (nevím, jak to nazvat), kde poukazuje třeba na osud Kurdů, kteří umírají za slib vlastního státu, který po desetiletích stále nemají.

    Dalším hlediskem je náboženství = udržet smír mezi náboženstvími, co jich ve federaci je. A muslimů je nemálo. Kadyrov patří k velmi uznávaným v muslimském světě - tedy pomáhá Rusku i v tomto směru.

    Podobné je to ve světovém měřítku = v muslimském světě vůbec. Rusko má svým přístupem, jednáním i diplomatickým chováním velmi dobré předpoklady udržet si v muslimském světě vážnost i důvěru. I v tomto je Kadyrov nápomocný - viz jeho velmi dobré vztahy a váženost v Saúdské Arábii. Tady prošlapal cestičku ruské diplomacii a pomohl tak vylepšit diplomatické vztahy s celým Blízkým východem.

    Takže - Kadyrov a jeho rodina se z našeho pohledu může jevit jako protekční a rozhýčkaný fracek - ale on plní to, co Rusko potřebuje. A má za to minimálně spokojený život ve své zemi za hospodářské podpory Ruska.

    Občas se dá dočíst názorů, že Rusko podporuje vznik chalifátu a islám jako univerzální náboženství pro svět. Nene..... nic takového v tom není. Když si pohledáte statistiky, kolik lidí na světě islám vyznává, tak se budete snažit v rámci přežití zachovávat náboženské příměří. Když máte na svém území tolik druhů náboženství a nechcete žádné bratrovražedné války, pak je nutností zachovávat náboženskou snášenlivost a nikoho neprotěžovat. A o to se Rusko snaží. Nejen s islámem.

  • Rusko má ještě tajná esa v rukávu - skutečné revoluční technologie! 

    Některé dokonce z dob SSSR.

    https://cz24.news/generalmajor-nikolaj-sam-o-technologiach-utajovanych-v-rusku/

  • 78% percent Rusov dôveruje prezidentovi Vladimirovi Putinovi a 80% schvaľuje jeho prácu, ukázal v piatok prieskum Ruskej nadácie pre verejnú mienku (FOM)

    Na otázku, či Putin ako prezident odvádzal dobrú alebo zlú prácu, 80% opýtaných odpovedalo, že odvádza dobrú prácu, zatiaľ čo 10% vyjadrilo opačný názor a zvyšok sa zdržal odpovede.

    Medzitým 78% opýtaných Rusov uviedlo, že dôverujú ruskému prezidentovi, 14% uviedlo, že nie a 8% neodpovedalo.

    https://t.me/geopolitics_live/9921

    . . .

    Stále rekordné čísla podpory.

  • Rusko je odhodlané spolupracovať so všetkými, ktorí zdieľajú jeho hodnoty – Putin

    „Zachovanie identity národov a rovnakých práv a príležitostí pre všetky štáty je zárukou úspešného rozvoja ľudstva,“ zdôraznil ruský líder.

    ST. PETERSBURG 17. novembra /TASS/. Rusko je odhodlané spolupracovať so všetkými, ktorí zdieľajú jeho hodnoty mieru a vzájomného rešpektu a ktorí sú pripravení podieľať sa na formovaní moderného multipolárneho sveta, povedal ruský prezident Vladimir Putin na medzinárodnom kultúrnom fóre v Petrohrade – Fóre spojených kultúr. 

    "Rusko je nastavené na najužšiu spoluprácu so všetkými, ktorí zdieľajú naše hodnoty mieru, priateľstva a vzájomného rešpektu. S tými, ktorí sú pripravení podieľať sa na formovaní moderného multipolárneho sveta založeného na civilizačnej a kultúrnej rozmanitosti. Zachovanie Identita národov a rovnaké práva a príležitosti pre všetky štáty sú zárukou úspešného rozvoja ľudstva,“ povedal Putin.

    Zdôraznil, že Fórum spojených kultúr a diskusie, ktoré sa na ňom konajú, majú pomôcť dosiahnuť tieto ciele a prilákať viac etablovaných celebrít a mladých umelcov, pedagógov, vedcov, podnikateľov a mecenášov umenia.

    "Fórum je schopné stať sa trvalou platformou na prijímanie dôležitých rozhodnutí v humanitárnej sfére. Rusko je určite pripravené podporiť takúto prácu," povedal Putin.

    Poďakoval rečníkom a zahraničným delegáciám za ich účasť na fóre.

    V dňoch 16. až 18. novembra sa po trojročnej prestávke koná 9. petrohradské medzinárodné kultúrne fórum - Fórum spojených kultúr. Podujatie, ktoré organizuje ruská vláda, ministerstvo kultúry a orgány Petrohradu, je uznávané ako podujatie svetovej úrovne. Každoročne združuje tisíce kultúrnych odborníkov z celého sveta: divadelné, operné a baletné osobnosti, režisérov a hudobníkov, osobnosti verejného života, úradníkov a predstaviteľov podnikateľskej sféry a akademickej obce.

    https://tass.com/politics/1707939

  • Úbytok pôrodov v dôsledku neplodnosti v Rusku odhadli na 17-21%

    Demografickí špecialisti analyzovali reprodukčné straty v dôsledku neplodnosti. Príspevok reprodukčných chorôb k zníženiu počtu potenciálnych pôrodov v Rusku dosahuje 17–21 %.

    Výskyt ženskej neplodnosti v Rusku sa od roku 2011 do roku 2021 zvýšil o tretinu a v prípade mužskej neplodnosti sa takmer zdvojnásobil. Tieto čísla sú mnohonásobne vyššie v Moskve, kde sa výskyt ženskej neplodnosti za 10 rokov strojnásobil, o čom svedčia výsledky štúdie zamestnancov demografického oddelenia Výskumného ústavu zdravotníckej organizácie a medicínskeho manažmentu ministerstva zdravotníctva hlavného mesta. , poznamenal MV.

    Príspevok problému neplodnosti k úbytku potenciálnych pôrodov v Moskve a v Rusku ako celku je asi 17–21 %. Ale v hlavnom meste je prevalencia reprodukčných chorôb nižšia ako celoštátny priemer.

    Odkiaľ pochádzajú straty?

    Prevalencia neplodnosti u žien v Moskve v roku 2021 bola 735,9 prípadov na 100 tisíc obyvateľov, u mužov - 11,4 prípadov na 100 tisíc, v Rusku - 789,1 a 67,1 prípadov na 100 tisíc. Hlavné mesto je zároveň jedným z mála regiónov, kde vlani na pozadí poklesu celoštátneho priemeru vzrástla pôrodnosť o 22 %.

    Medzi mierou neplodnosti medzi ženami a mužmi je niekoľkonásobný rozdiel, v Moskve dosahuje 64:1, v Rusku v priemere 12:1.

    V rokoch 2014–2018 sa počet pôrodov v krajine znížil o 17,8 %, z 1,9 na 1,56 milióna.

    Takéto údaje prezentovala v analýze trhu gynekologicko-pôrodníckych služieb v Rusku agentúra BusinesStat. Odborníci sa domnievajú, že pokles pôrodnosti spôsobila nepriaznivá ekonomická situácia v krajine (ženy radšej deti odkladajú). Za posledných päť rokov sa vrchol pôrodnosti posunul do vekovej skupiny 25–29 rokov, predtým to boli ženy 20–24 ročné.

    Skrátené z https://medvestnik.ru/content/news/Summarnye-poteri-v-rojdaemosti-iz-za-besplodiya-v-Rossii-ocenili-v-17-21.html

  • Vláda zaradila "spiatočku" kvôli škandálu okolo "novej kŕmnej základne" z červov. Rosrybolovstvo uviedlo, že v skutočnosti chceli kŕmiť larvami zvieratá: múka, zemiaková kaša a všetky ostatné produkty uvedené v uznesení vlády sú potrebné na kŕmenie rýb.

    Zaujímavé je, že sa k tomu dobrovoľne vyjadrilo práve oddelenie Rosrybolovstvo.

    Pripomeniem teda slová Denisa Manturova (šéfa ministerstva priemyslu a obchodu), ktorý povedal, citujem doslovne:

    "Je to naozaj prekvapenie, keď svet používa bielkoviny z lariev levíka čierneho, a my, ako som povedal, tu držíme krok s dobou. Myslím si, že to chce trochu mentálnej práce zo strany nás všetkých, a čierne lienky by mohli "ísť do toho". Treba sa však snažiť. Hoci, asi sa človek prispôsobí všetkému, aj takýmto veciam"

    V Európskej únii zároveň úrady oficiálne zaradili hmyz na zoznam potravín. Aj v USA. A teraz sa takéto "novinky" objavujú aj v Rusku.

    A ako vždy, vyhlásenia úradov sa navzájom nezhodujú: samozrejme, Rosrybolovstvo a ministerstvo poľnohospodárstva môžu povedať, že hmyz sa bude používať na výrobu krmiva pre zvieratá. Veď predsa podnikajú so zvieratami! A takýmito vyhláseniami upokojujú spoločnosť a zmierňujú sociálne napätie.

    Ale keď to priamo vyhlási ministerstvo priemyslu a obchodu, treba to chápať tak, že sa pracuje na zavedení výrobkov z lariev a iného hmyzu pre ľudí.

    Jeden program - pre celý svet.

    ..

    Stovky článkov v médiách v posledných rokoch o tom, ako budú vyrábať jedlo pre športovcov z hmyzu, múku, cestoviny z tejto múky. O tom, aké sú chutné chrumky z lariev. Množstvo rozhovorov s podnikateľmi, ktorí majú v pláne vyrábať produkty z lariev pre ľudskú výživu... je to všetko na nič? Nikto nič neplánuje?

    Čo v USA, v Európe už tiež zaviedli hmyz na ľudskú spotrebu? V EÚ schválili múčne červy (ide o parazitické červy, ktoré sa množia v múke a obilninách). Určite naše úrady nekopírujú ich kroky? Nepracujú na spoločnom programe?

    Alebo sa im dostalo tvrdej odozvy zo strany spoločnosti, a aby škandál zakryli, dali pokyn Rosrybolovstvu, aby uviedlo, že ryby budú kŕmené červami? A napätie sa uvoľnilo, a nebola to lož: ryby sa vždy kŕmili a budú sa naďalej kŕmiť hmyzom.

    Je zaujímavé, že naše obilie sa do Afriky posiela zadarmo. Zároveň sme podpísali 12-ročnú dohodu s Čínou o dodávkach 70 miliónov ton obilia. Takto si vo všeobecnosti vymieňame pozície: obilie pre nich a larvy múch pre nás.

    © PAVEL PASHKOV

    https://t.me/pavel_v_doroge/3769

    --

    Súvisiace príspevky:


  • Rusko dokončilo opravu podmorského kábla v Baltskom mori

    Helsinki/Moskva 16. novembra (TASR) - Rusko dokončilo opravu telekomunikačného kábla v Baltskom mori, ktorý bol poškodený pred vyše mesiacom, približne v rovnakom čase ako plynovod Balticconnector medzi Estónskom a Fínskom a ďalšie podvodné káble. Oznámila to vo štvrtok fínska pobrežná stráž, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

    Fínski a estónski vyšetrovatelia upodozrievajú z poškodenia plynovodu a podvodných káblov čínsku kontajnerovú loď NewNew Polar Bear, ktorá po morskom dne vliekla kotvu.

    Fínska pobrežná stráž uviedla 6. novembra, že monitoruje ruské plavidlo Spasateľ Karev, ktoré vykonáva opravu káblu Baltika v ekonomickej zóne Fínska. Vo štvrtok stráž uviedla, že pri oprave nezaznamenala nijaké porušenie zákona o ekonomickej zóne alebo nejakého povolenia.

    Kábel Baltika patrí ruskej štátnej spoločnosti Rostelekom. Meria 1000 kilometrov a vedie z Petrohradu do ruskej exklávy Kaliningrad na juhu Baltského mora.

    --

    súvisí s viacerými správami tu:


  • Pravnuk francúzskeho exprezidenta de Gaulla chce ruské občianstvo

    Moskva 16. novembra (TASR) - Pierre de Gaulle, pravnuk bývalého francúzskeho prezidenta Charlesa de Gaulla, vo štvrtok deklaroval, že by chcel získať ruské občianstvo. Rusko podľa neho ponúka "množstvo príležitostí," informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

    Pierre (60) je vo Francúzsku menej známy, ruské štátne médiá však zverejňujú jeho prokremeľské vyjadrenia ako údajný dôkaz, že aj popredné osobnosti zo Západu podporujú inváziu Moskvy na Ukrajine.

    "Bolo by pre mňa cťou získať ruské občianstvo," povedal Pierre de Gaulle novinárom na Petrohradskom kultúrnom fóre.

    Tvrdil tiež, že Rusko na Ukrajine "bojuje za tradičné hodnoty, rodinu a duchovno" - hodnoty, ktoré sa v západných krajinách podľa neho strácajú. Vyjadril tiež presvedčenie, že Severoatlantická aliancia (NATO) i západné štáty, ktoré humanitárne i vojensky podporujú Kyjev, už fakticky prehrali a že ďalej nedokážu pokračovať vo vojne na Ukrajine.

    Ako pripomína agentúra AFP, nie je to prvý raz, čo tento potomok tejto najslávnejšej francúzskej politickej rodiny spôsobil rozruch. Pierrov starší brat, Yves de Gaulle, v januári pre noviny Le Parisien tvrdil, že názory jeho súrodenca "sa netýkajú nikoho iného ako jeho samého - ani mňa, ani našej rodiny a už vôbec nie generála (de Gaullea)".

    Charles de Gaulle viedol počas druhej svetovej vojny francúzsky protifašistický odboj z exilu v Londýne a následne sa víťazne vrátil do Francúzska. Počas studenej vojny, keď zastával úrad prezidenta, sa snažil o to, aby sa Francúzsko stalo mostom medzi medzi západným blokom, v ktorom dominovali Spojené štáty, a sovietskym východným blokom. Túto pozíciu teraz podľa svojich vlastných vyjadrení reprezentuje Pierre de Gaulle.

    Historici sa však zhodujú na tom, že generál de Gaulle počas svojej vlády udržal Francúzsko pevne ukotvené v NATO. Jeho názory však vo Francúzsku stále vyvolávajú diskusie, najmä keď sa aplikujú na súčasné udalosti, dodáva AFP.

  • Článek o jednom z posledních rozumných... 🙂

    Jen nerozumím tomu konci, kde se píše, že de Gaulle udržel Francii pevně ukotvenou v NATO. Nejspíš "odejít ze struktur NATO" a "odejít z NATO" se posuzuje jinak. Já to de Gaullovo rozhodnutí odejít ze struktur NATO pochopila tak, že francouzská armáda přestala být pod velením NATO, tedy podléhala velení pouze vlastnímu a sama se mohla rozhodnout, jaké akce NATO se zúčastní, jaké zbraně bude mít a v jakém počtu, kolik peněz na armádu vynaloží a za co je utratí. Ale NATO se pro ni logicky nestalo nepřítelem. A myslím, že až za Sarkózyho se znovu "ujařmila" pod natovské velení.