Konflikt Rusko - USA - NATO - Ukrajina

17475767779

Komentáre

  • Rusko začalo ze včerejška na dnešek ofenzívu směrem na Charkov - (Severní hranice ukrajiny s RF). Postupuje pěchota, likvidují se mosty spojující zásobovací trasy AFU.

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=219&v=BdO5W2f0zT4&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Faktualnikonflikty.cz%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

    od času 3:39

    Další fáze SVO započala po oficiálním Putinově inaugurováním do funkce a přehlídce vítězství.

    Zelímu končí mandát za 10 dní

  • Rasmussen navrhol použiť protivzdušnú obranu Poľska a Rumunska na pomoc Ukrajine

    Bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen navrhol použiť na pomoc Ukrajine systémy protivzdušnej obrany (protivzdušná obrana) Poľska a Rumunska . Bývalý šéf Severoatlantickej aliancie to uviedol v rozhovore pre portál inews .

    „Môžeme pomôcť Ukrajine zostreliť prichádzajúce ruské bezpilotné lietadlá a rakety tak, že to urobíme na území NATO bez toho, aby sme na Ukrajinu poslali našich vojakov,“ povedal.

    Krajiny aliancie môžu podľa neho efektívnejšie chrániť západnú časť Ukrajiny vrátane vojnového priemyslu krajiny.

    Rasmussen tiež poznamenal , že krajiny Európy sa stali slabými a rozdelenými tvárou v tvár údajnej hrozbe zo strany Ruska. Dodal, že Ukrajina by mala byť pozvaná do aliancie počas júlového summitu NATO a k samotnému vstupu „by malo dôjsť najneskôr v roku 2028“.

    https://lenta.ru/news/2024/05/15/v-nato-predlozhili-ispolzovat-pvo-polshi-i-rumynii-dlya-pomoschi-ukraine/

    --

    Rasmussen nemá v NATO aktuálne žiadnu funkciu. V rokoch 2001 až 2009 bol dánskym premiérom a v rokoch 1998 až 2009 predsedom strany Venstre. V rokoch 2009 až 2014 bol generálnym tajomníkom NATO. Od roku 2015 Rasmussen pracuje ako konzultant pre spoločnosť Goldman Sachs.

  • Jelikož ofenzíva Rusů přináší nemalé úspěchy, panika "západu" je čím dál víc viditelná. Vrší chybu na chybu. Takže chtěli v Radě Evropy schválit do rezoluce, že "mírové řešení Zelenského nemá alternativu a tím je jediným možným". Naštěstí tuhle pproradnou blbost vetoval maďarský zástupce. Řekl k tomu, že mírová řešení předložilo hned několik zemí světa - ale ani jedno se Zelenskému nelíbilo. Požádal proto při jednání o "bezalternativním řešení" o vložení ostatních návrhů, které byly předloženy. Jeho řešení nebylo schváleno a tak celý návrh vetoval.

    https://rusvesna.su/news/1715938379

    K tomu se hodí připomenout nesmyslný nápad uspořádat ve Švýcarsku v půlce června jakýsi celosvětový summit k Ukrajině. Nesmyslný proto, že Rusko - jako druhá strana konfliktu - nebylo pozvané. Co tam bez Ruska jako chtějí řešit? Stejnou otázku si pokládají i různí světoví státníci. Třeba brazilský prezident nepřijede.

    Brazilská diplomacie vždy trvala na nutnosti mírových jednání, ale nevidí smysl v setkání, které nebere v úvahu postoj Rusů.

    https://rusvesna.su/news/1715931336

    Má pozn.: Všímáte si také, že je nám už nějakou dobu jako svět prezentovaná jen Evropa se Severní Amerikou? Možná tak ještě Austrálie. Vždyť je to snad jen třetina světa. A co si myslí zbytek světa? Ten nemá do událostí co mluvit? Známe vůbec názory a postoje větší části světa? Proč nám to "naše démonkratická a objektivní" média nepřinášejí?

  • Kaktus
    upravené 20 May 10:22 ->

    Evropa musí kleknout buď celá a nebo kleknout nesmí. Kdysi mohutné ekonomiky západní evropy páchají poslušně sebevraždu a jsou už vlastně za hranou nenávratu a pár jakýchsi malých států východní evropy (začínající za Berlínem) se snaží udržet alespoň nějak přijatelné vztahy s baštou alternativního vidění světa, která navíc dokáže poskytnou levné energetické zdroje, takže místo sebevraždy by v krajním případě mohly pomýšlet na rozvoj...představa, že Německo a Francie budou chudými sousedy V4...nebo snad Maďarska. Není divu, že jsou pak konsternováni, že ti, kteří byli vždycky chudší se nechystají chcípnout s nimi...

    Pokud však nebude existovat alespoň nějaká alternativa k současnému finančnímu systému, není moc kam utéct. A protože Belousov má zrovna na starosti obranu a finance zůstali zatím u liberálů, bude se zatím jen čekat, jelikož ti nebudou zrovna spěchat, aby vytvořili nějakou alternativní finanční zónu s vlastními institucemi. Tudíž se zatím budou odbývat zejména ,,žabomyší'' války věrchušek a opozic, které jsou však zahrnuty pod jedním a tím samým finančním systémem.

    To ale neznamená, že se narativ euroatlantického pupku světa nemůže stále více a více drolit.

  • Kaktus
    upravené 20 May 10:30 ->

    Zítra 21.5. končí Zelenského prezidentský mandát a začíná chaos ohledně toho kdo a co. Cokoliv Zelé podepíše má cenu jen toho papíru a nemůže být nějak garantováno (což není ani tak...). A hlavně pro RF se ukrajina stává jen územím, bez jakékoliv oficiální moci.

    Kdoví jestli Zelému nezvoní hrana - k čemu teď západu bude? Možná by se ještě jedno využití našlo...

  • V Rusku začala cvičení na přípravu a použití nestrategických jaderných zbraní. Spočívají v přepravě a vybavování letecké munice jadernými hlavicemi.

    https://rusvesna.su/news/1716302602

    Má pozn.: Jestli k tomu Rusové přistoupili, pak natovci musí mít jaderné střely už "skoro na místě"... ?


  • Kaktus povedal/-a: Zítra 21.5. končí Zelenského prezidentský mandát

    Dneska by měl být zelé už v propadlišti dějin - ale vyřvává dál. Natovci i "černá nora" Bílého domu už sdělili, že pro ně se nic nemění.

  • Kaktus
    upravené 22 May 06:33 ->

    Pro narativ západu se nic nemění - zelený superhrdina likviduje vlastní zblblý národ ve jménu jakože západních liberálních hodnot s účelem rozpadnout RF.

    Pro jakože kolektivní západ bude důležité aby opozice začaly vřískat, že vládní strany podporují již naprosto nelegitimní režim a že to co alzák podepíše je irelevantní a nevymahatelné. Bude tak možno zase trochu osekat výdaje na ukrajinu, protože ,,zlá'' opozice vládním stranám nedovolí investovat do nelegitimního režimu. A ještě důležitější bude, co se bude dít na ukrajině. Osobně bych řekl, že teď běží určitá jednání a nabídky (+ ten seznam osob hledaných RF - alzák, Porošenko...). Záleží rovněž na postoji Ruska.

    Nezávisle na cvičení se proslýchá, že se RF připravuje na mohutný raketový útok na ukrajinu. Nehledě na všechny už provedené útoky, ukrajina není zdaleka tak poškozená jak by mohla být a určitým mocenským ,,uzlům'' se rakety zatím obloukem vyhýbaly.

    Nemyslím si, že západ bude ochoten jako první udeřit jadernými zbraněmi na ukrajině - i kdyby nezasáhl přímo nové ruské regiony, radioaktivní spad může RF považovat za útok jadernými zbraněmi na své území se všemi důsledky.

  • Seymour Hersh: Bidenova trvalá studená vojna

    24. mája 2024

    Pokročilý vek prezidenta Joea Bidena a ťažkosti, ktoré sú zjavné pri jeho prejavoch, nie sú jediné, čo ohrozuje jeho znovuzvolenie: ďalšou nevýhodou je jeho dlhodobá neschopnosť vidieť svet taký, aký je. Od invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 nevyvinul žiadne úsilie, aby zorganizoval osobné stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. (Biden a Putin sa krátko stretli v júni 2021 na summite v Ženeve. Biden sa tiež stretol s Putinom v Moskve, keď za Obamu pôsobil ako viceprezident.)

    Prezidentova neschopnosť vidieť realitu sa prejavila v marci pri prejave o stave Únie, súčasné prieskumy naznačujú, že mohlo ísť o jeho posledný prejav. Podľa prezidenta sa prebiehajúca vojna medzi Putinovým Ruskom a Ukrajinou Volodymyra Zelenského zmenila na existenčnú krízu, v ktorej bola v stávke budúcnosť Ameriky.

    „Mojím cieľom dnes večer,“ povedal prezident, „je prebudiť Kongres a zároveň upozorniť americký ľud, že toto nie je obyčajný moment. … Od chvíle, kedy bol prezident Lincoln a občianska vojna vystavená útokom na slobodu a demokraciu doma“ – to bol jeho odkaz na prebiehajúcu kampaň za znovuzvolenie prezidenta Donalda Trumpa – „a zároveň v zámorí. V zámorí je ruský Putin na pochode, napáda Ukrajinu a rozsieva chaos v celej Európe aj mimo nej. Ak si niekto v tejto miestnosti myslí, že Putin sa zastaví na Ukrajine, uisťujem vás, že nie.“

    Američanov je ľahké znechutiť Putinom, ktorý dáva novinárov do väzenia a netoleruje žiadnu významnú politickú opozíciu, vrátane atentátov na svojich nepriateľov. Aj ja som z týchto dôvodov v posledných rokoch odmietol žiadosti o cestu do Moskvy na politické stretnutia. Ale v americkej spravodajskej komunite sú ľudia, ktorí hovoria, že Amerika nesie vlastnú zodpovednosť za vojnu na Ukrajine. Putin a jeho predchodcovia v Moskve tri desaťročia – od znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990 – sledovali, ako sa Severoatlantická aliancia (NATO) rozširovala o členské štáty, ktoré priviedli NATO k ruským dverám. Po nástupe Bidenovej administratívy sa prehĺbila Putinova zjavná obava, že Ukrajina bude ďalšou, ktorá sa prihlási o členstvo. Obava mohla byť upokojená niekoľkými slovami z Washingtonu. Žiadne však od Bidena a jeho kľúčových spolupracovníkov v oblasti zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti neprichádzali.

    V americkej spravodajskej komunite celý čas existovali obavy z iracionálnych názorov Bidena na Rusko a Putina, ktoré sa datujú od čias jeho pôsobenia v Senáte.

    Jeden dlhoročný vysoký americký predstaviteľ ma nedávno ohromil, keď povedal, že dospel k záveru, že Biden vidí Putina ako „Anjela smrti“ – niekoho, kto sa vás pokúsi oklamať, aby ste uverili, že je dobrý človek.

    K Bidenovi sa v jeho tvrdom postoji k Rusku pripájajú jeho dvaja vysokopostavení zahraniční politickí spolupracovníci – minister zahraničných vecí Antony Blinken a poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, obaja sú majstrami v samoúčelných únikoch informácií priateľským novinárom. Po zlyhaní nedávnej série rokovaní s Izraelom a Hamasom s cieľom dosiahnuť prímerie a prepustenie rukojemníkov v Gaze, sa Blinken minulý týždeň vrátil z návštevy Ukrajiny s odporúčaním, ktoré bolo rýchlo zverejnené v New York Times: že Biely dom by mal uvoľniť svoj súčasný zákaz a rozšíriť prehratú vojnu tým, že umožní ukrajinskej armáde zamerať sa na raketové a delostrelecké miesta v Rusku. The Times poznamenali, že prezident a jeho pomocníci veria, že existuje červená čiara, ktorá by v prípade prekročenia vyvolala silnú reakciu Putina, ale nevedia, kde a čo môže byť táto červená čiara, ani nevedia, „aká reakcia by to mohla byť“.

    Taký je úbohý stav zahraničnej politiky Bidenovej administratívy.

    Vo svojom prejave o stave únie Biden opakovane napínal dôverčivosť pri naliehaní na Kongres, aby získal viac financií na ukrajinskú vojnu proti Rusku. Ignoroval históriu spojeneckého partnerstva z druhej svetovej vojny, keď opísal NATO ako „najsilnejšiu vojenskú alianciu, akú kedy svet poznal“. Pridal:

    „Musíme sa postaviť Putinovi. Pošlite mi návrh zákona o národnej bezpečnosti oboch strán. História nás sleduje. Ak teraz Spojené štáty odídu, ohrozia Ukrajinu. Európa bude v ohrození. Slobodný svet bude v ohrození, povzbudí to ostatných, ktorí nám chcú ublížiť. Neodídeme. Nebudeme sa klaňať. Nebudem sa klaňať. História nás sleduje.“

    Dnes, po viac ako dvoch smrteľných rokoch vojny na Ukrajine a malom úspechu, znie prezidentov prejav strašidelne.

    Amerika v rokoch, keď bol Biden v úrade, minula 175 miliárd dolárov na boj vo vojne, ktorú nemožno vyhrať. Vyrieši to len diplomacia – ak v Kyjeve a Washingtone zvíťazí racionalita –, alebo drvivá porážka nedostatočne vyzbrojenej, nevycvičenej a slabo vyzbrojenej ukrajinskej armády. V posledných týždňoch niekoľko ukrajinských bojových brigád oznámilo svojim nadriadeným, že sa už nebudú zúčastňovať na samovražednej ofenzíve proti lepšie vycvičenej a lepšie vybavenej ruskej sile. (Bývalý blízky spolupracovník Zelenského v jeho administratíve Alexej Arestovič v rozhovore pre youtube kanál ALFA hovorí o stotisíc vojakov, pozn. redakcie.)

    Môj zdroj, ktorý vojnu pozorne sleduje, mi povedal: „Putin hrá dlhú hru. Po intenzívnych bojoch zabezpečil Krym a štyri ukrajinské provincie – Doneck, Cherson, Luhansk a Záporožie – ktoré anektoval krátko po začatí vojny pred dvoma rokmi. „Charkov“ – druhé najväčšie mesto Ukrajiny tridsať kilometrov južne od ruských hraníc, ktoré je kultúrnym a dopravným centrom – „je jeho ďalšou kótou. Teraz pripravuje mat mestu. Totálny útok na Charkov, ktorého občania už utekajú, príde v čase, ktorý si Putin vyberie,“ povedal mi poradca. „Teraz bojuje o vyjednávaciu pozíciu pri rokovaní s Trumpom, o ktorom si myslí, že vyhrá prezidentské voľby. V novembri bude vyjednávať z pozície sily.“

    Zelenskyj, ktorému tento týždeň uplynulo päťročné funkčné obdobie prezidenta – zostáva vo funkcii podľa stanného práva –, vedie kampaň v novinách a televíznych rozhovoroch.

    Žiada viac amerických rakiet schopných zasiahnuť ciele hlboko vo vnútri Ruska, žiada stíhačky F-16, viac protilietadlových rakiet a podporu vojsk zo strany NATO, ktorá pravdepodobne nepríde.

    V rozhovore pre New York Times tento týždeň Zelenskyj hovoril o svojich deťoch a svojom vyčerpaní. Ak s vďakou hovoril o balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov, ktorý Kongres schválil minulý mesiac, noviny o tom neinformovali.

    Zdroj: seymourhersh@substack.com


  • Odkazy Európanom cez hovoriacu hlavu - Šokového terapeuta:


    „Jak to vím? Protože mi to řekli.“ Majdan, rozšiřování NATO, rozdělení Ruska s Jeffrey Sachsem

    26.05.2024

    Profesor Jeffrey Sachs je uznávanou autoritou jednak v oboru ekonomie, kde pomáhal dříve komunistickým ekonomikám se přeorientovat na tržní hospodářství, ale je také komentátorem geopolitického dění, které s ekonomikou souvisí. V rozhovoru s Josefem Skálou se vyjádřil k řadě dnešních témat, od rozšiřování NATO po americké vměšování se v Gruzii. Kritizoval Evropu i USA.

    Foto: Repro Youtube

    Popisek: Jeffrey Sachs, profesor ekonomie z Columbia University

    --

    Jeffrey Sachs uvedl, že stále věří v to, v co věřil, když byl ekonomickým poradcem v době transformace komunistického modelu na kapitalistický, totiž že mezi západní, střední a východní Evropou, včetně Ruska, má být mír. „Já se této vize nevzdávám, i když to v současné době není vize Spojených států nebo Evropské unie,“ prohlásil.

    Co se týče ekonomické konvergence střední a západní Evropy, konstatoval, že nebyla taková, jaká byla slíbena, nicméně k ní došlo, např. ČR je na 70 % Německa. Poukázal na to, že čím byl stát blíže k Německu, tím lépe se mu při transformaci ekonomiky dařilo, protože až donedávna bylo Německo ekonomickým motorem. To porušila mimo jiné válka na Ukrajině, která zpřetrhala mnoho ekonomických vazeb.

    Zmínil, že původní myšlenka transformace byla, že jednak dojde k převzetí západního systému institucí ze strany střední a východní Evropy, a také že se budou sbližovat platy. Konstatoval, že k tomu částečně došlo, ale že čím více na východ, tím méně. Skála připomenul, že Česko bylo vždy průmyslové, alespoň od druhé poloviny 19. století. Ale rozdíl oproti dřívějšku je nyní v tom, že průmysl je v cizích rukou.

    Dle Sachse dělá Evropa velkou chybu, že válčí s Ruskem, přerušila s ním vztahy a kompletně se podřizuje americké politice, kterou ekonom považuje za absurdní a negativní pro Evropu. Pokud jde o cestu, jako by se mělo Česko vydat, jako příklad dal Singapur, který vsadil na vzdělání. Dodal, že to koneckonců bylo v minulosti Česka běžné a že Karlova univerzita patřila mezi špičky. Dodávat díly do Německa podle něho není dlouhodobě výhodné. Zvláště ne teď, když je Německo v krizi.

    Padla také otázka na bezpečnostní architekturu. Sachs odpověděl, že dobrý příklad je OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě). Ta zahrnuje nejen střední a západní Evropu, ale i východní Evropu a post-sovětské státy. Jako důležitou zmínil zásadu OBSE, že žádný stát si nemůže zajišťovat bezpečnost na úkor jiného. Proti tomu postavil mentalitu USA, která dělí na my a oni. „My jsme ti hodní, oni jsou ti zlí a my musíme svůj blok expandovat,“ popsal ji.

    Zabýval se i Michailem Gorbačovem a jeho povolením reunifikovat Německo a zrušením Varšavské smlouvy. Podotkl, že Gorbačov říkal, aby jeho kroky nezneužili. „A dva vedoucí ministři zahraničí, náš James Baker třetí a německý Hans Dietrich Genscher přímo slíbili Gorbačovovi, že NATO se neposune ani o píď na východ*,“ vzpomenul. „Když přišel k moci Jelcin, Clinton řekl to samé. Ale ukázalo se, že se jedná o lež, protože už od roku 1992 Američani tajně prosazovali rozšíření NATO. V polovině 90. let Clinton podepsal rozšíření NATO, Česko bylo jedno z prvních, spolu s Polskem a Maďarskem,“ pokračoval. Doplnil, že Rusové ze vstupu Česka a dalších neměli radost, protože se jednalo o podvod, ale Česko nesousedí s Ruskem. Jenže expanze NATO pokračovala a v roce 2004 byly připojeny baltické státy a také státy na pobřeží Černého moře. Sachs zmínil, že v roce 2007 Putin řekl: „Už dost.“ A vyčetl Bushovi mladšímu tento „podvod“. Ale plány na expanzi NATO přesto pokračovaly.

    Kromě toho zmínil, že tehdy se mezi politiky ve Washingtonu i otevřeně mluvilo o tom, že se Rusko rozpadne na nejméně tři části. Což se Rusům pochopitelně nelíbilo. Ve stejné době USA vypověděly smlouvu o balistických raketách a začaly umísťovat rakety Aegis v Polsku. „Rusové řekli: To je pár minut od Moskvy, co to sakra děláte? Tohle je přímé ohrožení,“ popsal Sachs reakci z Ruska. Rok 2014 a Majdan popsal jako „převrat za bílého dne“ s pomocí ultra-pravicových ozbrojených skupin.

    „Smějeme se Rusku, že my jsme mírumilovní. Nejsme mírumilovní, jsme mocimilovní. USA chce rozšířit NATO, svrhává vlády, rozšiřuje své vojenské základny. To je NATO. To není aliance, to je Spojenými státy vedená vojenská operace. Rusko řeklo ne, takže před deseti lety začala válka a od té doby to eskalovalo,“ pravil ekonom s tím, že situace je velmi nebezpečná. A stejně postupuje i v Asii vůči Číně, což dle Sachse směřuje k válce.

    Myšlenka války s Čínou je prý v amerických médiích normalizována. „Jako by to nebylo to největší šílenství, jaké si můžete představit, protože to může být konec světa,“ komentoval ekonom. Přesto mainstreamová média válku s Ruskem a Čínou normalizují, protože „USA musí být první na světě“ a udělají pro to všechno.

    Pozastavil se také and tím, jak si někteří američtí politici válku na Ukrajině pochvalují, protože v ní neumírají Američané. „Jako by 500 000 mrtvých Ukrajinců** nebylo dost, nebo to riziko jaderné války,“ odsoudil je. Zmínil, že v USA je podstatná část moci v rukou prezidenta, a za posledních 20 let prý měli prezidenty průměrné, špatné a nebezpečné. „Žádný nesplnil očekávání. Ani jeden,“ řekl a dodal, že politický systém USA je pokažený a nahoru neposílá ty nejlepší.

    Kritizoval oba kandidáty na prezidenta. „Toto jsou naši kandidáti, to je pro svět hrozné. V mezičase tolik evropských lídrů, včetně ČR, prohlašuje: Ano, následujeme Spojené státy, našeho největšího spojence. Musíme dělat to, co dělají USA,“ podivoval se. Evropa podle něho potřebuje svou vlastní strategii, která musí být mírová, ne válečná. Ale místo toho slepě následují Spojené státy. Což je pro Sachse překvapení, protože Evropa je podle něho chytřejší a má s válkou větší zkušenosti. Měla by si tedy uvědomit, že nadvláda USA není výhodná.

    „Evropská zahraniční politika je: Dělej, co dělají USA. A když USA vyhodí do vzduchu plynovod, tak předstírají, že se to nestalo, nebo že si Rusko vyhodilo do vzduchu své vlastní potrubí nebo něco jiného šíleného,“ rýpl si.

    Řeč přišla na neziskovky. Sachs konstatoval, že se jedná o to, že americké peníze ovlivňují politiku v jiných zemích. „Dokonce vyvolávají nepokoje, jako byl Majdan. Ukrajina byla americkou operací. Jak to vím? Protože mi to řekli. Protože jsem to viděl na vlastní oči. Nežádoucí americké zapojení do toho, čemu se říká převrat. Já to viděl. A nesnášel jsem to. A musím říct, že přesně to se děje i v Gruzii,“ prohlásil. Porušení gruzínských práv není schválený zákon, ale americké vměšování, myslí si ekonom.

    Zmínil, jak se s demonstranty fotili západní politici. A nadhodil, jak by asi reagovali Američané, kdyby protesty v USA přijeli podpořit čínští politici. Ale bohužel, dvojí metr je základ politiky každé říše, míní.

    *ústne gentlemanské dohody... a la https://ksbforum.info/discussion/comment/25722/#Comment_25722

    **hromadné vyvražďovanie mladých mužov

    --

    Kto je Sachs?

    Neverím, že sa v ňom na staré kolená pohlo svedomie.

  • Na Ukrajinu vyrazí instruktoři z Francie. Snad to inspiruje další, věří v Kyjevě

    27.05.2024

    Nejvyšší ukrajinský velitel v pondělí sdělil, že podepsal dokumenty, které francouzským vojenským instruktorům umožňují navštívit ukrajinská výcviková střediska. Velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj věří, že odhodlání Francie inspiruje i další partnery, píše agentura Reuters.

    „S potěšením vítám iniciativu Francie vyslat na Ukrajinu instruktory pro výcvik ukrajinských vojáků,“ sdělil velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram po jednání prostřednictvím videospojení s francouzským ministrem obrany Sebastienem Lecornuem.

    „Podepsal jsem dokumenty, které umožní prvním francouzským instruktorům v nejbližší době navštívit naše výcviková střediska a seznámit se s jejich infrastrukturou a personálem.“ Syrskyj neuvedl žádné další podrobnosti, je přesvědčen, že odhodlání Francie povzbudí další partnery, aby se k tomuto „ambicióznímu projektu“ připojili, píše agentura Reuters.

    Francouzský prezident Emmanuel Macron otevřel dveře k vyslání vojáků na Ukrajinu, když na konferenci v Paříži 26. února navrhl, že jednou z oblastí, kde by západní jednotky mohly pomoci, by byl výcvik Ukrajinců na Ukrajině. V prohlášení pro agenturu Reuters to uvedlo francouzské ministerstvo obrany: „Jak už bylo několikrát zmíněno, výcvik na ukrajinské půdě je jedním z projektů, o nichž se diskutuje od konference o podpoře Ukrajiny, kterou svolal prezident (Francouzské) republiky 26. února. Cílem je pochopit přesné potřeby Ukrajinců.“


  • Sarkozy si neumí představit válku mezi Ruskem a Francií – svět „tancuje na okraji sopky“.

    30.5.24

    Francie:

    Západ by měl pokračovat v dialogu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, řekl bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy a vyjádřil vážné pochybnosti o nutnosti vyslání vojáků na Ukrajinu a zdůraznil, že si neumí představit válku mezi Ruskem a Francií.

    „Pokud jde o vyslání vojenských sil, dovolte mi vyjádřit vážnou pochybnost. Nedovedu si představit válku mezi zemí Tolstého a zemí Balzaca. Přemýšleli jsme o důsledcích?“ řekl v rozhovoru pro noviny „Figaro“.

    Podle něj je špatné pokoušet se vysvětlit příčiny ukrajinského konfliktu "jednostranně a omezeně".

    "Ukrajina je mostem mezi slovanským a západním světem." Její úlohou je nadále být spojnicí mezi těmito dvěma světy, které jsou odlišné, ale měly by koexistovat. Kyjev je první hlavní město Ruska, Ukrajinci a Rusové spolu žijí po staletí, na Ukrajině jsou desítky milionů lidí, kteří mluví rusky. To vše dělá tuto problematiku ještě složitější a ne tak jednostrannou a zúženou, jak ji někteří vysvětlují. Můžeme a musíme vést dialog s ruským prezidentem,“ řekl Sarkozy.

    Zdroj: https://www.politika.rs/scc/clanak/617014/Sarkozi-ne-moze-da-zamisli-rat-Rusije-i-Francuske-svet-plese-na-ivici-vulkana

    --

    --

    a ešte niekoľko správ v rubrike Ve zkratce a lahôdka k tomu:

    --

    --

    P. Weis v jednom z nedávnych článkov napísal:

    "Venujte sa svojim blízkym, choďte do prírody, vypnite TV a internet. Kašlite na politiku. Do každej činnosti vložte princíp morálky a etiky. Vzdelávajte sa, čítajte. A hlavne, ŽITE." https://akw.sk/sprava-nku-o-plandemii-hotova-katastrofa/

  • Stoltenberg: NATO neplánuje vyslať svojich vojakov na Ukrajinu

    Helsinki 6. júna (TASR) - Severoatlantická aliancia (NATO) nemá žiadne plány vyslať svojich vojakov na Ukrajinu, vyhlásil vo štvrtok generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg počas návštevy Fínska.

    Spojenci Ukrajiny z NATO prisľúbili Kyjevu vojenskú a peňažnú pomoc v boji proti ruskej invázii, ktorú jej budú poskytovať, kým to bude potrebné. Vo všeobecnosti však odmietli možnosť vyslania svojich vojakov na Ukrajinu.

    Túto možnosť otvoril ešte koncom februára francúzsky prezident Emmanuel Macron na konferencii v Paríži. Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski koncom mája vyhlásil, že Varšava by taktiež nemala vylúčiť možnosť nasadenia vojakov. "Nechajme (ruského prezidenta Vladimira) Putina hádať, čo urobíme," uviedol vtedy Sikorski.

    "NATO neplánuje vyslať svoje sily na Ukrajinu," povedal vo štvrtok Stoltenberg s tým, Aliancia sa usiluje o dlhodobú finančnú podporu Kyjeva.

    Západných spojencov Ukrajiny zároveň vyzval na zabezpečenie toho, aby sa už neopakovali oneskorenia a nedostatky v dodávkach vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá podľa Stoltenberga potrebuje "predvídateľnosť a zodpovednosť".

    Fínsky prezident Alexander Stubb na tlačovej konferencii povedal, že pobaltské ani severské štáty v súčasnosti neevidujú vojenskú hrozbu zo strany Ruska.


    --

    ruská vsuvka:


    --

    pandemická vsuvka:

    --

    Keď nepôjde NATO oficiálne na Ukrajinu, prejdú na pandemický plán B?

  • Kaktus
    upravené 7 Jun 08:32 ->

    Tak jistě, že tam NATO nikdy nepošle oficiálně své vojáky, aby tak dali Putinovi oficiální záminku. Naopak každý stát tam pošle co nejvíce svých ,,dobrovolníků'', jež tam jsou sami za sebe... No v podstatě záleží jen na Rusech, pokud by chtěli a bylo to přínosné, a mohli si to dovolit, už dávno to můžou považovat za agresi NATO - nebo si snad myslíme, že Patrioty operují ukrajinci? Nebo že si sami ukroši zařídili kompatibilitu západních zbraní s ruskými letadly? Nebo, že ušácké výzvědné drony jen tak náhodou krouží v Černém moři před každým dronovým nebo raketovým útokem na Krym a Černomořskou flotilu?

    Ještě poznámka - nedávno jsem si vzpomněl na Prigožina, jak ve videu dosti nevybíravě nadával Šojguovi, že nemají munici. Když si to srovnám se současnými čistkami na ministerstvu obrany, hned to dává jasnější obrysy. Zejména mi to ukazuje, že generál v mírově době je v podstatě úředník, jenž porcuje přidělené peníze a posílá je na příslušné strany. A pak přijde válka a najednou se od nich chce aby veleli, organizovali a využili v boji všechny ty moderní prostředky, jenž za vyčleněné peníze nechali zřídit / vyvinout.. jenže jachtama se toho moc vybojovat nedá...

  • USA povolily dodávky zbraní brigádě Azov

    11.6.24

    USA:

    Spojené státy zrušily zákaz poskytovat americké zbraně a výcvik brigádě Azov, ukrajinské elitní jednotce s kontroverzní minulostí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na úterní sdělení amerického ministerstva zahraničí. Kreml označil krok za „krajně negativní“.

    ______

    Jak "negativni"? Prostě otevřená podpora banderovců a fašistů. Hitler by měl radost!

    A přečtěte si diskuzi za článkem. To je teprve maso!

    Zdroj:  https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/spojene-staty-ukrajina-brigada-azov-zruseni-zakazu-zbrane-valka-rusko.A240611_120749_zahranicni_kha

    --


    USA povolily dodávky zbraní brigádě Azov. Nezastaví se před ničím, reaguje Kreml

    11. června 2024  

    Spojené státy zrušily zákaz poskytovat americké zbraně a výcvik brigádě Azov, ukrajinské elitní jednotce s kontroverzní minulostí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na úterní sdělení amerického ministerstva zahraničí. Kreml označil krok za „krajně negativní“.

    Rozhodnutí Washingtonu pomůže brigádě Azov, známé též jako pluk Azov, překonat pověst krajně pravicové organizace, kterou její velitelé označují za ruskou propagandu. Zrušení zákazu rovněž patrně posílí bojové schopnosti brigády v obtížném období války, kdy Ukrajina trpí nedostatkem munice a vojáků, uvedla AP.

    Americké zákony zakazují poskytovat vybavení a výcvik zahraničním vojenským jednotkám nebo osobám podezřelým z hrubého porušování lidských práv. Podle prohlášení ministerstva zahraničí však po důkladné prověrce „nebyly nalezeny žádné důkazy o hrubém porušování lidských práv ze strany 12. brigády Azov“.

    „Je to nová stránka v historii naší jednotky. Azov se stává ještě silnější, profesionálnější a nebezpečnější pro okupanty,“ uvedla brigáda v prohlášení na Instagramu. „Získání západních zbraní a výcviku ze Spojených států nejenže zvýší bojeschopnost Azovu, ale především pomůže zachránit životy a zdraví příslušníků brigády,“ dodala.

    Po začátku ruské rozsáhlé invaze na Ukrajinu v únoru 2022 se brigáda snažila změnit svůj veřejný obraz tím, že se zbaví kontroverzí ohledně svého ultranacionalistického původu a bude se prezentovat jako efektivní bojová síla.

    Vojáci Azovu sehráli na jaře 2022 klíčovou roli při obraně Mariupolu, kde řadu týdnů bojovali proti ruské přesile, v obklíčení a s nedostatkem munice. Na Ukrajině bývají oslavováni jako hrdinové, jejich odpor v mariupolských ocelárnách se stal symbolem ukrajinské houževnatosti ve válce proti Rusku. Pravidelná shromáždění vyzývají k propuštění stovek členů z této jednotky, kteří už dva roky zůstávají v ruském zajetí.

    Moskva dlouhodobě vykresluje Azov jako nacistickou organizaci a obviňuje ji ze zvěrstev, aniž by však předložila konkrétní důkazy. V roce 2022 ruský Nejvyšší soud oficiálně označil Azov za teroristickou skupinu.

    Původně dobrovolnická jednotka se zformovala v roce 2014 jako prapor Azov, přičemž jejím cílem byl boj proti Ruskem podporovaným separatistům na východě Ukrajiny. Bojovníky tehdy čerpala zejména z řad krajně pravicových kruhů. Později se jednotka rozšířila na pluk a v roce 2023 na brigádu.

    Jakkoliv její současní členové odmítají obvinění z extremismu i vazby na krajně pravicová hnutí, Kreml využil původu brigády k tomu, aby svou invazi vykreslil jako boj proti nacismu na Ukrajině.

    Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý rozhodnutí USA zrušit zákaz dodávek zbraní Azovu označil za „krajně negativní“. Krok podle něj ukazuje, že Washington se ve svých pokusech poškodit Rusko nezastaví před ničím, uvedla agentura Reuters.


  • Zora
    upravené 13 Jun 13:46 ->

    Na Kubu dorazia štyri ruské vojnové lode — čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka

    7. jún 2024

    Kuba uviedla, že lode budú v Havane do 17. júna, pričom poznamenalo, že žiadna z nich nebude mať žiadne jadrové zbrane.

    Štyri ruské lode, vrátane ponorky s jadrovým pohonom, dorazia na budúci týždeň do kubánskej Havany. Uviedli to vo štvrtok kubánski predstavitelia s odvolaním sa na „historicky priateľské vzťahy“ medzi oboma národmi a na eskaláciu napätia v súvislosti so západnou vojenskou podporou Ukrajine v jej vojne s Ruskom.

    Kubánske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že lode budú v Havane od 12. júna do 17. júna, pričom poznamenalo, že žiadna z nich nebude mať žiadne jadrové zbrane a ubezpečilo, že ich prítomnosť „nepredstavuje hrozbu pre región“.

    Oznámenie prišlo deň po tom, čo americkí predstavitelia uviedli, že Washington sledoval ruské vojnové lode a lietadlá, ktoré mali doraziť do Karibiku na vojenské cvičenie. Uviedli, že cvičenie bude súčasťou širšej ruskej reakcie na podporu Ukrajiny zo strany USA.

    Predstavitelia uviedli, že ruská vojenská prítomnosť je pozoruhodná, ale nie znepokojujúca. Prebieha však v čase, keď ruský vodca Vladimir Putin naznačil, že Moskva by mohla podniknúť „asymetrické kroky“ inde vo svete v reakcii na rozhodnutie prezidenta Joea Bidena povoliť Ukrajine použiť zbrane dodané Spojenými štátmi na útok na ruské územie z dôvodu ochrany Charkivskej oblasti.

    Kubánske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že štyri ruské lode sú fregata Gorškov, jadrová ponorka Kazaň, ropný tanker Pašin a záchranný remorkér Nikolaj Čiker.

    vysvetlenie Tomáša Zálešáka:

    Správy obsahujúce kombinácie kľúčových slov odkazujúcich na ruské vojnové lode, jadrovú ponorku, k tomu s dodatkom „na Kube“, vyvoláva nemilé asociácie (aj historické). 

    Sama prítomnosť 4 ruských lodí v Havane však nemusí byť zdrojom prílišného znepokojenia. Významnejšie sú v tom istom čase Putinove vyhrážky, ktoré sa neviažu na priestor Karibiku ani na prebiehajúce cvičenie. Môžu sa týkať ktoréhokoľvek miesta na zemeguli, najmä pokiaľ sa toto „miesto“ nespráva podľa Putinových predstáv. Putin sa totiž západným demokraciám a ich spojencom vyhráža „asymetrickou odpoveďou“ na povolenie Ukrajine použiť západné rakety na zasahovanie cieľov na ruskom území. 

    „Asymetrické“, to je veru široký pojem. Môže to byť aj eufemizmus pre teroristické akcie. No nemusí ísť ihneď o priame použitie ozbrojeného násilia. Môže to byť napr. v pravý čas na správne adresy vyslaná dezinformácia. Alebo šikovne umiestnený počítačový vírus, ktorý spôsobí ekonomické škody. Alebo séria bombových vyhrážok zasielaných na školy.

    Alebo... Áno, aj vyhrážky možno za istých okolností pokladať za akt asymetrickej vojny. Aj správy obsahujúce isté kľúčové slová. „Asymetrické“ prostriedky sú primitívne a lacné vzhľadom na účinok, ktorý sa takto vypláca. Z veľkej časti je ich účinok psychologický. Alebo, ak to smiem preložiť do reči majora Terazkyho: prehráva ten súdruh, čo sa prvý poondie.

    https://www.tyzden.sk/svet/110869/na-kubu-dorazia-styri-ruske-vojnove-lode--co-to-znamena-podla-tomasa-zalesaka/

    --


    12. júna 2024

    Kubánska kríza 2.0

    PETER WEIS Zahraničné správy

    Videli ste film Hon na ponorku? Červený október. Sean Connery v hlavnej úlohe. Tak niečo podobné beží naživo vo vodách blízko Floridy. Jedna výletná loď sa dokonca zamotala rovno uprostred amerických a kanadských vojenských plavidiel a naskytol sa im nádherný výhľad pri hone na ponorku, ktorej výzbroj je opradená rúškom tajomstva.






  • Prítomnosť ruských bojových lodí na Kube je bežná prax, tvrdí Moskva.

    včera 15:04

    Prítomnosť ruských bojových lodí na Kube je bežná prax, tvrdí Moskva. Rusko nevidí dôvody na znepokojenie v súvislosti so štyrmi plavidlami, ktoré tam prišli v stredu v rámci bojových cvičení.

    Takéto bojové cvičenia sú podľa Kremľa bežné v rôznych častiach sveta, obzvlášť v prípade námorných veľmocí ako Rusko. „Preto nevidíme žiadne dôvody na znepokojenie,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

    Do kubánskej Havany sa v stredu priplavili fregata Gorškov, ponorka na jadrový pohon Kazaň, ropný tanker Pašin a záchranný remorkér Nikolaj Čiker.

    Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že nič nepotvrdzuje, že by Rusko na Kubu prevážalo nejaké rakety. USA však budú situáciu pozorne sledovať. (tasr, reuters)

    --

    NATO preberie úlohu koordinácie dodávok zbraní pre Ukrajinu.

    14:46

    NATO preberie úlohu koordinácie dodávok zbraní pre Ukrajinu. Prebiehať bude z veliteľstva na americkej základni v nemeckom Wiesbadene a bude mať logistické uzly v krajinách z východného krídla. Zodpovedný bude trojhviezdičkový generál podriadený vrchnému veliteľovi spojeneckých síl v Európe.

    Po skončení rokovaní ministrov obrany v Bruseli to uviedol generálny tajomník Jens Stoltenberg s tým, že Aliancia sa tým nestáva stranou konfliktu, len podporuje Ukrajinu pri presadzovaní jej práva na sebaobranu.

    Až doteraz sa koordináciou pomoci zaoberala takzvaná kontaktná skupina pre Ukrajinu vedená Američanmi a združujúca asi päť desiatok krajín podporujúcich Kyjiv zbraňami a muníciou. Teraz existujú obavy, aby sa Kyjiv neocitol bez pomoci, pokiaľ by sa na jeseň stal americkým prezidentom Donald Trump.

    „NATO bude dohliadať na výcvik ukrajinskej armády, bude mať prehľad o dodávkach pomoci a ďalšieho vybavenia,“ opísal Stoltenberg, čo sa zmení, keď bude mať koordináciu na starosti Severoatlantická aliancia.

    Očakáva sa, že v celej Aliancii bude do koordinačných aktivít zapojených takmer 700 ľudí. (čtk)

    https://dennikn.sk/minuta/tema/6826/vojna-na-ukrajine

    --

    Slovensko v ohrození? NATO sa rozhodlo zriadiť tri veľké základne na dodávanie zbraní Ukrajine, jednu možno na našom území

    NATO zriadi tri veľké základne na dodávky zbraní na Ukrajinu. Podľa Orbána by jedna z takýchto základní mohla byť aj na našom území. Slovensko by sa v takom prípade stalo cieľom pre ruské raketové útoky.

    Vyjadril tiež obavy, že ak budú tieto základne zriadené na Slovensku, v Poľsku a Rumunsku, “stanú sa vojenskými cieľmi”. Orbán zdôraznil, že Maďarsko, ktoré je tiež neďaleko, sa obáva o svoju bezpečnosť a na týchto akciách sa nezúčastní.

    Orbán predtým povedal, že maďarská strana je proti misii Severoatlantickej aliancie na ukrajinskom území, ale nedokáže jej zabrániť.

    --

    Maďarsko nebude blokovať vojenskú pomoc Ukrajine výmenou za to, že jeho krajina nebude posielať na Ukrajinu svojich vojakov, ani zbrane, ani peniaze

    12.6.24

    Maďarsko:

    Severoatlantická aliancia prijíma všetky svoje rozhodnutia konsenzom, čo v podstate dáva ktorémukoľvek z 32 spojencov právo veta.

    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a maďarský premiér Viktor Orbán sa v stredu v Budapešti dohodli, že krajina nebude blokovať rozhodnutia aliancie o poskytovaní podpory Ukrajine.

    "Dosiahli sme dohodu s generálnym tajomníkom NATO.. Nemusíme sa zúčastňovať vojenských operácií mimo Maďarska. Ani muži, ani zbrane, ani peniaze na vojnu!,“ uviedol Orbán po skončení rokovania na sociálnej sieti.

    Zdroj: https://www.infovojna.bz/article/video-orban-sa-so-sefom-nato-stoltenbergom-dohodol-ze-madarsko-nebude-blokovat-vojensku-pomoc-ukrajine-zo-strany-severoatlantickej-aliancie

    --

    Srbský prezident Vučič: „Za 3-4 měsíce bude světová válka – kontrolujeme zásoby ropy, mouky, cukru“

    Co ví srbský prezident? Šokující rozhovor pro švýcarská média

    14.6.24

    Srbský prezident Aleksandar Vučić poskytl švýcarskému týdeníku Weltwoche dlouhý rozhovor, v němž prozradil, že Srbsko kontroluje zásoby ropy, mouky a cukru, protože za 3-4 měsíce bude světová válka.

    Vzhledem k velmi dobrým vztahům srbského prezidenta s Vladimirem Putinem a Moskvou není vyloučeno, že Vučič ví, co se děje v zákulisí, a tlumočil ruské ultimátum NATO, zejména po přiznání přesunu ukrajinských stíhaček F-16 na základny NATO v Rumunsku a Polsku.

    V rozhovoru mimo jiné uvedl:

    "Rétorika se den ode dne zhoršuje a připomíná mi to citát známého historika: „Vlak vyjel ze stanice a nikdo ho nemůže zastavit.“ Domnívám se, že se blíží poslední dny, kdy máme možnost přehodnotit a zamyslet se nad tím, co se na Ukrajině děje. Pokud velmoci brzy něco neudělají, ano, jsem si zcela jist, že nás čeká skutečná katastrofa.

    Pokud sázíte na to, že někdo blafuje, znamená to, že nemáte lepší karty. Jen si myslíte, že ten druhý má slabší karty. Nejste si tím jisti, protože jeho karty neznáte a neviděli jste je. Při hodnocení Putinových přání nebo možného budoucího tahu jsem vždy velmi opatrný a obezřetný.

    Situaci dále komplikuje to, že všichni mluví jen o válce. Nikdo neusiluje o mír. Nikdo nemluví o míru. Mír je téměř zakázané slovo!

    Je mi velmi divné, že se nikdo nesnaží válku zastavit. Existuje jiná teorie – což chápu.

    Neříkám, že ji schvaluji – že Západ si myslí, že Putina snadno porazí, chtějí ho vyčerpat na Ukrajině a pak vstoupí do prostoru a Rusko se svým současným územím už nebude existovat a Putin bude svržen atd. Možná je to proveditelné, ale.....

    Proč říkám, že kráčíme těsně vedle okraje propasti? Analyzujte situaci NATO a USA. Nemohou si dovolit luxus porážky ve válce na Ukrajině.

    Za druhé, postavení Evropy a kolektivního Západu se z geopolitického hlediska zhorší natolik, že ho nikdo nebude schopen regenerovat a obnovit.

    Zatřetí to otevře Pandořinu skříňku pro další hnutí a nepřátelství proti kolektivnímu Západu v budoucnosti. Ale vezměme si i druhou stranu. Pokud Putin válku prohraje, (zaprvé) osobně přijde o všechno. (Za druhé) Nebude mít potomky někoho, kdo vytvořil společný jmenovatel pro Ivana, Petra Velikého a Kateřinu Velikou.

    A za třetí, Rusko nebude existovat ani nebude mít svou současnou podobu. A když pak máte tyto dvě strany, které jsou od sebe tak vzdálené, pokud jde o jejich přání a aspirace, pak uvidíte, že je v sázce všechno!

    O všechno. Nikdo si nemůže dovolit prohrát. Když máte takovou situaci, pravděpodobně se blížíte ke skutečné katastrofě. A pak se dostáváme k další otázce. Kdo je připraven ztratit 1 milion, 2 miliony, 5 a 10 milionů lidí? Zeptejte se sami sebe. Já nejsem připraven ztratit ani jednoho člověka. A my se na tom nebudeme podílet. Ale to je otázka pro jiné.

    Nemohu vyslovit spojení třetí světová válka, ale myslím, že k tomuto velkému konfliktu nemáme daleko! Ne více než 3-4 měsíce! A hrozí, že k němu dojde ještě dříve.

    V Evropě se vedoucí představitelé chovají jako velcí hrdinové, ale nejsou upřímní a neříkají svým občanům, že pokud dojde k válce, zaplatí všichni velkou cenu.

    Svět se mění, i když to nechceme přijmout a přiznat, ale skutečně se mění denně a mnohem rychleji než kdykoli v minulosti. A když máte takovéto protichůdné zájmy, pak se dostáváte blízko k velkým konfliktům a velkým válkám. A nevím, jak to může někdo zastavit.

    Abych byl upřímný, tak bych to viděl nejraději ze všeho. Dnes jsem si ověřoval fakta, pokud jde o naše zásoby ropy, mouky, cukru, soli a všeho možného, protože nevím, co nám všem přinese zítřek.“

    /pod textom v článku je aj video/

    --

    komentár z HS:

  • Ruské vojenské lietadlo nakrátko narušilo vzdušný priestor Švédska

    Štokholm 15. júna (TASR) - Ruské vojenské lietadlo v piatok nakrátko narušilo vzdušný priestor Švédska a boli k nemu vyslané švédske stíhačky. K incidentu prišlo východne od švédskeho ostrova Gotland, ktorý leží v Baltskom mori, oznámili v sobotu švédske ozbrojené sily.

    Švédsko vyslalo k ruskému lietadlu Suchoj Su-24 dve stíhačky Gripen, ktoré k lietadlu vyslali varovanie. Ruský stroj na neho však nedopovedal, uviedli švédske ozbrojené sily vo vyhlásení. Podľa švédskej armády však narušil Suchoj vzdušný priestor Švédska len nakrátko.

    "Toto konanie Ruska je neakceptovateľné a ukazuje nedostatok rešpektu voči našej teritoriálnej integrite," uviedol veliteľ švédskych vzdušných síl Jonas Wikman. "Sledovali sme celú sieť udalostí a boli sme na mieste, aby sme zasiahli," dodal v súvislosti s incidentom.

    Podľa švédskej armády prišlo k podobnému narušeniu švédskeho vzdušného priestoru ruskými lietadlami naposledy v roku 2022. Dve ruské lietadla Suchoj Su-27 a dva Suchoje Su-24 vtedy rovnako vnikli do vzdušného priestoru Švédska pri ostrove Gotland, ktorý je od ruskej enklávy Kaliningrad vzdialený len necelých 350 kilometrov.

    Švédsko vstúpilo začiatkom marca do Severoatlantickej aliancie. Rovnako ako susedné Fínsko sa rozhodlo odkloniť od svojej dlhoročnej politiky vojenskej neangažovanosti a požiadať o vstup do NATO v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu z februára 2022.

    K piatkovému incidentu pritom prišlo v čase, keď sa Švédsko spolu s ďalšími krajinami NATO zúčastňuje na námorných cvičeniach v Baltskom mori.

    Fínsko pritom v piatok v osobitnom vyhlásení uviedlo, že má podozrenie, že jeho vzdušný priestor narušili 10. júna štyri ruské vojenské lietadlá.

    --

    Deje sa to často


  • Zora
    upravené 21 Jun 15:26 ->

    Svetová politika ako čierny humor

    Ladislav Hohoš

    17. júna 2024

    Včera sa skončil tzv. mierový samit v luxusnom švajčiarskom letovisku pri Luzerne. Ironické komentáre začínajú pribúdať. Táto „sešlost“ bola odkázaná na neúspech už tým, že sa nezúčastnili RF a Čína. Nepochyboval som o tom už vtedy, keď indický premiér N. Módi odmietol účasť, India vyslala delegáciu na nižšej úrovni. Pritom český prezident P. Pavel naživo zavádzal, keď sa pred odletom v ČT vyjadril, že obe krajiny boli pozvané. To sa vzťahuje iba na Čínu, ktorá sa rozhodla pre neúčasť po dôkladnom zvážení. Rusko nebolo pozvané. Podľa pôvodného plánu zrejme malo byť prijaté nejaké vyhlásenie, ktoré by vyjadrovalo stanovisko „medzinárodného spoločenstva“ k vojne na Ukrajine a vo vzťahu k Rusku by predstavovalo ultimátum.

    Opatrne formulované bezzubé vyhlásenie bolo prijaté, ale nepodpísali ho všetky prítomné krajiny BRICS+ a niekoľko ďalších krajín, medzi nimi Saudská Arábia a Vatikán. V podstate bolo prítomných 50 hláv štátov, ktoré sa počítajú ku kolektívnemu Západu, ďalej viac než tridsať krajín na nižšej úrovni a nejaké medzinárodné organizácie. Americká viceprezidentka K. Harrisová predniesla svoj prejav a ešte v ten deň odletela. Predčasne odišiel aj kancelár Scholz, údajne preto, že mu nadávali, lebo nechce dodať Ukrajine rakety Taurus, ktoré by mohli zničiť Kerčský most, ale vyžadovali by nemeckú vojenskú obsluhu. Americký exprezident a kandidát D. Trump v prejave v Michigane označil Zelenského za „najlepšieho obchodného zástupcu všetkých časov“ s tým, že nekonečný peňazovod treba zastaviť.

    Vučić: Situácia horšia ako bola WWII

    Rozruch na sociálnych sieťach spôsobil rozhovor srbského prezidenta A. Vučića so šéfredaktorom švajčiarskeho týždenníka Die Weltwoche. Prezident sa vyjadroval uvážlivo. Ohľadom vojny na Ukrajine vidí nielen porušenie medzinárodného práva zo strany RF, ale aj okolnosti, ktoré tomu predchádzali, predovšetkým vedomé neplnenie Minských dohôd. A pripomína udalosti v Kosove v roku 1999, o ktorých Západ mlčí, hoci išlo o podobné porušenie medzinárodného práva. Zaujali ma dve prirovnania. Po prvé, bluf. Lenže v kartách blufuje ten, kto má slabšie karty, ale obe strany si myslia, že to je tá druhá. A hra na hrdinov, že takto chcú vystupovať politici. USA ani RF nemôžu ustúpiť. USA majú natoľko slabé karty, že si to nemôžu dovoliť, stratili by medzinárodné postavenie. Putin nemá kam ustúpiť, nielen on osobne, ale ak by Rusko prehralo, bolo by rozložené. „Hrdina“ Macron vychádza z toho, že ak by mala byť vojna, tak nech je radšej na území Ukrajiny prípadne strednej Európy, než aby sa mala rozšíriť na západnú Európu.

    Vo svetovej tlači sa citujú Vučićove výroky o tom, že v priebehu troch-štyroch mesiacov očakáva v Európe katastrofu t.j. veľký konflikt medzi NATO a Ruskom. Jeho štát robí opatrenia, napríklad zásoby potravín a ropy na budúcu vojnu. Vlak sa už pohol zo stanice, v Európe možno očakávať 10-15 miliónov mŕtvych. Neviem ako, ale pán Vučić tvrdil, že stíhačky F-16 by mohli vzlietnuť aj z východného Slovenska. Tam ale žiadne vhodné letisko s príslušnou infraštruktúrou nemáme, len v Kuchyni, lebo letisko Sliač vlastizradca Naď odsabotoval. Vážim si stanovisko prezidenta, že namiesto vojny treba prímerie, za každú cenu mier, aj keby zastavenie bojov malo trvať desať, dvadsať alebo päťdesiat rokov.

    Sú dva možné scenáre. Obávam sa, že obe strany si myslia, že nemajú kam ustúpiť. A obe strany si myslia, že my môžeme vyhrať. Bol taký uznávaný teoretik – H. Kahn: už pred polstoročím tvrdil, že jadrová vojna sa dá vyhrať. Dnes máme podstatne viac jadrových náloží a iných sofistikovaných zbraní hromadného ničenia ako vtedy. J. F. Kennedy a N. S. Chruščov v roku 1962 vyriešili kubánsku krízu vyváženým kompromisom, rakety na Kube a v Turecku boli demontované. Na Kube ihneď, v Turecku v tichosti o niekoľko mesiacov. Podotýkam, že vtedy ZSSR ešte nedosiahol strategickú paritu s USA, mal podstatne menej jadrových hlavíc a balistických rakiet. Na ilustráciu: až v roku 1960 dokázali Sovieti zostreliť špionážne lietadlo USA vo veľkej výške, známe ako U-2. Myslím, že aj dnes Západ a najmä Amíci takpovediac tradične podceňujú Rusko.

    Dnes nás môže zachrániť iba politický realizmus. V prípadnej vojne o Nový svetový poriadok sa dá predpokladať použitie taktických jadrových zbraní. Tak či onak by bola Európa zničená. Nechcem kuvikať, ale možno by to USA ani Číne až tak veľmi nevadilo. Pokiaľ by nedošlo k eskalácii, čiže odpáleniu strategických jadrových zbraní. Víťazom by potom bola jadrová zima a zničená by bola celá pozemská civilizácia.



  • Britský politik: Rusko bolo k vojne na Ukrajine vyprovokované

    Londýn 22. júna (TASR) - Britský politik Nigel Farage vyhlásil, že EÚ a NATO "vyprovokovali" ruskú inváziu na Ukrajine tým, že sa rozšírili na východ.

    Farage tiež povedal, že ak by krajinu viedol on, brexit by bol pre Spojené kráľovstvo hospodársky prospešný.

    Na otázku, čo si myslí o invázii na Ukrajinu a či obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina, Farage povedal, že osobne ho nemá rád, ale "obdivuje ho ako politického činiteľa", pretože má nad Ruskou federáciou "kontrolu".

    O tom, prečo Putin napadol Ukrajinu, Farage povedal: "V roku 2014 som vystúpil v Európskom parlamente a povedal som: Na Ukrajine bude vojna. Prečo som to povedal? Bolo mi jasné, že neustále rozširovanie NATO a EÚ smerom na východ dáva tomuto človeku dôvod, aby povedal: Zase si idú po nás."

    "Túto vojnu sme vyprovokovali my. Samozrejme, že je to jeho vina; použil to, čo sme urobili, ako výhovorku," uviedol Farage, líder pravicovej strany Reform UK.

    Konzervatívci, labouristi a liberálni demokrati Faragea dlhodobo obviňujú z obhajovania ruského prezidenta. Britský premiér Rishi Sunak začiatkom júna povedal, že je "jednoznačne smiešne" obviňovať Západ z rusko-ukrajinského konfliktu.


  • Rumunská vesnice se má stát největší leteckou základnou NATO v Evropě

    23.6.24

    Mihai Kogalniceanu (MK) se mění v největší leteckou základnu NATO v Evropě

    Šest RAF Eurofighter Typhoon sedí na pojezdové dráze, motory dvou burácejí, zatímco pozemní personál spěchá kolem a přidává poslední úpravy před vzletem.

    V dálce se v letním oparu zvedá oblak prachu nad staveništěm druhé ranveje, dlouhé 3,5 km (2 míle) vedle první. Horký severní vítr bičuje nové i staré hangáry.

    Letecká základna Mihai Kogalniceanu (MK) je pojmenována podle nedaleké vesnice, která je sama pojmenována po liberálním politikovi z 19. století.

    Nyní je to nepravděpodobné prostředí toho, co se mění v největší základnu NATO v Evropě, dokonce větší než Ramstein v Německu.

    Ruský prezident Vladimir Putin odůvodnil svou válku na Ukrajině tím, že NATO zasahuje do evropského křídla Ruska. V reakci na jeho invazi se na šachovnici NATO posunuly další figurky.

    Rumunsko sousedí s Ukrajinou a nyní se nachází přímo u válečné zóny

    Základna MK bude mít brzy letku rumunských F-16 – nedávno zakoupených z Norska – a také bezpilotní letouny MQ-9 Reaper a vojenské město, přes které se bude střídat armáda, letectvo a námořní personál z 32 zemí.

    Posledními příchozími jsou Finové. Pouhých 20 km (12 mil) od pobřeží Černého moře, základna je 300 km od Oděsy, jak letí stíhačka, a 400 km od Sevastopolu na Ruskem okupovaném Krymu.

    Toto je třetí a poslední služební cesta pilota RAF Flt Lt Charlie Tagga.

    "Je zde mnohem větší přítomnost USA, mnohem více infrastruktury, ubytování, lidí a vybavení."

    Ruská invaze na Ukrajinu podle něj změnila jak oblasti, přes které letí, tak i strategickou pozici mise. V roce 2021, na jeho posledním turné, piloti stíhaček NATO letěli daleko nad mezinárodními vodami v Černém moři. Nyní se však drží zóny 12 námořních mil nad rumunskými a bulharskými teritoriálními vodami, „aby nedocházelo k nedorozuměním, eskalujícím situacím s Rusy“.


    Flt poručík Charlie Tagg je na své třetí a poslední cestě na letecké základně MK

    „Dříve jsme tu byli jako odstrašující prostředek proti jakékoli ruské agresi. Nyní je to spíše jako ujištění pro ostatní země NATO, jako je Rumunsko, že jsme tady a jsme ochotni bránit.

    Od chvíle, kdy dorazil, nezazněla žádná výzva k zachycení ruského letadla, říká, ačkoli to bylo na předchozích misích nad Baltským mořem.

    „Budou se jen plácat – není to v rozporu s žádným mezinárodním právem, mají na to právo. Ale postavíme letadlo vedle toho nepřátelského letadla. Z hlediska držení těla to Rusům ukazuje... že jsme aktivní. Letíme s ozbrojenými tryskami, takže to vysílá jasnou zprávu.

    "A také nám to poskytuje cenné zpravodajské informace, zaznamenáváme sériová čísla letadel a zbraně, které tato letadla nesou, takže to také přispívá k celkovému zpravodajskému obrazu."

    Plukovník Nicolae Cretu je velitelem na letecké základně MK

    Pozdě v noci v britském areálu na základně MK sleduje na svých radarových obrazovkách válku na sousední Ukrajině.

    "Viděli jsme, jak Shahed drony míří do Oděsy." Zdroje tepla na zemi, kam dopadají zbraně, do radarových zdrojů, které sledují letadla, a to jak přátelská, tak i nepříliš přátelská letadla. Takže je to docela surrealistické."

    Zatímco tryskáče NATO se vyhýbají zbytečným střetům s Rusy, nad Černým mořem byly známy dva incidenty. V září 2022 ruský pilot špatně pochopil příkaz z pozemního řízení a těsně se mu nepodařilo sestřelit britské zpravodajské letadlo s až 30člennou posádkou.

    V březnu 2023 byl americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, přelétaný z Rumunska, záměrně svržen ruským proudovým letounem SU-27 „Flanker“ nad mezinárodními vodami.

    Ukrajina trpí těžkými ztrátami při obraně před ruskou invazí

    Každodenní život na základně MK je přes to všechno většinou klidný. Před kanceláří velitele základny Nicolae Cretua racci a vrány hlučně sklízejí řadu třešní. Scott Delay z American Army Support - Black Sea ve své semipermanentní kanceláři plánuje logistiku pro 1 840 amerických zaměstnanců, které základna v současnosti podporuje.

    „Snažíme se jim poskytnout pocit domova, když jsou tady. Takže se to opravdu neliší od jakékoli komunity. Jen je kolem něj plot."

    Jednou z věcí, na kterou si američtí vojáci mají problém zvyknout, říká, že dodací lhůty pro položky objednané na internetu mohou být v Rumunsku spíše týdny než hodiny.

    Než opustím základnu, britský pilot Charlie Tagg mě provede jeho letadlem. Zblízka vypadá Typhoon mocně, ale trochu zestárle. Ale zbraně, vysvětluje, jsou neustále upgradovány. Nyní může shodit tři různé druhy bomb.

    "A dostáváme nové radary, které nám umožní detekovat a zasáhnout hrozby ještě dále."

    /automatický preklad/

  • Švédsko, Finsko a Norsko schválily vytvoření koridoru pro přesun vojsk NATO k hranicím s Ruskou federací

    22.6.24

    Švédsko:

    Švédské, finské a norské úřady schválily vytvoření vojenského dopravního koridoru pro rychlý přesun jednotek NATO k hranicím s Ruskem, který povede přes území severoevropských zemí.

    Využití předmětné přeshraniční logistické trasy již bylo vyzkoušeno během cvičení NATO na jaře loňského roku. Američtí vojáci a vozidla tehdy dorazili do norského přístavu Narvik, odkud byli tranzitem přesunuti přes švédské území do Finska.

    Britský deník The Telegraph již dříve informoval, že země NATO připravovaly četné pozemní koridory pro přesun amerických vojáků a obrněné techniky na možnou frontovou linii v případě "velké pozemní války" mezi NATO a Ruskem.

    Předpokládá se zejména vytvoření koridorů procházejících přístavy balkánských zemí a také Norska, Švédska a Finska.

    Zdroj: https://fr.topwar.ru/244734-shvecija-finljandija-i-norvegija-utverdili-sozdanie-koridora-dlja-perebroski-vojsk-nato-k-granicam-s-rf.html

    --

    Polsko a Pobaltí posílily hraniční kontroly v souvislosti s migrační krizí

    17.6.2024  

    Od začátku krize na hranicích mezi EU a Běloruskem před třemi lety se migranti pokusili nelegálně překročit hranice Polska, Litvy nebo Lotyšska v téměř 150 000 případech, ukazuje analýza Deutsche Welle.

    Krátce poté, co Evropská unie uvalila na Bělorusko postupná kola sankcí za prezidentské volby, které opozice odsoudila jako zfalšované, začaly v létě 2021 na běloruskou hranici s Litvou přicházet tisíce migrantů z Blízkého východu a Afriky.

    Tento náhlý příliv, který Polsko a pobaltské státy obvinily běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, že jej koordinuje společně s Ruskem, se rozšířil do širší pohraniční krize, která trvá i po třech letech. Statistiky tří států sousedících s Běloruskem ukazují, že pohraniční stráž zastavila přibližně 150 000 pokusů migrantů o nelegální překročení hranice, v drtivé většině v Polsku.

    „Není pochyb o tom, že krizi na hranicích způsobily hybridní akce běloruské strany. Víme, že se jedná o uměle vytvořenou a kontrolovanou migrační trasu,“ řekl DW Andrzej Juzwiak, mluvčí polské pohraniční stráže.

    Polsko, Litva a Lotyšsko od roku 2021 vynaložily stovky milionů eur na zabezpečení svých hranic vysokými ploty pobitými ostnatým drátem a vybavenými tisíci kamer a pohybových čidel. Zvýšil se také počet nasazených pohraničníků a vojáků.

    Dne 13. června Polsko nově rozmístilo podél hranice s Běloruskem zhruba 60kilometrovou nárazníkovou zónu se zákazem vstupu, což je 200 metrů široká oblast, do níž je zakázán vstup všem nerezidentům, včetně humanitárních skupin a novinářů. Předchozí polská vláda v roce 2021 dočasně zřídila větší nárazníkovou zónu podél celé hranice.

    Hlavním účelem zóny je zajistit bezpečnost místních obyvatel a bezpečnostních pracovníků ve službě na hranicích a omezit činnost pašeráků lidí, uvedl mluvčí pohraniční stráže Juzwiak.

    Dodal, že od začátku migrační krize jsou migranti stále agresivnější. „Používají nebezpečné nástroje, nože, nože připevněné k tyčím, obušky, praky. Na polské hlídky házejí kameny, větve, hořící větve,“ řekl Juzwiak.

    Proti nárazníkové zóně se ohradily skupiny hájící práva uprchlíků, podle nichž jim znemožní pomáhat migrantům, kteří překračují hranici v odlehlých oblastech a potřebují potravinovou nebo lékařskou pomoc.

    --

    Komisár Rady Európy vyzval Fínsko, aby odmietlo zákon o migrácii

    Brusel/Štrasburg 17. júna (TASR) - Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Michael O'Flaherty v pondelok navrhol fínskemu parlamentu, aby odmietol vládny návrh zákona o dočasných opatreniach na boj proti riadenej migrácii.

    Fínski poslanci o návrhu zákona, ktorý umožňuje vyhostenie migrantov, ešte len budú rokovať. Jeho cieľom je obmedziť zvýšený príliv žiadateľov o azyl prichádzajúcich z Ruska.

    O'Flaherty v liste predsedovi fínskeho parlamentu Jussimu Halla-ahovi a niekoľkým predsedom parlamentných výborov vyjadril znepokojenie, či je návrh zákona v súlade s európskymi normami v oblasti ľudských práv. Preto tiež vyzval na jeho odmietnutie.

    Podľa návrhu zákona o dočasných opatreniach na boj proti riadenej migrácii by vláda mohla dočasne obmedziť žiadosti o azyl. Okamžite by to tiež umožnilo vyhostiť migrantov pri podozrení, že ich príchod do Fínska organizuje cudzí štát.

    Komisár upozornil, že návrh zákona sa zdá nezlučiteľný so zákazom vyhostenia, ktorý je absolútny a nemožno ho obmedziť. Upozornil, že uvedený návrh nastoľuje aj otázky týkajúce sa zákazu kolektívneho vyhostenia a prístupu k účinným opravným právnym prostriedkom.

    Podľa O'Flahertyho zodpovedné fínske orgány by mali pokračovať v hľadaní alternatívnych riešení situácie v súlade so záväzkami krajiny v oblasti ľudských práv. Obáva sa tiež, že ak bude návrh sporného zákona prijatý, vytvorí sa znepokojivý precedens pre ostatné európske krajiny a pre globálny azylový systém.

    Fínska konzervatívna vláda predstavila koncom mája návrh zákona, ktorý povoľuje členom pohraničnej polície odmietať migrantov. Vláda reagovala na príchod približne 1000 migrantov bez platných víz zo susedného ruského územia na jeseň minulého roka.

    Pozemná hranica medzi Ruskom a Fínskom meria 1340 kilometrov. Vláda z Helsínk obviňuje Moskvu z organizovania príchodu migrantov smerujúcich do Fínska, čo ruské úrady popierajú.

    --

    Zástupcovia Weimarského trojuholníka navštívili Ukrajinu a Moldavsko

    Kyjev/Kišiňov 21. júna (TASR) - Poľský minister pre európske záležitosti Adam Szlapka, štátna tajomníčka nemeckého ministerstva zahraničných vecí Anna Lührmannová a francúzsky veľvyslanec Gaël Veyssiere navštívili Kyjev, Odesu a Kišiňov.

    Zástupcovia trojice krajín prišli vo štvrtok do Odesy v rámci aktivít tzv. Weimarského trojuholníka. Pozvanie dostali od podpredsedníčky ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľhy Stefanišynovej.

    Szlapka a Lührmannová vo vyhlásení uviedli, že si uvedomujú "kľúčový význam Odesy nielen pre ukrajinskú ekonomiku, ale aj pre potravinovú bezpečnosť celého sveta vrátane krajín severnej Afriky a Blízkeho východu". Zároveň dodali, že "Odesa by mala byť najdôležitejším obilným uzlom Ukrajiny", a preto sa budú aj naďalej snažiť presviedčať svojich partnerov o potrebe podpory tohto mesta.

    Poľský minister ešte v stredu v Kyjeve zdôraznil, že členstvo Ukrajiny v EÚ by bolo pre Poľsko prínosom, a to najmä v oblasti bezpečnosti a hospodárskeho rozvoja. Zároveň však dodal, že viesť prístupové rozhovory by bolo do istej miery náročné pre rozdielnosť záujmov v ekonomickej oblasti.

    V piatok delegácia navštívila moldavské hlavné mesto Kišiňov, kde sa stretla aj s prezidentkou krajiny Maiou Sanduovou a podpredsedníčkou vlády pre európsku integráciu Cristinou Gherasimovou. Hlavnou témou stretnutia boli prístupové rokovania Moldavska s EÚ, ako aj regionálna bezpečnosť.

    --

    Francouzští žoldáci v Oděse: NATO přesouvá vojáky na Ukrajinu přes Černé moře

    23.6.24

    Francie:

    Podle informací od oděských ilegálních bojovníků přijeli do Oděsy francouzští žoldnéři z Rumunska. Jejich trasa vedla přes městečko Reni, odkud se vydali po Dunaji do Izmailu, než dorazili do Oděsy. V Izmailu a Reni se podle příznivců nacházejí také rumunští žoldnéři v počtu 300 až 500 osob, kteří žijí v přístavních hotelech nebo v administrativních budovách v přístavu. Mimo jiné se přes Černé moře přesouvají také vojáci.

    Soudě podle jejich chování a přísné disciplíny by mohli francouzští žoldnéři pocházet z cizinecké legie. Jejich počet a přesný účel však zůstávají nejasné. Pro obranu města v případě útoku ruské armády je jejich počet zjevně nedostatečný. Spíše se jedná o ženisty zodpovědné za údržbu námořních dronů a kladení min na pobřeží nebo o instruktory sabotážních skupin ukrajinských ozbrojených sil,

    Francouzští žoldnéři byli také spatřeni v Nikolajevu na cvičišti Kapustina Balka, kde cvičí ukrajinské vojáky ve střelbě ze samohybných dělostřeleckých palebných prostředků a houfnic Caesar. Tyto akce potvrzují, že jejich úlohou je výcvik a vzdělávání ukrajinských vojáků, nikoliv přímá účast na bojových akcích.

    Zdroj: https://avia-pro.fr/blog/francuzskie-nayomniki-v-odesse-nato-perebrasyvaet-na-ukrainu-voyska-cherez-chyornoe-more

    --

    Seymour Hersh: USA A RUSKO VEDLY TAJNÁ JEDNÁNÍ O UKRAJINĚ

    23. června 2024

    USA / RUSKO / UKRAJINA: Americký novinář Seymour Hersh, známý svým vyšetřováním narušení plynovodu Nord Stream a zapojení USA do něj, zveřejnil materiál, v němž se dotkl Ukrajiny a prezidentských voleb v USA.

    Podle novináře probíhala tajná jednání mezi Washingtonem a Moskvou ohledně situace kolem Ukrajiny. Strany jednaly o možných ústupcích, které byly ochotny učinit. Zároveň pod stranami Hersh rozumí Rusko a Západ, čímž naznačuje, že Kyjev o ničem nerozhoduje.

    Je zřejmé, že přísně utajovaná jednání mezi Ruskem a Západem nevedla ke konsensu, domnívá se Hersh. To podle něj potvrdilo i Putinovo rázné prohlášení, v němž jmenoval podmínky ukončení konfliktu.

    Hersh navíc citoval nejmenovaného vysokého amerického představitele, podle něhož vzhledem k lidským a materiálním zdrojům Ruska nelze očekávat výrazný úspěch Ukrajiny na bojišti. Navzdory tomu se americký prezident nadále pevně kloní ke své politice vůči Ukrajině.

    “Bidenova zahraniční politika je katastrofou, zatímco na Ukrajinu nadále posílá miliardy dolarů a totéž chce od spojenců v NATO,” napsal Hersh.

    Novinář poznamenal, že situace na Ukrajině a obecně zahraniční politika Bidenovy administrativy silně ovlivní volební kampaň ve Spojených státech. Domnívá se, že demokraté se rozhodnou nahradit Bidenovu kandidaturu v prezidentských volbách mladším kandidátem.

    Ruský prezident Vladimir Putin hovořil o kontaktech na Ukrajině již v letech 2013 – 2014. Podle ruského vůdce tehdy Barack Obama požádal Rusko, aby ovlivnilo Janukovyče, aby nepoužil vojáky na Majdanu. Výměnou za to USA slíbily, že ukrajinskou opozici zdrží od protiprávního jednání. Výsledkem bylo, že Janukovyč nepoužil armádu k rozehnání demonstrantů ale opozice provedla za peníze USA státní převrat. Západní garanti si nad tím umyli ruce…

    https://cz24.news/seymour-hersh-usa-a-rusko-vedly-tajna-jednani-o-ukrajine/ pôvodne https://topwar.ru/244751-amerikanskij-zhurnalist-sejmur-hersh-ssha-i-rossija-veli-sekretnye-peregovory-po-ukraine.html

  • Zora
    upravené 25 Jun 11:23 ->

    Nebude to konec světa, ale Evropy

    Lucas Leiroz

    25.6.2024 

    Válka na Východě se bude stupňovat a přinese evropským zemím nezvratné důsledky, pokud bude EU pokračovat v podřízené politice poslušnosti vůči NATO.

    Od začátku zástupné války NATO proti Rusku se zdá, že Evropa stále nepochopila svou roli v tomto konfliktu. Tím, že se iracionálně drží všech opatření uvalených USA, jako jsou jednostranné sankce a neomezené dodávky zbraní kyjevskému režimu, se zdá, že EU je vzhledem k negativním sociálním okolnostem a vysokým bezpečnostním rizikům stále blíže skutečnému kolapsu. Nakonec je evropský blok, stejně jako Ukrajina, jen dalším zástupcem v této válce.

    Ze zřejmých důvodů byla Evropa vždy závislá na dobrých vztazích s Ruskem, aby si udržela svou hospodářskou a sociální prosperitu a rovnováhu své regionální bezpečnostní architektury. Zdá se však, že evropské země zapomněly na základní principy geopolitiky a vsadily na marnou snahu „izolovat“ Rusko prostřednictvím iracionálních sankcí, které pouze poškozují samotnou Evropu – aniž by generovaly jakýkoli dopad na ruskou ekonomiku.

    Bez ruského plynu se Evropa rychle deindustrializuje, zvyšuje se míra chudoby, nezaměstnanosti a inflace. Nejracionálnější by v takové situaci bylo vyhnout se zbytečným výdajům a investovat velké prostředky do projektů na obnovu ekonomiky – ale žádný evropský postoj zřejmě není založen na racionalitě. Místo aby jednali strategicky a usilovali o to nejlepší pro své občany, zavázali se evropští činitelé k politice systematických dodávek zbraní ukrajinskému neonacistickému režimu a utratili miliardy eur za výrobu a vývoz zbraní pro válku proti Rusku.

    Je zřejmé, že evropský lid je s tolika škodlivými politikami nespokojen, a proto voliči v posledních evropských volbách reagovali tím, že masivně volili pravicové politiky a strany a snažili se najít alternativu proti nepopulárnímu rusofobnímu šílenství liberálních režimů. Odvetou na vůli lidu začínají liberální vlády již přijímat autoritářská opatření, jako například prezident Emmanuel Macron, který se rozhodl rozpustit parlament a vypsat nové volby. Je možné, že podobných diktátorských opatření bude v blízké budoucnosti přijato mnohem více, což jen dále prohloubí vážnou krizi legitimity členských zemí EU.

    Aby toho nebylo málo, některé z těchto evropských vlád dokonce uvažují o tom, že by ve své podpoře Ukrajiny zašly ještě o krok dál a vedou pokročilé diskuse o vyslání pozemních vojsk. Evropské země zřejmě ztratily strach z eskalace války v globální, jaderný konflikt, během něhož by se staly snadným cílem pro silné ruské strategické zbraně.

    Souběžně s tím ve Spojených státech panuje velká nestabilita volebního scénáře. Donald Trump slibuje ukončení války, ale liberální establishment mu chce zabránit v kandidatuře. Biden slibuje pokračování konfliktu s Ruskem, což bude jistě i vodítkem republikánského kandidáta, který Trumpa nahradí. Domácí politika i mezinárodní scénář jsou však pro Washington nesmírně komplikované. Jelikož se musí vypořádat s atmosférou před občanskou válkou, sociální polarizací, texaským separatismem a masovou migrací, a navíc se potýká s vážnou hospodářskou krizí, existuje pro USA mnoho domácích priorit, které Ukrajinu činí stále méně důležitou.

    Na Blízkém východě se navíc Izrael nachází v delikátní situaci. Poté, co se Tel Avivu nepodařilo dosáhnout svých zájmů v Gaze – navzdory genocidě -, se nyní objevuje nová fronta na severu, kde Hizballáh dosahuje stále vzdálenějších cílů, což vytváří nebezpečí pro samotnou existenci Izraele jako státu. Aby sionistický projekt přežil, bude potřebovat masivní vojenskou podporu ze strany USA, a proto je nevyhnutelné, že dojde k výraznému snížení počtu zbraní, vybavení, peněz a žoldáků vysílaných na podporu Ukrajiny.

    Ve skutečnosti, bez ohledu na to, kdo vyhraje volby v USA, bude břemeno podpory Kyjeva nevyhnutelně přeneseno na evropské „partnery“ USA. Washington bude nutit své „spojence“, aby kyjevskému režimu posílali ještě více zbraní, čímž se sníží zátěž amerického obranného průmyslu, takže podpora Izraele se stane životaschopnou. Jedině tak budou USA schopny udržet svou politiku neomezené podpory sionistického státu.

    Je zřejmé, že Evropa nemá potřebné prostředky, aby mohla sama financovat válku proti Rusku. EU se však dobrovolně staví do pozice strategické podřízenosti NATO a poslouchá každý rozkaz přicházející z USA. Výsledkem bude bezprecedentní prohloubení současné sociální a hospodářské krize, které vyústí v kolektivní kolaps evropských zemí. V nejhorším případě by situace mohla přesáhnout rámec ekonomiky a vyvolat také přímé vojenské zapojení Evropy do konfliktu, neboť základny NATO v EU bývají využívány k hloubkovým útokům proti Ruské federaci, což je casus belli a legitimizuje případnou odvetu Moskvy, pokud ruská trpělivost přeteče.

    Již desítky let odborníci tvrdí, že třetí světová válka přinese konec světa, což je jistě možné, pokud současný zástupný konflikt vstoupí do otevřené fáze. Nicméně bez ohledu na to, co se stane se „světem“, se zdá, že Evropa je již nepochybně velmi blízko tragickému konci.

    It won’t be the end of the world, but of Europe vyšel 23.6.2024 na Strategic Culture.


  • Zora
    upravené 5 Jul 19:37 ->

    Rusko označilo zamestnanca rumunskej ambasády za personu non grata

    Moskva 3. júla (TASR) — Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v stredu predvolalo rumunského veľvyslanca v Rusku Cristiana Istrateho. Odovzdalo mu nótu, v ktorej bol jeden zo zamestnancov rumunského veľvyslanectva vyhlásený za neželanú osobu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na tlačovú správu rezortu ruskej diplomacie.

    Rumunské ministerstvo zahraničných vecí označilo toto rozhodnutie Ruska za neodôvodnené, doplnila agentúra Agerpres.

    Ide o reakciu Moskvy na krok rumunského ministerstva zahraničných vecí, ktoré 24. mája vyhlásilo diplomata ruského veľvyslanectva v Bukurešti za personu non grata. Dôvodom bolo jeho údajné konanie, ktoré je v rozpore s ustanoveniami Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch z roku 1961.

    Ruská diplomatická misia všetky obvinenia odmietla a zdôraznila, že cieľom rozhodnutia Bukurešti je zhoršiť vzťahy oboch krajín.

    Rumunské Riaditeľstvo pre vyšetrovanie organizovaného zločinu a terorizmu (DIICOT) v ten istý deň oznámilo, že začalo trestné stíhanie rumunského občana obvineného z vlastizrady a špionáže pre Rusko, ktorá trvala viac ako dva roky.

    Podozrivý od roku 2022 robil zábery vojenských objektov Rumunska alebo NATO v okolí mesta Tulcea ležiaceho neďaleko hraníc s Ukrajinou. Zhromaždené materiály potom posielal diplomatom z ruského veľvyslanectva v Bukurešti.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/rusko-oznacilo-zamestnanca-rumunskej-am/806426-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    Česi už poskytli Ukrajine vojenskú pomoc za takmer 268 mil. eur

    Praha 3. júla (TASR) - Česko od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 do konca mája 2024 poslalo Kyjevu vojenskú pomoc za 6,75 miliardy korún (takmer 268 miliónov eur). Tento rok z armádnych skladov odoslalo napríklad dva kusy leteckej techniky či 10.000 nábojov do kanónov. Odtajnený zoznam v stredu zverejnilo české ministerstvo obrany, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

    Za viac než 27 mesiacov trvajúcej ruskej agresie Česko darovalo Ukrajine celkom osem kusov leteckej techniky, takmer 95.000 nábojov do kanónov a kanónových húfnic, 62 tankov, 131 bojových vozidiel pechoty, 26 prieskumných chemických vozidiel, 16 kompletných špeciálnych vozidiel protivzdušnej obrany, 47 áut, 13 húfnic, 12 raketometov, viac ako 41.000 strelných zbraní, cez 4,2 milióna nábojov a ďalší vojenský materiál.

    "Ministerstvo obrany od začiatku konfliktu starostlivo posudzovalo, čo môžeme poskytnúť, aby nebola ohrozená obranyschopnosť Českej republiky," podotkla česká ministerka obrany Jana Černochová. Dodala, že v súčasnosti už toľko nepotrebného materiálnu v českých armádnych skladoch nie je.

    "Naša pomoc ale neprestáva, len bude mať inú podobu," podotkla a pripomenula účasť ČR v muničnej iniciatíve, ktorú organizuje rezort obrany. Vláda Petra Fialu minulý týždeň schválila príspevok ČR vo výške takmer 866 miliónov korún (viac než 34 miliónov eur). Tieto financie budú použité na nákup munície od českej spoločnosti STV GROUP.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/cr-od-zaciatku-invazie-poskytla-ukraj/806416-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    Dve ruské vojnové lode zakotvili vo Venezuele

    Caracas 3. júla (TASR) - Dve plavidlá ruského vojenského námorníctva v utorok zakotvili vo venezuelskom prístave La Guaira. Pokračujú tak v demonštrácii svojho vplyvu aj v odľahlejších regiónoch.

    Fregata triedy Admirál Gorškov a tankovacia loď Akademik Pašin sú súčasťou ruskej Severnej flotily, ktorá v oblasti plní svoje úlohy od 17. mája, citovala agentúra AP ruské ministerstvo obrany a tlačovú agentúru TASS.

    Venezuelské úrady o príchode ruských lodí neinformovali. Aktuálne kotvia v hlavnom prístave La Guaira a z diaľky ich nebolo vidieť. Novinári agentúry AP však videli členov posádky v historickom centre mesta.

    Táto zastávka by mala trvať niekoľko dní a podľa AP je jej cieľom vyzdvihnúť úzke väzby medzi Moskvou a venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom.

    Maduro, podobne ako jeho predchodca, zosnulý prezident Hugo Chávez, má s Ruskom blízke vzťahy. Vo Venezuele sa koncom júla budú konať prezidentské voľby, v ktorých sa Maduro uchádza o znovuzvolenie.

    V polovici júna zakotvila tá istá fregata a tankovacia loď v Havane. Na Kubu priplávala aj ponorka s jadrovým pohonom, ktorá tam po cvičení v Atlantickom oceáne zostala zakotvená päť dní.

    Niektoré krajiny vnímali cvičenie ako demonštráciu sily zo strany Moskvy, keďže USA a ďalšie západné štáty podporujú Kyjev vo vojne Ruska proti Ukrajine.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/dve-ruske-vojnove-lode-zakotvili-vo-ve/806326-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    NATO vyšle na Ukrajinu svojho stáleho vyslanca

    Brusel 3. júla (TASR) - Členské štáty NATO sa rozhodli vyslať do Kyjeva svojho osobitného vyslanca, ktorý bude mať za úlohu koordinovať politickú a praktickú podporu Severoatlantickej aliancie v čase, keď sa Ukrajina naďalej bráni proti totálnej invázii ruskej armády.

    Toto oznámenie sa objavilo krátko pred summitom NATO vo Washingtone, ktorý sa uskutoční 9. až 11. júla. Očakáva sa, že lídri členských štátov na ňom formálne prijmú plán na koordináciu vojenskej pomoci Ukrajine v rámci formálnej misie s názvom Bezpečnostná pomoc a výcvik NATO pre Ukrajinu (NSATU).

    Nateraz nie je jasné, kto bude pridelený na nový post v Kyjeve. Ďalšie podrobnosti budú zverejnené po oficiálnom výberovom konaní, povedal hovorca a potvrdil plány, o ktorých informoval denník aj Wall Street Journal.

    NATO má oficiálne zastúpenie v Kyjeve už takmer desať rokov, vrátane styčnej kancelárie a informačného a dokumentačného centra, ktoré existuje od konca 90. rokov 20. storočia. Tento úrad udržiava aj kontakty s ukrajinskými ministerstvami a zameriava sa na podporu politického a praktického dialógu a spolupráce.

    Misia NSATU predstavuje vôbec prvé poskytnutie tohto typu pomoci Kyjevu v rámci oficiálnych štruktúr NATO. Doteraz členské krajiny Aliancie koordinovali svoju pomoc prostredníctvom neformálnej Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny vedenej Spojenými štátmi.

    Európski členovia Aliancie sa však obávajú, že v prípade návratu Donalda Trumpa do funkcie amerického prezidenta by angažovanosť zo strany USA pri podpore obranyschopnosti Ukrajiny mohla poklesnúť.

    NSATU bude mať ústredie vo Wiesbadene v Nemecku, dodala DPA.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/nato-vysle-na-ukrajinu-svojho-staleho/806297-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    Litva kritizuje vstup ruského lietadla do jej vzdušného priestoru

    Vilnius 2. júla (TASR) - Litovské ministerstvo zahraničných vecí vznieslo v utorok Rusku diplomatický protest v súvislosti s nepovoleným vstupom ruského civilného lietadla do vzdušného priestoru Litvy.

    Lietadlo ruskej leteckej spoločnosti Pobeda vstúpilo približne v nedeľu večer na minútu nad Baltským morom do vzdušného priestoru Litvy počas letu z moskovského letiska Vnukovo do Kaliningradskej oblasti, uviedlo litovské ministerstvo vo vyhlásení.

    V diplomatickej nóte odovzdanej predstaviteľovi ruského veľvyslanectva vo Vilniuse žiada Litva vysvetlenie incidentu a upozornila, že je neprijateľné, aby sa v budúcnosti takáto situácia opakovala, píše spravodajský portál lenta.ru.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/litva-kritizuje-vstup-ruskeho-lietadla/806256-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    Prieskum: Európania sú skeptickí, že Ukrajina vyhrá vojnu

    Brusel 3. júla (TASR) — Zatiaľ čo väčšina Ukrajincov verí, že Kyjev vo vojne s ruskými inváznymi silami zvíťazí, obyvatelia európskych krajín sú skeptickejší. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR) zverejneného v stredu, ktorý sa uskutočnil v máji v 14 krajinách EÚ – Slovensko medzi nimi nie je.

    Zhruba tretina až polovica opýtaných si myslí, že vojna sa skončí vyjednávaním. Zo skúmaných krajín EÚ prevládal názor o víťazstve Ukrajiny len v Estónsku (38 percent).

    Naopak o víťazstve svojej krajiny je presvedčená väčšina Ukrajincov (58 percent). Iba jedno percento Ukrajincov si myslí, že Rusko vojnu vyhrá, zatiaľ čo 30 percent predpokladá, že vojna sa najpravdepodobnejšie skončí rokovaniami.

    Pokiaľ ide o výdavky na obranu, údaje ukázali, že občania väčšiny krajín sú proti ich zvyšovaniu - s výnimkou Poľska, kde to podporuje 53 percent opýtaných, ako aj Estónska (45 percent), Švédska (41 percent) a Nemecka (40 percent).

    Väčšina Európanov je však naďalej za podporu Ukrajiny inými spôsobmi – napríklad poskytovaním technickej pomoci a zvýšením dodávok zbraní a munície. Len v Bulharsku (63 percent), Grécku (54 percent) a Taliansku (54 percent) väčšina respondentov považuje zvýšenie dodávok munície a zbraní na Ukrajinu za "zlý nápad".

    Európania sú tiež rozdelení v otázke prijatia Ukrajiny do EÚ. Najpriaznivejšie sú tomu naklonení v Portugalsku, Estónsku, Švédsku, Španielsku a Poľsku, najskeptickejší sú obyvatelia Nemecka, Bulharska, Česka a Francúzska.

    Takmer dve tretiny Ukrajincov (64 percent) sa podľa prieskumu domnieva, že členstvo v EÚ je pre budúcnosť ich krajiny rovnako dôležité ako členstvo v NATO.

    Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ vo februári 2022 a v júni toho istého roku jej bol udelený štatút kandidátskej krajiny EÚ. Formálne prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom EÚ otvorila 25. júna.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/prieskum-ecfr-europania-su-skepticki/806446-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    Putin: Trumpove vyjadrenia o ukončení vojny na Ukrajine beriem vážne

    Moskva 4. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že berie vážne vyjadrenia amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa o rýchlom ukončení vojny na Ukrajine.

    "Skutočnosť, že pán Trump ako prezidentský kandidát hovorí, že je pripravený a chce zastaviť vojnu na Ukrajine, berieme vcelku vážne," uviedlo Putin na tlačovej konferencii v Astane, kde sa zúčastňuje na summite hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO). Dodal, že s konkrétnymi Trumpovými návrhmi nie je oboznámený.

    Trump v minulotýždňovej televíznej debate s prezidentom USA Joeom Bidenom tvrdil, že v prípade víťazstva v novembrových prezidentských voľbách by vojnu bol schopný vyriešiť ešte pred oficiálnym nástupom do úradu. Neprezradil však, ako by to chcel dosiahnuť.

    Ruský prezident v júni povedal, že Rusko zastaví paľbu a začne mierové rokovania v prípade, ak sa Ukrajina vzdá svojich ambícií na členstvo v NATO a stiahne svojich vojakov zo štyroch ukrajinských oblastí, na ktoré si Moskva nárokuje.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však opakovane odmietol návrh o dočasnom prímerí, ktoré by Rusko podľa jeho slov využilo na preskupenie síl a opätovné vyzbrojenie.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/putin-trumpove-vyjadrenia-o-ukonceni/806759-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die%253Baside%253BNaj%25C4%258D%25C3%25ADtanej%25C5%25A1ie%2520%253Btab-last_6h

  • Čína s Běloruskem cvičí na hranicích s Polskem

    8. 7. 2024

    Čína společně s Běloruskem od pondělí pořádá jedenáctidenní „protiteroristické cvičení“ u města Brest na hranicích s Polskem, jehož cílem je zlepšit koordinaci mezi běloruskými a čínskými jednotkami. Informoval o tom britský deník The Telegraph.

    „Čína a Bělorusko budou provádět společný vojenský výcvik poblíž Brestu,“ uvedl Pekingem řízený list Global Times. „Na pozadí protiteroristických operací bude toto společné cvičení zahrnovat integrovaný výcvik a cvičení smíšených jednotek,“ dodal.

    Čínští vojáci do Běloruska dorazili v sobotu. Podle britského deníku přiletěli na leteckou základnu u města Baranavičy transportním letounem Xian Y-20, který je přezdíván „Chubby girl“, neboli Baculka.

    Na základně čínské vojáky vítala vojenská dechovka.

    Cvičení se koná jen pár dní poté, co Bělorusko bylo ve čtvrtek přijato do Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS), což je vojensko-hospodářsky zaměřená skupina založená v roce 2001. Dalšími členy jsou kromě Číny také Rusko, Kazachstán, Tádžikistán, Kyrgyzstán, Uzbekistán, Indie, Írán a Pákistán.

    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-cina-s-beloruskem-cvici-na-hranicich-s-polskem-40479314

    Ruská korveta a čínske bojové lode mali cvičenie vo Filipínskom mori

    Moskva 9. júla (TASR) - Ruská korveta sa zapojila do vojenského cvičenia s čínskymi bojovými loďami počas spoločnej hliadky vo Filipínskom mori. Uviedla to ruská Tichomorská flotila, píše TASR s odvolaním na utorkovú správu agentúry Reuters.

    "Korveta Soveršenyj Tichomorskej flotily spolu s oddielom bojových lodí Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády... podnikli nácvik kontroly podozrivého plavidla počas spoločnej námornej hliadky vo Filipínskom mori," informovala ruská flotila vo vyhlásení.

    "Počas kontroly podozrivého plavidla vypracovali ruskí a čínski námorníci algoritmus spoločných akcií," dodala. O pôvode "podozrivého plavidla" neposkytla žiadne detaily.

    Čína a Rusko prehĺbili po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu svoje politické, vojenské a ekonomické vzťahy. Obe krajiny sa pritom ohradzujú voči svetovej "hegemónii" Spojených štátov. Zároveň sa snažia o presadenie regionálnych skupín a aliancií, aby potlačili západný vplyv v regiónoch, ktoré považujú za sféry svojho vplyvu.


    https://www.teraz.sk/zahranicie/ruska-korveta-a-cinske-bojove-lode-m/807415-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

  • Zora
    upravené 18 Jul 07:23 ->

    Summit NATO ve Washintonu:

    „Bezletová zóna“ na západní Ukrajině formalizuje vstup do války

    17.7.2024 

    Giuseppe Masala

    Neuplynulo ani čtyřiadvacet hodin od zahájení summitu NATO ve Washingtonu a zásadní – a troufám si říci historický – význam tohoto setkání se ukázal v celé své dramatičnosti.

    To, co otevřelo tance, byla obranná dohoda podepsaná mezi Polskem a Ukrajinou a oznámená a ilustrovaná právě ve Washingtonu. Klíčovým bodem je podle mého názoru pravomoc, kterou Ukrajina udělila Polsku k sestřelení jakéhokoli létajícího objektu nad oblohou západní Ukrajiny, který považuje za nebezpečný (dron, letadlo, raketa atd.).

    Možnost, která je již sama o sobě spojena s obrovskými riziky vzhledem k tomu, že Rusové již prohlásili, že pokud bude některý z jejich letounů nebo raket zasažen protiletadlovou technikou rozmístěnou za hranicemi (s ohledem na Ukrajinu), nebudou váhat palbu opětovat. Není třeba dodávat, že Rusové vždy považovali předvídatelnost za nástroj řízení konfliktů, aby jejich protivníci mohli lépe zvažovat své kroky a věděli, proti čemu stojí. Je zřejmé, že princip předvídatelnosti znamená, že to, co je deklarováno, by mělo být provedeno, pokud jsou splněny podmínky, které jsou považovány za nezbytné; vzhledem k tomu si můžeme být jisti, že Rusové v případě úderu z polského území udělají to, co veřejně deklarovali, aby neztratili důvěryhodnost.

    Druhý klíčový prvek washingtonského summitu dnes odhalil americký ministr zahraničí Blinken, který prohlásil, že nad oblohou západní Ukrajiny budou od letošního léta létat stíhačky F-16 z Dánska a Holandska (tedy ze zemí absolutně loajálních k Anglosasům).

    https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1811060440245449029&lang=cs&origin=https%3A%2F%2Fzvedavec.news%2Fkomentare%2F2024%2F07%2F10161-bezletova-zona-na-zapadni-ukrajine-formalizuje-vstup-do-valky.htm&sessionId=a7c02cc1040e228141ad33603651328dccfaee3d&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px There was an error displaying this embed.

    Zde se dohoda stává skutečně nebezpečnou z následujících důvodů:

    1) Je zřejmé, proč došlo k naléhavému prohlášení, že Polsko může zasáhnout letouny létající nad oblohou západní Ukrajiny. Je nutné poskytnout maximální ochranu letounům F-16, které budou loveny ruským letectvem.

    2) Je také nutné chránit polskou protiletadlovou palbou letiště na západní Ukrajině, z nichž budou F-16 startovat a kde budou zřejmě vyzbrojeny a udržovány. Nepřipouštím hypotézu, že F-16 budou udržovány a vyzbrojovány na letištích nacházejících se na území NATO, protože Moskva již prohlásila, že pokud se tak stane, stejně na tato letiště udeří.

    Nakonec z četby včerejších a dnešních dvou oznámení Washingtonu nepokrytě vyplývá, že NATO ve skutečnosti zřizuje na západní Ukrajině bezletovou zónu. Tu Rusové zcela jistě napadnou, a to i s ohledem na další závažný prvek: jak již bylo zmíněno před více než rokem, Rusové považují skutečnost, že letouny F-16 jsou letouny schválené pro přepravu a použití taktických jaderných zbraní, a proto budou tyto letouny považovat za potenciální nosiče jaderného útoku, a tudíž za každou cenu sestřelitelné.

    Nezdá se být nadsazené tvrdit, že NATO provádí obrovskou provokaci proti Rusku se zřejmým záměrem donutit Moskvu, aby vystřelila jako první, a vzala tak na sebe vinu za rozpoutání otevřené války s NATO.

    Objektivně dobře promyšlený plán, který má podle mého názoru i vnitropolitické cíle USA: zahájení přímého konfliktu mezi zeměmi NATO (nebo přímo s NATO jako celkem) a Rusko postaví příštího nájemníka před situaci, v níž nebude cesty zpět. Nelze podle mého názoru vyloučit, že se jedná o říjnové překvapení typické pro roky prezidentských voleb ve Spojených státech.

    K pesimismu nás vedou i další zprávy přicházející z Washingtonu: nový britský premiér Stormer potvrdil povolení Ukrajině použít britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow k úderům hluboko do ruského území. Rusové však již odpověděli, že pokud budou britské zbraně použity k úderu na ruské území, odpoví proti Británii.

    Značný význam má také žádost generálního tajemníka NATO adresovaná aliančním zemím včetně Itálie o nové protiletadlové systémy, jako je náš Samp-T (stojí „pouhých“ 800 milionů eur). Je jasné a zřejmé, že vojenští stratégové chtějí pokrýt západní Ukrajinu jakousi železnou kopulí NATO, která by měla být pro Rusy neproniknutelná.

    To je skutečně velmi temný scénář: v tuto chvíli jsou již figurky na šachovnici zjevně dokonale rozmístěny tak, aby daly vzniknout novému všeobecnému konfliktu v Evropě.

    Závěrem je třeba poznamenat, že Čína, která bude v závěrečném dokumentu připravovaném ve Washingtonu zeměmi NATO definována jako „rozhodující komplic“ Ruska, umístila jeden ze svých vojenských kontingentů v Brestu na protiteroristické cvičení s Běloruskem, novým členem Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS).

    Vojáci z Dálného východu nebyli v Evropě k vidění od dob Čingischána, což je rovněž znamením skutečně výjimečné doby.

    Vertice NATO di Washinton: la "No fly Zone" nell'Ucraina occidentale formalizza l'entrata in guerra vyšel 14.7.2024 na sinistrainrete.info.

    https://zvedavec.news/komentare/2024/07/10161-bezletova-zona-na-zapadni-ukrajine-formalizuje-vstup-do-valky.htm

  • Ruská fregata triedy Admirál Gorškov zakotvila v Alžírsku

    Alžír 26. júla (TASR) - Ruská fregata triedy Admirál Gorškov vyzbrojená hypersonickými raketami zakotvila v piatok v alžírskom prístave Oran v rámci plnenia služobných úkonov.

    Loď vybavená okrem iného hypersonickými raketami Zirkón bola na zaoceánskej plavbe, keď preplávala Atlantik, zakotvila na Kube a vo Venezuele, a teraz sa vracia späť.

    V Alžírsku loď pobudne niekoľko dní, informovalo ruské námorníctvo. Posádka sa vraj zúčastní na rôznych protokolárnych podujatiach, doplní zásoby potravín a vody, navštívi miestne atrakcie a odpočinie si.

    Cieľom plavby je podľa vyjadrenia námorníctva demonštrovať prítomnosť námorných síl v "operačne dôležitých oblastiach vzdialenej oceánskej zóny".

    Moskva a Alžír majú blízke vzťahy ešte z čias Sovietskeho zväzu a udržiavajú obranné a vojenské väzby aj počas ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/ruska-fregata-triedy-admiral-gorskov/811420-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

  • Zora
    upravené 31 Jul 19:03 ->

    Na Ukrajine zahynul už piaty Ind, ktorý bojoval na strane ruských síl

    Naí Dillí 29. júla (TASR) - Na Ukrajine zahynul ďalší indický vojak, ktorý tam bojoval na strane ruských síl. Oznámil to v pondelok jeho brat. Ide už o piate potvrdené úmrtie indického občana v zmienenej vojne, uvádza TASR podľa správy agentúry AFP.

    Medzi tisícmi zahraničných vojakov, ktorých Moskva naverbovala, aby posilnila svoju armádu, sú zrejme aj stovky Indov, pričom Naí Dillí sa dlhodobo domáha ich repatriácie.

    Indický premiér Naréndra Módí sa začiatkom júla stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Od ruskej strany dostal "ubezpečenie" o tom, že z armády prepustí Indov, ktorých do nej pomocou falošných sľubov naverbovali zločinecké organizácie a napokon skončili až v bojoch na Ukrajine.

    Organizácia obchodujúca s ľuďmi v Indii mala podľa nedávnej správy agentúry Reuters prostredníctvom sociálnych sietí a miestnych "agentov" lákať Indov do Ruska ponukami lukratívneho zamestnania alebo prijatia na štúdium. V Rusku im však vzali cestovné pasy a pred nasadením na Ukrajinu ich vycvičili na bojové operácie.

    Indické úrady zadržali už v súvislosti s takouto činnosťou niekoľko osôb obvinených z obchodovania s ľuďmi.

    Najnovším zabitým Indom na Ukrajine je 22-ročný Ráví. Do Ruska vycestoval v januári po tom, ako mu istý náborový agent prisľúbil prácu v tamojšom sektore dopravy, povedal pre AFP jeho brat. V Rusku však absolvoval výcvik týkajúci sa používania zbraní a v marci bol nútený zapojiť sa do bojov pri ukrajinských hraniciach.

    Z pohraničia sa potom ešte raz vrátil do Ruska, následne ho však opäť vyslali do bojov a jeho rodina už o ňom nemala ďalšie správy. Jeho brat opísal, že sa po tomto prerušení kontaktu obrátil na indické veľvyslanectvo v Moskve. Ambasáda ho požiadala o vzorky bratovej DNA a informovala ho tom, že Ráví zomrel. Dosiaľ však nie je zrejmé, kedy sa tak stalo. Rodina požiadala premiéra Módího o pomoc s repatriáciou Rávího telesných pozostatkov.

    Indické ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň informovalo, že vláda spolupracuje s ruskými orgánmi na umožnení návratu približne 50 Indom, ktorí bojujú na strane ruskej armády. AFP pripomína, že India je dlhodobo spojencom Ruska a vyhýba sa výslovnému odsúdeniu jeho invázie na Ukrajinu.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/na-ukrajine-zahynul-uz-piaty-ind-ktor/811812-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    USA, India, Japonsko a Austrália rokovali o námornej obrane

    Tokio 29. júla (TASR) - Ministri zahraničných vecí Austrálie, Indie, Japonska a Spojených štátov v pondelok v spoločnom vyhlásení po rokovaní iniciatívy Štvorstranný bezpečnostný dialóg (Quad) uviedli, že sú vážne znepokojení zastrašujúcimi manévrami v Juhočínskom mori a zaviazali sa posilniť námornú bezpečnosť v regióne. Podľa agentúry AFP išlo o skrytú výčitku Číne, píše TASR.

    Spoločné vyhlásenie nasledovalo po rokovaniach medzi krajinami zoskupenia Quad v Tokiu, na ktorých sa zúčastnili austrálska šéfka diplomacie Penny Wongová, indický minister zahraničných vecí Subrahmanyam Jaishankar, šéfka japonskej diplomacie Jóko Kamikawová a minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.

    Nadviazali tak na nedeľňajšie bezpečnostné rokovania medzi Tokiom a Washingtonom, na ktorých spojenci označili Čínu za najväčšiu strategickú výzvu, ktorej tento región čelí.

    "Sme vážne znepokojení situáciou vo Východočínskom a Juhočínskom mori a opätovne zdôrazňujeme náš zásadný nesúhlas s akýmikoľvek jednostrannými krokmi, ktorých cieľom je zmeniť status quo silou alebo nátlakom," konštatovali ministri vo vyhlásení, v ktorom sa však Čína priamo nespomína.

    Vyjadrili tiež obavy nad militarizáciou sporných prvkov a nátlakovými a zastrašujúcimi manévrami v Juhočínskom mori vrátane nebezpečného využívania plavidiel pobrežnej stráže a námornej milície.

    Čínske plavidlá sa v posledných mesiacoch opakovane stretli s filipínskymi loďami v okolí spornej plytčiny Second Thomas Shoal, hoci obe krajiny začiatkom tohto mesiaca uzavreli predbežnú dohodu, ktorej cieľom je zmierniť napätie.

    Ministri informovali, že pracujú na sérii iniciatív na zachovanie slobodného a otvoreného námorného poriadku, vrátane spolupráce s partnermi na posilnení informovanosti o lokalite a plánu na vytvorenie nového námorného právneho dialógu.

    Blinken dodal, že USA budú naďalej spolupracovať so svojimi partnermi na zabezpečení slobody plavby a nerušeného toku legálneho námorného obchodu. USA ešte v nedeľu oznámili plány na rozsiahlu reorganizáciu svojho vojenského velenia v Japonsku s cieľom prehĺbiť koordináciu s ozbrojenými silami svojho spojenca.

    Japonská ministerka Kamikawová zdôraznila potrebu budovania kapacít kybernetickej bezpečnosti a poskytovania možností odbornej prípravy v oblasti námornej bezpečnosti s cieľom chrániť a rozvíjať prosperitu v Indopacifiku.

    Po odchode z Tokia budú americkí predstavitelia rokovať o bezpečnosti aj s Filipínami.

    Blinken sa v sobotu v Laose stretol so svojím čínskym náprotivkom Wangom I, kde zopakoval, že Washington a jeho partneri chcú zachovať slobodný a otvorený Indopacifik.

    Štvorstranný bezpečnostný dialóg (Quad) je neformálna iniciatíva Austrálie, Indie, Japonska a Spojených štátov pre strategickú vojenskú spoluprácu v oblasti Tichého a Indického oceánu, ktorá vznikla v roku 2007. Čína Quad považuje za ohrozenie svojich záujmov.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/usa-india-japonsko-a-australia-rokova/811807-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    USA a Japonsko upozornili na kroky Číny a Ruska

    Tokio 28. júla (TASR) - Spojené štáty a Japonsko v nedeľu ostro kritizovali Čínu a Rusko. Urobili tak po rokovaniach na úrovni ministrov zahraničných vecí a obrany o ďalšom posilnení obrannej spolupráce medzi Tokiom a Washingtonom v oblasti juhovýchodnej Ázie.


    Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, minister obrany USA Lloyd Austin a ich rezortní partneri z Japonska v spoločnom vyhlásení uviedli, že Čína sa svojou zahraničnou politikou usiluje pretvoriť medzinárodný poriadok vo svoj vlastný prospech a na úkor iných. Zopakovali aj rázne námietky voči nárokom Číny v oblasti Juhočínskeho mora, militarizácii a jej provokačným a zastrašujúcim krokom v tejto oblasti.

    Ministri vo svojom vyhlásení kritizovali Rusko za rastúcu a provokačnú strategickú vojenskú spoluprácu s Čínou, či získanie balistických striel a ďalšieho materiálu od Severnej Kórey s cieľom použiť to proti Ukrajine, píše AFP. Takisto vyjadrili znepokojenie nad pokračujúcim rozširovaním jadrového arzenálu Číny.

    Ministri z USA a Japonska vo svojom vyhlásení potvrdili, že USA plánujú v Japonsku založiť nové spojené velenie svojich ozbrojených síl pre svojich približne 54.000 vojakov umiestnených v Japonsku. Tí v súčasnosti patria pod indo-ichomorské velenie americkej armády, ktoré má sídlo na približne 6500 kilometrov vzdialenom Havaji, píše AFP. Takisto sa dohodli na spolupráci a spoločnom výcviku a cvičeniach.

    Blinken povedal, že všetky spojenectvá USA majú obranný charakter. V období narastajúcich hrozieb sa však spojenectvá a partnerstvá prehlbujú, posilňujú a zefektívňujú.

    Japonská ministerka zahraničných vecí Jóko Kamikawaová uviedla, že krajiny sú v historickom bode zlomu. "Pokračuje vývoj, ktorý otriasa samotnými základmi voľného a otvoreného medzinárodného poriadku založeného na právnom poriadku," povedala a dodala, že je potrebné prehĺbiť a rozvíjať spojenectvo medzi USA a Japonskom s cieľom chrániť medzinárodný poriadok.


    https://www.teraz.sk/zahranicie/usa-a-japonsko-rokovali-o-obrannej-spolu/811700-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

  • Do nadpisu treba doplniť Čínu. Ak sa tá banda súdruhov riaditeľov dejín nespamätá, tak sa z toho poondieme všetci.

    Horela čínska štvrť vo Filipínach, zahynulo 11 osôb

    Manila 2. augusta (TASR) - Najmenej 11 obetí si v piatok vyžiadal požiar päťposchodovej obytnej i komerčnej budovy v čínskej štvrti filipínskej metropoly Manila, uviedli tamojšie úrady.

    Požiar sa v piatkových ranných hodinách miestneho času podarilo po približne troch hodinách uhasiť, spresnili miestni hasiči, podrobnosti o príčine jeho vypuknutia však neboli bezprostredne známe.

    Medzi obeťami na životoch je aj manželka vlastníka budovy. Predajcovia používali jej priestory manilskej štvrti známej pod názvom Binondo na skladovanie svojho tovaru počas noci, píše Reuters.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/horela-cinska-stvrt-vo-filipinach/812877-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    Vietnam a Filipíny uskutočnia spoločné cvičenie v Juhočínskom mori

    Hanoj 1. augusta (TASR) - Vietnamské plavidlo pobrežnej stráže smeruje na Filipíny na spoločné cvičenie, uviedol Hanoj. Ide o prvú takúto spoluprácu medzi oboma krajinami, ktoré sú v spore s Pekingom o Juhočínske more.

    Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more, ale Filipíny, Vietnam a niekoľko ďalších štátov si nárokuje rôzne ostrovy, ostrovčeky, útesy a plytčiny na tejto strategicky dôležitej vodnej ceste.

    Počas januárovej návštevy filipínskeho prezidenta Ferdinanda Marcosa vo Vietname sa obe krajiny dohodli na posilnení spolupráce pobrežnej stráže v Juhočínskom mori a "mierovom riešení incidentov na mori".

    Plavidlo CSB 8002 s hmotnosťou 2400 ton opustilo v stredu vietnamské vody a vydalo sa na cestu, ktorá má "hlboký politický význam", uviedlo vo vyhlásení vietnamské ministerstvo obrany.

    "Návšteva je pre obe pobrežné stráže príležitosťou na podporu komplexnej spolupráce a zlepšenie schopnosti presadzovať právo na mori - s cieľom prispieť k udržaniu mieru, stability, bezpečnosti a ochrany v príslušnej morskej oblasti a v regióne," dodalo ministerstvo. Spoločné cvičenie bude zamerané na pátranie a záchranu, prevenciu požiarov a boj na mori.

    Vietnam v polovici júla podal v OSN žiadosť o rozšírenie kontinentálneho šelfu v Juhočínskom mori nad súčasných 200 námorných míľ, uviedlo vietnamské ministerstvo zahraničných vecí.

    Filipíny urobili podobný krok v júni. Čína uviedla, že dôrazne nesúhlasí s vietnamským návrhom a vyjadrila voči vietnamskej strane ostré námietky.

    India vo štvrtok ponúkla Vietnamu pôžičku 300 miliónov dolárov na vybudovanie námornej bezpečnosti. Krajiny uviedli, že chcú do piatich rokov zdvojnásobiť svoj vzájomný obchod a investície, dopĺňa tlačová agentúra AP.

    Predseda indickej vlády Naréndra Módí povedal vietnamskému premiérovi Pham Minh Chínhovi, že India považuje Vietnam za kľúčový pilier svojej politiky voči krajinám juhovýchodnej Ázie a za dôležitého partnera v rámci svojej indo-pacifickej vízie.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/vietnam-a-filipiny-uskutocnia-spolocn/812829-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    Šelf (iné názvy: kontinentálny šelf, pevninský šelf, prah; z angl. shelf) je ploché, mierne uklonené pokračovanie kontinentu, ktoré môže byť zaplavené morom. Siaha od pobrežia do hĺbky maximálne 200 m, častejšie však iba 50 - 80 m[1]. Zakončením šelfu je kontinentálny svah, ktorý postupne prechádza cez kontinentálne úpätie do hlbokomorských paniev. Šelf býva zaplavený najmä počas medziľadových dôb, aká je napríklad aj v súčasnosti.  /… /

    Šelfové oblasti sú významné najmä pre výskyt ložísk nerastných surovín, hlavne ropyplynu a niektorých vzácnych kovov, ako je zirkón a titán. /… /

    Sklon šelfu je veľmi malý - najčastejšie menej ako 1°. Jeho priemerná šírka je okolo 75 km od pobrežia[2]. Šelf sa obyčajne končí v oblasti, kde prechádza do strmšie ukloneného kontinentálneho svahu. Hranica kontinentálneho šelfu môže kolísať, pomerne často sa nachádza v hĺbke okolo 140 m, ale konvenčne sa kladie do hĺbky 200 m[2]

    https://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%A0elf

    1 NM = 1 852,0 m

    https://sk.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1morn%C3%A1_m%C3%AD%C4%BEa