Hladomor - nástroj depopulace a přidružené ideologie

245678

Komentáre

  • Česká republika je v produkci obilovin, a obecně v rostlinné produkci v základních komoditách, dlouhodobě přebytková

    Martina: To ne. Ale libanonští obchodníci tady teď nabízejí cokoliv.

    Petr Havel: Jedna věc, co nabízejí, a druhá věc je, jestli bude nabídka vyslyšena, splněna, jestli se tak skutečně stane.

    Martina: To je otázka.

    Petr Havel: Já informace o tom, že by se nějak moc vyváželo, nemám. A upřímně řečeno, pakliže by se část tuzemské produkce obilí, speciálně pak pšenice, tímto způsobem vyvezla, tak by to bylo nakonec pro naše zemědělce i pozitivní, protože Česká republika je v obilovinách, a vůbec obecně v rostlinné produkci v základních komoditách velmi dlouhodobě přebytková. Byla i období, kdy jsme měli problém naší nadprodukci vyvézt, protože nejsme země, která by měla přístavy. To znamená, že se zboží muselo po kamionech a po železnici dostat do Hamburku, což bylo pro naše zemědělce znevýhodnění, protože museli nějakým způsobem uhradit dopravu do Hamburku, například. Doposud jsme se spíše potýkali s určitou logistikou exportu. A nyní se může situace částečně obrátit. Jak říkám, do jisté míry, a do poměrně značné míry by to bylo i pozitivní.

    Martina: Jsme v obilí soběstační?

    Petr Havel: Naprosto, a mnoho let jsme velmi přebytkoví. Jak říkám, spíše jsme měli historicky problém přebytek vyvézt. Každoročně vyvážíme z České republiky dva až tři milióny tun obilí, v pšenici je naše domácí produkce na úrovni 160 procent tuzemské spotřeby. Takže tady problém skutečně není. Navíc tato situace bude patrně pokračovat, protože nemyslím, že by naši zemědělci zásadně měnili osevní postupy. Jinými slovy, struktura plodin pěstovaných na orné půdě bude i pro další sklizeň zhruba stejná, jako v letošním roce, takže opět vznikne nadprodukce, A to se zdaleka netýká jen obilovin, ale jsme na tom velmi dobře třeba v cukrovce, u které jsme soběstační také asi na 160 procent. A jsme v podstatě soběstační v olejninách, zejména u řepky. Problém je trošku se slunečnicí, kde může být malinko problém s Ukrajinou, protože Ukrajina, jak jsi říkala, je obilnice Evropy, ale ona je také trochu olejnice Evropy. A navíc na Ukrajině pěstují odrůdy, ze kterých vzniká slunečnicový olej, který je vhodný na smažení, protože obecně slunečnicový olej na smažení vhodný není, protože je příliš tučný, rychle se přepaluje a oxiduje. Ale právě odrůdy, ze kterých se vyrábí olej na smažení, pěstovala a exportovala Ukrajina.

    https://www.radiouniversum.cz/havel-petr-1d-ceny-jidla-porostou-ale-jeho-nedostatek-nehrozi-dovoz-z-vychodu-se-precenuje/

  • Dobrodej
    upravené Sun 19 Jun 2022 ->

    Túto fotku mi poslal jeden zámy.
    Oznam na dverách malej benzínovej pumpy.

    Zrejme je naozaj nedostatok paliva a malé neznačkové benzínky majú problém.

  • @Dobrodej povedal/-a:
    Zrejme je naozaj nedostatok paliva a malé neznačkové benzínky majú problém.

    zapada to do schematu. tak jako s potravinami, kdy male obchody postupne odpadavaji. stejne tak to bude s malymi benzinkami.

  • https://odysee.com/@SaltyCracker:a/approaching-100-food-processing-plants:9
    V USA se činí... už téměř 100 požárů/výbuchů v objektech určených ke zpracovávání potravin jen za letošní rok ...

  • Z důvody výskytu salmonely se zavírá největší továrna na výrobu čokolády na světě.
    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/nejvetsi-tovarna-na-cokoladu-na-svete-se-zavira-kvuli-salmonele-40401761

  • goulem
    upravené Fri 1 Jul 2022 ->

    @constanze povedal/-a:
    @Rusofil
    vim, ze muj nazor se lidem libit nebude, ale spotreba masa uz mnoho let stoupa. drive lidi meli maso jednou tydne a byli zdravejsi nez dnes. prestala jsem jist maso z etickychd duvodu. vim, ze neni mozne, aby byli vsichni vegetariani, ale trochu stridmosti lidem nezaskodi. znam lidi, co musi mit maso 3x denne.

    Naprostý souhlas, sám jím maso tak 1-2 do MĚSÍCE. Přesně to, co říkáš, mi potvrdila i moje babička (aktuálně 92 roků). Když jsem si jí zeptal, jak často měla jako malá maso, tak řekla 1x za týden, případně 1x za 14 dní a to ještě jenom ta zvířata, která měli doma (kachny, husy, králíky). Uzeniny říkala, že jako mladá měla pouze na Štědrý den, když jim máma koupila trošku šunky. Nepamatuje si, že by kvůli tomu lidé byli nemocní (kvůli nedostatku masa), naopak vždy říkala, že když byla ona mladá, tak že lidé nebyli tak nemocní jako dnes...

  • @Rusofil
    o te vode a vapniku jsem nevedela.
    chtela bych rict, ze ja nejim maso proto, abych se dozila vyssiho veku, ale jak jsem jiz zminila, z etickych duvodu. chapu, ze manualne pracujici clovek se nenaji ze zeleniny, nicmene me vadi velkochovy, odporne chovani lidi na jatkach. neucta k zivym tvorum. praveky lovec nebo jeste indiani, kdyz lovili bizony, ulovili jen tolik, kolik jich opravdu snedli. vyuzili maso, kuzi, vsechno. velkochovy jsou zlo.

  • Ďalší ...
    Ďalší obrovský požiar! Na mieste zasahujú hasiči: Oheň už zničil niekoľko hektárov obilia, vďaka vetru sa rýchlo šíri
    https://www.cas.sk/clanok/2694875/dalsi-obrovsky-poziar-na-mieste-zasahuju-hasici-ohen-uz-znicil-niekolko-hektarov-obilia-vdaka-vetru-sa-rychlo-siri/

  • Rusofil
    upravené Fri 1 Jul 2022 ->
  • Rusofil
    upravené Sat 2 Jul 2022 ->

    @constanze povedal/-a:
    myslim, ze kazdy zdroj rika neco jineho. jeden vyzivovy poradce mi rekl, ze on ji jen kruti maso, jine neji, protoze lidske strevo neni uzpusobene na traveni masa.
    soju nejim, protoze je spatna na stitnou zlazu.
    nejim maso 25 let. maso jsem jedla malo i tak, ale kdyz jsem prestala jist maso, okamzite jsem zhubla asi 10 kg. jsem vegetarian, ne vegan. nicmene vajicka jim jen domaci. nepodporuju klecove chovy.
    myslim, ze problem, proc cesi tloustnou je ten, ze se precpavaji. byla jsem dnes v lidlu. pozoruju, co lidi nakupuji a ja tam zadnou stridmost nevidim. lidi tloustnou, protoze ji kaloricky bohate potraviny, nehybaji se. oblibene jsou sladke vody. vsude cukr. bez cukru to snad uz pro mnoho lidi ani nejde.
    co plati pro muj organismus/metabolismus, nebude platit pro jineho. prestala jsem treba jist lepek a vaha se take okamzite pohnula dolu.
    moje babicka jednou za tyden upekla buchtu, jednou za tyden bylo maso. nikdy nadvahou netrpela. pracovala v zemedelstvi. mela narocnou praci. nikdy si nestezovala. dnes, kdyz vidim kvetinky z kanclu, jak mi rikaji, ze bez masa nevydrzi ani jeden den, tak uz to ani nekomentuju.
    cetla jsem, ze u krevni skupiny A (coz mam), se ani maso nedoporucuje. me tedy nikdy nechutnalo.
    jeden vedec rekne neco, druhy neco jineho. nekdo kouri cely zivot a dozije se vyssiho veku nez ten, co nekouri, proto nepausalizujme v nicem.

    Můžeš tedy říct, co vlastně jíš, když nejíš lepek tj. výrobky z pšenice, maso, sóju (ta je takřka ve všem) cukr (ten nejím také, ovoce jen občas, nechutná mi sladké). Také mám A, a maso mi chutná.
    K vědcům. Nikdy jsem nebral ohledy na jejich výzkumy. Vždy jsem jedl to, co mi chutná. Vlastně obdivuji různé askety, kteří si dokáží odepřít pěkně vypečenou kachničku. Já to nedokážu. Když ji sním, mám takový blažený pocit, jako bych všechna kolečka v těle promázl olejem a vše dokonale funguje, nic nevrže.
    Prostě mě zaujalo, že Rusové, když se pídili po tom, kdo žije nejdéle, nenašli tam žádné vegetariány, vegany, syrojedy, a také sportovce. Ti dopadli ze všech nejhůře.

    Výživoví poradci jsou právě ti, kteří se vezou na vlně různých "vědeckých" výzkumů a jsou řízeni GP. Podle toho vypadají i jejich rady, nejezte vejce, jezte vejce, nejezte máslo, jezte margaríny, nejezte margaríny, nejezte maso, nejsme uzpůsobeni k jeho jezení. Přitom ale máme tenké střevo, kde se rozkládá jen maso, pro rostlinnou stravu je určeno tlusté střevo.
    Co to bylo za výživového poradce ve tvém případě, když neznal základy fyziologie člověka. Nikdy bych se s nikým neradil co jíst. Vím nejlépe, co mi dělá dobře.

    O tom, k čemu máme tenké střevo, mýty o trávení:
    https://vitalweb.cz/502/ovoce-v-nas-kvasi-a-maso-hnije-jak-je-to-doopravdy

    Malý úryvek z článku:
    Maso je tvořeno převážně bílkovinami a případně tukem. Bílkoviny se začínají trávit v žaludku a jejich trávení pokračuje dále v tenkém střevě po smísení se s trávicí šťávami ze slinivky břišní. Zastánci rostlinné stravy nejčastěji tvrdí, že je maso těžce stravitelné, tráví se pomalu a maso tak začíná ve střevech podléhat rozkladu. Maso jako takové ale do tlustého střeva, kde se setkává s bakteriemi a začíná potenciální hnít – mikrobiálně se rozkládat – vůbec nedorazí, protože je už rozloženo na jednotlivé aminokyseliny ve střevě tenkém. Pravda je taková, že bílkoviny masa jsou vysoce stravitelné. Paradoxně, to, co se mikrobiálně rozkládá, není maso, ale rostlinná strava – konkrétně rostlinná vláknina.

  • Rusofile, vsude je spousta informaci a je to tezke se v tom orientovat. kazdy by se mel zaridit podle toho, jak reaguje jeho organismus.
    nicmene je prava to, ze spotreba masa roste a potom se nemuzeme divit, ze je spousta nekvalitnich masovych produktu, ktere zdravi vic uskodi, nez pomohou. linka na vyrobu aut ma svoje kapacity a to je stroj. kure, prase nebo jine zvire, ktere zije jen proto, aby bylo porazeno, je krmeno nekvalitnimi vecmi, jen aby rychle vyrostlo. z toho celeho nesmyslneho green dealu ja jednoduse vnimam pozitivne jen tuto vec, ze lidi budou vice premyslet o potravinach, ze se nebude ani plytvat.
    je mi jasne, ze vetsina lidi s moji filozofii nebude souhlasit. kdyz jsem prestala jist maso, tak typicka otazka "a co jis?". moznosti je spousta. bez masa ziju tolik let a nikdy mi to nechybelo. ovsem neznam ve svem okoli nikoho, kdo by dokazal se divat na zabery z jatek. to kazdy odvrati hlavu a rekne, ze to nechce videt.
    vim, ze nelze, aby byli vsichni vegetariani, ale jen si preji, aby si lidi uvedomili, ze nelze konzumovat vic a vic masa, cekat, ze to maso bude kvalitni, ze bude levne a nevadilo jim, kolik je za tim utrpeni. lidi se mohou uskromnit. mene masa jim neuskodi a zaroven chovy zvirat budou etictejsi.

    https://zelenatara.estranky.cz/clanky/velkochovy-/etika-velkochovu.html

    https://www.radiouniversum.cz/vecerova-dana-1d-nemusime-se-bat-nedostatku-potravin-bojme-se-vsak-jejich-cen-protoze-ceska-vlada-nedela-nic/
    https://www.radiouniversum.cz/vecerova-dana-2d-vyrobci-potravin-biji-na-poplach-vlada-nepomaha-ani-nema-krizove-scenare-pokud-rusko-vypne-plyn/

    pred par dny jsem posilala penize na sbirku, kterou delala jedna polska organizace, na zachranu kone, ktery ve svych 20 letech uz neslouzil majiteli tak, jak mel a tak ho majitel prodal na jatka. zachranari mu chteli pomoct, udelali sbirku a podarilo se vybrat dost penez. vadi mi ten pristup lidi ke zviratum celkove.

  • @Rusofil povedal/-a:

    @constanze povedal/-a:
    myslim, ze kazdy zdroj rika neco jineho. jeden vyzivovy poradce mi rekl, ze on ji jen kruti maso, jine neji, protoze lidske strevo neni uzpusobene na traveni masa.
    soju nejim, protoze je spatna na stitnou zlazu.
    nejim maso 25 let. maso jsem jedla malo i tak, ale kdyz jsem prestala jist maso, okamzite jsem zhubla asi 10 kg. jsem vegetarian, ne vegan. nicmene vajicka jim jen domaci. nepodporuju klecove chovy.
    myslim, ze problem, proc cesi tloustnou je ten, ze se precpavaji. byla jsem dnes v lidlu. pozoruju, co lidi nakupuji a ja tam zadnou stridmost nevidim. lidi tloustnou, protoze ji kaloricky bohate potraviny, nehybaji se. oblibene jsou sladke vody. vsude cukr. bez cukru to snad uz pro mnoho lidi ani nejde.
    co plati pro muj organismus/metabolismus, nebude platit pro jineho. prestala jsem treba jist lepek a vaha se take okamzite pohnula dolu.
    moje babicka jednou za tyden upekla buchtu, jednou za tyden bylo maso. nikdy nadvahou netrpela. pracovala v zemedelstvi. mela narocnou praci. nikdy si nestezovala. dnes, kdyz vidim kvetinky z kanclu, jak mi rikaji, ze bez masa nevydrzi ani jeden den, tak uz to ani nekomentuju.
    cetla jsem, ze u krevni skupiny A (coz mam), se ani maso nedoporucuje. me tedy nikdy nechutnalo.
    jeden vedec rekne neco, druhy neco jineho. nekdo kouri cely zivot a dozije se vyssiho veku nez ten, co nekouri, proto nepausalizujme v nicem.

    Můžeš tedy říct, co vlastně jíš, když nejíš lepek tj. výrobky z pšenice, maso, sóju (ta je takřka ve všem) cukr (ten nejím také, ovoce jen občas, nechutná mi sladké). Také mám A, a maso mi chutná.
    K vědcům. Nikdy jsem nebral ohledy na jejich výzkumy. Vždy jsem jedl to, co mi chutná. Vlastně obdivuji různé askety, kteří si dokáží odepřít pěkně vypečenou kachničku. Já to nedokážu. Když ji sním, mám takový blažený pocit, jako bych všechna kolečka v těle promázl olejem a vše dokonale funguje, nic nevrže.
    Prostě mě zaujalo, že Rusové, když se pídili po tom, kdo žije nejdéle, nenašli tam žádné vegetariány, vegany, syrojedy, a také sportovce. Ti dopadli ze všech nejhůře.

    Výživoví poradci jsou právě ti, kteří se vezou na vlně různých "vědeckých" výzkumů a jsou řízeni GP. Podle toho vypadají i jejich rady, nejezte vejce, jezte vejce, nejezte máslo, jezte margaríny, nejezte margaríny, nejezte maso, nejsme uzpůsobeni k jeho jezení. Přitom ale máme tenké střevo, kde se rozkládá jen maso, pro rostlinnou stravu je určeno tlusté střevo.
    Co to bylo za výživového poradce ve tvém případě, když neznal základy fyziologie člověka. Nikdy bych se s nikým neradil co jíst. Vím nejlépe, co mi dělá dobře.

    O tom, k čemu máme tenké střevo, mýty o trávení:
    https://vitalweb.cz/502/ovoce-v-nas-kvasi-a-maso-hnije-jak-je-to-doopravdy

    Malý úryvek z článku:
    Maso je tvořeno převážně bílkovinami a případně tukem. Bílkoviny se začínají trávit v žaludku a jejich trávení pokračuje dále v tenkém střevě po smísení se s trávicí šťávami ze slinivky břišní. Zastánci rostlinné stravy nejčastěji tvrdí, že je maso těžce stravitelné, tráví se pomalu a maso tak začíná ve střevech podléhat rozkladu. Maso jako takové ale do tlustého střeva, kde se setkává s bakteriemi a začíná potenciální hnít – mikrobiálně se rozkládat – vůbec nedorazí, protože je už rozloženo na jednotlivé aminokyseliny ve střevě tenkém. Pravda je taková, že bílkoviny masa jsou vysoce stravitelné. Paradoxně, to, co se mikrobiálně rozkládá, není maso, ale rostlinná strava – konkrétně rostlinná vláknina.

    hádať sa nebudem, nie som v tomto odborník. A s tými odborníkmi je to tiež ako počas covidu, niektorí sú na tej strane a niektorí na druhej. Otázka je ako ich rozlíšiť? Kým pri covide to je relatívne jednoduché, tak pri stravovaní (tiež patrí na rovnakú prioritu riadenia/vedenia vojny ako covid) je to náročnejšie, lebo následky sa dostavia neskôr ako pri účinkoch "vakcín". Ako som už predtým písal, ja som si zvolil obmedzenie mäsa na rozumnú úroveň (nie som vegetarián). Nevyhľadávam ho a ak si dám, tak lokálne od kvalitných chovateľov. A je mi fyzicky lepšie ako keď som mal 2x/deň mäso.
    Zaujalo ma však to, čo píšeš o GP, ktorý nám predkladá návody ako nejesť mäso. Ak to spojím so spomínaným evanjeliom od esejcov, tak podľa toho by aj Ježiš bol koňom GP a to sa mi nejako nechce veriť, a súčasne by aj VP SSSR bol koňom GP. Či to skôr nebude naopak a zástupci GP nám v minulosti vsugerovali, že jesť mäso je v poriadku a teraz (keď je treba z ich pohľadu zatiahnuť brzdu) postupne zapájajú do vyľudňovania ďalšie a ďalšie nástroje - hladomor, green deal, atď...