Správy zo Slovenska

1323334353638»

Komentáre

  • Milo povedal/-a: (iba preposlal) Možno začnú zavádzať kamery a bezpečnostné systémy na školách, možno jedna firma prepojená na tajné služby... a možno práve vďaka tejto firme, keď sa niečo stane sa zahádne v potrebný okamih stratí záznam...

    Bezpochyby sa o to pokúsia. A ak sa im to podarí, dosah bude ešte väčší. Pod zámienkou ochrany sa budú snažiť natlačiť kamery do tried a zbierať dáta, ktoré tak veľmi potrebujú - napríklad pre trénovanie umelej inteligencie. Všetko v záujme bezpečnosti detí.

    Tak, ako je nejasné, kam (a za koľko) putovali dáta z miliónov "covidových" testov (tie prvé putovali k samozvanému lokálnemu správcovi-tvorcovi neexistujúcej pandémie - do nemeckého Robert-Koch Institut, riadiaceho centra globálnej nacistickej farmamafie v Európe) , tak sa "niekam" na analýzu budú odosielať dáta o vzoroch správania sa detí a ich biometria, dáta učiteľov, aby sa dalo automaticky rozoznávať, či sa náhodou neodchýlia od línie určenej "štátom"... Kto sa vzoprie, bude označený za budúceho vraha detí a zodpovedným za všetko, čo sa na školách udeje. Podobne, ako obviňovali odporcov očkovania... A niekto sa už nájde, kto túto agendu pretláčať bude. Ide o množstvo peňazí pre podnikateľov s ľudskými životmi.

    Ako univerzálnu zámienku na potlačenie odporu vyvolaním strachu - od vyhlásenia Bushovej "War on Terror" 2001 až po vraždenie na Blízkom východe 2023 - aj tu skúsili hrozbu islamistickým terorom. Sledujme titulky mediálnych zástupcov globálnych nacistov na Slovensku - dennikn, sme, aktuality..., prípadne niektorých "alternatív" - určite sa tam postupne budú objavovať "náznaky", "podozrenia", "štúdie" "odhalenia" týmto smerom.

    --

    Data is the new gold (Neelie Kroes, podpredsedníčka Európskej komisie zodpovedná za digitálnu agendu, 2011, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/speech_11_872/SPEECH_11_872_EN.pdf a veľa veľa iných)

  • graul
    upravené 13 May 10:22 ->

    K mediálnym zástancom treba pridať aj hnonline, trend, pravda a asi väčšinu.

    V hnonline (prečo mi v obraze ide hnoj?) sú tiež ťažkí demagógovia. Pár titulkov a len začiatky článkov.

    Vraj Fico okamžite po prevzatí moci začal s demontážou druhého piliera. Ten panák je fakt klamár.

    Ficov návrh, aby dôchodkové spoločnosti mohli kupovať štátne dlhopisy, ktorými by sa financovali veľké štátne projekty je demontáž II. piliera ? Keby bol finančne gramotný ten redaktorko, tak by vedel, ak už sporiteľ má tesne pred dôchodkom, tak sa mení investičná stratégia z agresívnej (prevaha akcií, samozrejme najlepšie amerických pre takých ako on) na defenzívnu (dlhopisy, nástroje peňažného trhu), aby sa mu "nestratil" ten švajčiarsky dôchodok na účte správcovskej spoločnosti. Samozrejme, redaktorko je finančne gramotný, ale je čistý manipulátor a oportunista... vlastne prospechár, nebudem predsa používať cudzie, nič nehovoriace pojmy. Píše tak, aby maximalizoval svoj vlastný zisk, bez ohľadu na iných. Preto musí písať to, čo je nariadené ako oficiálna pravda.

    Takže, keď pôjdete do dôchodku, budete mať peniaze v druhom pilieri, tak v prvom rade sa vy rozhodujete, akú stratégiu zvolíte pri investovaní svojich peňazí. Ak zaškrtnete dlhopisy, ak tam bude bližšia špecifikácia, že slovenské, tak vtedy môžu byť vaše úspory investované do našich štátnych projektov a štát vám bude platiť tzv. kupón. Je to úrokový výnos z dlhopisu, ktorý sa vypláca buď raz ročne, alebo dvakrát ročne. V deň splatnosti sa vyplatí istina, čiže nominál dlhopisu. Takto to funguje aj v redaktorkovom vysnívanom svete. Preto môže mať Japonsko dlh v pomere k HDP skoro 300 %, čo je svetový rekord, lebo väčšinu dlhu vlastnia bežní Japonci cez svoje bežné úspory. Ak nerátame bežných Japoncov, druhý najväčší držiteľ dlhu je kto ? Áno, centrálna banka BoJ. Čiže, ak by za Ficovej vlády skupovala štátne dlhopisy NBS, tak by to bola katastrofa nepredstaviteľných rozmerov, lebo to by bolo tlačenie peňazí, ale ak to robí BoJ, FED, ECB, tak je to záchrana ekonomiky v kríze.

    Tento môj príspevok by mohol ísť aj pod Milov článok O slovách, emóciach a vnútornom popieraní.

    Hnonline je ukážkovým príkladom pre ten článok. Stačí si pozrieť pár najnovších titulkov, vraj Fico hovorí o mieri, ale neprispieva k nemu, lebo bez dôkazov obviňuje opozíciu z poškodzovania Slovenska, namiesto toho aby už konečne oslovil najsilnejšiu opozičnú stranu, "vraj čo sme si – to sme si, ale teraz treba riešiť problémy štátu“, ako je vysoký dlh a rastúca nedôvera finančných trhov."

    Na také bludy treba mať asi ozaj vysokú a nemať SVEDOMIE.


  • graul povedal/-a: K mediálnym zástancom treba pridať aj hnonline, trend, pravda a asi väčšinu.

    čo povedal Fico? Zastaviť vývoz bohatstva zo SR presmerovať finančné toky naspäť na Slovensko. Tu je zbytočne polemizovať na novinárom. Dostal úlohu a tú splnil. Nič viacej a nič menej. Tento návrh je ďalšie osie hniezdo, do ktorého Fico ďobol, ale teraz to beriem ako Ficov prieskum bojom. Fico na začiatku mája vo svojich príhovoroch dal ponuku každému aby sme podvihli Slovensko. Tento návrh bol toho súčasťou a len zopár politikov to pochopilo. Teraz je tento návrh vo fáze tzv. "prieskumu bojom" a vyjasňovaniu si pozícií. Avšak pevne verím, že v blízkej budúcnosti sa zrealizuje.

  • Milo
    upravené 15 May 10:09 ->

    Veľtrh IDEB Defence & Security v Bratislave

    Aktuálny 11. ročník predstavuje produkty a služby pre obranu a bezpečnosť od viac ako 100 vystavovateľov z 12 krajín. Veľtrh potrvá do štvrtka 16. mája.

    "Silný a dynamický obranný priemysel je v transatlantickom priestore zásadným predpokladom pre bezpečnosť a stabilitu nás a našich spojencov. Slovensko si uvedomuje svoju úlohu v tejto oblasti a nechce zaostávať," uviedol pri príležitosti otvorenia veľtrhu minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Pripomenul, že veľtrh má v tejto súvislosti nenahraditeľnú úlohu, keď pomáha otvárať slovenským firmám dvere na svetové trhy.

    Minister obrany na veľtrhu slávnostne predstavil spolu s predsedom predstavenstva ZTS Špeciál Miroslavom Simom najnovší produkt slovenského obranného priemyslu, nový samohybný mínomet AM-120. Ako priblížil rezort obrany, mínomet kalibra 120 mm je výnimočný aj tým, že má kadenciu 20 rán za minútu a bol vyvinutý v štátnej akciovej spoločnosti ZTS Špeciál v Dubnici nad Váhom.

    Celý článok:

    https://www.teraz.sk/regiony/v-bratislave-sa-zacina-veltrh-ideb-de/794533-clanok.html

    --

    Munícia pre Ukrajinu zabíja Rusov. Munícia a zbrane predané na veľtrhu budú zabíjať - zatiaľ - anonymných ľudí. Možno v Gaze, možno v Izraeli, možno v Rusku, možno na Slovensku. Ktovie? Možno práve tu iniciátori zbierky "Munícia pre Ukrajinu" nakúpia to, čo potrebujú. Mier z papule, peniaze na kontá. To by mohol byť pozdrav súdruhov novej vládnej koalície.

    Koho to poteší - áno, s inou vládou by to vyzeralo podobne, len ideologický obal a čísla účtov, na ktoré milióny putujú, by boli iné.

  • Eduard Chmelár bol v diskusii Na telo s Vášaryovou. Ja som si pozrel len divácke otázky (z IV) a stačilo mi.

    Dôchodkyňa má novú mieru pre urážky Iv. cenovej skupiny. Povedať slizká prezidentka je urážka, ktorá nás dostane na úroveň IV. cenovej. Na otázku Eduarda Chmelára, čo je potom výraz spodina na adresu voličov Smeru, dôchodkyňa povedala, že to je konštatovanie.

  • Zomrel Jozef Majský

    Ing. JUDr. Jozef Majský (pôvodne Jozef Marhuľa; * 15. máj 1946Hlohovec – † 19. máj 2024)

    Veľkoprivatizér z deväťdesiatych rokov Jozef Majský (†78) je po smrti, podľa informácií PLUS 7 DNÍ podľahol cez víkend ťažkej chorobe. Hoci ho najvyšší súd v roku 2020 právoplatne odsúdil za tunelovanie nebankoviek BMG a Horizont na deväť rokov za mrežami, trest odňatia slobody si odpykával v Českej republike, ale počiatkom roka 2022 ho podmienečne prepustili na slobodu. Mnohí klienti jeho spoločností prišli o celoživotné úspory a podaktorých to stálo zdravie či dokonca život, ale mnohomiliónový Majského majetok ostal nedotknutý.


  • Zomrel otec zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho, bojoval s ťažkým ochorením

    V jednej z bratislavských nemocníc zomrel Otto Pellegrini, otec zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho.

    Vo štvrtok predpoludním správu priniesol Plus 7 Dní, podľa ktorého zosnulý dlhší čas bojoval s ťažkým ochorením.


  • Medici absolvovali prvý interaktívny seminár o elektronickom zdravotníctve

    18.5.2024

    BRATISLAVA – Medici z bratislavskej lekárskej fakulty absolvovali tento týždeň historicky prvý interaktívny seminár o ezdraví. Pripravilo ho Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) v spolupráci s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského na základe ich memoranda o spolupráci. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie a marketingu NCZI Alena Krčová.

    “Spoločnou snahou je, aby medici nepovažovali elektronické zdravotníctvo za záťaž, ale za nástroj, ktorý im neskôr v praxi uľahčí starostlivosť o pacientov,” vysvetlil riaditeľ NCZI Pavol Vršanský. Na seminári sa mohli medici zoznámiť s jednotlivými modulmi ezdravia, či témou národných zdravotníckych registrov, ktoré vedie NCZI. Prezentácie jednotlivých blokov boli zakončené diskusiou. Obsah seminára bol prioritne určený študentom vyšších ročníkov. V prípade pretrvávajúceho záujmu zo strany univerzity a študentov by mohlo byť podľa hovorkyne elektronické zdravotníctvo zaradené ako samostatný učebný predmet, pričom NCZI by sa na výučbe priamo podieľalo.



  • Zora povedal/-a: elektronické zdravotníctvo zaradené ako samostatný učebný predmet

    Prečo by malo byť elektronické zdravotníctvo samostatný predmet ? Ja si pod tým pojmom predstavujem len spracovanie informácií o zdravotnom stave v digitálnej forme. Na to je treba zvlášť predmet ? Namiesto písania do klasickej zdravotnej karty na papier ukladať na záznamy na elektronické médium. Či mi niečo uniká ?


  • Nebude to krásne, keď bude všetko digi, online, vždy a všade, o vás bez vás?

    Nie?

    Tak práve preto tie správy neopomínam.

    Ako môže byť zdravotníctvo elektronické, keď človek, pre zdravotníkov chybne pacient, je živý organizmus s dušou, človeka treba vedieť vypočuť a počúvať, brať vážne a vyšetriť naživo, toto by sa mali učiť, na papierovačky stačí papier a pero.

    Vlastne nie, veď zdravotný záznam môže byť k dispozícii komukoľvek, kto si zmyslí - v OP. Desivá hudba budúcnosti.

    Mňa napr. už v roku 2020 tesne pred spustením plandémie v SR vyrušilo, že lekár špecialista na gastre si vie zistiť, čo mi predpísal iný lekár špecialista neurológ pred pol rokom, ešte v 2019. Cez tie svoje prepojené lekárske registre. A pritom nešlo o nič hrozné, iba o platničky, kríže a nejaké intolerancie.

    --

    Dnes máme e-recepty a e-péenky, ale na to asi žiadny predmet netreba, tipujem. Ak človek nie je debil, to sa naučí aj v praxi.

    Ide o viac:

    https://www.nczisk.sk/eHealth/Pages/default.aspx

    https://health.ec.europa.eu/ehealth-digital-health-and-care/overview_sk

    https://www.ezdravotnictvo.sk/sk/elektronicka-zdravotna-knizka

    --

    A hlavne nezabudnime - je to pre naše dobro:)

  • graul
    upravené 25 May 14:53 ->

    Áno, pre naše dobro, pre naše zdravie. Teraz sa ide zaviesť daň z cukru - zo sladených nápojov. Nikoho netankuje, že Coca Cola je nápoj, ktorý má v 100 ml 11,2 gramu cukru.

    Pritom dospelá žena by mala skonzumovať denne maximálne asi 25 gramov cukru, dospelý muž 38 gramov.

    Fanta je na tom lepšie, ale tiež ďaleko od zdravia, má 6,9 gramu cukru v 100 ml

    Naša Budiš pomaranč je v porovnaní s nimi najlepšia, má iba 2,6 gramu cukru v 100 ml.

    Kde je nejaká zodpovednosť Coca Coly voči nášmu zdraviu ? Ako je možné, že to raketové palivo vôbec môže vyrábať ?

    Ja si dávam do melty (naša káva) jednu kávovú lyžičku (7,5 gramu) na 500 ml.

    Cez kovid všetkým šlo o moje zdravie, v prvom šíku boli práve okrem tých tzv lekárskych autorít a politikov aj práve predstavitelia takých veľkých firiem ako je aj Coca Cola. Poprípade Renault a ďalší nevedomí. Potom prídem do obchodu s p otravinami a tam sa predáva alkohol, cigarety a na viditeľnom mieste aj tie gumičky proti tehotenstvu. No a potom si prečítam, že konečne mnohí dostanú právo na "dôstojnú smrť" lebo eutanázia postupuje na všetkých frontoch.

    Zdravie, šťastie, pokoj ľuďom dobrej vôle...

  • Kam až klesol Trend ukazuje tento článok, kde spovedá nejakú ženu, ktorá na portáli so sexuálnym obsahom zarobila 100.000 € a keby vraj chcela, mohla zarobiť aj viac.

    Šéfredaktor Trendu je jeden z tých čo podpísali tú výzvu na pokoj. A patrí do skupiny Media a News Holding,

    Čo k tomu povedať viac... aj by som vedel, ale radšej nie. Asi len, keby malo ženské prirodzenie remenicu, tak točí celý svet.

  • Cestujúcim v MHD sa prihovára nový hlas. Redaktorku rozhlasu nahradil hlas vytvorený počítačom

    27.5.2024 

    Vo vozidlách bratislavskej MHD sa dnes ráno začal ozývať nový hlas aj nové zvukové gongy. Refresh akustických hlásení, ktorý prichádza po takmer štvrťstoročí, prináša podľa DPB významné rozšírenie možností aj flexibilitu pri vytváraní nových zvukov.

    Vozidlá DPB obsluhujú 605 zastávok. Na každej z nich sa cestujúcim prihováral hlas, ktorý patrí bývalej redaktorke Slovenského rozhlasu Ľubici Tvarožkovej. Prostredníctvom akustických hlásení s ňou vyrástla celá jedna generácia cestujúcich, jej hlas sa vo vozidlách DPB ozýval 23 rokov.

    „Bola to, slovami klasika, spanilá jazda. Mne sa to páčilo a myslím, že aj verejnosť a cestujúci boli spokojní. Je to osožná práca, ktorá pomáha cestujúcim, “ vraví Ľubica Tvarožková.

    Ako nás však informoval hovorca DPB Jozef Vozár, nahrávanie pôvodných hlásení bolo časovo aj technologicky náročné. "Všetky nové nahrávky sme vždy museli presne zladiť s už predchádzajúcimi hláseniami. Kontrolovali sme nielen tóninu a rýchlosť, ale napríklad aj náladu. Následne každá nahrávka prechádzala úpravou – odstránením šumu či tichými miestami na začiatku a konci hlásenia. V prípade hlásení využívajúcich AI je celý proces jednoduchší, keďže vygenerované zvuky sú z hľadiska hlasových vlastností úplne rovnaké. Overiť stačí iba správnu výslovnosť jednotlivých zastávok, najmä pri neštandardných slovách," priblížil Vozár. 

    Nový hlas MHD vybrali testovaním rôznych softvérov, z ktorých zvolili ten s najlepšou výslovnosťou slovenských názvov nielen v slovenčine, ale aj v angličtine. Následne tento hlas testovali aj priamo vo vozidlách, aby overili, že hlásenia sú zrozumiteľné aj pri bežnom hluku v premávke. "Aj toto testovanie nám ukázalo, že rýchlosť nasadenia nahrávok do vozidiel sa dnešným dňom skracuje z dní na hodiny," dodal.

    Nakoľko hlásenie nepozostáva iba z názvu zastávky alebo informácie o zastávke na znamenie, celkovo v posledných mesiacoch vygenerovali až 3639 zvukov, ktoré spolu tvoria 68 minút záznamu. Technológia umelo vygenerovaného hlasu po novom umožní aj oveľa flexibilnejšie informovať cestujúcich pri krátkodobých výlukách a otvára ďalšie možnosti pri doplnkových hláseniach. Nový hlas cestujúcich upozorní napríklad na opatrnosť pri vystupovaní na vybraných zastávkach či možnosť odloženia batožiny do regálov vo vozidlách, ktoré sú nimi vybavené.

    „Kvalitné a zrozumiteľné hlásenia sú pre nás veľmi dôležité. Na jednej strane je to jeden z prvých kontaktov so slovenčinou pre turistov, často ich však opakujú aj deti a mimoriadne nápomocné sú pre nevidiacich. Moderné technológie, ktoré sme sa rozhodli využívať, podčiarkujú svetové trendy, ktoré v dopravnom podniku sledujeme. Už teraz sme lídrom v informovaní cestujúcich na Slovensku a tieto nové hlásenia nás posunú ešte na ďalšiu úroveň. Verím, že nové hlásenia si naši cestujúci obľúbia a že spríjemnia prácu aj našim kolegom – vodičom,“ povedal Martin Rybanský, predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava.

    Aj keď sú hlasové hlásenia potrebné, snažia sa eliminovať akustický smog. Keď bude drvivá väčšina cestujúcich zvyknutá na to, že sú všetky zastávky trolejbusov a autobusov na znamenie, vypustia upozornenie na túto skutočnosť, ktoré sa dnes hlási pri každej zastávke. V budúcnosti tiež plánujú upustiť od používania textu „nasleduje zastávka“ a nahradiť ho zrozumiteľným gongom.

    "Novému hlasu bratislavskej MHD v súčasnosti hľadáme meno a budeme radi, ak nám cestujúci pomôžu s výberom. Na sociálnych sieťach Dopravného podniku Bratislava môže ktokoľvek navrhnúť nové meno a následne zistíme víťaza prostredníctvom hlasovania z užšieho výberu," zakončil hovorca. 

    --

    Jedno pozitívum - pri Grasalkovičovom paláci už nebudem počuť Čaputovej hlas:


  • Ten nový hlas v MHD - nuž, AI sa zrejme inšpirovala Čaputovou. Už som sa dotešila.

    --

    Predvolebne ...

    sieť


    krv

    kríž


    Martýra - spasiteľa hádam pridať nemusím, mimochodom, už sa ozval.

  • Slovo "inaugurácia" pochádza z latinského augurium = "znamenie".

    V staroveku sa čítali určité veštby-augurácie, ktoré mali určiť, či bude daný úrad šťastne vykonávaný a či bude kandidát ten správny. Auguráciami boli v starovekom Ríme poverení úradníci alebo kňazi - bo to výklad niekoľkých veštieb z letu vtákov pred uvedením panovníka do úradu. Vedy sa vyvinul koreň slova inaugurácia, ale samotný obrad inaugurácie je ešte starší: archeologické nálezy odhalili prehistorické rituálne formy inaugurácie panovníkov, ktoré dnes bádatelia označujú ako inauguračné obrady.

    Existujú napríklad dôkazy, že na území dnešného Anglicka budúci vládcovia vstupovali do kameňa vyrezaného v tvare odtlačku nohy. Nový panovník do nich musel vstúpiť, aby ukázal, že sa hodí do stôp svojho predchodcu.

    --

    Z

    https://www.bedeutungonline.de/was-bedeutet-inauguration-bedeutung-uebersetzung-auf-deutsch-erklaerung-definition/

  • Pellegrini oslovil lídra Maďarskej aliancie Krisztiána Forróa. V paláci má vzniknúť nový poradcovský tím

    Poradca - Forro

    Poradca - Banas

    Poradca - Kubis

    Poradca - ...

    Kam nas to zase unasaju ...

  • 22.6.2024

    Na Slovensku začala žatva o dva týždne skôr. Má to však háčik

    PODUNAJSKÁ NÍŽINA / Žatva už začala žatva nielen na Podunajskej nížine, ale aj pri Košiciach, či Trebišove. Slovensko je predovšetkým exportérom obilnín a preto v súčasnosti nevieme, koľko obilia zostane u nás doma.

    "Zatiaľ sme skosili 100 ha, kde sa pohybujeme okolo sedem ton, čo je na tieto podmienky pekná úroda," hovorí Patrik Ferus. agronóm zo spoločnosti Poľnohospodár z Nových Zámkov.

    Na juhu Slovenska začala žatva približne o dva týždne skôr ako vlani. V novozámockom okrese majú na výpomoc už aj české kombajny.

    "Som v praxi 35 rokov a hovorili sme, že vtedy je dobrá žatva keď začína okolo 10. júla, ale počasie nám velí, že treba ísť do polí," tvrdí predseda spoločnosti AGROCOOP IMEĽ Alexander Pastorek.

    Rekordná žatva

    "V rámci novodobej histórie je to jedna z najrekordnejších žatiev, čo sa týka skorosti," myslí si Jakub Mankovecký zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

    Na Slovensku v dobrom roku vypestujeme zhruba štyri milióny ton obilnín. Tentoraz jesenné daždivé obdobie narušilo osevné postupy. Poľnohospodári nemohli siať ozimné pšenice a jačmeň kvôli zaplaveným a podmočeným poliam. Pribudlo viac plodín siatych na jar, ako napríklad kukurica. Tento ročník je zatiaľ uspokojivý, úrody vyzerajú byť priemerné.

    Všetko môže zmeniť dážď

    "O kvalite ešte ťažko rozprávať, lebo môže prísť jeden-dva dažde a tá pšenica môže mať oveľa horšie parametre," dodáva Mankovecký.

    "V IMELI sa až tak netešíme, celkovo nás takto postihlo asi na 600 ha, čo sme nezažili za ostatných 35 rokov. Pôjde o výpadok nejakých 30 percent produkcie, tak to rátame na pol milióna eur," vysvetlil Pastorek.

    Obilie z Ukrajiny

    Aj v tomto roku hrozí nadmerný dovoz ukrajinského obilia na európske trhy. "Jeho importy do našej krajiny sú naďalej zakázané, preto je dôležitá spolupráca pestovateľov a mlynárov," hovorí Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

    "Tie naše mlyny čo tu máme budú naplnené do plna, čo sa týka kapacity slovenskej pšenice, ale značná časť bude určite vyvezená aj preto, lebo Slovensko je významný exportér práve týchto ozimín," ozrejmil Mankovecký. Záleží teda na spracovateľoch, od koho pšenicu na náš chlieb kúpia.


  • Zomrel spoluautor Deklarácie zvrchovanosti Slovenska Anton Hykisch

    Bratislava 17. júla (TASR) - V stredu vo veku 92 rokov zomrel bývalý diplomat, spisovateľ, poslanec Slovenskej národnej rady a spoluautor Deklarácie zvrchovanosti Slovenska Anton Hykisch. So súhlasom rodiny o tom na sociálnej sieti informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

    Hykisch bol prvým veľvyslancom SR v Kanade. Pôsobil tam v rokoch 1993 až 1997. V rokoch 1990 až 1992 bol aj poslancom Slovenskej národnej rady. Počas svojho života vytvoril 34 literárnych diel. "Za svoju literárnu činnosť dostal celý rad ocenení. V januári 1998 mu prezident republiky prepožičal štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy," píše ministerstvo. Posledná rozlúčka s ním bude v Bratislave 22. júla.

    MZVEZ rodine a blízkym vyjadrilo úprimnú sústrasť.

    Profil spisovateľa, bývalého diplomata a politika Antona Hykischa

    Anton Hykisch sa narodil 23. februára 1932 v Banskej Štiavnici. Stredoškolské vzdelanie nadobudol na gymnáziách v Banskej Štiavnici a Leviciach. V rokoch 1951 - 1956 študoval na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave. Po skončení štúdia pracoval do roku 1958 vo Výskumnom ústave miestneho hospodárstva. Po krátkom pôsobení v Železničnom staviteľstve pracoval do roku 1962 v podniku Záhradníctvo a rekreačné služby.

    V rokoch 1962 - 1968 bol redaktorom Československého rozhlasu v Bratislave, odkiaľ však po invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a následnej normalizácii musel odísť. Zamestnal sa v ústrednej knižnici Slovenskej akadémie vied, pracoval tiež ako ekonóm v Slovenskom fonde výtvarného umenia Dielo. Vo vydavateľstve Mladé letá pôsobil v rokoch 1987 - 1992, od roku 1988 bol ekonomickým námestníkom, neskôr riaditeľom vydavateľstva.

    Po páde totalitného režimu v Československu v roku 1989 bol v rokoch 1990 - 1992 poslancom Slovenskej národnej rady (SNR) za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). V rokoch 1993 - 1997 pôsobil ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky v Kanade. V rokoch 1998 - 2002 externe prednášal politológiu na Trnavskej univerzite.

    Bol predstaviteľom tzv. generácie 1956, z politických dôvodov mu zošrotovali román Krok do neznáma (1959). Oficiálne potom knižne debutoval prózou o svojich súčasníkoch Sen vchádza do stanice (1961). Podobných tém sa týkala aj zbierka poviedok Stretol som ťa (1963) a novela Naďa (1964). Vlastnú skúsenosť s komunistickým režimom priblížil v autobiograficky ladenom románe Námestie v Mähringu (1965).

    V roku 1968 mu vyšla kniha cestopisných reportáží Kanada nie je "kanada". Potom mu predstavitelia totalitného režimu umožnili vydať iba populárno-náučnú knihu o dejinách automobilových pretekov a slávnych pretekárov Volanty do nebies (1975).

    Do literárneho diania sa vrátil rozsiahlym historickým románom z dejín Banskej Štiavnice Čas majstrov (1977) odohrávajúcim sa na prelome 15. a 16. storočia. Námety zo súčasnosti stvárnil v románoch Vzťahy (1978) a Túžba (1980). Žáner sci-fi uplatnil v zbierke poviedok Dobre utajený mozog (1979) a tiež v knihe Obrana tajomstiev (1990).

    Svojej veľkej téme - životu a pôsobeniu Márie Terézie venoval historický román Milujte kráľovnú (1984), po ktorom nasledoval román z procesu výstavby atómovej elektrárne Atómové leto (1986) a kniha cestopisných reportáží z Číny a niektorých ďalších krajín Ázie s názvom Dovolenka v Pekingu (1991).

    Pre rozhlas napísal poetickú drámu o smrti matky Praskanie (1966), sci-fi hru Počatie (1969) a hru pre mládež Také čudné rozhovory (1988).

    K tereziánskej téme sa vrátil v beletrizovanej populárno-náučnej knihe Mária Terézia (1999). Životu a pôsobeniu Márie Terézie venoval tiež román Milujte kráľovnú (2003). Príbeh zo začiatku 20. storočia o Slovákovi, ktorý sa dostal na kniežací dvor v Sofii, stvárnil v diele Spomeň si na cára (2007). Roku 1968 venoval prózu Rozkoše dávnych čias (2009). Spomienky na rodné mesto zhrnul v knihe Moja Štiavnica (2012).

    Voľným pokračovaním diela Milujte kráľovnú o Márii Terézii je román o jej synovi Jozefovi II. Verte cisárovi (2016). Ďalší historický román Bezhlavý čas z roku 2022 sa odohráva na konci 18. storočia, keď v Európe vrcholí francúzska revolúcia. V románe opísal zápas konzervatívneho vládcu a polície s revolucionármi vo Viedni aj v Uhorsku.

    Písať znamená ostať (2021) je zasa rozsiahlou publikáciou o tvorbe a živote Antona Hykischa, ktorá vyšla rok pred jeho 90. narodeninami.

    Prezident SR Michal Kováč udelil Antonovi Hykischovi v roku 1998 štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy. V roku 2004 a 2007 ho cenili Cenou E. E. Kischa a v roku 2011 dostal Cenu Vojtecha Zamarovského za prínos do literatúry faktu. V roku 2013 ho ocenili európskou cenou Trebbia za podporu umenia, tvorivú činnosť a prínos k dialógu národných kultúr. Za diela Rozkoše dávnych čias a Verte cisárovi dostal Cenu Literárneho fondu (2013, 2016).


    https://www.teraz.sk/slovensko/umrtie-zomrel-spoluautor-deklaracie-z/809406-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsSlovensko%253Baside%253BNaj%25C4%258D%25C3%25ADtanej%25C5%25A1ie%2520%253Btab-last_6h

  • Zora
    upravené 18 Jul 21:15 ->

    Viac hlavní - viac mieru:

    V Dubnici otvorili linku na vŕtanie hlavní pre delostrelecké systémy

    Na snímke vpravo minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) a generálny riaditeľ ZTS - Špeciál Miroslav Sim počas strihania pásky pri novom obrábacom stroji využívanom pri výrobe hlavní pre húfnice v rámci tlačovej besedy Modernizujeme obranný priemysel - budujeme sebestačné a úspešné Slovensko v Priemyselnom areáli ZŤS , a. s. v Dubnici nad Váhom vo štvrtok 18. júla 2024. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

    Dubnica nad Váhom 18. júla (TASR) - Kompletnú obnovu výroby hlavní pre delostrelecké systémy, vytvorenie nových pracovných miest, ale i návrat k zašlej sláve slovenského zbrojárskeho priemyslu má priniesť nová technologická linka na vŕtanie hlavní. V dubnickom štátnom podniku ZTS - Špeciál ju vo štvrtok slávnostne odovzdal minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

    Linka za viac ako dva milióny eur je súčasťou desaťmiliónového projektu, ktorý bude znamenať kompletnú obnovu technológií na výrobu 100- až 155-milimetrových hlavní v spoločnosti ZTS - Špeciál.

    "Prinesie to vznik nových pracovných miest, zvýšenie kapacity a schopnosť odpovedať na požiadavky trhu. Ak sa porovnáme s ostatnými krajinami, tak toto miesto a tí ľudia, ktorí sa podieľajú na výrobe hlavní, sú jedineční. V Európe je možno len štyri - päť miest, ktoré majú takúto technologickú schopnosť. Vyrábať sa tu môžu kanóny od 30 do 155 milimetrov, čo nikde v okolí nenájdete. Práve preto musíme investovať do rozvoja takýchto podnikov," zdôraznil minister.

    Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti ZTS - Špeciál Miroslava Sima skúšobná prevádzka nového stroja sa začne v auguste, po spustení plnej prevádzky sa bude v Dubnici vyrábať spolu so starými linkami niekoľkonásobne viac hlavní.

    "Prijímame a zaškoľujeme nových zamestnancov, len tento rok sme ich prijali takmer 40. V tomto segmente nie je veľa zbrojársky zdatných ľudí. Sú to strojári, postupne sa do zbraňovej problematiky zaúčajú," doplnil Sim.

    /v odkaze sú videá/


    https://www.teraz.sk/regiony/zts-special-v-dubnici-ma-novu-linku/809640-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bw%253BwIndex%253BNaj%25C4%258D%25C3%25ADtanej%25C5%25A1ie%2520%253Btab-last_6h

  • Bloomberg: Slovenské zbraně i nadále vyzbrojují Ukrajinu 

    30.7.2024  

    Ministr obrany odmítl, že by tyto prodeje byly v rozporu s postojem vlády proti vojenské pomoci Kyjevu. 

    Slovenský ministr obrany se zasazuje o výrazné zvýšení výroby munice a chce zvýšit výrobu nábojů velké ráže z letošních 125 000 na 200 000 v příštím roce. Přestože vláda odmítá vyzbrojovat Ukrajinu, náboje slovenské výroby se tam díky rozhodnutí odběratelů dostávajípíše agentura Bloomberg ve své exkluzivní reportáži. /a predajcovia sú isto veľmi smutní, že zarobia/

    Ministr obrany Robert Kaliňák však odmítl, že by tyto prodeje byly v rozporu s postojem vlády proti vojenské pomoci Kyjevu. Slovensko spolu s Maďarskem zůstává zemí, která vybočuje, neboť odmítá poskytnout Ukrajině bezplatnou vojenskou pomoc. Ficova vláda po svém nástupu do úřadu zastavila přímé vojenské dodávky na Ukrajinu z vlastních zásob. Její předchůdci posílali na Ukrajinu munici, tanky, S-300 a dokonce i flotilu stíhaček MiG-29.

    Kaliňák zdůraznil, že růst obranného průmyslu přispívá k hospodářskému rozvoji země asi 2 % HDP. V tom vidí způsob, jak posílit slovenskou ekonomiku a veřejné finance, přičemž zdůrazňuje vysokou hodnotu obranného průmyslu.

    Ve slovenském městě Dubnica nad Váhom, kde se kdysi nacházely velké muniční závody Varšavské smlouvy, došlo v 90. letech k 90 % poklesu výroby, což vedlo ke ztrátě pracovních míst. Ruská invaze na Ukrajinu však znovu oživila zájem o zbrojní průmysl na Slovensku.

    Vláda plánuje investovat 100 milionů eur do oživení zbrojního průmyslu se zaměřením na munici, houfnice a minomety. Cílem je, aby se slovenské společnosti zapojily do všech kroků dodavatelského řetězce výroby munice, což bude trvat několik let.

    Navzdory dodávkám munice na Ukrajinu Slovensko nadále váhá ohledně členství Ukrajiny v NATO. Ministr obrany Kaliňák je důrazně proti vstupu Ukrajiny do NATO s odvoláním na vztahy s Ruskem. „Neumím si představit vstup Ukrajiny do NATO, protože Ukrajina nikdy nezmění své hranice. Nikdy nebude mít společné hranice s Německem nebo Švýcarskem, vždy bude sousedit s Ruskem,“ řekl slovenský ministr. Zdůraznil také, že Slovensko je na prvním místě a přizpůsobuje se preferencím voličů.

    https://casopisargument.cz/58537

  • NBS: V SR rastie percento nenaplnenej zdravotnej starostlivosti

    Bratislava 2. augusta (TASR) - Na Slovensku dlhodobo rastie percento reportovanej nenaplnenej zdravotnej starostlivosti. Poukázala na to Národná banka Slovenska (NBS) v publikácii Štrukturálne výzvy 2024. Podotkla, že ide o opačný vývoj v porovnaní s priemerom krajín EÚ 27.

    Priblížila, že údaje pochádzajú z európskej štatistiky o príjmoch a životných podmienkach. "Ukazovateľ meria podiel populácie vo veku 16 a viac rokov, ktorá v dotazníkovom prieskume hlási nenaplnené potreby lekárskej starostlivosti z jedného z nasledujúcich dôvodov: finančné dôvody, čakacia listina a príliš ďaleko na cestovanie," ozrejmila NBS.

    Zároveň upozornila, že starnutie populácie a nedostatok obvodných lekárov, pediatrov a zdravotných sestier bude s veľkou pravdepodobnosťou tento problém ešte prehlbovať. "Nevyhnutné sú dlhodobé systematické opatrenia na odvrátenie zhoršujúceho sa stavu v previse dopytu nad ponukou po zdravotnej starostlivosti," skonštatovala NBS.

    Kľúčové budú podľa nej opatrenia na zabezpečenie a stabilizáciu ambulantnej starostlivosti, prevenčné programy, zvýšenie podpory zaočkovanosti obyvateľstva, programy podporujúce zmenu sociálnej normy týkajúcej sa potreby vyhľadania lekára a lekára špecialistu, ako aj efektívne a systematické využitie eurofondov a peňazí z plánu obnovy a odolnosti na zníženie investičného dlhu v nemocničnom sektore tak, aby ambulantný a nemocničný sektor sa čo najlepšie navzájom dopĺňali.

    https://www.teraz.sk/slovensko/nbs-v-sr-rastie-percento-nenaplnenej-zd/812926-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsSlovensko

  • Zora
    upravené 17 Aug 21:25 ->

    ÚMS: Mnoho pedagógov v preddôchodkovom veku zvažuje odchod zo školstva

    Bratislava 8. augusta (TASR) - Mnoho pedagógov v preddôchodkovom alebo dôchodkovom veku zvažuje odchod zo školstva. Upozornila na to Únia miest Slovenska (ÚMS) s tým, že dôvodom je zavádzanie kurikulárnej reformy. Poukázala pritom na absenciu učiteľov a neatraktívnosť tohto povolania. Kriticky vníma aj nedostatok personálu v školských jedálňach.

    "V posledných rokoch je nedostatok učiteľov najvýraznejší na západnom Slovensku, a to v dôsledku slabého finančného ohodnotenia vysokoškolsky vzdelaného pedagóga v pomere k nákladom na bývanie a životným nákladom ako takým. V niektorých regiónoch je to ovplyvnené náročnosťou tejto profesie v dôsledku vysokého počtu detí z vylúčených komunít alebo rodín zo sociálne slabšieho prostredia," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

    Usúdila, že školy stále bojujú s nedostatkom personálu v školských jedálňach, či už na pozícii vedúcej jedálne alebo hlavnej kuchárky. Mzdové ohodnotenie tu podľa nej často nedosahuje ani výšku minimálnej mzdy. Kritizovala aj nedostatok asistentov na počet detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Problémom takisto podľa ÚMS je, že vychovávatelia v školských kluboch detí idú radšej robiť asistentov, ako vykonávať prácu, na ktorú majú primárne kvalifikáciu.
    https://www.teraz.sk/slovensko/ums-mnoho-pedagogov-v-preddochodkovo/814332-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsSlovensko

    A čuduje sa im niekto?

    Už reforma vhodená v šk. r. 2008/09 - začatá za Dzurindu, dokončená za Mikolaja počas 1. vlády Fica - stála za prd a táto nová s oficiálnym začiatkom 2026/27 za ešte väčší.

    Miesto toho, aby ľudí do školstva lákali, ich odpudzujú, čo minister, to postrach.

    Keby každý jeden strávil v reálnej škole týždeň, nestrávil by to ešte rok. Prečo by mali učitelia?

    Mladí sa nehrnú, starí keď to vzdajú - potom sa zodpovední spamätajú? Pochybujem.

  • V Bratislave zaznel v noci výstrel! Zbraň mal držať v rukách partner exprezidentky Zuzany Čaputovej

    https://www.topky.sk/cl/10/2845899/V-Bratislave-zaznel-v-noci-vystrel--Zbran-mal-drzat-v-rukach-partner-exprezidentky-Zuzany-Caputovej