Globálne správy

12346»

Komentáre

  • Neberte tento článok ako reklamu Číne.

    Skôr ako čosi, čo nás núti spozornieť, opustiť všetky rozprávky o svete dobra a zla, ktoré sme si navtĺkali do hláv od rôznych kecalov.

    Otvorme oči, uši, myseľ a vnímajme aj to, čo nás "vyrušuje" od jednoznačných záverov o budúcnosti sveta.

    Spomeňme si na Afriku: https://ksbforum.info/discussion/comment/23418/#Comment_23418

    Či na Sibylu: https://europske.noviny.sk/2013/11/29/sibyla-mala-pravdu-europu-ovladnu-cinania/

    Blízke Srbsko: https://ksbforum.info/discussion/comment/25288/#Comment_25288 a https://ksbforum.info/discussion/comment/25307/#Comment_25307

    --

    Lechtání draků

    Freed Reed

    15.6.2024 

    USA čelí v konfrontaci s Čínou obrovské výzvě. Zatímco Amerika se soustředí na vojenské výdaje, Čína vede v oblasti civilního inženýrství, vysokorychlostních železnic, infrastruktury, technologie 5G, elektrických vozidel a dalších.

    Zajímalo by mě, kolik Američanů zcela chápe, čemu USA čelí v agresivní konfrontaci s Čínou. Washington zjevně připravuje veřejnost na další zbytečnou válku. Vzhledem k rutinním americkým porážkám ve válce a katastrofálním chybám v boji s malými mocnostmi se zdá, že vybírat si boj s něčím, co se stále častěji opět stává Říší středu, není příliš jasné. Uvnitř Beltwaye však panuje obvyklá samolibá samolibost, neotřesitelná arogance, která si zřejmě myslí, že Čína je jen velké Norsko nebo Guatemala, které je třeba postavit na nohy.

    Letmý pohled na Čínu:

    Čína snadno vede ve světě v oblasti stavebního inženýrství, staví silnice, mosty, přístavy, železniční tratě, dálková vysokonapěťová vedení a digitální infrastrukturu. Lidé, kteří se vracejí z Číny, včetně vás, popisují, že je to jako návrat z vyspělejší planety.

    Všichni mluví o vysokorychlostních vlacích, k čemuž mají dobrý důvod: 180 mil za hodinu, tiché, pohodlné, s obrovskými okny, s velmi krátkými zastávkami ve vesnicích mezi velkými městy, které venkovskému obyvatelstvu poskytují rychlost letecké dopravy bez nepříjemností. naproti tomu americké železnice vypadají jako něco z roku 1955.

    Význam civilního inženýrství je více než symbolický. Infrastruktura usnadňuje obchod. Čína je samozřejmě světovou výrobní velmocí. Naproti tomu Amerika infrastrukturu jednoduše ignoruje, místo toho utrácí za armádu a už dávno z velké části upustila od výroby.

    Čína je světovým lídrem ve stavbě lodí, dalším významným hráčem v této hře je Jižní Korea. Amerika kromě vojenské výroby lodí téměř nic nevyrábí, což bylo kritizováno vládním účetním úřadem pro primitivismus a pomalost. Stavba lodí je samozřejmě důležitá pro obchod a také pro vojenské účely – Čína má nyní největší námořnictvo na světě.

    Čína vede ve světě v 5G, v patentech, technologiích, výrobní kapacitě, instalované základně. to není vždy dobře pochopeno. 5G umožňuje přenos velkého množství dat s krátkou dobou odezvy – vysoká propustnost, nízká latence, jak říkáme. Společnost Huawei má nyní něco, co nazývá 5.5G, vylepšenou verzi. 5G je důležité pro řízení továren, chytrých měst atd. Peking to bere vážně, Čína má nyní asi 3,6 milionu instalovaných základnových stanic oproti něčemu jako 100 000 základnových stanic pseudo-5G v USA.

    Čína vyhledává své nejchytřejší studenty pomocí přísných testů a pak je na státní náklady posílá na své vynikající univerzity. USA záměrně ohlupují své školy na všech úrovních, aby menšiny vypadaly chytřejší, než jsou. Jak to bude fungovat?

    Čína dominuje planetě v oblasti elektromobilů. Její náskok před USA je tak velký, že je nepřekonatelný, pokud jde o technologii, baterie, cenu a výrobní kapacitu. Pokud sledujete technologické zprávy, vidíte věci jako čínskou baterii, která se nabije za deset minut. Jak mnozí upozorňují, automobil BYD za méně než deset tisíc dolarů najde na globálním Jihu téměř neomezený trh. Žádná jiná země se mu ani nepřiblíží. Bidenova vysoká cla na čínské elektromobily poslouží pouze k tomu, aby americké společnosti mohly nadále prodávat divoce předražená vozidla Američanům, kteří nebudou mít na výběr.

    Čína, Rusko a možná i Írán vyvinuly hypersonické rakety, které Amerika nemá. To je zajímavé. Američané vždy předpokládali technologickou převahu nad Ruskem a Čínou. Soudě podle špatného výkonu západních zbraní na Ukrajině se to zdá být sporné.

    V ostatních oblastech si Amerika udržuje náskok, nebo alespoň jeho významnou část, i když obvykle nikoliv soutěží, ale silovým působením, sankcemi a cly. Největší z nich jsou polovodiče. Situace je zvláštní. Číňané mají mozky, inženýry a důvtip, aby mohli navrhovat a vyrábět špičkové čipy, ale Washington drží v šachu zařízení potřebná k jejich výrobě. Čína však v nedávné minulosti děsila Washington tím, že dělala věci, které neměla umět, například vyráběla čipy v sedmi a pěti nanometrových uzlech a držela krok s USA v oblasti superpočítačů. Nebylo však schopno vyrábět pokročilé litografické nástroje, které jsou potřebné v čele čipového byznysu. Pokud se jí to podaří, bude mít Katie dveře otevřené, ale zatím se jí to nepodařilo.

    Čína vede ve světě ve výrobě oceli a hliníku. Amerika jí nedokáže konkurovat, a tak zavádí cla.

    Vede svět v solárních panelech, vede v technologii, výrobní kapacitě i ceně. Amerika jí nemůže konkurovat, a tak uvaluje cla.

    Čína zůstává za Amerikou, ale ne o mnoho, v aspektech svého vesmírného programu. Má však rozsáhlou a robustní kapacitu pro vypouštění raket, úspěšnou vesmírnou stanici, která je v některých ohledech pokročilejší než Mezinárodní vesmírná stanice, a rychle směřuje k opakovaně použitelným nosným raketám. Již před lety vyslala úspěšnou plně automatizovanou misi pro návrat vzorků z Měsíce k naší družici a později i kombinaci sondy na oběžnou dráhu Marsu, přistávacího modulu a vozítka, přičemž všechny tyto mise fungovaly bezchybně na první pokus. NASA a Space X si udržují náskok, ale nejedná se o růstové akcie.

    Existují i další oblasti, v nichž si Amerika udržuje náskok. Například proudové motory. Jde mi o to, že Washington zřejmě trpí rektální lebeční inverzí a představuje si převahu, kterou jen stěží má, ale pravděpodobně, když se to vezme kolem a kolem, ji nemá. Čína má čtyřikrát více obyvatel než USA, Chanové mají podle shody psychometrů náskok pěti nebo šesti bodů v průměrném IQ a inteligentní vládu zaměřenou na zvyšování své obchodní převahy.

    V Americe je v módě odsuzovat autoritářství, ale to umožňuje Pekingu přijímat rozhodnutí a pak je realizovat, v případě potřeby i desítky let. Umožňuje také nápadný systémový přístup. V Americe se do projektů, jako je vysokorychlostní železnice nebo 5G, pouštějí jednotlivé státy nebo korporace, Čína má tendenci dělat věci na úrovni celé země. Rozdíl ve výsledcích je zřejmý.

    Washington, který dotuje svůj vlastní průmysl, si stěžuje, že Peking dělá totéž – ale čínský systém funguje.

    Co Čína nemá, je rozbujelá, přebujelá, nekvalitní a nepochopitelně nákladná armáda, která odčerpává finanční prostředky zoufale potřebné k tomu, aby se Amerika na domácí půdě vyrovnala moderním standardům. Čína není přívěskem své armády. Zdá se, že přišla na to, že války stojí peníze, a jestli je něco, co mají Číňané opravdu rádi, jsou to peníze.

    Říkám si, že v hlavním městě Yankeeů by možná bylo dobré trochu více realismu, méně hýkání, více výdajů na Ameriku a méně na krvelačný zbrojní průmysl. Ale co já vím?

    On Poking Dragons vyšel 12.6.2024 na ICH.

    --

    k ohlupovaniu škôl v USA viď https://ksbforum.info/discussion/comment/26045/#Comment_26045


  • Assange je volný, dohodl se s vyšetřovateli

    25.6.24

    Británie:

    Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a hodlá se přiznat k porušení zákona o ochraně tajných informací.

    Dohoda učiní tečku za mnohaletým sporem o svobodu slova a Assange se díky ní bude moci vrátit do domovské Austrálie. Podle vyjádření WikiLeaks již Assange v pondělí celu opustil a odletěl z Británie.

    Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-svet-assange-je-volny-dohodl-se-s-vysetrovateli-40477668

    Zprávu vložil/a Mika

    Komentáre:

    Tohle byla hrozná fraška a ukazuje, jak je celý právní systém KoZa prohnilý (F&T | 25.06.24 10:29)

    K tomuto došlo jen kvůli uvolnění napětí před volbami v USA.

    Cituji: "Podstata jednání je jasná. Biden, který v předvečer amerických voleb ztrácí rating, nemůže na 175 let uvěznit člověka, kterého podporuje část voličů Demokratické strany. ..... Dokud nebyl Trump obviněn ze spolupráce s ruskými hackery a Wikileaks v případě hacknutí serverů Národního výboru Demokratické strany, Assangeovi hrozilo pouhých 5 let a nebyl to velký problém. Soud mimochodem osvobodil Trumpa i Wikileaks, protože nenašel žádné důkazy nejen o jejich spojení s ruskými hackery, ale ani o samotné přítomnosti ruských hackerů." https://t.me/WangHouzi/38579

    Jeho přiznání nevěstí nic dobrého. (Mika | 25.06.24 12:42)

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Konec-stihani-USA-pustily-Assange-Ale-neni-z-toho-jen-radost-757419


  • Zora
    upravené 5 Jul 19:38 ->
    Z Číny a Británie prchají milionáři

    24.6.2024  

    Největším předpokládaným příjemcem nových milionářů jsou podle aktuální zprávy Spojené státy a Singapur.

    Podle nové zprávy o záměrech bohatých migrantů se Spojené království letos potýká s výrazným úbytkem milionářů, a to hned po Číně. Zpráva, jejímž autorem je poradenská společnost v oblasti migrace Henley & Partners, odhaluje, že počet milionářů, kteří opustí Spojené království, dosáhne 9 500, což je více než dvojnásobek počtu z roku 2023. Čínu by mělo letos opustit 15 200 milionářů.

    Zpráva dále naznačuje, že geopolitické napětí, ekonomická nejistota a sociální otřesy nutí milionáře k rekordnímu počtu přesunů po celém světě. Výzkum je založen na čistých příjezdech a odjezdech, které odrážejí růst nebo úbytek milionářské populace. Brexit, válka na Ukrajině a následný nárůst inflace způsobily, že Spojené království je pro bohaté méně atraktivní, přičemž se očekává, že více než 7 % celosvětové migrace milionářů bude letos  ze Spojeného království odcházet.

    Článek dále uvedl, že druhým největším předpokládaným příjemcem nových milionářů jsou Spojené státy (3 800 osob), následované Singapurem (3 500 osob).

    Zdroj: Bloomberg (milionář je osoba s aktivním bohatstvím nad 1 milion amerických dolarů)

    Konzervativci i labouristé se zavázali, že ve Spojeném království ukončí zvýhodněné daňové zacházení pro nerezidenty, známé také jako non-doms. Předseda labouristů Keir Starmer má v plánu zdanit bohaté, ale zároveň vyjádřil přání, aby se labouristé stali „stranou tvorby bohatství“. Dodal také, že Labouristická strana nemá žádné další plány na zdanění majetku a kapitálových výnosů.

    Spojené arabské emiráty (SAE) zůstávají nejvýznamnější destinací pro milionáře, neboť v letošním roce přilákaly 6 700 bohatých osob. Zatímco počet ruských milionářů, kteří zemi opouštějí, se snížil, příliv stěhujících se Evropanů a Britů to částečně kompenzoval. Největší město SAE, Dubaj, zaznamenalo za posledních deset let 78% nárůst počtu milionářů díky faktorům, jako jsou nulové daně z příjmu fyzických osob a výhodné spojení v časovém pásmu.

    https://casopisargument.cz/57960

  • Súd oslobodil všetkých obžalovaných v kauze Panama Papers

    Mexiko 29. júna (TASR) - Panamský súd v piatok oslobodil spod obvinení všetkých obžalovaných vo finančnej kauze známej ako Panama Papers. Stalo sa tak po ôsmich rokoch od vypuknutia škandálu rozsiahlych daňových únikov.

    Podľa obžaloby advokátska kancelária Mossack Fonseca zriadila 215.000 offshorových spoločností v daňových rajoch, prostredníctvom ktorých politici, celebrity a športovci z celého sveta mohli schovať svoj skutočný majetok a vyhnúť sa tak plateniu daní.

    Medzi klientami bolo päť hláv štátov a blízki príbuzní najvyšších predstaviteľov ďalších 40 krajín.

    V uniknutých zoznamoch figuroval napr. bývalý predseda islandskej vlády Sigmundur David Gunnlaugsson, pakistanský premiér Nawáz Šaríf, vtedajší britský premiér a súčasný šéf britskej diplomacie David Cameron, exprezident Argentíny Mauricio Macri, ale aj futbalová hviezda Lionel Messi či španielsky filmár Pedro Almodóvar.

    Škandál viedol k zatvoreniu firmy Mossack Fonseca a mal za následok aj poškodenie povesti Panamy.

    Podľa sudcu dôkazy neboli dostatočné a presvedčivé natoľko, aby sa z nich dala vyvodiť trestnoprávna zodpovednosť obžalovaných.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/sud-oslobodil-vsetkych-obzalovanych/805447-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

  • Zora
    upravené 4 Jul 16:29 ->

    Poslední Assangovo divadlo: Realita, nebo psyop?

    Gary D. Barnett

    4.7.2024 

    „Ve skutečnosti by měl být člověk v politické válce považován za prioritu. A pojat jako vojenský cíl ... lidská bytost má v mysli svůj nejkritičtější bod. Jakmile je mysl prolomena, je 'politické zvíře' poraženo, aniž by nutně muselo být zasaženo kulkami.“

    Výcviková příručka americké Ústřední zpravodajské služby

    Domnívám se, že je nezbytné zpochybňovat naprosto vše, zejména vše, co pochází z pochybných (všech) „zpravodajských“ zdrojů, vlád, politiků, většiny „alternativních“ médií a všech zpravodajských služeb hlavního proudu. Ničemu se nemá věřit, pokud se to nedá kriticky ověřit a pokud se neprokáže, že je to přesné. V dnešní době, kdy lži a propaganda ovládají rozhlasové vlny a zaplavují mysl indoktrinovaných mas, nelze nic považovat za jisté. Ve skutečnosti je ve smyslu reality psychologická válka proti jednotlivcům v masovém měřítku neustálá, a proto je třeba zpočátku zavrhnout měkké svědomí a preferované sympatie, pokud a dokud se nenajde skutečná pravda a neprokáže se, že je nepochybná. Tato zdánlivě chladnokrevná reakce může být těžkou pilulkou, kterou je však třeba spolknout, pokud se hledá skutečná pravda.

    S ohledem na ságu Juliana Assange se objevuje mnoho kontroverzí a otázek ze všech stran. Než budu pokračovat, přiznám se, že jsem se také nechal na krátkou dobu oklamat psychologickou operací Assange, a dokonce jsem o ní před pěti lety napsal krátký článek. Celou dobu jsem věděl, že jeho zatčení a veškerá pozornost jsou zavádějící a podvod, ale mylně jsem se domníval, že je pravděpodobně jen „obětí“ snahy státu umlčet whistleblowery a disent. Tohoto kýženého výsledku bylo jistě dosaženo, ale byl Assange jen nevinnou obětí a hrdinou „alternativních“ médií, nebo se podílel na tomto psychopatickém spiknutí CIA, jehož cílem bylo potlačit poctivé zpravodajství odhalující skutečné zločinné chování?

    Obvykle, když se někdo stane terčem útoku jako riziko pro falešný a lživý narativ o „národní bezpečnosti“, je on a/nebo jeho organizace tvrdě cenzurována, její obsah je přísně omezen nebo eliminován a v některých případech může být zmizen nebo podlehnout nějaké podezřelé smrti, ale v případě Assange se stal pravý opak. Jeho takzvaný zločin se soustředil na zveřejnění (únik? Kdo ho vypustil a proč ho Assange získal?) videozáznamu ukazujícího brutální vraždění nevinných lidí, včetně novinářů v Iráku rukou americké armády. Americká armáda však brutálně vraždí civilisty po celém světě od tzv. počátku země. USA jsou odpovědné za vraždění civilistů deset let za desetiletím a v mnoha případech toto zlo předvádějí v televizi za potlesku svého mozkově vypatlaného obyvatelstva. A co skutečnost, že Madeline Albrightová, tehdejší ministryně zahraničí, přiznala, že vyvraždění 500 000 dětí mladších pěti let, stálo za to? Nebyl to snad ještě odpornější zločin, který byl ignorován? To je jen jeden příklad amerického teroru vůči nevinným.

    Vezměme si americké zločiny proti lidskosti ve Vietnamu, Iráku, Afghánistánu, Sýrii, Jemenu, Africe, Íránu, Rusku prostřednictvím americké zástupné války na Ukrajině, Palestině a samozřejmě v dalších oblastech i zde doma. Jen od druhé světové války zemřely rukou USA přímo nebo v zastoupení desítky milionů civilistů, ale k žádnému zatýkání vrahů a jejich žoldáků nikdy nedošlo. Proč tedy Assange a co bylo skutečnou agendou? Dan Dicks odvádí vynikající práci a mnohé z toho vysvětluje, jak se můžete přesvědčit v tomto krátkém videu, které nedávno zveřejnil.

    Assangeova organizace Wikileaks byla již dávno podezřelá jako operace CIA a před Assangeovým utrpením, během něj i po něm se o ní nadále psalo v tisku z „alternativních“ i mainstreamových zdrojů a z mainstreamových zdrojů kontrolovaných CIA. Reportáže o Assangeovi se neskrývaly, průběžně o nich informovaly všechny zpravodajské zdroje. Nyní je stále všudypřítomné v mainstreamových i „alternativních“ kruzích a pokrývá zpravodajské cykly.

    To, co začalo Assangem na ekvádorském velvyslanectví, jeho velmi veřejným zatčením a odvlečením z tohoto velvyslanectví, které vedlo k jeho uvěznění ve věznici Belmarsh ve Velké Británii, působilo brutálně a jeho zchátralý a vychrtlý fyzický vzhled budil dojem krutého týrání nebo mučení. Říkalo se, že byl vystaven strašlivým podmínkám, těžké narkóze, která měla narušit jeho mozek a tělesné funkce, a mnozí se vyhýbali možnosti, že ve vězení brzy zemře; jako fyzicky zlomená a bezbranná duše. Čas však běžel dál a s ním i neustálé zprávy a prosby „alternativních“ zdrojů o jeho osvobození.

    Zdá se, že soudní procesy, takzvané snahy o jeho vydání a neustálé výhrůžky vůči němu neměly konce, a veškeré zpravodajství pokračovalo volně a otevřeně po celou dobu tohoto desetiletého plus věznění. Nyní celé drama skončilo, protože Assange se dobrovolně přiznal k tomu, co bylo nazýváno zločiny proti státu, ačkoli ve skutečnosti zločiny státu byly v extrémních rozměrech daleko a nad rámec představivosti, vlastně nad rámec všeho, z čeho byl Assange obviněn, že odhalil. Po všem tom údajném mučení a zdrogování Assange prostě vyšel z vězení, vypadal dobře živený, tlustý, šťastný a mladší, a dostal volný průjezd zpět do své vlasti, jako by se nikdy nic nestalo. Jak je to možné?

    Přiznáním viny Assange fakticky získal svobodu a mnoho usvědčujících dokumentů a e-mailů proti USA, jejich zločinným politikům a válečným zločinům bude pravděpodobně zničeno. Vytvořený precedens je navíc nesmírně nebezpečný vzhledem ke každému, kdo je ochoten odhalit zločiny státu. Řekl bych, že „žurnalistice“ to velmi uškodilo, ale to se stalo už dávno, protože skutečná a poctivá „žurnalistika“ dnes v podstatě neexistuje. Tato dohoda o přiznání viny bude mít velký vliv na eliminaci budoucích whistleblowerů, hackerů a pravdomluvných novinářů, kteří budou mluvit a odhalovat tuto ohavnou zločineckou vládu a její zločiny proti lidskosti.

    Je tedy Assange agentem CIA, je hrdinou, nebo je celé toto utrpení zinscenovaným scénářem, který má dosáhnout naplánovaného výsledku výhodného pouze pro vládnoucí kabalu hlubokého státu, její pěšáky ve vládě, donucovací gangy a jí ovládaná média? Koneckonců, mnohé z minulosti Assange a jeho rodiny je podezřelé.

    V této fázi je mým studovaným názorem, a proto se domnívám, že i předem daným závěrem, že Wikileaks je a po celou dobu byla operací CIA. I když můj názor na tuto věc bude kontroverzním postojem, dokud se neprokáže, že se mýlím, opírám se o tvrzení, že to vše byla od počátku plánovaná psychologická operace. K jinému závěru na základě nezvratných faktů dospět nemohu.

    Co vím bezpochyby, je, že to všechno smrdí na sto honů a vyvolává to mnoho dalších otázek, které nebyly zodpovězeny. Už jen proto je třeba být maximálně skeptický a je třeba mnohem kritičtějšího vyšetřování, pokud se skutečně hledá skutečná pravda. Tohle je prostě příliš zamotané a příliš pohlazení po duši, než abychom to přijali bez maximálního zkoumání. Rozčilujte se nad mými závěry, chcete-li, ale vždy se dívejte mnohem hlouběji než na předpokládaný příběh, který vám účelově podsouvají vaši manipulátoři.

    Ovládněte jejich myšlení a jejich srdce a duše je budou následovat“. (Autor neznámý)

    Gary D. Barnett je investiční profesionál v důchodu, který již dvě desetiletí píše o svobodě a svobodě, politice, ekonomice a historii. Je proti veškeré válce a agresi a proti státu. V současné době žije v Montaně.

    The Current Assange Screenplay: Reality or Psyop? vyšel 1.7.2024 na lewrockwell.com.

    https://zvedavec.news/komentare/2024/07/10148-posledni-assangovo-divadlo-realita-nebo-psyop.htm

    politické zvíře - zoon politikon - Aristotelov pojem https://cs.wikipedia.org/wiki/Politika_%28Aristotel%C3%A9s%29

  • Milo
    upravené 20 Jul 06:54 ->

    Výpadok spôsobila aktualizácia od CrowdStrike, potvrdil Microsoft

    Londýn 19. júla (TASR) - Príčinou piatkového rozsiahleho technologického výpadku v mnohých krajinách sveta bola chybná aktualizácia od spoločnosti CrowdStrike, ktorá poskytuje služby pre Microsoft, ktorý to neskôr potvrdil. Informáciu priniesol Švajčiarsky úrad pre kybernetickú bezpečnosť. O udalosti informuje TASR podľa správ agentúr Reuters, AP, AFP a DPA.

    Rozsiahly technologický výpadok v piatok narušil prevádzku bánk, leteckú a železničnú dopravu či televízne vysielanie v mnohých krajinách sveta.

    Výkonný riaditeľ spoločnosti CrowdStrike pre BBC konštatoval, že problém identifikovali a aktívne ho riešia. Zdôraznil, že nešlo o kybernetický útok ani bezpečnostný incident.

    "Sme si vedomí problému, ktorý ovplyvňuje zariadenia so systémom Windows v dôsledku aktualizácie softvérovej platformy tretej strany. Očakávame rýchle vyriešenie situácie," povedal hovorca spoločnosti Microsoft.

    Problémy hlásili v Spojených štátoch, Spojenom kráľovstve, Španielsku, Holandsku, Švajčiarsku, Nemecku, Českej republike, Indii aj v Austrálii. Neskôr sa pridali aj správy zo Spojených arabských emirátov či Turecka.

    Obmedzenia zasiahli letovú prevádzku, železnice, televízne vysielanie, telefonické spojenie, ale aj bankové služby, rezervačné systémy a rôzne interné systémy v polícii či zdravotníctve.

    Rôzne poruchy sa začali množiť niekoľko hodín po tom, čo technologická spoločnosť Microsoft oznámila, že postupne odstraňuje problém ovplyvňujúci prístup k aplikáciám a službám Microsoft 365.

    Portál The Verge zverejnil informáciu, že za globálny výpadok IT systémov môže zrejme chybná aktualizácia od poskytovateľa kybernetickej bezpečnosti CrowdStrike. Chyba spôsobuje, že počítače so systémom Windows zobrazujú po štarte tzv. BSoD – modrú obrazovku smrti.

    CrowdStrike využívajú spoločnosti po celom svete na správu bezpečnosti počítačov a serverov so systémom Windows.

    Od publikovania prvého systému MS DOS a neskôr Microsoft Windows je všeobecne známe, že systémy firmy Microsoft, založenej dnešným miliardárom a "filantropom" B. Gatesom, nepatria k tým bezpečným a stabilným. Sú reálnym pokračovaním toho, čo v roku 1980 vzniklo pod názvom QDOS (Quick and Dirty Operating System - doslovne "Operačný systém narýchlo a nanečisto" ). Tradícia je neporušená. Software s mizernou architektúrou je potrebné chrániť ďalším komplikovaným softvérom, ktorý láta diery v pôvodnom - a ak táto záplata z akéhokoľvek dôvodu zlyhá , dopadne to takto.

    Už len to, že CrowdStrike (originálne meno pre bezpečnostný softvér, prekladač ho prekladá ako "hromadný štrajk", možných, príbuzných významov je viac… ) zasahuje do základných funkcií serverov bežiacich pod Windows a pri jeho chybe nie je schopný pôvodný systém žiadnej prevádzky (a teda ani diaľkového odstránenia chybnej aktualizácie), by malo zodpovedných za kritickú IT infraštruktúru vo firmách a inštitúciách priviesť k tomu, aby takéto produkty veľkým oblúkom obišli.

    Bude to však podobné, ako vo vzťahu k farmakologickému priemyslu. Nejde o produkt - ten môže byť neúčinný alebo škodlivý -, ale pri zodpovedajúcich finančných a kontrolno-mocenských aspektoch (pozri aj históriu firmy nižšie) je to zanedbateľné. Nakoniec, CrowdStrike sa dá vyložiť aj ako útok proti davu.

    Spoločnosť CrowdStrike založili v roku 2011 George Kurtz, Dmitri Alperovitch a Gregg Marston.[2] V roku 2012 bol do čela sesterskej spoločnosti CrowdStrike Services prijatý Shawn Henry, bývalý pracovník Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).[3] V júni 2013 spoločnosť uviedla na trh svoj prvý produkt CrowdStrike Falcon.[4] Tento softvér sa inštaluje na koncové zariadenia s cieľom chrániť ich pred rôznymi typmi kybernetických útokov (endpoint detection and response). [5][6] V máji 2014 pomohli správy spoločnosti CrowdStrike ministerstvu spravodlivosti Spojených štátov amerických obviniť piatich čínskych vojenských hackerov z ekonomickej kybernetickej špionáže proti americkým spoločnostiam[7], v roku 2015 sa spoločnosti CrowdStrike podarilo dokázať, že za kybernetickým útokom na spoločnosť Sony Pictures Entertainment po uvedení filmu The Interview stojí vláda Severnej Kórey[8][9].

    V júli 2015 investovala spoločnosť Google do financovania spoločnosti, po ktorom nasledovali ďalšie kolá, ktoré do mája 2019 získali celkovo 480 miliónov dolárov. V roku 2017 dosiahla spoločnosť ohodnotenie viac ako 1 miliardu dolárov s odhadovaným ročným obratom 100 miliónov dolárov. V júni 2018 spoločnosť uviedla, že dosiahla hodnotu viac ako 3 miliardy dolárov. 10] V auguste 2020 bola trhová kapitalizácia spoločnosti viac ako 30 miliárd amerických dolárov[11].

    https://www.teraz.sk/zahranicie/vypadok-sposobila-aktualizacia-od-cro/809874-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bw%253BwIndex%253BNaj%25C4%258D%25C3%25ADtanej%25C5%25A1ie%2520%253Btab-last_6h

    https://de.wikipedia.org/wiki/CrowdStrike

    https://de.wikipedia.org/wiki/MS-DOS

  • Bielorusko predĺži bezvízový režim s európskymi krajinami z 30 dní

    Minsk 17. júla (TASR) - Bieloruské úrady v stredu oznámili, že zavedú 90-dňový bezvízový režim pre občanov 35 európskych krajín vrátane Slovenska, Česka, Francúzska alebo Británie. Nové pravidlá začnú platiť v piatok. /19.7./

    V súčasnosti môžu občania týchto 35 štátov zotrvať v Bielorusku bez vízovej povinnosti iba 30 dní, musia do krajiny pricestovať letecky a pristáť na letisku v Minsku.

    Reuters uvádza, že liberalizácia vízového režimu môže znamenať, že Bielorusko sa otvára myšlienke uvoľniť napätie so Západom. V utorok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že je pripravený "upraviť" vzťahy medzi Bieloruskom, Poľskom a Litvou, no zatiaľ nevidí reciprocitu.

    Západné štáty v roku 2022 uvalili na Bielorusko sankcie po tom, čo Lukašenko umožnil ruským jednotkám využiť bieloruské územie pri invázii na Ukrajinu.

    Lukašenko minulý týždeň taktiež stiahol vojakov z ukrajinských hraníc, čo podľa Reuters svedčí o tom, že napätie medzi Kyjevom a Minskom sa môže uvoľňovať. "Teraz nemáme s Ukrajincami žiadne komplikácie a dúfam, že ani žiadne nebudú," uviedol bieloruský prezident minulý týždeň.


    https://www.teraz.sk/zahranicie/bielorusko-predlzi-bezvizovy-rezim/809426-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die

    https://www.teraz.sk/zahranicie/lukasenko-chce-upravit-vztahy-s-pols/809246-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=undefined

    https://www.teraz.sk/zahranicie/bielorusko-tvrdi-ze-chce-s-polskom-r/808838-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=undefined

    https://www.teraz.sk/zahranicie/lukasenko-hovori-o-zmierneni-napatia/808585-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=undefined

  • Zora
    upravené 6 Aug 17:46 ->

    Černý pátek stál světové boháče 134 miliardy dolarů

    5.8.2024 

    Minulý pátek byl černým pátkem nejen pro majitele Amazonu Jeffa Bezose a jeho firmy Amazon.

    Čisté jmění Jeffa Bezose se v pátek snížilo o 15,2 miliardy dolarů, což je součástí většího propadu na trhu, který z majetku 500 nejbohatších osob světa vymazal 134 miliard dolarů, napsala agentura Bloomberg.

    Pokles byl způsoben 8,8% poklesem akcií společnosti Amazon, což snížilo Bezosovo čisté jmění na 191,5 miliardy dolarů, což je třetí největší denní ztráta. Jedná se již o třetí takto výrazný propad: dříve Bezos ztratil více pouze 4. dubna 2019 (36 miliard dolarů – po rozvodu) a 29. dubna 2022 (tehdy se akcie jeho korporace propadly o 14 %),

    Index Nasdaq 100 klesl o 2,4 %, což mělo dopad na technologické miliardáře jako Elon Musk a Larry Ellison. Ztráty zaznamenali i další technologičtí magnáti, jako je Mark Zuckerberg, a celkem se tak majetek technologických magnátů ztenčil o 68 miliard dolarů. Bezos v letošním roce soustavně prodával akcie Amazonu a do budoucna plánuje prodat další, přestože ve společnosti drží významný podíl.

    https://casopisargument.cz/58693

    Přemístění globální výroby čipů

    30.7.2024 

    Celosvětová výroba polovodičů se za posledních 30 let geograficky posunula.

    Údaje společnosti Boston Consulting Group a Asociace polovodičového průmyslu ukazují, jak moc se výroba čipů v posledních desetiletích vzdálila od svých tradičních bašt a že nedávné iniciativy na obnovení výroby v těchto zemích teprve začaly, informoval web Statista.

    Zejména na Evropě je vidět, že desetiletí zanedbávání čipového průmyslu vytvořila zaostávání, které lze jen těžko dohnat.

    Graf ukazuje celosvětovou komerční výrobní kapacitu polovodičů podle zemí. Zdroj: Statista

    https://casopisargument.cz/58616

    Německé textilní společnosti přesouvají svou výrobu z Asie do severní Afriky

     29.7.2024 

    Jedním z důvodů je mnohem větší blízkost. Odborníci v tom vidí dlouhodobý trend.

    Německé společnosti vyrábějí v Egyptě oděvy již více než 30 let. Od roku 2021 však došlo k výraznému nárůstu: loni Německo dovezlo z Egypta o 11 % více oděvů, uvedl portál Tagesschau.

    Podle sdružení German Fashion, které zastupuje zhruba 350 firem německého módního průmyslu, tak země patří k velkým vítězům. Nejen Egypt, ale i další severoafrické země, jako je Tunisko a Maroko. „Mnoho společností chce vyrábět blíže k Evropě,“ říká mluvčí sdružení Tanja Croonenová. „Zejména po období koronaviru, kdy se asijské země staly z hlediska logistiky nebezpečnými, se nyní mnoho společností strategicky zaměřilo na bližší místa výroby.“

    Ze severní Afriky do Evropy – po překonání Středozemního moře – je trasa poměrně krátká a levná. Je to proto, že lodě přivážející zboží z Asie jsou v současnosti často nuceny místo Rudého moře volit mnohem delší a dražší trasu kolem Jižní Afriky a mysu Dobré naděje. Je to proto, že jemenští Hútíové, kteří jsou spojenci Hamásu, opakovaně ostřelují nákladní lodě v Rudém moři.

    Čína, Bangladéš a Vietnam jsou stále v čele světové výroby oděvů. Z těchto zemí a Turecka také Německo dováží nejvíce textilu. Ve všech těchto zemích se však v posledních letech vyrábí méně textilu pro německý trh.

    https://casopisargument.cz/58587

  • NEČAKANÁ ŠOU: Dunaj odhalil potopené vraky z druhej svetovej vojny

    Moháč 11. septembra (TASR) - Pokles hladiny Dunaja kvôli dlhotrvajúcemu suchu odhalil vraky lodí z druhej svetovej vojny neďaleko srbského prístavného mesta Prahovo. Štyri podobné vraky sa dostali nad hladinu aj v maďarskom Národnom parku Dunaj-Dráva pri Moháči, kde hladina Dunaja v utorok klesla na iba 1,5 metra. Ide o doznievajúci účinok silných horúčav a slabých zrážok počas júla a augusta.
    Vraky v Prahove patrili k stovkám lodí dunajskej a čiernomorskej flotily nacistického Nemecka, ktoré boli potopené v roku 1944 počas ústupu pred Červenou armádou. Pri nízkej hladine komplikujú riečnu dopravu a môžu byť nebezpečné pre muníciu vo svojich útrobách.

    Niektoré z nich majú stále obrnené veže, veliteľské mostíky a zlomené stožiare, zatiaľ čo iné sú väčšinou zanesené naplaveninami štrku a piesku.

    "Stále nevieme, čo to presne je. Viditeľné a poľutovaniahodné je, že vrak sa stráca, keďže sa oň ľudia zaujímajú a jeho časti miznú," povedal o jednej z lodí Endre Sztellik, strážca národného parku Dunaj-Dráva.

    Hladina Dunaja bola v utorok v Budapešti na úrovni 1,17 metra, čo je o 40 centimetrov viac v porovnaní s historickým rekordom z októbra 2018. Počas povodní máva Dunaj v maďarskej metropole výrazne nad 6 metrov.

    "Východná Európa zažíva kritické podmienky sucha, ktoré ovplyvňujú úrodu a vegetáciu," uviedla európska klimatická služba Copernicus na svojej webovej stránke začiatkom tohto mesiaca.

    V pondelok sa v povodí Dunaja vyskytli dlho očakávané silné zrážky, ktoré by mali do víkendu pri Moháči zdvihnúť hladinu Dunaja na približne tri metre a rieka tam opäť zaplaví staré vraky lodí.

    Aj hladina najdlhšej poľskej rieky Visla klesla na rekordne nízku úroveň. Vo Varšave sa objavili rozsiahle pieskové plytčiny a na inom mieste sa podarilo nafilmovať losa, ktorý inak hlbokú rieku dokázal bez problémov prebrodiť.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/nizky-dunaj-odhalil-potopene-vraky-z-d/821676-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253BsZahrani%25C4%258Die%253Baside%253BNaj%25C4%258D%25C3%25ADtanej%25C5%25A1ie%2520%253Btab-last_6h